Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφασισμένος για ανανέωση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Κριτική στην κυβέρνηση
  • [02] Αντιδρούν στο Προεδρικό ιάταγμα Απεργούν οι συμβασιούχοι
  • [03] Όχι ECOFIN στη μείωση της φορολογίας των καυσίμων Εν αναμονή των
  • [04] Επίσκεψη Καραμανλή στο Θριάσειο
  • [05] Δυσαρέσκεια Παπαδόπουλου για τις εκτιμήσεις Ανάν
  • [06] Ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος Ενίσχυση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [07] Ανακάλυψη υλικού σε εμπορικό πλοίο Λαθρεμπόριο όπλων στην
  • [08] Στη δίκη του ΕΛΑ Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Βερνάρδου
  • [09] "Δεν υπάρχει θέμα διαβλητότητας των Πανελληνίων"
  • [10] Αποχωρεί ο Τένετ από διευθυντής της CIA
  • [11] Του σκέπαστρου Καλατράβα "Κυλάει" και το ανατολικό τόξο
  • [12] Αμετάβλητες οι τιμές του αργού στις χρηματαγορές Αύξηση παραγωγής σε
  • [13] Αντισυνταγματική η σχετική ρύθμιση Καταργείται η εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ

    [01] Ευρωεκλογές

    Αποφασισμένος για ανανέωση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ. Παπανδρέου

    2/6/2004 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Ευρωεκλογές)&body=

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, απέστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από τις Μοίρες Ηρακλείου, όπου πραγματοποιεί περιοδεία εν όψει των Ευρωεκλογών. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συστράτευση όλων, των νέων αλλά και των παλαιών στελεχών και εμφανίσθηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση και την ανανέωση του κόμματος. Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έχει όραμα και προοπτική. Την ίδια ώρα, από τον Πειραιά, ο Κώστας Σημίτης, κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, να προβάλουν αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν.

    "Όχι στη χαλαρή ψήφο"

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για "τουριστική βόλτα στην Λουκέρνη" και "για δημόσιες σχέσεις".

    Κατηγόρησε τη ΝΔ για απουσία προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι διέσυρε την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντάς την ως Ψωροκώσταινα με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να τεθεί υπό κηδεμονία.

    Αναφερόμενος στις Ευρωκλογές, κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ με τη ψήφο τους, διότι, όπως είπε, η χώρα χρειάζεται ισχυρή Αντιπολίτευση.

    Παράλληλα, διεμήνυσε στα στελέχη του κόμματός του, ότι δεν περισσεύει κανείς.

    Μήνυμα ενότητας από τον Κ. Σημίτη

    Ενότητα και μαχητικότητα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των Ευρωεκλογών ζήτησε και ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Πειραιά.

    "Ο προεκλογικός χρόνος δεν είναι περίοδος για να προβάλλουμε και να συζητούμε διαφορές" τόνισε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι στηρίζει συντηρητικές δυνάμεις και επαναφέρει πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σημίτης στην εξωτερική πολιτική, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επιλέγει την ελάχιστη παρουσία της Ελλάδας και παρουσιάζει τη "μη θέση ως θέση".

    [02] Εσωτερικά

    Αντιδρούν στο Προεδρικό ιάταγμα Απεργούν οι συμβασιούχοι

    3/6/2004 11:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/6/2004 2:51:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Σε αυτή συμμετέχουν οι συμβασιούχοι του Δημοσίου και όσοι απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ναυτεργάτες, το εποχικό προσωπικό των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αλλά και οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00. Στη στάση εργασίας, που είχε εξαγγείλει η ΕΣΗΕΑ, συμμετείχε και η ΕΡΤonline, η οποία δεν ενημέρωσε με ειδήσεις την ιστοσελίδα της από τις 11:00 έως τις 14:00. Οι απεργοί στις 11:00 πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως.

    Στάση εργασίας των εκπαιδευτικών - Δεμένα τα ρυμουλκά

    Με βασικό αίτημα την αύξηση των διορισμών από τους πίνακες των αναπληρωτών, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν στις 12:30 συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας, ενώ η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία κύρηξαν δίωρη στάση εργασίας, τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις δύο πρώτες του απογευματινού.

    Δεμένα στα εμπορικά λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν έως τις έξι τα ξημερώματα της Παρασκευής, όλα τα ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά πλοία, καθώς οι εργαζόμενοι ναυτικοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ως διαμαρτυρία για την άνιση συνταξιοδοτική μεταχείρισή τους από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

    Μετ' εμποδίων και οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών καθώς στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και το εποχικό προσωπικό τους. Μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν το πρωί από τις ακυρώσεις εννέα δρομολογίων εσωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Κλειστοί παρέμειαν, από τις 08:30 έως 12:30, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία αρμοδιότητας της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων λόγω στάσης εργασίας των φυλάκων.

