Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ Πέθανε ο Ρόναλντ Ρίγκαν
  • [02] Οι κ.κ Σιράκ-Μπους άνοιξαν τις εκδηλώσεις 60η επέτειος απόβασης στη
  • [03] Το σχέδιο του Πρωθυπουργoύ για τον Πολιτισμό Μέτρα - τομές για τον
  • [04] Ακυβέρνητο καράβι η κυβέρνηση Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο "Βήμα της
  • [05] Τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό του Κίεβο
  • [06] Το ταξίδι στις πέντε Ηπείρους συνεχίζεται Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Τόκιο
  • [07] Στα 4.41 πέταξε η Τσιλιγκίρη
  • [08] Ελληνικές πρωτιές στο "Athens Gate"
  • [09] Σε εξαιρετική φόρμα η Εθνική γυναικών
  • [10] To όραμα Καραμανλή για τη Νέα Ευρώπη Ομιλία Καραμανλή στο "Ευρωπαϊκό

    [01] Διεθνή

    Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ Πέθανε ο Ρόναλντ Ρίγκαν

    6/6/2004 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν πέθανε το Σάββατο (τοπική ώρα) στο Λος Άντζελες σε ηλικία 93 χρόνων, 15 χρόνια μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας, σοβαρά άρρωστος επί δεκαετία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και με πολλά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του Ρόναλντ Ρίγκαν, θα τελεστεί την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον και η σορός του θα μεταφερθεί την ίδια ημέρα στην Καλιφόρνια όπου θα ενταφιαστεί στο χώρο της προεδρικής βιβλιοθήκης που φέρει το όνομά του, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CBS 2. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το γραφείο του Ρίγκαν, που ανακοίνωσε ότι οι λεπτομέρειες της τελετής θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα. Σύμφωνα όμως με το κανάλι, ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκτεθεί την Δευτέρα και την Τρίτη σε λαϊκό προσκύνημα στη βιβλιοθήκη του Σίμι Βάλεϊ. Η βιβλιοθήκη θα παραμείνει ανοιχτή όλο το 24ωρο τις δύο αυτές ημέρες. Την Τετάρτη η σορός του θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Ουάσινγκτον, στον καθεδρικό ναό της οποίας θα ψαλθεί η επιμνημόσυνη δέηση, πριν την ταφή στο Σίμι Βάλεϊ. Με την ανακοίνωση του θανάτου του, η σημαία στο Λευκό Οίκο κυμάτιζε μεσίστια.

    Συλληπητήρια τηλεγραφήματα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έμαθε την είδηση για το θάνατο του Ρόναλντ Ρίγκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στο Παρίσι, έπλεξε το εγκώμιο του πρώην προέδρου. "Ο Ρόναλντ Ρίγκαν αφήνει πίσω του "έναν κόσμο που ο ίδιος βοήθησε να απελευθερωθεί από το φόβο" δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, και τόνισε ότι αποτελεί "μια μέρα λύπης για την Αμερική". Παράλληλα, επεσήμανε ότι "χάρη στις αρχηγικές του ικανότητες ο κόσμος βγήκε από μια εποχή φόβου και τυραννίας. Η ζωή ενός μεγάλου Αμερικανού έφτασε στο τέλος της". Παράλληλα, πρόσθεσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τη χήρα του πρώην προέδρου, Νάνσι Ρίγκαν, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Ο Ρίγκαν υπήρξε ένα πραγματικό είδωλο για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αλλά και για την οικογένεια Μπους. Ο πατέρας του σημερινού προέδρου υπήρξε αντιπρόεδρος του Ρίγκαν και στις δύο θητείες του, από το 1981 μέχρι το 1989, και τον διαδέχτηκε στην προεδρία το 1990.

    Ο πατέρας του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε "καταπληκτικό" τον Ρίγκαν, λέγοντας ότι "ήμασταν πολιτικοί αντίπαλοι και γίναμε στενοί φίλοι. Κάθε Τετάρτη γευματίζαμε μαζί και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά τα γεύματα. Δεν υπήρχε θέμα. Επρόκειτο απλώς για δύο ανθρώπους που μιλούσαν και με έκανε να αισθάνομαι εντελώς άνετα".

    Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, τόνισε ότι ο Ρίγκαν "άλλαξε τον ευρωπαϊκό πολιτικό κόσμο", ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ντικ Λούγκαρ, τον χαρακτήρισε "χαρισματικό, αποφασιστικό και συνεπή".

    Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν "ένας καλός φίλος της Βρετανίας", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πρώην προέδρου. Σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ επισημαίνεται ότι το όραμα του Ρίγκαν και ο τρόπος που διοικούσε στη χώρα του, επέφεραν σημαντικές αλλαγές ενώ στο εξωτερικό οι διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών, κατά τη δεύτερη θητεία του, αλλά και η επιδίωξη σταθερότερων σχέσεων με τη Ρωσία, συνέβαλαν στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου".

    Τη θλίψη του για το θάνατο του Ρίγκαν εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, τονίζοντας ότι "η ενδιαφέρουσα και ενθουσιώδης προσωπικότητά του και οι αποφασιστικές ενέργειές του για τον εκσυγχρονισμό των ΗΠΑ σημάδεψαν βαθιά την Αμερική και τις διεθνείς σχέσεις, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα παγκόσμια ισορροπία".

    Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξέφρασε τη "βαθιά λύπη" του για το θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, με τον οποίο είχε συμμετάσχει σε μια ιστορική διάσκεψη κορυφής με στόχο τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. "Για μένα, ο Ρόναλντ Ρίγκαν είναι ένας μεγάλος πρόεδρος", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Ηχώ της Μόσχας". Το 1986 οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν συναντηθεί για μια ιστορική διάσκεψη κορυφής στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Είχαν ακολουθήσει και άλλες συναντήσεις, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Γκορμπατσόφ πρόσθεσε πως ο Ρίγκαν εμφανίστηκε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, επειδή άλλοι ηγέτες "στη θέση του" θα μπορούσαν να είχαν αντίθετα επιδιώξει να αυξήσουν την ένταση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. "Δεν ξέρω πώς θα είχαν αντιδράσει άλλοι ηγέτες στη θέση του εκείνη τη στιγμή, επειδή η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη", σχολίασε ο τελευταίος σοβιετικός πρόεδρος. "Ο Ρίγκαν, ο οποίος θεωρείται ακροδεξιός, έκανε βήματα προς το μέρος μας", κατέληξε ο Γκορμπατσόφ.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' εξέφρασε επίσης "μεγάλη λύπη" για το θάνατο του Ρόναλντ Ρίγκαν, δήλωσε σήμερα στη Βέρνη ο εκπρόσωπός του Χοακίν Ναβάρο Βαλς. Ο πάπας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ιωάννης Παύλος στην Ελβετία, είχε στείλει την Παρασκευή στην κυρία Ρίγκαν μήνυμα με ευχές για το σύζυγό της, για τον οποίο γνώριζε πως "ήταν πολύ άρρωστος". Ο 84χρονος σήμερα Πολωνός Πάπας, η πατρίδα του οποίου ήταν μέρος του σοβιετικού συνασπισμού από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως το 1989, συμμεριζόταν με τον εκλιπόντα πρόεδρο τις αντι-κομμουνιστικές απόψεις. Αμφότεροι είχαν σπουδαίο ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και επίσης συμμερίζονταν τις ίδιες συντηρητικές θέσεις σε θέματα όπως οι αμβλώσεις.

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, θα μείνει στην ιστορία για το ρόλο που διαδραμάτισε στην πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, όπως εκτίμησε ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τζον Άντερσον .

    Βιογραφικό του Ρίγκαν

    Ο Ρόναλντ Γουίλσον Ρίγκαν, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1911 στο Ταμπίκο του Ιλινόι. Σπούδασε στο κολέγιο Γιουρίκα και κατόπιν ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας σε διάφορες ταινίες. Από το 1942 ως το 1946 υπηρέτησε στην αμερικανική αεροπορία. Το 1967 εκλέχθηκε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και από το 1969 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Ρεπουμπλικάνων Κυβερνητών. Το Νοέμβριο του 1980 εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, αξίωμα που διατήρησε και για δεύτερη θητεία, έχοντας ως αντιπρόεδρο τον πατέρα του σημερινού προέδρου, Τζορτζ Μπους. Το 1992 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Βερολίνου για το ρόλο που διαδραμάτισε στην πτώση του Τείχους και δύο χρόνια αργότερα, με επιστολή του στις εφημερίδες, ανακοίνωσε ότι έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε απομονωμένος αφού πλέον δεν αναγνώριζε ούτε τους οικείους του. Ήταν παντρεμένος με τη Νάνσι Ντέιβις και είχε τέσσερα παιδιά.

