Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Καναδά Νέα εστία της γρίπης των πτηνών
  • [02] Η δεύτερη ελληνική ομάδα Στους "16" πέρασε ο Παναθηναϊκός
  • [03] Αναδρομικά από 1.1.2004 Αυξήσεις 4% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ
  • [04] Δυσπιστεί το εκλογικό σώμα Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν
  • [05] Πιθανή αύξηση της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί Συνεχίζονται οι
  • [06] Προεκλογικός πυρετός
  • [07] Ήταν κοντά σε φάρμα πουλερικών Γάτες τα επόμενα θύματα της γρίπης των
  • [08] Άφωνοι οι αστυνομικοί από τη μέθοδο των ληστών Χρυσοδάκτυλοι έκλεψαν
  • [09] Γκαζάκια στο Βρετανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης
  • [10] Να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Ασκούνται πιέσεις στον Αριστίντ
  • [11] Δεν αντιμετώπιζε πρόβληματα υγείας Έσβησε στο γήπεδο
  • [12] Η εικόνα πριν την κάλπη Αυλαία για τις δημοσκοπήσεις
  • [13] Μπριζόλα εναντίον πελάτισσας σημειώσατε... 1

    [01] Υγεία

    Στον Καναδά Νέα εστία της γρίπης των πτηνών

    (19/2/2004 11:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Και στον Καναδά εντοπίστηκε μία εστία της γρίπης των πτηνών, συγκεκριμένα στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας (δυτικά), ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Καναδός υπουργός Υγείας Πιέρ Πέτιγκρου, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για τον ιό του στελέχους Η7, όπως στην αμερικανική πολιτεία του Ντελαγουέρ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. "Το εκτροφείο τέθηκε σε καραντίνα και παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά", δήλωσε ο Πέτιγκρου κατά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου στην Οτάβα, προσθέτοντας ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων". Ο Αλέν Σαρέτ, εκπρόσωπος της καναδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων (ACIA) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αποσαφηνιστεί η κατάσταση σε επιστημονικό επίπεδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέφος το νέο θύμα της νόσου των πτηνών

    [02] Αθλητισμός

    Η δεύτερη ελληνική ομάδα Στους "16" πέρασε ο Παναθηναϊκός

    (19/2/2004 11:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο Παναθηναϊκός έγινε απόψε η δεύτερη ελληνική ομάδα που σφραγίζει το εισιτήριο για τους "16" της Ευρωλίγκα -μετά τον Ολυμπιακό- κάνοντας επίδειξη δύναμης στο κλειστό του Σπόρτινγκ. Η ουραγός του Β' ομίλου, Κρκα Νόβο Μέστο (Σλοβενία) υποτάχθηκε μετά το πρώτο δεκάλεπτο στους πρωταθλητές Ελλάδας και τελικά ηττήθηκε με το "βαρύ" 101-67, στο πλαίσιο της 14ης και τελευταίας ημέρας της κανονικής φάσης. Ο Νίκος Χατζηβρέττας σημείωσε 17 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους ΜακΝτόναλντ (15π.), Μίντλετον (15π.) και Αλβέρτη (13π.). Μάλιστα, έξι παίκτες της ελληνικής ομάδας σημείωσαν διψήφιο νούμερο πόντων, για να έρθει η 7η φετινή νίκη στην Ευρώπη (7 νίκες-7 ήττες). Ο Ομπράντοβιτς προτίμησε να κρατήσει στον πάγκο τον Μάικ Μπατίστ. Με μόλις δύο νίκες αποχαιρέτησε την Ευρωλίγκα η Κρκα.

