Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη βοήθεια του Πάουελ ζήτησε ο Γκιούλ "Σκληρό" παζάρι στη Λουκέρνη
  • [02] Επεισόδια μικρής έκτασης Κύπελλο: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-2
  • [03] Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ εντείνουν το κλίμα φόβου Τρομο-φόβος στη Βρετανία
  • [04] Δώστε στα παιδιά σας άφθονη αγάπη Αγάπη: Επένδυση ζωής
  • [05] Όλοι οι μαθητές είναι καλά Ατύχημα με σχολικό στην Αμφιλοχία
  • [06] Σκληρές διαπραγματεύσεις τα επόμενα 24ωρα Εν αναμονή του σχεδίου
  • [07] "Πρωτότυπη ιδέα για τη φιλία μεταξύ των λαών" Απάντηση Θεοδωράκη στον
  • [08] Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις Ιρακινοί και ξένοι στο στόχαστρο
  • [09] "Με σκληρή δουλειά οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς" Δηλώσεις Μίλερ για την
  • [10] Ανετη η επικράτηση στην κατάμεστη Λεωφόρο Πρωταθλητής βόλεϊ ο ΠΑΟ
  • [11] Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες Τουρκία: αιματηρά επεισόδια στις
  • [12] Διέφευγαν με τα αυτοκίνητα των θυμάτων Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών
  • [13] Με επτά αλλαγές το σχέδιο Δύσκολη η "μάχη" στη Λουκέρνη
  • [14] Βροντερό "όχι" της κυπριακής Εκκλησίας

    [01] Κυπριακό

    Τη βοήθεια του Πάουελ ζήτησε ο Γκιούλ "Σκληρό" παζάρι στη Λουκέρνη

    28/3/2004 1:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 5:39:51 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διπλωματικός μαραθώνιος στη Λουκέρνη για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Εντός της ημέρας αναμένεται να επιδοθεί στις δύο πλευρές από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το τέταρτο και οριστικό σχέδιο του. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι "οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες κι είναι έτοιμες να παρέμβουν". Τη βοήθεια του Κόλιν Πάουελ ζήτησε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, για το Κυπριακό, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ. Στην Ελβετία, έφθασε το Σάββατο ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος θα παραδώσει τη Δευτέρα, το νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, ένα κείμενο 1100 σελίδων που περιλαμβάνει, εκτός της θεμελιώδους συμφωνίας και των παραρτημάτων και τους χάρτες που αφορούν το εδαφικό. Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα ως την ερχόμενη Τετάρτη, τότε ο κ. Ανάν θα επιβάλει τη λύση, η οποία θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο στις 20 Απριλίου. Στο Μπούργκενστοκ έφθασε πολυμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών από τη Γενεύη και ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Στη Λουκέρνη, θα φτάσουν σήμερα ο Κώστας Καραμανλής, ο κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόϊγκεν. Αύριο αναμένεται να φτάσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    Ψυχραιμία και εμπιστοσύνη

    Εντός της ημέρας αναμένεται να επιδοθεί στις δύο πλευρές από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν το τέταρτο και οριστικό σχέδιο του για λύση του Κυπριακού στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για πιθανή επίδοση του σχεδίου σήμερα, συνέστησε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας στο Μπούργκενστοκ.

    Επίσης, ανέφερε ότι πολλά από όσα μεταδίδονται, δεν έχουν σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο Μπούργκενστοκ.

    Διπλωματικές πηγές στο Μπούργκενστοκ δήλωσαν ότι στο νέο σχέδιο Ανάν υπάρχουν μερικές σημαντικές αλλαγές σε λεπτομέρειες, αλλά η ουσία του σχεδίου παραμένει η ίδια.

    Οι αλλαγές αφορούν παραρτήματα στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, σε θέματα όπως η ελευθερία διακίνησης και το δικαίωμα περιουσίας.

    Το σχέδιο αποτελείται από 1.100 σελίδες και περιλαμβάνει το καθαυτό σχέδιο, παραρτήματα και τα Συντάγματα των δύο συνιστώντων κρατών, καθώς και τη νομοθεσία, με την οποία θα ρυθμίζεται η λειτουργία του νέου κράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόφι Ανάν θα δώσει περιθώριο τρεις έως τέσσερις ημέρες για να μελετηθεί, με στόχο να παρουσιασθεί όχι ως δοτή, αλλά ως συμφωνημένη λύση.

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η χθεσινή ημέρα του Κόφι Ανάν αναλώθηκε σε ενημέρωση από τον Αλβαρο ντε Σότο και την ομάδα του για τις συνομιλίες.

    Τέλος, μεταδόθηκε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας σε επίπεδο επιτροπών έχουν λήξει χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται τώρα προσπάθειες για να μεταφερθεί το θέμα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Γκιουλ-Πάουελ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ ζήτησε από τον Κόλιν Πάουελ, βοήθεια για να ξεπερασθεί το αδιέξοδο με την Ελλάδα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως έγινε γνωστό από τουρκική διπλωματική πηγή.

