Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα το δουν απόψε οι Αμερικανοί από το CBS Βίντεο με τις απαράδεκτες
  • [02] Χωρίς προβλήματα Προχωρά κανονικά η ολίσθηση
  • [03] Με Παπαρήγα και Παπανδρέου Οι επαφές Χριστόφια
  • [04] "Όλα καλά" για τα προγνωστικά Σε ρυθμούς "Shake It" η Κωνσταντινούπολη
  • [05] Οξύτατη αντιπαράθεση για την Οικονομία
  • [06] Πριν από λίγο Επίθεση στη ιταλική πρεσβεία στη Βαγδάτη
  • [07] Με στόχο τη μονιμοποίηση Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί
  • [08] Αυξημένη η συμμετοχή Η ώρα των αποτελεσμάτων για τις φοιτητικές εκλογές

    [01] Ιράκ

    Θα το δουν απόψε οι Αμερικανοί από το CBS Βίντεο με τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στο Ιράκ

    12/5/2004 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2004 6:27:26 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βιντεοταινία, την οποία τράβηξε Αμερικανίδα στρατιωτικός και στην οποία φαίνονται οι συνθήκες κράτησης των Ιρακινών κρατουμένων θα μεταδώσει σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Το ντοκουμέντο θα προβληθεί στην εκπομπή "60 Minutes II", στην οποία για πρώτη φορά είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες από την κακοποίηση των Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γαρίμπ από Αμερικανούς στρατιώτες. "Πολύ πριν μεταδοθούν οι φωτογραφίες από τις φυλακές Αμπού Γαρίμπ στην εκπομπή μας υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια ότι, κάτι πήγαινε τρομακτικά άσχημα με το αμερικανικό σύστημα κράτησης στο Ιράκ", τόνισε το CBS. Σήμερα, οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν την παραπομπή άλλων δύο στρατιωτικών σε στρατοδικείο για το βασανισμό Ιρακινών αιχμαλώτων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ κοντά στη Βαγδάτη.

    "...Αλλά ποιος νοιάζεται;"

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού δικτύου τόνισε ότι, το βίντεο δεν δείχνει εικόνες κακοποίησης ,αλλά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γαρίμπ και στο στρατόπεδο Μπούκα, στο νότιο Ιράκ. Στο βίντεο εμφανίζεται μία νεαρή Αμερικανίδα στρατιώτης, την ταυτότητα της οποίας δεν αποκάλυψε το CBS, να δείχνει την απέχθειά της για τους Ιρακινούς κρατουμένους. "Δύο κρατούμενοι έχασαν ήδη τη ζωή τους αλλά ποιος νοιάζεται; Δύο λιγότεροι λόγοι για να ανησυχώ''.

    Στο βίντεο αναφέρεται ότι, γίνονται κακοποιήσεις κρατουμένων και στο στρατόπεδο Μπούκα ,όπου κρατούνται περίπου 1000 Ιρακινοί υπό την επίβλεψη Αμερικανών στρατιωτών. ''Απεχθάνομαι αυτό το μέρος'', ακούγεται να λέει η στρατιωτικός. Θέλω να γυρίσω σπίτι μου, να επιστρέψω στην πολιτική ζωή''.

    ''Σήμερα πυροβολήσαμε δύο κρατουμένους. Έναν στο στήθος επειδή πέταξε ένα ξύλο στην ομάδα, που διένειμε το φαγητό. Ο άλλος χτυπήθηκε στο χέρι. Δεν ξέρουμε αν αυτός, που πυροβολήσαμε στο στήθος είναι ήδη νεκρός''. Καθ' όλη τη διάρκεια του βίντεο η στρατιώτης εκφράζει την οργή της για τους χιλιάδες Ιρακινούς κρατουμένους στο στρατόπεδο Μπούκα. Αποκαλύπτει επίσης άλλους κινδύνους μέσα στο στρατόπεδο. ''Υπάρχει μια οχιά .Ένα τσίμπημα μπορεί να σε σκοτώσει μέσα σε έξι ώρες. Δύο κρατούμενοι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους, αλλά ποιος νοιάζεται;''

    Είχαν ενημερώσει και το Πεντάγωνο και τον Λ.Οίκο αλλά...!

    Ένας άλλος στρατιώτης, ο Τιμ Κάνζαρ λέει στο CBS ότι, η αναλογία των φρουρών σε σχέση με τους κρατουμένους είναι επικίνδυνα μικρή. Παραδέχεται μάλιστα ότι, η κατάσταση στο στρατόπεδο Μπούκα είναι χαοτική. ''Μία ημέρα ήμουν μόνο εγώ και μία στρατιώτης υπεύθυνοι για τη φύλαξη των κρατουμένων. Εγώ μόνο φρουρούσα 535 άτομα .Οι κρατούμενοι άρχισαν να μας χτυπάνε. Η συνάδελφος Λίζα Τζίρμαν ζήτησε ενισχύσεις. Αλλά δεν βρήκαμε κανέναν ανώτερο. Δεν τους είδαμε σε όλη τη διάρκεια των ταραχών''.

