Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέστη οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο "Έφυγε" ο Ρένος Αποστολίδης
  • [02] Στους 186 οι νεκροί, πάνω από 1000 οι τραυματίες Εκατόμβη φρίκης στη
  • [03] Μετά την επίθεση στο σιδηρόδρομο στην Ισπανία Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
  • [04] Υπό καταστολή Οι πιο κρίσιμες ώρες για το Γιάννη Κυράστα
  • [05] Καθόρισαν τις προτεραιότητές τους Έπιασαν δουλειά οι νέοι υπουργοί
  • [06] Η απαγόρευση ισχύει από 11 έως 6 Απριλίου Η Ε.Ε. σταματά τις εισαγωγές
  • [07] Αισιοδοξία για τις εξελίξεις Συνεργασίες Ντε Σότο με Μολυβιάτη και
  • [08] Κρίκος επικοινωνίας με τον πολίτη η ΝΔ Συνάντηση Καραμανλή- Μεϊμαράκη
  • [09] Eίχε συλληφθεί επειδή οδηγούσε μεθυσμένη Δεν γλύτωσε τη φυλακη η
  • [10] Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη Σημαντικές απώλειες στα διεθνή
  • [11] Συνομιλίες με βουλευτές Άρχισε η αποτίμηση στο ΠΑΣΟΚ
  • [12] "Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης" H μέρα που συγκλόνισε την Ευρώπη
  • [13] Διχάζουν ακόμα οι χηρεύουσες μητροπόλεις Νέα αναβολή στο Φανάρι
  • [14] Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων

    [01] Πολιτισμός

    Υπέστη οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο "Έφυγε" ο Ρένος Αποστολίδης

    (11/3/2004 11:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πλήρης ημερών έφυγε την Τετάρτη το πρωί από τη ζωή, στα 80 του χρόνια, ένας από τους σημαντικότερους φιλολόγους της μεταπολεμικής γενιάς, ο Ρένος Αποστολίδης, ο οποίος υπέστη οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Ρένος Αποστολίδης, ο οποίος ήταν επίσης και δημοσιογράφος, προκάλεσε συχνά με το έργο του ποικίλες αντιδράσεις. Ήταν γιος τού σημαντικού φιλόλογου και λεξικογράφου Ηρακλή Αποστολίδη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1950 και δίδαξε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Αθήνας.

    Αιρετικός και ασυμβίβαστος

    Εργάστηκε στην εφημερίδα ''Ελευθερία'' από το 1946 έως το 1967. Ως κριτικός λογοτεχνίας συνέχισε και μετά τη δικτατορία να δημοσιεύει κριτικές σε περιοδικά και εφημερίδες και ένα από τα πιο γνωστά του δοκίμια ήταν αυτό με τον τίτλο ''Ο καιρός του Είναι''.

    Έζησε την Κατοχή και τον πόλεμο του '40 ως απλός στρατιώτης και από την εμπειρία του τόσο στον πόλεμο όσο και στον Εμφύλιο στη συνέχεια, άντλησε το υλικό για το βιβλίο του ''Πυραμίδα '67''.

    Άλλα γνωστά βιβλία του είναι τα ''Κριτική του Μεταπολέμου'', ''Κλειδιά'', ''Κατηγορώ'', ενώ συνέγραψε και πολλές μονογραφίες.

    Ηταν τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ.

    Σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειάς του δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα και η ημέρα της κηδείας του.

    Συλλυπητήρια από την κυβέρνηση

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε για το θάνατο του Ρένου Αποστολίδη την ακόλουθη δήλωση: ''Ο Ρένος Αποστολίδης υπήρξε ένας ελεύθερος, ασυμβίβαστος και βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Η οξεία και καυστική πένα του, το σημαντικό συγγραφικό και φιλολογικό έργο του, η ακαταπόνητη μάχη του ενάντια σε κάθε κατάχρηση της εξουσίας μένουν παρακαταθήκη στις γενιές των Ελλήνων που έρχονται. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας''.

    [02] Διεθνή

    Στους 186 οι νεκροί, πάνω από 1000 οι τραυματίες Εκατόμβη φρίκης στη Μαδρίτη

    (11/3/2004 4:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC, REUTERS, CNN

    Εικόνες φρίκης και πανικού επικρατούν στη Μαδρίτη μετά το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων σε τρεις αμαξοστοιχίες στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων επιβατών, τρεις μόλις μέρες πριν τη διεξαγωγή των ισπανικών βουλευτικών εκλογών. Οι υγειονομικές αρχές μιλούν για 186 μέχρι στιγμής νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δεκάδες διαμελισμένα κορμιά παραμένουν ακόμα στα μισοδιαλυμένα βαγόνια και στις ράγες του σταθμού Ατότσα, απ΄όπου ξεκίνησαν οι δολοφονικές επιθέσεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα, που γνώρισε ποτέ η Ισπανία. Μέσα σε σκηνές χάους και πανικού δεκάδες αιμόφυρτοι άνθρωποι περπατούν με δυσκολία ή υποβασταζόμενοι ενώ στήνονται πρόχειρες Τράπεζες Αίματος στις πλατείες καθώς τα νοσοκομεία απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις για αίμα. Τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν για τη μεταφορά των εκατοντάδων τραυματιών στα νοσοκομεία και οι αρχές επιστρατεύουν λεωφορεία, ταξί και Ι.Χ. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις.

