Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετά τη σφοδρή κακοκαιρία Σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται η χώρα
  • [02] Διέπρεψαν οι Έλληνες κολυμβητές στο διεθνές μίτινγκ "Vittel Cup"
  • [03] Διαδηλώσεις σε ισπανικές πόλεις "Όχι" στην κατοχή του Ιράκ
  • [04] Ενέδρα στη Βαγδάτη "Δύσκολες" οι εκλογές στο Ιράκ
  • [05] Επέστρεψαν στη χώρα πάνοπλοι εξόριστοι Αϊτή: νέα πορεία κατά του
  • [06] Απερρίφθη το αίτημα για μη τηλεοπτική μετάδοση Συνεχίζεται η δίκη του
  • [07] Το Κασμίρ στο επίκεντρο των συνομιλιών Στο τραπέζι του διαλόγου Ινδία-
  • [08] Σώοι οι ναυαγοί ιταλικού πλοίου νότια της Πύλου
  • [09] Κατά 200% αυξήθηκαν τα κρούσματα Θανατηφόρος δάγκειος πυρετός στην
  • [10] Ανταρτοπόλεμος στις Φιλιππίνες
  • [11] Πυρετώδεις περιοδείες Προεκλογικό πρόγραμμα για τους αρχηγούς των

    [01] Εσωτερικά

    Μετά τη σφοδρή κακοκαιρία Σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται η χώρα

    (16/2/2004 7:18:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105, 8

    Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση που δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία από την περασμένη Πέμπτη σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο πάγος στους δρόμους και τα προβλήματα στην υδροδότησης εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους, κυρίως της βορειοανατολικής Αττικής. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, που απέδωσε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υπερβολική κατανάλωση νερού. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στα βόρεια προάστεια και στη ΒΑ Αττική, την Εύβοια, αλλά και σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

    Προβλήματα υδροδότησης

    Έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης απηύθυνε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία την Κυριακή επισκέφθηκε την ΕΥΔΑΠ. Όπως τόνισε, η πρόσφατη ζήτηση ανήλθε σε 2.100.000 κυβικά μέτρα, όταν η ιστορικά υψηλότερη κατανάλωση που έχει καταγραφεί σε περίοδο καύσωνα ήταν σχεδόν 1.500.000 κυβικά.

    Το πρόβλημα της υδροδότησης της Αθήνας δεν βρίσκεται στην υπερβολική κατανάλωση, αλλά στις μεγάλες διαρροές και σε προβλήματα που υπάρχουν σε ένα δίκτυο "σουρωτήρι" της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Επικρίσεις προς την κυβέρνηση για το πρόβλημα της υδροδότησης διατυπώθηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Στην Αττική, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία , Πεντέλη, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Ηράκλειο, καθώς και τα ιδιωτικά στα βορειοανατολικά προάστια, εκτός από τα εκπαιδευτήρια του Γείτονα και του Καίσαρη στη Βάρη.

    Κλειστά και τα σχολεία σε Ζεφύρι, Φυλή και Άνω Λιόσια καθώς και στην Ανατολική Αττική, εκτός από αυτά του Δήμου Βουλιαγμένης.

    Με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω παγετού

    Yπολειτουργεί το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", με πολλές ακυρώσεις πτήσεων, ενώ ο διευθυντής Υπηρεσιών του Αερολιμένα δηλώνει ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως μέσα στις επόμενες δύο με τρείς ημέρες.

    Μετ' εμποδίων τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών σε περιοχές της ΒΑ Αττικής, για τα οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από τον αριθμό 185.

    Με αλυσίδες, λόγω του παγετού, κινούνται τα οχήματα στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της ΒΑ Αττικής, της Κρήτης και της Εύβοιας καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού δικτύου της χώρας.

    Στην Αττική άνοιξε και η λεωφόρος Πάρνηθος, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος από παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και Νέα Μάκρη.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Μαραθώνος από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη, στις λεωφόρους Σπάτων, Λαυρίου, Διονύσου, από το γερμανικό νεκροταφείο μέχρι τη Νέα Μάκρη, στη λεωφόρο Μαρκοπούλου-Κερατέας και στα Καλύβια.

    Κλειστά πολλά σχολεία στην Κρήτη

    Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Εύβοια αλλά και σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

    Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στο δήμο Ρεθύμνου, εκτός από αυτά μέσα στην πόλη.

    Κλειστά τα σχολεία στο δήμο Χανίων στις περιοχές Σφακίων, ορεινού Αποκορώνα, ανατολικού Σελινίου, Θέρισου.

