Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψάχνοντας το κατάλληλο σχήμα
  • [02] Σκληρή απόφαση των ιεραρχών στο Φανάρι Σοβαρή ρήξη στην Εκκλησία
  • [03] Με συγκεντρώσεις και πορείες Πρωτομαγιάτικοι εορτασμοί
  • [04] Πιστός στην ΑΕΚ
  • [05] Με 34 νεκρούς Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

    [01] Αθλητισμός

    Ψάχνοντας το κατάλληλο σχήμα

    30/4/2004 7:45:00 μμ

    Δοκιμές επί δοκιμών για το σχήμα που θα "κατεβάσει" την Κυριακή, ενάντια στον Ακράτητο, έκανε την Παρασκευή ο Ιτζάκ Σουμ στον Παναθηναϊκό που μετά από εφτά ημέρες είχε την ευτυχία να έχει στην Παιανία όλους τους παίκτες ακόμα και Μόρις, που επέστρεψε από το αθλητικό κέντρο της Αγγλίας, όπου και έκανε προετοιμασία με την εθνική ομάδα της Ν. Αφρικής. Αυτός που αισθανόταν κουρασμένος και έκανε σήμερα δικό του πρόγραμμα ήταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος όμως δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και το σίγουρο είναι ότι θα ξεκινήσει την Κυριακή, εναντίον της ομάδας των Άνω Λιοσίων.

    Τελευταί προπόνηση το Σάββατο

    Το πιθανότερο είναι λοιπόν ο ΠΑΟ την Κυριακή να ξεκινήσει με το προσφιλές στο Σουμ σύστημα 4-4-2, το οποίο μολονότι δεν του έχει "βγει", συνεχίζει να το προτιμά.

    Για αύριο, ο Ιτζάκ Σουμ έχει προγραμματίσει μια ακόμη προπόνηση, στις 18:00 και στη συνέχεια θα ανκοινώσει την αποστολή για το παιχνίδι με τον Ακράτητο, από το οποίο θα απουσιάσουν σίγουρα λόγω καρτών οι Κωνσταντίνου και Μικαέλσεν.

    [02] Εσωτερικά

    Σκληρή απόφαση των ιεραρχών στο Φανάρι Σοβαρή ρήξη στην Εκκλησία

    30/4/2004 8:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 11:36:40 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Άκυρες θεωρεί τις εκλογές της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας για τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η πατριαρχική σύνοδος ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η διοικητική και λειτουργική κοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ καλεί τους τρεις νέους μητροπολίτες να μην αναλάβουν τους θρόνους τους, διαφορετικά θα διακοπεί και με αυτούς η κοινωνία. Επίσης, ζητά από την ελληνική πολιτεία να μην εκδώσει τα Προεδρικά Διατάγματα, ενώ δεν αποκλείει ακόμα και την άρση της πατριαρχικής πράξης του 28, με την οποία οι μητροπόλεις των λεγομένων νέων χωρών παραχωρούνται διοικητικά στην Ελλαδική Εκκλησία. Παράλληλα, εκφράζει δυσαρέσκεια και λύπη για όσους συμμετείχαν στις χειροτονίες των αντικανονικώς εκλεγέντων. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε σύντομη δήλωσή του εξέφρασε την πικρία του για την απόφαση του Πατριαρχείου και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο για να κρίνουν την απόφαση.

    Αντιδράσεις

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου "κάτι αναγκαίο " και τόνισε ότι ο κ. Χριστόδουλος αμφισβητεί λόγω και έργω τα δίκαια του Πατριαρχείου στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπως ανέφεραν, ανεγνώσθησαν και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά επιστολές των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Πέτρου, και Ιεροσολύμων, Ειρηναίου, που καταδίκασαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και του ζήτησαν να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Φαναρίου.

    Ο κ. Χριστόδουλος στη δήλωσή του τόνισε ότι οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας πάρθηκαν κατά πλειοψηφία και με βάση τα όσα εραφαρμόζονται τα τελευταία 75 χρόνια. "Παρά την πικρία μου δεν επιτρέπω στον εαυτό μου λόγους παραπόνων. Η Εκκλησία της Ελλάδας θα στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφεύγοντας ακόμη και τώρα την οποιαδήποτε αντιπαράθεση". Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να κριθεί η απόφαση του Πατριαρχείου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι "η κυβέρνηση, εγκαίρως και με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα, σεβόμενη εξίσου τόσο το Πατριαρχείο, όσο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Η Κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους της ελληνικής πολιτείας", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μονόπλευρη προσέγγιση στο θέμα της Εκκλησίας και τόνισε ότι "αντί να συμβάλλει με πρωτοβουλίες στην ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και συναινετικής λύσης, με τις εσπευσμένες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιδείνωσε την όλη κατάσταση ". "Είναι προφανές, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να αντιληφθεί τη σημασία του θέματος, να αντιληφθεί ότι ο μικροπολιτικός χειρισμός και η έλλειψη πρωτοβουλιών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και να αναλάβει τις ευθύνες της".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες ώρες για την Εκκλησία

