Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνετη επικράτηση Σάρωσε με 6-0 ο Ηρακλής τον Άρη
  • [02] Αν δεν πείσει τον Ντενκτάς Σε δύσκολη θέση η Τουρκία
  • [03] Νίκησε 2-0 το Αιγάλεω Νικητής στην έδρα του ο Πανιώνιος
  • [04] Σκληρή κριτική Παπανδρέου σε Καραμανλή Η πρώτη αντιπαράθεση
  • [05] Σε ηλικία 79 ετών Έφυγε η Λουντμίλα Τσερίνα
  • [06] Κέρδισε 2-0 τον ΟΦΗ Ανάσανε βαθμολογικά η Προοδευτική
  • [07] Καταψηφίζουν και οι δύο ΚΚΕ και ΣΥΝ επί των προγραμματικών
  • [08] Κέρδισε ένα 1-0 τη Νέα Χαλκηδόνα Συνεχίζει πρώτος ο ΠΑΟ
  • [09] Κέρδισε 2-1 τον Ιωνικό Δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε ο Ολυμπιακός
  • [10] Στη δοκιμαστική διοργάνωση της ενόργανης Χρυσό στο μονόζυγο για τον

    [01] Αθλητισμός

    Άνετη επικράτηση Σάρωσε με 6-0 ο Ηρακλής τον Άρη

    21/3/2004 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε άλλες εποχές το παιχνίδι θα ήταν ντέρμπι, σήμερα, όμως ο Ηρακλής πήρε πολύ εύκολα τους τρεις βαθμούς μένοντας "ζωντανός" στο κυνήγι της Ευρώπης, καθώς συνέτριψε 6-0 τον Άρη. Στο 15 και μετά από σύγχυση στα καρέ του Δέλλιου, η μπάλα κτύπησε στον Σελάντερ και κατέληξε στα δίχτυα της πρώην ομάδα του.Στα αμέσως επόμενα λεπτά, ο Κορίνθιος διαιτητής, Γιώργος Δούρος, εφαρμόζοντας τους κανονισμούς απέβαλε τους Μολαλά και Διγκόζη, αφήνοντας τον Άρη με εννέα παίκτες. Με αυτές τις συνθήκες ο νικητής ήταν γνωστός και απλά στο 37 ο Μίετσελ έπιασε στον ύπνο την άμυνα των "κιτρίνων", μπήκε στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή πλάσαρε τον Δέλλιο, διπλασιάζοντας τα τέρματα του "Γηραιού".

    Τυπική διαδικασία το β' ημίχρονο

    Στο δεύτερο μέρος, που έμοιαζε και ήταν τυπική διαδικασία, ο Ηρακλής μπήκε δυνατά και τριπλασίασε τα τέρματα του με τον νεοεισελθόντα Μπακιρτζίογλου, ο οποίος στο 48` πλάσαρε από κοντά τον Δέλλιο.

    Σε ρυθμούς προπόνησης πλέον ο Ηρακλής έκανε ότι ήθελε μέσα στο γήπεδο και στο 61ο λεπτό ήταν η σειρά του Νίκου Μαχλά να χρισθεί σκόρερ, κάνοντας το 4-0, ενώ στο 75` ο έμπειρος επιθετικός πέτυχε το 5-0, φτάνοντας τα οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα. Λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης, στο 88` ο Μπακιρτζίογλου με εντυπωσιακό σουτ από 25 μέτρα, διαμόρφωσε το τελικό 6-0.

    [02] Κυπριακό

    Αν δεν πείσει τον Ντενκτάς Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

    21/3/2004 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβληματικά φαίνεται να είναι τα πράγματα ως προς την τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, αφού ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, μετά την εξάωρη συνομιλία, που είχε σήμερα με στελέχη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε, πως ο ΟΗΕ περιμένει να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Ερωτηθείς μάλιστα αν θα επισκεφθεί την Αθήνα, ο ντε Σότο απάντησε αρνητικά. Σημαντικό ερωτηματικό παραμένει αν θα μεταβεί τελικά στην Ελβετία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Εντυπωσιακή και αποκαλυπτική για την ουσία των τουρκικών θέσεων ήταν η δήλωση, που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφερόμενος στην ανάγκη της συμμετοχής του Ντενκτάς, είπε ότι, "στο τελικό σημείο, πρέπει να διατυπώσουμε μαζί, τη θετική ή την αρνητική μας άποψη". Η δήλωση αποκαλύπτει κατά πόσο η τουρκική πλευρά έχει δεχτεί την επιδιαιτησία του γ.γ. του ΟΗΕ.

    Συνάντηση για τις "εντυπώσεις"

    Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην τελική φάση, είπε μάλιστα ότι, "εμείς από την πρώτη στιγμή δείξαμε καλή θέληση. Αν όμως δεν ανταποκριθεί η απέναντι πλευρά, τότε κι εμείς θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα δικά μας εκ των ουκ άνευ".

    Χτες τη νύχτα πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Ερντογάν, του υπουργού εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ και του υφυπουργού Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ. Δεν υπήρξαν δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", η τουρκική πλευρά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, δεν πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα από την τετραμερή και ότι, οι δύο πλευρές θα "παίξουν" για τις εντυπώσεις.