    Το χρονικό των επιθέσεων

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις αμαξοστοιχίες σε διάστημα 15 λεπτών στις 08.30 π.μ, (ώρα Ελλάδας), την ώρα, που χιλιάδες εργαζόμενοι μετέβαιναν στις δουλειές τους. Η πρώτη έκρηξη και πιο ισχυρή έγινε σε αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας καθώς πλησίαζε τον σταθμό Ατότσα, στο κέντρο της πόλης, την ώρα, που ένα τραίνο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα. με αποτέλεσμα τρία βαγόνια να διαλυθούν.

    Τα συνεργεία διάσωσης, που κατέφτασαν σχεδόν αμέσως κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των επιβατών από τα βαγόνια. Ο υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, είπε ότι στις σημερινές επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν δεκατρείς βόμβες, τρεις εκ των οποίων εξερράγησαν στο σταθμό Ατότσα, τέσσερις κοντά σε αυτό το σταθμό, ενώ ακολούθησαν άλλες τρεις εκρήξεις σε σταθμούς στα περίχωρα της Μαδρίτης, μία έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό Σάντα Εουχένια και δύο στο σταθμό Ελ Πόσο. Όπως επισήμανε ο Ισπανός Υπουργός, πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προκάλεσαν ελεγχόμενες εκρήξεις σε άλλες τρεις βόμβες.

    Αθνάρ: "Οι δράστες θα συλληφθούν"

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με διάγγελμά του στην τηλεόραση καταδίκασε τις επιθέσεις, πίσω από τις όποιες είπε ότι βρίσκεται η ΕΤΑ, τις χαρακτήρισε " σφαγή" και είπε ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο κ. Αθνάρ εξέφρασε τα συλληπητήρια και τη συμπαράσταση του κράτους στους συγγενείς των θυμάτων και ευχαρίστησε τα σωστικά συνεργεία και τους απλούς πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν.

    "Δε θα σταματήσουμε μέχρι την πλήρη ήττα της τρομοκρατίας χωρίς διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις" δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν "μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισπανοί". Ο κ. Αθνάρ αφού κήρυξε τριήμερο πένθος κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια εναντίον της τρομοκρατίας που θα διοργανωθούν απόψε στις 7 σε όλες τις πόλεις της Ισπανίας.

    Την ΕΤΑ "δείχνει" η Κυβέρνηση

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στην ισπανική τηλεόραση ότι είδαν να ανατινάζεται μέσα στο πρώτο τρένο ένας καμικάζι. Στο κέντρο της πόλης επικρατεί πανικός και αναρχία, ενώ οι Αρχές, στις δηλώσεις τους εμφανίζονται απόλυτα συγχυσμένες και πανικόβλητες. Τα πολιτικά κόμματα διέκοψαν κάθε προεκλογική δραστηριότητα ενώ ο πρωθυπουργός Αθνάρ έθεσε σε συναγερμό τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

    Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση. Παρ' όλα αυτά οι αρχές εκτιμούν ότι, πρόκειται για την βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ενώ εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Εδουάρδο Θαπλάνα καταδίκασε τις επιθέσεις ως μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής Δημοκρατίας, που διέπραξε η "εγκληματική και δολοφονική συμμορία ΕΤΑ".

    Ο διάδοχος του Αθνάρ στην προεδρία του Λαϊκού Κόμματος και διεκδικητής της πρωθυπουργίας στις εκλογές της Κυριακής, Μαριάνο Ραχόι, καταδίκασε την επίθεση και τόνισε πως τέτοιες βίαιες πράξεις πλήττουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ δήλωσε, πως η ΕΤΑ δε θα μείνει ατιμώρητη. Την ΕΤΑ κατηγόρησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, ο οποίος είπε ότι η οργάνωση "πέτυχε το σκοπό της διαπράττοντας μια σφαγή ".

    Από τη μεριά του. ο ηγέτης του παράνομου σχηματισμού Μπατασούνα, πολιτικής πτέρυγας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, Αρνάλντο Οτέγκι καταδίκασε εξ ονόματος της βασκικής αυτονομιστικής αριστεράς την τετραπλή βομβιστική επίθεση, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει η ΕΤΑ μια τέτοια ''σφαγή'', δηλώνοντας ότι, ''αρνούμαι να αντιμετωπίσω την εκδοχή ότι, οι επιθέσεις της Μαδρίτης είναι έργο της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ETA" και τις αποδίδει στην ''αραβική αντίσταση''.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο περιφερειακός πρόεδρος των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτχε, ενώ τονίζει πως η ΕΤΑ σε καμία περίπτωση δεν τους αντιπροσωπεύει και προσθέτει πως "σε κάθε χτύπημα της ΕΤΑ, η καρδιά των Βάσκων σπάει σε 1000 κομμάτια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σημαντικές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

    Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων

    H μέρα που συγκλόνισε την Ευρώπη

    Πολύνεκρες εκρήξεις στη Μαδρίτη

    [03] Εσωτερικά

    Μετά την επίθεση στο σιδηρόδρομο στην Ισπανία Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

    (11/3/2004 6:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στους σταθμούς του ΟΣΕ ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης. Επίσης, ο κ. Λιάπης ζήτησε από τους υπευθύνους του ΟΣΕ να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σχετικά με ασυνόδευτα δέματα, αποσκευές και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί ύποπτο. Τα μέτρα των ελληνικών σιδηροδρόμων αφορούν όλο το δίκτυο της Ελλάδας, αλλά και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού. Παράλληλα, 80 άνδρες της υπηρεσίας ασφάλειας του ΗΣΑΠ πραγματοποιούν συχνές πεζές περιπολίες, σε όλους τους χώρους του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, ενώ 100 κάμερες καταγράφουν κάθε κίνηση στις σήραγγες του δικτύου από τον Πειραιά ως την Κηφισιά. Πάντως, οι επιβάτες του ΟΣΕ και του Ηλεκτρικού διακινούνται χωρίς ανησυχία. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εξακολουθούν να ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα αυξημένα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001. Τέλος, ενισχυμένα μέτρα στην ισπανική πρεσβεία και άλλους πιθανούς στόχους ισπανικού ενδιαφέροντος, έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός, δεν υπάρχει καμία ένδειξη, πληροφορία ή υπόνοια ότι, μπορεί να γίνει επίθεση στη χώρα μας, ωστόσο, τα μέτρα ελήφθησαν για προληπτικούς και ψυχολογικούς λόγους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    H μέρα που συγκλόνισε την Ευρώπη

    Εκατόμβη φρίκης στη Μαδρίτη

    [04] Αθλητισμός

    Υπό καταστολή Οι πιο κρίσιμες ώρες για το Γιάννη Κυράστα

    (11/3/2004 2:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τον προπονητή Γιάννη Κυράστα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα της Ευρωκλινικής Αθηνών από βαριάς μορφής σηψαιμία. Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες, αναφέρεται ότι η κατάστασή του θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ο Έλληνας τεχνικός αντιμετώπιζε τα τελευταία τα δυο τελευταία χρόνια προβλήματα μικροβιακής προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας, για τα οποία και λάμβανε αντιβιωτική αγωγή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση του Γ. Κυράστα

    Στην εντατική ο Γιάννης Κυράστας

    [05] Εσωτερικά

    Καθόρισαν τις προτεραιότητές τους Έπιασαν δουλειά οι νέοι υπουργοί

    (11/3/2004 2:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους ενημερώθηκαν οι νέοι υπουργοί, πρώτη ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ενώ είχαν συναντήσεις γνωριμίας με τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου τους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συζήτησε με υπουργούς της κυβέρνησης για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Το πρωί συναντήθηκε με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, προκειμένου να ενημερωθεί για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με το νέο γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, καθηγητή Αργύρη Καρρά, προκειμένου να καθορισθεί η ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης.

    Ανάγκη για άμεσες λύσεις

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, έθεσε ως πρώτο του μέλημα την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επανίδρυση του κράτους προς όφελος του πολίτη. Ο κ. Παυλόπουλος, συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, που τον ενημέρωσε για θέματα του υπουργείου. Ο νέος υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως, για τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και ότι, οι σχέσεις κράτους πολίτη πρέπει να έχουν συνέχεια.

    Διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας είχε ο νέος υπουργός, Γιώργος Αλογοσκούφης. Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι ένα νέο νομοσχέδιο για τη φορολογική αναδιάρθρωση, ενώ αύριο θα περάσει από το πρώτο τεστ των εμπειρογνωμόνων της Eurostat, που θα έρθουν στη χώρα μας για δημοσιονομική καταγραφή. Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε πως, δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού, αν και θα υπάρξουν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους. Όσον αφορά στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα που θα τις στελεχώσουν. Επίσης, ο νέος υπουργός σκοπεύει να καταργήσει το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή και να το αντικαταστήσει με άλλο ελεγκτικό μηχανισμό.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, Γιώργος Σουφλιάς, έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα των αυθαιρέτων, επισημαίνοντας ότι, "θα πάρουν ρεύμα και νερό όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση έως την 1η Μαρτίου και πληρούν τις προϋποθέσεις, που ορίζει ο σχετικός νόμος". Ωστόσο, τόνισε πως, παρόμοια ρύθμιση δεν θα επαναληφθεί. Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την επαναφορά των μειοδοτικών διαγωνισμών για τα έργα του δημοσίου, καθώς και την απόφασή του να επισκεφθεί όλα τα Ολυμπιακά Έργα, για να εξετάσει από κοντά την πορεία τους.

    Δια των υπαλλήλων του υπουργείου και όχι μέσω συμβούλων είναι αποφασισμένος να δουλέψει ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Όπως δήλωσε μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τα στελέχη του υπουργείου, "οι σύμβουλοι είναι για να συμβουλεύουν και όχι για να διοικούν". Στην πλατεία Κάνιγκος εγκαταστάθηκε και ο υφυπουργός Εμπορίου, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε θέματα μείωσης των τιμών και προστασίας του καταναλωτή.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στο θέμα της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης της απασχόλησης.