    Στάση εργασίας πραγματοποίησαν και οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ.

    Στο μεταξύ παρέμβαση υπέρ των συμβασιούχων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η ΓΣΕΕ.

    [03] Οικονομία

    Όχι ECOFIN στη μείωση της φορολογίας των καυσίμων Εν αναμονή των αποφάσεων του ΟΠΕΚ

    3/6/2004 9:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, BBC GREEK

    Σήμερα στη Βηρυτό πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι προσανατολίζονται σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με στόχο τη μείωση των τιμών. Εντός του έτους, το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, έχει μέχρι στιγμής σημειώσει άνοδο της τάξης του 23%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 42,45 δολ. το βαρέλι, προτού υποχωρήσει στα 39,96 δολ. το βαρέλι. Η Σ. Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μέλος του ΟΠΕΚ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ήδη ανακοινώσει την αύξηση της παραγωγής τους. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι αγορές αντιδρούν ήδη με ηρεμία ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ. Στις 06.30 (ώρα Ελλάδος) στη Σιγκαπούρη η τιμή του αργού για παράδοση τον Ιούλιο ήταν 40,23 δολάρια έναντι 39,96 δολάρια που ήταν χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα, το ECOFIN, δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, για μείωση της φορολογίας των καυσίμων. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης αποτελούν το μάξιμουμ των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

    Αύξηση της παραγωγής - μείωση της τιμής;

    Σύμφωνα με τον Μανουχίν Τακίν, αναλυτή του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών, "το πετρέλαιο που παράγεται στον Περσικό κόλπο θα φτάσει στα διυλιστήρια των ΗΠΑ και της Άπω ανατολής σε δύο περίπου μήνες. Επομένως η αύξηση της παραγωγής δεν συνεπάγεται άμεσα μείωση της τιμής των καυσίμων για τους καταναλωτές. Όμως η υψηλή τιμή του πετρελαίου οφείλεται και στην κίνηση του χρηματιστηρίου. Με την αύξηση της παραγωγής πολλοί από τους επενδυτές αναμένεται να πουλήσουν τις μετοχές τους, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω".

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να μειωθούν οι τιμές.

    Έως τα 26 εκατομμύρια βαρέλια μπορεί να ανέλθει η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, από 23,5 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλι ακ Νουάιμι, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου του ΟΠΕΚ στη Βηρυτό.

    Ο Σαουδάραβας υπουργός υποστήριξε ότι το νέο πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή δεν αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις επειδή η παραγωγή των 10 χωρών μελών του ΟΠΕΚ, με εξαίρεση το Ιράκ, δεν υπόκειται στο σύστημα των ποσοστώσεων και διατηρήθηκε στα 22,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως όλη την προηγούμενη χρονιά.

    Εφόσον οι ποσοστώσεις όλων των χωρών- μελών αυξηθούν αναλογικά, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα αυξηθεί στα 8,4 έως 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τόνισε ο Αλι ακ Νουάιμι.

    Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο η παραγωγή της Σ. Αραβίας να αυξηθεί ακόμη και στα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αν υπάρξουν πραγματικές ανάγκες για πρόσθετες ποσότητες και για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των καταναλωτών.

    Οι ελπίδες στον άνεμο

    Οπως μεταδίδεται από τη Βόννη ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι "τα πρόσφατα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ" δείχνουν "κατά τρόπο δραματικό" την ανάγκη για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και για την προσφυγή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. "Η χρησιμοποίηση πηγών ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο διαφοροποιημένων είναι αναγκαία για την ασφάλεια όλων" των χωρών, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος ενώπιον δεκάδων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συμμετέχουν στη Βόννη σε διάσκεψη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Γκέρχαρντ Σρέντερ. "Είναι θέμα επιβίωσης (για τη διεθνή κοινότητα), όπως δείχνουν με δραματικό τρόπο τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία", είπε. "Τα γεγονότα αυτά μαζί με τη σημερινή κατακόρυφη άνοδο των τιμών του πετρελαίου δείχνουν την ανάγκη για τη συγκρότηση σταθερών συμμαχιών με στόχο τον αναπροσανατολισμό της ενεργειακής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο", πρόσθεσε. Ο δηλώσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ συμπίπτουν χρονικά με την διατύπωση νέων εκκλήσεων από τη γερμανική αντιπολίτευση για την αναθεώρηση της εγκατάλειψης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία βάσισε την ενεργειακή του πολιτική στη σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια και την προώθηση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του άνθρακα επανέφεραν τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Ο Φριτς Φάρενχολτ, ενεργειακός εμπειρογνώμονας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και διευθυντής της εταιρείας κατασκευής ανεμογενητριών Repower AG δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβράδυνση της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη Die Welt , εσωτερικό έγγραφο της τοπικής κυβέρνησης της Βαυαρίας αντιμετωπίζει τη δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών ως εναλλακτική λύση. "Πρέπει να τραβήξουμε την πρίζα από το σχέδιο εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας", δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Μάρκους Σέντερ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Εντμουντ Στόιμπερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρελή κούρσα κάνει το πετρέλαιο