    Η πηγή αυτή δήλωσε στο Ρόιτερ ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών, που έγινε χθες το βράδυ, ο Πάουελ διαβεβαίωσε τον Γκιούλ ότι όχι μόνον ο ίδιος, αλλά και ο πρόεδρος Μπους, παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τι γράφει ο Κυπριακός Τύπος

    "Εκτός κλίματος" οι δηλώσεις του πρύτανη

    Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

    [02] Αθλητισμός

    Επεισόδια μικρής έκτασης Κύπελλο: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-2

    28/3/2004 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 3:11:05 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ισόπαλος έληξε χθες ο δραματικός αγώνας Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-2, στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Η πρόκριση στον τελικό αναμένεται στον επαναληπτικό αγώνα στις 7 Απριλίου. Τα τέρματα των "πρασίνων" πέτυχαν οι Μπασινάς (29-πέναλτι) και Ολισαντέμπε (+90), ενώ για την ΑΕΚ, που τελείωσε το ματς με εννέα παίκτες λόγω αποβολής των Κρέγκ και Πέτκοφ, σκόραραν οι Κατσουράνης (21) και Λάκης (87). Στο μεταξύ, στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε ένας νεαρός φίλαθλος της ΑΕΚ που συνελήφθη χθες, λίγο πριν το ντέρμπι στο γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης κατά τη διάρκεια επεισοδίων μικρής έκτασης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο νεαρός, ενώ κατευθυνόταν μαζί με άλλους οπαδούς της ομάδας του συνοδευόμενοι από διμοιρίες των ΜΑΤ, κατάφερε να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό και πέταξε αντικείμενα εναντίον των οπαδών του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προσωρινά ένταση στην περιοχή. Τελικά επενέβησαν οι αστυνομικοί και τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

    Ευκαιρία στις καθυστερήσεις

    Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πιο επιθετικά εκδηλώνοντας τις περισσότερες επιθέσεις από την δεξιά πλευρά με τον Μικάελσεν, ενώ η ΑΕΚ έπαιζε το γνώριμο ρόλο της, προσέχοντας περισσότερο την αμυντική λειτουργία και όποτε της δινόταν η ευκαιρία έβγαινε στην αντεπίθεση με κινητήριους μοχλούς τους Τσιάρτα, Λάκη. Έτσι κύλησαν τα πρώτα λεπτά, χωρίς κάποια αξιόλογη ευκαιρία και για τις δυο ομάδες.

    Το πρώτο σουτ έγινε από τον Οκκά στο 16ο λεπτό, χωρίς να ανησυχήσει τον Νικοπολίδη, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη καλή ευκαιρία στο 19' όταν την κεφαλιά του Κωνσταντίνου εξουδετέρωσε με υπερένταση ο Λυμπερόπουλος. Αντίθετα στόχο βρήκε ο Κατσουράνης στο 21', όταν πρόλαβε την έξοδο του Νικοπολίδη σε σέντρα του Λάκη και με κεφαλιά έγραψε το 0-1. Ο Παναθηναϊκός απάντησε στο 29' με εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Μπασινά, το οποίο κέρδισε ο Παπαδόπουλος σε ανατροπή από τον Μόρα. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά αυτή τη φορά εκδήλωνε τις επιθέσεις από την αριστερή πλευρά, εκεί όπου ο Μόρας, τον οποίο ο Ντουμιτρέσκου είχε επιλέξει για δεξί μπάκ, αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα από τους Παπαδόπουλο, Μίνχ. Στο 40' και στο 44' ο Λυμπερόπουλος εξουδετέρωσε με εντυπωσιακό τρόπο σουτ των Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου αντίστοιχα.

    Η ΑΕΚ είχε τη πολύ καλή ευκαιρία στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου όταν Οκκάς, Λυμπερόπουλος, Λάκης βγήκαν σε ευνοϊκή θέση στην περιοχή του Νικοπολίδη, αλλά πρόλαβε ο Μπασινάς κι έδιωξε σε κόρνερ. Η ΑΕΚ έκλεισε το ημίχρονο μένοντας με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Πέτκοφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα για ανόητο φάουλ πάνω στον Γκονζάλες. Στην επανάληψη ο Ντουμιτρέσκου άλλαξε τα αγωνιστικά πλάνα του ενισχύοντας την μεσαία γραμμή, περνώντας στον αγώνα τον Γεωργέα αντί του Τσιάρτα (δεν είδε με καλό μάτι την αλλαγή) , θέλοντας με το τρόπο αυτό να κρατήσει το σκορ. Με τον Παναθηναϊκό στην επίθεση και την ΑΕΚ να αμύνεται και αραιά, αραιά να βγαίνει στην αντεπίθεση, κυλούσαν τα λεπτά στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο, χωρίς να δημιουργηθεί η μεγάλη ευκαιρία.

