Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εγρήγορση για τους Ολυμπιακούς
  • [02] Εμπόδιο στην παράνομη διακίνηση όπλων Αποκλείστηκε το λιμάνι του
  • [03] Συνάντηση εργασίας Τσιτουρίδη-ΠΑΣΕΓΕΣ
  • [04] Εγκρίθηκε το σχέδιο εκκένωσης των οικισμών "Όχι" στις συνομιλίες λέει ο
  • [05] Νέα εμπλοκή με το Μουσείο της Ακρόπολης
  • [06] Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου - Μίλερ Κλοιός ασφάλειας για τους Αγώνες
  • [07] Σύμφωνα με τον Βασίλη Ζήση "Μία οργάνωση κρύβεται πίσω από ΕΛΑ-1η
  • [08] Συνάντηση Βαρθολομαίου με τη Χίλαρι Κλίντον
  • [09] Σκοτώθηκαν Αμερικανοί πολίτες στο Ιράκ
  • [10] Από το νέο έτος Αλλαγές στην Παιδεία

    [01] Αθλητισμός

    Σε εγρήγορση για τους Ολυμπιακούς

    (15/3/2004 8:50:00 μμ)

    Διαδοχικές επαφές με την πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, και τη Δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, προκειμένου να ρυθμιστούν λεπτομέρειες της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Ο κ. Ορφανός κατά την συνάντησή του με την κ. Αγγελόπουλου συζήτησε για την προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών και την καλύτερη δυνατή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ με την Ντόρα Μπακογιάννη συζήτησε για τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και για τους στόχους που έχει θέσει ο Δήμος της Αθήνας.

    ’γωνας ταχύτητας για τον Μαραθώνιο

    Νωρίτερα, και μετά από σύσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους φορείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Γιώργος Σουφλιάς διαβεβαίωσε, ότι έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η μαραθώνια διαδρομή και οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις γίνουν δε θα επηρεάσουν την τελική εικόνα του έργου και ό,τι αρχικώς είχε προγραμματιστεί θα ολοκληρωθεί μετά την Ολυμπιάδα.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει αυστηρό χρονοδιάγραμμα ελέγχου της πορείας των εργασιών ανά δεκαήμερο, ενώ ο υπουργός ζήτησε από την νέα κοινοπραξία που έχει αναλάβει να αποπερατώσει τα 17 χιλιόμετρα της Μαραθώνιας διαδρομής να προχωρήσει γρήγορα τις εργασίες.

    Αντίδραση της πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

    Οξύτατα αντέδρασε η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, στην κριτική που άσκησε ο νυν υπουργός, Γιώργος Σουφλιάς, σχετικά με τις καθυστερήσεις στη μαραθώνια διαδρομή. Με ανακοίνωσή της, η κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι λόγω αντιδράσεων τοπικών παραγόντων και κατοίκων, το έργο θα παραδοθεί με δίμηνη καθυστέρηση αλλά εμπρόθεσμα προσθέτοντας ότι: "η προσπάθεια εκμετάλλευσης των όποιων καθυστερήσεων και η μη αναγνώριση της μεγάλης επιτυχίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει έγκαιρα όλα τα μεγάλα Ολυμπιακά Έργα αφενός δείχνει μικρότητα και αφετέρου προκαλεί μειδιάματα η προσπάθεια του (Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ) να πείσει πως μια αστική διαδρομή 27 χλμ θα ολοκληρωθεί χάρις στη δική του παρέμβαση σε τρεις μόλις μήνες".

    Ανέλαβε ο Σπύρος Καπράλος

    Την ίδια ώρα στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, αναλάμβανε τα καθήκοντά του ο νέος γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρος Καπράλος.

    Ο κ. Καπράλος, που αντικαθιστά τον Κώστα Καρτάλη, τόνισε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οργάνωση πολύ πετυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ επισήμανε ότι οι 150 μέρες που απομένουν, θα είναι πολύ κρίσιμες για όλο αυτό το εγχείρημα.

    Από την πλευρά της, η κ. Πετραλιά υποδέχθηκε το νέο γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο του αθλητισμού, έναν άνθρωπο που ξέρει πάρα πολύ καλά τα ολυμπιακά θέματα.