    [03] Αθλητισμός

    Νίκησε 2-0 το Αιγάλεω Νικητής στην έδρα του ο Πανιώνιος

    21/3/2004 7:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 9:06:58 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τις ελπίδες του στη διεκδίκηση μιας θέσης για έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ανανέωσε σήμερα ο Πανιώνιος, μετά την σπουδαία βαθμολογικής σημασίας νίκη, που πέτυχε στην Νέα Σμύρνη επί του Αιγάλεω με 2-0. Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο απόλυτα. Καμία ομάδα δεν κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό της και έτσι οι καλές φάσεις ήταν λιγοστές. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πανιώνιος ενέτεινε τις προσπάθειες του προκειμένου να φτάσει στο γκολ, όμως οι παίκτες του Μπουμπένκο ήταν ...προβλέψιμοι για τους αμυντικούς του Αιγάλεω.

    Ο Κλίμεκ έκλεισε το σκορ

    Η καλύτερη φάση του πρώτου μέρους, σημειώθηκε στο επόμενο λεπτό, όταν ο Αγρίτης έπιασε σουτ πάνω στην κίνηση, ο Ντρόμπνι απέκρουσε και αφού η μπάλα βρήκε το δοκάρι κατέληξε άουτ. Το Αιγάλεω είχε άλλη μία καλή ευκαιρία στο 38` όταν ο Παπουτσής σούταρε και ο Ντρόμπνι μπλόκαρε και πάλι, ενώ στο 45' ο Παρόντι εκτέλεσε φάουλ και η κεφαλιά του Σμίλιανιτς κατέληξε άουτ.

    Στο δεύτερο 45 λεπτο οι "κυανέρυθροι" επεδίωξαν να σκοράρουν από στημένες φάσεις τις οποίες εκτελούσε ο Παρόντι στοχεύοντας το κεφάλι του Σμίλιανιτς. Αυτό συνέβη σε τρεις περιπτώσεις (48`, 57`, 59`), χωρίς όμως αποτέλεσμα, αντίθετα με την φάση του 87ου λεπτού, που έκρινε και το παιχνίδι.

    Ο Παρόντι εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Σμίλιανιτς προωθήθηκε για ακόμη μία φορά και με καρφωτή κεφαλιά, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Κλάεβιτς. Και ενώ δεν είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων, ο Κλίμεκ με κοντινή κεφαλιά και μετά από προσπάθεια του Παρόντι (προβολή στο δοκάρι) διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

    [04] Εσωτερικά

    Σκληρή κριτική Παπανδρέου σε Καραμανλή Η πρώτη αντιπαράθεση

    21/3/2004 8:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 10:25:05 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ασκώντας σκληρή κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις, "ενδιαφέρουσα αλλά προεκλογική ομιλία" με γενικόλογες διατυπώσεις και αναφορές σε προεκλογικές υποσχέσεις και τον Πρωθυπουργό να απαντά ότι, οι πολιτικές σας αποδοκιμάστηκαν πριν από 15 ημέρες. "Ζητούμε το ελάχιστο, που είναι προϋπόθεση για τον προγραμματικό λόγο: Τα μέσα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των πολιτικών", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι, οι προγραμματικές δηλώσεις έδειξαν μια κυβέρνηση, που δεν έχει προσανατολισμό και στρατηγική ενόραση και σημείωσε ότι η ισχυρή Ελλάδα του 2004 δεν πρέπει να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια του παρελθόντος. Απαντώντας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης δεν είχαν καμία αοριστία.

    "Πώς, Πότε και Πόσο"

    ''Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι, οι Έλληνες πολίτες λίγα μπορούν να περιμένουν από αυτήν", τόνισε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου αιτιολογώντας την από πλευράς ΠΑΣΟΚ, καταψήφισή τους.

    ''Χθες ακούσαμε ακόμα μια ενδιαφέρουσα προεκλογική ομιλία, γενικόλογες διατυπώσεις και εξαγγελίες, αναφορές σε προεκλογικές δεσμεύσεις, καλές προθέσεις, αξιόλογες παραινέσεις. Έμειναν όμως τρία αναπάντητα βασικά ερωτήματα: Πώς, πότε και πόσο . Ζητούμε το ελάχιστο, που είναι προϋπόθεση για τον προγραμματικό λόγο: Τα μέσα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των πολιτικών".

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι, στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, δεν διευκρινίζεται το πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα, πότε, πόσο και πώς θα μειωθεί η ανεργία , πώς θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, πώς θα γίνει η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.

    Μικρές υπήρξαν οι αναφορές στο Κυπριακό, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καμία ένδειξη πολιτικού προσανατολισμού σε ό,τι αφορά την Παιδεία , παρά μόνον αμφιλεγόμενες εξαγγελίες για εξετάσεις.

    Για τα αγροτικά, ''θα περιμέναμε, εκτός από αλλαγή ονόματος του Υπουργείου Γεωργίας, να ακούγαμε μια στοιχειώδη κατεύθυνση για αγροτική ανάπτυξη'', ενώ απουσίαζαν οι αναφορές για την κοινωνική ασφάλιση και το μέλλον του ΕΣΥ, οι διευκρινίσεις για την επανίδρυση του κράτους και για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

    "Καμία αναφορά σε υφαλοκρηπίδα, εκκλησιαστικό, μετανάστευση"

    "Για τα γεγονότα, που συμβαίνουν στο Κόσοβο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία στέλνοντας υπουργική αντιπροσωπεία σε τέσσερις βαλκανικές πρωτεύουσες, να είχε στείλει επιστολή στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία των εκκλησιών και των τζαμιών, που καταστρέφονται, να είχε κινητοποιηθεί για μια διαβαλκανική Διάσκεψη".

    Αντίστοιχες υπήρξαν οι παρατηρήσεις του κ. Παπανδρέου για την απουσία αναφοράς σε ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, το εκκλησιαστικό, η μετανάστευση, η στήριξη του ΟΗΕ, η αντιμετώπιση της πείνας και της δίψας, ως όπλο κατά της εξάπλωσης της τρομοκρατίας .