    Στο Ηράκλειο, κλειστά θα παραμείνουν στα ορεινά του δήμου Αγ. Βαρβάρας, Καστελίου, Προυσώνα, Ζάρου, Τεμένους, Θραψανίου.

    Στο νομό Λασιθίου, τα σχολεία στα χωριά του οροπεδίου.

    Στην Κρήτη συνεχίζονται οι προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για παροχή βοήθειας σε εγκλωβισμένους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση

    [02] Αθλητισμός

    Διέπρεψαν οι Έλληνες κολυμβητές στο διεθνές μίτινγκ "Vittel Cup"

    (16/2/2004 7:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Έλληνες κολυμβητές και κολυμβήτριες στο διεθνές μίτινγκ κολύμβησης "Vittel Cup" που διεξήχθη στο Σαιν Ζερμέν της Γαλλίας. Οι Έλληνες πρωταθλητές πρόσθεσαν ακόμη 12 μετάλλια, στα πέντε των δύο πρώτων ημερών, εκ των οποίων 4 χρυσά, 7 αργυρά και 1 χάλκινο, ενώ είχαν επίσης 6 πλασαρίσματα στην πρώτη οκτάδα.

    Αναλυτικά η ελληνική παρουσία

    Κάτια Σαρακατσάνη: ήταν 1η στα 50μ. πρόσθιο με 34.35, 100μ. πρόσθιο με 1.13.39, 200μ. πρόσθιο με 2.37.59, και 2η στα 200μ. μικτή ατομική με 2.20.76

    Ειρήνη Κώστα: ήταν 1η στα 100μ. ελεύθερο με 57.57, 2η στα 200μ. ελεύθερο με 2.04.35, 4η στα 50μ. πεταλούδα με 29.17, και 5η στα 50μ. ελεύθερο με 27.45

    Ειρήνη Καραστεργίου: ήταν 2η στα 50μ. ύπτιο με 30.43

    Σπύρος Μπιτσάκης: ήταν 2ος στα 50μ. ελεύθερο με 23.46 και στα 100μ. ελεύθερο με 51.73

    Ιφιγένεια Κοσκινά: ήταν 2η στα 200μ. ύπτιο με 2.22.08 και 6η στα 50μ. ύπτιο με 32.52

    Σάββας Κουγιουμτζόγλου: ήταν 4ος στα 100μ. πρόσθιο με 1.05.85 και 6ος στα 50μ. πρόσθιο με 30.60

    Γιώργος Διαμαντίδης: ήταν 2ος στα 400μ. ελεύθερο με 3.57.26

    Διογένης Τσιτουρίδης: ήταν 3ος στα 400μ. ελεύθερο με 3.58.11

    Χρήστος Παπαδόπουλος: ήταν 5ος στα 100μ. πρόσθιο με 1.06.38

    [03] Ιράκ

    Διαδηλώσεις σε ισπανικές πόλεις "Όχι" στην κατοχή του Ιράκ

    (16/2/2004 8:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters, ΝΕΤ 105,8

    Περίπου 150 χιλιάδες κάτοικοι της Μαδρίτης διαδήλωσαν κατά της κατοχής του Ιράκ και υπέρ της επιστροφής των 1.250 Ισπανών στρατιωτών, που έχουν σταλεί στο ιρακινό έδαφος. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες ισπανικές πόλεις, υπό την αιγίδα του Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο απαρτίζεται από συνδικάτα και κοινωνικές ενώσεις, ενώ στο τέλος της διαμαρτυρίας διαβάστηκε ψήφισμα, που απαιτεί την επιστροφή των στρατιωτών και την άμεση παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Την ίδια ώρα, "ανήθικο" χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ, ο βραβευμένος με Νόμπελ Νοτιοαφρικανός ιερωμένος, Ντέσμοντ Τούτου. Μάλιστα, ο κ. Τούτου εξέφρασε την άποψη πως, μετά τον πόλεμο αυτό, ο κόσμος έγινε λιγότερο ασφαλής και κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ισπανική διαμαρτυρία

    Την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και την παράδοση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό, ζήτησαν οι Ισπανοί διαδηλωτές, με ψήφισμά τους, που διαβάστηκε στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης.

    Επίσης, οι συγκεντρωμένοι κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για τα "ψέματα" που είπαν, όσον αφορά την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    "Ανήθικος πόλεμος"

    Παράλληλα, παρόμοιες κατηγορίες κατά των κ. κ. Μπλερ και Μπους εξαπέλυσε και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

    Ο γνωστός για τη συμμετοχή του στον αγώνα κατά του καθεστώτος Απάρτχαϊντ στη Νότια Αφρική ιερωμένος χαρακτήρισε "επικίνδυνα εσφαλμένες" τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, που παρουσίασαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για να προχωρήσουν στον πόλεμο, και κάλεσε τους αρχηγούς των δύο χωρών να παραδεχθούν το λάθος τους, για να μην αποδειχθούν "αδύναμοι".