    [02] Διεθνή

    Οι κ.κ Σιράκ-Μπους άνοιξαν τις εκδηλώσεις 60η επέτειος απόβασης στη Νορμανδία

    6/6/2004 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/6/2004 6:06:29 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 60η επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Δεκαεπτά ηγέτες και χιλιάδες βετεράνοι του Β Παγκοσμίου Πολέμου συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την 60η επέτειο των αποβάσεων της D-Day στη Νορμανδία εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κήρυξαν το πρωί στο αμερικανικό κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-μερ, μπροστά στην Ακτή Ομάχα, την έναρξη των εκδηλώσεων. Οι δύο πρόεδροι συνοδεύονται από τις συζύγους τους, την Λόρα Μπους και την Μπερναντέτ Σιράκ. Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ, ο Καναδός πρωθυπουργός Πολ Μάρτιν, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ και για πρώτη φορά ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετέχουν στις τελετές. Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Οι εκδηλώσεις ανοίγουν με την μπάντα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

    Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ξεκάθαρα, ότι θέλει ο εορτασμός αυτός να είναι μια γιορτή του λαού με την όσο το δυνατόν ευκολότερη συμμετοχή του. Παρόλα αυτά για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια : 6.000 χωροφύλακες, 3.300 αστυνομικοί, 1.500 άτομα της ασφάλειας και 8.000 στρατιώτες. Στην περιοχή γύρω από τις ακτές της Νορμανδίας έχουν αναπτυχθεί περίπου 30.000 στρατιώτες και στρατιωτικά ελικόπτερα υπερίπτανται. Μαχητικά αεριωθούμενα είναι έτοιμα να καταρρίψουν, εφόσον το ζητήσει το Παρίσι, οποιοδήποτε αεροσκάφος παραβιάσει την απαγόρευση των πτήσεων που έχει επιβληθεί στην περιοχή.

    Οι δήμαρχοι των 150 κοινοτήτων όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα είναι ελεγχόμενη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχουν ήδη διανείμει όλες τις διαθέσιμες άδειες και "στίκερς". Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε ειδικούς χώρους και να μετακινούνται εντός της ελεγχόμενης ζώνης με ειδικά μισθωμένα πούλμαν. Οι δημοσιογράφοι είναι όλοι συγκεντρωμένοι σε κέντρο Tύπου που στήθηκε στην πόλη Καν και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα σημεία παρά μόνο αν διαθέτουν ειδική διαπίστευση. Η ένταση των ημερών είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Καν. Τα ελικόπτερα στριφογυρίζουν από χθες πάνω από την πόλη, ενώ 350 χωροφύλακες με μοτοσικλέτες κατέφθασαν απ όλα τα μέρη της χώρας, προκειμένου να συνοδεύσουν σήμερα τα αυτοκίνητα των επισήμων.

    Στο δημαρχείο της Καν, θα δοθεί γεύμα για τους υψηλούς επισήμους, οι οποίοι θα μετακινηθούν στη συνέχεια στην Αρομάνς για την τελετή.

    Οι στρατιωτικές μουσικές μπάντες δέκα χωρών, θα δώσουν την έναρξη των εκδηλώσεων. Συνολικά θα παρελάσουν 600 μουσικοί. Την παρέλαση θ' ανοίξει η μπάντα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με 33 μουσικούς και από τα τρία σώματα, κάτω από τη διεύθυνση του ταγματάρχη Αντώνιου Γαβαλά . Θα παίξουν τα κομμάτια: "Ο ναύτης του Αιγαίου", "Περνάει ο στρατός", "Τα παιδιά του Πειραιά", "Αεροπόρος θα γεννώ", "Μακεδονία ξακουστή".

    Στη συνέχεια, 142 βετεράνοι από 14 χώρες θα παρελάσουν με μουσική υπόκρουση τη σύνθεση του Ζαν Μισέλ Ζαρ για το φιλμ "Η πιο μεγάλη μέρα".

    Ο Γάλλος πρόεδρος θα παρασημοφορήσει 14 από αυτούς ως Ιππότες της Λεγεώνας Τιμής. Ανάμεσά τους και ένας Ελληνας, ο Γρηγόρης Παυλάκης , ο οποίος κατά την αποβίβαση ήταν ανθυποπλοίαρχος στη φρεγάτα ΚΡΙΕΖΗΣ.

