Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εικόνες φιλοτεχνημένες με τη βυζαντινή τεχνοτροπία «Αγλάισμα Ναού»:
  • [02] Με εγγύηση Ελεύθερος ο Νταμπίζας
  • [03] Δέκατη συνάντηση για το Κυπριακό
  • [04] Συνεντεύξεις της Νταϊάνα σε αμερικανικό δίκτυο
  • [05] Του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου Χαλκιά και Γκουντενούδη
  • [06] Περιοδεία Καραμανλή στις μονοεδρικές Μήνυμα ενότητας από το Καρπενήσι
  • [07] Με ρυθμό ανάπτυξης 5% Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη η Ελλάδα
  • [08] Υπέρ του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα Συνέντευξη Παπανδρέου στο Internet
  • [09] "Έφυγε" ο Φίλιππος Ηλιού
  • [10] Στα 50 του χρόνια Ο μυθικός Γκοτζίλα αποσύρεται από τη μεγάλη οθόνη
  • [11] Περιορίζουν τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 1/3 Φάρμακα χοληστερόλης κατά
  • [12] Η Μόσχα αρνείται Ρωσική υποστήριξη σε όπλα της Βαγδάτης
  • [13] Συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ Νομιμοποίηση των συμβασιούχων ζητά
  • [14] Επιθέσεις κατά Τούρκων στο Αφγανιστάν
  • [15] Επιχείρηση στη Ραμάλα Ανάπτυξη Ισραηλινών γύρω από το αρχηγείο του
  • [16] Ώρες αγωνίας στο Βόρειο Πόλο
  • [17] Νέες αντιρρήσεις από τους Σιίτες "Στον αέρα" η υπογραφή του προσωρινού
  • [18] Στόχος η σύλληψη των μελών της οργάνωσης Η γαλλική κυβέρνηση καλεί την

    [01] Πολιτισμός

    Εικόνες φιλοτεχνημένες με τη βυζαντινή τεχνοτροπία «Αγλάισμα Ναού»: Έκθεση αγιογραφίας

    (5/3/2004 12:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τριάντα αγιογραφίες, όλες φιλοτεχνημένες με την παραδοσιακή βυζαντινή τεχνοτροπία που εντάσσεται στον κύκλο μεταξύ Μακεδονικής και Κρητικής ζωγραφικής (13ος - 18ος αιώνας μ.Χ), εκθέτονται από τις 8 Μαρτίου 2004 στο Δημαρχείο της Χαλκίδας (παραλία), στην αίθουσα «Βυζαντινό». Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της Κατερίνας Μέντζου, η οποία μετά από χρόνια μελέτης παλαιών προτύπων-εικόνων και αρχαίων κειμένων-γραφών, αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό που η πίστη της, η ευαισθησία και το ταλέντο της γέννησαν: Το «Αγλάισμα (κόσμημα) Ναού»... Όλες οι εικόνες της έκθεσης έχουν αγιογραφηθεί πάνω σε ξύλινη επιφάνεια και έχουν ζωγραφιστεί με την τεχνική της ωογραφίας (αυγοτέμπερας), ενώ για το φόντο έχουν χρησιμοποιηθεί φύλλα χρυσού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου.

    Κατερίνα Μέντζου

    Η Κατερίνα Μέντζου γεννήθηκε στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

    Πήρε τα πρώτα μαθήματα τέχνης στο εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας με τη Φρόσω Μαλέα.

    Σπούδασε στην Αθήνα, στη σχολή του Μιχάλη Βελουδάκη, σχέδιο για δύο χρόνια με τη Μίνα Παχιού, χρωματολογία με τον Δημήτρη Σεβαστάκη και ενδυματολογία με τον Μιχάλη Βελουδάκη και τον Έρωτα Μητσάκη.

    Στη συνέχεια σπούδασε για τρία χρόνια Βυζαντινή αγιογραφία στην ιδιωτική σχολή του Σπύρου Καρδαμάκη στην Αθήνα.

    [02] Αθλητισμός

    Με εγγύηση Ελεύθερος ο Νταμπίζας

    (5/3/2004 11:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του Νίκου Νταμπίζα. Οπως έγινε γνωστό, οι ισπανικές αρχές άφησαν ελεύθερο με εγγύηση τον διεθνή αμυντικό της Λέστερ, ο οποίος μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αγγλία. Ο "Ντάμπι" συνελήφθη την Πέμπτη μαζί με άλλους οκτώ συμπαίκτες του, καθώς σύμφωνα με τις κατηγορίες τριών γυναικών, γερμανικής καταγωγής, οι ποδοσφαιριστές μπήκαν βίαια στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν στο Αλικάντε, όπου και πραγματοποιεί μίνι προετοιμασία και η Λέστερ, και τους επιτέθηκαν. Εκτός του Νταμπίζα, οι Ισπανοί άφησαν με εγγύηση και τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της Λέστερ, Ντάνι Κόιν, ενώ χωρίς όρους αφέθηκε ο Γερμανός μέσος, Στέφεν Φρόιντ. Αντίθετα, οι Πολ Ντικοφ, Λιλιάν Ναλίς, Ματ Ελιοτ, Φρανκ Σινκλέρ, Κιθ Γκιλέσπι και Τζέιμς Σκόουκροφτ, παραμένουν υπό κράτηση, καθώς αργότερα σήμερα αναμένεται να καταθέσουν σχετικά με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. "Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι τρεις ποδοσφαιριστές μας αφέθησαν ελεύθεροι", δήλωσε λακωνικά ο γενικός διευθυντής της Λέστερ, Τιμ Ντέιβις.