    Δεν μπόρεσε η Κρκα να ακολουθήσει τον ρυθμό των "πρασίνων"

    Ο Παναθηναϊκός δεν βιάστηκε να αποδείξει την ανωτερότητά του και επέτρεψε στην Κρκα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι Σλοβένοι, βασίστηκαν σε αυτό το διάστημα στον επιθετικό οίστρο του Γκίλμπερτ, ο οποίος σημείωσε 8 πόντους με αντίπαλο τον Γιάκα Λάκοβιτς, αλλά η είσοδος του ΜακΝτόναλντ στα τελευταία λεπτά της πρώτης περιόδου έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των "πρασίνων". Ο Αμερικανός πλέι μέικερ σημείωσε γρήγορα 8 πόντους, απαντώντας στον Γκίλμπερτ και περιορίζοντάς τον, με αποτέλεσμα να προηγηθούν με βραχεία κεφαλή οι "πράσινοι" στο 10', 20-18. Μπορεί η μάχη να ήταν αμφίρροπη για δέκα λεπτά, αλλά με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποφάσισαν να καθαρίσουν την αναμέτρηση και την υπόθεση πρόκριση πριν το ημίχρονο, ενθυμούμενοι ίσως τον τρόπο που έχασαν στη Μάλαγα την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτός από τη συνεισφορά του ΜακΝτόναλντ (15 πόντους στο ημίχρονο), ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις από τη φροντ λάιν και συγκεκριμένα τους Τσαρτσαρή και Μίντλετον. Αλβέρτης και Χατζηβρέττας βροντοφώναζαν "παρών" με εύστοχα σουτ από την περιφέρεια, όταν δεν το έκαναν οι ψηλοί και η διαφορά πήρε τη μέγιστη τιμή της στο 20'... +14, 48-34.

    Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως ο αγώνας τελείωσε ουσιαστικά στο ημίχρονο, αφού η Κρκα δεν μπόρεσε μετά την επανέναρξη να ακολουθήσει το ρυθμό του Παναθηναϊκού. Οι Σλοβένοι έβλεπαν τόσο τους περιφερειακούς όσο και τους ψηλούς του αντιπάλου να κάνουν... πάρτι και βασανιστικά υπέμειναν μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης. Στο 30' ο Παναθηναϊκός κοιτούσε τους παίκτες του Σκάνσι από απόσταση 22 πόντων, 74-52, κάτι που επέτρεψε στο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να δώσει χρόνο συμμετοχής ακόμη και στους Σάκοτα, Γκαγκαλούδη.

    Οι συνθέσεις: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 13 (3), Χατζηβρέττας 17 (3), ΜακΝτόναλντ 15 (3), Τσαρτσαρής 11, Λάκοβιτς 12 (2), Παπανικολάου 1, Μουγιεζίνοβιτς 7 (1), Μπατίστ, Καλαϊτζής 4, Γκαγκαλούδης, Σάκοτα, Μίντλετον 15 ΚΡΚΑ ΝΟΒΟ ΜΕΣΤΟ (Πέταρ Σκάνσι): Ντούστσακ 5 (1), Μπάλατσικ 9 (1), Γκίλμπερτ 8, Ρίκερτ 13, Αντονίγεβιτς 4, Σούμποτιτς 8 (2), Μπάντερ 12, Ντούντοβιτς 4, Μπουντζινάουσκας 4.

    [03] Οικονομία

    Αναδρομικά από 1.1.2004 Αυξήσεις 4% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ

    (20/2/2004 12:31:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κατά 4% αυξάνονται αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, το Ταμείο Εμπόρων και το Ταμείο Αυτοκινητιστών. Πιο συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΤΑΕ, για τους δικαιούχους που συμπλήρωσαν 35 χρόνια ασφάλισης στις ασφαλιστικές κατηγορίες Α και Β διαμορφώνονται σε 319 ευρώ και 430 ευρώ αντίστοιχα στη Γ κατηγορία σε 538 ευρώ, στην Δ σε 646 ευρώ, στην Ε σε 751 ευρώ, στην ΣΤ 852 ευρώ και στην Ζ σε 953 ευρώ . Τα κατώτερα όρια των συντάξεων γήρατος και αναπηρίας των παλαιών ασφαλισμένων του ταμείου, διαμορφώνονται σε 402 ευρώ και των συντάξεων χηρείας σε 363 ευρώ.