    ''Η ισχυρή Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια του παρελθόντος'', παρατήρησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Και υπογράμμισε παράλληλα, ότι, για τα γεγονότα, που συμβαίνουν στο Κόσοβο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία στέλνοντας υπουργική αντιπροσωπεία σε τέσσερις βαλκανικές πρωτεύουσες, να είχε στείλει επιστολή στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία των εκκλησιών και των τζαμιών, που καταστρέφονται, να είχε κινητοποιηθεί για μια διαβαλκανική Διάσκεψη. Διόλου απαρατήρητος πέρασε και ο υπαινιγμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι ο κ. Καραμανλής δέχθηκε να μεταβεί στη Λουκέρνη προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, κατόπιν σχετικού τηλεφωνήματος από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους .

    Η ομιλία του κ. Παπανδρέου είχε και μία ακόμα κατεύθυνση. Ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι, ''η αοριστολογία αυτή μας ανησυχεί βαθύτατα, γιατί εμείς παραδίδουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που δεν χτίστηκε με αερολογίες, αλλά με συγκεκριμένα σχέδια'', ο κος Παπανδρέου υπερασπίστηκε το έργο των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με την προειδοποίηση ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να δεχθεί υποχώρηση από τα κεκτημένα του ελληνικού λαού.

    Η πρώτη αφορούσε τα ολυμπιακά έργα , όπου ο κ. Παπανδρέου μέμφθηκε την Κυβέρνηση ότι, αντί να επιλέξει την ''σκληρή δουλειά'' για να τελειώσουν τα λίγα που απομένουν να γίνουν, επέλεξε την ''ισοπέδωση'' , την τηλεοπτική προβολή με τα μπάζα των εργοταξίων.

    ''Δίνετε την αίσθηση ότι, είστε κατώτεροι των περιστάσεων (...) Σας συνιστώ ταπεινότητα, σοβαρότητα και δουλειά . Να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιπαράθεσης, που μόνον μικροκομματικούς στόχους υπηρετεί'', ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Ούτε ένα βήμα πίσω"

    "Αναγνώριση της αλήθειας για την ελληνική οικονομία, όταν προεκλογικά μιλούσατε για κατεστραμμένη οικονομία". Γιώργος Παπανδρέου

    Άλλες αντίστοιχες παρατηρήσεις αφιέρωσε ο κ. Παπανδρέου στους οικονομικούς δείκτες και τις ''υψηλότερες στην Ευρώπη'' κοινωνικές δαπάνες, ''δεν έχετε περιθώριο να πάτε ούτε ένα βήμα πίσω σε σχέση με αυτά'' σημείωσε σχετικά, το αγροτικό εισόδημα, ''το ΠΑΣΟΚ το εξασφάλισε μέχρι το 2013'', την κοινωνική ασφάλιση, "κατοχυρώσαμε το σύστημα για 30 χρόνια και δεν θα σας αφήσουμε να επιστρέψετε στο παρελθόν'', την αντιμετώπιση της ανεργίας, "η ΝΔ υιοθετεί πολιτική, που ουσιαστικά δεν ψήφισε σ' αυτή τη Βουλή''.

    Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση, που η Κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες υποσχέσεις, που έδωσε ο κ. Καραμανλής στις προγραμματικές του δηλώσεις, όπως η αύξηση του ΕΚΑΣ, των αγροτικών συντάξεων κλπ, αυτό θα είναι μία ακόμη δικαίωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, μια έμμεση ''αναγνώριση της αλήθειας για την ελληνική οικονομία, όταν προεκλογικά μιλούσατε για κατεστραμμένη οικονομία'' , επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Όσο για την οικονομική απογραφή, που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε να γίνει, ''αρκεί να πραγματοποιηθεί με διάφανο και αντικειμενικό τρόπο, αρκεί να μην μπει σε μικροκομματική λογική. Μην έρθετε, όμως, μετά την απογραφή για να πείτε ότι, είναι άδεια τα ταμεία και ότι δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις εξαγγελίες προεκλογικά, γιατί ούτε οι δικοί σας ψηφοφόροι δεν θα σας πιστέψουν'', προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε επίσης ότι, το κόμμα του θα υποστηρίξει και θα συμπαρασταθεί στην Κυβέρνηση σε κάθε μέτρο, που αυτή θα λάβει για την πάταξη της διαφθοράς και την απόκρουση της αθέμιτης επιρροής του οικονομικού κεφαλαίου στην πολιτική ζωή, σημειώνοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι, οι αιτιάσεις της ΝΔ, ιδιαίτερα αναφορικά με τον έλεγχο των δημοσίων έργων, είναι ανεδαφικές, καθώς τα τελευταία ελέγχονται ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από διακομματική επιτροπή.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, δεσμεύτηκε προκειμένου να καταστεί εκ νέου το ΠΑΣΟΚ ''δύναμη της θέλησης του ελληνικού λαού, προστάτης των κατακτήσεών του και μπροστάρης στις απαιτήσεις της νέας εποχής''

    "Καμία αοριστία", λέει ο Καραμανλής

    Ωστόσο υψηλών τόνων υπήρξε η αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακολούθησε την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν μάλιστα ο κ. Καραμανλής αναφορικά με την πρόσκληση για συμμετοχή του στην τετραμερή διάσκεψη της Λουκέρνης για το Κυπριακό. "Είχα ανακοινώσει τη συμμετοχή μου πριν το τηλεφώνημα του Προέδρου των ΗΠΑ", σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, ο υπαινιγμός σας δεν περιποιεί τιμή σε κανένα και ειδικότερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης", για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: "Νομίζω ότι είναι σαφές το μήνυμα, που σας δίνω".