    Η διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες, αποτελούν άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο υπουργός, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Τέλος, ο νέος υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, επεσήμανε πως, δεν ζήτησε την παραίτηση ουδενός υπευθύνου του υπουργείου και των φορέων που εποπτεύει. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως, καμία παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή, ενώ στις θέσεις τους παραμένουν και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

    [06] Υγεία

    Η απαγόρευση ισχύει από 11 έως 6 Απριλίου Η Ε.Ε. σταματά τις εισαγωγές πουλερικών από Καναδά

    (11/3/2004 3:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε στις 15 χώρες-μέλη της ΕΕ τις εισαγωγές πουλερικών από τον Καναδά μετά την επιβεβαίωση κρούσματος της γρίπης των πτηνών στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα έως τις 6 Απριλίου, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία όμως διευκρινίζεται πως ο ιός που εντοπίστηκε στον Καναδά είναι διαφορετικός από αυτόν που ευθύνεται για την επιδημία στην Ασία και για το λόγο αυτό είναι πιθανό η απειλή προς τη δημόσια υγεία να είναι μικρότερη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως αναμένει από τις καναδικές Αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για την εμφάνιση της ασθένειας καθώς και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα παραταθεί η περίοδος απαγόρευσης στις 22 Μαρτίου όταν θα συνεδριάσει επιτροπή ειδικών. Η Ε.Ε. είναι από τους βασικούς εισαγωγείς αυγών για επώαση από τον Καναδά. Το 2003 εισήχθησαν 15 εκατομμύρια αυγά αξίας 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    [07] Εσωτερικά

    Αισιοδοξία για τις εξελίξεις Συνεργασίες Ντε Σότο με Μολυβιάτη και Παπανδρέου

    (11/3/2004 7:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τις εξελίξεις στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς επίσης και τα επόμενα στάδια στη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει πλήρης διευθέτηση του προβλήματος μέχρι τέλη Μαρτίου, συζήτησε σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε και με το Γιώργο Παπανδρέου, για την πορεία των συνομιλιών. Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση Ντε Σότο - Μολυβιάτη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα ώστε μία επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου του 2004. Είπε ακόμα πως η πρώτη συνάντησή του με το νέο υπουργό Εξωτερικών ήταν ικανοποιητική. Ο κ. Μολυβιάτης διαβεβαίωσε τον ξένο διπλωμάτη ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο, η οποία θα επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απολαύσουν μαζί τα αγαθά της ένταξης στην ΕΕ. Ερωτηθείς για τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες αυτές θα γίνουν σε υπηρεσιακό επίπεδο και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Δεν μπορεί να δοθεί καμία άλλη παράταση"

    Σε ερώτημα που αφορούσε στην πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης, δηλαδή της κοινής συνάντησης αντιπροσωπειών από την Ελλάδα, την Τουρκία, το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου, ο κ. Ντε Σότο δήλωσε αδυναμία να απαντήσει αυτή τη στιγμή. "Έχω έρθει σε επαφή με όλες τις πλευρές, θα έρθω σε επαφή και με την τουρκική πλευρά και το θέμα το συζητούμε".

    Απαντώντας σε άλλο ερώτημα σχετικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα κυρωθεί πριν από την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων στο νησί, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι όλα αυτά συζητούνται εδώ κι ένα χρόνο, και είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να πει ποιά θα είναι η χρονική ακολουθία των διαφόρων φάσεων που θα ακολουθήσουν.

    Τέλος, ο κ. ντε Σότο απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν έχει προβλεφθεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που υπάρξει αποτυχία των συνομιλιών. "Δεν νομίζω ότι μπορεί να δοθεί παράταση. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Όλες οι πλευρές έχουν δεσμευθεί να πετύχουμε το στόχο που προβλέπεται από τα χρονοδιαγράμματα με βάση το σχέδιο Ανάν", τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Επικοινωνία με Κόλιν Πάουελ και συνάντηση με Λεωνίδα Παντελίδη

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ , είχε το μεσημέρι ο ΠέτροςΜολυβιάτης. Η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και γύρω από την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιτυχία των οποίων, όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, θεωρεί βέβαιη. Ο κ. Πάουελ ευχήθηκε στο νέο υπουργό Εξωτερικών καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

    Νωρίτερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε συζήτηση για όλες τις εξελίξεις με τον πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Λεωνίδα Παντελίδη καθώς επίσης και με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου, Τ. Τζιονή με τον οποίο συζήτησαν και για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα, το ερχόμενο Σάββατο.

    Ενδεχόμενη εμπλοκή του Ανάν

    Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δεν απέκλεισε και τη δική του εμπλοκή στη διαδικασία για το Κυπριακό, "αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22 ή τις 23 Μαρτίου.

    Σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ανάν τόνισε ότι, οι συνομιλίες "προχωρούν μπροστά, αλλά αργά" και πρόσθεσε πως, "τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν προσκολλημένα στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε".

    Αναφερόμενος στην τετραμερή διάσκεψη. ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε άγνοια για τον τόπο διεξαγωγής της, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε αυτήν.

    [08] Εσωτερικά

    Κρίκος επικοινωνίας με τον πολίτη η ΝΔ Συνάντηση Καραμανλή- Μεϊμαράκη

    (11/3/2004 3:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Συνομιλίες δύο ωρών για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, η ΝΔ "δεν διεκδικεί συνδιοίκηση", αλλά επιθυμεί να αποτελέσει "το συνδετικό κρίκο κοινωνίας και κυβέρνησης". Για τον γραμματέα του κόμματος, η Ρηγίλλης "θα είναι κέντρο πολιτικής δημιουργίας και πολιτισμού". Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης εισηγήθηκε στον κ. Καραμανλή την άμεση σύγκλιση των κομματικών οργάνων και τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου το Μάιο. Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του γιατί, σχολιάστηκε αρνητικά η παρουσία του στην ορκωμοσία της κυβέρνησης και κατά την παραλαβή από τον απερχόμενο πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζοντάς την "ανθρώπινη" και όχι πολιτική.

    [09] Διάφορα

    Eίχε συλληφθεί επειδή οδηγούσε μεθυσμένη Δεν γλύτωσε τη φυλακη η Νταϊάνα Ρος

    (11/3/2004 4:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Η ντίβα της σόουλ Νταιάνα Ρος είχε κάνει τεράστια επιτυχία με το τραγούδι της Δεν μπορώ να αποφύγω τον έρωτα, χθες όμως ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να αποφύγει τη φυλακή. Η Ρος είχε καταδικασθεί σε τριήμερη φυλάκιση γιατί στις 30 Δεκεμβρίου 2002 οδηγούσε μεθυσμένη στην Αριζόνα όπου και εξέτισε την ποινή της σε μια κομψή φυλακή στο Γκρίνγουιτς του Κονέκτικατ, κοντά στο σπίτι της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αριζόνα στη συγκεκριμένη φυλακή επιτρέπεται στους κρατουμένους να τρώνε το φαγητό που επιθυμούν και να κοιμούνται το βράδυ στο σπίτι τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, δικαστής της Αριζόνα όρισε την 1η Απριλίου ως ημέρα εκ νέου εκδίκασης της υπόθεσης της Ρος στην οποία θα αποφασισθεί εάν θα ξαναεκτίσει την ποινή της σε μια πιο σκληρή φυλακή. Η Ρος εξέτισε την ποινή της σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα με ιδανικούς όρους κράτησης και παρέμεινε λιγότερο από 24 ώρες κρατούμενη, γράφει η αναφορά του δικαστηρίου της κομητείας της Τουσόν στην Αριζόνα.

    [10] Οικονομία

    Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη Σημαντικές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια

    (11/3/2004 6:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στις διεθνείς χρηματαγορές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones άνοιξε σήμερα με πτώση 0,4%. Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν μεγάλες απώλειες με τη γερμανική αγορά να σημειώνει πτώση 4% και να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο του χρόνου και το χρηματιστήριο του Λονδίνου να κλείνει με πτώση 2%. Στην Ισπανία η πτώση άγγιξε το 2,4%, ενώ και η Σοφοκλέους έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,46%. Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές διαφόρων αεροπορικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η British Airways, η Lufthansa και η Air France.

    Μεγάλη πτώση στο Χ.Α.Α.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στη Μαδρίτη, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει έντονη ανασφάλεια στο επενδυτικό κοινό. Η Σοφοκλέους ακολούθησε την αρνητική πορεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών και οι πωλήσεις τίτλων που σημειώθηκαν, ήταν μαζικές, σε αντίθεση με το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο περιορίστηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.409,26 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη πτώση 2,46%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 199,6 εκατ. ευρώ.

    Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών

    Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν όλοι με πτώση και τη μεγαλύτερη είχαν των Κλωστοϋφαντουργιών με 4,99%, των Εκδόσεων με 3,32%, των Τραπεζών με 3,15%, των Κατασκευών με 3,13%, της Πληροφορικής με 3,06% και της Παράλληλης Αγοράς με 2,82%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε σε ποσοστό 2,58%, της μεσαίας υποχώρησε κατά 2,76% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 2,63%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 29 μόνο σημείωσαν άνοδο, 305 υποχώρησαν και 24 παρέμειναν αμετάβλητες .