    Συντάξεις ΤΣΑ- ΤΕΒΕ

    Τα κατώτατα όρια των συντάξεων γήρατος και αναπηρίας του ΤΣΑ ορίζονται σε 343 ευρώ το μήνα, ενώ οι συντάξεις χηρείας διαμορφώνονται σε 288 ευρώ και η βασική σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας που αντιστοιχεί σε 15 χρόνια ασφάλισης, ορίζεται σε 234 ευρώ .

    Τέλος, οι κατώτερες συντάξεις γήρατος και αναπηρίας του ΤΕΒΕ καθορίζονται σε 343 ευρώ και της χηρείας σε 288 ευρώ.

    [04] Διεθνή

    Δυσπιστεί το εκλογικό σώμα Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν

    (20/2/2004 8:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Άρχισε, η εκλογική διαδικασία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράν, παρόλο που σκιάζεται από την απόφαση του υπερσυντηρητικού δικαστικού Σώματος να απαγορευθεί η συμμετοχή των περισσοτέρων μεταρρυθμιστών υποψηφίων στις εκλογές. Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιρανοί, ηλικίας άνω των 15 ετών, καλούνται να ψηφίσουν και να αναδείξουν 290 βουλευτές. Ο ανώτατος πολιτικοθρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για να δοθεί ένα "χαστούκι, στους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας", όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι, που αποκλείστηκαν από τις εκλογές, καταγγέλλουν νόθευση της εκλογικής διαδικασίας και έχουν ανακοινώσει ότι θα την μποϊκοτάρουν. Τα προγνωστικά λένε ότι στη Νέα Βουλή θα κυριαρχήσουν οι συντηρητικοί Ισλαμιστές, εφόσον περισσότεροι από 2500 μεταρρυθμιστές βουλευτές αποκλείστηκαν από τη διαδικασία και άλλοι 1179 αποφάσισαν να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους. Έτσι, αναμένεται να τερματιστεί η προσπάθεια του μεταρρυθμιστή Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί για την προώθηση αλλαγών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

    Νικητής των εκλογών η αποχή

    "Δεν θα ψηφίσω και με όσους συνομίλησα μου λένε το ίδιο. Οι πολιτικοί μόνο μιλούν, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για το λαό. Ενδιαφέρονται μόνο τον εαυτό τους ", Μοχσέν, 44 χρόνων, απόστρατος μηχανικός του στρατού, ο οποίος ζει στις φτωχές συνοικίες της νότιας Τεχεράνης.

    Η αποχή των Ιρανών ψηφοφόρων αναμένεται μεγάλη. Ο αποκλεισμός των μεταρρυθμιστών βουλευτών και η απογοήτευση που έχει προκαλέσει στο εκλογικό Σώμα η αδυναμία του προέδρου Χαταμί να προωθήσει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στη διάρκεια της επταετούς θητείας του, θα ωθήσουν πολλούς ψηφοφόρους να μην πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η συμμετοχή θα παραμείνει κάτω από το 67% του εκλογικού Σώματος, που είχε μετάσχει στην εκλογική διαδικασία του 2000. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σιρίν Εμπάντι , που τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, δήλωσε προ ημερών ότι θα υποστηρίξει την εκστρατεία για μποϊκοτάζ των εκλογών και δεν θα πάει να ψηφίσει.

    Από την άλλη, το συντηρητικό ιερατείο του Ιράν κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην μποϊκοτάρουν τις σημερινές εκλογές. Η δημόσια τηλεόραση, που ελέγχεται από τους συντηρητικούς, μεταδίδει πατριωτική μουσική και εικόνες από τις περασμένες εκλογές, με Ιρανούς που σπεύδουν στις κάλπες, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει την εικόνα της απάθειας του εκλογικού Σώματος.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων των συντηρητικών του Ιράν είναι η απόφαση, που έλαβε την Πέμπτη το δικαστήριο για την αναστολή έκδοσης δύο εφημερίδων μαζικής κυκλοφορίας, επειδή, παρά τις απαγορεύσεις, τόλμησαν να δημοσιεύσουν επιστολή δεκάδων βουλευτών προς τον ανώτατο πολιτικο-θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, τον οποίον κατηγόρησαν ότι αδιαφορεί για τις ενέργειες των σκληροπυρηνικών, οι οποίες παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θα κατέβει στις εκλογές το κόμμα του Χαταμί