    Απαντώντας στις επικρίσεις Παπανδρέου για γενικολογίες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν για το «πόσο σπουδαίο έργο έκανε η απελθούσα κυβέρνηση αλλά, πρόσθεσε, "πριν από 15 μέρες αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικές της". Για τη δήλωση ότι, το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό είναι "αυτονόητο" αλλά να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα προς τούτο τα περί γενικολογιών είναι άτοπο και έωλο. Και ρώτησε τον κ. Παπανδρέου: Είναι αοριστία η δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς του 1%-5% (ΛΑΦΚΑ) από τις συντάξεις, η δέσμευση για αύξηση του ΕΚΑΣ, η δέσμευση για αύξηση της αγροτικής σύνταξης; Είναι αντιφατική η δέσμευση για τις εξετάσεις όταν επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε το θέατρο των μεταρρυθμίσεων από υπουργό σε υπουργό; Είναι γενικολογία ο χαρακτηρισμός ως πολύτεκνης της οικογένειας με 3 παιδιά;

    Για την ολυμπιακή προετοιμασία, ο κ. Καραμανλής είπε, "ήρεμα και ήπια και χωρίς φόρτιση" ότι, υπάρχουν εκκρεμότητες και ότι δεν πρέπει να κρύβεται η αλήθεια, όπως ότι, η στέγη του κολυμβητήριου δεν μπορούσε να κατασκευαστεί εγκαίρως και ότι, έπρεπε να γίνουν τεχνικές αλλαγές στην αφετηρία του μαραθωνίου δρόμου.

    "Δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών στο θέμα των ολυμπιακών έργων", σημείωσε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι ζήτησε από όλους όσοι εργάστηκαν να συνεχίσουν αλλά κάποιοι επικαλέστηκαν ζητήματα κομματικής προσήλωσης. "Λυπούμαι που δεν έμειναν, αλλά δεν φταίω εγώ γι αυτό" είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι, για την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, "ή κερδίζουμε όλοι ή χάνουμε όλοι, αλλά είμαι σίγουρος ότι, με τη συμβολή όλων θα κερδίσουμε".

    Διαβεβαίωσε ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι παρούσα και θα κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις για τα εθνικά συμφέροντα, θα συνεχίσει όσα καλά έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα αλλάξει όσα δεν έκανε καλά όπως για παράδειγμα, είπε, δεν ήταν καλό η μη εξαίρεση των μεσογειακών προϊόντων από την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

    Για το διάλογο στο χώρο της Παιδείας, είπε ότι, πράττει καλά η αξιωματική αντιπολίτευση, που αποδέχεται το διάλογο λέγοντας, "περίμενα δέκα χρόνια να το ακούσω αυτό. Επιτέλους το καταλάβατε".

    Όσο για τους οικονομικούς δείκτες είπε ότι, δεν λειτουργούμε ισοπεδωτικά, αλλά η ανεργία είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, οι περιφερειακές ανισότητες υπάρχουν, το 20% των Ελλήνων είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και ενώ "δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την επίλυση τους, η κυβέρνηση της ΝΔ τα κάνει πρώτη προτεραιότητα". "Η πολιτική παίρνει αξία όταν βελτιώνει τους όρους της ζωής των πολλών και των ασθενέστερων", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Για τη δημοσιονομική απογραφή, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη χαρά του που τη δέχεται το ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι, αυτή θα γίνει αντικειμενικά και σε συνεργασία με την Ε.Ε. Για την επανίδρυση του κράτους είπε ότι, "ευτυχώς η πλειοψηφία του λαού κατάλαβε τι σημαίνει". Ακολούθως είπε ότι, η βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες θα είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ για την κατάργηση των νόμων της διαπλοκής, όπως το να ξαναγίνει κακούργημα από πλημμέλημα που το έκανε το ΠΑΣΟΚ την απιστία περί την υπηρεσία.

    Τέλος, για τους πόρους στην αυτοδιοίκηση είπε ότι, "είναι οξύμωρο να μας μέμφεστε όταν υπήρξε υπεξαίρεση πόρων με ευθύνη της πολιτείας επί ΠΑΣΟΚ" καθώς και ότι, οι πόροι θα αποδοθούν με δόσεις. Εμάς, κατέληξε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι λύσεις με αξιοποίηση του χρόνου και το χειροπιαστό αποτέλεσμα".

    Δευτερολογία Παπανδρέου

    Ανταπαντώντας, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τα περί αοριστίας των δηλώσεων Καραμανλή. "Χαίρομαι ότι δεσμευτήκατε σε χρονοδιάγραμμα για τους πόρους αλλά δεν είπατε πότε", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε διάλογο για τα νομοσχέδια περί τη διαφάνεια και επέμεινε ότι δεν είναι κατανοητά τα όσα ειπώθηκαν για την επανίδρυση του κράτους.