    Με αφορμή τις μεγάλες απώλειες, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως και οι άλλες διεθνείς αγορές, δέχτηκαν έντονες πιέσεις στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Μαδρίτη. Δεν υπάρχει κανένα ανησυχητικό στοιχείο για την οικονομία της χώρας και τις εισηγμένες εταιρείες. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η αντιμετώπιση με ψυχραιμία των επενδυτικών επιλογών, η αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων και η επικοινωνία και ενημέρωση από τους επαγγελματίες της αγοράς".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκατόμβη φρίκης στη Μαδρίτη

    [11] Εσωτερικά

    Συνομιλίες με βουλευτές Άρχισε η αποτίμηση στο ΠΑΣΟΚ

    (11/3/2004 4:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Διαδοχικές συναντήσεις με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τους βουλευτές Επικρατείας, Μίμη Ανδρουλάκη και Μαρία Δαμανάκη, είχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η πορεία του κόμματος. Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους βουλευτές Επικρατείας, Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μάνος τόνισε ότι, "η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά δεν ωφέλησε εκλογικά όσο θα έπρεπε το κόμμα" ενώ ο κ. Ανδριανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα συνεχιστεί η συνεργασία". Αύριο στις 12 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

    "Αντιπολίτευση για το λαό"

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στα κομματικά όργανα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οι συνομιλίες των δύο ανδρών αφορούσαν την αυριανή σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου, καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, την μεθεπόμενη εβδομάδα.

    "Στόχος μας είναι να οργανώσουμε την Αντιπολίτευση για όφελος του λαού, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και κεκτημένα της ελληνικής κοινωνίας", δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση στο Καστρί.

    Σε θέση μάχης ο Ανδρουλάκης

    Για σοβαρές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο βουλευτής Επικρατείας, Μίμης Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε στο Καστρί με τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και η "πορεία μάχης" του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης προσέθεσε ότι, ο ίδιος έχει "ρόλο ελεύθερου σκοπευτή" στην πορεία αυτή, ενώ αναγνώρισε πως χρειάζεται βάθος χρόνου, προκειμένου η βάση του ΠΑΣΟΚ να αφομοιώσει την διεύρυνση του κόμματος προς τα δεξιά.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, η συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε τη λαϊκή ρήση "αγάλι- αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι".

    "Δεδομένη" η θέση της Δαμανάκη

    Τη συμμετοχή της στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε η Μαρία Δαμανάκη, ύστερα από συνάντηση μισής ώρας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της, η συνάντησή της με τον κ. Παπανδρέου αφορούσε την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς και την προετοιμασία για τις προσεχείς Ευρωεκλογές. Παράλληλα, η βουλευτής Επικρατείας παρέπεμψε σε προσεχείς δηλώσεις του ίδιου του κ. Παπανδρέου για τυχόν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναντήσεις Παπανδρέου με βουλευτές

    [12] Διεθνή

    "Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης" H μέρα που συγκλόνισε την Ευρώπη

    (11/3/2004 5:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: El Mundo

    Η Ισπανία αιμορραγεί. Στις 11 Μαρτίου του 2004, το ρολόι παγώνει στις 7.39 το πρωί, την ώρα που σημειώνονται οι πρώτες εκρήξεις στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Ακολουθούν, εκρήξεις στο σταθμό του Ελ Πόσο και της Σάντα Εουχένια. Εκατόν εβδομήντα τρεις είναι οι νεκροί και σχεδόν 900 τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Την κόλαση του Δάντη, έζησαν σήμερα οι Μαδριλένοι, μία ημέρα που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως η " 11η Σεπτεμβρίου" της Ευρώπης. Οι σκηνές που ακολούθησαν δεν περιγράφονται. Οι εικόνες όμως, μιλούν από μόνες τους. Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό το χρονικό της φρίκης.

    Τα πρώτα λεπτά

    07.39: Σε ώρα αιχμής, σημειώνονται τρεις εκρήξεις, με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων η μία από την άλλη, στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Από τις εκρήξεις καταστρέφονται δυο βαγόνια του συρμού, το ένα σταθμευμένο στο σταθμό και το άλλο σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων. (στο ύψος του δρόμου Τεγιέζ).

    07.41: Νέα έκρηξη σημειώνεται στο τρένο που ερχόταν από την περιοχή Σερκάνιας, το οποίο ήταν στο σταθμό του Ελ Πόζο.

    07.42. Σημειώνεται έκρηξη σε βαγόνι τρένου που ήταν σταθμό Σάντα Ευουχένια της Μαδρίτης. Είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός.

    08.00. Στο σημείο των εκρήξεων φθάνουν τα πρώτα σωστικά συνεργεία και περιγράφουν την κατάσταση ως χαοτική καθώς υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ισπανίας (RENFE) διακόπτει τα δρομολόγια από την Σερκάνια και η αστυνομία αποκλείει την περιοχή, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στους γύρω δρόμους.

    Μία ώρα μετά

    08.07: Οι αστυνομικές δυνάμεις αρχίζουν να μιλούν για πολλά θύματα. Λίγα λεπτά αργότερα δηλώνουν ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί και γύρω στους 100 τραυματίες. Στα σημεία των εκρήξεων καταφθάνουν ακόμα είκοσι περιπολικά και οχήματα της πυροσβεστικής.

    08 .38 : Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Μαδρίτης, (SAMUR) στήνει πρόχειρα ένα νοσοκομείο σε γήπεδο που βρίσκεται κοντά στα σημεία των επιθέσεων. Την ίδια ώρα, ζητείται από όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης, να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δεχθούν τους πολυάριθμους τραυματίες. Στο σημείο των εκρήξεων προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους τραυματίες απλοί πολίτες, κάτοικοι των γύρω περιοχών.

