Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ποσοστό 94% αξιόπιστη η μέθοδος Τεστ γάμου σώζει απ' το διαζύγιο
  • [02] Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής Δέσμευση για ανατροπές
  • [03] Ομιλία στον ΟΛΠ Πειραιά Οι θέσεις για την αυτοδιοίκηση
  • [04] Στον Μαραθώνα ο Καραμανλής
  • [05] Δυσπιστούν οι αρχές Τρομοκρατική επίθεση η πυρκαγιά στο κρουαζιερόπλοιο
  • [06] Για τον πολίτη Επίσκεψη Τσοβόλα στα Άνω Λιόσια
  • [07] Νεκρό ένα 10χρονο αγοράκι Θανάσιμο χτύπημα από βάρκα
  • [08] Παρελθόν πια ο Αριστίντ Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αϊτή
  • [09] Από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά Γ. Παπανδρέου για την Αυτοδιοίκηση
  • [10] Τρίτο το Περιστέρι
  • [11] Στην Ταραγόνα πήρε τις τελικές αποφάσεις ο Άτα Αποκαλύψεις για την 11η

    [01] Διάφορα

    Σε ποσοστό 94% αξιόπιστη η μέθοδος Τεστ γάμου σώζει απ' το διαζύγιο

    (29/2/2004 8:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εσείς ξέρετε πόσο μπορεί ν αντέξει η σχέση σας; Όχι; Τώρα, μπορείτε να μάθετε. Την ανακάλυψη αξιόπιστης μεθόδου, που επιτρέπει να προβλεφθεί ο κίνδυνος διαζυγίου ενός ζευγαριού, με τη βοήθεια της ψυχολογίας, των μαθηματικών και της στατιστική, ανακοίνωσαν δύο Αμερικανοί καθηγητές. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται ο ψυχολόγος Τζον Γκότμαν, και ο ερευνητής μαθηματικός Τζέιμς Μιουρέιενα, οι οποίοι εφηύραν την εν λόγω μεθοδο, σημειώνοντας, δε, ότι είναι πολύ αξιόπιστη. Μάλιστα, κατά την παρουσίασή της εφεύρεσής στην ετήσια σύνοδο της "Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης", ο Γκότμαν υποστήριξε, ότι έχει, ήδη δοκιμαστεί σε αρκετές εκατοντάδες ζευγάρια τα τελευταία 10 χρόνια και προβλέπει στο 94% των περιπτώσεων, αν τα ζευγάρια θα χωρίσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ή αν θα αντέξουν στο χρόνο.

    Στη στατιστική βασίζεται η μέθοδος

    Εξηγώντας τον τρόπο δουλειάς τους, ο Μιουρέι αποκάλυψε, πως με το συνεργάτη του, έλαβαν ως πρώτη ύλη τους, 15 λεπτά βιντεοσκόπησης από εκατοντάδες ζευγάρια , την ώρα, που διαφωνούσαν για κάποιο ζήτημα.

    Έπειτα, έδωσαν ένα βαθμό σε κάθε θετική αλληλεπίδραση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και αφαίρεσαν ένα βαθμό σε κάθε αρνητική αλληλεπίδραση, ενώ ανέλυσαν και ολοκλήρωσαν στο μοντέλο τους τις εκφράσεις του προσώπου και τους καρδιακούς παλμούς των δύο ατόμων. Το αποτέλεσμα βγήκε βασιζόμενο στη στατιστική, υπό τη μορφή της αναλογίας μεταξύ των θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων.

    Αν τύχει, πάντως να κάνετε το τεστ να έχετε υπόψιν, ότι σύμφωνα με τους δυο επιστήμονες, τα ζευγάρια με αναλογία κατώτερη του 5 αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενου του χωρισμού.