    Στην Αρομάνς, στις κερκίδες των επισήμων προβλέπεται ότι θα συγκεντρωθούν γύρω στα 8.000 άτομα. Εκεί θα ευρίσκονται σήμερα και 35 ειδικοί για τις νάρκες και την απενεργοποίησή τους. Σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων δεν υπάρχει καμία απειλή για τρομοκρατική ενέργεια, όλα γίνονται για προληπτικούς λόγους. Επίσης, 250 εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές πρόκειται να φροντίσουν τους βετεράνους που είναι παρόντες και θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

    Να σημειωθεί ότι τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας, στα οποία έχουν δώσει το όνομα "Βιζιπιράτ" και που εφαρμόζουν οι Γάλλοι από την αρχή της εβδομάδας στη χώρα, κοστίζουν 800.000 ευρώ ημερησίως.

    "Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει την 6η Ιουνίου 1944"

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ στην πρωινή γαλλο-αμερικανική τελετή στο αμερικάνικο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κολεβίλ (Νορμανδία), όπου παρασημοφόρησε με τη Λεγεώνα Τιμής 100 Αμερικανούς βετεράνους, δήλωσε ότι "η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ την 6η Ιουνίου του 1944 που είδε να ξαναγεννιέται η ελπίδα". Πάνε 60 χρόνια, πρόσθεσε ο πρόεδρος Σιράκ, σ' αυτήν εδώ την "αιματηρή Ομάχα" παίχθηκε το μέλλον της Γαλλίας, της Ευρώπης και του κόσμου. Στο όνομα κάθε Γάλλου πολίτη, είπε, θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη του λαού μας, που θα παραμείνει αιώνια. Πρόκειται για ένα τεράστιο χρέος των δημοκρατιών μας. Μεγάλη είναι η συγκίνησή μας σήμερα, τόνισε, μπροστά σ' αυτές τις ατέλειωτες σειρές των λευκών σταυρών, όπου αναπαύονται για την αιωνιότητα αυτοί που υπήρξαν αδέλφια σας στα όπλα και που έπεσαν στο πεδίο μάχης. Η καρδιά μας κτυπάει δυνατά μπρος στην τόση γενναιοδωρία, μπρος σ αυτά τα νιάτα που πρόσφεραν στον κόσμο τη δροσιά της ζωής τους. Τα παιδιά της Αμερικής που τιμούμε σήμερα σ' αυτό το κοιμητήριο, είναι και δικά μας παιδιά. Εδώ και 200 χρόνια, η Αμερική και η Γαλλία έχουν από κοινού τις ανθρωπιστικές αξίες που θεμελίωσαν τη μοίρα τους, υπογράμμισε ο Ζακ Σιράκ.

    Το μεσημέρι, έφτασε στην Καν, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ για να πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Η παρουσία του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όπου τον επέκριναν, όσο και μεταξύ των βετεράνων συμμάχων, καθώς είναι ο πρώτος ηγέτης της Γερμανίας που συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Απόβαση στη Νορμανδία. Ο Σρέντερ κράτησε χαμηλούς τόνους και δήλωσε ότι ήταν καλό για τη Γερμανία που έχασε τη μάχη και τον πόλεμο. "Η νίκη των Συμμάχων δεν ήταν μόνον νίκη επί της Γερμανίας, ήταν νίκη για τη Γερμανία... ήταν θρίαμβος επί του εγκληματικού ναζιστικού καθεστώτος", είπε ο Σρέντερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag. Απαντώντας στις επικρίσεις, δήλωσε ότι "η Γερμανία γνωρίζει τις αμαρτίες της και έχει διδαχθεί απ' αυτές". Εξάλλου η πρόσκληση του Ζακ Σιράκ απηχεί τη φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανδρών, αν και διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων.

    [03] Εσωτερικά

    Το σχέδιο του Πρωθυπουργoύ για τον Πολιτισμό Μέτρα - τομές για τον Πολιτισμό

    6/6/2004 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Απογευματινή της Κυριακής

    Δέκα μέτρα τομές για τον Πολιτισμό, ανακοινώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής" ο πρωθυπουργός. Ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του για την αξιοποίηση των πνευματικών δυνάμεων του τόπου, ο Κώστας Καραμανλής, τονίζει ότι "ο πολιτισμός είναι η βάση της εθνικής μας υπερηφάνειας" και ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο. "Ο κόσμος διψά για αξίες και ανθρωπισμό, που μόνο ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί να δώσει" αναφέρει μεταξύ άλλων.

    Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προβλέπεται μεταξύ άλλων:

    Η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Γραμμάτων και Τεχνών, το οποίο θα συγκροτήσουν "μορφές σύμβολα" Η ίδρυση τριών Ακαδημιών Τέχνης (Μουσικής, Χορού, Κινηματογράφου) Η καθιέρωση νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις καλλιτεχνών Η δωρεάν είσοδος για τους νέους σε χώρους Πολιτισμού Η προώθηση του Βυζαντινού Πολιτισμού Η δημιουργία βιβλιοθηκών σε κάθε ελληνικό σχολείο Καθεστώς αξιοκρατίας και διαφάνειας στις επιδοτήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο Παροχή κινήτρων για ανάληψη χορηγιών από ιδιώτες

    Ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει επίσης ότι ο Πολιτισμός είναι "η πιο στέρεη γέφυρα για να γυρίσουμε σελίδα στα ελληνοτουρκικά" και αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ "Φάρεναϊτ" του Μαϊκλ Μουρ, υπογραμμίζει ότι δεν θα απαγόρευε ποτέ την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με στόχο τον ίδιο.

    "Στη χώρα που ανέδειξε τη Δημοκρατία, δεν χωρούν πρακτικές φίμωσης και απαγόρευσης" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [04] Εσωτερικά

    Ακυβέρνητο καράβι η κυβέρνηση Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο "Βήμα της Κυριακής"

    6/6/2004 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Εσωτερικά)&body=

    Έκκληση στους πολίτες, να καταστήσουν με τη ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ αντίβαρο στις αδυναμίες και τις υπεκφυγές της ΝΔ απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής", ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για έλλειψη οράματος και μικροκομματικές τακτικές."Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει πολλά δείγματα γραφής, που αποδεικνύουν ότι δεν έχει όραμα και ακολουθεί μικροκομματική και μίζερη τακτική με στόχο το ΠΑΣΟΚ" αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι "πολλές φορές μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι".

    Αδιαπραγμάτευτη η ανασυγκρότηση

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται και στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως δηλώνει, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί τις αλλαγές που σχεδιάζει στο κόμμα και θα συγκρουστεί ευθέως με όσους μηχανισμούς επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την ανασυγκρότησή του ΠΑΣΟΚ.

    Τονίζει επίσης ότι στην προσπάθεια του όλοι έχουν θέση.

    "Δεν παρακάμπτω κανέναν, όλοι θα αξιοποιηθούν", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [05] Γυμναστική

    Τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό του Κίεβο

    6/6/2004 5:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν το Σάββατο 5/6, οι ελληνίδες αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής Ελίνα Ανδριόλα και η Θεοδώρα Παλλίδου στο Ευρωπαϊκό του Κιέβου κατακτώντας την τέταρτη θέση στο σύνθετο ομαδικό. Η ελληνική ομάδα συγκέντρωσε 181.100 βαθμούς, έναντι 208.400β. της πρώτη Ρωσίας, 200.550β. της δεύτερης Ουκρανίας και 189.775β. της τρίτης Λευκορωσίας.

    Συγκεκριμένα, η Ελίνα Ανδριόλα βαθμολογήθηκε στο στεφάνι με 24.200β., στην μπάλα με 22.900β., στις κορίνες με 23.700β. και στην κορδέλα με 22.775β., ενώ η Θεοδώρα Παλλίδου πήρε 21.500β. στο στεφάνι, 22.850β. στην μπάλα, 22.175 στις κορίνες και 21.000 στην κορδέλα.

    Η Ανδριόλα συγκέντρωσε συνολικά 70.800 βαθμούς και κατετάγη έκτη, με την Παλλίδου να παίρνει τη 13η θέση με 66.525β.

    Σε ατομικό επίπεδο, την πρώτη θέση πήρε η ρωσίδα Αλίνα Καμπάεβα με 80.450 βαθμούς και ακολούθησαν η Αννα Μπεσόνοβα από την Ουκρανία με 78.875β. και η ρωσίδα Ιρίνα Τσάσκινα με 78.850β.