    Σχετικά Links:

    ΟΠΕΚ

    [04] Εσωτερικά

    Επίσκεψη Καραμανλή στο Θριάσειο

    3/6/2004 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο Θριάσειο νοσοκομείο βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο καινούργιο νοσοκομείο. Ο κ. Καραμανλής επισκέφτηκε τις μονάδες εμφραγμάτων και τεχνητού νεφρού, οι οποίες αν και παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν καθώς και το τμήμα εκτάκτων περιστατικών το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και μάλιστα σήμερα που το νοσοκομείο εφημερεύει. "Το νοσοκομείο δεν εκπληρώνει επαρκώς το σκοπό για τον οποίο έγινε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και έθεσε στόχο την ανάδειξη του σε σύγχρονο περιφερειακό νοσοκομείο δυτικής αττικής. Επίσης ανέδειξε ως άμεσες προτεραιότητες την λειτουργία των μονάδων εμφραγμάτων και του τεχνητού νεφρού καθώς και την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. "Για μας προτεραιότητα είναι ότι η υγεία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό και κάθε πολίτης πληρώνει γι αυτό και η πολιτεία πρέπει να το σεβαστεί", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [05] Κυπριακό

    Δυσαρέσκεια Παπαδόπουλου για τις εκτιμήσεις Ανάν

    3/6/2004 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών, που είναι η πρώτη μετά τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης και τα δημοψηφίσματα στη Μεγαλόνησο, θα βρεθεί η επικριτική για την ελληνοκυπριακή πλευρά έκθεση, που δόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον γ.γ., για την οποία ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του. Ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη τόνισε πως θεωρεί αβάσιμη την εκτίμηση του Κόφι Ανάν ότι η απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το σχέδιο ισοδυναμεί με απόρριψη της λύσης. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι το κείμενο περιλαμβάνει αρκετές ανακρίβειες όσον αφορά τα γεγονότα και ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του γ.γ. όσον αφορά την διεξαγωγή των συνομιλιών και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. "Η έκθεση δεν δίνει την πλήρη εικόνα και παρερμηνεύει τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς" δήλωσε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν εκφράζει επιθυμία μη λύσης

    Στο κείμενο, που επιδόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγράφονται οι εξελίξεις και τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στο χρονικό διάστημα από την αποτυχία της προσπάθειας στη Χάγη το Φεβρουάριο του 2003, μέχρι και τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου.

    "Η απόφαση των ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα «δεν συνιστά απόρριψη της λύσης αλλά απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου. Εμείς επιμένουμε σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επανενώνει την Κύπρο και την κοινωνία", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    "Θα εξακολουθήσουμε τις προσπάθειες μας και αφού μελετήσουμε με προσοχή την έκθεση θα εκφράσουμε τις απόψεις της κυβέρνησης πολύ σύντομα, τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που τελικά θα κρίνουν την έκθεση και θα αποφασίσουν αν θα την αποδεχτούν ή όχι", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Κατά τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο κ. Παπαδόπουλος θα επισημάνει στον κ. Αναν ορισμένα σημεία της έκθεσης που περιέχουν ανακρίβειες, ενώ παράλληλα θα εκφράσει την επιθυμία του για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

    Διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ, αναφέρουν ότι ο κ. Ανάν περιμένει να ακούσει από τον κ. Παπαδόπουλο τους λόγους για τους οποίους κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να καταψηφίσουν το σχέδιό του, αλλά και για το τι σκέφτεται να κάνει απ εδώ και πέρα για την επανένωση του νησιού.

    Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    Το Σώμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό στις 8 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να εγκριθεί νέο ψήφισμα για την εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί, μετά την σχετική έκθεση του ΓΓ που έδωσε χθες στα μέλη του ΣΑ.

    "Αδικείται η ελληνοκυπριάκή πλευρά"

    "Το μέγιστο μέρος της έκθεσης είναι περιγραφικό, περιέχει όμως πολλές ανακρίβειες, δεν δίνει τη πλήρη εικόνα και παρερμηνεύει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς" δηλώνει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η έκθεση Ανάν περιέχει πολλές ανακρίβειες.

    Όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, η έκθεση αναφέρει ότι στο Μπούργκενστοκ η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε να συνομιλήσει, "τη στιγμή που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωναν την ίδια μάλιστα μέρα ότι δεν ζήτησαν συνάντηση".

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε επίσης ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι με βάση το σχέδιο Ανάν, θα επέστρεφαν 120.000 πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος.

    Επιπλέον, τόνισε ότι οι συντάκτες της έκθεσης παραβλέπουν το γεγονός ότι χάρη στις προσπάθειες κυρίως της ελληνοκυπριακής πλευράς κατέστη δυνατό να οδηγηθεί η διαδικασία στα δημοψηφίσματα, ενώ χαρακτηρίζει αδικία το ότι στο κείμενο παραβλέπονται οι πραγματικοί λόγοι, που οδήγησαν στη μη αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε, εξάλλου, ότι κάποιες από τις εισηγήσεις που περιέχονται στην έκθεση αναφέρονται σε προτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάργηση μη απαραίτητων περιορισμών και εμποδίων που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    "Αυτά", είπε, "οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς και είναι εκτός των πλαισίων των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, της διεθνούς νομιμότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρέπει να χαιρετιστεί η αναφορά που υπάρχει στο κείμενο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αναγνώριση ή απόσχιση θα ερχόταν σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και με τη βούληση των Τουρκοκυπρίων που ψήφισαν υπέρ της επανένωσης του νησιού.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, σχολιάζοντας την έκθεση Ανάν, δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πρώτον γιατί γίνεται κριτική για τον Πρόεδρο και δεύτερο γιατί τίθεται και το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης".

    Ιδιαίτερα επικριτικός για τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι η έκθεση Ανάν περιέχει αρκετά αρνητικά στοιχεία, τα οποία προκαλούν απογοήτευση. Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η έκθεση στερείται αντικειμενικότητας και σε ορισμένα σημεία ο γενικός γραμματέας υπερβαίνει τα όρια των όρων εντολής και των εξουσιών του, ιδιαίτερα στις εισηγήσεις του για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    Ανακρίβειες διαπιστώνει και το ΔΗΚΟ, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "ο γενικός γραμματέας να παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας και η έκθεσή του να καθίσταται αντιπαραγωγική".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η έκθεση Ανάν για το Κυπριακό

    [06] Ευρωεκλογές

    Ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος Ενίσχυση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο

    3/6/2004 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ακολουθούν την ίδια, νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς το ΚΚΕ για το οποίο είπε ότι ακολουθεί εξωπραγματική πολιτική έναντι της ΕΕ. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι τυπική και ανούσια η διαδικασία των ευρωεκλογών και πρόσθεσε ότι η αποχή σημαίνει παραίτηση από το δικαίωμα του πολίτη να εκφράσει τη γνώμη του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Δριμεία επίθεση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι το αίτημα της Αριστεράς αποσκοπεί στη δημιουργία μιας διαφορετικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει στον πυρήνα της την προστασία και τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους , την προστασία των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να καταστεί κέντρο λήψεως αποφάσεων, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών.

    Αναφερόμενος στα δύο μεγάλα κόμματα τόνισε ότι προσπαθούν να αποφύγουν τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα και κινούνται σαν να μην έχουμε εκλογές. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, έχουν ταυτόσημη πολιτική και κινούνται η κυβέρνηση στο πλαίσιο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που είναι υπεύθυνα για τη σημερινή ΕΕ.

    Για το ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η θέση του "αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ κι ο καθένας μόνος του", οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο και πρόσθεσε ότι στην ουσία, στόχος του ΚΚΕ είναι να μην αλλάξει η ΕΕ, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ένωση και να διαλυθεί η ΕΕ. Αυτή η θέση είναι εξωπραγματική , είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας ότι ουσιαστικά με τις θέσεις αυτές το ΚΚΕ οδηγεί στη στήριξη της σημερινής πραγματικότητας στην Ευρώπη. Ψηφίζοντας ΚΚΕ, είπε, ο πολίτης δεν ψηφίζει αλλαγή πολιτικής, αλλά ψηφίζει υπέρ της αποδέσμευσης της Ελλάδας από την ΕΕ. Αναφερόμενος στις διάφορες κατηγορίες που έχει εξαπολύσει το ΚΚΕ κατά του ΣΥΝ, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του απαντά με πολιτικά επιχειρήματα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάρρευση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Ανανέωσης και την αποτυχία επανάληψης της συνεργασίας στις ευρωεκλογές, ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωεκλογές θα είναι μια παρένθεση και ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί στο μέλλον.