    [02] Εκλογές

    Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής Δέσμευση για ανατροπές

    (29/2/2004 11:47:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην εξαγγελία σειράς δεσμεύσεων, που θα φέρουν μια σειρά από τομές και ρήξεις σε όλους τους τομείς προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στο "Βήμα της Κυριακής". Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται, ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησής του θα θα έχουν αυξηθεί κατά ένα σημαντικό ποσοστό οι μισθοί και οι συντάξεις, το αγροτικό εισόδημα θα είναι "απόλυτα και σταθερά εγγυημένο" και θα έχει σταλεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Ακόμη, τονίζει τον Οκτώβριο, μετά τις ευρωεκλογές και τους ολυμπιακούς αγώνες θα φέρει στη Βουλή δυο νομοσχέδια για την για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι μέσα α αυτούς τους έξι μήνες η χώρα μας θα μπει στο δρόμο της γοργής αλλαγής. Τέλος, έκανε λόγω για την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα σε τρεις μήνες από τη στιγμή, που θ αναλάβει πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς για "λύση συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ΄"Θα υπηρετήσω τον ενεργό πολίτη"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, που προτίθεται ν ακολουθήσει χαρακτηρίζοντάς το βαθιά δημοκρατικό με θεμέλια στον ανοιχτό διάλογο και τις συμμετοχικές διαδικασίες. Τόνισε, πως πιστεύει στην ενεργή παρουσία του πολίτη, ενός πολίτη συμμέτοχου και συνδιαμορφωτή, σημειώνοντας: "Αυτόν θέλω να υπηρετήσω".

    Διαβεβαίωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει "στέρεες πολιτικές και ιδεολογικές βάσεις" και έχει ανάγκη, όπως και κάθε κόμμα εξουσίας για συνεργασία με φωνές, που έχουν άποψη ακόμη κι αν βρίσκονται σε διαφωνία μ αυτό.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του εκλογικό αγώνα, αλλά και τον ενθουσιασμό του για την ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαιτέρως της νεολαίας που πιστεύει, όπως είπε, χαρακτηριστικά, "στο μήνυμα που της στέλνουμε".

    Με την αναφορά στους νέους, του δόθηκε ευκαιρία να διευκρινίσει το θέμα της σύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας. Ο κ Παπανδρέου αναγνώρισε, πως κάτι τέτοιο ακούγεται πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, επεσήμανε, ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πραγματοποιήσει πραγματικά αξιόλογο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και έχει έρθει η ώρα για τολμηρές προσεγγίσεις, που θα επιτρέψουν τη σύνδεση της αγοράς με τη γνώση.

    Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στα αγροτικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι "κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μηδενίσει το τεράστιο έργο, που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε, δε, τα επιτεύγματα του κόμματός του στον τομέα αυτό, μιλώντας, για ζωντάνεμα της υπαίθρου, ανάπτυξη υποδομών και προγράμματα αγροτουρισμού

    [03] Εκλογές

    Ομιλία στον ΟΛΠ Πειραιά Οι θέσεις για την αυτοδιοίκηση

    (29/2/2004 1:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας σε στελέχη από το χώρο της αυτοδιοίκησης τις θέσεις του κομματός του για την επόμενη τετραετία, στον ΟΛΠ Πειραιά. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι φοβάται τον πολίτη και την αποκέντρωση και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι, "όπως αποχώρησε σε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στον χώρο της αυτοδιοίκησης, έτσι θα αποχωρήσει και στις 7 του Μάρτη". Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, τη σημασία της νέας αποκεντρωμένης δομής του κράτους στη διασφάλιση της διαφάνειας, την λογοδοσίας, της προσβασιμότητα και της συμμετοχής του πολίτη. Επίσης στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία και στην "ανατροπή" του συγκεντρωτικού κράτους και της γραφειοκρατίας. Αυτή την ώρα, ο κος Παπανδρέου συναντάται με τον πρώην υπουργό πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λάνγκ και από κεινού θα επισκεφθούν το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στο Πασαλιμάνι.

