Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυο 24ωρα πριν από τα δημοψηφίσματα Συλλαλητήρια στη Λευκωσία
  • [02] Πρόκριση χωρίς νίκη Ντέρμπι αιωνίων στον τελικό κυπέλλου
  • [03] Και νέο διπλωματικό θρίλερ Με βέτο απειλεί η Ρωσία
  • [04] Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης Έλεγχοι στα πρατήρια για τις
  • [05] Με 10 παίκτες στο 87' η Λα Κορούνια Λευκή ισοπαλία στο "Ντραγκάο"
  • [06] Δεν πέρασε το αμερικανοβρετανικό σχέδιο Ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ
  • [07] Δεν υπήρχαν πολίτες την ώρα της έκρηξης Έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν
  • [08] Ένταση στη Μέση Ανατολή Ο Αραφάτ διώχνει Μαχητές του Αλ Ακσά
  • [09] Μικρής ισχύος Κωνσταντινούπολη: βόμβα σε γέφυρα
  • [10] Πύργος με θέα "Εύρηκα" στη Μελβούρνη
  • [11] Έχουν κάνει και άλλες επιθέσεις στη Σ. Αραβία Παρακλάδι της Αλ Κάιντα

    [01] Κυπριακό

    Δυο 24ωρα πριν από τα δημοψηφίσματα Συλλαλητήρια στη Λευκωσία

    21/4/2004 11:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δύο συγκεντρώσεις, η μια υπέρ και η άλλη εναντίον του σχεδίου Ανάν, πραγματοποιήθηκαν απόψε στη Λευκωσία. Η πλατφόρμα Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος πραγματοποίησε Παγκύπριο Συλλαλητήριο υπέρ του Σχεδίου Ανάν στην Πλατεία Ελευθερίας. Την ίδια ώρα, στελέχη της βάσης του ΔΗΣΥ, που είναι αντίθετα με το ΝΑΙ της ηγεσίας του κόμματος, πραγματοποίησαν εκδήλωση κατά του σχεδίου Ανάν. Συλλαλητήρια υπέρ του ΝΑΙ αλλά και του ΟΧΙ, πραγματοποίησαν το πρωί και μαθητές στη Λευκωσία.

    Προειδοποιεί ο Γλαύκος Κληρίδης

    Μιλώντας στην πλατεία Ελευθερίας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του σχεδίου θα σημάνει μακρά περίοδο διεθνούς απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.

    Τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη συμπάθεια και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο τέως Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρήστος Στυλιανίδης και άλλα μέλη της Πλατφόρμας Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος.

    [02] Αθλητισμός

    Πρόκριση χωρίς νίκη Ντέρμπι αιωνίων στον τελικό κυπέλλου

    21/4/2004 11:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ανανεώνουν το ραντεβού τουςγια τον τελικό του κυπέλλου. Οι ερυθρόλευκοι στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Καστοριά, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1, πήραν όμως την πρόκριση χάρη στο 3-0 του πρώτου παιχνιδιού. "Η Καστοριά απέδειξε ότι είναι καλή ομάδα και ότι δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Χάσαμε ευκαιρίες και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα" δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα ο Σίνισα Γκόγκιτς. Από την πλευρά του ο Κριστιάν Καρεμπέ, παραδέχθηκε ότι η ομάδα του απογοήτευσε τον κόσμο, άφησε ωστόσο υποσχέσεις για τον τελικό του Κυπέλλου και το Πρωτάθλημα."Σημασία έχει ότι σήμερα πήραμε την πρόκριση. Πιστεύω ότι θα ικανοποιήσουμε τον κόσμο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Σε ό,τι αφορά το Πρωτάθλημα, μπορούμε να το πάρουμε, όμως προέχει το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Είναι καλή ομάδα και πρέπει να κερδίσουμε" δήλωσε.