    Ο Σούμ έριξε στη μάχη και τον Ολισαντέμπε αντί του Σαμαρτεάν και μάλιστα στο 70' βρέθηκε σε ευνοϊκή θέση, αλλά η κεφαλιά του δεν ανησύχησε τον Λυμπερόπουλο. Η πιο μεγάλη ευκαιρία για τον γηπεδούχο ήρθε στο 73' όταν σε κεφαλιά του Κωνσταντίνου η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

    Η μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ στο 78' όταν ο Λάκης βγήκε μόνος απέναντι στον Νικοπολίδη, που έξω από την περιοχή του πρόλαβε να απομακρύνει, ενώ στο 85' ο Νικοπολίδης επενέβη σωτήρια και σε ψηλοκρεμαστό πλασέ του Οκκά. Η τρίτη ευκαιρία ήταν και τυχερή για την ΑΕΚ. 'Στο 87' ο Λυμπερόπουλος βρήκε τον Οκκά, αυτός ανάμεσα σε τρείς αμυντικούς έβγαλε την ασίστ στον Λάκη, που πλάσαρε υποδειγματικά γράφοντας το 1-2. Η ΑΕΚ τελείωσε τον αγώνα με εννέα παίκτες λόγω αποβολής του Κρέικ(κορυφαίος της ΑΕΚ) με άδικη δεύτερη κίτρινη όταν ζητούσε επίμονα να περάσει στον αγώνα και τον αγνοούσε ο τέταρτος διαιτητής Καζναφέρης και μέσα στην αναταραχή ο Κρέικ έπεσε πάνω στον Καζναφέρη και τον έριξε κάτω. Ο τέταρτος υπέδειξε την κίτρινη και ο Μπριάκος την έδειξε.

    Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε να το εκμεταλλευτεί και να ισοφαρίσει στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με σούτ του Ολισαντέμπε.

    Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου)

    Κίτρινη κάρτα: Μπασινάς, Κρέικ, Γκούμας, Χένρικσεν. Κόκκινη:Πέτκοφ, Κρέικ.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    Παναθηναϊκός (Γ. Σουμ): Νικοπολίδης, Μόρις (46' Σεϊταρίδης), Γκούμας, Χένρικσεν, Μινχ, Μπασινάς, Μικάελσεν(75' Σαπάνης), Σανμαρτεάν(66' Ολισαντέμπε), Γκονζάλες, Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου.

    ΑΕΚ(Ι. Ντουμιτρέσκου): Σ. Λυμπερόπουλος, Πέτκοφ, Ζαγοράκης, Κρέικ, Οκκάς, Τσιάρτας(48' Γεωργέας), Μόρας, Κατσουράνης, Λάκης(90' Μπορμπόκης), Ποπόφ, Ν. Λυμπερόπουλος.

    [03] Διεθνή

    Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ εντείνουν το κλίμα φόβου Τρομο-φόβος στη Βρετανία

    28/3/2004 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 7:08:52 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Εντείνεται το κλίμα φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία. Με αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα Independent, τονίζει ότι οι αρχές έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο εκκένωσης του Λονδίνου σε περίπτωση που η πόλη δεχθεί επίθεση με χημικά. Την ίδια ώρα, οι Sunday Times, με σημερινό τους δημοσίευμα επισημαίνουν ότι η Αλ Κάιντα ετοίμαζε, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Χίθροου Χαλέντ Σείχ Μοχάμεντ, συναντήθηκαν πολλές φορές προκειμένου να καταρτίσουν το σχέδιο της επίθεσης.

    Το Χίθροου στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα

    Στους Sunday Times , αναφέρεται επίσης ότι άνθρωποι της Αλ Κάιντα, είχαν μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να ερευνήσουν την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο και να στήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο.

    Η σύγχυση όμως που επικράτησε και το γεγονός ότι δεν είχαν ξεκαθαριστεί κάποιες λεπτομέρειες , οδήγησε στην αναβολή της επίθεσης.

    Η εφημερίδα, επικαλείται ως πηγή της τις ανακρίσεις του Χαλεντ Σείχ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές πριν από λίγες μέρες. Ο Μοχάμεντ, στενός συνεργάτης του Λάντεν, υπήρξε ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Την ίδια ώρα, με δημοσίευμα της η εφημερίδα Independent, αναφέρει ότι οι βρετανικές αρχές έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο για την εκκένωση του Λονδίνου, σε περίπτωση που η πρωτεύουσα της Βρετανίας δεχθεί επίθεση με χημικά ή όπλα μαζικής καταστροφής.

    Η εφημερίδα, τονίζει επίσης ότι ήδη η αστυνομία έχει επιλέξει τους δρόμους που θα αποτελέσουν τις εξόδους κινδύνου αλλά αποφεύγει να προχωρήσει στη σηματοδότηση τους για να μην δημιουργηθεί πανικός στους πολίτες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μία βδομάδα η ίδια εφημερίδα είχε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της παραθέσει δηλώσεις αξιωματούχων ασφάλειας, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η Βρετανία δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε μία κατάσταση παρόμοια με το μακελειό της Μαδρίτης.

    Σχετικά Links:

    Secret plans to evacuate London

    Sunday Times

    [04] Υγεία

    Δώστε στα παιδιά σας άφθονη αγάπη Αγάπη: Επένδυση ζωής

    28/3/2004 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 4:02:34 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: American Psychological Association

    Τα παιδιά που λαμβάνουν από τους γονείς τους μεγάλες δόσεις αγάπης και τρυφερότητας, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία, ως ενήλικες . Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν επιστήμονες από την Σχολή ψυχικής υγείας του πανεπιστημίου Αλμπανι, της Νέας Υόρκης. Όπως επισημαίνουν, οι ενήλικες που στερήθηκαν την αγάπη ως παιδιά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν στο μέλλον όχι μόνο ψυχικές διαταραχές αλλά και χρόνια προβλήματα υγείας.