    Τέλος, ο Νοτιοαφρικανός ιερωμένος κατηγόρησε τις δύο χώρες πως, ασκούν τη δύναμή τους "με αναισθησία για τα θύματα και μεγάλη ατιμωρησία", παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο.

    [04] Ιράκ

    Ενέδρα στη Βαγδάτη "Δύσκολες" οι εκλογές στο Ιράκ

    (16/2/2004 8:47:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Το σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ σχετικά με τη διενέργεια "αξιόπιστων και δίκαιων" εκλογών στο Ιράκ τόνισε ο επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι. Μιλώντας στον Τύπο μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών του Ιράκ χωρών στο Κουβέιτ, ο κ. Ζεμπάρι χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στη χώρα, πριν τις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, την εκτίμηση πως, θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι τη δίκη του Σαντάμ Χουσέιν, εξέφρασε ο Σάλεμ Τσάλαμπι, που συντονίζει τις προετοιμασίες για την δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ. Παράλληλα, ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα μεταξύ Βαβυλώνας και Βαγδάτης. Παρά την τεταμένη κατάσταση, η Κίνα έστειλε διπλωματική αποστολή στο Ιράκ, την πρώτη επίσημη ομάδα, μετά την έναρξη του πολέμου.

    Εξουσία στο λαό και χωρίς εκλογές

    Την εκτίμηση πως, οι Ιρακινοί μπορούν να αποκτήσουν μια "βιώσιμη κυβέρνηση" μετά τις 30 Ιουνίου, ακόμα κι αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές εξέφρασε ο κ. Ζεμπάρι. Μάλιστα, ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι, θα ήταν "καταστροφή", αν ο λαός του Ιράκ δεν έπαιρνε την τύχη του στα χέρια του.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ζεμπάρι δήλωσε πως, οι εκλογές εξαρτώνται κυρίως από την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη χώρα, ενώ τόνισε ότι, το Ιράκ θα ζητήσει από τον ΟΗΕ, μετά από τη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, να αλλάξει το καθεστώς του κρατούμενου πολέμου, που έχει χορηγηθεί στον Σαντάμ Χουσέιν.

    Καθυστερήσεις στη δίκη του Σαντάμ

    "Νομίζω ότι, θα πάρει δύο χρόνια, ώσπου να φθάσουμε στο να δικαστεί ο Σαντάμ". Σάλεμ Τσάλαμπι, Ιρακινός δικηγόρος

    Προβλήματα στην επιλογή των δικαστών του Σαντάμ Χουσέιν, στην προετοιμασία του δικαστηρίου, και την δημιουργία ασφαλών φυλακών για την κράτηση υπόπτων, ανέφερε ο Σάλεμ Τσάλαμπι.

    Όπως δήλωσε ο Ιρακινός δικηγόρος στην εφημερίδα "Γκάρντιαν", υπάρχουν καθυστερήσεις και δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα της ίδρυσης ενός ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, που θα δικάσει τον πρώην ηγέτη του Ιράκ. Μάλιστα, ο κ. Τσάλαμπι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ο Σαντάμ Χουσέιν για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Μάλιστα, ο δικηγόρος εκτίμησε πως, θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, μέχρι την έναρξη της δίκης του Σαντάμ Χουσέιν.

    Κινέζοι διπλωμάτες στη Βαγδάτη

    Την ίδια ώρα, ομάδα διπλωματών από την Κίνα, με επικεφαλής τον Σαν Μπιγκάν, έφθασε στη Βαγδάτη, προκειμένου να ερευνήσει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και την προστασία των συμφερόντων Κινέζων, που βρίσκονται στο Ιράκ. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να εξετασθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κίνας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Η αντιπροσωπεία, που περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου, θα έχει επαφές με το προσωρινό κυβερνητικό Συμβούλιο, την αμερικανοβρετανική συμμαχία και τους εκπροσώπους του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Πρόκειται για την πρώτη κινεζική αντιπροσωπεία που φτάνει στη χώρα, αφότου το Πεκίνο έκλεισε την πρεσβεία του εκεί, δύο ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου. Η Κίνα είχε καλές σχέσεις με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, κυρίως στον τομέα του εμπορίου. Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανικές πληροφορίες, ήταν ο δεύτερος βασικότερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων στο Ιράκ, στις δεκαετίες του 80 και του 90, αφού κάλυπτε το 18% των εισαγωγών όπλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άμεση λήξη της κατοχής του Ιράκ