    [03] Εσωτερικά

    Δέκατη συνάντηση για το Κυπριακό

    (5/3/2004 1:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συνεχίζονται και σήμερα στη Λευκωσία οι απευθείας συνομιλίες του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ραούφ Ντενκτάς, υπό τον Αλβαρο ντε Σότο, ενώ την ίδια ώρα, σε διάβημα προς την βρετανική κυβέρνηση για δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προέβη η Λευκωσία. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διέψευσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, και δήλωσε ότι αν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορέσει να πάρει ότι θέλει, ο ίδιος θα αγωνιστεί κατά της αποδοχής του σχεδίου Ανάν. Σταθερή παραμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη θέση της για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν. Στην τουρκική πρωτεύουσα μεταβαίνει εκτάκτως, σήμερα, ο Αλβάρο Ντε Σότο, ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος, Τόμας Γουέστον, μετά τις επαφές του με την τουρκική ηγεσία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού έως την 1η Μαΐου.

    Στην Αγκυρα ο Ντε Σότο

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Στρο είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι Ελληνοκύπριοι απαντήσουν αρνητικά στο δημοψήφισμα, θα αντιπροσωπεύουν μόνο το νότιο τμήμα της Κύπρου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ανέφερε ότι μετά τη μελέτη του κειμένου με τις ακριβείς δηλώσεις του κ. Στρο, κάλεσε στο γραφείο του τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας, Λυν Πάρκερ, και του επέδωσε γραπτό διάβημα. Ο κ. Πάρκερ δεσμεύτηκε να το διαβιβάσει στο Λονδίνο

    Λίγο πριν αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε ερώτηση εάν γνωρίζει ποια θέματα θα συζητήσει στην Άγκυρα ο Αλβαρο ντε Σότο, απάντησε ότι "θα συζητήσει αναφορικά με το σχέδιο Ανάν". Αμέσως μετά τη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

    Ερωτηθείς αν στις συνομιλίες συζητήθηκε θέμα εδαφικής αναπροσαρμογής, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν συζήτησαν ακόμη την εδαφική πτυχή.

    Στο προεδρικό Μέγαρο, λίγο προτού αναχωρήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μετέβη ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Χρήστος Παναγόπουλος.

    Η Τουρκία "βλέπει" λύση πριν την 1η Μαΐου

    Ευχαριστημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις ο Ραούφ Ντενκτάς από τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό είπε πως ήταν πολύ ικανοποιητική, και πρόσθεσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι από την αρχή μέσα στα διαδικασία και εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί και να τερματιστεί από τον κατοχικό ηγέτη.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για την ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη, ότι δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθούν τα συμφέροντα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κύπρος, όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, πρέπει να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διζωνικότητα και οι εγγυήσεις.

    Ακόμα υποστήριξε ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού με μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία και προέβαλε ξανά τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει επιδείξει καλή πρόθεση και πως προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα στο μέλλον.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης χρειάζεται να υπάρξει βούληση και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, "προκειμένου να εξευρεθεί μια διευθέτηση που να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί".

    Ο Γκιουλ είπε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει με τον κατοχικό ηγέτη τις τελευταίες εξελίξεις και υποστήριξε ότι Άγκυρα και κατεχόμενα τάσσονται υπέρ της λύσης . "Καταβάλλουμε προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται η από κοινού διαβίωση των δύο κοινοτήτων, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικοτήτων", είπε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Καταλήγοντας , εξέφρασε την ευχή πριν από την 1η Μαΐου οι δύο πλευρές στην Κύπρο να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρνητική η στάση του Ντενκτάς

    [04] Διάφορα

    Συνεντεύξεις της Νταϊάνα σε αμερικανικό δίκτυο

    (5/3/2004 12:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Ταινίες που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με συνέντευξη της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα, προβλήθηκαν την Πέμπτη από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC . Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε το 1991 και το 1992 και αποτέλεσε τη βάση του βιβλίου το οποίο συνέγραψε στη συνέχεια ο βασιλικός βιογράφος, Αντριου Μόρτον. Στη συνέντευξη αυτή, η Νταϊάνα μιλά για την άσχημη πλευρά του "παραμυθένιου" γάμου της, καθώς γνώριζε από την αρχή για τη ρομαντική σχέση του συζύγου της με τη Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, καθώς και για τη μάχη που έδωσε κατά της βουλιμίας.

    Διαφορετική εικόνα

    Το βιβλίο του Μόρτον προκάλεσε ταραχή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ ο συγγραφέας δήλωσε την Τετάρτη ότι από τις μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις αποδεικνύεται πόσο διαφορετική ήταν η Νταϊάνα από τη ''δημόσια κατασκευασμένη εικόνα της'' και τις ''πομπώδεις δηλώσεις της''.

    ''Εδώ θα δείτε μια ζεστή και πολύ ανθρώπινη ύπαρξη, που αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα αρνητικό περιβάλλον'', δήλωσε ο Μόρτον και πρόσθεσε: ''Πιστεύω ότι ο κόσμος θ' αρχίσει να καταλαβαίνει την Νταϊάνα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, γιατί κατά βάση ήταν έναν άτομο εξαιρετικά αστείο και με χιούμορ''.

    ''Ήμουν απίστευτα ήρεμη , είχα την ηρεμία νεκρού. Νεκρική ηρεμία. Ένιωθα σαν πρόβατο επί σφαγή και το ήξερα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα'', δηλώνει η Νταϊάνα, σχετικά με τη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα.