    [02] Διεθνή

    Εμπόδιο στην παράνομη διακίνηση όπλων Αποκλείστηκε το λιμάνι του Βατούμι

    (15/3/2004 7:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού Βατούμι, πρωτεύουσας της δημοκρατίας της Ατζαρίας, ώστε να εμποδιστεί ενδεχόμενη εισαγωγή όπλων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. "Θα αναπτύξουμε την ακτοφυλακή μας ανοικτά του λιμανιού, ώστε να μην φτάνουν παράνομα στην Ατζαρία όπλα και άλλα φορτία", τόνισε ο Γεωργιανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα δημιουργηθεί ένα "επιτελείο με ανθρωπιστικά καθήκοντα", που θα διαχειρισθεί την κρίση στην Ατζαρία και θα διαφυλάξει την τάξη, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 28 Μαρτίου. Στο μεταξύ, η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της προς τη γεωργιανή κυβέρνηση, στην κρίση με την αυτόνομη δημοκρατία της Ατζαρίας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή", ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τόνισε πως, η κυβέρνηση της Γεωργίας "πρέπει να έχει την κυριαρχία ολόκληρης της χώρας", χωρίς να απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα.

    [03] Οικονομία

    Συνάντηση εργασίας Τσιτουρίδη-ΠΑΣΕΓΕΣ

    (15/3/2004 8:04:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ανάγκη αμοιβαίας και στενής συνεργασίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της διοίκησης ΠΑΣΕΓΕΣ, για την αποτελεσματική προώθηση λύσεων στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, επεσήμαναν σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, οι υφυπουργοί Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κόντος με το προεδρείο της κορυφαίας οργάνωσης των αγροτών. Ενόψει του προσεχούς Συμβουλίου υπουργών, στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της διαπραγμάτευσης για το επίπεδο στήριξης των μεσογειακών προϊόντων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων παραγωγών.

    Οι διαπραγματεύσεις για μεσογειακά προϊόντα στο επίκεντρο

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας παρουσίασε τις θέσεις της Οργάνωσης για τα μεσογειακά προϊόντα αλλά και τους προβληματισμούς του συνεταιριστικού κινήματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Βασική επιδίωξη της χώρας μας θα πρέπει να είναι, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, η όποια απόφαση να μην αποκλίνει από το πλαίσιο της συμφωνίας του Λουξεμβούργου. Ακόμη ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ επεσήμανε ως δεύτερη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα την ανάγκη εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου υλοποίησης της νέας ΚΑΠ με βάση το νέο οριζόντιο κανονισμό, ο οποίος προήλθε από τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

    Τα υπόλοιπα θέματα επικαιρότητας, που απασχολούν την αγροτική οικονομία, δεν ετέθησαν σήμερα από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κυρίως εξαιτίας της κρισιμότητας που παρουσιάζει η διαπραγμάτευση για το επίπεδο στήριξης των μεσογειακών προϊόντων.

    Όλο το πλέγμα των προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων του αγροτικού τομέα θα εξεταστεί σε επόμενες συναντήσεις και συνεργασίες της ΠΑΣΕΓΕΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία είναι πιθανόν να παρευρεθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης.

    [04] Διεθνή

    Εγκρίθηκε το σχέδιο εκκένωσης των οικισμών "Όχι" στις συνομιλίες λέει ο Σαρόν

    (15/3/2004 8:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters, ΝΕΤ 105,8

    Τον αποκλεισμό κάθε διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο κ. Σαρόν δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως, δεν υπάρχει "κανένας Παλαιστίνιος ηγέτης με το απαιτούμενο θάρρος για να αγωνιστεί κατα της τρομοκρατίας" και προανήγγειλε μονομερή μέτρα από την πλευρά του Ισραήλ. Παράλληλα, το κοινοβούλιο ενέκρινε, με 46 ψήφους υπέρ και 45 κατά, το σχέδιο εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών και την επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών. Το σχέδιο του κ. Σαρόν προβλέπει την εκκένωση των 17 από τους 21 οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας και ορισμένων απομονωμένων οικισμών στην Δυτική Όχθη, καθώς και την προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της περιοχής, με την κατασκευή του λεγόμενου "τείχους ασφαλείας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Κορυφής Σαρόν-Κορέι

