Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον κατηγορούν ως τρομοκράτη Σήριαλ με Αμερικανό διπλωμάτη στον ΟΗΕ
  • [02] Ακύρωση έργου, με επιφυλάξεις Εισήγηση στο ΣτΕ για διακοπή εργασιών στο
  • [03] Απάντηση στις εξαγγελίες Θαπατέρο για αποχώρηση "Ουδείς
  • [04] Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη
  • [05] Επί τάπητος και το ελληνικό αίτημα ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα πάνω από τη Μεσόγειο
  • [06] Προεκλογικός Μπιν Λάντεν
  • [07] Διπλή ισραηλινή επιδρομή για αντίποινα

    [01] Διεθνή

    Τον κατηγορούν ως τρομοκράτη Σήριαλ με Αμερικανό διπλωμάτη στον ΟΗΕ

    (17/3/2004 1:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κατά μέλους της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξαπέλυσε η Κούβα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες, επέκρινε τον Λουίς Ζουνίγκα Ρέι ότι, εμπλέκεται σε "τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Αβάνας" και ζήτησε την άμεση αποχώρησή του από τον Οργανισμό, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μάικ Σμιθ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις κατηγορίες της Αβάνας και αρνούνται να αποσύρουν τον διπλωματικό τους εκπρόσωπο, σημειώνοντας πως, είναι "εξέχων πρόσωπο" και νιώθουν "υπερήφανοι" να τον έχουν στην αντιπροσωπεία τους. Ο κ. Ρέι είναι Κουβανός εξόριστος, που κρατήθηκε επί 14 χρόνια, από το 1974 ως το 1988, σε φυλακή της χώρας με τις κατηγορίες του σαμποτάζ και της τρομοκρατίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, ο αμερικανός αντιπρόσωπος έφυγε παράνομα από την Κούβα το 1973, ενώ εμπλέκεται σε δύο περιπτώσεις σαμποτάζ, το 1974 και τη δεκαετία του 1990.

    [02] Πολιτισμός

    Ακύρωση έργου, με επιφυλάξεις Εισήγηση στο ΣτΕ για διακοπή εργασιών στο μουσείο Ακρόπολης

    (17/3/2004 1:21:00 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Να σταματήσουν οριστικά οι εργασίες ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης για δύο συγκεκριμένους λόγους θα προτείνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο σύμβουλος Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει να γίνουν δεκτοί με επιφυλάξεις δύο από τους δεκάδες ισχυρισμούς που πρόβαλαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εκπρόσωποι του διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών και κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη. Συγκεκριμένα, ο κ. Πικραμένος δέχεται ότι η αύξηση που έγινε στο ύψος του κτιρίου του Νέου Μουσείου σε σχέση με το υπάρχον κτίριο Βάιλερ είναι πλέον του επιτρεπόμενου και δεύτερον η κακή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ενέκρινε τη μελέτη ανέγερσης του Μουσείου Ακροπολης.

    [03] Ιράκ

    Απάντηση στις εξαγγελίες Θαπατέρο για αποχώρηση "Ουδείς αναντικατάστατος" λέει ο Ράμσφελντ

    (17/3/2004 1:26:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σίγουρος ότι, θα βρεθεί άλλος αντικαταστάτης των Ισπανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, εάν αυτά αποχωρήσουν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του νέου Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στο BBC, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε πως, ο αντικαταστάτης θα "αυτοπροταθεί", χωρίς να υπάρξει αίτημα της χώρας του για την αποστολή στρατού. Παράλληλα, υποστήριξε ότι, δεν είναι βέβαιο πως, η Αλ Κάιντα είναι πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη, χαρακτηρίζοντας τις πρώτες πληροφορίες "ανακριβείς" και τα συμπεράσματα "πρόωρα". Σε άλλη συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό του Νάσβιλ, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι, δεν γνωρίζει αν οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των ερευνών, που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση της Αλ Κάιντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απόσυρση των Ισπανών από το Ιράκ

    [04] Εσωτερικά

    Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

    (17/3/2004 8:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7 και 20 το πρωί με επίκεντρο το Λιβυκό Πέλαγος, νότια του νομού Χανίων. Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος, Βασίλης Παπαζάχος, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει υψηλή σεισμικότητα.. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναμένεται να υπάρξει μια μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο αλλά η εξέλιξη του φαινομένου θα είναι ομαλή και χωρίς συνέπειες, καθώς το επίκεντρό του εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο.

