Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός για την αστάθεια σε τμήμα της χώρας "Στο ψυγείο" η
  • [02] Σάλος για τα νέα πυρηνικά σχέδια του Ιράν
  • [03] Ανασχηματισμός για να περιοριστούν οι αντιδράσεις Νέα κυβέρνηση στη
  • [04] Αντίθεση Παπαδόπουλου στο υπόμνημα Ανάν Αντίστροφη μέτρηση για τη
  • [05] Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του Περιορίζουν την παραγωγή "μαύρου χρυσού"
  • [06] Προκρίθηκε ο Θορπ στα 100μ. ελεύθερο
  • [07] Πρόβα νίκης στο Παγκρήτιο
  • [08] Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: Ήττα για τον Ολυμπιακό

    [01] Διεθνή

    Προβληματισμός για την αστάθεια σε τμήμα της χώρας "Στο ψυγείο" η ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν

    31/3/2004 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Διήμερη διεθνής διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν άρχισε σήμερα στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή 60 χωρών και οργανισμών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν θα αποφασίσουν για τους όρους και το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί στην πολύπαθη χώρα, η οποία ζητά να της χορηγηθούν 26 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρθηκε στη βελτίωση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη διεθνούς παρέμβασης, προκειμένου "να σπάσει ο κύκλος βίας". Από την πλευρά του, ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, ακόμα εκκρεμούν τα έργα που είχαν δρομολογηθεί πριν δυόμισι χρόνια, σε παρόμοια διάσκεψη στο Βερολίνο.

    Διστακτική η διεθνής κοινότητα

    Στην ατζέντα της διάσκεψης βρίσκονται τα πολιτικά προβλήματα, η οικονομική βοήθεια και θέματα ασφαλείας, που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον κ. Καρζάι, "τα ναρκωτικά, η φτώχεια, η ανασφάλεια και η έλλειψη βασικών υποδομών εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για την πρόοδο".

    Τα Ηνωμένα Έθνη αισιοδοξούν πως, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα βοηθήσουν οικονομικά το Αφγανιστάν. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μαρκ Μάλοχ Μπράουν, διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη, τόνισε πως, η Καμπούλ είναι "σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει φέτος βοήθεια 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κάτι αντίστοιχο για την προσεχή χρονιά". Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ανακοίνωσε ότι, η χώρα του προσφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του Αφγανιστάν, έως το 2006.

    Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκαν πως, "δεν θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν". Ο κ. Πάουελ ανακοίνωσε ότι, η χώρα του θα διαθέσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2004, ενώ σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.

    Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διστακτική, κυρίως λόγω της αστάθειας, που επικρατεί στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας, και καθιστά αδύνατη την δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών αναπτυξιακών οργανώσεων.

    Παράλληλα, οι οργανώσεις αρωγής, που συμμετέχουν στη διάσκεψη, ζητούν από τον ΟΗΕ να αναπτύξει κυανόκρανους σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν, αίτημα που προσκρούει στους ενδοιασμούς των περισσοτέρων κρατών για ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    Σχετικά Links:

    Κυβέρνηση του Αφγανιστάν

    Γραφείο του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη

    [02] Διεθνή

    Σάλος για τα νέα πυρηνικά σχέδια του Ιράν

    31/3/2004 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Έντονα καταδικάζουν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία την ανακοίνωση της ηγεσίας του Ιράν ότι, ξαναρχίζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, με την κατασκευή μονάδας στο Ισφαχάν. Σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι τρεις χώρες χαρακτηρίζουν "αρνητικό μήνυμα" την κίνηση αυτή της Τεχεράνης και ζητούν εξηγήσεις. Παράλληλα, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως, "γίνεται δυσχερέστερο για το Ιράν να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι, τηρεί τις υποσχέσεις του". Την Κυριακή, το Ιράν γνωστοποίησε πως, σκοπεύει να επανεκκινήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων. Σημειώνεται ότι, υπό την αιγίδα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αφήνοντας, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο να παράγει πυρηνικά καύσιμα για ειρηνικούς σκοπούς.