    [04] Εκλογές

    Στον Μαραθώνα ο Καραμανλής

    (29/2/2004 2:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα πραγματοποίησε το πρωί, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιοχής ως ένα πολύ σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 τονίζοντας, ότι θα πρέπει ν αποτελέσει απόδειξη απέναντι σε όλο τον κόσμο "ότι δεν είμαστε απλώς διαχειριστές ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά ότι μπορούμε και σήμερα να είμαστε πρωτοπόροι του πολιτισμού". Ακόμη επανέλαβε, ότι στις προτεραιότητες του βρίσκονται η παιδεία και ο πολιτισμός, επισημαίνοντας, ότι η επένδυση σε αυτούς τους τομείς αποτελεί για το κόμμα του "το όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα".

    Σε εκκλησία της Ραφήνας το πρωί

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους είχε παρακολουθήσει στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα τη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε: "σήμερα γιορτάζει η Ορθοδοξία και είναι ευκαιρία να σκεφτούμε τα πάντα επίκαιρα πανανθρώπινα μηνύματα". Κάλεσε, δε , εκ νέου όλους τους Έλληνες σε κοινή πορεία για τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πανίσχυρο μήνυμα από το Ηράκλειο

    [05] Διεθνή

    Δυσπιστούν οι αρχές Τρομοκρατική επίθεση η πυρκαγιά στο κρουαζιερόπλοιο

    (29/2/2004 3:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την ευθύνη για την πυρκαγιά σε οχηματαγωγό στ΄ανοικτά της Μανίλας, η οποία άφησε πίσω της ένα νεκρό και 186 αγνοούμενους, ανέλαβε σήμερα η ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό DZBB, ο Αμπού Σουλεϊμάν, εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η οργάνωση αυτή ευθύνεται για την πυρκαγιά στο Superferry 14. Ωστόσο, ο στρατός δεν θεωρεί ιδιαίτερα αξιόπιστη αυτήν την ανάληψη της ευθύνης καθώς εκτιμά ότι η οργάνωση αναζητεί τη δημοσιότητα επειδή έχει αποδυναμωθεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη άγνωστης αιτίας στο μηχανοστάσιο. Σημειώνεται, ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 899 άτομα και όχι 861 όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν πλω πυρκαγιά στις Φιλιππίνες

    [06] Εκλογές

    Για τον πολίτη Επίσκεψη Τσοβόλα στα Άνω Λιόσια

    (29/2/2004 3:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το Δήμο Άνω Λιοσίων επισκέφθηκε την Κυριακή το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κ. Δ. Τσοβόλας. Σε καφετέρια της περιοχής, μίλησε με τους κατοίκους, ενώ στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική της παράταξης. "Η ανεργία των νέων, των γυναικών, των μεσήλικων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με ανούσιες προεκλογικές υποσχέσεις, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσοβόλας, ενώ τόνισε πως για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας χρειάζεται ριζική αλλαγή της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής. Η αλλαγή αυτή, θα πρέπει να βασίζεται στην παραγωγική ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση. Αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής, μετά το μεγάλο σεισμό του 1999, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους σεισμόπληκτους της περιοχής και δεν υλοποίησε τις αποφάσεις που είχε εξαγγείλει, μετά το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι σεισμόπληκτοι είναι αναγκασμένοι να μένουν σε πρόχειρα καταλύματα, εφόσον για 2.500 σεισμόπληκτους, κατασκευάστηκαν 350 νέα σπίτια. "Αυτή η αναξιοπιστία της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο και επιτέλους πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως και αμέσως οι σεισμόπληκτοι" είπε ο κ. Τσοβόλας.

    [07] Εσωτερικά

    Νεκρό ένα 10χρονο αγοράκι Θανάσιμο χτύπημα από βάρκα

    (29/2/2004 4:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 10χρονο παιδάκι την ώρα που έπαιζε, το μεσημέρι της Κυριακής, στην παραλία της Μεθώνης Πιερίας. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Πιερίας, ο μικρός Ιωάννης Μερτζανίδης έπαιζε στην αμμουδιά, δίπλα σε μία βάρκα, η οποία ήταν τοποθετημένη ανάποδα. Ξαφνικά, σηκώθηκε ανεμοστρόβιλος και ανασήκωσε την βάρκα, η οποία χτύπησε το παιδί στο κεφάλι. Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κατερίνης όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε την μάχη με το θάνατο.