    Σχετικά Links:

    NBC

    [05] Αθλητισμός

    Του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου Χαλκιά και Γκουντενούδη στα ημιτελικά

    (5/3/2004 12:31:00 μμ)

    Στα 400μ γυναικών η Φανή Χαλκιά εντυπωσίασε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού της Βουδαπέστης, αφού τρέχοντας στην 2η προκριματική σειρά, πήρε από την αρχή κεφάλι στην κούρσα και νίκησε με 51.77, συντρίβοντας το προηγούμενο Πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 52.65 και ανήκε στη Χρύσα Γκουντενούδη από τις 22/2/2004 στο μίτινγκ "Αθήνα" που φιλοξενήθηκε στην Παιανία. Φυσικά η Χαλκιά πήρε την πρόκριση για τα αυριανά ημιτελικά (13.20), όπως και η Χρύσα Γκουντενούδη, που τρέχοντας λίγη ώρα αργότερα στην 4η σειρά πήρε την 2η θέση με 53.09 , πίσω από την μεγάλη Ρωσίδα αθλήτρια Ναταλία Ναζάροβα που τερμάτισε σε 51.77. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταδίδεται απ΄ ευθείας από την ΕΤ1.

    H Γεωργία Κοκλώνη τερμάτισε 3η στη δεύτερη προκριματική

    Στα ημιτελικά των 60μ γυναικών προκρίθηκε η Γεωργία Κοκλώνη, τερματίζοντας 3η στη 2η προκριματική σειρά με 7.29. Η Ελληνίδα σπρίντερ προκρίθηκε απευθείας από τη σειρά της αφού περνούσαν οι τέσσερεις πρώτες απευθείας για τα ημιτελικά.

    Πρώτη στη 2η προκριματική σειρά ήταν η Κριστίν Αρόν με 7.15 και δεύτερη η Βίντα Ανίμ (Γκάνα) με 7.28. Η Κοκλώνη που είχε φέτος 7.26 και ατομικό ρεκόρ 7.17, πέρασε με την 10η καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά, όπου θα μετάσχει στην 3η σειρά (19.42), μαζί με τις Σαφρονίκοβα (Λευκορωσία), Καντιάτου Καμαρά, Κριστίν Αρόν (Γαλλία), Ντέμππι Φέργκιουσον (Μπαχάμες), Μέρλιν Οτι (Σλοβενία), Ενίκο Σάμπο (Ουγγγαρία) και Τζόις Μαντουάκα (Βρετανία). Για τον τελικό (20.50) προκρίνονται οι δύο πρώτες κάθε σειράς (3) και οι δύο με τον καλύτερο χρόνο.

    [06] Εκλογές

    Περιοδεία Καραμανλή στις μονοεδρικές Μήνυμα ενότητας από το Καρπενήσι

    (5/3/2004 4:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι μονοεδρικές περιφέρειες είναι ο τελευταίος σταθμός της προεκλογικής εκστρατείας του Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την περιοδεία του από το Καρπενήσι, όπου τον υποδέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματος και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και ο Κώστας Καραμανλής θα γίνει, όπως είπε, πρωθυπουργός. "Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή", υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους τους Έλληνες και έκανε ειδική αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη, που, όπως είπε, πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή τις ιδέες του για εθνική συμφιλίωση. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν δυναμικά στις κάλπες: "έχει σημασία η ψήφος όλων", είπε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα θέτοντας ως βασικές αρχές της ΝΔ την ενότητα και την ομοψυχία. Ο κ. Καραμανλής σήμερα επρόκειτο να πάει στη Ζάκυνθο αλλά λόγω κακοκαιρίας η επίσκεψή του ματαιώθηκε.

    Σκληρή κριτική για το θέμα των φυλλαδίων

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών και των πειραματισμών τελειώνει εδώ, γιατί οι πολίτες απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις, μια νέα προοπτική και νέα πολιτική". Ακόμη έκανε λόγο για πλατιά κοινωνική συμμαχία, που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι ''στις 7 του Μάρτη κάνουμε μία καθοριστική αλλαγή για το μέλλον του τόπου μας, επιλέγουμε να προχωρήσουμε μπροστά , με νέες πολιτικές ιδέες, πρόσωπα και να φύγουμε μακριά από τις αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εμμέσως και στο θέμα με τα φυλλάδια, λέγοντας ότι ''στις 7 του Μάρτη η Ελλάδα αλλάζει κυβέρνηση, δεν αντέχει την παρακμή, παρακρατικές μεθοδεύσεις με τον ισχυρισμό ότι δεν εμπιστεύονται τις επίσημες αρχές, ούτε τις καθεστωτικές πρακτικές ενός συστήματος εξουσίας που ξεφεύγει συστηματικά από τις αρχές της δημοκρατίας και επιλέγει μια νέα διακυβέρνηση, με μία κυβέρνηση κοινωνικής και δημοκρατικής ευαισθησίας που θα χαρακτηρίζεται από εργατικότητα, αποτελεσματικότητα, σεμνότητα και μετριοπάθεια''.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις ότι η Νέα Δημοκρατία θα προωθήσει "τα δικά της παιδιά" επεσήμανε πως ''αγκαλιάζουμε όλους τους Έλληνες και βάζουμε οριστικό τέλος στις ετικέτες και τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς του παρελθόντος, γιατί στην Ελλάδα του αύριο δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι δικοί τους. Βασική αρχή μας είναι η ενότητα, η ομοψυχία, η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών''. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του είναι ο άνθρωπος και ανέφερε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη να φτάνει παντού και η ευημερία να είναι για όλους.