    [03] Εσωτερικά

    Με συγκεντρώσεις και πορείες Πρωτομαγιάτικοι εορτασμοί

    30/4/2004 8:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 8:39:49 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αύριο, ανήμερα πρωτομαγιάς, θα τιμήσουν οι εργαζόμενοι με πορείες και συγκεντρώσεις τους αγωνιστές του συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα του εργαζομένου. Η φετινή Πρωτομαγιά, βρίσκει τους εργαζόμενους, εν μέσω διαπραγματεύσεων για ουσιαστικές αυξήσεις αμοιβών, μείωση του χρόνου απασχόλησης και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να εργαστεί σκληρά για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν την φετινή πρωτομαγιά αφετηρία για νέους αγώνες, ενώ ο ΣΥΝ τους καλεί να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση κοινωνικών πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

    Εργατικές συγκεντρώσεις

    Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, μία στην πλατεία Συντάγματος από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, στις 11 και μία στην πλατεία Κοτζιά από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στις 10:30. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις από τα τοπικά εργατικά κέντρα. Λίγο νωρίτερα, στις 9 το πρωί αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ θα καταθέσουν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και το Πολυτεχνείο.

    Στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Στον εορτασμό της πρωτομαγιάς θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα πλοία, πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας. Λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορούν στους δρόμους από τις πέντε μέχρι τις επτά το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις εννιά το πρωί. Τα δρομολόγια του μετρό θα διακοπούν από τις πέντε και μισή το πρωί, έως τις εννέα.

    Στη Θεσσαλονίκη τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα

    Οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, χωρίς όμως να μεταβληθεί το πρόγραμμα των δρομολογίων.

    Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις εννέα το πρωί μέχρι τη μια το μεσημέρι, ενώ στη γραμμή Ρίου-Αντιρρίου, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε τρεις στάσεις εργασίας: από τις δύο έως τις πέντε τα ξημερώματα, από τις εννέα έως τις 11 το πρωί και από τις πέντε έως τις επτά το απόγευμα.

    Απροσπέλαστο το κέντρο

    Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι το κέντρο της Αθήνας αύριο το πρωί θα είναι αποκλεισμένο λόγω των συγκεντρώσεων και της πορείας, που έχει προγραμματιστεί κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας, μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Οι άνδρες της τροχαίας θα αρχίσουν από τις εννέα το πρωί να διακόπτουν σταδιακά την κυκλοφορία στα σημεία των συγκεντρώσεων και προ-συγκεντρώσεων, όπως είναι τα Προπύλαια, η πλατεία Ομονοίας, η πλατεία Βάθης και το Σύνταγμα.

    Από τις 10 το πρωί θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αθηνάς, στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, ενώ σταδιακά θα διακόπτεται η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης .Σοφίας και τους κάθετους δρόμους λόγω της πορείας.

    [04] Αθλητισμός

    Πιστός στην ΑΕΚ

    30/4/2004 8:21:00 μμ

    Πρόταση της ιταλικής Λάτσιο, για χάρη της ΑΕΚ απέρριψε ο Ντέμης Νικολαΐδης σύμφωνα με την ιστοσελίδα Calciomercato. Όπως αναφέρει ο ιταλικός δικτυακός τόπος βασική αιτία της άρνησης του διεθνή επιθετικού είναι ότι θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει τη διοίκηση της ΠΑΕ. Παράλληλα ο διεθνής ποδοσφαιριστής ξεκίνησε πλέον να κινείται σαν ιδιοκτήτης. Ήδη, πήρε το ρίσκο και έδωσε στη διοίκηση της ΑΕΚ τα 247.000 ευρώ που απαιτούνταν για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Φερούζεμ, Φόλια και Μπελότι, για τις οποίες η FIFA απειλούσε την Ένωση με αφαίρεση βαθμών, αν και τυπικά δεν έχει αναλάβει την ΑΕΚ.

