Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άγνωστοι άνοιξαν πυρ έξω από αστυνομικό τμήμα Επίθεση με 23 θύματα στη
  • [02] Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση Πολιτικές κόντρες σε άσπρο φόντο
  • [03] Μεγέθους 5,7 Ρίχτερ Δύο σεισμικές δονήσεις στο βόρειο Πακιστάν
  • [04] Επίσκεψη Τσοβόλα στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
  • [05] Έκτακτα δρομολόγια ΟΣΕ
  • [06] Για το Κυπριακό Νέες ελπίδες
  • [07] "Αντικομμουνιστική υστερία" Αντιπαράθεση Παπουτσή - ΝΔ
  • [08] Δάνειο στο Βιετνάμ Μακροχρόνια η μάχη κατά του ιού των πουλερικών

    [01] Ιράκ

    Άγνωστοι άνοιξαν πυρ έξω από αστυνομικό τμήμα Επίθεση με 23 θύματα στη Φαλούτζα

    (14/2/2004 10:54:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Με όλμους και αυτόματα όπλα επιτέθηκαν ένοπλοι εναντίον κτιρίου, όπου στεγάζεται ένα αστυνομικό τμήμα και κυβερνητικά γραφεία στη Φαλούτζα, με συνέπεια 23 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 35 να τραυματιστουν. "Άγνωστοι έβαλαν με όλμους, εκρηκτικά και αυτόματα όπλα από τέσσερις κατευθύνσεις. Ε κπρόσωπος του νοσοκομείου της Φαλούτζα, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι 15 αστυνομικοί και πέντε από τους δράστες της επίθεσης.

    Δραπέτευσαν 400 κρατούμενοι

    Οι δράστες της επίθεσης επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα και ένα φορτηγό. Σταμάτησαν έξω από το κτίριο και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και ρουκέτες, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά και έγινε σφοδρή μάχη, μέχρι την ώρα που οι δράστες της επίθεσης διέφυγαν.

    "Αγνωστοι έβαλαν με όλμους, εκρητικά και αυτόματα όπλα από τέσσερις κατευθύνσεις. Τα όπλα τους ήταν πιο ισχυρά από τα δικά μας Καλάσνικοφ", δήλωσε ο αστυνομικός Εαραζάν Αμπου Ισα, ο οποίος βρισκόταν έξω από το αστυνομικό τμήμα την ώρα που εκδηλώθηκε η επίθεση.

    Η μάχη ήταν τόσο σφοδρή ώστε στη διάρκειά της περίπου 400 κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα βρήκαν την ευκαιρία να δραπετεύσουν, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας.

    Η επίθεση έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την ενέδρα που έστησαν αντάρτες στη Φαλούτζα με στόχο τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγό Τζον Αμπιτζάιντ.

    [02] Εσωτερικά

    Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση Πολιτικές κόντρες σε άσπρο φόντο

    (14/2/2004 2:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων βρέθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις έντονες χιονοπτώσεις. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε συνδιάσκεψη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση τέτοιας έντασης καιρικών φαινομένων, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν με αυταπάρνηση για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Ο κ. Καραμανλής άσκησε επίσης έντονη κριτική για το κλείσιμο λόγω των χιονιών του κρατικού αερολιμένα. Προβληματισμός για την κατάσταση που επικράτησε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", υπήρξε και στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι θα διεξαχθεί ερευνά για τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο αεροδρόμιο και θα επιβληθούν κυρώσεις στη διοίκηση του αεροδρομίου. Παράλληλα, επιβλήθηκε πρόστιμο που ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

    Αλιβιζάτος: "Άδικη και σκληρή η επίθεση"

    ''Άδικη και σκληρή'', χαρακτήρισε ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Αλιβιζάτος την κριτική που ασκήθηκε στον κρατικό μηχανισμό για τον τρόπο που αντιμετώπισε τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρίας.

    Ο κ. Αλιβιζάτος, που επισκέφθηκε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι ενημερώθηκε από τον Γραμματέα Γιάννη Γεωργακόπουλο είπε ακόμα, πως δεν ήταν όλα ρόδινα, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες με βάση τον σχεδιασμό κάνουν το καλύτερο που μπορεί να γίνει μπροστά σ' αυτήν την πρωτοφανή κακοκαιρία και εξήρε την αυταπάρνηση όλων όσων συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.

    Ο Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πολιτικής Προστασίας με αυτόνομο προϋπολογισμό και Ταμείου Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των πληγέντων.