    [03] Διεθνή

    Ανασχηματισμός για να περιοριστούν οι αντιδράσεις Νέα κυβέρνηση στη Γαλλία

    31/3/2004 10:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο- Reuters

    Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά με μετακινήσεις "ηχηρών ονομάτων", έγινε ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του προέδρου, Ζακ Σιράκ, πρωθυπουργός παραμένει ο Ζαν Πιέρ- Ραφαρέν, ενώ στο δύσκολο, λόγω των μεταρρυθμίσεων, υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. Ο επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Εσωτερικών, με διευρυμένες, όμως, αρμοδιότητες. Νέος υπουργός Εξωτερικών είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο υπουργείο Άμυνας παραμένει η Μισέλ Αλιό- Μαρί. Τη θέση του επιτρόπου στις Βρυξέλλες αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας, Ζακ Μπαρό. Υπενθυμίζεται πως, ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης διατάχθηκε από τον πρόεδρο Σιράκ μετά τη συντριπτική ήττα της κυβερνητικής κεντροδεξιάς παράταξης στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Ραφαρέν ανακοινώνει τη νέα κυβέρνηση

    Πλήγμα στη γαλλική κυβέρνηση

    [04] Κυπριακό

    Αντίθεση Παπαδόπουλου στο υπόμνημα Ανάν Αντίστροφη μέτρηση για τη Λουκέρνη

    31/3/2004 10:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 12:18:47 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πέφτει η αυλαία των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη αυτήν την ώρα, με την επίδοση στις εμπλεκόμενες πλευρές από το ΓΓ Κόφι Αναν των τελικών προτάσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, που δέχθηκε το μεσημέρι ένα πρώτο υπόμνημα 13 σημείων από το κ. Αναν ενόψει της επαναδιατύπωσης του σχεδίου, έχει ήδη δηλώσει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ανάλογη και η τοποθέτηση του Έλληνα κυβερνητικού εκπρόσωπου Θ. Ρουσσόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες εξεύρεσης μίας κοινά συμφωνημένης λύσης. Στο μεταξύ, νωρίτερα ο Κόφι Ανάν είχε συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, από τους οποίους ζήτησε "να μείνουν σε επαφή για την συνέχιση της διαδικασίας".

    Διπλωματικό θρίλερ

    Οι διαπραγματεύσεις, που έχουν πάρει τη μορφή θρίλερ, κορυφώθηκαν με την εκδήλωση εντονότατου παρασκηνίου με τηλεφωνήματα, συναντήσεις, πιέσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των πλευρών, που εξακολουθούσαν να δηλώνουν ότι επιθυμούν τη λύση.

    Ο Κόφι Άναν είχε απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στις συνομιλίες για το Κυπριακό να τον συναντήσουν στις 22.30 τοπική ώρα (23.30 ώρα Ελλάδος) προκειμένου, να τους παραδώσει το τελικό σχέδιο για την λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Μετά την τελετή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Άλβαρο Ντε Σότο και θα ακολουθήσει δήλωση του κ. Καραμανλή.

    Το μεσημέρι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και του ανέφερε τις τελικές αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει το σχέδιό του που θα παραδώσει αργότερα σήμερα.

    Αμέσως συγκλήθηκε το Κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο προς μελέτη των νέων στοιχείων. Η απόφαση, που εκφράστηκε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρου Χρυσοστομίδη, ήταν ότι οι αλλαγές αυτές δεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Τα σημεία-αγκάθια στις διαπραγματεύσεις είναι τα εξής:

    Ισχύς των παρεκκλίσεων μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να κατακτήσουν το 85% του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή να συμπληρωθούν 20 χρόνια. Δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου Στρατιωτική δύναμη 6.000 ανδρών, έως το 2011 και επανεξέταση κάθε 3 χρόνια Παραμονή του ορίου του 5% Ελλήνων και Τούρκων, για εγκατάσταση στα κρατίδια Παραμονή συνολικά πέντε μήνες το χρόνο των Ελληνοκυπρίων στη δευτερεύουσα κατοικία τους, στο Τουρκοκυπριακό κρατίδιο. Η συμφωνία θα ισχύσει μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας.

    Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου τα δεκαπέντε κράτη μέλη να ενημερωθούν από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Αλβαρο ντε Σότο για τα αποτελέσματα.

    Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μιλώντας στη ΝΕΤ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα σημείωσε ότι δεν περιμένει θαύματα. Ο Κόφι Αναν όπως διαφάνηκε και κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του και αυτές θα συμπεριλάβει στο τελικό σχέδιο που θα επιδοθεί απόψε το βράδυ, δήλωσε. Αυτό όμως δεν σημαίνει και λήξη των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, κανένα πρόβλημα δεν θα εγκαταλειφθεί άλυτο, κάποια στιγμή οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν κυρίως διότι το Κυπριακό επιφέρει πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Σε σχέση με το θέμα των υπογραφών ο κ. Ιακώβου επανέλαβε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι οι πλευρές έχουν δεσμευθεί από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης να παραπέμψουν το σχέδιο στο δημοψήφισμα και άρα δεν είναι ανάγκη να υπογράψουν οτιδήποτε. Υπενθυμίζεται πως και ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δηλώσει στην Κύπρο πως οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής πλευράς εδώ δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν.

    Στην Αθήνα, το ζήτημα των διαπραγματεύσεων τη Λουκέρνης κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς πολλά μπορούν να κριθούν. Δεν θέλησε να αναφερθεί στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα, το οποίο, όπως τόνισε βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Επιφυλάχθηκε να το κάνει αμέσως μετά το όποιο αποτέλεσμα υπάρξει και εφόσον γίνει η ενημέρωση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Σε σημερινή δήλωσή της για το Κυπριακό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι όλα τα σχέδια Αναν κινούνται πάνω στην αρνητική φιλοσοφία του πρώτου και του βασικού. "Εμείς έχουμε υπογραμμίσει ότι η ευχή μας είναι μία: Να διαψευστούμε για την αρνητική εξέλιξη του Κυπριακού" σημείωσε.

    Αδιανόητο και προκλητικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, το γεγονός να πιέζεται η κυπριακή κυβέρνηση να μην εφαρμοστούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Αδιάλλακτος και εμπρηστικός ο Ραούφ Ντενκτάς

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα ταχθεί εναντίον του σχεδίου Αναν αν δεν βελτιωθεί σημαντικά προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και παρομοίασε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν με ναζί αξιωματικό που προσπαθεί να ωθήσει τους Τούρκους σε μια λύση του Κυπριακού.

    "Προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτό που θέλει φωνάζοντας στο λαό μας ως ναζί αξιωματικός. Ασκεί απίστευτη πίεση στην τουρκική πλευρά εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων. Καταβάλλει προσπάθειες να εντυπωσιάσει τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών" φέρεται να δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή".

    Σε δήλωσή του στο κανάλι NTV, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι θα ηγηθεί εκστρατείας για "όχι" στο δημοψήφισμα αν το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών δεν μεταβληθεί σημαντικά.

    Δήλωσε επίσης ότι όλα θα τελειώσουν εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ανέφερε ακόμη ότι δεν έχουν γίνει βελτιώσεις όσον αφορά το θέμα των παρεκκλίσεων από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και πρόσθεσε ότι "οι αρνητικές, για την τουρκική πλευρά, πτυχές του σχεδίου Αναν δεν έχουν διαφοροποιηθεί".

    Καθοριστική για την απάντηση της τουρκικής πλευράς θα είναι η αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" Παπαδόπουλου στον Ανάν

    [05] Οικονομία

    Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του Περιορίζουν την παραγωγή "μαύρου χρυσού"

    31/3/2004 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ. Σε συνάντηση που είχαν στη Βιέννη, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες επικύρωσαν την απόφαση, που είχαν πάρει τον προηγούμενο μήνα, για περιορισμό της παραγωγής, με απώτερο στόχο την περαιτέρω αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού", που ήδη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση αυτή των υπουργών αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων τους, τα οποία μειώνονται κυρίως λόγω της κάμψης του δολαρίου. Απογοητευμένος από την απόφαση του ΟΠΕΚ εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και προανήγγειλε διαπραγματεύσεις με στόχο να ανατραπεί η απόφαση του Οργανισμού.

    Τιμή- ρεκόρ

    Στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παράγοντες που συνέτειναν στην ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής είναι η καλή οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου, και η μείωση του δολαρίου στις οικονομίες των χωρών, που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο.