    Η "Οδύσσεια" με τις εκλογές του Ιράν συνεχίζεται

    Ομαλοποιείται η κρίση στο Ιράν

    Κινδυνεύουν οι εκλογές στο Ιράν

    Μαίνεται η πολιτική κρίση στο Ιράν

    [05] Εσωτερικά

    Πιθανή αύξηση της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί Συνεχίζονται οι συνομιλές

    (20/2/2004 8:09:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων σήμερα, ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Άλβαρο Ντε Σότο, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού πριν από το Μάϊο. Με ανάμικτα συναισθήματα, πάντως, ολοκληρώθηκε χτες η έναρξη του κύκλου των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε χρήσιμη αυτή την πρώτη συνάντηση, αλλά επεσήμανε, πως "είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία". Σημείωσε, δε, πως τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν από τουρκικής πλευράς βρίσκονται εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν, διαβεβαιώνοντας, πως η κυπριακή πλευρά διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης, ωστόσο σκοπεύει να διαφυλάξει τις αρχές, που οφείλουν να τη στηρίζουν. Από την πλευρά του τώρα ο Ραούφ Ντεκτάς, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι "το Κυπριακό θα λυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και με την πολιτική θέληση του λαού υπό μορφή δημοψηφίσματος".

    Ικανοποιημένοι Ευρώποι και ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα για "πολύ εποικοδομητικές" συνομιλίες μίλησε ο Αλβάρο Ντε Σότο, ενώ Αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, διευκρίνισε ότι "στοχεύει στην ισότιμη ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εναρμόνιση των συμφωνηθέντων στο ευρωπαϊκό κεκτημένο". Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παρότρυνε με επιστολή του τον ομόλογό του Τάσο Γιαννίτση σε στενή συνεργασία με τον Κόφι Ανάν, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη στην Κύπρο το επόμενο δίμηνο.

    Ωστόσο την ικανοποίηση τους για την έναρξη των επαφών εξέφρασαν και επίσημα οι ΗΠΑ δια στόματος του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντι Πάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος έκανε λόγο για "καλή και εποικοδομητική αρχή". Οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν την επίδειξη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των δυο πλευρών η οποία εκφράσθηκε με την επιστροφή τους στις συνομιλίες και τις ενθαρρύνουν να συνεχίσουν να εργάζονται με θετικό πνεύμα", δήλωσε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε, δε, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον είναι παρών , αν και όχι εντός των διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, ανακοινώθηκε το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να τριαπλασιάσει την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συμβάλουν στη διασφάλιση της οποιασδήποτε συμφωνίας επιτευχθεί για την επανένωση της νήσου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρεμιέρα σε καλό κλίμα

    Σηκώθηκε η αυλαία στη Λευκωσία

    [06] Εκλογές

    Προεκλογικός πυρετός

    (20/2/2004 9:02:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η χώρα και επί ποδός βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει στις 11:00 τις θέσεις του για την παιδεία στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στις 6 το απόγευμα στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος του. Την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος επισκέπτεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του Συνασπισμού-Ριζοσπαστικό Ψηφοδέλτιο, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος στη 1 θα επισκεφτεί την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και το απόγευμα θα περιοδεύσει στην Πετρούπολη. Παράλληλα, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τώρα θα επισκεφτεί στη 1 το μεσημέρι τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Περιοδεία στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης θα δώσει στη 1 το μεσημέρι στο Ζάππειο συνέντευξη Τύπου. Επίσης, σήμερα συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα διατυπωθούν οι ενστάσεις των μικρών κομμάτων για τον αποκλεισμό τους από τις τηλεοπτικες αναμετρήσεις, ενω θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύγκλισης.