    Το καλύτερο "φάρμακο"

    Οι μεγάλες δόσεις αγάπης, τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι ελιξίριο καλής ψυχικής και σωματικής υγείας στο μέλλον.

    Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η αγάπη είναι η αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας από ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη, ενώ προλαμβάνει και από ενδεχόμενες εξαρτήσεις, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή τις ναρκωτικές ουσίες.

    Τα παιδιά που έχουν λάβει μεγάλες δόσεις αγάπης, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν μεγαλύτερη εκτίμηση για τον εαυτό τους, δημιουργούν υγιείς κοινωνικές σχέσεις και έχουν καλύτερη αίσθηση του ελέγχου του εαυτού τους.

    Στην έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ. Μπένζαμιν Σο, πήραν μέρος 2905 ενήλικες ηλικίας 25-75 ετών.

    Όλοι τους κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα "πόση αγάπη και ψυχολογική στήριξη λάβατε από τους γονείς σας ως παιδιά"

    Από τις απαντήσεις που συγκέντρωσαν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι ενήλικες που είχαν στερηθεί την αγάπη ως παιδιά, εμφάνιζαν στο μέλλον ως ενήλικες, συμπτώματα κατάθλιψης αλλά και προβλήματα υγείας, όπως μεγάλη αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα καθώς και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.

    [05] Εσωτερικά

    Όλοι οι μαθητές είναι καλά Ατύχημα με σχολικό στην Αμφιλοχία

    28/3/2004 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 8:04:53 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τροχαίο ατύχημα με διώροφο λεωφορείο που μετέφερε 64 μαθητές του 3ου ενιαίου λυκείου Κοζάνης, οι οποίοι γύριζαν από σχολική εκδρομή, έγινε το μεσημέρι κοντά στο χωριό Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας. Το πούλμαν έπεσε πάνω σε δέντρο με αποτέλεσμα να ξηλωθεί η δεξιά πλευρά του. Δεκαπέντε μαθητές και δυο συνοδοί καθηγητές τραυματίσθηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν κυρίως για προληπτικούς λόγους στα νοσοκομεία Αρτας και Αγρινίου. Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί, ο οδηγός όμως του λεωφορείου δήλωσε ότι όχημα βγήκε από την πορεία του όταν έσκασε το δεξί του λάστιχο. Τραγική ειρωνία, η ημερομηνία που σημειώθηκε το ατύχημα, καθώς σήμερα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

    Ελαφρά τραυματίες

    Το ατύχημα σημειώθηκε στις τρεις παρά είκοσι το μεσημέρι, στο 123ο χιλιόμετρο Αντιρρίου Ιωαννίνων στο ύψος του χωριού Ανοιξιάτικο.

    Οι μαθητές του 3ου ενιαίου Λυκείου Κοζάνης επέστρεφαν από την 5ημερη εκδρομή στην Πάτρα.

    Μεταξύ των ελαφρά τραυματιών είναι ο 37χρονος Αθανάσιος Δαζάνης, συνοδός καθηγητής και η μαθήτρια Βαϊτσα Αλεξοπούλου.

    Ο 27χρονος οδηγός του λεωφορείου Κώστας Μαργαριτόπουλος, δεν είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας ενώ το αλκοοτεστ στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό. Ο ίδιος δήλωσε, ότι το όχημα ξέφυγε από την πορεία του όταν έσκασε το δεξί του λάστιχο.

    Με γιατρούς και καθηγητές επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το ατύχημα ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός.

    Μέχρι αργά το απόγευμα ο κ. Καλός εξακολουθούσε να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους αρμόδιους και ήταν διατεθειμένος, αν χρειαστεί, να παραστεί επιτόπου.

    [06] Κυπριακό

    Σκληρές διαπραγματεύσεις τα επόμενα 24ωρα Εν αναμονή του σχεδίου

    28/3/2004 5:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 12:13:25 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το αργότερο μέχρι αύριο αλλά ίσως και εντός της ημέρας, αναμένεται να παραδοθεί στις εμπλεκόμενες πλευρές το νέο πολυσέλιδο σχέδιο λύσης που έχει επεξεργαστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλαμβάνονται εκτός από τη θεμελιώδη συμφωνία, η σχετική νομοθεσία για τη λειτουργία του νέου κράτους και οι χάρτες για το εδαφικό. Ο Κόφι Ανάν, κάλεσε το απόγευμα σε δεξίωση τους επικεφαλής των τεσσάρων αντιπροσωπειών, για μία πρώτη επαφή. Στη δεξίωση, που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλες τις πλευρές να συζητήσουν με ανεπίσημο τρόπο το Κυπριακό. Στο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης, μεταβαίνει απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τις αναφορές που γίνονται στο τέταρτο σχέδιο για το θέμα της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Τη στήριξη Μπους, Σιράκ και Σρέντερ ζητά ο Ερντογάν

    Συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του και την ομάδα του Αλβάρο Ντε Σότο πραγματοποιεί από το πρωί ο Κόφι Ανάν.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, θα έχει τη Δευτέρα στη διάθεση του όλη την ημέρα, καθώς η σύνοδος κορυφής του Αραβικού συνδέσμου στην Τυνησία, στην οποία θα έπαιρνε μέρος, ματαιώθηκε.