    Σχετικά με το θέμα ηγεσίας που θα τεθεί στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι στο τακτικό συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο θα γίνει συνολική αποτίμηση και στο πλαίσιο αυτό θα κριθούν όλα τα αιρετά στελέχη , κάτι αυτονόητο όπως είπε για ένα κόμμα της Αριστεράς.

    Σχολιάζοντας την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν θέλει να δείξει το πραγματικό πρόσωπό της και τα μεταθέτει όλα για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφερόμενος σε διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο για "Βαβυλωνία". Ερωτηθείς για το πως βλέπει τις διεργασίες που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι σχετίζονται με τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε κάτι νέο και αυτό προκαλεί τις εντάσεις. Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα προκύψει στο κόμμα αυτό, πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη μιας νηφάλιας συζήτησης σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί και υπογράμμισε ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου σκηνικού στην Κύπρο μετά την έκθεση Ανάν.

    [07] Διεθνή

    Ανακάλυψη υλικού σε εμπορικό πλοίο Λαθρεμπόριο όπλων στην Κωνσταντινούπολη

    3/6/2004 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Όπλα τελευταίας τεχνολογίας κρυμμένα σε εμπορευματοκιβώτια ανακάλυψαν οι τουρκικές αρχές σε εμπορικό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο σταμάτησε για ανεφοδιασμό καυσίμων στο λιμάνι του Αμπαρλί, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Κουρσάτ Τουζμέν, οι τελωνειακοί ανακάλυψαν τουλάχιστον σε δύο εμπορευματοκιβώτια αρκετά όπλα, ανάμεσά τους έναν εκτοξευτήρα, πυραύλους και πυρομαχικά . "Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε στις αρχές ο καπετάνιος, τα κοντέινερ περιείχαν ανταλλακτικά. Όταν οι τελωνειακοί άνοιξαν δύο από αυτά ανακάλυψαν όπλα που μπορεί να θεωρηθούν τελευταίας τεχνολογίας, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός. "Πρόκειται για λαθρεμπόριο στρατιωτικού υλικού", πρόσθεσε.

    Συνεχίζουν οι αρχές τις έρευνες στο πλοίο

    Επιτροπή αποτελούμενη από τελωνειακούς και χωροφύλακες ερευνά και τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια, ανέφερε ο Τουζμέν, ωστόσο δεν διευκρίνισε στους δημοσιογράφους αν έγιναν συλλήψεις. Οι αρχές απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν την περιοχή.

    Το εμπορικό πλοίο προερχόταν από την Ουκρανία και είχε ως προορισμό την Αίγυπτο .

    Στα μέσα Απριλίου, στο ίδιο λιμάνι οι τελωνειακοί είχαν κατασχέσει περίπου 500 Καλάσνικοφ που ήταν κρυμμένα σε βουλγαρικό εμπορικό πλοίο που κατευθύνονταν στην Παραγουάη.

    Η Τουρκία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28 και 29 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως θα περιορίσουν τον αριθμό των δεξαμενόπλοιων που περνούν από τα στενά του Βοσπόρου.

    [08] Εσωτερικά

    Στη δίκη του ΕΛΑ Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Βερνάρδου

    3/6/2004 4:08:00 μμ

    Με την εξέταση μαρτύρων σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του αρεοπαγίτη Αναστάσιου Βερνάρδου τον Ιανουάριο του '89 συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, κατέθεσε η κόρη του δολοφονηθέντος κα Καλλιόπη Βερνάρδου, η οποία εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι οργανώσεις "1η Μάη" και ΕΛΑ, ήταν ένα ενιαίο σύνολο. Το δικαστήριο διέταξε μετά από αίτημα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Γιώργου Μαύρου την βίαιη προσαγωγή του αστυνομικού Αναστάσιου Μπισιώνη, αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονική επίθεση κατά του Βερνάρδου. Ο κ. Μπισιώνης, όπως ανέφερε ο συνήγορος, προανακριτικά είχε υποστηρίξει ότι αναγνωρίζει ως δράστες της δολοφονίας τους Κώστα Τέλιο και Αγγελική Σωτηροπούλου. Είχε αρνηθεί όμως να υπογράψει την κατάθεση φοβούμενος για τη ζωή του. Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την εξέταση και άλλων μαρτύρων για την υπόθεση Βερνάρδου.