    Η Τζίρμαν είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι, οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άλλο κρατούμενο στη διάρκεια άλλης αναταραχής μέσα στο στρατόπεδο ."Το κάναμε γιατί έπρεπε, αλλά δεν έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο", πρόσθεσε. Οι οικογένειες της Τζίρμαν και του Κάνζαρ προσπάθησαν τον περασμένο χρόνο να ευαισθητοποιήσουν τις αμερικανικές αρχές για τις απαράδεκτες συνθήκες στο στρατόπεδο Μπούκα. Απευθύνθηκαν επανειλημμένα στο γραφείο του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση. Οι επιστολές, που έστειλαν στον Λευκό Οίκο και σε δύο γερουσιαστές έμειναν επίσης αναπάντητες.

    [02] Αθήνα 2004

    Χωρίς προβλήματα Προχωρά κανονικά η ολίσθηση

    12/5/2004 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι τεχνικοί του Ολυμπιακού Σταδίου από την πορεία ολίσθηση της δυτικής αψίδας του σκέπαστρου στο ΟΑΚΑ, η οποία αναμένεται αύριο να ολοκληρωθεί. Σήμερα, παράλληλα με την ολίσθηση, πραγματοποιήθηκαν και εργασίες πάνω στο σκέπαστρο, από τους τεχνίτες της ιταλικής εταιρίας "CIMOLAI", η οποία έχει αναλάβει το πολυσύνθετο εγχείρημα της ολίσθησης και έχει χαρακτηριστεί η καλύτερη εταιρία του είδους της. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου, η ανατολική αψίδα αναμένεται να αρχίσει να μετακινείται προς το Ολυμπιακό Στάδιο μετά από δέκα-δώδεκα ημέρες και να έχει διανύσει τα 60 μέτρα που χρειάζεται ως το τέλος του Μαΐου. Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, η ολίσθηση της ανατολικής αψίδας θα αποτελεί ευκολότερο εγχείρημα, καθώς υπάρχει η εμπειρία της μετακίνησης της πρώτης αψίδας.

    [03] Κυπριακό

    Με Παπαρήγα και Παπανδρέου Οι επαφές Χριστόφια

    12/5/2004 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Διαδοχικές συναντήσεις με την γγ του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα το απόγευμα ο γγ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας. Στο επίκεντρο και των δυο συναντήσεων τέθηκε κατά κύριο λόγο η από δω και πέρα ελληνοκυπριακή στρατηγική σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, η κ Παπαρήγα, τόνισε χαρακτηριστικά: "παραμένουμε σταθερά στην υποστήριξη επίλυσης του Κυπριακού στη γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στην προσπάθεια προσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε διαιρετικό, εθνικιστικό πνεύμα". Η ίδια πρόσθεσε, ότι αντάλλαξε γενικότερες σκέψεις με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής ενόψει της μάχης των Ευρωεκλογών, αλλά και για την πορεία της ΕΕ, τη διεύρυνση και τα προβλήματά της.

    Η συνάντηση με το Γ. Παπανδρέου

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, επεσήμανε την ανάγκη να αποσαφηνιστεί η ελληνοκυπριακή στρατηγική μετά τα δημοψηφίσματα, θέση την οποία συμμερίστηκε και ο κ Χριστόφιας. Ο κ Παπανδρέου πρόσθεσε, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα έτοιμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που θα διατηρεί ανοιχτό το θέμα του Κυπριακού το οποίο, όπως τόνισε, δεν πρέπει να θεωρηθεί κλειστό μετά το δημοψήφισμα. "Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις σκέψεις της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας και να κινητοποιηθούμε προς κάθε κατεύθυνση για να τις υποστηρίξουμε".

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής με τη σειρά του, τόνισε, ότι το ζητούμενο δεν είναι η εκκρεμότητα του Κυπριακού αλλά η διευθέτησή του και η εξεύρεση τρόπων ώστε και οι ελληνοκύπριοι να πουν το μεγάλο "ναι".