    [08] Διεθνή

    Παρελθόν πια ο Αριστίντ Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αϊτή

    (29/2/2004 6:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, BBC

    Βιαιοπραγίες και λεηλασίες δίνουν τον τόνο τις πρώτες ώρες της φυγής από την πρωτεύουσα της Αϊτής του πρώην Προέδρου Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ. Η κατάσταση στην χώρα παραμένει έκρυθμη καθώς σημειώνονται εκτεταμένες λεηλασίες και οδομαχίες μεταξύ των εξαγριωμένων οπαδών του Αριστίντ, που εισβάλλουν σε κατοικίες αναζητώντας οπλισμό και των αντιπάλων ανταρτών, που προελαύνουν προς την πρωτεύουσα, στην οποία αντηχούν συνεχή πυρά, όπως σημειώνεται από τους απεσταλμένους των διεθνών ΜΜΕ. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέιμς Φόλεϊ δήλωσε ήδη ότι, "μία διεθνής στρατιωτική δύναμη θα επιβάλλει την τάξη, ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα" ενώ πηγή του αμερικανικού Πεντάγωνου δήλωσε ότι, δύναμη πεζοναυτών συγκροτούμενη από περίπου 500 στρατιώτες έλαβε εντολή να μεταβεί εντός της ημέρας στην Αϊτή. Εξάλλου ανακοινώθηκε ότι, ορκίζεται μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας τις αμέσως επόμενες ώρες, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντρ ενώ επιβεβαιώθηκε ότι, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπαραχόντα στον Άγιο Δομίνικο το αεροπλάνο, που μετέφερε από το Πορτ-ο-Πρενς τον Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ.

    Στον Άγιο Δομίνικο ο Αριστίντ

    Μαρόκο, Ταϊβάν και Νότια Αφρική, που είχε συνεισφέρει στον πρόσφατο εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας της Αϊτής, διέψευσαν ήδη ότι, στον πρώην Πρόεδρο θα δοθεί πολιτικό άσυλο.

    Ο Αριστίντ πρωτοεκλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα και επανήλθε στην εξουσία με αμερικανική παρέμβαση το 1994. Η αντιπολίτευση, που συνενώνεται στη "Δημοκρατική Πλατφόρμα" αμφισβήτησε την επανεκλογή του το 2000, κυρίως, όμως, τον τρόπο άσκησης των προεδρικών καθηκόντων. Από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2004 η αντιπολίτευση άρχισε να καταλαμβάνει σταδιακά επαρχίες της νησιωτικής χώρας και από τα μέσα Φεβρουαρίου ήλεγχε περίπου όλη τη "στρατηγική" για τις επικοινωνίες με το εξωτερικό, βόρεια Αϊτή.

    Μετά από πολυήμερες, διάσπαρτες συγκρούσεις με τον στρατό, οι νεκροί και οι τραυματίες ανήλθαν τελικά σε εκατοντάδες. Στον Άγιο Δομίνικο τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι, "ο Αριστίντ παραιτήθηκε, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη αιματοχυσία".

    Προηγήθηκε πάντως μία ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση ήρε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Αριστίντ, ενώ η γαλλική κυβέρνηση, λόγω προνομιακών και διαχρονικών δεσμών της με την Αϊτή, τόνισε ότι, "προέχει να ανακουφιστεί με μαζική ανθρωπιστική βοήθεια ο άμαχος πληθυσμός".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Αριστίντ

    [09] Εκλογές

    Από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά Γ. Παπανδρέου για την Αυτοδιοίκηση

    (29/2/2004 6:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι της Κυριακής από τον Πειραιά, λέγοντας ότι η ΝΔ φοβάται τον πολίτη και την αποκέντρωση. "Πάντα φοβόταν και φοβάται η Δεξιά την αποκέντρωση. Φοβάται τη δύναμη του πολίτη, γιατί η δύναμη του πολίτη σημαίνει πρόοδος, σημαίνει ότι πάμε μπροστά, σημαίνει ότι προχωράμε μπροστά, σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιβάλλονται λύσεις ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κος Παπανδρέου μίλησε στον ΟΛΠ, σε στελέχη από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία, τονίζοντας ότι η νέα αποκεντρωμένη δομή του κράτους θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την προσβασιμότητα και τη συμμετοχή του πολίτη. Τόνισε δε, ότι μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας του ΠΑΣΟΚ, από τότε που ονομαζόταν ΠΑΚ.