    [05] Διεθνή

    Επέστρεψαν στη χώρα πάνοπλοι εξόριστοι Αϊτή: νέα πορεία κατά του Αριστίντ

    (16/2/2004 9:22:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Χιλιάδες διαδηλωτές στην Αϊτή απαίτησαν και πάλι την Κυριακή την παραίτηση του προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, σε μια διαδήλωση που εξελίχθηκε σχεδόν ειρηνικά. Αν και σημειώθηκαν επεισόδια στο τέλος της πορείας και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι αρχές συνέλαβαν 10 άτομα. Ραδιοφωνικοί σταθμοί της πρωτεύουσας, Πορτ- ω- Πρενς, μετέδωσαν ότι, περίπου 20 πάνοπλοι Αϊτινοί, εξόριστοι στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, επέστρεψαν στη χώρα και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Γκονάιβες, με επικεφαλής τον Γκι Φιλίπ, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας, που κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η επιστροφή των εξόριστων εκτιμάται πως, θα υποχρεώσει την αντιπολίτευση να αποστασιοποιηθεί από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τη Γκονάιβες, ώστε να διαφυλάξει την αξιοπιστία της "Δημοκρατικής Πλατφόρμας", ως πολιτικής δύναμης που μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    [06] Εσωτερικά

    Απερρίφθη το αίτημα για μη τηλεοπτική μετάδοση Συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ

    (16/2/2004 9:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με την απόρριψη του αιτήματος για μη τηλεοπτική κάλυψη της δίκης ξεκίνησε και σήμερα η ακροαματική διαδικασία της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ΕΛΑ, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στις δικαστικές αίθουσες των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. Το σκεπτικό του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης δεν ανεγνώσθη από την έδρα, διότι, όπως, τόνισε η πρόεδρος κ. Μπρίλλη είναι μακροσκελέστατο. Παράλληλα, ένσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου με το σκεπτικό ότι τα κακουργήματα δικάζονται από μεικτό ορκωτό δικαστήριο υπέβαλε ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων ο συνήγορος υπεράσπισης του φερομένου ως μέλος του ΕΛΑ, Αγγελέτου Κανά, Αλ. Κούγιας. Η δίκη στη συνέχεια διακόπηκε για δεκαπέντε λεπτά προκειμένου να προσέλθουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, που απουσιάζουν.

    [07] Διεθνή

    Το Κασμίρ στο επίκεντρο των συνομιλιών Στο τραπέζι του διαλόγου Ινδία- Πακιστάν

    (16/2/2004 9:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Η διαφειλονικούμενη ζώνη του Κασμίρ αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των συναντήσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που ξεκίνησαν στο Ισλαμαμπάντ. Οι συνομιλίες, οι οποίες θα κρατήσουν τρεις μέρες και συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, άρχισαν με τη συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η στάση των δύο πλευρών στο θέμα του Κασμίρ φαίνεται να έχει αλλάξει, αφού τηρείται αυστηρά η εκεχειρία στη γραμμή αντιπαράθεσης, που χωρίζει τα δύο τμήματα της πόλης. Η Ινδία αναγνωρίζει ότι, το Πακιστάν κατάφερε να σταματήσει τη διείσδυση παραστρατιωτικών στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Από την άλλη, στο Πακιστάν επικρατεί ικανοποίηση για τη δέσμευση της Ινδίας να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δικές της δυνάμεις, στο πακιστανικό τμήμα της πόλης. Σημειώνεται πως, οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν πριν από τρία χρόνια στην πόλη Άγρα της Ινδίας.

    [08] Εσωτερικά

    Σώοι οι ναυαγοί ιταλικού πλοίου νότια της Πύλου

    (16/2/2004 9:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, το ΥΕΝ ενημερώθηκε πως στην θαλάσσια περιοχή νότια της Πύλου βυθίστηκε το ιταλικό Α/Κ "LOUISA" μετά από σύγκρουση με Φ/Γ άγνωστων στοιχείων και το 5μελές πλήρωμα του Α/Κ, όλοι Ιταλοί, επιβιβάσθηκαν σε σωστική λέμβο. Άμεσα δόθηκε σήμα στα παραπλέοντα πλοία, ενώ στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου της Καλαμάτας, Α/Κ σκάφος από την Πύλο και τέθηκαν σε άμεση ετοιμότητα το Ε/Κ Super puma και τα Ν/Γ των Λιμενικών Αρχών Κατακόλου και Μονεμβάσιας. Στις 02:30, το παραπλέον Μ/V "PAKSOY I", σημαίας Τουρκίας, εντόπισε την σωστική λέμβο και περισυνέλεξε σώους του ναυαγούς, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Στο μεταξύ, από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Χίου εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής, στη περιοχή Αγίας Ερμιόνης Χίου, 15 άνδρες λαθρομετανάστες. Οι παραπάνω αποβιβάστηκαν στην περιοχή με ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο, προερχόμενοι κατά δήλωση τους από τις απέναντι Τουρκικές ακτές. Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Χίου.

