Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι εγγυήσεις

    [01] Κυπριακό

    Στο επίκεντρο οι εγγυήσεις

    17/4/2004 10:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 10:53:48 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Εντείνονται οι διεργασίες για το φλέγον θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στη Κύπρο βάση του σχεδίου Αναν, εφόσον υπερψηφιστεί στα προσεχή δημοψηφίσματα, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Kόλιν Πάουελ, δεσμεύεται για πλήρη για έγκαιρη εφαρμογή της λύσης του ΟΗΕ. Σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Πάουελ εγγυάται την ασφάλεια της ενωμένης Κύπρου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο Αναν μοναδική και ίσως την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Κόλιν Πάουελ σημειώνει επίσης ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η ΕΕ, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αφήσουν καμία πλευρά να υπαναχωρήσει χωρίς να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων ασφαλείας.

    Πιέσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. για το "ΝΑΙ"

    Νωρίτερα με συνεντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο κ. Πάουελ, έκανε έκκληση για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και κάλεσε και τις δυο κοινότητες να σκεφθούν θετικά και να ψηφίσουν ναι χαρακτηρίζοντας "χρυσή ευκαιρία" την πρωτοβουλία των Ην. Εθνών .

    Ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι αν το σχέδιο λύσης απορριφθεί στο δημοψήφισμα, δεν θα ισχύσει η υπόσχεση δωρεάς ύψους 850 εκατ. δολαρίων , που δόθηκε για την μεταβατική περίοδο.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν ένα "όχι" θα οδηγήσει στη διχοτόμηση του νησιού, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι απλά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από τη στιγμή που το νησί είναι και τώρα διαιρεμένο αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τα δημοψηφίσματα, θα παραμείνει έτσι.

    Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντίκ Ρός, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου Ανάν θα αποτελούσε μια απροσδόκητη εξέλιξη και σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις αποφάσεις που έχει πάρει στην Κοπεγχάγη.

    Ο κ. Ρος σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα άσκησης πίεσης επί των ελληνοκυπρίων γιατί όπως σημείωσε η εμπειρία της Ιρλανδίας δείχνει ότι η πίεση φέρνει αρνητικά αποτελέσματα.

    Αναφέρθηκε όμως σε πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν και έκανε ιδιαίτερη μνεία των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της οικονομίας του νησιού μετά την επανένωσή του.

    Ο κ. Ρός σημείωσε ότι τα 2 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ αποτελούν ''σοβαρή ενθάρρυνση''.

    Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνήθηκε να υιοθετήσει ψήφισμα υπέρ του σχεδίου Ανάν και να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης όπως πίεζαν ΗΠΑ και Βρετανία. Περιορίστηκε να εκδώσει μια ανακοίνωση Τύπου, με την οποία καλεί τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να λάβουν μία ιστορική απόφαση για την επίλυση του Κυπριακού.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου-Χριστόφια

    Μετά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των εμπλεκομένων για εχέγγυα που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση του σχεδίου, ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας χθες στη ΝΕΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τελικά το ΑΚΕΛ το σχέδιο Ανάν , εάν δοθούν οι εγγυήσεις για την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων.

    Όσον αφορά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι δεν τον ικανοποιεί πλήρως. Το ΑΚΕΛ, είπε, ζητεί κάτι πολύ πιο απτό και συγκεκριμένο, από μιαν απλή διαβεβαίωση με δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Χριστοφιάς υπέδειξε επίσης ότι ένα ψήφισμα το οποίο θα καθορίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θέτει κάτω από το κεφάλαιο επτά του καταστατικού χάρτη την εφαρμογή της λύσης, τότε αυτό θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το ίδιο το σχέδιο.

    Το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο κάνοντας μία ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Το σημαντικό είναι ότι ο γγ του ΑΚΕΛ, αμέσως μετά δήλωσε ότι αν ικανοποιηθούν κάποια ζητήματα, θα είχε τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τα αρμόδια όργανα του κόμματός του, προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους, έναντι του σχεδίου Ανάν, θέτοντας όμως την προϋπόθεση ότι για να γίνει αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δώσει τις επαρκείς εγγυήσεις που ζητά για την ασφάλεια.

    Το θέμα των εγγυήσεων, εξετάσθηκε πάντως και σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γκίντεν Φερχόιγκεν, θα τεθεί από τον επίτροπο και στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη.

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να συζητήσουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογος του Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από τα δημοψηφίσματα, την προσεχή Τετάρτη στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Σεράγεβο.

    Την ίδια ώρα πάντως παραμένει το μέτωπο κατά του σχεδίου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση σε Αθήνα και Λευκωσία της VPRC , για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 65,5%στην Κύπρο, αλλά και το 54% στην Ελλάδα, λέει όχι στο σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ίσως γίνει ΝΑΙ το ΟΧΙ του ΑΚΕΛ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 April 2004 - 8:50:49 UTC