    [07] Υγεία

    Ήταν κοντά σε φάρμα πουλερικών Γάτες τα επόμενα θύματα της γρίπης των πτηνών

    (20/2/2004 8:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δύο κατοικίδιες γάτες πέθαναν, στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του ίδιου ιού της γρίπης των πτηνών, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων στην Ασία, ενισχύοντας, έτσι, τους φόβους ότι ο ιός μεταφέρεται σε διαφορετικά είδη. "Εντοπίσαμε τον ιό H5N1 σε δύο γάτες", δήλωσε ο Τιραπόλ Σιριναρουεμίτ, κτηνίατρος στην Πανεπιστημιακή Κτηνιατρική Κλινική Κασετσάρτ και τόνισε ότι τα συμπαθή αιλουροειδή μπορεί να προσβλήθηκαν από τον ιό τρώγοντας παρασκευάσματα κοτόπουλου ή από ζωντανά κοτόπουλα, που ήταν φορείς του ιού. Οι γάτες που πέθαναν, ήταν δύο από τις 15 γάτες ενός σπιτιού στη Νακόρν Πάθομ (60 χμ δυτικά της Μπανκόνγκ), το οποίο βρίσκεται κοντά σε φάρμα πουλερικών, στην οποία έχει εκδηλωθεί ο ιός. Από τις 15 γάτες, μόνο η μία είναι ζωντανή, αλλά μόνο στις 2, από τις 14, έχει βρεθεί ο ιός. Η ζωντανή γάτα, η οποία είναι άρρωστη, θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο ζώων για εξετάσεις.

    Ύποπτος ο Καναδάς

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Θαξίν Σιναουάτρα, έσπευσε να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αρκεί να μην ταΐζουν τα ζώα με άψητο κοτόπουλο. Ο θάνατος των δύο γάτων θέτει σε σκέψεις τους επιστήμονες, καθώς στην αρχή φαινόταν να πλήττει μόνο τα πτηνά. Πλέον, όμως, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αναμιχθεί με ιούς άλλων ζώων ή ανθρώπων και να δημιουργήσει εξαιρετικά ανησυχητικές παραλλάξεις.

    Εν τω μεταξυ, παγώνει τις εισαγωγές πουλερικών από τον Καναδά, το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε ορνιθοτροφείο της βρετανικής Κολούμπια, την Πέμπτη. Η καναδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων συνεχίζει τους εργαστηριακούς ελέγχους, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται για γρίπη των πτηνών και μάλιστα είναι ο ίδιος ιός με εκείνον που βρέθηκε σε πουλερικά στο Ντελαγουέαρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εστία της γρίπης των πτηνών

    Βρέφος το νέο θύμα της νόσου των πτηνών

    Εβδομο θύμα της νόσου των πουλερικών στην Ταϊλάνδη

    Φοβούνται νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών

    Νέο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών

    [08] Εσωτερικά

    Άφωνοι οι αστυνομικοί από τη μέθοδο των ληστών Χρυσοδάκτυλοι έκλεψαν ΑΤΜ

    (20/2/2004 10:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με επαγγελματική δεξιοτεχνία έδρασαν τρεις κακοποιοί, οι οποίοι κατάφεραν να "ξηλώσουν" ένα αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών της Eurobank έξω από κατάστημα των Σούπερ Μάρκετ Βασιλόπουλος στη Λεωφόρο Σπάτων στο Γέρακα. Οι δράστες έδεσαν με συρματόσκοινο το μηχάνημα και το ξήλωσαν από τη βάση του, τραβώντας το με το φορτηγάκι και αφού το έσυραν για δέκα περίπου μέτρα, το φόρτωσαν στην καρότσα. Προνοητικοί, όντας στοιχεία αφαίρεσαν το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που είχε καταγράψει τις κινήσεις τους, ώστε να μην υπάρχουν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία πίσω. Την αστυνομία, που έφτασε άμεσα στο σημείο λίγο πριν τις δυο τα ξημερώματα, ειδοποίησε ο φύλακας του Σούπερ Μάρκετ, ο οποίος αντιλήφθηκε τους ληστές καθώς έφευγαν. Οι αστυνομικοί, πάντως έμειναν κατάπληκτοι από από την μέθοδο και την τεχνοτροπία που χρησιμοποίησαν οι τρεις χρυσοδάκτυλοι κακοποιοί. Παρά τις έρευνες και τις συνεχείς περιπολίες που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι δράστες δεν εντοπίστηκαν.