    Τελευταίες πληροφορίες μεταθέτουν για τη Δευτέρα την επίδοση του νέου σχεδίου, το οποίο θα αποτελείται από 9.000 σελίδες και είναι γραμμένο σε τέσσερις δισκέτες.

    Περιλαμβάνει, εκτός από το κυρίως κείμενο της Θεμελιώδους Συμφωνίας που είναι γύρω στις 250 σελίδες, νομοθεσίες, διεθνείς συμβάσεις, χάρτες επί του εδαφικού και τα συντάγματα των δύο συνιστώντων κρατιδίων .

    Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των νέων προνοιών περιλαμβάνεται και ο κατάλογος των μελών του προεδρικού Συμβουλίου.

    Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται οι μεταβατικές διατάξεις σε ό,τι αφορά την εκτελεστική εξουσία και έτσι αποφεύγεται η συμπροεδρία για 30 μήνες, εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές.

    Η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τις αναφορές που γίνονται στο τέταρτο σχέδιο για το θέμα της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ και τον κάλεσε να παρέμβει για άρση του αδιεξόδου.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε τον κ. Γκιούλ ότι όχι μόνον ο ίδιος, αλλά και ο πρόεδρος Μπους, παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν.

    Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας της Γερμανίας και των ΗΠΑ για την εξεύρεση μίας λύσης στο Κυπριακό.

    ''Θα τους ζητήσω υποστήριξη ώστε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων να είναι πολύ καλύτερη και να γίνει κατά τρόπο πιο θετικό'' τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο χρόνο

    Το μεσημέρι, συνάντηση με τον Αλβάρο Ντε Σότο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Η συζήτηση αφορούσε θέματα σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίδοση του νέου σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι αντιπροσωπείες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο χρόνος για τη μελέτη του πολυσέλιδου σχέδιου είναι πολύ περιορισμένος.

    ''Θα περάσουμε τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και νύχτες, αφότου δοθεί το τέταρτο σχέδιο Αναν'' δήλωσε μετά από τη σύσκεψη με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Σρεντάρ Ντενκτάς εκτίμησε ότι το σχέδιο θα δοθεί στη δεξίωση των 4 και τόνισε ότι περιμένει εκπλήξεις από το περιεχόμενο του.

    Δηλώσεις Μίλερ για Κυπριακό

    Στο μεταξύ, με συνέντευξή του σην Καθημερινή της Κυριακής ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, εκτίμησε ότι η λύση του Κυπριακού είναι κοντά, καθώς όπως υπογράμμισε, "σήμερα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες που δεν υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια, ενώ σαφής είναι και η θέληση των πρωθυπουργών Eλλάδος και Tουρκίας για λύση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σκληρό" παζάρι στη Λουκέρνη

    Τι γράφει ο Κυπριακός Τύπος

    Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

    Το Κυπριακό στα συμπεράσματα της Συνόδου

    [07] Εσωτερικά

    "Πρωτότυπη ιδέα για τη φιλία μεταξύ των λαών" Απάντηση Θεοδωράκη στον προκλητικό Πρύτανη

    28/3/2004 5:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 5:53:41 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη σε όσα προκλητικά υποστήριξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης,ο οποίος υποστήριξε ότι "ακόμα και με 135.000 νεκρούς μπορούμε να καταλάβουμε την Ελλάδα και την Κύπρο". Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωσή του ο παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτης αναφέρει "θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Πρύτανη του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινουπόλεως να μας διευκρινίσει, όταν ο τουρκικός στρατός καταλάβει την Ελλάδα και την Κύπρο, τί είδους καθεστώς θα μας επιβληθεί; Εκείνο του Σουλτάνου, που θα αρπάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια μας για τα χαρέμια των πασάδων και θα κάνει τα αγόρια μας γενίτσαρους; Ή εκείνο του Χίτλερ με την τρομοκρατία, την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως;"

    Ελπίζει να είναι ο μόνος "φίλος"

    Καταλήγοντας, στη δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει "πληροφορήθηκα ότι ο κύριος Πρύτανης υπήρξε οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ελπίζω να είναι ο μόνος ανάμεσα στους φίλους, που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, που μπορεί να έχει μια τόσο πρωτότυπη ιδέα για τη φιλία μεταξύ των λαών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Εκτός κλίματος" οι δηλώσεις του πρύτανη

    [08] Ιράκ

    Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις Ιρακινοί και ξένοι στο στόχαστρο ανταρτών