    [06] Αθήνα 2004

    Το ταξίδι στις πέντε Ηπείρους συνεχίζεται Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Τόκιο

    6/6/2004 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μετά το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, η ολυμπιακή φλόγα έφθασε σήμερα στο Τόκιο. Παρά τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση, χιλιάδες κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Ιερό Φως των Ολυμπιακών Αγώνων, λαμβάνοντας μέρος στις εντυπωσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν του. Ο ενθουσιασμός των Ιαπώνων για την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι μεγάλος. "Η Ελλάδα θα κάνει τους πιο ποιοτικούς Αγώνες" δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της χώρας Νομποτέρου Ισαχούρα ενώ από την πλευρά του ο κορυφαίος Ιάπωνας παίκτης του baseball εμφανίσθηκε βέβαιος για την ασφάλεια των Αγώνων. "Δεν ανησυχώ για την ασφάλεια των Αγώνων. Είμαι βέβαιος ότι στην Αθήνα θα έχουμε ασφαλείς Αγώνες" είπε χαρακτηριστικά.

    Άρωμα Ελλάδας και ιαπωνικό χρώμα

    Η άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στο Τόκιο, καλύφθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, τα οποία έκαναν και ζωντανές συνδέσεις με σημεία της Λαμπαδηδρομίας.

    Τη Φλόγα κατέβασε από το αεροπλάνο, εκπροσωπώντας την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ, Εισιτηρίων και Λαμπαδηδρομίας Γιώργος Μπόλος και την παρέδωσε στον Έλληνα πρέσβη στο Τόκιο κ. Κυριάκο Ροδουσάκη.

    Λίγο αργότερα, σε κεντρικό σημείο της πόλης έγινε η επίσημη υποδοχή από ένα μεγάλο συγκρότημα χορευτών και τυμπανιστών.

    Οι Ιάπωνες επέλεξαν να προβάλλουν κομμάτια της αρχαίας και σύγχρονης παράδοσης τους με χορούς, θεατρικές παραστάσεις και νότες μεσαιωνικής παραδοσιακής μουσικής.

    Βουδιστές μοναχοί χόρεψαν κάτω από τη δυνατή βροχή το χορό της ειρήνης υποδεχόμενοι τη Φλόγα, ενώ σε κεντρικά σημεία της πόλης δόθηκαν χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις με εντυπωσιακές μάσκες, χρυσούς δράκους και χορευτές με παραδοσιακές στολές.

    Στους 140 δρομείς που μετέφεραν τη δάδα περιλαμβάνονται γνωστές προσωπικότητες από την αθλητική ζωή της Ιαπωνίας, Ολυμπιονίκες και αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Η φλόγα μεταφέρθηκε με ποδήλατα, αλλά και με αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς και από μία τυφλή γυναίκα που έτρεξε με τη βοήθεια συνοδού.

    Επόμενος σταθμός η Σεούλ

    Τη Δευτέρα η Ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει στη Σεούλ, ξεκινώντας τη διαδρομή της στην πρωτεύουσα της Κορέας από την Πύλη της Ειρήνης, στο Ολυμπιακό Πάρκο.

    Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.

    [07] Στίβος

    Στα 4.41 πέταξε η Τσιλιγκίρη

    6/6/2004 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νέο Πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ σημείωσε η Γεωργία Τσιλιγκίρη κατά την διάρκεια του Γκραν Πρι "Αλεξάνδρεια" το οποίο διεξήχθη στην Έδεσσα. Η Ελληνίδα αθλήτρια υπερέβη τα 4.41μ και βελτίωσε κατά ένα εκατοστό το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 4.40μ από τις 24/6/2003 στα Τσικλητήρεια που έγιναν στα Τρίκαλα. Παράλληλα έπιασε το όριο για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στο ίδιο Γκραν Πρι η Αναστασία Κελεσίδου έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αφού για δεύτερη συνεχή φορά είχε βολή στα 67.03μ, που είναι η κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο. Τέλος την επανεμφάνισή του στα σπριντ έκανε μετά από μεγάλο διάστημα ο Χριστόφορος Χοϊδης, ο οποίος τερμάτισε τα 100μ σε 10.56.

    [08] Υγρός Στίβος

    Ελληνικές πρωτιές στο "Athens Gate"

    6/6/2004 6:53:00 μμ

    Με τα ελληνικά ζευγάρια να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στα 3μ. συγχρονισμένης κατάδυσης τόσο, στους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ολοκληρώθηκε η πρεμιέρα του 13ου διεθνούς μίτινγκ καταδύσεων "Athens Gate" που διεξάγεται στο νέο κλειστό καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά. Μάλιστα στις γυναίκες η χώρα μας έκανε το 1-2, παίρνοντας χρυσό και ασημένιο μετάλλιο.