    [05] Πολιτισμός

    Νέα εμπλοκή με το Μουσείο της Ακρόπολης

    (15/3/2004 8:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μείζονος σημασίας ζήτημα έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες με το θέμα της ανέγερσης του νέου μουσείου Ακρόπολης το οποίο αναμένεται να γίνει το νέο σπίτι των γλυπτών του Παρθενώνα εάν αυτά επιστραφούν από τη Βρετανία στην Ελλάδα. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Καπόλας, εξέδωσε παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών για άσκηση δίωξης βάσει μιας μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει ο κ. Τατούλης όταν ήταν ακόμη βουλευτής της αντιπολίτευσης. Η ποινική δίωξη στρέφεται εναντίον προσώπων που ενέχονται στο υπό κατασκευήν Μουσείο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως είναι ο αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα, ο καθηγητής της Διεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτόνων, Ντένις Σαρπ, και ο διευθυντής του Μουσείου Βερολίνου, Βολφ-Ντίτερ Χαϊλμάγερ.

    Φόβοι για νέες καθυστερήσεις

    Η ποινική δίωξη γίνεται για παράβαση καθήκοντος των μελών της επιτροπής που αποφάσισε την ανάθεση του έργου στο αρχιτεκτονικό γραφείο ΤσουμίΦωτιάδη και οι κατηγορούμενοι αριθμούν πάνω από 30 άτομα. Μηνύσεις σχετικά με την ανέγερση του Μουσείο στο οικόπεδο Μακρυγιάννη έχουν κατατεθεί και από άλλα 35 άτομα. Στις μηνύσεις αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης καταστράφηκαν αρχαιότητες.

    Ωστόσο, οι κατασκευαστές του Μουσείου και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι λένε ότι οι αρχαιότητες που αναγκαστικά αφαιρέθηκαν προκειμένου να μπουν τα απαραίτητα υποστυλώματα, ήταν συνολικού εμβαδού μόλις 5,6 τ.μ. σε συνολική έκταση 3.200 τ.μ.

    Τώρα, εκφράζονται φόβοι ότι και μετά τη νέα εμπλοκή, οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν ενώ οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος μέσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για την κατασκευή ενός τέτοιου μουσείου.

    "Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη θέλει την επιστροφή των Μαρμάρων"

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι μηνυτήριες αναφορές που είχαν κατατεθεί "κινήθηκαν στο πλαίσιο των βασικών μου υποχρεώσεων αναφορικά με την άσκηση εξορθολογισμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου" και προσθέτει: "Θεωρώ ότι η τότε παρέμβασή μου ανάγκασε την τότε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να είναι πιο προσεκτική και συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της".

    Μάλιστα, ο κ. Τατούλης απορρίπτει τις απόψεις που τον θέλουν να μην επιθυμεί την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα λέγοντας: "Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην επιθυμεί την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα, καθώς επίσης δεν υπάρχει Έλληνας που να μην επιθυμεί η πρωτεύουσα της χώρας να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο Ακροπόλεως ".

    Σκληρή γλώσσα από Βενιζέλο και Ντασσέν

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανακοίνωσή του εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση "θα κάνει όλα όσα πρέπει για την ολοκλήρωση του Μουσείου και την επιστροφή των Μαρμάρων" και χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εξελίξεις "υπονόμευση ενός μεγάλου στόχου".

    Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη", Ζυλ Ντασσέν , λέγοντας ότι: "Εάν τελικώς απαγγελθούν διώξεις τότε καλώ τον εισαγγελέα να παραπέμψει και τα μέλη του Ιδρύματος", ενώ δήλωσε "σοκαρισμένος, θυμωμένος και ντροπιασμένος".

    "Ακόμα και ο Παρθενώνας χτίστηκε πάνω σε άλλα ναό"

    Την Κυριακή, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph σε δημοσίευμά της με τίτλο "Οι Έλληνες σταματούν το μουσείο των Ελγινείων Μαρμάρων", φιλοξένησε δηλώσεις του αρχιτέκτονα του Μουσείου, Μπερνάρ Τσουμί .

    Ο κ. Τσουμί υπεραμύνθηκε της ανέγερσης του Μουσείου στη συγκεκριμένη τοποθεσία λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ακόμα και ο ίδιος ο Παρθενώνας χτίστηκε στη θέση ενός μικρότερου ναού. Οι πόλεις χτίζονται πάνω σε κατάλοιπα παλαιότερων. Έτσι πρέπει να γίνεται. Διαφορετικά θα έπρεπε να ζούμε σε χωριό Ινδιάνων αντί για τη Νέα Υόρκη".

    Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη δημοσιεύτηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή του ICOMOS, διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού, και κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με την οποία, έως τη λήψη οριστικής απόφασης, επιτρέπονται οι εργασίες για την κατασκευή του Μουσείου με εξαίρεση την επίμαχη περιοχή με τις αρχαιότητες .

    Σχετικά Links:

    ICOMOS

    Daily Telegraph

    [06] Εσωτερικά

    Συνάντηση Σπηλιωτόπουλου - Μίλερ Κλοιός ασφάλειας για τους Αγώνες

    (15/3/2004 8:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    H θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί προτεραιότητα υψηλού ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση. Το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα επί ευρωπαϊκού εδάφους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ.

    Η συνδρομή του ΝΑΤΟ

    Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα και τις άλλες Ολυμπιακές πόλεις, παίρνει η κυβέρνηση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη.

    Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την τραγική εξέλιξη στην Ισπανία, οδήγησαν και στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για συνδρομή του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των αγώνων.

    Όπως αποφασίστηκε, θα χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες του ΝΑΤΟ χωρίς να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας .

    Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κυρίως στους τομείς της εναέριας επαγρύπνησης, της από κοινού επίβλεψης του θαλάσσιου χώρου και της προστασίας από χημικό, βιολογικό και ραδιολογικό επεισόδιο .

    Η πρώτη βασική συνδρομή του ΝΑΤΟ θα είναι η επιτήρηση του εναέριου χώρου με τα ηλεκτρονικά συστήματα των ιπτάμενων ραντάρ Awacs, όπου θα συμμετέχουν και ελληνικά πληρώματα.

    Η δεύτερη βασική συνδρομή θα είναι η ενεργοποίηση μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και η τρίτη, η χρησιμοποίηση ορισμένων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η χώρα μας για την προστασία από χημικό, βιολογικό και ραδιολογικό επεισόδιο.

    Στο μεταξύ, το απόγευμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, δέχτηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου αντιναύαρχο Χάρι Ούλριχ, τον οποίο συνόδευε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ.

    [07] Εσωτερικά

    Σύμφωνα με τον Βασίλη Ζήση "Μία οργάνωση κρύβεται πίσω από ΕΛΑ-1η ΜΑΗ-Αντικρατική Πάλη"

    (15/3/2004 8:36:00 μμ)

    Την άποψη ότι υπήρχε κοινό κέντρο καθοδήγησης όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του '80 εξέφρασε στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης. Ο μάρτυρας στήριξε την άποψή του αυτή επικαλούμενος τα χτυπήματα τόσο από τις οργανώσεις ΕΛΑ και 1η Μάη όσο και από τη 17Ν σε βάρος συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών. Ειδικά, για τις οργανώσεις ΕΛΑ, 1η Μάη και Αντικρατική Πάλη, ο κ. Ζήσης κατέθεσε την πεποίθησή του πως επρόκειτο για ''μία και αυτή οργάνωση''. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο υπάρχουν ηγετικά μέλη του ΕΛΑ που δεν βρίσκονται σήμερα στο εδώλιο. Ο κ. Ζήσης επικαλούμενος στοιχεία από τα λεγόμενα αρχεία της Στάζι κατονόμασε ως μέλη του ΕΛΑ διάφορα πρόσωπα. Υποστήριξε επίσης ότι ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο ήταν μεταξύ ''των εγκεφάλων , των θεωρητικών, της ένοπλης πάλης στην Ελλάδα".

    "Ηγετικός ο ρόλος του Αγαπίου και του Τσιγαρίδα"

    Αναφερόμενος στους κατηγορουμένους, είπε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία για τη σημαντική εμπλοκή των Κώστα Αγαπίου και Χρήστου Τσιγαρίδα στον ΕΛΑ, ενώ αναρωτήθηκε αν είχαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση η Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτος Κανάς. Ο Β. Ζήσης υποστήριξε ότι ο Κάρλος ειδικά τη δεκαετία του 1980 ήταν ο Μπιν Λάντεν της σημερινής εποχής και ότι η οργάνωσή του ήταν κάτι ανάλογο με την Αλ Κάιντα.