    [09] Εσωτερικά

    "Δεν υπάρχει θέμα διαβλητότητας των Πανελληνίων"

    3/6/2004 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Διαβεβαιώσεις ότι δεν υφίσταται ζήτημα διαβλητότητας των πανελλήνιων εξετάσεων παρείχε σήμερα ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του Τύπου. Αναφερόμενος στον τίτλο και τον υπότιτλο του δημοσιεύματος, που μιλούσαν για "διαρροή θεμάτων" τους χαρακτήρισε παραπλανητικούς. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να υπάρξει σεβασμός προς την προσπάθεια που καταβάλουν τα παιδιά με την αποφυγή δημιουργίας κλίματος σύγχυσης και έλλειψης εμπιστοσύνης προς το εξεταστικό σύστημα. Εξάλλου, όσον αφορά στη σημερινή ημέρα των εξετάσεων τα ζητήματα των μαθημάτων στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές της Β και Γ Λυκείου χαρακτηρίστηκαν εύκολα, χωρίς να λείψουν και οι απόψεις για θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας.

    Αυστηρή εντολή να μη γνωστοποιούνται τα θέματα πριν τις 12 μ.μ.

    Αναφερόμενος στο γεγονός της εμφάνισης των θεμάτων μιάμιση ώρα μετά την αποστολή τους (περίπου στις 10 π.μ.) σε ιστοσελίδες φροντιστηρίων, ενώ απαγορεύεται ρητά η γνωστοποίησή τους πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι δόθηκε αυστηρή εντολή προς τα εξεταστικά κέντρα για την πιστή τήρηση των οδηγιών.

    Η εντολή αυτή, πρόσθεσε, έχει να κάνει με τη διασφάλιση της συνήθους τακτικής για την ανακοίνωση των θεμάτων και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το αδιάβλητο των εξετάσεων και την κατοχύρωσή του, αφού δεν υπάρχει η προς τα έξω δυνατότητα επικοινωνίας των εξεταζομένων και η έξοδός τους από τα εξεταστικά κέντρα επιτρέπεται μετά τις 10.30 πμ.

    Ο κ. Καραμάνος απέκλεισε επίσης και το ενδεχόμενο χρήσης κινητών τηλεφώνων, καθώς απαγορεύεται, όπως είπε, "δια ροπάλου" να φέρουν μαζί τους κινητά οι υποψήφιοι.

    Η Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων επισήμανε επίσης ότι η εμφάνιση των θεμάτων στο ιντερνετ δεν συνιστά διαρροή, είναι φαινόμενο χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το αδιάβλητο των εξετάσεων.

    Λίγο αργότερα η γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Σιλβάνα Ράπτη, σε ανακοίνωσή της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η απειρία της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι "η νέα Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων παραδέχεται με έγγραφό της ότι αδυνατεί να περιφρουρήσει το μοναδικό αδιάβλητο θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εξεταστές και οι ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλουν, καταλήγει, να δώσουν εξηγήσεις άμεσα στους 160.000 εξεταζόμενους και στις οικογένειές τους".

    [10] Διεθνή

    Αποχωρεί ο Τένετ από διευθυντής της CIA

    3/6/2004 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα ότι ο διευθυντής της CIA Τζόρτζ Τένετ υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του. Ο πρόεδρος Μπούς που έκανε δεκτή την παραίτησή δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Τένετ παραιτείται για προσωπικούς λόγους, και πρόσθεσε: "Λυπάμαι που αποχωρεί. Έκανε εξαιρετική δουλειά στο όνομα του αμερικανικού λαού". Ο Τένετ είχε επικριθεί εντονότατα τις τελευταίες εβδομάδες για τον χειρισμό από την υπηρεσία του των πληροφοριών σχετικά με το Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι ο κ. Τένετ θα αποχωρήσει από το αξίωμα του στα μέσα Ιουλίου.

    [11] Αθήνα 2004

    Του σκέπαστρου Καλατράβα "Κυλάει" και το ανατολικό τόξο

    3/6/2004 5:14:00 μμ

    Ξεκίνησε το μεσημέρι, η ολίσθηση του ανατολικού τόξου του σκέπαστρου του Ολυμπιακού Σταδίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Για τη μετακίνηση της ανατολικής αψίδας του στεγάστρου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τη δυτική και αφού διανύσει τα 60 μέτρα, θα "ακουμπήσει" στη δυτική αψίδα. Έτσι, θα έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη κατασκευαστική πρόκληση που αντιμετώπισε η Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ύψος του στεγάστρου από το στίβο θα είναι 80 μέτρα. Η ολίσθηση της ανατολικής αψίδας καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα εξαιτίας τεχνικών θεμάτων και για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά όλοι οι υπεύθυνοι του έργου αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά και το έργο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως έχουν δεσμευτεί στη ΔΟΕ.