    [05] Διεθνή

    Επί τάπητος και το ελληνικό αίτημα ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα πάνω από τη Μεσόγειο

    (17/3/2004 8:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με ζητούμενο την κάλυψη όλης της Μεσογείου επεκτείνει το ΝΑΤΟ τις δραστηριότητες του, όπως αυτές επανασχεδιάστηκαν περίπου ένα μήνα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, στις ΗΠΑ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από την έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων, το ελληνικό αίτημα για συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο Ολλανδός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόουπ Σέφερ, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τα κράτη-μέλη τόνισε ότι το αίτημα της χώρας μας θα τύχει "άμεσης και θετικής" αντιμετώπισης.

    Άμεση αντιμετώπιση στο ζήτημα που θέτει η Ελλαδα

    Η Ελλάδα έχει ζητήσει την κάλυψη του εθνικού εναέριου χώρου από συμμαχικά ιπτάμενα ραντάρ Αwacs, την κάλυψη του θαλάσσιου χώρου από νατοϊκά πλοία και την πλήρη ετοιμότητα του τάγματος βιοχημικού πολέμου να επέμβει εάν ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές.

    Μόλις, δοθεί και σε πολιτικό επίπεδο η έγκριση θα αρχίσει η προετοιμασία της υλοποίησης του σχεδίου μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.

    Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι μόνιμοι πρεσβευτές των 19 κρατών-μελών συμφώνησαν στην επέκταση μελλοντικά της εμβέλειας δράσης της Συμμαχίας για τον καλύτερο έλεγχο της γεωγραφικής λεκάνης της Μεσογείου, με μόνιμη ναυτική, αλλά και αεροναυτική παρουσία, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή των Στενών του Γιβραλτάρ.

    Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Συμμαχία, επισημαίνεται ότι "οι επιχειρήσεις αυτές που εκτελούνται εννοείται ότι παίζουν ρόλο στον αγώνα που διεξάγει το ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας".

    Αποφασίστηκε επίσης να ανατεθούν τμήματα της συνεργασίας στα μόνιμα μέλη του "Συμβουλίου της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας" αλλά και στα μόνιμα μέλη της "Συνεργασίας για την Ειρήνη". Αρκετά από τα κράτη των ανωτέρω θεσμών έχουν ακτές στη Μεσόγειο.

    Να σημειωθεί ότι αφότου ξεκίνησαν οι νατοϊκές επιχειρήσεις στις 18 Οκτωβρίου του 2001, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου έγιναν νηοψίες συνολικά σε περίπου 41 χιλιάδες πλοία, ενώ 414 πλοία, που διήλθαν έκτοτε από τα Στενά του Γιβραλτάρ, έτυχαν νατοϊκής ναυτικής συνοδείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασπίδα Ηρακλή και ΝΑΤΟ για Ολυμπιακούς

    [06] Διεθνή

    Προεκλογικός Μπιν Λάντεν

    (17/3/2004 10:06:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Eρωτηματικά για τις στρατηγικές που ακολούθησε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά της τρομοκρατίας εγείρει μία εμπιστευτικού περιεχομένου βιντεοκασέτα της CIA που προβλήθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC. Η κασέτα που γυρίσθηκε από μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος το φθινόπωρο του 2000, έναν χρόνο πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές που νικητής αναδείχθηκε ο Τζορτζ Μπους, παρουσιάζει οπλοφόρους να ασκούνται σε στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ εμφανίζεται κι ένας ψηλός άνδρας, περιστοιχισμένος από μία συνοδεία, για τον οποίο πιστεύεται πως είναι ο Μπιν Λάντεν.

    Προβληματίζει η χρονική στιγμή

    Σύμφωνα με το ΝΒC, η μαγνητοσκόπηση έγινε στο Αφγανιστάν και αφορά στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα.