    Μέσα σε δύο χρόνια το δολάριο έχει χάσει το 1/3 της αξίας του, με τη σημαντική άνοδο άλλων διεθνών νομισμάτων, με βασικότερο το ευρώ. Η συγκυρία αυτή αποτελεί πρόβλημα για τους εξαγωγείς του "μαύρου χρυσού", αφού εισπράττουν τα έσοδά τους σε δολάρια και αγοράζουν όσα εισάγουν σε ευρώ και άλλα νομίσματα. Προφανής συνέπεια είναι η απώλεια εσόδων, που οι χώρες του Οργανισμού επιχειρούν να καλύψουν με τη μείωση της παραγωγής και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η απόφαση του ΟΠΕΚ αναμένεται να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Ήδη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλίλαν, γνωστοποίησε τη δυσφορία του Αμερικανού προέδρου για την απόφαση αυτή και έκανε λόγο για "πρωτοβουλίες που βλάπτουν τους Αμερικανούς καταναλωτές και την οικονομία μας". Παράλληλα, ο κ. Μακλίλαν ανακοίνωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να διαπραγματευθεί τόσο με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όσο και με αυτές που δεν είναι μέλη του Οργανισμού.

    Σχετικά Links:

    ΟΠΕΚ

    [06] Αθήνα 2004

    Προκρίθηκε ο Θορπ στα 100μ. ελεύθερο

    31/3/2004 11:40:00 μμ

    Ο Ιαν Θορπ έπαθε και έμαθε. Έτσι δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και παρότι έκανε τη χειρότερη εκκίνηση (κρατήθηκε για να μην πάθει ό,τι και στα 400μ. ελεύθερο) κατάφερε και νίκησε στο 100άρι του αγωνίσματος με χρόνο 48.83, 99 δέκατα του δευτερολέπτου πιο αργός από το παγκόσμιο ρεκόρ του Ολλανδού Πίτερ Φαν Ντε Χούγκεμπαντ. Η "τορπίλη" αν και έχανε από τον Ασλεϊ Κάλους, που προηγούταν στη μισή κούρσα με ένα σώμα διαφορά, κατάφερε στα τελευταία 25 μέτρα να πάρει την πρωτιά και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [07] Αθήνα 2004

    Πρόβα νίκης στο Παγκρήτιο

    1/4/2004 12:26:00 πμ

    Σε διεθνή φιλικό αγώνα, που αποτέλεσε ταυτόχρονα δοκιμαστική διοργάνωση εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η εθνική Ελλάδας νίκησε στο Παγκρήτιο στάδιο το αντίστοιχο συγκρότημα της Ελβετίας με 1-0. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε με έξοχο αριστερό σουτ ο Τσιάρτας, στο 55ο λεπτό της αναμέτρησης. Με τη νέα επιτυχία της, η Ελλάδα μετρά πλέον 15 συνεχόμενους αγώνες αήττητη, ενώ ας σημειωθεί επίσης ότι αυτή ήταν μόλις η δεύτερη νίκη της "γαλανόλευκης" ομάδας επί των Ελβετών, σε σύνολο δέκα αναμετρήσεων.

    Ύστερα από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο, τα πρώτα... "αχ" στις κατάμεστες εξέδρες του πανέμορφου Παγκρήτιου σταδίου ακούστηκαν στο 12ο λεπτό: η μακρινή μπαλιά του Τσιάρτα πήγε "συστημένη" στο Νικολαΐδη που προσπάθησε με τεχνική κεφαλιά, πάνω στην κίνηση, να νικήσει το Στιλ, αλλά έστειλε την μπάλα να περάσει δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Ελβετού τερματοφύλακα. Ενα τέταρτο αργότερα, ο "Ντεμίνιο" ξεκίνησε μια εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια παρακάμπτοντας όποιον αντίπαλο βρήκε μπροστά του, και μπαίνοντας στην περιοχή ανατράπηκε από τον Ανσό. Πέναλτι, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Τσιάρτας αλλά ο Στιλ έπεσε στη δεξιά γωνία του και εξουδετέρωσε το πλασέ του Ελληνα επιτελικού μέσου. Η τελευταία καλή φάση για το πρώτο μέρος δημιουργήθηκε στο 29΄, όταν ο Μιούλερ μόλις και πρόλαβε να κάνει την προβολή στο κοντινό σουτ του Γιαννακόπουλου, και να διώξει σε κόρνερ.