    [03] Κυπριακό

    Και νέο διπλωματικό θρίλερ Με βέτο απειλεί η Ρωσία

    22/4/2004 12:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 3:31:22 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Επεισοδιακή και η σημερινή συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά την επίσημη κατάθεση του τροποποιημένου αμερικανοβρετανικού σχεδίου και την υποβολή γαλλικής συμβιβαστικής πρότασης, η Ρωσία, ζήτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, 24ωρη αναβολή των διαβουλεύσεων. Απείλησε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που ΗΠΑ και Βρετανία επιμείνουν στην έγκριση της πρότασης τους, θα ασκήσει βέτο . Με απόφαση του προέδρου του Σ.Α. έγινε διακοπή για μία ώρα, ενώ Ρωσία και Πακιστάν, διατυπώνουν σοβαρές και διαφορετικές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του σχεδίου-ψηφίσματος. Λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα, άρχισαν και πάλι οι διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τροποποίηση στην τροποποίηση - εμπλοκή στην εμπλοκή

    Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το διπλωματικό θρίλερ για την έκδοση ψηφίσματος για το Κυπριακό, συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

    Οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις πολλών μελών του Σ.Α εξακολουθούν να υφίστανται στο προσχέδιο που κατέθεσε η Βρετανία και η ψηφοφορία που επρόκειτο να γίνει αργά το απόγευμα, αναβλήθηκε, αρχικά, για τις 10 το βράδυ.

    Γαλλική πρόταση

    Στις επτά το απόγευμα και δυο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης η Γαλλία πρότεινε συμβιβαστική πρόταση επί του σχεδίου.

    Η γαλλική πρόταση, περιλαμβάνει μικρές τροποποιήσεις, κυρίως στο προοίμιο του προσχεδίου που κατέθεσε η Βρετανία.

    Η πιο σημαντική αλλαγή, έγινε στην παράγραφο που αφορά στην ειρηνευτική δύναμη και στην οποία προστέθηκε μία φράση, κατά την οποία επισημαίνεται ότι η ειρηνευτική δύναμη, θα έχει στη διάθεση της όλα τα μέσα για να κάνει το έργο της, όπως πρέπει.

    Εμπλοκή

    Μετά την κατάθεση της γαλλικής πρότασης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα , η Ρωσία, ζήτησε 24ωρη αναβολή των διαβουλεύσεων, όπως αναφέρεται στο σχετικό κανονισμό του ΣΑ από τη στιγμή κατάθεσης ενός σχεδίου-ψηφίσματος.

    Απείλησε μάλιστα με βέτο, σε περίπτωση που το αίτημα της δεν γίνει αποδεκτό.

    Ακολούθησε διακοπή μίας ώρας και παρασκήνιο έντονων διαβουλεύσεων , αφού η ρωσική πρόταση προσκρούει στη θέληση Αμερικανών και Βρετανών που επιθυμούν ψήφισμα απόψε.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές παρέμβαση προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Μόσχας, έκανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους.

    Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι από λεπτό σε λεπτό αναμένεται η έναρξη της ψηφοφορίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που ένα μόνιμο μέλος του ΣΑ απειλεί με βέτο στο θέμα της Κύπρου.

    Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, χουν ταχθεί το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Γερμανία, ενώ αντίθετες στην έκδοση ψηφίσματος αλλά και στο περιεχόμενο του, είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπενίν, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Ισπανία.

    Ύστατη έκκληση Ανάν

    Νωρίτερα, ύστατη έκκληση προς τον κυπριακό λαό, να υπερψηφίσει το σχέδιο του ως λύση του Κυπριακού, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    "Σε περίπτωση απόρριψης το σχέδιο θα είναι νεκρό" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος θα σταματήσει κάθε προσπάθεια επίλυσης.

    Ο Κόφι Ανάν, έκανε λόγο για μία ιστορική ευκαιρία για επανένωση του νησιού και υπογράμμισε ότι "θα χρειαστούν δεκαετίες για να φθάσουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο".

    Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα, δήλωσε ότι η διεξαγωγή τους προχωρά κανονικά, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής τους, ανέφερε ότι τέτοιο αίτημα, δεν του τέθηκε, επίσημα από κανέναν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλαλητήρια στη Λευκωσία

    Νέα επίθεση κατά του σχεδίου από τον Ντενκτάς

    Τελευταία προσπάθεια στον ΟΗΕ

    Άθενς: "Κανείς δεν μπορεί να πιέζει τους Ελληνοκυπρίους"

    "Όχι" από Θεοδωράκη στο Σχέδιο Ανάν

    Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

    Υπέρ του σχεδίου Ανάν το Ευρωκοινοβούλιο

    Τρομο-προπαγάνδα από τους Γκρίζους Λύκους για το "Όχι"

    Απογοητευμένος ο Φερχόιγκεν από την κυπριακή Κυβέρνηση

    Δημοσκόπηση για το "Ναι" ή "Όχι" στην Ελλάδα

    [04] Οικονομία

    Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης Έλεγχοι στα πρατήρια για τις τιμές καυσίμων

    22/4/2004 12:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 12:52:17 πμ)

    Εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα και ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη του υπουργείου Ανάπτυξης την Τετάρτη, προκειμένου να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των καυσίμων. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ζητήθηκαν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για τις τροποποιήσεις του σχετικού θεσμικού πλαισίου και εκτίμησε ότι από το Μάιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά.

    Παρέμβαση επιτροπής ανταγωνισμού σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας

    Στην άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης απέδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, ενώ τόνισε ότι σε όσες περιφέρειες διαπιστώνεται πως οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και με μικρές αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο θα παρεμβαίνει η επιτροπή ανταγωνισμού.

    Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των διυλιστηρίων των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών, ο κ. Σαλαγκούδης ανέφερε ότι ως το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

    Ζήτησε μάλιστα, τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου και εκτίμησε ότι από τον Μαϊο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Φωτιά" πήραν τα καύσιμα

    [05] Champions League

    Με 10 παίκτες στο 87' η Λα Κορούνια Λευκή ισοπαλία στο "Ντραγκάο"

    22/4/2004 1:02:00 πμ

    Χωρίς νικητή έληξε ο σημερινός δεύτερος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο στάδιο "Ντραγκάο" του Πόρτο, η τοπική Πόρτο και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα και έτσι οι φιλοξενούμενοι απέκτησαν μικρό προβάδισμα εν όψει του επαναληπτικού αγώνα που θα διεξαχθεί στις 4 Μαΐου στο "Ριαθόρ" της Γαλικίας. Ο προπονητής της Λα Κορούνια, Χαβιέ Ιρουρέτα, δεν είχε στη διάθεσή του για τον σημερινό αγώνα το Λιονέλ Σκαλόνι, που ταλαιπωρείται από τράβηγμα στους προσαγωγούς ενώ από την άλλη ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και παρέταξε πλήρη ομάδα .

    Δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο αξιώσεων

    Όμως το πρώτο ημίχρονο δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντάξιο της ποιότητας των δύο ομάδων αλλά και του επιθετικού ποδοσφαίρου που παίζουν.

    Η Λα Κορούνια ήταν πολύ καλά στημένη στην άμυνα και εμπόδιζε τα επιθετικά ατού της Πόρτο να κάνουν το παιχνίδι τους ενώ προσπαθούσε με τη μέθοδο των αντεπιθέσεων να εκμεταλλευτεί τον πολύ γρήγορο Λούκε.

    Ετσι, η μοναδική αξιόλογη φάση του πρώτου 45λεπτου έγινε στο 37΄, όταν ο Κάρλος Αλμπέρτο πέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο από τα αριστερά, σούταρε με δύναμη, η μπάλα χτύπησε στο γόνατο του Ναϊμπέτ και πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μολίνα.

    Στο δεύτερο ημίχρονο υπήρξε μια μικρή βελτίωση, χωρίς ωστόσο οι δύο ομάδες να καταφέρουν να παίξουν ποδόσφαιρο αξιώσεων.

    Στο 67΄ η Πόρτο δημιούργησε την καλύτερη φάση του αγώνα όταν ο Μανίσε "κρέμασε" το Μολίνα με όμορφο πλασέ έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και ο επερχόμενος Γιανκάουσκας δεν πρόλαβε να πάρει το ριμπάουντ.