    [09] Εσωτερικά

    Γκαζάκια στο Βρετανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης

    (20/2/2004 10:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΜΠΕ

    Επίθεση με γκαζάκια σε αυτοκίνητο του προξενείου της Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες άγνωστοι με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης υλικές ζημίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής οι δράστες τοποθέτησαν κάτω από το αυτοκίνητο του προξενείου, που ήταν σταθμευμένο στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου 13, τρία γκαζάκια και τα έβαλαν φωτιά. Από την έκρηξη, που σημειώθηκε στις 3.25 το πρωί, αλλά και τη φωτιά που ακολούθησε προκλήθηκαν ζημίες στο όχημα, που φέρει διπλωματικές πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς επίσης και σε ένα δεύτερο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη.

    [10] Διεθνή

    Να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Ασκούνται πιέσεις στον Αριστίντ

    (20/2/2004 10:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Αϊτής ο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, απαιτεί Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ο Οργανισμός μαζί με τον περιφερειακό οργανισμό Caricom, καλούν τον Πρόεδρο της Αϊτής να συμμορφωθεί με το σχέδιο που υιοθέτησαν σχετικά με την επίλυση της κρίσης και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλευρό του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και του Caricom τάσσονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γαλλία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μπιλ Γκράχαμ, αποφάσισαν να στείλουν το Σαββατοκύριακο μία επιτροπή στην Αϊτή. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να πιέσουν τον Αριστίντ να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί σε στελέχη της αντιπολίτευσης, που τώρα μετέχουν στη βίαιη εξέγερση που σημειώνεται εναντίον του καθεστώτος του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες ταραχές στην Αϊτή

    "Όχι" ΗΠΑ - Καναδά σε βίαιη απομάκρυνση Αριστίντ

    Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Αϊτή

    Πιθανή η παρέμβαση του ΟΗΕ στην Αϊτή

    [11] Αθλητισμός

    Δεν αντιμετώπιζε πρόβληματα υγείας Έσβησε στο γήπεδο

    (20/2/2004 10:43:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την τελευταία του πνοή άφησε, πάνω στο παιχνίδι στο κοινοτικό γήπεδο της Επισκοπής, ένας δωδεκάχρονος ποδοσφαιριστής από το Ακρωτήρι της Λεμεσού στην Κύπρο. Ο Χριστόφορος, που είχε θέσει τερματοφύλακα στην ποδοσφαιρική Ακαδημία του Απόλλωνα Λεμεσού, έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο έδαφος. Οι προπονητές του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες με αποτέλεσμα να συνέλθει για λίγο, όμως αφού λίγα λεπτά αργότερα έχασε ξανά τις αισθήσεις του. Ο δωδεκάχρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, ωστόσο πριν από τρεις μήνες είχε λιποθυμήσει και πάλι στο ίδιο γήπεδο. Τότε είχε υποβληθεί σε εξετάσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν εμφανίσει κάποιο παθολογικό αίτιο κι έτσι ο Χριστόφορος, συνέχιζε την αθλητική του δραστηριότητα. Σήμερα αναμένεται να γίνει νεκροτομή για τη διακρίβωση των αιτίων του θανάτου του. Τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του νεαρού αγοριού εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της ομάδας.