    "Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ανάπτυξη στην περιφέρεια"

    Έδωσε έμφαση στον πολιτισμό, την παιδεία, τις νέες τεχνολογίες, την επανίδρυση του κράτους και πρόσθεσε ότι "δε μας ταιριάζει το γκρίζο, η άρνηση, το χθες, προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά με την δύναμη των ιδεών μας, συναινετικές μεταρρυθμίσεις, σεβασμό σε όλους τους πολίτες, διαφάνεια, ευθύνη και ταπεινότητα".

    Επανέλαβε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για την οικονομική πολιτική, τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων και της περιφέρειας με αναπτυξιακό πρόγραμμα.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα τοπικά έργα υποδομής, στην αξιοποίηση του τουρισμού και την ενίσχυση της περιφέρειας, καθώς, όπως είπε, "ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ανάπτυξη στην περιφέρεια, δυναμική κοινωνία και ισχυροί Έλληνες".

    Στο μεταξύ, το πρωί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε τηλεφωνικά στον Κώστα Καραμανλή καλή επιτυχία στις εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τηλεοπτική συνέντευξη Καραμανλή

    [07] Οικονομία

    Με ρυθμό ανάπτυξης 5% Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη η Ελλάδα

    (5/3/2004 2:45:00 μμ)

    Πρώτη και με διαφορά κατατάσσεται στην Ευρωζώνη η Ελλάδα σε ρυθμό ανάπτυξης, για το δ τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 5%, όσο δηλαδή και το γ τρίμηνο του 2003, την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης την ίδια περίοδο άγγιξε το 0,6%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αντίστοιχη ανάπτυξη αναμένεται για τη χώρα μας και για το α τρίμηνο του 2004. "Η σημερινή μέρα είναι μέρα περηφάνιας για τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η "Eurostat".

    Αισθητό πλήγμα λόγω ευρώ

    "Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε"

    Αννα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

    Μετά την Ελλάδα, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ισπανία με ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Χειρότερη επίδοση σημείωσε η ολλανδική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,8%, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης όλα τα τρίμηνα του 2003. Το 2003, στην Ελλάδα, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο με ρυθμό 4,7%, στην Ευρωζώνη με 0,4% και στην Ε.Ε. με 0,7%. Σύμφωνα με την Eurostat, το ευρώ έπληξε αισθητά την ευρωπαϊκή οικονομία το 2003, με τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά 1,8% το δ' τρίμηνο και τις εξαγωγές να σημειώνουν οριακή αύξηση (0,1%). Στην Ευρωζώνη, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3% και η κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 0,7%. Ωστόσο, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,8%.

    "Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέσο όρο ανάπτυξης 4,7% έναντι του 3,8% που ήταν ο αναμενόμενος ρυθμός. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,9%, ενώ πίσω από την Ελλάδα ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η Ισπανία και Μ. Βρετανία με 2,4%", τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ''Eurostat''.

    Επίσης, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "πετύχαμε ήδη τον στόχο που είχε θέσει στο πρόγραμμα της για την επόμενη τετραετία η Ν.Δ".

    Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι "η επίτευξη του συγκεκριμένου ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί δικαίωση της οικονομικής πολιτικής και δείχνει με ποιον τρόπο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποστηρίξει την κοινωνική του πολιτική".

    [08] Εκλογές

    Υπέρ του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα Συνέντευξη Παπανδρέου στο Internet

    (5/3/2004 1:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδραστική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο portal του Pathfinder, με αποκλειστικό θέμα στις Νέες Τεχνολογίες και το Internet. Οι Έλληνες χρήστες του Internet είχαν την ευκαιρία να θέσουν ηλεκτρονικά τις ερωτήσεις τους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει δείξει επανειλημμένως το μεγάλο του ενδιαφέρον αλλά και τις γνώσεις τους, ενώ παράλληλα τέθηκαν ερωτήματα από ειδικούς συντάκτες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών των εφημερίδων Έθνος, Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Αδέσμευτος Τύπος, Απογευματινή, Καθημερινή και των περιοδικών PC Magazine, RAM, καθώς και από τον επίσημο φορέα IAB Hellas. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την "διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στην Κοινωνία της Γνώσης", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά το κόστος σύνδεσης στο Internet, υποσχέθηκε, πως "μέσα στο 2004 θα συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στόχος είναι, το μηνιαίο κόστος σύνδεσης ADSL σε ταχύτητες 1Mbit να μειωθεί σε λιγότερο από 30 ευρώ". Τέλος, εμφανίστηκε θιασώτης του Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ).

    Μέτρα υπέρ της τηλε-εργασίας

    "Την ερχόμενη τετραετία όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι βιβλιοθήκες, οι δήμοι και άλλοι φορείς της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα ".

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε θιασώτης του Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), τονίζοντας "η λογική αυτή της κοινής προσπάθειας και της ελεύθερης διάθεσης και χρήσης της γνώσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κοινή μας προσπάθεια μας για την ανάπτυξη μιας Κοινωνίας της Γνώσης για όλους".

    Αναφερόμενος στην τηλε-εργασία, την οποία χαρακτήρισε, "νέο μοντέλο εργασίας", και στα μέτρα, που προτίθεται να λάβει προκειμένου η τηλε-εργασία για κάποιες ομάδες πληθυσμού όπως μητέρες, ανάπηροι, σπουδαστές, ασθενείς, κρατούμενους κλπ, να γίνει ελκυστική στις εταιρίες, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει πλήρως και τα εργασιακά δικαιώματα των τηλε-εργαζομένων ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι, "θα επενδυθούν σε υποδομές για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και επιπλέον θα αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές οπτικών ινών", ενώ θα υπάρξουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο εργασίας.