    Ενημερωτική συνάντηση Καραμανλή-Πετραλιά

    Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το σημείο της ένωσης των δύο αψίδων του σκέπαστρου και η συγκόλληση μεταξύ τους. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί, οι αρμόδιοι έχουν προβλέψει εναλλακτικές λύσεις.

    Σημειώνεται ότι στις 10 με 12 Ιουνίου θα διεξαχθεί το μεγάλο test event του στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση τουλάχιστον 8.000 καθισμάτων για τις ανάγκες της δοκιμαστικής διοργάνωσης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να μπουν και τα 75.000 καθίσματα για τους Αγώνες. Το έργο έχει αναλάβει υπεργολαβικά, πλέον, ολλανδική εταιρεία (κατασκευάστρια των αρχικών καθισμάτων στο Στάδιο), η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα έχει τοποθετήσει τα καθίσματα εγκαίρως.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με την οποία συζήτησε για τη διαδικασία ολίσθησης της ανατολικής αψίδας στο ΟΑΚΑ, αλλά και για το σύνολο της πορείας ολοκλήρωσης των έργων. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε ιδιαίτερα στις εργασίες που αφορούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θέμα που άλλωστε επισημάνθηκε και από τη ΔΟΕ στην πρόσφατη επίσκεψη του Ντένις Οσβαλντ. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της κυβέρνησης έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στην επιτάχυνση των εργασιών, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, όπως στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός, τέλος, συνέστησε να δοθεί βάρος στην εικόνα προς το εξωτερικό, καθώς δύο μήνες πριν τους Αγώνες όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα προς την Ελλάδα.

    [12] Οικονομία

    Αμετάβλητες οι τιμές του αργού στις χρηματαγορές Αύξηση παραγωγής σε δύο δόσεις

    3/6/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Σε συμφωνία για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1η Ιουλίου και άλλα 500.000 από 1η Αυγούστου κατέληξαν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ κατά τη σημερινή συνάντηση τους στη Βηρυτό. Η κίνηση αυτή εκ μέρους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με στόχο την ανάσχεση της ανοδικής πορείας των τιμών του "μαύρου χρυσού", υπολείπεται των προσδοκιών της Σαουδικής Αραβίας που είχε προτείνει ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή. Οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα μπορούσαν να υποχωρήσουν οι τιμές ακόμα και στην περίπτωση που γινόταν δεκτή η σαουδαραβική πρόταση. Και κατά τα φαινόμενα οι προβλέψεις τους επιβεβαιώνονται δεδομένου ότι οι τιμές στις διεθνείς χρηματαγορές δείχνουν ανεπηρέαστες από τα συμφωνηθέντα στη Βηρυτό. Σε ελληνικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο παρακολoυθεί την κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει το μάξιμουμ των πρωτοβουλιών.

    Καμία "ανάσα" στις διεθνείς αγορές

    Η απόφαση για την αύξηση της παραγωγής ανεβάζει τη συνολική ημερήσια ποσότητα στα 25,5 εκατομμύρια βαρέλια, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ σεΐχης Αχμαντ αλ-Φαχντ αλ-Σαμπάχ.

    Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμντουλα Αλι-Ατιγια χαρακτήρισε "καλή" τη συμφωνία: "Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας τον Ιούλιο θα παρακολουθήσουμε τον αντίκτυπο της πολιτικής μας στις διεθνείς αγορές" δήλωσε στο Reuters.

    Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναίμι είπε ότι το Ριάντ θα αντλεί 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανεξάρτητα από τη νέα του ποσόστωση και τα Εμιράτα θα προσθέσουν νέες ποσότητες αργού στην παραγωγή τους, ενώ οι λοιπές χώρες του ΟΠΕΚ, λειτουργούν με πλήρη παραγωγική ικανότητα.

    Η τελική ποσόστωση που προβλέπει η συμφωνία φαίνεται πως είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της σαουδαραβικής πρότασης και της ιρανικής πρότασης που δεν ήθελε αύξηση μεγαλύτερη των 1.5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

    Οι υπουργοί του καρτέλ δεν έκαναν καμιά συζήτηση για αύξηση της επίσημης τιμής-στόχου, η οποία κυμαίνεται από 22 ως 28 δολάρια το βαρέλι.

    Το "πράσινο φως" που έδωσε ο ΟΠΕΚ φαίνεται πως δεν πείθει τις χρηματαγορές.

    Πρώτον διότι ανεπίσημα ο ΟΠΕΚ παράγει 26 εκατομμύρια βαρέλια. Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές χρειάζεται αύξηση της πραγματικής παραγωγής, το πλαφόν της οποίας δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια βαρέλια -τόση είναι η πλεονάζουσα ικανότητα του ΟΠΕΚ- το 70% των οποίων κατέχει η Σαουδική Αραβία.