    [12] Εκλογές

    Η εικόνα πριν την κάλπη Αυλαία για τις δημοσκοπήσεις

    (20/2/2004 10:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΜΠΕ

    Τελευταία ημέρα της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων σήμερα και τέσσερις τελευταίες μετρήσεις αποτυπώνουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, δυο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου. Το βράδυ σταματά η δημοσιοποίηση τους, όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο. Προβάδισμα της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, καταγράφουν οι έρευνες της Μetron Analysis, της OPINION, της MRB και της VPRC, με τη μέθοδο της κάλπης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διαφοροποιούνται με απόκλιση από 0,2 έως 1,3, η ΜETRON ANALYSIS δίνει προβάδισμα 2,9 μονάδων στη ΝΔ, η OPINION 3,1, η MRB 3,3 και η VPRC 4,2.

    Οι δημοσκοπήσεις αναλυτικά

    Τα ποσοστά που δίνει η Μetron Analysis είναι 40,2% για τη ΝΔ, 37,3% για το ΠΑΣΟΚ, 5,3% για το ΚΚΕ, 3,4% για τον ΣΥΝ , 1,3% για το ΔΗΚΚΙ και 1,6% για το ΛΑΟΣ.

    Από τη δημοσκόπηση της Opinion, προκύπτει ότι στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ προηγείται με 39,9% έναντι 36,8% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει την προτίμηση του 5,5% των ερωτηθέντων, ο ΣΥΝ το 3,2%, το ΔΗΚΚΙ το 1,5%, ο ΛΑΟΣ το 2,2%, ενώ σε ποσοστό 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    Στην πρόθεση ψήφου η MRB εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με ποσοστό 39,6% έναντι 36,3% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%,ο ΣΥΝ με 3%,το ΔΗΚΚΙ με 1,9% και το ΛΑΟΣ με 1,8%.

    Σύμφωνα με τη VPRC η ΝΔ συγκεντρώνει το 42,5% έναντι 38,3 % του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, ο ΣΥΝ 2,6% , ΔΗΚΚΙ 1,1%,ΛΑΟΣ 1,3% , και 2,9% οι αναποφάσιστοι.

    Στην παράσταση νίκης, η MRB δίνει διαφορά 18,2 μονάδων υπέρ της ΝΔ, 16,6 μονάδες εμφανίζει τη διαφορά η Μetron Analysis, 13 μονάδες η VPRC και 22,8 η Opinion.

    [13] Διάφορα

    Μπριζόλα εναντίον πελάτισσας σημειώσατε... 1

    (20/2/2004 11:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τα ελληνικά καμώματα τα βλέπει η Γερμανία και γελά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις... μελανιάζει κιόλας. "Πρωταγωνιστές" της ιστορίας μας, ο ευερέθιστος ιδιοκτήτης ενός ελληνικού εστιατορίου στη γερμανική πόλη Μπόχουμ, η γυναίκα του, ένα κομμάτι ωμό κρέας (το βάρος του οποίου δεν ανακοινώθηκε) και μια ανυποψίαστη πελάτισσα. Η τελευταία απολάμβανε ένα ρομαντικό δείπνο με το σύντροφο της, όταν ξαφνικά ένα μεγάλο κομμάτι ωμού κρέατος εκσφενδονίστηκε μέσα από την ανοιχτή πόρτα της κουζίνας και την χτύπησε στο κεφάλι. Ο "δράστης", που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον σεφ και ιδιοκτήτη του μαγαζιού, εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκείνη ο αρχικός του στόχος, αλλά η γυναίκα του. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η άτυχη κυρία δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, ενώ ο ίδιος προσπάθησε να εξηγήσει ότι απλώς ήθελε να δείξει στη σύζυγο του ποιός είναι το "αφεντικό". Ωστόσο, οι συγγνώμες και οι δικαιολογίες του δεν απάλυναν ούτε το σωματικό πόνο, ούτε την τραυματιμένη αξιοπρέπεια της 38χρονης πελάτισσας κι έτσι ο οξύθυμος συμπατριώτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βλάβης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 February 2004 - 9:51:39 UTC