    Για τα ολυμπιακά έργα ρώτησε τον κ. Καραμανλή εάν η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την τακτική περί καθυστερήσεων και αδυναμίας ή θα κάνουμε την υπόθεση εθνική. Επίσης χαρακτήρισε εκ νέου αόριστες τις απαντήσεις για τις συντάξεις και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς, η οποία, όπως είπε επιβάλλεται να επιστραφεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Για την εξωτερική πολιτική δήλωσε ότι, το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί κοντά στην κυβέρνηση αλλά, συνέχισε, σε μια γειτονιά με πολλά προβλήματα, όπως στο Κοσσυφοπέδιο, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Για το θέμα της Παιδείας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως αντιπολίτευση δεν προσήλθε σε δύο διακομματικές επιτροπές, που δημιούργησε ως υπουργός Παιδείας αλλά ούτε και στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

    Τέλος, είπε ότι, ο λαός δεν αποδοκίμασε τα έργα του ΠΑΣΟΚ, όπως το μετρό, τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, κλπ και απηύθυνε σύσταση στην κυβέρνηση να μην μηδενίζει το έργο του ΠΑΣΟΚ διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, "το χρειάζεστε για να κάνετε πράξε τα όσα εσείς υποσχεθήκατε".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης

    [05] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 79 ετών Έφυγε η Λουντμίλα Τσερίνα

    21/3/2004 8:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 10:03:41 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα από μεγαλύτερα αστέρια του κλασικού μπαλέτου, η Γαλλίδα χορεύτρια Λουντμίλα Τσερίνα, πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών, στο Παρίσι μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Η Τσερίνα γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1924, το πραγματικό της όνομα ήταν Μόνικα Τσεμέρζιν και ο πατέρας της ήταν Ρώσος πρίγκιπας, που ζούσε στο Παρίσι και μητέρα της Γαλλίδα. Εκτός από το μπαλέτο,-πρώτη χορεύτρια στα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο- η Τσερίνα ασχολήθηκε με τη χορογραφία, την ηθοποιία και τη συγγραφή βιβλίων.

    [06] Αθλητισμός

    Κέρδισε 2-0 τον ΟΦΗ Ανάσανε βαθμολογικά η Προοδευτική

    21/3/2004 8:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 9:06:15 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μεγάλη βαθμολογική ανάσα πήρε σήμερα η "ουραγός" Προοδευτική, μετά τη νίκη της 2-0 επί του φιλοξενούμενου ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν στο 4 ο Φραντζέσκος και εν συνεχεία στο 70 ο Νταγκουνάκης. Ο Σούλης Παπαδόπουλος παρά το γεγονός ότι ηταν "οικοδεσπότης", καθώς υποδέχθηκε την ομάδα του ΟΦΗ στο γήπεδο της Νίκαιας, έβλεπε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης την Προοδευτική ανήμπορη να αντιδράσει στις διαδοχικές αντεπιθέσεις των Κρητικών. Προς απογοήτευση των φιλοξενουμένων πάντως, ο Κώστας Φραντζέσκος "τιμώρησε" την παλιά του ομάδα στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης από τη γνωρίμη γι αυτόν θέση, αυτή του φάουλ, και "έγραψε" πολύ γρήγορα το 1-0.

    Στη συνέχεια, μπορεί ο ΟΦΗ να ανέκτησε την κατοχή της μπάλας, αλλά ο δρόμος προς τον Στρακόσια ήταν... ερμητικά κλειστός, καθώς οι γηπεδούχοι προκειμένου να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία τους είχαν ρίξει όλο το βάρος στην άμυνα, που φυσικά ήταν απροσπέλαστη. Ένα ξέσπασμα της Προοδευτικής πάντως στο 28', πάλι με πρωταγωνιστή τον Φραντζέσκο, αυτή τη φορά με «φωτοβολίδα μέσα από την περιοχή λίγο έλειψε να διαμορφώσει το 2-0, αλλά η επέμβαση του Σηφάκη ήταν καταλυτική.

    Το δεύτερο μέρος ήταν "καρμπόν" του πρώτου καθώς οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι ήλεγχαν το ρυθμό του αγώνα έφταναν πολύ κοντά στην ισοφάριση, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που χαμογελούσαν στο τέλος. Οι παίκτες του Παπαδόπουλου όχι μόνο κράτησαν ανέπαφη την εστία τους, αλλά και στη δεύτερη ευκαιρία, που είχαν στο Β` ημίχρονο η τύχη τους χαμογέλασε και διαμόρφωσαν το 2-0.

    Εμπνευστής και εκτελεστής του δεύτερου τέρματος ήταν ο Νταγκουνάκης, ο οποίος στο 70' ξεκούραστος, μιας και αντικατέστησε τον Ανδράλα, δε δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη. Στη συνέχεια του αγώνα ο ΟΦΗ παρέδωσε τα όπλα και μετά από τα δύο τέρματα δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα για ανατροπή.

    [07] Εσωτερικά

    Καταψηφίζουν και οι δύο ΚΚΕ και ΣΥΝ επί των προγραμματικών

    21/3/2004 9:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τη δήλωση ότι, καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άσκησε οξεία κριτική στη νέα κυβέρνηση Καραμανλή, επικρίνοντάς την ότι, συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και κατηγορώντας την ευθέως για τις επιλογές της στα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και τους χειρισμούς της για το Κυπριακό. Ούτε πολιτική αλλαγή ούτε αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει η δεκαπενταετία από το 1990 μέχρι σήμερα τόνισε στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Εκείνο που κυριαρχεί είναι η σύγκλιση στα κυβερνητικά προγράμματα των δύο κομμάτων, που άσκησαν το μονοπώλιο της εξουσίας", πρόσθεσε.