    "Τα ευρυζωνικά δίκτυα θα συνδέσουν όλες τις περιοχές της χώρας. Έχουμε ήδη αναπτύξει 6.500 χιλιόμετρα οπτικών ινών τα οποία θα αξιοποιήσουμε. Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων γιατί επιτρέπουν την πρόσβαση σε πλούσιο περιεχόμενο και εφαρμογές, διαδραστική επικοινωνία με χρήση κινούμενης εικόνας, που ανοίγουν τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο για την τηλε-εργασία αλλά και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κατάρτιση, την τηλε-ιατρική. Την ερχόμενη τετραετία όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι βιβλιοθήκες, οι δήμοι και άλλοι φορείς της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα ".

    "Αν και ήδη ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις στην αξιοποίηση του θεσμού της τηλε-εργασίας τα ευρυζωνικά δίκτυα θα κάνουν τη δυνατότητα αυτή πραγματικότητα καθώς θα είναι εφικτή η γρήγορη, ασφαλής και συνεχής μεταφορά δεδομένων ήχου και εικόνας μέσω του Διαδικτύου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τυχόν απαιτούμενες τροποποιήσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπου είναι απαραίτητο θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο εργασίας, που αφενός θα παρέχει πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις και αφετέρου θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των τηλε-εργαζομένων. Για τη μεθοδολογία ανάπτυξης της τηλε-εργασίας υλοποιείται ήδη σχετική μελέτη ".

    Υπέρ της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    "Στόχος μας για την επόμενη τετραετία είναι να μετακινούνται ηλεκτρονικά τα έγγραφα και όχι ο πολίτης".

    Για το θεσμικό ρόλο του κράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, πως "διαμορφώνουμε το πλαίσιο, ενισχύουμε τη ζήτηση για εξελιγμένες υπηρεσίες και δίνουμε δυνατότητα στο Internet να αναπτυχθεί, όπως αναπτύχθηκε η κινητή τηλεφωνία και οι υπηρεσίες της ".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι, "στόχος μας για την επόμενη τετραετία είναι να μετακινούνται ηλεκτρονικά τα έγγραφα και όχι ο πολίτης" και πως "έως το 2008 οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες σε πραγματικό χρόνο υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις θα ανέλθουν συνολικά σε 200".

    Παράλληλα δεσμεύτηκε για την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ, που αφορά την Έρευνα και την Τεχνολογία αναφέροντας, πως "στόχος είναι να κινητοποιήσουμε πόρους προς την Έρευνα, που θα αντιπροσωπεύουν το 1,5% του ΑΕΠ αλλά και να ανεβάσουμε το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο 40% από το 20%, που είναι σήμερα ".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμα στη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως μέσα από το Internet, επισημαίνοντας ότι, "συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον τομέα του πολιτισμού".

    Αναφερόμενος στη διάδοση του Ελεύθερου Λογισμικού τόνισε, πως "σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί Εμπορικά λογισμικά και το Λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Η εμφάνιση του Ελευθέρου Λογισμικού-Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι σχετικά πρόσφατη κατάκτηση, που οφείλεται στην συσσώρευση επιτευγμάτων και δυναμικής εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών προγραμματιστών από όλο τον κόσμο, που συμβάλλουν από κοινού στην συνεχή βελτίωση του, παρέχοντας δωρεάν τις γνώσεις τους και τον κόπο τους σε όλους, γεγονός, που του προσδίδει και ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η η διαδικασία ανάπτυξης του ΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται σε ανοικτά συμμετοχικά πρότυπα ανάπτυξης, όπως αυτά των επιστημονικών εργασιών στην ακαδημαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα και πρόσθεσε ότι, "εμείς, σε συνεργασία με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνδιαμορφώνουμε τις κατευθύνσεις για την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων και ενθαρρύνουμε τη χρήση του ανοικτού λογισμικού, όπου είναι τεχνικό-οικονομικά η συμφερότερη λύση... Στόχος είναι η μετατόπιση της αγοράς πληροφορικής από την πώληση απλού εξοπλισμού στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων. Η λογική αυτή της κοινής προσπάθειας και της ελεύθερης διάθεσης και χρήσης της γνώσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κοινή μας προσπάθεια μας για την ανάπτυξη μιας Κοινωνίας της Γνώσης για όλους".

    Ολόκληρη η διαδραστική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύεται στο Pathfinder.

    [09] Εσωτερικά

    "Έφυγε" ο Φίλιππος Ηλιού

    (5/3/2004 2:51:00 μμ)

    Πέθανε σήμερα από την ανίατη νόσο ο 73χρονος ιστορικός Φίλιππος Ηλιού, γιος του Ηλία Ηλιού και υποψήφιος του ΣΥΝ στη Β' Αθηνών. Ο Φίλιππος Ηλιού γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1994 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Οι μελέτες του αναφέρονταν κυρίως στην ιστορία του νεοελληνικού διαφωτισμού, του Ελληνικού Βιβλίου και της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας. Από το 1983 ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού "Τα Ιστορικά", ενώ επίσης υπήρξε εμπνευστής, δημιουργός και πρόεδρος (από το 1992) του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εξήρε την προσφορά του και είπε ότι ο Φίλιππος Ηλιού έπεσε μαχόμενος για την Αριστερά. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είπε ότι ο Ηλιού υπήρξε σε όλη του τη ζωή αγωνιστής, τόνισε την προσφορά του στα γράμματα και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