    Η βιντεοκασέτα, τονίζει το δίκτυο, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Κλίντον ερευνούσε εντατικά τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα, έναν χρόνο πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας επί Κλίντον που μίλησαν στο NBC, υπερασπίσθηκαν ένθερμα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

    Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε θέσει ως πρώτιστη εθνική προτεραιότητα για την προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ την μάχη κατά της Αλ Κάιντα και επισήμαναν ότι οι τρομοκρατικοί πυρήνες είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως.

    Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η χρονική στιγμή που διάλεξε το αμερικανικό δίκτυο να παρουσιάσει το επίμαχο ντοκουμέντο. Και αυτό γιατί εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με τον Τζορτζ Μπους να χάνει σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις έναντι του κότα πάσα πιθανότητα αντίπαλού του Δημοκρατικού Τζον Κέρι.

    Αμφότεροι έχουν θέσει ως αιχμή του δόρατος του προεκλογικού αγώνα τους τον πόλεμο του Ιράκ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, με τον Τζον Κέρι να τονίζει την ανάγκη της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Βαγδάτη και τον Τζορτζ Μπους να υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολούθησε για την πάταξη της Αλ Κάιντα.

    [07] Διεθνή

    Διπλή ισραηλινή επιδρομή για αντίποινα

    (17/3/2004 10:29:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πολεμικά μέτωπα θύμιζαν σήμερα τόσο ο καταυλισμός προσφύγων της Ράφα, όσο και η πόλη της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν από ξηράς και αέρος, διαδοχικά και τις δύο περιοχές, στο πλαίσιο του σχεδίου κλιμάκωσης των αντιποίνων για τις επιθέσεις αυτοκτονίας της περασμένης Κυριακής, στην πόλη Ασντόντ. Ο απολογισμός των επιδρομών ήταν τέσσερεις Παλαιστίνοι νεκροί και επτά τραυματίες. Ταυτόχρονα, σε άλλη περιοχή της Γάζας άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 17 τραυματίστηκαν, αυτή τη φορά όμως οι συγκρούσεις ήταν ενδοπαλαιστινιακές.

    Στο στόχαστρο Ράφα και Γάζα

    Οι κάτοικοι του καταυλισμού προσφύγων στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ξύπνησαν σήμερα τα ξημερώματα υπό τους ήχους των ελικοπτέρων του ισραηλινού στρατού. Ο αμέσως επόμενος θόρυβος ήταν από τις βολές πυραύλων εναντίον ενός κτιρίου.

    Μέσα από τα ερείπια ανασύρθηκαν νεκροί ένας 22χρονος και ένας 45χρονος. Λίγο μετά την αεροπορική επιδρομή, περίπου 17 τεθωρακισμένα έλαβαν καίριες θέσεις μέσα στην ίδια ζώνη, ακολουθούμενα από τζιπ και μπουλντόζες. Όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο στρατός ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε στο πλαίσιο ερευνών για την ανακάλυψη υπόγειων τούνελ, που χρησιμοποιούνται από τις εξτρεμιστικές ομάδες για διακίνηση όπλων, ενώ οι πύραυλοι είχαν στόχο ομάδα μαχητών για την οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση.

    Νωρίτερα, είχε εξαπολυθεί ανάλογη επίθεση στα εδάφη της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων δύο Παλαιστινίων.

    Οι επιδρομές αυτές θεωρούνται η ισραηλινή απάντηση στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ασντόντ, με συνέπεια τον θάνατο 10 Ισραηλινών.

    Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων

    Σε άλλη περιοχή στην πόλη της Γάζας, ξέσπασαν συγκρούσεις κοντά στο γενικό αρχηγείο των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών. Επρόκειτο για ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε μέλη των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών και άνδρες της Χαμάς.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ταραχές ξεκίνησαν όταν Παλαιστίνιοι αστυνομικοί ζήτησαν να μάθουν την ταυτότητα των επιβατών ενός αυτοκινήτου. Τότε ο ένας από τους επιβάτες εξήλθε του οχήματος και εκτόξευσε μία χειροβομβίδα εναντίον τους. Στην ανταλλαγή πυρών, που ακολούθησε ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι 17 τραυματίστηκαν.

    Άνδρες των μυστικών υπηρεσιών απέκλεισαν αμέσως τις προσβάσεις προς το αρχηγείο τους ενώ τα μέλη της Χαμάς διέφυγαν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 March 2004 - 9:51:13 UTC