    "Ανυπακοή και απειθαρχία σε αυτές τις πολιτικές επιλογές''

    "Πουθενά δεν βασίζεται η υπόσχεση για μείωση της ανεργίας κατά 3% τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ότι θα αυξηθεί η μερική εποχική απασχόληση, με μείωση της παραγωγής εργασίας για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του 3%". Αλέκα Παπαρήγα

    "Η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δεν θα το ανατρέψει. Είναι προκλητικός ο ισχυρισμός του κ. Παπανδρέου ότι, δεν θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να ανατρέψει τις κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το έργο της ΝΔ είναι σχετικά εύκολο στο αντιλαϊκό μέτωπο, που έσκαψε το ΠΑΣΟΚ. Από τις προγραμματικές δηλώσεις προκύπτει ότι, θα υπάρξει συνέχιση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με λιγότερες αντιστάσεις", τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ, κατά την τοποθέτησή της στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η κ. Παπαρήγα ειδικότερα για την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης επισήμανε ότι είναι σαφές το τι θα δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο. Αναρωτήθηκε, όταν γίνεται λόγος για φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων, ποιους εννοεί η νέα κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες ή τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις;

    Υποστήριξε ότι αυτά, που η κυβέρνηση λεει ότι θα εφαρμόσει με τη φοροαπαλλαγή θα τα πάρει με την έμμεση φορολογία, ότι πουθενά δεν βασίζεται η υπόσχεση για μείωση της ανεργίας κατά 3% τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ότι θα αυξηθεί η μερική εποχική απασχόληση, με μείωση της παραγωγής εργασίας για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του 3%.

    Αναρωτήθηκε εξάλλου από που βγάζει η κυβέρνηση τις προβλέψεις της για ανοδική πορεία του ΑΕΠ και απηύθυνε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αν αποκλείει μέσα στην τετραετία να σημειωθεί οικονομική κρίση και ύφεση στην Ελλάδα, σαν αυτή, που πλήττει τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο ''θα έχει τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα με κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας''. Επίσης, είπε, ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τα μεσογειακά προϊόντα γίνονται μόνο και μόνο για να κερδηθεί χρόνος, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Οξύτατη ήταν η κριτική της για τις αποφάσεις που έλαβε η νέα κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι ''το ΝΑΤΟ θα γίνει ο εξωτερικός χωροφύλακας των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι «έρχεται για να μείνει και ότι «τίθεται θέμα συντάγματος'' και κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρέπει να δεχθούμε το δίκαιο της νέας τάξης πραγμάτων που φέρνει την Ελλάδα σε κατάσταση πολιορκίας.

    Για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση κοροϊδεύει με τις δηλώσεις της, ότι ο ΟΗΕ τίθεται σε δεύτερη μοίρα και ότι ο Κόφι Αναν διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υποστήριξε, εξάλλου, ότι ''οδηγούμαστε σε "ντε γιούρε" διχοτόμηση της Κύπρου, που θα αποτελέσει προηγούμενο και για ανάλογες λύσεις στο Αιγαίο'' και έκανε λόγο για ''άκρα του τάφου σιωπή, προκειμένου να έρθουμε προ τετελεσμένων γεγονότων''.

    Ζήτησε, εξάλλου, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης, υποστηρίζοντας ότι ''αν μείνουν κινδυνεύουν ως συμμέτοχοι σε στρατό κατοχής''.

    Υπεραμύνθηκε, εξάλλου, της πολιτικής του κόμματός της για ''ανυπακοή και απειθαρχία σε αυτές τις πολιτικές επιλογές'' και κάλεσε τον ελληνικό λαό να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Κατέληξε δε, λέγοντας: ''δεν θα το βάλουμε κάτω. Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του δικομματισμού δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε πολιτική και στρατηγική''.

    Προγραμματικές δηλώσεις χωρίς προτάσεις για τις πολιτικές της Ε.Ε.

    "Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν ενισχύουν την πραγματική σύγκλιση στα επίπεδα εισοδημάτων, διαβίωσης και ευημερίας, απασχόλησης και κοινωνικής στήριξης". Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Αναφερόμενος στις αιτίες της δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων και ανακύκλωσης των διαρθρωτικών αδυναμιών και των ελλειμμάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι αυτές είναι πολιτικές και έχουν σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές, που συστηματικά συρρίκνωσαν το περιεχόμενο και τις εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους, περιόρισαν τα συλλογικά αγαθά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, έβαλαν στη θέση της αλληλεγγύης την ανταγωνιστικότητα της ελεύθερης αγοράς, υιοθετώντας τα γνωστά φιλελεύθερα θεωρήματα.

    Σημείωσε μάλιστα ότι, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, "δεν ενισχύουν την πραγματική σύγκλιση στα επίπεδα εισοδημάτων, διαβίωσης και ευημερίας, απασχόλησης και κοινωνικής στήριξης".

    Μιλώντας για τους εργαζόμενους, είπε ότι, στις σημερινές συνθήκες δίνουν αγώνα, όχι μόνο αμυντικού χαρακτήρα για να αποτρέψουν παραπέρα απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και ουσιαστικού διεκδικητικού χαρακτήρα για να αναπληρώσουν ήδη συντελεσθείσες απώλειες εισοδημάτων και κυρίως για να αποκαταστήσουν την κοινωνική οντότητα του εργαζόμενου ως ανθρώπου και πολίτη.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι, ο ΣΥΝ στη Βουλή θα διεκδικήσει ένα δημόσιο καθολικό, αποτελεσματικό και επαρκώς χρηματοδοτούμενο σύστημα κοινωνικής προστασίας με ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, με πλήρη και σταθερή απασχόληση, δραστικό περιορισμό των μορφών ελαστικής απασχόλησης και άμεση νομοθετική εφαρμογή του 35ωρου.

    Ζήτησε επίσης την διάφανη και ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλίων για το ανθρώπινο δυναμικό, τη θεσμοθέτηση συνηγόρου εργασίας και εργαζομένων, και τη δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

    Αναφερόμενος στα διαδραματιζόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ιράκ λέγοντας ότι «δείχνουν ότι απέναντι στη μονομερή στρατηγική των ΗΠΑ, οι λαοί πρέπει κάθε μέρα να είναι στο πόδι φωνάζοντας με όλα τα μέσα υπέρ της ειρήνης".