    [10] Διάφορα

    Στα 50 του χρόνια Ο μυθικός Γκοτζίλα αποσύρεται από τη μεγάλη οθόνη

    (5/3/2004 3:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ιδιαίτερα δημοφιλής μορφή του γιαπωνέζικου κινηματογράφου, το γιγάντιο τέρας Γκοτζίλα θ΄ αποχαιρετήσει τη μεγάλη οθόνη το Δεκέμβριο, με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας "Τελικοί Πόλεμοι" που θα επισφραγίσει την 50η επέτειο της σειράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Toho Co. Ltd. Συμπεριλαμβάνοντας τουλάχιστον 10 δημοφιλή τέρατα που έπαιξαν σε προηγούμενες ταινίες, το νέο φιλμ θα προβληθεί στις γιαπωνέζικες αίθουσες στις 11 Δεκεμβρίου. Οι "Τελικοί Πόλεμοι", η 28η ταινία της σειράς που άρχισε το 1954 "θα είναι μια ανθολογία έργων που γυρίστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια και θα τερματίσει τη σειρά", δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής της Toho, Γιουκιχίκο Μοσίντα, ο οποίος, ωστόσο, δεν απέκλεισε μια "επιστροφή" στη μεγάλη οθόνη μελλοντικά.

    Τον λάτρεψαν....

    Με την ευκαιρία αυτής της ''επετειακής'' ταινίας που δείχνει πολέμους τεράτων στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Σαγκάη και το Σίδνεϊ, θα παρουσιαστεί και ο ''βενιαμίν'' των τρομερών πλασμάτων: το πανίσχυρο ''Τέρας Χ'', διευκρίνισε ο Μοσίμπα

    Ο Γκοντζίλα, δημιουργήθηκε σε μια εποχή που σφραγίστηκε από το φόβο των πυρηνικών, την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμαζαν τη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού, ο τερατώδης αυτός ήρωας γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας περισσότερους από 98 εκατομμύρια τηλεθεατές στο Αρχιπέλαγος.

    [11] Υγεία

    Περιορίζουν τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 1/3 Φάρμακα χοληστερόλης κατά των εγκεφαλικών

    (5/3/2004 3:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη μπορεί να περιορίσουν τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 1/3 και πρέπει να συμπεριληφθούν σε διεθνείς οδηγίες για τη θεραπεία ενός προβλήματος υγείας που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση επιστημόνων. Φάρμακα που περιέχουν στατίνες, συνήθως συνταγογραφούνται για άτομα που κινδυνεύουν να υποστούν οξύ καρδιακό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, μελέτη σε 20.000 ασθενείς έδειξε ότι μπορεί επίσης να βοηθήσουν ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Η μελέτη δείχνει ότι η θεραπεία με τη χορήγηση στατινών μειώνει γρήγορα τη συχνότητα, όχι μόνο των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων, αλλά και των οξέων ισχαιμικών, χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες,δήλωσε ο καθηγητής Ρόρι Κόλινς, επικεφαλής της Μελέτης Καρδιολογικής Προστασίας.

    Η έρευνα δεν σταματά

    Το 2002 σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν από εγκεφαλικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Το οξύ ισχαιμικό επεισόδιο που προκαλείται από φραγμό των αρτηριών στον εγκέφαλο, είναι πιο σύνηθες από το αιμορραγικό, που οφείλεται σε αιμορραγία εντός του εγκεφάλου.

    Ο Κόλινς, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Radcliffe στην Οξφόρδη της Αγγλίας, δήλωσε ότι οι στατίνες μπορεί να βοηθήσουν οποιονδήποτε έχει χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό ή άτομα με ήδη ένα εγκεφαλικό στο ιστορικό τους.

    Οι ασθενείς στην πενταετή μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet", λάμβαναν 40 χιλιοστόγραμμα ημερησίως φαρμάκου με στατίνες ή ψευδοφάρμακο.

    Οι όμιλοι Pfizer Inc΄ s Lipitor και Marck's Zocor είναι κορυφαίοι στα φάρμακα στατινών, όμως και άλλες φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν νέα τέτοια φάρμακα.

    [12] Ιράκ

    Η Μόσχα αρνείται Ρωσική υποστήριξη σε όπλα της Βαγδάτης

    (5/3/2004 3:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ρώσοι μηχανικοί βοήθησαν μυστικά την Βαγδάτη στο πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς πριν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, γράφει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα "New York Times", επικαλούμενη Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, Ρ ώσοι μηχανικοί εργάστηκαν στο ιρακινό πρόγραμμα τόσο στην Μόσχα όσο και στην Βαγδάτη και ορισμένοι βρίσκονταν ακόμη στην ιρακινή πρωτεύουσα το 2001, ανέφερεαν Αμερικανοί ειδικοί. Οι μηχανικοί που βοήθησαν στα σχέδια απαγορευμένων όπλων πριν από τον πόλεμο εργάστηκαν περισσότερο για λογαριασμό μίας ιδιωτικής εταιρείας παρά για την ρωσική κυβέρνηση, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Η εργασία τους δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το εάν ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνώριζαν για την ανάμειξη ρώσων ειδικών σε προγράμματα απαγορευμένων πυραύλων, παρατηρεί η ίδια εφημερίδα. Μετά τον πόλεμο του 1991 απαγορεύθηκε στο Ιράκ η κατασκευή πυραύλων με βεληνεκές μεγαλύτερο των 150 χιλιομέτρων. Η Μόσχα αρνείται ότι γνωρίζει οτιδήποτε για ρωσική υποστήριξη στο πρόγραμμα κατασκευής απαγορευμένων όπλων.