    Ισχυρή Αυτοδιοίκηση - ισχυρός πολίτης

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε τον σημαντικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην παιδεία, είπε πως η τοπική κοινωνία γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες τόσο του κάθε παιδιού, όσο και της απασχόλησης. Επίσης, μία ισχυρή τοπική κοινωνία θα μπορέσει να βοηθήσει καλύτερα τις φτωχότερες τάξεις. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί απόληξη όλων των υπηρεσιών, όπως το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", ενώ με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σπάει η γραφειοκρατία και ο πολίτης ανακτά το σεβασμό και την αξιοπρέπειά του σε σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση.

    Ακόμα, αναφέρθηκε στη Διπλωματία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι χωρίς αυτή δεν θα είχαμε επιτύχει τόσα στην εξωτερική πολιτική αφού με την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών διαμορφώθηκαν νέες σχέσεις με τις γείτονες χώρες.

    Ο κ. Παπανδρέου, παρουσίασε επίσης, τις προτάσεις του για την Αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία. Οι βασικοί άξονες των προτάσεων αυτών είναι η δημιουργία ισχυρής επιτελικής κυβέρνησης με πολύ λιγότερα υπουργεία, η θεσμοθέτηση αιρετού περιφερειακού Συμβουλίου, η εφαρμογή των υποχρεωτικών συμπολιτειών και της εκούσιας συνένωσης Δήμων, στο πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας.

    Τέλος, υποσχέθηκε ότι τα περιφερειακά προγράμματα του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 50% στην Αυτοδιοίκηση.

    Ευχές για νίκη

    Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, με τον οποίο επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στον ΟΛΠ. Ο κ. Λανγκ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: "Ευχόμαστε κι επιθυμούμε να κερδίσει γιατί πέρα από ένας πολύ καλός μας φίλος, είναι ένας άνθρωπος που στον κόσμο είναι γνωστός για το ήθος και για το κύρος του. Χάρη στο ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα χάρη στον Γιώργο Παπανδρέου, η Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει μία πάρα πολύ σημαντική θέση ανάμεσα στις χώρες ανά τον κόσμο". Επίσης, κάλεσε τους Έλληνες να μην ακολουθήσουν το δρόμο των Γάλλων, που επέλεξαν Δεξιά κυβέρνηση και τώρα δοκιμάζονται στα κοινωνικά κεκτημένα.

    [10] Αθλητισμός

    Τρίτο το Περιστέρι

    (29/2/2004 6:57:00 μμ)

    Το Περιστέρι νίκησε στον μικρό τελικό του 10ου φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Ελλάδας επικρατώντας άνετα του Απόλλωνα Πατρών με 94-73 στο "Χαλκιοπούλειο" της Λαμίας. Στην πρώτη του παρουσία σε τελική φάση του θεσμού το Περιστέρι τερμάτισε λοιπόν στην... άχαρη τρίτη θέση, ενώ με την τέταρτη και τελευταία συμβιβάστηκε ο σύλλογος της Αχαΐας. Οι Πατρινοί κατέθεσαν ένσταση πριν το τζάμπολ κατά το κύρος του αγώνα υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί, καθώς εκκρεμεί η απόφαση για την ένσταση στον ημιτελικό με τον Άρη. Για την... ιστορία πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Πιτ Μάικλ με 22 πόντους έχοντας άξιο συμπαραστάτη τον Μιχάλη Πελεκάνο με 17 πόντους.