    Επίσης, στο δικαστήριο αναγνώστηκε μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει στον ’ρειο Πάγο, ο δημοσιογράφος το 1996. Στην επίμαχη αναφορά του ο κ. Ζήσης έκανε λόγο για χρηματοδότηση δύο ελληνικών κομμάτων από τη Στάζι, αλλά και για σχέσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με τη μυστική υπηρεσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η ανάγνωση της αναφοράς Ζήση προκάλεσε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για κλήση σε κατάθεση συγκεκριμένων πολιτικών αρχηγών, όπως του Γιώργου Παπανδρέου και της Αλέκας Παπαρήγα και άλλων προσώπων, αίτημα που ο Εισαγγελέας έδρας Ελευθέριος Πατσής ζήτησε να απορριφθεί .

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την εξέταση του κ. Ζήση από τον εισαγγελέα και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, στα όσα ανέφερε στη μηνυτήρια αναφορά του ο Βασίλης Ζήσης. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ο Βασίλης Ζήσης έχει τάξει σκοπό της ζωής του να αποδείξει ότι το ΚΚΕ και άλλα κόμματα στη χώρα μας χρηματοδοτούνταν από τη Στάζι, τα αρχεία της οποίας ήσαν επί χρόνια στα χέρια των Αμερικανών". Και επισημαίνει ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος "εδώ και πάνω από 10 χρόνια λέει τα ίδια, όπως έκανε και τώρα ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΕΛΑ. Όσα λέει έχουν καταρριφθεί. Παρόλα αυτά τα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. ’ξιος ο μισθός του", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [08] Διάφορα

    Συνάντηση Βαρθολομαίου με τη Χίλαρι Κλίντον

    (15/3/2004 9:11:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με την Αμερικανή γερουσιαστή, Χίλαρι Κλίντον, είχε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, παρουσία του προκαθήμενου του αρχιεπισκοπικού θρόνου κ. Δημητρίου. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή της στην προσπάθεια του Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ τόνισε ότι θαυμάζει τον κ. Βαρθολομαίο "όχι μόνο ως ηγέτη 250 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τη δράση του για την προστασία του περιβάλλοντος". Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε και στο θέμα του Κυπριακού εκφράζοντας την ελπίδα "οι εξελίξεις να οδηγήσουν στην ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Απόψε, ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με το γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ στη συνέχεια, θα εγκαινιάσει την έκθεση: "Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη (1261-1557)", στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό στις 23 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 4 Ιουλίου.

    [09] Ιράκ

    Σκοτώθηκαν Αμερικανοί πολίτες στο Ιράκ

    (15/3/2004 9:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters

    Τρεις Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν και δύο ακόμα τραυματίσθηκαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους στη Μοσούλη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως, το αυτοκίνητο των θυμάτων δεν ακολουθούνταν από στρατιωτική συνοδεία. Την είδηση έκανε γνωστή εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας και επιβεβαίωσε, αρκετή ώρα αργότερα, ο αμερικανικός στρατός. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για την αιματηρή επίθεση.

    [10] Εσωτερικά

    Από το νέο έτος Αλλαγές στην Παιδεία

    (15/3/2004 9:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β΄ Λυκείου από του χρόνου και τη μείωση το 2006 των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε έξι, από εννέα που ήταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου. Η υπουργός, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία θα εφαρμοσθεί πλήρως, χωρίς να αιφνιδιαστούν γονείς και μαθητές. Διευκρίνισε επίσης ότι τα μαθήματα που θα μειωθούν θα καθορισθούν μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Σε ανακοίνωση του, ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι δεν υπήρξε προπαρασκευή των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας καθώς όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσε "μόλις τώρα συνειδητοποιεί η Ν.Δ. ότι χρειάζεται διάλογος, ώστε να διαμορφώσει κάποια πρόταση για το μέλλον".

    "Να μην ανησυχούν γονείς μαθητές"

    Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

    Οι αλλαγές ουσιαστικά αφορούν τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Α' του Λυκείου, καθώς φέτος θα διεξαχθούν κανονικά τόσο οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β' Λυκείου όσο και της Γ' Λυκείου.

    Από το ερχόμενο σχολικό έτος θα καταργηθούν οι εξετάσεις της Β΄ Λυκείου και στην Γ΄ θα εξεταστούν 9 μαθήματα, ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας.

    Τα μαθήματα των εξετάσεων θα μειωθούν στα έξι το 2005 - 2006 .

    Η υπουργός Παιδείας, δήλωσε επίσης ότι οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα γίνουν εντός του Μαΐου, ενώ τόνισε ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα αναφερθεί και στα άλλα θέματα της εκπαίδευσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 March 2004 - 21:51:02 UTC