    "Δεν έχουν παρουσιάσει (Οι Ηνωμένες Πολιτείες)οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για ρωσική ανάμειξη", δήλωσε προς τους New York Times ο Γεβγκένι Χορίσχο, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

    [13] Εκλογές

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ Νομιμοποίηση των συμβασιούχων ζητά ο Τσοβόλας

    (5/3/2004 3:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, για όσους καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δημόσιου τομέα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Τσοβόλας ζήτησε να εφαρμοστεί η σχετική κοινοτική οδηγία, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι, δεν την υλοποιεί η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως, με την μετατροπή των συμβάσεων θα ξεφύγουν οι υπάλληλοι από την ομηρία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ πρότεινε την καθιέρωση της υπευθυνότητας του κάθε υπαλλήλου στο δημόσιο τομέα, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία. Το απόγευμα, ο κ. Τσοβόλας θα περιοδεύσει στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο μεταξύ, το γραφείο τύπου του ΔΗΚΚΙ διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο, 11 πρώην στελέχη του κόμματος, κάλεσαν παλιούς συναγωνιστές και φίλους τους να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης, το ΔΗΚΚΙ κατήγγειλε βανδαλισμούς κατά των εκλογικών του κέντρων στα Πετράλωνα και στο Μοναστηράκι, τους οποίους απέδωσε στην "τεχνητή πόλωση, που προωθείται σκόπιμα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ".

    [14] Διεθνή

    Επιθέσεις κατά Τούρκων στο Αφγανιστάν

    (5/3/2004 3:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένας Τούρκος τεχνικός σκοτώθηκε, ενώ ένα άλλος απήχθη την Παρασκευή στο νότιο Αφγανιστάν, σε επίθεση για την οποία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι έργο ισλαμιστών μαχητών. Οι δύο Τούρκοι εργάζονταν για λογαριασμό της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας Louis Berger Group Inc, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Καμπούλ-Κανταχάρ, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στο Αφγανιστάν από την πτώση των Ταλιμπάν, στα τέλη του 2001.''Αυτό το τραγικό περιστατικό συνέβη τις πρώτες απογευματινές ώρες. Τρομοκράτες είναι οι υπεύθυνοι", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο κυβερνήτης της Ζαμπούλ, Χεϊγιάλ Μοχάμαντ Χουσεινί. Την Πέμπτη, επτά Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον του φυλακίου τους, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι, εκπρόσωπος των ανταρτών, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις.

    [15] Διεθνή

    Επιχείρηση στη Ραμάλα Ανάπτυξη Ισραηλινών γύρω από το αρχηγείο του Αραφάτ

    (5/3/2004 4:44:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύναμη του ισραηλινού στρατού αναπτύχθηκε την Παρασκευή γύρω από το αρχηγείο του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι έφθασαν με τζιπ και θωρακισμένα οχήματα, έχουν αποκλείσει τις εξωτερικές εισόδους του αρχηγείου και τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό. Πηγή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε στην Παλαιστινιακή Αρχή πως οι στρατιωτικοί διεξάγουν μια επιχείρηση που δε διευκρινίστηκε, έξω από το αρχηγείο και δεν έχουν πρόθεση να εισέλθουν σε αυτό. Ο Αραφάτ, τον οποίο το Ισραήλ θέλει να διώξει από την πολιτική σκηνή, είναι από το Δεκέμβριο του 2001 περιορισμένος στο αρχηγείο του, τη Μουκατάα, που έχει επανειλημμένα πολιορκηθεί από τον ισραηλινό στρατό.

    [16] Διεθνή

    Ώρες αγωνίας στο Βόρειο Πόλο

    (5/3/2004 4:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ελπίδες για τη διάσωση των Ρώσων επιστημόνων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε περιοχή του Βόρειου Πόλου, εντός 48 ωρών, εκφράζουν οι αρχές της χώρας. Ένα ελικόπτερο Μi-36 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Αρχανγκέλσκ και αναμένεται να φθάσει στο σημείο του συμβάντος το Σάββατο το πρωί. Η διασωστική ομάδα αποτελείται από 30 άτομα, ενώ και ιατρικό προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή. Παράλληλα, το ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό "Άρκτικα" πλέει με κατεύθυνση τον τόπο του συμβάντος. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρίας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, το σκάφος θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να φτάσει το κομμάτι πάγου, πάνω στο οποίο βρίσκονται οι επιστήμονες, και θα προσφέρει βοήθεια, αν η αποστολή διάσωσης από αέρα αποτύχει. Πάντως, όλοι οι επιστήμονες είναι καλά στην υγεία τους, αν και έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των προμηθειών τους.

    Σώοι και αβλαβείς οι επιστήμονες

    "Όλοί έχουμε έναν και μόνο στόχο: να σώσουμε τους ανθρώπους, που είναι παγιδευμένοι". Ιγκόρ Λαβρένιουκ, υποδιοικητής της Αεροπορίας

    "Όλοι οι ερευνητές έχουν καλή διάθεση, όλα είναι εντάξει", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Βλαντιμίρ Κοσέλγιεφ. Σύμφωνα με τον κ. Κοσέλγιεφ, όλοι οι εγκλωβισμένοι έχουν μέρος για να κοιμηθούν, καθώς και τρόφιμα.

    Μαζί με τους διασώστες μεταβαίνουν στην περιοχή μια συνοδευτική ομάδα του υπουργείου Έκτακτων Αναγκών της Μόσχας, καθώς και έξι ειδικοί, που θα συντονίσουν την επιχείρηση και θα παράσχουν ιατρική βοήθεια, εάν χρειαστεί.