    28/3/2004 6:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 6:46:54 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Άλλες τρεις επιθέσεις συνεχίζουν τον κύκλο αίματος στο Ιράκ, το οποίο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην αναρχία, παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού διοικητή, Πολ Μπρέμερ, να προετοιμάσει το έδαφος πριν από την μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς, στα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, σε μια συμβολική τελετή, ο Μπρέμερ παρέδωσε το πρώτο υπουργείο Υγείας στον Ιρακινό Χιντρ Αμπάς. Στόχος και των σημερινών επιθέσεων Ιρακινοί και ξένοι πολίτες, που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στη Μοσούλη ένας Βρετανός και ένας Καναδός έχασαν τη ζωή τους, όταν άγνωστοι κουκουλοφόροι που επέβαιναν σε ένα Όπελ, άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Από την ίδια επίθεση, άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι δύο νεκροί άνδρες εργάζονταν στην Τζενεραλ Ιλέκτρικ. "Σκοτώθηκαν από άνδρες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι. Αυτοί άνοιξαν πυρ από ένα αυτοκίνητο Όπελ και στη συνέχεια διέφυγαν", δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας της Μοσούλης Τζαλάλ Μοχάμαντ Μαχμούντ. Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι η επίθεση έγινε σε απόσταση 150 μέτρων από τον ηλεκτρικό σταθμό, που βρίσκεται στον ανατολικό τομέα της πόλης.

    Επιθέσεις στην Μπακούμπα και τη Βαγδάτη

    Νοτιότερα, στην πόλη Μπακούμπα, στόχος των ανταρτών ήταν ένας Ιρακινός εργολάβος, που δούλευε για τους Αμερικανούς. Όμως από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρία παιδιά, που πήγαιναν σχολείο και άλλοι δύο πολίτες. "Ακούσαμε μια έκρηξη κοντά σε εμάς, τρέξαμε στο σημείο και βρήκαμε δύο κορίτσια και έναν άνδρα. Τους μεταφέραμε στο νοσοκομείο", ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Αλλά και στη Βαγδάτη, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε έξω από το σπίτι Ιρακινού αξιωματικού. Ο ίδιος γλίτωσε από θαύμα, ωστόσο από την έκρηξη τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

    [09] Αθήνα 2004

    "Με σκληρή δουλειά οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς" Δηλώσεις Μίλερ για την ασφάλεια των Αγώνων

    28/3/2004 7:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 7:45:40 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους οργανώνει η Ελλάδα. Αυτή θα έχει και την κύρια ευθύνη της ασφάλειας, όχι μόνον των δικών μας, αλλά και όλων των αθλητών" τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξη του στην εκπομπή "7η Μέρα" του Νίκου Χασαπόπουλου στη ΝΕΤ. Ο κ. Μίλερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν στην Αθήνα Αμερικανοί πράκτορες, λέγοντας πως, "εμπειρογνώμονες υπάρχουν εδώ σχεδόν σε μόνιμη βάση, γίνεται εκπαίδευση, υπάρχουν πολλές επισκέψεις αξιωματούχων, οι οποίες θα γίνονται συνεχώς. Η συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας στο θέμα της ασφάλειας είναι άψογη και τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Δε θα απομακρύνουν οι Αμερικανοί τις οικογένειές τους

    "Ανυπόστατα σενάρια και κουτσομπολιά" χαρακτήρισε ο κ. Μίλερ τις φήμες ότι οι Αμερικανοί θα απομακρύνουν τις οικογένειές τους από την Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων για λόγους ασφαλείας, ενώ αναφορικά με την έλευση αμερικανικού αεροπλανοφόρου σημείωσε ότι η χώρα του, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα παράσχει βοήθεια και σε πλωτά μέσα, υπό την ομπρέλα της Συμμαχίας.

    Όσον αφορά το επίπεδο ασφαλείας στην Ελλάδα τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε, ότι "είμαστε στα τέλη Μαρτίου. Κάθε εβδομάδα τα πράγματα αλλάζουν και συνήθως προς το καλύτερο. Ωστόσο οι αξιολογικές κρίσεις αποπροσανατολίζουν, επειδή τα πράγματα εξελίσσονται διαρκώς", επισημαίνοντας πως "κρίσιμη ημερομηνία δεν είναι τα τέλη Μαρτίου, αλλά η 13η Αυγούστου".

    Σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μους, ανάφερε ότι, "προσβλέπουμε σε μία παραγωγική συνάντηση".

    Συνέντευξη Μίλερ στην "Καθημερινή"

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Μίλερ σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή". Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως, δε θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην έρθουν οι ομάδες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Αγώνες της Αθήνας, αν δεν αισθάνονται ασφαλής, διαψεύδοντας, συγχρόνως, τα δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει κάνει νύξεις για μία τέτοια πιθανότητα.

    Επίσης, ο κ. Μίλερ, χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμη" την ελληνό-αμερικανική άσκηση "Ασπίδα του Ηρακλή" η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. "Πιστεύω, ότι με πολύ σκληρή δουλειά και προσπάθεια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς" τόνισε ο κ. Μίλερ, επισημαίνοντας ότι τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η διεθνής τρομοκρατία, δηλαδή η Αλ Κάιντα και τα υβρίδια της.

    [10] Αθλητισμός

    Ανετη η επικράτηση στην κατάμεστη Λεωφόρο Πρωταθλητής βόλεϊ ο ΠΑΟ

    28/3/2004 7:27:00 μμ

    Τον τίτλο του πρωταθλητή γιορτάζει ο Παναθηναϊκός μετά από οκτώ χρόνια. Οι πράσινοι επικράτησαν άνετα των Ερυθρολεύκων με 3-0 σετ (32-30, 25-16, 25-16) και βρέθηκαν στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ με 3-1 νίκες στα πλέι οφ. Η μεγάλη νίκη, όπως ήταν αναμενόμενο γιορτάστηκε με έξαλλους πανηγυρισμούς από εκατοντάδες φίλους του Παναθηναϊκού.