    Δεκαπέντε λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά στην επίτευξη ενός τέρματος, όταν σε φάουλ του Ντέκο -που δεν θύμισε σε τίποτα τον παίκτη των τελευταίων αγώνων- ο Γιανκάουσκας έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

    Στο 87΄ η Λα Κορούνια έμεινε με δέκα παίκτες, αφού ο Χόρχε Αντράντε, που έπαιζε ενάντια στην παλιά του ομάδα, χτύπησε ελαφρά τον Ντέκο εκτός φάσης (ιδιαίτερα αυστηρή η απόφαση του Μερκ να τον αποβάλει).

    Παρόλα αυτά τίποτα δεν άλλαξε και το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

    [06] Κυπριακό

    Δεν πέρασε το αμερικανοβρετανικό σχέδιο Ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ

    22/4/2004 3:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 11:00:17 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ένα μαραθώνιο διπλωματικό θρίλερ για το Κυπριακό εκτυλίχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, το τροποποιημένο βρετανικό προσχέδιο δεν πέρασε καθώς προσέκρουσε στο ρωσικό βέτο. Όπως δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος Γκενάντι Γκατιλόβ, η Μόσχα δεν επιθυμούσε να εγκριθεί το ψήφισμα πριν από τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν το Σάββατο στην Κύπρο. "Υπ αυτές τις συνθήκες η ρωσική πλευρά δεν είχε άλλη επιλογή από το να ασκήσει τεχνικό βέτο ώστε να διασφαλίσει μελλοντικά τις συνθήκες για φυσιολογική, αμοιβαία σεβαστή συνεργασία" τόνισε. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμς Κάνιγχαμ εξέφρασε την "απογοήτευση" της Ουάσινγκτον επειδή "ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ήταν έτοιμο να αποδεχτεί το σχέδιο" παρά την έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Παρασκήνιο εντονότατων πιέσεων

    Προηγήθηκε ένα μαραθώνιο διπλωματικό θρίλερ και ένα παρασκήνιο διαβουλεύσεων και πιέσεων, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να υπάρξει ψήφισμα.

    Μετά την επίσημη κατάθεση του τροποποιημένου αμερικανοβρετανικού σχεδίου και την υποβολή γαλλικής συμβιβαστικής πρότασης, η Ρωσία, ζήτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, 24ωρη αναβολή των διαβουλεύσεων .

    Απείλησε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που ΗΠΑ και Βρετανία επιμείνουν στην έγκριση της πρότασης τους, θα ασκήσει βέτο .

    Με απόφαση του προέδρου του Σ.Α. έγινε διακοπή μίας ώρας και ακολούθησε έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων και πιέσεων προκειμένου να εγκριθεί το ψήφισμα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, παρέμβαση προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Μόσχας, έκανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους.

    Εμπλοκή στην εμπλοκή - τροποποίηση στην τροποποίηση

    Η πρώτη εμπλοκή έγινε αμέσως μετά την κατάθεση του βρετανικού προσχεδίου και έτσι η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τις 10 το βράδυ.

    Νωρίτερα, στις επτά το απόγευμα και δυο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης η Γαλλία πρότεινε συμβιβαστική πρόταση επί του σχεδίου.

    Η γαλλική πρόταση, περιλαμβάνει μικρές τροποποιήσεις , κυρίως στο προοίμιο του προσχεδίου που κατέθεσε η Βρετανία.

    Η πιο σημαντική αλλαγή, έγινε στην παράγραφο που αφορά στην ειρηνευτική δύναμη και στην οποία προστέθηκε μία φράση, κατά την οποία επισημαίνεται ότι η ειρηνευτική δύναμη, θα έχει στη διάθεση της όλα τα μέσα για να κάνει το έργο της, όπως πρέπει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με βέτο απειλεί η Ρωσία

    Συλλαλητήρια στη Λευκωσία

    Νέα επίθεση κατά του σχεδίου από τον Ντενκτάς

    Υπέρ του σχεδίου Ανάν το Ευρωκοινοβούλιο

    Τρομο-προπαγάνδα από τους Γκρίζους Λύκους για το "Όχι"

    Απογοητευμένος ο Φερχόιγκεν από την κυπριακή Κυβέρνηση

    [07] Διεθνή

    Δεν υπήρχαν πολίτες την ώρα της έκρηξης Έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν

    22/4/2004 8:47:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κανταχάρ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο δράστης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί την ημέρα απέναντι από την τοπική υπηρεσία Μεταφορών, στο προάστιο Ντουραχί, σε μια πολυσύχναστη περιοχή. Όταν έγινε, όμως η έκρηξη, στις 05:00 τοπική ώρα, στο σημείο εκείνο δεν υπήρχε κανείς άλλος, πλην του βομβιστή, ο οποίος δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί. Η επίθεση αυτή ήταν η τρίτη, που σημειώνεται μέσα σε μία εβδομάδα στην επαρχία του Κανταχάρ. Η πρώτη βομβιστική επίθεση έγινε στις 14 Απριλίου και έχασε τη ζωή του ένας πολίτης και τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, ενώ η δεύτερη έγινε την Τετάρτη, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας στρατιώτης.

    [08] Διεθνή

    Ένταση στη Μέση Ανατολή Ο Αραφάτ διώχνει Μαχητές του Αλ Ακσά

    22/4/2004 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 11:55:24 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    21 μαχητές των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά, οι οποίοι είχαν καταφύγει στο αρχηγείο του, στη Ραμάλα, εκδίωξε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ. Όπως δήλωσε ένας από τους εκδιωχθέντες, ο Αλί Μπαργκούτι, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υποχρέωσε τους μαχητές να εγκαταλείψουν την Μουκάταα. Τα μέλη της οργάνωσης εξέφρασαν έντονη δυσφορία για τη δίωξή τους και τόνισαν πως, ο κ. Αραφάτ έπρεπε να τους προστατέψει, αφού είναι μέλη της Φατάχ. Μάλιστα, ο Αλί Μπαργκουντί απέδωσε την κίνηση του κ. Αραφάτ "στις πιέσεις και τις απειλές του Ισραήλ, που απειλεί να επιτεθεί στην Μουκάταα". Νωρίτερα, τρία στελέχη της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

    Επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

    Τρία στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στην πόλη Τουλκάρεμ, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με Ισραηλινούς στρατιώτες. Πρόκειται για τον 27χρονο, Μπιλάλ Αμπού Αμσα, τον 25χρονο, Γκάνεμ Γκάνεμ, και τον 30χρονο, Αϊμαν Μπαργκάνεχ.

    Λίγη ώρα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιδρομή, με 25 θωρακισμένα οχήματα, σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα και κατεδάφισε οκτώ σπίτια, τα οποία ανήκαν σε Παλαιστίνιους καταζητούμενους.

    Μετά την εισβολή, ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τον 16χρονο, Μοχάμεντ αλ Μάλφουχ, που πέταγε πέτρες εναντίον τους, στη διάρκεια διαδήλωσης στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

    [09] Διεθνή

    Μικρής ισχύος Κωνσταντινούπολη: βόμβα σε γέφυρα

    22/4/2004 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Παραλίγο τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη. Βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί σε γέφυρα της πόλης, εξερράγη τη στιγμή, που περνούσε ένα λεωφορείο, που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό. Ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά το λεωφορείο, καθώς και άλλα δύο διερχόμενα αυτοκίνητα, υπέστησαν ζημιές. Η έκρηξη έγινε στην περιοχή Κιουτσούκσεκμετσε, στα δυτικά περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Στην περιοχή μετέβησαν ειδικοί της αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας για να ερευνήσουν την υπόθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βόμβα δεν ήταν μεγάλης ισχύος.

