Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις νεκροί, τέσσερις τραυματίες Θανατηφόρο τροχαίο στην Καβάλα
  • [02] Εκτέλεσαν Πακιστανούς στρατιώτες
  • [03] Την έθεσαν υπό έλεγχο μοναχοί και επισκέπτες Μικρής έκτασης πυρκαγιά
  • [04] Ένας νεκρός, 13 τραυματίες Δεν κλείνει ο κύκλος αίματος
  • [05] Νεκρό ένα εξάχρονο παιδί από πυρά Ισραηλινών
  • [06] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Τουρκία
  • [07] Σόφτμπολ: Νίκη-πρόκριση για την Ελλάδα
  • [08] "Η ασφάλεια των Αγώνων απασχολεί τις ΗΠΑ" H συνδρομή του ΝΑΤΟ για το
  • [09] Στη Λουκέρνη στραμμένο το ενδιαφέρον Πυρετός διαβουλεύσεων για το
  • [10] Έκρηξη βόμβας μπροστά σε ξενοδοχείο

    [01] Εσωτερικά

    Τρεις νεκροί, τέσσερις τραυματίες Θανατηφόρο τροχαίο στην Καβάλα

    27/3/2004 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι μέλη της ίδια οικογένειας, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη διασταύρωση του Νέστου προς τον εθνικό δρόμο Καβάλας-Ξάνθης. Πρόκειται για τον 39χρονο Νίκο Τριανταφυλλίδη, κάτοικο Πέρνης Καβάλας, την 37χρονη συζύγου του, Φωτεινή και το 4χρονο γιο τους, Παναγιώτη. Το αυτοκίνητο του άτυχου Τριανταφυλλίδη, συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο ενός 18χρονου από τη Γραβούνα του Νέστου. Τραυματίες ανασύρθηκαν το τέταρτο μέλος της οικογένειας Τριανταφυλλίδη, ένα αγοράκι 13 ετών, καθώς και ο 18χρονος οδηγός μαζί με τους δύο συνεπιβάτες του. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νομαρχιακό νοσοκομείο Καβάλας, όπου και νοσηλεύονται. Προανάκριση για το πολύνεκρο τροχαίο διενεργεί η αστυνομία της Χρυσούπολης Καβάλας.

    [02] Διεθνή

    Εκτέλεσαν Πακιστανούς στρατιώτες

    27/3/2004 1:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 1:49:37 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νεκροί, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, βρέθηκαν την Παρασκευή οκτώ Πακιστανοί στρατιώτες στα σύνορα με το Αφγανιστάν, κοντά στην πόλη Ουάνα, την πρωτεύουσα του Νότιου Ουαζιριστάν. Οι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του πακιστανικού στρατού με μαχητές της Αλ Κάιντα. Κατά πάσα πιθανότητα εκτελέστηκαν λίγη ώρα αφότου το κομβόι τους έπεσε σε ενέδρα, την περασμένη Δευτέρα. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει οργή εναντίον των ανδρών της Αλ Κάιντα, πολλοί από τους οποίους είναι Ουζμπέκοι και Τσετσένοι και η υποστήριξη των ντόπιων προς αυτούς, πιθανόν να απειληθεί από την εκτέλεση των στρατιωτών. Η κυβέρνηση του Προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει και άλλους στρατιώτες στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία της για την εκδίωξη των μαχητών της Αλ Κάιντα και των Πακιστανών συμμάχων τους.

    [03] Εσωτερικά

    Την έθεσαν υπό έλεγχο μοναχοί και επισκέπτες Μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

    27/3/2004 2:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 2:12:03 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πυρκαγιά κατέστρεψε το καμπαναριό του ιερού Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Τη φωτιά έθεσαν υπό έλεγχο μοναχοί και επισκέπτες, προτού επεκταθεί και καταστρέψει το σημαντικό Ναό του Πρωτάτου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, μοναχοί και επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις Καρυές. Τα ακριβή αίτια της φωτιάς είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, για αυτό πρόκειται να διενεργηθούν ανακρίσεις. Πριν από λίγες ημέρες πυρκαγιά είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος.