    Επιταχύνονται οι διαδικασίες

    Παράλληλα, η Ένωση πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για την υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 44. Ο φάκελος είναι έτοιμος από χθες και θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η ΑΕΚ ζητά με την αίτησή της από το οικονομικό δικαστήριο τη μείωση των οφειλών προς τους μετόχους της σε ποσοστό 90% και προς το Δημόσιο σε ποσοστό 95%. Αν αυτά γίνουν δεκτά από το δικαστήριο, η ΑΕΚ παραδίδεται καθαρή πλέον από χρέη, καθώς θα υπάρχουν μόνο οι οφειλές προς τρίτους, που φτάνουν στα 11 εκατομμύρια ευρώ.

    Οταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια για το άρθρο 44, λογικά θα κλείσει και τυπικά η μεταβίβαση των μετοχών από την ENIC στον Ντέμη Νικολαΐδη, καθώς μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα μείνουν λογικά σε ένα προσύμφωνο συνεργασίας που θα υπογραφεί μέσω φαξ.

    Όλα αυτά αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ στον Ντέμη Νικολαΐδη, μετά και τη συγκατάθεση της ΝΕΤΜΕΝΤ, με την οποία την μέρα αυτή θα καταθέσουν τα σχετικά συμφωνητικά, ενώ συμφώνησε και με την επέκταση του τηλεοπτικού συμβολαίου και με την υπαγωγή της ΠΑΕ στις διατάξεις του άρθρου 44.

    Τη στιγμή που το ιδιοκτησιακό έχει φτάσει στην τελική του ευθεία, σημειώθηκε το πιο σημαντικό βήμα και στο θέμα της υπαγωγής της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44. Η ENIC έστειλε το τελευταίο διευκρινιστικό έγγραφο και η συμφωνία της με τη NETMED για έγκριση του αιτήματος της ΠΑΕ για υπαγωγή στο 44, είναι γεγονός.

    Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, αφού σε 30-40 μέρες είναι πολύ πιθανό να έχει σβηστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρεών της ΑΕΚ προς τις δύο εταιρείες και προς το δημόσιο. Είναι το πρώτο βήμα για την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αφού πρέπει να περάσει από τη δικαιοσύνη που θα αποφανθεί τελικά.

    Όσον αφορά το τηλεοπτικό συμβόλαιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντίτιμο για το 5ετές κλειστό συμβόλαιο ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπογραφεί και το προσύμφωνο με την ENIC για το πακέτο των μετοχών.

    Επιπλέον απαιτούνται 7 εκ. ευρώ για την ΠΑΕ και η προσπάθεια είναι να γίνει δανεισμός με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες, αφού τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, πρέπει να κλείσουν και ειδικά το χρέος προς την Παλμέϊρας, που φθάνει τα 500.000 ευρώ, διαφορετικά η ΑΕΚ κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο κύπελλο UEFA.

    [05] Διεθνή

    Με 34 νεκρούς Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

    30/4/2004 8:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τριάντα τέσσερα άτομα βρήκαν το θάνατο, όταν σημειώθηκε έκρηξη στο ανθρακωρυχείο του Λιανγκτζιάχ, όπου δούλευαν, στην επαρχία Σανσί της Βόρειας Κίνας. Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο 49 ανθρακωρύχοι. Από αυτούς, μόνο οι 13 κατόρθωσαν να σωθούν, ενώ δύο άνθρωποι παραμένουν ακόμα παγιδευμένοι. Οι έρευνες για το δυστύχημα διεξάγονται πολύ δύσκολα, επειδή το ορυχείο βρίσκεται σε μία ορεινή περιοχή με φτωχή τηλεπικοινωνιακή υποδομή. Την ίδια στιγμή, άλλοι 15 ανθρακωρύχοι αποκλείστηκαν από πλημμύρα σε ορυχείο στην εσωτερική Μογγολία.

    Συχνό φαινόμενο

    Παρόμοια ατυχήματα στην εσωτερική Μογγολία και τη Σανσί, τις πρώτες σε παραγωγή άνθρακα περιοχές της Κίνας, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, εξαιτίας της παράνομης λειτουργίας ορυχείων, τα οποία δεν πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.

    Μόνο τους 10 πρώτους μήνες του περασμένου έτους, 7.200 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ορυχεία στην Κίνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 April 2004 - 20:51:12 UTC