    Στην επανάληψη, ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την ομάδα με τρεις αλλαγές, αφού τις θέσεις των Καψή, Γιαννακόπουλου και Χαριστέα πήραν οι Νταμπίζας, Λάκης και Βρύζας αντίστοιχα, με τον άσο της Φιορεντίνα να είναι ο "σκηνοθέτης" ενός καταπληκτικού γκολ: ο Βρύζας πλαγιοκόπησε την άμυνα των Ελβετών από δεξιά και φτάνοντας στη γραμμή του άουτ "έκοψε" την μπάλα στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, εκεί όπου ο επερχόμενος Τσιάρτας έπιασε ένα εξαιρετικό αριστερό εξωτερικό σουτ, που έστειλε την μπάλα ψηλά στη δεξιά γωνία τού -ματαίως εκτιναχθέντα- Τζουμπερμπίλερ. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να απαντήσουν με ένα μακρινό σουτ του Φρέι, στο 70΄, που έστειλε την μπάλα άουτ. Ενα «σόλο του Νικολαΐδη, στο 77΄, κατέληξε σε ασίστ προς το Λάκη, όμως ο διεθνής ακραίος της ΑΕΚ νικήθηκε από τον Τζουμπερμπίλερ σε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ. Ο πολύ επικίνδυνος Φρέι απείλησε εκ νέου την ελληνική εστία στο 81΄ (σούταρε μόλις άουτ), ενώ οι Ελβετοί απώλεσαν την καλύτερη ευκαιρία τους για να σκοράρουν στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων: ο Σελεστίνι σούταρε, η μπάλα κατέληξε στο Βίκι που πλάσαρε μέσα από τη μικρή περιοχή, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ, στέλνοντας τις καρδιές παικτών και θεατών στις θέσεις τους.

    Διαιτητής: Τέμινκ (Ολλανδία) Κίτρινες: Ανσό, Λόνφαρτ

    Οι συνθέσεις ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (78΄ Παπαδόπουλος), Φύσσας (80΄ Γκούμας), Κατσουράνης, Δέλλας, Καψής (46΄ Νταμπίζας), Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (46΄ Λάκης), Χαριστέας (46΄ Βρύζας), Τσιάρτας (67΄ Μπασινάς), Νικολαΐδης. ΕΛΒΕΤΙΑ (Γιάκομπ Κουν): Στιλ (46΄ Τζουμπερμπίλερ), Χάας, Μπέρνερ, Ανσό, Μιούλερ, Σελεστίνι, Λόνφατ, Βίκι, Φρέι, Γιακίν (59΄ Ζιγκά), Σαπουϊζά (53΄ Στρέλερ).

    [08] Αθλητισμός

    Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: Ήττα για τον Ολυμπιακό

    1/4/2004 12:34:00 πμ

    Νίκη γοήτρου ήθελε ο Ολυμπιακός απόψε, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε γνωρίζοντας την ήττα με 70-68 από την επίσης αδιάφορη Τσιμπόνα στο κλειστό του Κορυδαλλού για την 5η ημέρα της φάσης των "16" της Ευρωλίγκα. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Μάρκο Πόποβιτς με λέι απ στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μετά την οριστική πρόκριση της ΤΣΣΚΑ στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ από τον Δ όμιλο, ο Ολυμπιακός μπορεί να "ικανοποιείται" μόνο με το γεγονός πως διατήρησε τη διαφορά της νίκης στην Κροατία (είχε νικήσει με έξι πόντους) και σε περίπτωση ισοβαθμίας με την Τσιμπόνα θα έχει το πλεονέκτημα για την κατάληψη της 3ης θέσης του ομίλου του. Τελευταίος αντίπαλος των "ερυθρόλευκων" για εφέτος στην Ευρώπη θα είναι η Ταουγκρές, στη Βιτόρια, την επόμενη εβδομάδα. Τα δεκάλεπτα: 13-19, 39-31, 53-50, 68-70


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 March 2004 - 21:51:07 UTC