    Τέλος, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που όπως είπε δεν αμφισβητείται από αποκάλεσε φίλο Γιώργο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    [04] Διάφορα

    "Όλα καλά" για τα προγνωστικά Σε ρυθμούς "Shake It" η Κωνσταντινούπολη

    12/5/2004 8:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ξεκίνησε εδώ και μια ώρα στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του ημιτελικού για το μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2004. Τα τραγούδια στην πλειονότητα τους ρυθμικά με έθνικ και ροκ επιρροές. Κι ενώ όλοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τόσο με τις φωνητικές του δυνατότητες, όσο και τις ενδυματολογικές τους επιλογές την παράσταση φαίνεται να κλέβει ο Σάκης Ρουβάς, που εμφανίστηκε ξεσηκώνοντας πραγματικά το κοινό. Η παρουσίαση των τραγουδιών συνεχίζεται αυτή την ώρα και όλη περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από την δεκάλεπτη ψηφοφορία μετά το τέλος της πρώτης. Ο Σάκης, πάντως παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, όχι μόνο του ημιτελικού, αλλά και του μεγάλου τελικού. Σύμφωνα με τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων, η σημαντικότερη απειλή για το "Shake it" είναι το "Wild dances" της 19χρονης Ruslana Lyzhichko από την Ουκρανία. Τη διεξαγωγή του ημιτελικού και του τελικού, προβάλλουν ζωντανά η ΝΕΤ καθώς και η ΕΡΤ online. Μάλιστα, η ιστοσελίδα της ΕΡΤ θα παρέχει ζωντανή σύνδεση και στο λεγόμενο "green room", όπου θα βρίσκονται, εκτός σκηνής, οι αποστολές.

    Το μεγάλο φαβορί

    Πάντως, η "μονομαχία" της Ελλάδας με την Ουκρανία και στον ημιτελικό και στον τελικό, θεωρείται αναπόφευκτη. Από εκεί και πέρα, στον ημιτελικό η Ελλάδα πρέπει να "προσέχει", εκτός από την Ουκρανία, τη Σερβία, την Κύπρο και τη Μάλτα, ενώ στον τελικό τη Σουηδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

    Ο θεσμός της Eurovision, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Πλέον είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα στην Ευρώπη. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η Κωνσταντινούπολη κινείται στο ρυθμό της Eurovision, αλλά και του "Shake it". Ο Σάκης Ρουβάς, είναι ο απόλυτος νικητής των εντυπώσεων . Όχι μόνο οι τηλεθεατές, αλλά και οι ξένοι δημοσιογράφοι, δεν παραλείπουν να τονίζουν πόσο τους αρέσει η ελληνική συμμετοχή.

    Βέβαια δε λείπουν και ορισμένες "Κασσάνδρες", που προβλέπουν να μην κατακτά κάποια από τις πρώτες θέσεις ο Σάκης. Πάντως και αυτοί παραδέχονται, ότι αν μη τι άλλο θα τον ψηφίσουν οι γυναίκες !

    Ο λόγος στους τηλεθεατές

    Ο ημιτελικός , όπως και ο τελικός, θα διεξαχθούν στο στάδιο Abdi Ipekci, χωρητικότητας 9.000 ατόμων, όπου συνήθως φιλοξενούνται αγώνες μπάσκετ.

    Η βαθμολογία θα αποδοθεί αποκλειστικά από τους τηλεθεατές, μέσω televoting, το οποίο θα αρχίσει μόλις παρουσιαστούν οι 22 συμμετοχές και θα διαρκέσει 10 λεπτά.

    Μετά το τέλος της τηλεψηφοφορίας, οι παρουσιαστές της βραδιάς θα ανακοινώσουν τις δέκα χώρες, που θα συμμετάσχουν στον τελικό, χωρίς, όμως να γνωρίζουν την ακριβή βαθμολογία, που έλαβαν από τις άλλες χώρες ώστε να μην υπάρχει επηρεασμός της ψηφοφορίας στο μεγάλο τελικό. Τα αναλυτικά αποτελέσματα θα τα μάθουμε μία και καλή στο βράδυ της 15ης Μαΐου, ενώ την τηλεψηφοφορία έχει αναλάβει η γερμανική εταιρία T-Com, η οποία εγγυάται για τη διαφάνεια των αποτελεσμάτων.

    Το βραβείο της μεγάλης βραδυάς, εκτός από τη δόξα, θα είναι ένα γυάλινο γλυπτό , σχεδιασμένο από τον Σουηδό σχεδιαστή Jan Johansson.

    [05] Οικονομία

    Οξύτατη αντιπαράθεση για την Οικονομία

    12/5/2004 9:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2004 9:58:24 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την κατάσταση της Οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στην Οικονομία και μίλησε για διαστρέβλωση των πραγματικών στοιχείων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έντονη ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία εντυπώσεων και έλλειψη στρατηγικής προσθέτοντας ότι αναζητεί άλλοθι για να μην πραγματοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

    Εκατέρωθεν πυρά

    Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής είπε ότι η Οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα κατάσταση καθώς έχει σχέδιο και δυνατότητες.

    "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική, να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή στην Οικονομία, μια εποχή ευημερίας και ασφάλειας , συμμετοχής και δικαιοσύνης", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Η ομιλία του κ. Καραμανλή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Παπανδρέου ο οποίος απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να κυβερνήσει και ότι σήμερα ανακοίνωσε και πάλι τις προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει πριν από δύο μήνες.

