Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυριακή βράδυ τα αποτελέσματα και για τις "25" Σήμερα ψηφίζουν Βρετανοί
  • [02] Εισβολή ισραηλινού στρατού στην Τζενίν
  • [03] Τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν
  • [04] "Λανθασμένος συναγερμός" Έφθασε στην Ουάσινγκτον η σορός του Ρίγκαν
  • [05] Οι δράστες πιθανόν να είναι "νονοί" της νύχτας Έκρηξη σε καφετέρια στο
  • [06] Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών "Συναγερμός" στα κόμματα
  • [07] Πολύνεκρο τροχαίο
  • [08] "Τα βρήκε" με την ΑΕΚ ο Χατζής
  • [09] Άγνωστα τα κίνητρα Ψάχνουν τους ενόχους
  • [10] Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ
  • [11] Από το πρωί της Πέμπτης Στο νοσοκομείο ο Γερμανός υπ Άμυνας

    [01] Ευρωεκλογές

    Κυριακή βράδυ τα αποτελέσματα και για τις "25" Σήμερα ψηφίζουν Βρετανοί - Ολλανδοί

    10/6/2004 6:08:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Ευρωπαίοι πολίτες, για την ανάδειξη των 732 εκπροσώπων των 25 κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα ψηφίζουν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί, ενώ ακολουθούν την Παρασκευή οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Το Σάββατο θα ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία και την Μάλτα όπως και στη Λετονία. Οι πολίτες των υπολοίπων χωρών θα ψηφίσουν την Κυριακή. Σε όλες τις χώρες τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, εκτός από την Ολλανδία, που σκοπεύει να τα δημοσιοποιήσει από σήμερα, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι είχε δηλώσει πρόσφατα, ότι "ως συνήθως, σε όλες τις χώρες, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υπέρ ή εναντίον της εθνικής τους κυβέρνησης". Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εάν και το κλίμα χαρακτηρίζεται υποτονικό, η κεντροδεξιά διατηρεί το προβάδισμα έναντι των σοσιαλιστών. Μεγάλος αντίπαλος θεωρείται η αποχή, κυρίως στις νεοεισερχόμενες χώρες, όπως Πολωνία και Τσεχία, όπου αναμένεται να φθάσει στο 70%.

    Ποσοστό αποχής

    Τα μεγάλα ερωτηματικά των εκλογών αυτών είναι το ποσοστό της αποχής, αλλά και η υποστήριξη, που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι ευρωσκεπτικιστές.

    Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 1999 η συμμετοχή είχε φτάσει το 49,8%. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει, ότι περισσότεροι από ένας στους δύο Ευρωπαίους (52%) δηλώνουν "βέβαιοι" ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.

    Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε πάντως από το θάνατο, την Τετάρτη, του επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών της Πορτογαλίας, πρώην υπουργού Οικονομικών, Αντόνιο Σόουζα Φράνκο, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή.

    Με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ, πρώτου γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο οποίος υποστηρίχθηκε κυρίως από τον Ισπανό πρωθυπουργό Λουίς Θαπατέρο, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κάλεσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για μια "κοινωνική Ευρώπη".

    Ο Θαπατέρο είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες, που αναμένεται να βγει ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές.

    Αντιθέτως, σημαντικές δυσκολίες αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    [02] Διεθνή

    Εισβολή ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

    10/6/2004 6:49:00 πμ

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από Ισραηλινούς στρατιώτες σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εισβολής του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης. Νεκρός είναι ο Νααμούν Ζερίνι, 29 ετών, μέλος της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Περίπου 30 τζιπ και άρματα μπήκαν στην πόλη και πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν.

    [03] Διεθνή

    Τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν

    10/6/2004 7:04:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Είκοσι ένοπλοι τρομοκράτες εισάβαλαν σήμερα τα ξημερώματα σε εργοτάξιο στο Κουντούζ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν. Σκότωσαν έντεκα Κινέζους και τραυμάτισαν άλλους έξι, μεταξύ αυτών, ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται κινεζική διπλωματική πηγή, τα θύματα εργάζονταν στην κατασκευή ενός δρόμου στο πλαίσιο της βοήθειας που προσφέρει το Πεκίνο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε δύο ημέρας, αφότου έφτασαν στο Κοντούζ περίπου 100 Κινέζοι εργάτες. Οι είκοσι ένοπλοι δράστες αντάλλαξαν πυρά με τους φρουρούς ασφαλείας, όπως ανέφερε το πρακτορείο "Νέα Κίνα".

    Υπό έλεγχο η περιοχή

    Όλα τα θύματα εργάζονταν για τον "Όμιλο Σισιτζού Κατασκευών Σιδηροδρόμου" που είχε αναλάβει την ανακατασκευή ενός δρόμου στην περιοχή αυτή του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρείτο σχετικά ασφαλής, σε αντίθεση με το νότο της χώρας όπου δρουν ομάδες Ταλιμπάν.

    Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μοχάμαντ Νταούντ, διοικητή του 6ου σώματος στρατού, ενός από τους σημαντικότερους διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας, που πολέμησε τους Ταλιμπάν.

    Ο πρεσβευτής της Κίνας στο Αφγανιστάν, Σουν Γιουξί, αναμένεται να φτάσει στο Κουντούζ τις επόμενες ώρες.

    Από την πλευρά της, η Κίνα έκανε λόγο για "άγρια" δολοφονία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιου Τζιαντσάο, γνωστοποίησε την καταδίκη της ενέργειας αυτής από όλους τους Κινέζους ηγέτες.

    Σημειώνεται, πως τον Μάιο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο εργοτάξιο ενός κατασκευαστικού έργου του Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Κινέζοι τεχνικοί και να τραυματιστούν άλλα έντεκα άτομα.

    Την περασμένη εβδομάδα, πέντε εργαζόμενοι για την ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σκοτώθηκαν στα βορειοδυτικά του Αφγανιστάν, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι αντάρτες εξαπλώνονται και στο βορά.

    [04] Διεθνή

    "Λανθασμένος συναγερμός" Έφθασε στην Ουάσινγκτον η σορός του Ρίγκαν

    10/6/2004 7:35:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκκενώθηκαν Καπιτώλιο και Ανώτατο Δικαστήριο, όταν ένα μικρό αεροπλάνο μπήκε σε απαγορευμένη ζώνη, πάνω την Ουάσινγκτον. Στο αεροπλάνο επέβαινε ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Ερνι Φλέτσερ. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Καπιτώλιο για να τιμήσουν τη σορό του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης του Καπιτωλίου δήλωσε ότι "πρόκειται για λανθασμένο συναγερμό. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα δύο κτίρια". Η εντολή για την εκκένωση των δύο κτιρίων δόθηκε την ώρα που προσέγγιζε στην αεροπορική βάση Αντριους, έξω από την Ουάσιγκτον, το Μπόινγκ 747, που μετέφερε από την Καλιφόρνια στην αμερικανική πρωτεύουσα τη σορό του Ρίγκαν.

    Η σορός του πρώην προέδρου, Ρόναλντ Ρίγκαν, μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον και θα εκτεθεί στο Καπιτώλιο μέχρι την Παρασκευή, όπου χιλιάδες άνθρωποι θα αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής.

    Την Παρασκευή θα γίνει η κηδεία, στην οποία θα παραστούν ηγέτες και προσωπικότητες απόλο τον κόσμο.

    Ο Ρίγκαν πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 93 ετών, ύστερα από μακρά μάχη με τη νόσο του Αλτσχάϊμερ.

    Διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1981 έως το 1989.

    [05] Εσωτερικά

    Οι δράστες πιθανόν να είναι "νονοί" της νύχτας Έκρηξη σε καφετέρια στο Παγκράτι

    10/6/2004 9:32:00 πμ

    Έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια, που βρίσκεται στην οδό Ιπποδάμου 20, στο Παγκράτι, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, προκαλώντας υλικές ζημιές. Συγκεκριμένα, άγνωστοι πέταξαν από αυτοκίνητο μια χειροβομβίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες πρέπει να είναι "νονοί" της νύχτας, οι οποίοι εκβιάζουν καταστηματάρχες και τους ζητούν την καταβολή χρημάτων για την παροχή προστασίας.

    [06] Ευρωεκλογές

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών "Συναγερμός" στα κόμματα

    10/6/2004 9:57:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τρία εικοσιτετράωρα πριν τις Ευρωεκλογές, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα επισκεφθεί το μεσημέρι το εκλογικό κέντρο της ΝΔ, στην πλατεία Σανταρόζα, ενώ αύριο θα γίνει στο Ζάππειο η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει απόψε στην πλατεία Καλογήρων, στη Δάφνη και αύριο θα δώσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί το δήμο της Νέας Ιωνίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, θα μιλήσει το απόγευμα σε συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.

    [07] Εσωτερικά

    Πολύνεκρο τροχαίο

    10/6/2004 10:19:00 πμ

    Πέντε αλλοδαπές σκοτώθηκαν και μία τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε σταθμευμένη νταλίκα. Το τροχαίο συνέβη στο 32ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Κορίνθου, στα Μέγαρα και οι πέντε κοπέλες σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ η έκτη μεταφέρθηκε στο Θριάσειο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ως τις 10.00 το πρωί δεν είχαν δοθεί από την Τροχαία στη δημοσιότητα η υπηκοότητα και τα υπόλοιπα στοιχεία των θυμάτων.