    Πλήρη ικανοποίηση από την εμφάνιση

    Στους άνδρες, το ελληνικό δίδυμο αποτελούμενο από τους Νίκο Σιρανίδη- Αλέξανδρο Μάνο, πήραν την πρώτη θέση με 315.84 βαθμούς, μπροστά από το ντουέτο της Γερμανίας Πόλοκ και Ρόζενμπεργκ, που συγκέντρωσε 261.57 βαθμούς.

    Στις γυναίκες η Ελένη Χατζημήτρου με τη Ρίτα Κουτσοπέτρου πήραν το χρυσό μετάλλιο με 266.58 βαθμούς, ενώ στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν η Ντίνα Γεωργάτου με τη Χριστίνα Τσιριπίδου, οι οποίες συγκέντρωσαν 237.75 βαθμούς.

    Την 3η θέση κατέλαβαν οι Πεντράκοβιτς και Ιλιτς από τη Σερβία με 198.18 βαθμούς.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Πέτρος Φυρίγος μετά την πολύ καλή εμφάνιση των Ελλήνων καταδυτών και καταδυτριών, δήλωσε: "Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την παρουσία των παιδιών. Στους άνδρες, ο Σιρανίδης με το Μάνο πήγαν πάρα πολύ καλά, συγκεντρώνοντας μάλιστα υψηλή βαθμολογία. Θα ήθελα να σταθώ κυρίως στο Μάνο, ο οποίος είχε εξαιρετική εμφάνιση και κάλυψε άριστα τα κενό του Μπίμη, ο οποίος είναι πιασμένος στους τετρακέφαλους από την κούραση. Στις γυναίκες, αυτό που ήθελα να δω από τη Χατζημήτρου το είδα και με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Μετά από δύο μήνες απουσίας λόγω του προβλήματος, που αντιμετώπιζε στη μέση, πήγε πολύ καλά και έδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση".

    [09] Καλαθοσφαίριση

    Σε εξαιρετική φόρμα η Εθνική γυναικών

    6/6/2004 7:06:00 μμ

    Το δύο στα δύο πέτυχε η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ γυναικών που επικράτησε με 92-85 του αντίστοιχου συγκροτήματος της Σερβίας/ Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας της δοκιμαστικής διοργάνωσης μπάσκετ, που διεξάγεται στο νεόδμητο κλειστό του Ελληνικού. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός, με τις δυνατές μάχες, τη σκληρή άμυνα, αλλά και την αποτελεσματικότητα στην επίθεση να έχουν τον πρώτο λόγο στο παρκέ και το σκορ να οδηγείται τελικά σε υψηλά επίπεδα. Αλλά και σε ατομικό επίπεδο υπήρξε έντονος συναγωνισμός. Ο μεγαλύτερος ήταν αυτός ανάμεσα στην Τούλα Καλέντζου της Εθνικής Ελλάδας και της Aleksandra VUJOVIC που "εκτελούσαν" έξω από τη γραμμή των 6.25. Η Καλέντζου τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους με 5/8 τρίποντα, ενώ η VUJOVIC σταμάτησε στους 18 πόντους με 5/7 τρίποντα.

    Τον πρώτο λόγο η Εθνική μας

    Η Εθνική Ελλάδας είχε τον πρώτο λόγο από την αρχή του αγώνα και "έκλεισε" το πρώτο δεκάλεπτο με 19-14 και κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά στη δεύτερη περίοδο ως το +11 (14). Η Σερβία/Μαυροβούνιο προσπάθησε να αντιδράσει, έχοντας ως βασικό ?όπλο? την υπεροπλία της στα ριμπάουντ με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με 52-45.

    Η ελληνική ομάδα έφτασε να προηγείται ακόμη και με διαφορά 13 πόντων (77-64, στο 31) εκμεταλλευόμενη και την αποβολή της Ivanka MATIC. H Σερβία/Μαυροβούνιο, ωστόσο, με τη μαχητικότητα που πάντα επιδεικνύουν οι ομάδες της, άρχισε και πάλι να απειλεί με επικεφαλής την Milica DABOVIC και την Aleksandra VUJOVIC.

    Το μόνο, όμως που κατάφεραν ήταν να μειωθεί ο δείκτης της διαφοράς στους πέντε πόντους (89-84, 38), αφού ένα καλάθι από την Πόλυ ΣΑΡΕΓΚΟΥ έδωσε τη χαριστική βολή και δεν άφησε τη νίκη να ξεφύγει από τα χέρια της ελληνικής ομάδας, ως το τελικό 92-85.

    ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Τσίτσκαρης): Κωστάκη 9, Καλέντζου 21 (5), Μάλτση 13 (2), Σαρέγκου 19, Κλιγκοπούλου, Καββαδία 8, Παπαδημητρίου 3 (1), Σταχτιάρη 2, Βασιλείου 7 (1), Χαλικιά 6, Χατζηνικολάου, Χριστοδοφοράκη 4

    Σερβία/Μαυροβούνιο (Zoran VISIC) : Manic 3, Beljanski 8 (1), Vidovic 8 (1), Matic 15, Ajanovic 4, Skerovic 4, Dabovic 12 (1), Vukicevic 8, Vujovic 18 (5), Perovanovic 2, Kovacevic, Vulic 3.

    [10] Εσωτερικά

    To όραμα Καραμανλή για τη Νέα Ευρώπη Ομιλία Καραμανλή στο "Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου"

    6/6/2004 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο διεθνούς κύρους "Eυρωπαϊκό φόρουμ Βαχάου" στην Αυστρία, με θέμα "Η Ευρώπη είναι το μέλλον" μίλησε ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε την ανάγκη μίας Ευρώπης λειτουργικής, όπου θα λαμβάνονται υπ όψιν τα ζωτικά συμφέροντα όλων των κρατών μελών και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι προσπάθειες για την επανένωση του νησιού.

    Υπέρ της τουρκικής ένταξης εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

    Ο Κώστας Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει το τουρκικό κράτος.

    "Μία Ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας, των γειτόνων της και ολόκληρης της Ευρώπης" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει την ευθύνη ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να προσεγγίσει την Ε.Ε.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ευρώπη να αναρωτηθεί αν θέλει την Τουρκία, ακόμα και αν η τελευταία πετύχει τα ευρωπαϊκά πρότυπα .

    Μιλώντας πάντως για το ίδιο θέμα, ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ εξέφρασε αμφιβολίες για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ.

    "Ούτε η χώρα με τους 70 εκατομμύρια κατοίκους ούτε η Ε.Ε. είναι έτοιμες ακόμη γι αυτό το βήμα"είπε χαρακτηριστικά.

    Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    "H Ευρώπη πρέπει να έχει μία φωνή. Αυτή η φωνή πρέπει να μετράει και πρέπει να είναι αξιόπιστη" Κ. Καραμανλής

    Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό σύνταγμα, το οποίο τίθεται προς ψήφιση εντός του Ιουνίου, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν.

    Όπως είπε, θα πρέπει να επιδιωχθούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούν την ΕΕ πιο λειτουργική αλλά και που θα εγγυώνται την ισότητα των κρατών μελών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, η Ελλάδα στηρίζει έναν ισχυρό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ύπαρξη ενός επιτρόπου ανά κράτος μέλος με ίσα δικαιώματα ψήφου, ενώ ως προς το θέμα της ειδικής πλειοψηφίας χαρακτήρισε την ιδέα της διπλής ψηφοφορίας ως την πιο δημοκρατική, κατανοητή και αποτελεσματική εκδοχή.

    Αναφερόμενος στην Εξωτερική και την Πολιτική Αμυνας της Ε.Ε., ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε σοβαρό έλλειμμα.

    "Η Ευρώπη πρέπει να έχει μία φωνή. "Αυτή η φωνή πρέπει να μετράει και πρέπει να είναι αξιόπιστη" είπε χαρακτηριστικά.

    Υποστήριξε επίσης, ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο Προοίμιο της Συνταγματικής Συνθήκης, μία αναφορά στη χριστιανική κληρονομιά, η οποία δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μία θρησκευτική δήλωση, αλλά ως ένα ζήτημα που αφορά τις ιστορικές καταβολές.

    Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία του κοινού ελέγχου των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και τη δημιουργία Κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

    Ομιλία Σιούσελ

    Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες από τους παρευρισκόμενους.

    Στη συνέχεια το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, έπλεξε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ και χαιρέτισε τις θέσεις του, τις οποίες, όπως είπε συμμερίζεται και ο ίδιος.

    Ο κ. Σιούσελ επεσήμανε το γεγονός πως Ελλάδα και Αυστρία υπήρξαν σταθεροποιητικοί παράγοντες για την περιοχή των Βαλκανίων και δεν παρέλειψε να ευχηθεί "καλή επιτυχία" στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 June 2004 - 16:52:08 UTC