    Νικητής η... αποχή

    Η απουσία των φιλάθλων (300 περίπου τον αριθμό) και η υποτονική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο κλειστό "Χαλκιοπούλειο" της Λαμίας κατά τη διάρκεια του μικρού τελικού επηρέασε τους παίκτες των δύο ομάδων. Σε χαλαρούς ρυθμούς, η ομάδα της Πάτρας προηγήθηκε με 6-0 χάρη σε δύο τρίποντα των Τόμας και Γεωργαλή (αμφότεροι ήταν οι κορυφαίοι της ομάδας τους στο πρώτο ημίχρονο), αλλά το Περιστέρι απάντησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο... δηλαδή με δύο εύστοχα τρίποντα του Πιτ Μάικλ και μείωσε σε 6-8. Ο Αμερικανός μαζί με τον Γκρέγκορι Χίζνιακ ήταν οι κορυφαίοι των "κυανοκιτρίνων" στο πρώτο δεκάλεπτο που έληξε 19-14 υπέρ τους, ενώ για τους Πατρινούς το βάρος στην επίθεση είχε αναλάβει ο Τόμας.

    Σε ρυθμούς φιλικής αναμέτρησης συνεχίσθηκε και η δεύτερη περίοδος με καμία ομάδα να μην μπορεί πάντως να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας. Πελεκάνος Κούρτοβιτς και Νάκιτς έκαναν την είσοδό τους στο παρκέ από πλευράς Περιστερίου, ενώ και ο Νίκολιτς ανακάτευε διαρκώς την τράπουλα. Με προσπάθειες κυρίως από την περιφέρεια χαρακτηριστικά το Περιστέρι είχε 4/7 σουτ τριών πόντων, ενώ ο Απόλλων 5/12 στο ημίχρονο, το α μέρος έληξε 42-37 υπέρ των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη.

    Το Περιστέρι ανέβασε την απόδοσή του στο τρίτο δεκάλεπτο και με ηγέτη τον Φράνκο Νάκιτς, ο οποίος σημείωσε γρήγορα 10 πόντους, πάτησε γκάζι και οικοδόμησε διψήφια διαφορά, 66-48 στο 27 και 70-50 ένα λεπτό πριν το 30. Με το νεαρό Μαυροειδή στη φροντ λάιν και τους Μελά, Σιούτη στην περιφέρεια, το Περιστέρι δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα και όταν το χρονόμετρο μηδένισε, ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραφε 94-73.

    [11] Διεθνή

    Στην Ταραγόνα πήρε τις τελικές αποφάσεις ο Άτα Αποκαλύψεις για την 11η Σεπτεμβρίου από την "Ελ Παΐς"

    (29/2/2004 6:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Από την 9η μέχρι την 17η Ιουλίου του 2001 αποφασίστηκε από ολιγομελή ομάδα, στην Ταραγόνα στη βόρεια Ισπανία, ότι θα γίνονταν άμεσα μεγάλης εμβέλειας τρομοκρατικά πλήγματα στο αμερικανικό έδαφος, αποκαλύπτει σήμερα η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς". Η τελική απόφαση, ακριβείς ημερομηνίες, στόχοι κλπ, ελήφθη τον Αύγουστο του 2001, από τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Άτα, προστίθεται στο ρεπορτάζ. Πολλά στοιχεία δόθηκαν από τον συλληφθέντα και ανακριθέντα από το FBI, Ράμζι Μπιναλσίχ, από την Υεμένη, που πήρε μέρος στη σύσκεψη στην Ταραγόνα μαζί με τον Άτα και άλλα τρία στελέχη της Αλ Κάιντα. Ο Μπιναλσίχ επέστρεψε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2001 στην Ισπανία, προμηθεύτηκε πλαστό διαβατήριο από Αλγερινό, που συνελήφθη επίσης και μ' αυτό ταξίδεψε στην Καμπούλ. Τελικά συνελήφθη στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια του 2002.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 29 February 2004 - 17:55:55 UTC