    [10] Διάφορα

    Πύργος με θέα "Εύρηκα" στη Μελβούρνη

    22/4/2004 10:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 11:52:26 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη γνωστή φράση του Αρχιμήδη, όταν ανακάλυψε το φαινόμενο της άνωσης, δανείστηκε ο Έλληνας αρχιτέκτονας, Νώντας Κατσαλίδης, για να "βαπτίσει" έναν πύργο, που θα δεσπόζει σύντομα στο κέντρο της Μελβούρνης. Ο πύργος, ύψους 300 μέτρων, κατασκευάζεται από την εταιρία Grocon στις όχθες του ποταμού Γιάρα και αποτελεί ένα από τα ψηλότερα κτήρια του κόσμου και το υψηλότερο του νοτίου ημισφαιρίου. Ο "Εύρηκα" θα διαθέτει διαμερίσματα και χώρους ψυχαγωγίας, ενώ το κόστος του αναμένεται να υπερβεί τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

    Τόπος κατοικίας και ψυχαγωγίας

    Ο "Εύρηκα" θα διαθέτει 570 διαμερίσματα, στα οποία θα διαμένουν περίπου 1500 άτομα. Παράλληλα, ο πύργος θα αποτελέσει τόπο συνάντησης και διασκέδασης, αφού θα διαθέτει πληθώρα καταστημάτων, χώρους ψυχαγωγίας και ξενοδοχεία.

    Αν και η τιμή των διαμερισμάτων φθάνει τα 9 εκατομμύρια δολάρια, μόνο 60 παραμένουν απούλητα, καθώς η πανοραμική θέα προς τη Μελβούρνη και τη θάλασσα τα καθιστά περιζήτητα.

    Φυσικά, στον "Εύρηκα" δεν θα μπορούσαν να κατοικήσουν άλλοι, εκτός από γνωστές προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής ζωής της Μελβούρνης. Πάντως, για λόγους ασφαλείας, τα ονόματα των ενοίκων παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

    [11] Διεθνή

    Έχουν κάνει και άλλες επιθέσεις στη Σ. Αραβία Παρακλάδι της Αλ Κάιντα ευθύνεται για το μακελιό

    22/4/2004 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 11:16:06 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εξτρεμιστική οργάνωση, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας στο Ριάντ, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 145. Πρόκειται για την οργάνωση "Ταξιαρχίες των Αραμαίων", η οποία με ανακοίνωσή της σε ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου. Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι, είχαν από την αρχή "ρίξει" τις ευθύνες στην τρομοκρατική οργάνωση του Μπιν Λάντεν. "Ποιος άλλος στέλνει βομβιστές καμικάζι μέσα σε αστικά κέντρα" είχε δηλώσει τοπικός αξιωματούχος.

    "Έδειχαν" από την αρχή την Αλ Κάιντα

    Το δίκτυο της Αλ Κάιντα, είχαν "δείξει" και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, είχε καλέσει όσους Αμερικανούς δεν εργάζονταν μόνιμα στο Ριάντ, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος, είχε δηλώσει νωρίτερα, πως η επίθεση είχε όλα τα χαρακτηριστικά επίθεσης της Αλ Κάιντα.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είπε, αναφερόμενος στην επίθεση, πως ο όποιος υπεύθυνος, ήθελε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ προσέθεσε πως, "θέλουν να τρομοκρατήσουν τους πάντες και να σκοτώσουν, όσους περισσότερους μπορούν".

    Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το επταώροφο κτήριο του αρχηγείου των δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, στη συνοικία αλ Μουραμπάα, το οποίο καταστράφηκε εξωτερικά ολοσχερώς. Στην περιοχή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και του υπουργείου Πληροφοριών. Το υπουργείο Εσωτερικών στο Ριάντ ανακοίνωσε ότι τα τρία από τα τέσσερα θύματα της επίθεσης είναι ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας, ένας δημόσιος υπάλληλος και ένα κοριτσάκι από τη Συρία μόλις 11 ετών. Εκτός από το κτήριο, καταστράφηκαν και αρκετά αυτοκίνητα.

    Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η αστυνομία έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με εξτρεμιστές Ισλαμιστές. Μάλιστα, είχε εντοπίσει πέντε αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά.

    Την περασμένη χρονιά στο Ριάντ, είχαν σημειωθεί δύο πολύνεκρες επιθέσεις , το Μάιο και το Νοέμβρη, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 51 ανθρώπους.

    Οι "Ταξιαρχίες των Αραμαίων" έχουν αναλάβει την ευθύνη και για άλλες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στόχων στη Σαουδική Αραβία τη χρονιά, που πέρασε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 April 2004 - 8:57:06 UTC