    Εξάλλου, για την παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι αυτή τους μετατρέπει σε στρατιωτική αστυνομική επιχείρηση και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στη Σούδα, να έρθει στη Βουλή για κύρωση η διμερής συνθήκη ΕΕ-ΗΠΑ για δικαστική αρωγή και έκδοση. Στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τους χειρισμούς του Προέδρου και του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέλος, είπε ότι η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων μιας κυβέρνησης χώρας-μέλους της ΕΕ χωρίς να παρουσιάζει προτάσεις για τις πολιτικές της ευρωπαϊκής κοινότητας «είναι μια πρακτική που μάλλον δεν αντιστοιχεί στις σημερινές πραγματικότητες.

    [08] Αθλητισμός

    Κέρδισε ένα 1-0 τη Νέα Χαλκηδόνα Συνεχίζει πρώτος ο ΠΑΟ

    21/3/2004 10:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 10:58:14 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε ο Παναθηναϊκός μετά και τους αγώνες της 24ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής. Οι "πράσινοι" επικράτησαν σήμερα της Χαλκηδόνας με 3-0 στο Λεωφόρο, χάρη σε γκολ του Γκονζάλες στο 55, του Παπαδόπουλου στο 90 και του Μικάελσεν στην εκπνοή, και διατήρησαν την διαφορά των δύο βαθμών από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε και με τις καλύτερες προϋποθέσεις τον αγώνα με την φετινή έκπληξη του πρωταθλήματος Χαλκηδόνα, παρά το γεγονός, ότι χρειαζόταν πάση θυσία τη νίκη για να παραμείνει οδηγός στην κούρσα του πρωταθλήματος. Ωστόσο, στο δεύτερο 45λεπτο κατάφερε να παραβιάσει την εστία της Ζαλκιδόνας και ν αποσπάσει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Χωρίς γκολ το πρώτο ημίχρονο

    Στο πρώτο ημίχρονο οι "πράσινοι" έκαναν αρκετά λάθη στο χώρο του κέντρου και έδιναν έτσι την ευκαιρία στην ομάδα του Παράσχου να δημιουργεί ευκαιρίες. Μάλιστα, στο 2ο λεπτό, οι φιλοξενούμενοι παραλίγο να πάρουν κεφάλι στο σκορ, όταν ο Κατεμής γύρισε την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής, ο Μανουσάκης μπροστά σε άδεια εστία προσπάθησε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα, αλλά οι αμυντικοί των γηπεδούχων έδιωξαν την μπάλα.

    Μετά τα πρώτα δύσκολα, για τον Παναθηναϊκό, λεπτά οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν τον αγώνα και μέσα σε ένα δίλεπτο έχασαν δύο πολύ καλές ευκαιρίες. Η πρώτη στο 15', όταν ο Γκονζάλες πήρε την μπάλα μέσα στην μεγάλη περιοχή, σούταρε δυνατά αλλά η μπάλα κόντραρε πάνω στον Παππά και πέρασε κόρνερ και η δεύτερη στο 17', όταν μετά από κάθετη μπαλιά του Σανμαρτεάν, ο Γκονζάλες πλάσαρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Εμπέντε μπλόκαρε την μπάλα.

    Εν τω μεταξύ, ο Παράσχος στο πρώτο ημίχρονο αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του, αφού οι Εμπέντε (21΄) και Ζαχαρόπουλος (31΄) τραυματίστηκαν και αντικαταστάθηκαν.

    Στο β 45λεπτο ήρθε η νίκη

    Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να πιέζει στο δεύτερο ημίχρονο και τελικά κατάφερε να παραβιάσει την εστία του Κόη (πλέον) στο 55΄. Ηταν ένα γκολ δείγμα της κλάσης του Γκονζάλες, αφού ο Αργεντινός πήρε την μπάλα έξω από την μεγάλη περιοχή και με ένα αριστοτεχνικό σουτ, «κρέμασε τον τερματοφύλακα της Χαλκηδόνας γράφοντας το 1-0.

    Στο 74΄ ο Κωνσταντίνου προσπάθησε να μιμηθεί τον συμπαίκτη του και σε περίπου ανάλογη φάση προσπάθησε να «κρεμάσει τον Κόη, όμως η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 83΄ ο Παππάς της Χαλκηδόνας είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα, άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες και η σεμνή τελετή ουσιαστικά έλαβε τέλος. Στο 90΄ ο Παπαδόπουλος και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μικάελσεν σε ισάριθμες αντεπιθέσεις σκόραραν και έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «πρασίνων.

    [09] Αθλητισμός

    Κέρδισε 2-1 τον Ιωνικό Δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε ο Ολυμπιακός

    21/3/2004 10:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 10:42:50 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νικηφόρο ντεμπούτο έκανε ο Νίκος Αλέφαντος -για τρίτη φορά- στον πάγκο του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι", αν και δυσκολεύτηκαν αρκετά, επικράτησαν στη Νεάπολη 2-1 του Ιωνικού, για την 24η ημέρα της Α΄ Εθνικής και παρέμειναν σε απόσταση δύο βαθμών από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Ο "νέος" προπονητής δεν επεφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις στη βασική εντεκάδα. Πραγματοποίησε δύο αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που παρέταξε ο Ολεγκ Προτάσοφ την περασμένη Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ, επαναφέροντας στο αρχικό σχήμα τους Καστίγιο και Μαυρογενίδη αντί των Γεωργιάδη και Νινιάδη.