    08.40. Το Λαϊκό Κόμμα, αναστέλλει λόγω των γεγονότων την προεκλογική του εκστρατεία.

    08.43. Το πυροσβεστικό σώμα της Μαδρίτης, κάνει έναν πρώτο απολογισμό των θυμάτων στο σταθμό του Ελ Πόσο. Μιλά για 15 νεκρούς.

    08.48. Ο γενικός γραμματέας του λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι και υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό θώκο, αναστέλλει και επίσημα όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα συγκεντρώσεις

    Μία ώρα και τριάντα λεπτά μετά

    08.54: Ο Σιδηροδρομικός Οργανισμός της χώρας, διακόπτει την κυκλοφορία από και προς τους σταθμούς της Ατότσα, του Σαμαρτίν και της Μαδρίτης. Το Μετρό της Μαδρίτης, κλείνει τη γραμμή 1 για λόγους ασφαλείας

    08.56: Η αστυνομία διακόπτει όλους τους δρόμους γύρω από το σταθμό της Ατότσα και εκκενώνει το σταθμό από φόβο μην εκδηλωθούν νέες εκρήξεις.

    08.59: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα προεκλογικές του εκδηλώσεις. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό θώκο Χοσέ Λουίς Ροδρίγεζ Σαπατέρο, ζητά από όλα τα κόμματα να επιδείξουν ενότητα και καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες την προσεχή Κυριακή.

    Δυο ώρες μετά

    09.00: Η Δημοτική Αστυνομία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συνολικά τριάντα νεκροί . Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι υπάρχουν 20 νεκροί στους σταθμούς του Ελ Πόσο και περίπου 8-10 στην Σάντα Εουγένια και στην Ατότσα.

    09.02: Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ανακοινώνει ότι αναστέλλει όλες του τις προγραμματισμένες για σήμερα, επαφές.

    09.10: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ροδρίγο Ράτο, καταφθάνει στο σταθμό της Ατότσα για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι την κατάσταση. Στις περιοχές που σημειώθηκαν οι εκρήξεις, σπεύδουν επίσης και άλλοι πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος της Μαδρίτης Αλμπέρτο Ρουίζ Γκαγιαρδόν, ο αντιδήμαρχος Μανουέλ Κόβο και ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας Πέδρο Κάλβο.

    09.10: Έκκληση στους πολίτες για αίμα, απευθύνουν όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    09.22: Ο Γιαμαζάρες, ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς, ανακοινώνει ότι διακόπτει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος και καταγγέλλει τη ναζιστική βαρβαρότητα της ΕΤΑ.

    09.28: Ένα δεύτερο πρόχειρο νοσοκομείο στήνεται κοντά στο σταθμό της Σάντα Εουγένια.

    09.36: Διαφορετικές αστυνομικές πηγές, εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τους εξήντα.

    09.45.:Στο σημείο των εκρήξεων καταφθάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Ασέβες. Αξιωματούχοι του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους εξήντα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στο σταθμό της Ατότσα, υπάρχουν 29 νεκροί, στο σταθμό του Πόσο, 18 νεκροί και στο σταθμό της Σάντα Εουγένια δεκαπέντε νεκροί.

    09.47: Λεπτό προς λεπτό ενημερώνεται για την τραγωδία ο Βασιλιάς και ο πρίγκιπας της Ισπανίας

    10.00: Οι περιγραφές που δίνουν οι αυτόπτες μάρτυρες είναι συγκλονιστικές. Μιλούν για μία κόλαση του Δάντη.

    10.01: Νέα έκρηξη σημειώνεται στο σταθμό της Ατότσα, αυτή τη φορά όμως πρόκειται για ελεγχόμενη έκρηξη από την αστυνομία.

    10.05: Εκατοντάδες τραυματίες, συρρέουν στα νοσοκομεία της ισπανικής πρωτεύουσας.

    10.06: Ο δικαστής Χουάν δε Όλμο, τίθεται επικεφαλής της έρευνας για τα αιματηρά γεγονότα.

    10.07: Ο Βάσκος πολιτικός Χουάν Χοσέ Ιμπαρετξε, δηλώνει "Η ΕΤΑ γράφει το τέλος της. Είμαι απόλυτα βέβαιος"

    10.08: Η κυβέρνηση καλεί όλους τους Ισπανούς πολίτες να δώσουν το παρόν τους σε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα, με σύνθημα " Με τα θύματα, με το Σύνταγμα, για την εξάλειψη της τρομοκρατίας".

    Τρεις ώρες μετά

    10.10: Ο σιδηροδρομικός οργανισμός της χώρας, δίνει στη δημοσιότητα τηλεφωνικούς αριθμούς κλήσης για πληροφορίες σε συγγενείς των θυμάτων.

    10.18: Τα νοσοκομεία της Μαδρίτης, θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

    10.19: Η βασιλική οικογένεια, ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες της για σήμερα δραστηριότητες

    10.36. Συγκαλείται εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    13.32. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Ασέβες, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου. Δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί είναι 173 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους εξακόσιους.Ο υπουργός, δηλώνει πεπεισμένος ότι πίσω από τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα κρύβεται η ΕΤΑ.