    [04] Ιράκ

    Ένας νεκρός, 13 τραυματίες Δεν κλείνει ο κύκλος αίματος

    27/3/2004 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν έχει τέλος ο κύκλος βίας στο Ιράκ. Εκρήξεις στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 13. Στη Μοσούλη, αντάρτες εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον του δημαρχείου της πόλης σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έξι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και δύο αστυνομικούς. Στο κέντρο της Βαγδάτης επτά Ιρακινοί τραυματίσθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα στο όχημα, στο οποίο επέβαιναν. Την περιοχή απέκλεισαν αμέσως αμερικανικές δυνάμεις και άνδρες της ιρακινής αστυνομίας. Οι δύο από τους επτά τραυματίες έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους τραυματίες, τα θύματα της επίθεσης είναι εργαζόμενοι σε ιδιωτική αστυνομία, που συνεργάζεται με τα υπουργεία Ηλεκτρισμού και Εμπορίου, παρέχοντας υπηρεσίες ασφαλείας στους ξένους, που συνάπτουν συμβόλαια με τα υπουργεία αυτά. Μετά την έκρηξη στην περιοχή ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, ενώ έσπασαν τζάμια σε παρακείμενα κτήρια. Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Αμπού Ναουάς, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ανέλαβαν την επίθεση της Παρασκευής

    Στο μεταξύ το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι μία οργάνωση, που αυτοαποκαλείται "Εθνική Ισλαμική Αντίσταση" ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση, που έγινε την Παρασκευή το βράδυ εναντίον αμερικανικής βάσης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. "Οι Ταξιαρχίες του Αχμαντ Γιασίν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση. Έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ του Αχμάντ Γιασίν", ανέφερε η προκήρυξη, που έστειλε η οργάνωση στο Αλ Τζαζίρα

    Την Παρασκευή πέντε Ιρακινοί και ένας Αμερικανός πεζοναύτης έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Ένας από τους Ιρακινούς, που σκοτώθηκαν, ήταν ο Μπουράν Μοχάμαντ Μαζούρ, εικονολήπτης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    [05] Διεθνή

    Νεκρό ένα εξάχρονο παιδί από πυρά Ισραηλινών

    27/3/2004 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 3:53:42 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης η δολοφονία ενός εξάχρονου παιδιού, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στον καταυλισμό Μπαλάτα. Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν, την Παρασκευή το βράδυ, το εξάχρονο παιδί, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων, οι οποίοι τούς πετούσαν πέτρες. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, το παιδί δέχθηκε πυροβολισμό στο λαιμό και σήμερα εξέπνευσε. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

    Νέος διπλωματικός γύρος στη Μέση Ανατολή

    Εν τω μεταξύ τη στήριξή του στο μονομερές σχέδιο εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας αναμένεται να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κατά την επικείμενη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ στις 14 Απριλίου. Τον ερχόμενο μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί τον ερχόμενο μήνα με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ξεκινώντας ένα νέο διπλωματικό γύρο στη Μέση Ανατολή, ο οποίος αναμένεται να θέσει τις βάσεις για την απομάκρυνση των ισραηλινών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δήλωσαν, πως οι συναντήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια κατευνασμού των εντάσεων στην περιοχή, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Άχμαντ Γιασίν. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να καθυστερήσει, πιθανόν έως τα μέσα Απριλίου, την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας για την υποστήριξη αντι-ισραηλινών μαχητών, δήλωσαν οι πηγές.

    [06] Διεθνή

    Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

    27/3/2004 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στην πόλη Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός έγινε τη νύχτα και προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αφού δεν ξεχνούν τον εφιάλτη που έζησαν στις 12 Νοεμβρίου του 1999, όταν ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει με 7,4 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 1200 νεκρούς. Στο μεταξύ, χθες ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας, προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων, εκ των οποίων επτά παιδιά και τον τραυματισμό 46. Ο σεισμός στο Ερζερούμ προκάλεσε την κατάρρευση αρκετών σπιτιών σε δύο ορεινά χωριά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου στην Τουρκία

    [07] Αθήνα 2004

    Σόφτμπολ: Νίκη-πρόκριση για την Ελλάδα

    27/3/2004 6:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 6:59:20 μμ)

    Εκπληκτική νίκη απέσπασε η Εθνική Ελλάδας Σόφτμπολ επί της Βρετανίας με 3-1, στον β ημιτελικό του Διεθνούς τουρνουά σόφτμπολ που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού. Με αυτή τη νίκη η Εθνική μας "πήρε" την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Η Μ. Βρετανία, θα αγωνιστεί με την Τσεχία, η οποία νίκησε τη Ρωσία 4-3 στον άλλο ημιτελικό της ημέρας. Η Τσεχία θα παίξει με τη Μ. Βρετανία στις 17:00 στον τελικό και η νικήτρια ομάδα θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα στο μεγάλο Τελικό αύριο, στις 17:00. Η ηττημένη του αποψινού αγώνα θα πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

    Ικανοποιητικά σχόλια

    Η προπονήτρια της ελληνικής ομάδας, Λίντα Γουέλς, ήταν ενθουσιασμένη για την απ ευθείας πρόκριση στο Μεγάλο Τελικό.