    [11] Διεθνή

    Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες Τουρκία: αιματηρά επεισόδια στις δημοτικές εκλογές

    28/3/2004 8:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 9:41:26 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Προτού καν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία άρχισαν τα επεισόδια, κατά τα οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Ο διαπληκτισμός μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) και του εξωκοινοβουλευτικού Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (SHP) είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου, αδελφού ενός εκ των υποψηφίων του AKP στη Σίιρτ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στην πόλη Γιουκσέκοβα, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, νεκρός έπεσε από σφαίρες αγνώστων ένας υποψήφιος, ενώ άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε. Στο Ιγκντίρ, της Ανατολικής Τουρκίας, ομάδα μασκοφόρων άνοιξε πυρ σε λεωφορείο, που μετέφερε ψηφοφόρους, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας δύο

    Δεκάδες τραυματίες

    Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μπατμάν, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν διαπληκτίστηκαν υποστηρικτές του ΑΚΡ και του SHP, ενώ μικρότερης έκτασης περιστατικά, στην ίδια περιοχή, προκάλεσαν τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

    Στο Ντενιζλί, στη δυτική Τουρκία, 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν υποψήφιος του ΑΚΡ άνοιξε πυρ στο γραφείο του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), τα ξημερώματα της Κυριακής. Τελικά, ο υποψήφιος του AKP, που διενήργησε την επίθεση, συνελήφθη.

    Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν το κυβερνών κόμμα

    Το "Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης", του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν, κέρδισε στις σημερινές δημοτικές εκλογές, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με ποσοστό ψήφων, που θα ξεπεράσει ελαφρώς 42%. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην καταμέτρηση του 20% περίπου των ψήφων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το "Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα", κύριος αντίπαλος του κυβερνώντος, υποχωρεί στο 12% των ψήφων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

    [12] Εσωτερικά

    Διέφευγαν με τα αυτοκίνητα των θυμάτων Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών

    28/3/2004 10:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 10:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σπείρα διαρρηκτών, πέντε Αλβανών, δύο εκ των οποίων αναζητούνται και ενός Έλληνα, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Οι δράστες εισέβαλλαν σε διαμερίσματα, την ώρα που οι ένοικοι κοιμόνταν και έκλεβαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα, αλλά και τα κλειδιά των ενοίκων, ώστε να μπορούν να διαφύγουν με τα αυτοκίνητά τους. Παράλληλα, διακινούσαν πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, η προέλευση των οποίων ερευνάται. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 70 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, βιβλιάρια καταθέσεων, μπλοκ επιταγών, 10 διαβατήρια, κλοπιμαία, επτά κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα, πλαστά έγγραφα και διάφορα άλλα αντικείμενα.

    Είχαν διαπράξει περισσότερες από 30 διαρρήξεις

    Από την έρευνα του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι από τον Αύγουστο του 2003 μέχρι και το Σάββατο, οι δράστες είχαν διαπράξει τουλάχιστον 30 διαρρήξεις σε σπίτια στην Κηφισιά, την Εκάλη, τη Νέα Ερυθραία και τη Δροσιά, από τα οποία έκλεψαν χρήματα και αντικείμενα συνολικής αξίας περίπου 500.000 ευρώ, καθώς και τα επτά αυτοκίνητα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [13] Κυπριακό

    Με επτά αλλαγές το σχέδιο Δύσκολη η "μάχη" στη Λουκέρνη

    28/3/2004 11:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 12:15:18 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στο νέο, πολυσέλιδο σχέδιο του Κόφι Ανάν επικεντρώνεται ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων για το κυπριακό στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Επτά αλλαγές πάνω στις θεσμικές λειτουργίες του νέου κράτους, το περιουσιακό και τα χρονοδιαγράμματα προτείνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέταρτο και οριστικό- σχέδιο λύσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σκοτεινά παραμένουν δυο βασικά ζητήματα, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Πάντως, στις επτά προτεινόμενες αλλαγές, πολλές είναι οι πτυχές, που συνδέονται άμεσα και με το εδαφικό. Δηλαδή με την προοπτική επιστροφής των προσφύγων και το μέλλον των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ έφτασε απόψε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το τελικό κείμενο των 9.900 σελίδων αναμένεται να δοθεί στις ενδιαφερόμενες πλευρές τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, ώρα Ελβετίας, το οποίο λόγω του όγκου του, θα δοθεί τμηματικά, πρώτα θα δοθούν η ιδρυτική συμφωνία και οι χάρτες.

    Οι επτά αλλαγές αναλυτικά

    1) Μείωση Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν από τουρκοκυπριακή διοίκηση από το 21% στο 12% του πληθυσμού του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.

    2) Δυνατότητα απόκτησης μη μόνιμης κατοικίας στα κατεχόμενα και απόκτησης του 1/3 της περιουσίας μετά τη μεταβατική περίοδο.