    [13] Εσωτερικά

    Διχάζουν ακόμα οι χηρεύουσες μητροπόλεις Νέα αναβολή στο Φανάρι

    (11/3/2004 5:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Σε προσεχή συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συζητηθούν οι απαντήσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις κενές θέσεις στις χηρεύουσες μητροπόλεις. Αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας, αποτελούμενη από τρεις μητροπολίτες και τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον κατάλογο των εκλόγιμων στη χηρεύουσα Μητρόπολη Κοζάνης, για να ασκήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης τα δικαιώματα, που προβλέπει η πράξη του 1928. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα εγγράφονται στον κατάλογο τυχόν ονόματα, που θα ήθελε να προσθέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το Πατριαρχείο φαίνεται να εμμένει στη θέση ότι, ο κ. Βαρθολομαίος θα μπορεί να εγγράφει ονόματα υποψηφίων για τις μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας, χωρίς την τελική έγκριση της Ιεραρχίας. Ωστόσο, εκκλησιαστικοί κύκλοι στο Φανάρι δεν θεωρούν τις εκκρεμότητες καθοριστικές, αφού διακρίνεται η διάθεση της ελληνικής Εκκλησίας "να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

    [14] Διεθνή

    Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων

    (11/3/2004 6:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά της για πάταξη της τρομοκρατίας η οποία θέλει να πλήξει τη δημοκρατία.

    "Όχι άλλες βόμβες, όχι άλλοι θάνατοι, μαζί θα τελειώσουμε με την τρομοκρατία", με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, αφού καταδίκασε τις επιθέσεις, κάλεσε σήμερα το πρωί τους ευρωβουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, ενώ ζήτησε να κυματίσουν μεσίστιες, έξω από το Κοινοβούλιο, η ισπανική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την 11η Μαρτίου Διεθνή Ημέρα για τα Θύματα της Τρομοκρατίας.

    "Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ισπανίας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα κοντά στον ισπανικό λαό, στην ισπανική κυβέρνηση, στο βασιλιά της Ισπανίας. Είμαι βαθύτατα λυπημένος. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γιαυτήν την πράξη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό Πρωθυπουργό κατά την οποία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και καταδίκασε τις επιθέσεις.

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε στο Βασιλιά και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της.

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την Ισπανίδα ομόλογό του, Άνα Παλάθιο, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια και τα αισθήματα βαθιάς συμπάθειας προς την ισπανική κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων και καταδίκασε τις επιθέσεις. Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι καμία επίκληση υπεράσπισης δικαιωμάτων δεν νομιμοποιεί πράξεις τυφλής βίας και τρομοκρατίας.

    Την αγανάκτηση και την αλληλεγγύη της προς τον ισπανικό λαό εξέφρασε η Γαλλία δια στόματος του προέδρου Ζακ Σιράκ, του πρωθυπουργού, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Σαρκοζί.

    Η τετραπλή επίθεση στη Μαδρίτη υπογραμμίζει "την τρομοκρατική απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε πολλές χώρες" και την ανάγκη να καταπολεμηθεί σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα "απεχθή επίθεση εναντίον της δημοκρατίας" δήλωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται στο πλευρό της Ισπανίας.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον Ισπανό ομόλογό του ανακοίνωσε με δήλωσή της η ιταλική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, δήλωσε πως έχει "σοκαριστεί βαθιά" από τις επιθέσεις "εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας" και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ισπανία.

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Άχερν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πως "η επιλογή του χρόνου στον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις είχε στόχο να προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναταραχή και τα περισσότερα θύματα. Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής διαδικασίας και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα πολιτικό μέσο". Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Κόουεν.

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχοφστάτ καταδίκασε τις "βάρβαρες" επιθέσεις στη Μαδρίτη και ζήτησε να "εντατικοποιηθεί" η ευρωπαϊκή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    "Επίθεση εναντίον όλων των Ευρωπαίων", χαρακτήρισε το χτύπημα σε συλλυπητήριο μήνυμά της, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Λάιλα Φράιβαλντς.

    "Η τρομοκρατία είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος" τόνισε ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, και πρόσθεσε πως "όλα τα ελεύθερα κράτη πρέπει να ενωθούν για να την αντιμετωπίσουν".

    Για "προσβολή στο Θεό" κάνει λόγο η ανακοίνωση του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ που εκδόθηκε από το Βατικανό.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σχέφερ καταδίκασε "δριμύτατα την παράλογη πράξη βαρβαρότητας", και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα κάλεσε την ισπανική δικαιοσύνη να καταδιώξει τους δράστες και να τους προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπερτράν Ραμσαράν, καταδίκασε επίσης τις "αδίστακτες και θηριώδεις" επιθέσεις.

    Σθεναρά καταδίκασε τις επιθέσεις και το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζοντας πως "καμία υπόθεση στον κόσμο δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια βαρβαρότητα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 March 2004 - 17:51:06 UTC