    "Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Δεν έχω προτίμηση για την αντίπαλό μας, αφού και οι δυο ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο. Θα παρακολουθήσω τον αποψινό αγώνα και θα μελετήσω τον τρόπο παιχνιδιού τους. Αύριο, θα αγωνιστούμε με τον ίδιο τρόπο που αγωνιστήκαμε σήμερα. Ελπίζω να έχουμε την ίδια απόδοση και το ίδιο αποτέλεσμα", τόνισε η Γουέλς.

    Ο προπονητής της Μ. Βρετανίας Μπόμπι Σίμπσον, δήλωσε ότι "είμαι βέβαιος ότι απόψε θα νικήσουμε την Τσεχία. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και πιστεύω ότι αύριο θα κατακτήσουμε την πρώτη θέση. Ήρθαμε εδώ για να νικήσουμε".

    Στον Α Ημιτελικό, με τον οποίο άρχισε η ημέρα, η Τσεχία νίκησε και πάλι τη Ρωσία, αυτή τη φορά με 4-3, ενώ στον προκριματικό αγώνα το σκορ ήταν 5-2.

    Οι Ρωσίδες ήταν απογοητευμένες από τη «θαμπή απόδοσή τους στο Τουρνουά (4 ήττες και καμία νίκη), αν και ικανοποιήθηκαν από τη μαχητικότητά τους στον ημιτελικό με την Τσεχία.

    [08] Αθήνα 2004

    "Η ασφάλεια των Αγώνων απασχολεί τις ΗΠΑ" H συνδρομή του ΝΑΤΟ για το 2004

    27/3/2004 4:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 5:40:12 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Γενική αναφορά για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αναφέρει σήμερα πρωτοσέλιδο άρθρο της η "Washington Post". Συγκεκριμένα, οι νατοϊκές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στην εναέρια και θαλάσσια προστασία της Ελλάδας, χωρίς να έχουν παρουσία στο έδαφος, ενώ επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι οι νατοϊκές δυνάμεις θα δρουν στα διεθνή ύδατα και όχι στα ελληνικά όπου θα είναι παρόν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό. Επίσης, η εφημερίδα τονίζει ότι η ασφάλεια των Αγώνων απασχολεί την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η CIA, το FBI και τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, παρακολουθούν με προσοχή την προετοιμασία των ελληνικών αρχών, για την ασφάλεια και εμφανίζονται έτοιμες να συμβάλουν όπου κριθεί αναγκαίο. "Δεν νομίζω ότι θα πατήσουμε το πόδι μας στην ξηρά . Η προστασία των ακτών θα έχει επιπλέον σημασία στην περίπτωση της Ελλάδας και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί επισκέπτες θα φιλοξενούνται σε κρουαζιερόπλοια", δήλωσε στην εφημερίδα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Τζόουνς.

    Εξωφρενικά ποσά ξοδεύει η Ελλάδα για την ασφάλεια

    "Δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα Αμερικανοί στρατιώτες"

    Αχιλλέας Παπαρσένος, Διευθυντής Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

    Τριπλάσια ποσά ξοδεύει η Ελλάδα για την ασφάλεια σε σχέση με το Σίδνεϊ, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το νέο επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί έχει επηρεάσει όλες τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως απέδειξε και η περίπτωση των χειμερινών Αγώνων του Φεβρουαρίου του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 4 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

    Επίσης, αναφέρεται στις δηλώσεις του διευθυντή του FΒΙ, Ρόμπερτ Μιούλερ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Associated Press", που δηλώνει ανήσυχος για την ασφάλεια των Αγώνων, ενώ περιμένει να εξετάσει τα αποτελέσματα της αντιτρομοκρατικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δυο εβδομάδες για να καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα γύρω από το εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους απαιτείται περαιτέρω βελτίωση. Τέλος, η "Washington Post" φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Αχιλλέα Παπαρσένου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη συμμετοχή αμερικανικών και άλλων δυνάμεων στις πρόσφατες ασκήσεις που διεξήχθησαν επί ελληνικού εδάφους.

    Ο κ. Παπαρσένος ξεκαθαρίζει ότι κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς η ασφάλεια αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών αρχών .

    [09] Κυπριακό

    Στη Λουκέρνη στραμμένο το ενδιαφέρον Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

    27/3/2004 5:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 7:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Κυπριακό)&body=Κορυφώνονται στην Ελβετία, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά για την αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Κυπριακό.