    "Είναι προφανές τι επιδιώκει η κυβέρνηση", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, "Έχει μαζέψει ένα μεγάλο καλάθι υποσχέσεων και τώρα ψάχνει τρόπο να το ξεφορτωθεί". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε λέγοντας: "Μαγειρέψατε συνειδητά τα οικονομικά στοιχεία και επιτύχατε την επιτήρηση από την ΕΕ και τώρα θα σας δέσει χειροπόδαρα". Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση αν έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα για να μη δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου.

    Δικαιολογία για τα νέα σκληρά μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση» χαρακτήρισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την επίκληση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα του ΑΕΠ από τον Πρωθυπουργό.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του ανέφερε πως, ανεξάρτητα από την απογραφή και τις πολιτικές σκοπιμότητες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα και δημόσιο χρέος.

    "Πλασματικοί και αναξιόπιστοι οι προϋπολογισμοί του ΠΑΣΟΚ"

    Για παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης και επιδείνωση πολλών προβλημάτων τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι η απελθούσα κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των προβλημάτων με στόχο να παραπλανήσει τους πολίτες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση διεξήγαγε τη δημοσιονομική απογραφή, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, μία απογραφή η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώνει ότι οι προϋπολογισμοί που είχαν παρουσιαστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ήταν "πλασματικοί και αναξιόπιστοι".

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι για το έτος 2003, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Εurostat, διαμορφώθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% που υποστήριζε τον περασμένο Μάρτιο η απελθούσα κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπισή του συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην Οικονομία.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αποκλίσεις αφορούν όλη την τελευταία τετραετία σημειώνοντας ότι η συνολική απόκλιση των κρατικών ελλειμμάτων από τους αρχικούς προϋπολογισμούς ξεπερνά τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ και κατέληξε λέγοντας ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με σειρά μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετωπική κόντρα για την Οικονομία

    [06] Ιράκ

    Πριν από λίγο Επίθεση στη ιταλική πρεσβεία στη Βαγδάτη

    12/5/2004 9:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο στην ιταλική πρεσβεία στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI. Η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζιόνι, μετέδωσε απευθείας την είδηση και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διακόπηκε η σύνδεση της Ρώμης με την ανταποκρίτρια. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πόσο κοντά βρισκόταν η δημοσιογράφος στην πρεσβεία ή αν προκλήθηκαν ζημιές.

    [07] Εσωτερικά

    Με στόχο τη μονιμοποίηση Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

    12/5/2004 9:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε τρίωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας, προχωρούν οι εκπαιδευτικοί, την Παρασκευή. Όπως τόνισαν την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών δασκάλων - καθηγητών, η κινητοποίηση πραγματοποιείται για να διαμαρτυρηθούν για την στάση της κυβέρνησης, που αθέτησε, όπως δήλωσαν, τις προεκλογικές της υποσχέσεις για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Οι ίδιοι ζήτησαν να μονιμοποιηθούν όλοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που έχουν 18μηνη θητεία ως τον Ιούνιο και ανέρχονται στους 8.000 καθώς και να καταργηθεί ο θεσμός των ωρομισθίων. Υποστήριξαν, δε, ότι τα κενά στα σχολεία τον Σεπτέμβριο μετά την απόλυση αναπληρωτών και ωρομισθίων θα φτάσουν τις 13.000, ενώ σημείωσαν ότι σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), καθώς το 40% του προσωπικού τους προέρχεται από αναπληρωτές και ωρομισθίους.

    [08] Εσωτερικά

    Αυξημένη η συμμετοχή Η ώρα των αποτελεσμάτων για τις φοιτητικές εκλογές

    12/5/2004 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ομαλά διεξήχθη η φετινή ψηφοφορία για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογών, που ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φοιτητικών παρατάξεων υπήρξε αυξημένη προσέλευση στην εκλογική διαδικασία. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αργά το βράδυ και για μία ακόμη χρονιά δεν πρόκειται να υπάρξουν κοινά αποτελέσματα αλλά η κάθε φοιτητική παράταξη θα ανακοινώσει τα δικά της. Στις περσινές εκλογές στα ΑΕΙ, η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη ΝΔ, αναδείχθηκε πρώτη, με ποσοστό 37,87% και ακολούθησαν η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΠ, με 22,7% και η Πανσπουδαστική, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με 15,02%. Τα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση - ΕΑΑΚ) συγκέντρωσαν 6,98%, ενώ το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (ΔΑΡΑΣ), που διαρθρώνεται από τη Νεολαία του ΣΥΝ, έλαβε το 2,09% των ψήφων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες οι φοιτητές


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 May 2004 - 21:15:00 UTC