    Μέτριο το θέαμα στο α ημίχρονο

    Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν είχαν τη φαντασία που χρειαζόταν για να διασπάσουν την αμυντική τακτική του Βαγγέλη Βλάχου. Με εξαίρεση τη φάση του δέκατου λεπτού, όταν ο Μπεκιάι με εντυπωσιακή εκτίναξη στην αριστερή του γωνία απέκρουσε την καρφωτή κεφαλιά του Στολτίδη, ο Ολυμπιακός δεν απείλησε στο πρώτο ημίωρο, προβληματίζοντας τους φίλους του που αποτελούσαν την πλειοψηφία στο γήπεδο της Νεάπολης.

    Μετά το 30', οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν την απόδοσή τους και έφτασαν κοντά στο γκολ στο 33'. Ο (πολύ κεφάτος) Τζιοβάνι μετά από ωραία προσπάθεια βγήκε μόνος του απέναντι στον Μπεκιάι, όμως το πλασέ που επιχείρησε έφυγε μόλις άουτ. Λίγο αργότερα, ο Γεωργάτος μπήκε στην περιοχή, όπου δέχθηκε ένα σπρώξιμο από τον Φερεκίδη. Ο κ. Σωμαρακάκης έδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Τζόρτζεβιτς στο 37΄ έβαλε τους πρωταθλητές μπροστά στο σκορ.

    Κυρίαρχοι οι ρευθεόλευκοι μετά το 45'

    Αν όμως οι παίκτες του Ολυμπιακού πίστεψαν, ότι το παιχνίδι τελείωσε με το 1-0, έκαναν λάθος. Ο Ιωνικός δεν παράτησε ματς και στην πρώτη του αξιόλογη επίσκεψη στα καρέ του Γιάννου ισοφάρισε. Ήταν το 55ο λεπτό, όταν ο Κινγκ προχώρησε ανενόχλητος στη μεσαία γραμμή (εμφανής στη φάση αυτή η απουσία του Καρεμπέ, που αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Καφέ) και την κατάλλλη στιγμή έβγαλε την κάθετη μπαλιά στον Μακόρ. Ο τελευταίος πρόλαβε την έξοδο του Γιάννου και τον πλάσαρε, κάνοντας το 1-1.

    Από το σημείο αυτό και μετά, ο αγώνας μεταβλήθηκε σε μονόλογο των Πειραιωτών, που έψαχναν εναγωνίως το γκολ της νίκης. Στο 59΄ ο Μπεκιάι είπε "όχι" σε σουτ του Στολτίδη και στη συνέχεια ο Καφές αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Στο 68΄ η κεφαλιά του Ανατολάκη σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Αλβανού τερματοφύλακα, που στην εξέλιξη της φάσης πρόλαβε την προβολή του Καφέ, ενώ στο 71΄ ο Χούτος από καλή θέση έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Μπεκιάι ήταν και πάλι σωστά τοποθετημένος. Ιδιο το σκηνικό και στο 77, με τον γκολκίπερ του Ιωνικού να μπλοκάρει το διαγώνιο δυνατό σουτ του Τζόρτζεβιτς.

    Η λύτρωση για τον Ολυμπιακό ήρθε τελικά΄, ένα λεπτό αργότερα από έναν αμυντικό. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Γεωργάτου, ο Βάλλας με διπλή προσπάθεια νίκησε (επιτέλους) τον Μπεκιάι και χάρισε στους "ερυθρόλευκους" μια αγχωτική, αλλά δίκαιη νίκη.

    [10] Αθήνα 2004

    Στη δοκιμαστική διοργάνωση της ενόργανης Χρυσό στο μονόζυγο για τον Μάρα

    21/3/2004 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο κατέκτησε ο Βλάσης Μάρας, στη δοκιμαστική διοργάνωση ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής εκτέλεσε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα και άγγιξε το άριστα, καθώς βαθμολογήθηκε με 9.800 βαθμούς και αποθεώθηκε από τους φιλάθλους. Ο Έλληνας αθλητής απέδειξε ότι, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και σίγουρα θα είναι από τα φαβορί για μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Γάλλος Μαρί Φλορέν με 9.687β. και την τρίτη ο Αμερικανός Αλεξάντερ Αρτέμεφ με 9.662β. Εξάλλου, στις ασκήσεις εδάφους γυναικών, επικράτησε η Ισπανίδα Ελένα Γκόμεζ με 9.562, μπροστά από τη Ρουμάνα Μουντεάνου (9.550) και την Ρωσίδα Ναταλία Ζιγκάντσινα (9.462).

    "Μεγάλος στόχος οι Ολυμπιακοί"

    Χαρούμενος από την εμφάνισή του και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μονόζυγο, εμφανίστηκε ο Βλάσης Μάρας. Ο Έλληνας πρωταθλητής τόνισε ότι, μεγάλος στόχος του είναι βέβαια οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ επεσήμανε πως θα προετοιμαστεί και για το σύνθετο ατομικό.

    "Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απόδοσή μου σήμερα. Το μυαλό μου είναι πάντα στους Ολυμπιακούς. Έχουμε μπροστά μας το Ευρωπαϊκό, αλλά εγώ το βλέπω σαν προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι ο μεγάλος μου στόχος. Ξεκινάω από αύριο τη δουλειά και θα δώσω βάση και στο σύνθετο ατομικό, όπου έμεινα λίγο πίσω, επειδή βρισκόμουν στο εξωτερικό. Ο κόσμος σε αγχώνει κάπως, αλλά με ανεβάζει ψυχολογικά και αυτό είναι καλό", είπε ο Βλάσης Μάρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 March 2004 - 21:51:20 UTC