    Στην πιο κρίσιμη φάση τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Στην Ελβετία, έφθασε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει καμία επίσημη επαφή με τους συμμετέχοντες πριν την ερχόμενη Δευτέρα. Στη Λουκέρνη, θα μεταβεί την Κυριακή ο Κώστας Καραμανλής και τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Στη Λουκέρνη, μεταβαίνει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα είναι ο θεματοφύλακας της συμβατότητας της συμφωνίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Την ίδια ώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη με τις θέσεις που συμπεριλαμβάνονται για το Κυπριακό στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του προβλήματος, ενώ εκφράζεται η έντονη πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση πριν την 1η Μαΐου.

    Τέταρτο σχέδιο λύσης;

    Η τελική διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί το διήμερο 29-30 Μαρτίου και στις 31 του μήνα το σχέδιο αναμένεται να παραδοθεί στα δύο μέρη έτοιμο για παραπομπή, σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

    Πληροφορίες φέρουν τον κ. Άναν να παραδίδει τη Δευτέρα στις δύο πλευρές το ''τέταρτο σχέδιο Άναν'', ένα κειμενο που θα παρουσιάζεται ως το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συγκερασμού των απόψεων και των δυο πλευρών και όχι ως το αποτέλεσμα επιδιαιτησίας .

    Θα πρόκειται για κείμενο πολλών εκατοντάδων σελίδων, στο οποίο, εκτός από τις πρόνοιες του σχεδίου, θα περιλαμβάνεται και όλη η σχετική νομοθεσία η οποία θα ρυθμίζει τη λειτουργία του νέου κράτους.

    Δεν αποκλείεται μάλιστα, να δοθεί νωρίτερα στις αντιπροσωπείες μια περιορισμένης έκτασης εισήγηση του γενικού γραμματέα.

    Νωρίτερα το Σάββατο, στο γεύμα που παρέθεσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άλβαρο Ντε Σότο για τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν κυρίως θέματα διαδικασίας.

    Στο μεταξύ, στο Μπουργκενστοκ, βρίσκεται από την Παρασκευή και ο απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, κ. Αλεξέι Αλεξέγιεφ.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και είναι έτοιμες να παρέμβουν εάν και όταν χρειαστεί.

    Προκλητικός ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Αγκυρα θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, έδωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό του κατοχικού καθεστώτος Μπαϊράκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    "Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα την ευθύνη δεν θα τη φέρει η τουρκική πλευρά" τόνισε ο κ. Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διαπίστωσε ότι "ο κ. Καραμανλής έχει την ίδια καλή θέληση για επίτευξη συμφωνίας".

    Νωρίτερα, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, επέμεινε προκλητικά στη θέση για μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Χωρίς μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Είναι απαραίτητες. Το παράθυρο κλείνει'' είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Απαντώντας στον κ. Γκιουλ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους της τουρκικής πλευράς και τις προσπάθειές της να πετύχει μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    Τόνισε επίσης ότι οι θεμελιώδεις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν στις δύο κοινότητες της Κύπρου την ασφάλεια που χρειάζονται.

    "Η Ευρώπη έχει τους δικούς της νόμους και κανονισμούς και η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων της Κύπρου είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Παπαδόπουλου

    Το Κυπριακό στα συμπεράσματα της Συνόδου

    [10] Διεθνή

    Έκρηξη βόμβας μπροστά σε ξενοδοχείο

    27/3/2004 6:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 6:44:44 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε περιοχή της Ταϊλάνδης. Είκοσι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο σοβαρά, από έκρηξη βόμβας που ήταν κρυμμένη σε μοτοσικλέτα μπροστά από το μπαρ ξενοδοχείου σε περιοχή της νότιας Ταϊλάνδης, κοντά στα σύνορα με τη Μαλαισία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η βόμβα εξερράγη έξω από μπαρ-καραόκε ξενοδοχείου στην περιοχή Σινγκάι Γκολόκ της επαρχίας Ναραθιουάτ, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους και τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από τον Ιανουάριο, όταν οπλισμένοι άνδρες επέδραμαν σε στρατόπεδο στην περιοχή και έκλεψαν πολλά όπλα. Ο κρατικός ραδιοσταθμός της Ταϊλάνδης μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από την έκρηξη. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

    "Περίμενα μια τέτοια επίθεση"

    "Αναμένουμε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι νεκροί, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Στην περιοχή Σινγκάι Γκολόκ συρρέουν πολλοί μαλαισιανοί τουρίστες, αλλά η αστυνομία εκτιμά ότι οι τραυματίες είναι Ταϊλανδοί.

    Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή αυτή μετά την επιδρομή στο στρατόπεδο τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την οποία τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

    Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε ότι "περίμενα μια τέτοια επίθεση μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα εννέα ατόμων, που ήταν ύποπτα για ανάμειξη σε επιθέσεις που προκάλεσαν ένα κύμα βίας στην περιοχή τον Ιανουάριο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 March 2004 - 17:52:03 UTC