    Μέχρι στιγμής, η Ρωσία αρνείται τη συνδρομή των νορβηγικών αρχών. "Προσφέραμε τη βοήθειά μας στους Ρώσους, όμως μας διαβεβαίωσαν ότι, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την πραγματοποίηση της επιχείρησης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κάρστεν Κλέπσβικ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.

    Εάν η επιχείρηση διάσωσης εξελιχθεί όπως έχει σχεδιαστεί, η επιστροφή των επιστημόνων στην πατρίδα δεν θα διαρκέσει πάνω από έξι ώρες.

    Υπενθυμίζεται ότι, οι Ρώσοι επιστήμονες περιμένουν βοήθεια από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και βυθίστηκε ένα κομμάτι πάγου, παρασύροντας την ερευνητική τους βάση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ στο Βόρειο Πόλο

    [17] Ιράκ

    Νέες αντιρρήσεις από τους Σιίτες "Στον αέρα" η υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος

    (5/3/2004 5:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατούν οι διαδικασίες για την υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα στο πλαίσιο επίσημης τελετής στη Βαγδάτη. Σύμφωνα, με το πρακτορείο Reuters πέντε Σιίτες, μέλη του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ πρόβαλαν την τελευταία στιγμή νέες αντιρρήσεις στο περιεχόμενου του σχεδίου και αρνήθηκαν να παραστούν στην υπογραφή, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναβολή της τέλεσης της. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις του BBC o Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ είναι έξαλλος, ωστόσο σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παραχώρησε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, οι υπογραφές στο κείμενο του προσωρινού Συντάγματος, θα μπουν πριν το τέλος της ημέρας.

    Οι διαφωνίες παραμένουν

    Οι διαφωνίες των Σιιτών αφορούν δύο σημεία του διοικητικού δικαίου , που περιέχονται στο προσωρινό Σύνταγμα.

    Η τελετή υπογραφής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη, αλλά η αιματοχυσία στη θρησκευτική γιορτή των Σιιτών οδήγησε στην μετάθεση της, για μερικές ημέρες αργότερα.

    Να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση και αποδοχή του κειμένου, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάδειξη μίας μεταβατικής κυβέρνησης, που θα παραλάβει τον έλεγχο της χώρας στις 30 Ιουνίου από την αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη. Tο επόμενο βήμα θα είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2005.

    Η πρώτη συμφωνία επί του κειμένου επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα έπειτα από έντονες τριβές στους κόλπους του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ.

    Οι υποστηρικτές του σχεδίου του προσωρινού ιρακινού Συντάγματος λένε ότι η παρούσα μορφή του θέτει τις βάσεις για τη διασφάλιση των πολιτικών ελευθεριών και της ανεξιθρησκίας.

    Οι διαφωνίες επί αγγίζουν σημεία που αφορούν στο ρόλο του Ισλάμ, τα δικαιώματα των γυναικών, την αυτονομία των Κούρδων, το μέλλον των παραστρατιωτικών ομάδων και το κατά πόσο το Ιράκ βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον, ως ένα ομόσπονδο κράτος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το σχέδιο του Συντάγματος, προβλέπει διακυβέρνηση από έναν πρόεδρο και δύο αναπληρωτές, ενώ η πλευρά των Σιιτών αξιώνει εναλλασσόμενη πενταμελή προεδρία, με πλειοψηφία τριών Σιιτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    Αναβολή για το Σύνταγμα του Ιράκ

    Συμφωνία στο Ιράκ για προσωρινό Σύνταγμα

    [18] Διεθνή

    Στόχος η σύλληψη των μελών της οργάνωσης Η γαλλική κυβέρνηση καλεί την AZF

    (5/3/2004 6:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση AZF, η οποία απειλεί πως θα ανατινάξει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αν δεν πάρει λύτρα, προσπαθεί να αποκτήσει η Γαλλία. Την Πέμπτη, δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι των γαλλικών Σιδηροδρόμων "χτένισαν" το δίκτυο, χωρίς να βρουν ίχνος εκρηκτικού μηχανισμού, αν και η οργάνωση ισχυρίζεται πως, έχει τοποθετήσει δέκα βόμβες σε διαφορετικά σημεία των σιδηροτροχιών. Η AZF επικοινωνούσε με την κυβέρνηση μέσω προσωπικών αγγελιών σε εφημερίδες, όμως η επικοινωνία διακόπηκε, όταν η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα.

    Προσπάθειες επανασύνδεσης

    Οι αστυνομικές αρχές επικοινωνούσαν με την οργάνωση από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και έφτασε στα γραφεία των γαλλικών αρχών το πρώτο απειλητικό γράμμα. Οι "συνομιλίες" με την AZF γίνονταν μέσω προσωπικών αγγελιών, που δημοσιεύονταν σε εφημερίδα. Η αστυνομία χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Σούζι και η οργάνωση το ψευδώνυμο ο κ. Μεγάλος Λύκος.

    Οι προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης φαίνεται να αποσκοπούν στον εντοπισμό των μελών της οργάνωσης, προκειμένου να καταλαγιάσει το κλίμα φόβου, που επικρατεί στη χώρα. Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, διευκρίνισε πως, οι αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθούν τα μέλη της οργάνωσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντομινίκ Περμπέν, υποσχέθηκε τη σύλληψή τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άκαρπες οι τρομο- έρευνες στη Γαλλία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 March 2004 - 17:51:36 UTC