    [08] Αθλητισμός

    "Τα βρήκε" με την ΑΕΚ ο Χατζής

    10/6/2004 9:38:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Τέλος καλό, όλα καλά" στην ΑΕΚ, αφού ο Νίκος Χατζής θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα της Ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια. Βέβαια, μετά την άκαρπη πρώτη συνάντηση του παίκτη με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Γιάννη Φιλίππου, για να φτάσουμε στο ευτυχές γεγονός, χρειάστηκε να επέμβει η ομάδας, Φώτης Κατσικάρης.

    Η Οriginal "υπαγόρευσε" τη βελτιωμένη πρόταση

    Μετά τις αποδεσμεύσεις των Δήμου Ντικούδη και Μιχάλη Κακιούζη το ενδεχόμενο αποχώρησης και του "μαέστρου" της Ένωσης, από την "ομάδα της καρδιάς" τους ήταν η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" των οργανωμένων "κιτρινόμαυρων" οπαδών. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, αλλά και τις πιέσεις του τεχνικού της ομάδας Φώτη Κατσικάρη, ο κ. Φιλίππου πείστηκε αργά χθες το βράδυ, να επιχειρήσει και δεύτερη συνάντηση με τον Καλαματιανό άσο. Σε αυτήν ο ισχυρός άντρας της ΚΑΕ, υπέβαλλε βελτιωμένη πρόταση, από αυτή που του είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα και ο διεθνής γκαρντ την αποδέχθηκε. Έτσι ο Νίκος Χατζής συμφώνησε να παραμείνει στην ομάδα για άλλα δύο χρόνια με ετήσιες αποδοχές 375.000 ευρώ, αντί των 230.000 ευρώ για τρία χρόνια, που του είχαν προταθεί στη διάρκεια της πρωινής συνάντησης. Η αίσια εξέλιξη στο θέμα του Χατζή, όπως ήταν φυσικό, σκόρπισε αισιοδοξία στις τάξεις των κιτρινόμαυρων οπαδών, που ελπίζουν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και στο θέμα του Χρήστου Ταπούτου, για να παραμείνει και αυτός στην Ένωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαζύγιο ΑΕΚ με Χατζή

    [09] Διεθνή

    Άγνωστα τα κίνητρα Ψάχνουν τους ενόχους

    10/6/2004 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Άγνωστο παραμένει ποιοι ευθύνονται για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση σε περιοχή, όπου διαμένουν τούρκοι μετανάστες την Κολωνία καθώς η γερμανική αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμη αν τα κίνητρα ήταν πολιτικά ή είχαν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που χρησιμοποιήθηκε, πάντως, ήταν γεμάτος καρφιά με στόχο να προκαλέσει αρκετά θύματα, ενώ οι δράστες δεν είχαν προειδοποιήσει για την έκρηξη, όπως τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Οι τραυματίες από την επίθεση ανέρχονται στους 22 εκ των οποίων τέσσερεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αν και έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρηξη στην Κολωνία

    [10] Ιράκ

    Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

    10/6/2004 10:52:00 πμ

    Σιίτες πολιτοφύλακες και Ιρακινοί αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην Νατζάφ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές. Παρά την εκεχειρία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους Ιρακινούς αντάρτες, σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν από το πρωί στους δρόμους της πόλης που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες στο κέντρο της πόλης για να αντιμετωπίσουν τους πολιτοφύλακες του Στρατού του Μέχντι. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε ένας ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν αρκετοί πολίτες.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι πολιτοφύλακες του Στρατού του Μέχντι που πρόσκεινται στον ριζοσπάστη σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ συμφώνησαν με τους Αμερικανούς να αποσυρθούν από την Νατζάφ στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη για τον τερματισμό των συγκρούσεων κοντά σε ιερούς τόπους των σιϊτών.

    Η ιρακινή αστυνομία επανέλαβε τις περιπολίες στους δρόμους της Νατζάφ από τις 5 Ιουνίου.

    [11] Διεθνή

    Από το πρωί της Πέμπτης Στο νοσοκομείο ο Γερμανός υπ Άμυνας

    10/6/2004 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με σοβαρά προβλήματα του κυκλοφορικού νοσηλεύεται από την Πέμπτη το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Πέτερ Στρουκ χωρίς μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για την ακριβή κατάσταση της υγείας του. Να σημειώσουμε, ότι ο Στρουκ μόλις είχε επιστρέψει από ένα κουραστικό ταξίδι στο Τζιμπουτί και το Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και με τον υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάς. Ο γερμανός υπουργός έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Αφγανιστάν την προσεχή εβδομάδα, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν είναι βέβαιο, εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι αυτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 June 2004 - 8:54:05 UTC