    Εξάλλου, με εξαίρεση το Κουβέιτ και τα Εμιράτα, τα οποία έχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, οι άλλες χώρες παράγουν ήδη το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

    "Αν συμβεί ο,τιδήποτε, οπουδήποτε, θα σήμαινε το τέλος. Δεν υπάρχει επιπλέον πετρέλαιο στο σύστημα για να δώσει απάντηση...η αγορά μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι δεν τη χωρίζουν πολλά από μια καταστροφική κατάσταση", εκτιμά ο Χουάν Κάρλος Μπουε, αναλυτής στο ερευνητικό κέντρο του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για ενεργειακές Μελέτες".

    Και η αγορά έχει πολλές ενδείξεις για να ανησυχήσει, συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, αναφέροντας δύο επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία μέσα σε ένα μήνα, την καθημερινή βία στο Ιράκ, την απειλή μίας γενικής απεργίας στη Νιγηρία ή τη διαρκή ένταση στη Βενεζουέλα.

    "Τρέιντερς και αναλυτές φοβούνται ότι το καρτέλ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να κατεβάσει τις τιμές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στο καπέλο των επασφάλιστρων πολέμου και τρόμου και λιγότερο στην επάρκεια της αγοράς, ακόμη κι αν η έλλειψη βενζίνης στις ΗΠΑ, λίγο πριν την αιχμή της περιόδου των διακοπών αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα στήριξης των υψηλών τιμών", υπογραμμίζουν οι αναλυτές του πετρελαϊκού μεσιτικού οίκου Sucden.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή των αποφάσεων του ΟΠΕΚ

    [13] Εσωτερικά

    Αντισυνταγματική η σχετική ρύθμιση Καταργείται η εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ

    3/6/2004 6:56:00 μμ

    Το πράσινο φως για την επιστροφή των αναδρομικών της συνταξιοδοτικής εισφοράς από 1 έως 5% που παρακρατούνταν υπέρ του ΛΑΦΚΑ (λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) άναψε η κυβέρνηση, μετά την απόσυρση σχετικής παραγράφου από το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης. Ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση που υπάρξει τελεσίδικη απόφαση για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης που υπήρχε θα επιστραφούν σε όλους τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί αναδρομικά.

    Ποιοι και πόσοι ωφελούνται

    Ωφελημένοι από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του ΛΑΦΚΑ θα είναι κυρίως οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις όπως στρατιωτικοί, δικαστικοί και συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ, Τράπεζες κλπ). Πιο αναλυτικά η ωφέλεια που θα προκύψει μεταξύ του περίπου 1.300.000 συνταξιούχων κατανέμεται ως εξής:

    για 430.000 συνταξιούχους δεν θα προκύψει καμία αύξηση, αφού λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 397 ευρώ και δεν είχαν κρατήσεις υπέρ του ΛΑΦΚΑ για 400.000 περίπου συνταξιούχους το ποσό της μηνιαίας αύξησης που θα προκύψει θα είναι από 4 έως 6 ευρώ για 120.000 συνταξιούχους το ποσό της μηνιαίας αύξησης θα είναι από 7 έως 8 ευρώ για 145.000 συνταξιούχους το ποσό της αύξησης θα είναι από 9 έως 14 ευρώ για 85.000 συνταξιούχους η αύξηση θα είναι 15 έως 22 ευρώ και για 110.000 συνταξιούχους το ποσό της μηνιαίας αύξησης θα είναι από 23 ευρώ έως 80 ευρώ. Για ελάχιστους συνταξιούχους που λαμβάνουν πολύ υψηλές συντάξεις η αύξηση θα είναι πάνω από 100 ευρώ.

    Σχετικά περισσότερο ευνοημένοι είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου αφού μεταξύ τους το 62% θα πάρει αύξηση από 4 έως 22 ευρώ, το 25,9% από 23 μέχρι 45 ευρώ και το 3% από 46 ευρώ και πάνω.

    Επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα ταμεία δεν απέδιδαν τα χρήματα που παρακρατούσαν στον ΛΑΦΚΑ επειδή το δημόσιο με τη σειρά του χρωστούσε στα ταμεία. Σε περίπτωση λοιπόν που η κατάργηση της ειδικής εισφοράς δεν συνοδευτεί με μια πολιτική αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς τα ταμεία οι εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς προειδοποιούν ότι η οικονομική κατάσταση των ταμείων θα επιβαρυνθεί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 June 2004 - 16:52:45 UTC