    3) Σύνθεση Γερουσίας 24+24, με βάση την κοινοτική προέλευση. Στέρηση δικαιώματος για "εκλέγεσθαι" σε Ελληνοκύπριους, που ζουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    4) Ασφάλεια: ακόμα και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρχουν στο νησί 950 Έλληνες στρατιώτες και 650 Τούρκοι.

    5) Κατάργηση μεταβατικών περιόδων και συμπροεδρίας με εκλογή θεσμικών οργάνων σε γενικές εκλογές στις 13 Ιουνίου.

    6) Ρυθμίσεις για βιωσιμότητα του Συμβουλίου των περιουσιών: Δικαίωμα χρήσης του 1/3 της περιουσίας, το 1/3 σε εγγυημένα ομόλογα και το υπόλοιπο 1/3 σε μετοχές.

    7) Σύσταση Πρωτόδικου Δικαστηρίου.

    Στη Λουκέρνη ο Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έφτασε λίγο πριν τις 9 ώρα Ελλάδος στη Ζυρίχη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο και με ελικόπτερο μετέβησαν στο ξενοδοχείο "Παλάς" στο Μπούργκενστοκ. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα από τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και τον υφυπουργό, Γιάννη Βαληνάκη, ενώ έπειτα προέδρευσε σε σύσκεψη ανασκόπησης των εξελίξεων και διαμόρφωσης της τακτικής , που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία, που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για την αποδοχή ή όχι του τελικού σχεδίου Ανάν.

    Με επιστολή του στον Κώστα Καραμανλή, ο Τόνι Μπλερ , του ζητά να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ, μεταξύ άλλων, συγχαίρει τον κ. Καραμανλή για την εκλογή του και εκφράζει την ικανοποίησή του για την όλη συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Εν αναμονή της άφιξης Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , αναμένεται στη Λουκέρνη τη Δευτέρα το απόγευμα, λόγω της διεξαγωγής δημοτικών εκλογών, την Κυριακή στην Τουρκία. Διπλωματικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι καθυστερεί την άφιξή, ώστε να έχει προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, επί του σχεδίου.

    Πάντως, ο κ. Ερντογάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπέρτι Αχερν, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Μπους και τους Προέδρους της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ. Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας της Γερμανίας και των ΗΠΑ για την εξεύρεση μίας λύσης στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στις τετραμερείς συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός, εξέφρασε την ελπίδα , "κατά τις συνομιλίες αυτές, να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα, πολύ διαφορετικό από αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα", ενώ τόνισε πως πηγαίνει στην Ελβετία "με καλές προθέσεις, αν και, όπως τόνισε, η τουρκική πλευρά "δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αρχές της, προκειμένου να υπάρξει έτσι και αλλιώς κάποια λύση στο Κυπριακό".

    Κόκκινη γραμμή του σχεδίου οι παρεκκλίσεις

    Κύριο σημείο τριβής των δύο πλευρών αποτελεί η μονιμότητα παρεκκλίσεων από το Κοινοτικό Κεκτημένο , η οποία με λίγα λόγια συνιστά παραβιάσεις σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης πολιτών, εγκατάστασης και περιουσίας, κάτι με το οποίο οι Έλληνες είναι αντίθετοι. Το σχέδιο Ανάν προβλέπει τη μεταβατικότητα των παρεκκλίσεων, ενώ η Τουρκία επιθυμεί τη μονιμότητα.

    Αν τελικά υπάρξει συμφωνία, ο επίλογος των διαβουλεύσεων θα γραφτεί την Τετάρτη , οπότε ο Κόφι Ανάν θα παραδώσει το τελικό κείμενο με προσθήκες και αλλαγές, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Μετά θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα στους κατοίκους της Κύπρου στις 20 Απριλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βροντερό "όχι" της κυπριακής Εκκλησίας

    Εν αναμονή του σχεδίου

    "Σκληρό" παζάρι στη Λουκέρνη

    Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

    [14] Κυπριακό

    Βροντερό "όχι" της κυπριακής Εκκλησίας

    29/3/2004 12:07:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος, δήλωσε ότι η Εκκλησία, "παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Μπούργκενστοκ και τις Βρυξέλλες, τολμά από τώρα να καλέσει το λαό να πει όχι στο σχέδιο Αναν". Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "η Εκκλησία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού αντιλαμβάνεται τη δυσχερή θέση, στην οποία περιέρχεται, λόγω των απίστευτων πιέσεων που υφίσταται". Ο Μητροπολίτης Πάφου, είπε επίσης, ότι η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με το εθνικό ζήτημα στη συνεδρία της Δευτέρας και θα καταβληθεί προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    "Όχι στις απειλές"

    Αλλά και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Παύλος, κάλεσε τον κυπριακό λαό "να αντιτάξει βροντερό όχι στις απειλές και τις κινδυνολογίες των θιασωτών του σχεδίου Αναν", προσθέτοντας πως το όχι, "επιβάλλεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που οι Αγγλο-Αμερικανοί απαιτούν τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, με τη δική μας υπογραφή", ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "ο λαός θα αποπέμψει τους καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απομονώσει όσους απεργάζονται τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 March 2004 - 21:51:19 UTC