    [09] Υγεία

    Κατά 200% αυξήθηκαν τα κρούσματα Θανατηφόρος δάγκειος πυρετός στην Ινδονησία

    (16/2/2004 10:22:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2004 από το ξέσπασμα δάγκειου πυρετού στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, δε η Υπηρεσία Υγείας της Τζακάρτα, την ίδια χρονική περίοδο, άλλοι 2.046 κάτοικοι νοσηλεύθηκαν για την μεταδιδόμενη από κουνούπια ασθένεια, η οποία γίνεται όλο και πιο απειλητική τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησιακή μητρόπολη. Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα Τζακάρτα Ποστ, ο αριθμός των περιπτώσεων δάγκειου πυρετού για φέτος στην πόλη αυξήθηκε πάνω από 200%. Αξίζει να σημειώσουμε, πως την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003, είχαν καταγραφεί μόλις τέσσερα θύματα.

    Τι είναι ο δάγκειος πυρετός

    Η εν λόγω νόσος προκαλείται από τον ιό του δάγκειου μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού Aedes. Μετά την είσοδό του ο ιός προκαλεί συστηματική νόσο προσβάλλοντας τα αγγεία, το νευρικό σύστημα, αλλά και προκαλώντας αναιμία και αιμορραγίες. Αρχικά εμφανίζεται πυρετός, σοβαρός πονοκέφαλος, μυαλγίες και οστικός πόνος. Συνήθως η νόσος αυτοπεριορίζεται αλλά σε μερικές περιπτώσεις προχωρεί και προκαλεί αιμορραγίες, θρομβοπενία, υπόταση και καταπληξία.

    [10] Διεθνή

    Ανταρτοπόλεμος στις Φιλιππίνες

    (16/2/2004 10:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Δύο κομμουνιστές αντάρτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν σε μάχη με κυβερνητικά στρατεύματα στις κεντρικές Φιλιππίνες, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, Νέστορ Ανονουέβο. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, οι συγκρούσεις, που κράτησαν μία ώρα, ξέσπασαν λίγο πριν το ξημέρωμα της Κυριακής, όταν περίπου 50 αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό απόσπασμα στα περίχωρα της πόλης Χιμαμαγιαλάν, περίπου 570 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μανίλα. Παράλληλα, έξι κομμουνιστές αντάρτες συνελήφθησαν σε επιδρομή κυβερνητικών στρατιωτών, στη νότια επαρχία Μιντανάο. Σημειώνεται πως, η κομμουνιστική εξέγερση στις Φιλιππίνες διαρκεί από τη δεκαετία του 1960 και είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες στην Ασία. Την Κυριακή, κυβέρνηση και κομμουνιστές ολοκλήρωσαν πέντε ημέρες επίσημων συνομιλιών στο Όσλο της Νορβηγίας, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης το Μάρτιο.

    [11] Εκλογές

    Πυρετώδεις περιοδείες Προεκλογικό πρόγραμμα για τους αρχηγούς των κομμάτων

    (16/2/2004 10:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στις πυρετώδεις προεκλογικές τους δραστηριότητες επέστρεψαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Γιώργο Παπανδρέου να επισκέπτεται στις 11 π.μ τα ναυπηγεία Ελευσίνας ενώ στις 4 το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση. Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται αυτή την ώρα τα γραφεία του ΟΑΕΔ, ενώ σε λίγη ώρα θα μεταβεί στη Μονάδα Κατάκοιτων Γερόντων στο Λόφο Σκουζέ.

    Συνεντεύξεις Τύπου για Παπαρήγα και Κωνσταντόπουλο

    Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει σε μία ώρα συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

    Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης θα δώσει στο Ζάππειο στις 12.45 μ.μ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ στις 6.30 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο 1ο ΚΑΠΗ Ελληνικού με θέμα "Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, Όχι στο ξεπούλημα, Ναι στο μητροπολιτικό πάρκο".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα επισκεφτεί στις 12.30 μ.μ το ΙΚΑ Συντάξεων Αθηνών. Τέλος τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι επισκέπτεται στις 11:30 π.μ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 February 2004 - 9:52:42 UTC