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χθες η χώρα επλήγη από την πιο δύσκολη χιονοθύελλα των τελευταίων δεκαετιών και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι με αυταπάρνηση συνέδραμαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας, εξέφρασε την συμπαράστασή του «στον κάθε πολίτη, που με κίνδυνο της ζωής του ταλαιπωρήθηκε λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων».

    Το ΚΚΕ έκανε λόγο για "κωμικοτραγικά φαινόμενα" σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

    "Κάθε φορά, η ίδια ταλαιπωρία, τα ίδια προβλήματα στις ίδιες περιοχές", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος.

    Αιχμές για τον συντονισμό και την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας άφησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας που επισκέφθηκε την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Ο κ Τσοβόλας ζήτησε πάντως και την συμβολή των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη Τσοβόλα στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

    [03] Διεθνή

    Μεγέθους 5,7 Ρίχτερ Δύο σεισμικές δονήσεις στο βόρειο Πακιστάν

    (14/2/2004 7:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δύο ισχυροί σεισμοί εντάσεως 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι στο βόρειο Πακιστάν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδί και να τραυματιστούν 13 ενήλικες. Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.30 (ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πεσαβάρ, σύμφωνα με τους σεισμολόγους. Περίπου μια ώρα αργότερα ακολούθησε και δεύτερη σεισμική δόνηση. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές πόλεις βόρεια του Πακιστάν, στο Ισλαμαμπάντ, αλλά και στη Σριναγκάρ, πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ. Οι πιο πολλές ζημιές καταγράφηκαν στην επαρχία κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    [04] Εσωτερικά

    Επίσκεψη Τσοβόλα στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

    (14/2/2004 4:43:00 μμ)

    Ειδήσεις > Εσωτερικά)&body=Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τις χιονοπτώσεις. Αιχμές κατά του κρατικού μηχανισμού.

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Αιχμές για τον συντονισμό και την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας άφησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας που επισκέφθηκε το Σάββατο την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Τσοβόλας ζήτησε πάντως και την συμβολή των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσοβόλας σχολίασε ότι "παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιγοστών υπαλλήλων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δημοτικών και Νομαρχιακών υπαλλήλων, η έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού από τους αρμόδιους κυβερνητικούς και κρατικούς φορείς, εξόργισαν και εξέθεσαν σε κίνδυνο, αλλά και σε ταλαιπωρία τους πολίτες. Τα καινούργια μεγάλα έργα, όπως το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και Αττική οδός, αποδείχθηκε ότι δεν είναι σύγχρονα και δεν είναι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παρότι δαπανήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τους" και πρόσθεσε: "ο Πρωθυπουργός άφαντος και η Κυβέρνηση ανύπαρκτη, γιατί οικοδομεί τη 'νέα εποχή'".

    [05] Εσωτερικά

    Έκτακτα δρομολόγια ΟΣΕ

    (14/2/2004 5:45:00 μμ)

    Από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 14 και τη Κυριακή 15 Φεβρουαρίου και προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό, θα κυκλοφορήσουν έκτακτες αμαξοστοιχίες στη διαδρομή Αθήνα-Τιθορέα και Τιθορέα-Αθήνα: -Αναχώρηση από Αθήνα 14.50 με άφιξη στην Τιθορέα 17.05 -Αναχώρηση από Τιθορέα 17.20 με άφιξη στην Αθήνα 19.35

    Επίσης, τις παραπάνω ημέρες θα ενισχυθούν οι τακτικές αμαξοστοιχίες Ιντερσίτι 74 και 73 με 180 επιπλέον θέσεις ως εξής: -Ιντερσίτι 74 από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ώρα αναχώρηση 21.02. 02.09 ώρα άφιξης στη Θεσσαλονίκη. -Ιντερσίτι 73 από Θεσσαλονίκη-Αθήνα και ώρα αναχώρησης 14.10. 19.23 ώρα άφιξης στην Αθήνα.

    [06] Εσωτερικά

    Για το Κυπριακό Νέες ελπίδες

    (14/2/2004 4:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ικανοποίηση επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία μετά την επίτευξη συμφωνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν και με τη συμμετοχή τής Ε.Ε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διατυπώνει την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει καλή πίστη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ο Κύπριος πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μοναδικό μέλημα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να πετύχει βελτίωση του σχεδίου Ανάν και μια λύση που θα εξυπηρετεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Για ώρα ιστορικών ευθυνών μίλησε ο γ.γ του ΟΗΕ, ενώ τις εξελίξεις χαιρέτισαν ΗΠΑ και Βρετανία.

    Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στη Λευκωσία δήλωσε ότι επιδιώκεται λύση που να διασφαλίζει ένα λειτουργικό και σωστό πολίτευμα που να καταργεί τη διαχωριστική γραμμή, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Αποφασιστική καμπή για την οριστική επίλυση του Κυπριακού, σε ένα πλαίσιο που αποκλείει κωλλυσιεργίες, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ για διαφαινόμενη ύπαρξη συμφωνίας τον Μάρτιο μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου , εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποδοχή του υποστηρικτικού ρόλου της ΕΕ. Για συμβιβαστική ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο προς τη λύση βάσει του σχεδίου Ανάν, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Την ανησυχία του ΚΚΕ για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό εξέφρασε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Π.Γ. του κόμματος. "Το Κυπριακό μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ με αβέβαιο προορισμό'', δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν τον διεθνή χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος, που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και γίνεται προσπάθεια, με τη διαδικασία που επιλέχτηκε, να αναδειχθεί σαν ένα πρόβλημα διμερές μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας. Αυτή την έννοια μπορεί να πάρει η τετραμερής συνάντηση αν δεν διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα''. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να δεσμευτούν τι θα κάνουν μετεκλογικά. Απαράδεκτο χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

    O υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι κατάλαβαν πως το κλίμα δεν σηκώνει "τακτικισμούς", σε συμφωνίες που -όπως εκτίμησε- θα επαναληφθούν δύσκολα και η πλευρά που θα ακολουθήσει τέτοια διαδρομή θα έχει και κόστος

    Θετική και η τουρκοκυπριακή πλευρά

    Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις εξέφρασε την ελπίδα ότι με αμοιβαία συνεννόηση , θα υπάρξουν αποτελέσματα πριν την 1η Μαΐου και πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ε.Ε. ως ξεχωριστό συνεταιρικό κράτος". Παράλληλα επεσήμανε ότι "η όποια συμφωνία για την λύση του Κυπριακού θα συμπεριληφθεί στο 'βασικό δίκαιο' της Ε.Ε, προσθέτοντας πως "η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και πως η τουρκική πλευρά θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων . Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι θα επιδιώξει να διασφαλιστεί η ισότητα, η κυριαρχία και η πραγματικότητα των λαών, λέγοντας πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις πολιτών.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με όλες τους τις δυνάμεις του για τη λύση , επισημαίνοντας ότι στη Νέα Υόρκη έγιναν σημαντικά βήματα.

    Ο "υπουργός Εξωτερικών" του ψευδοκράτους Σερτάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ορθό να δίνεται η εντύπωση ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για λύση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά

    Συμφωνία για διάλογο

    [07] Εσωτερικά

    "Αντικομμουνιστική υστερία" Αντιπαράθεση Παπουτσή - ΝΔ

    (14/2/2004 5:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Για αντικομμουνιστική υστερία που αποκαλύπτει το πραγματικό ιδεολογικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος. Η ανακοίνωση εξεδόθη σε απάντηση εκείνης που είχε εκδώσει νωρίτερα η ΝΔ, και στην οποία καλούσε τον κ. Παπουτσή να μάθει "την τεράστια διαφορά μεταξύ ψηφισμάτων που τίθενται υπ όψιν των κομματικών ηγεσιών και σχεδίων εκτάκτων ψηφισμάτων που κατατίθενται προς έγκριση". Ο κ . Παπουτσής καλεί τον κ. Καραμανλή να διευκρινίσει που και πότε κατεγράφη η διαφωνία του με το συγκεκριμένο ψήφισμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ψήφισμα- φωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    [08] Υγεία

    Δάνειο στο Βιετνάμ Μακροχρόνια η μάχη κατά του ιού των πουλερικών

    (14/2/2004 6:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στο Ανόι, για την πλήρη εξάλειψη της γρίπης των πουλερικών στο Βιετνάμ θα χρειαστούν μήνες, αν όχι και χρόνια, ενώ είναι πρόωρο να μιλάμε για ταχεία αποκατάσταση της πτηνοτροφίας στη χώρα. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), όσο και ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), πιστεύουν ότι η πλήρης εξάλειψη του ιού Η5Ν1, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι, θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ''πιθανόν χρόνια'', όπως είπε η εκπρόσωπος του πρώτου από αυτούς, Μαρί Τσενγκ. Την Παρασκευή, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να παραχωρήσει δάνειο 10 εκατ. δολαρίων στο Βιετνάμ, κυρίως για την αποκατάσταση της πτηνοτροφίας. Ο FAO όμως υπογραμμίζει ότι το ποσό αυτό θα φτάσει μόνο για την αρχική φάση της επανάληψης της παραγωγής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξαναχτυπά η γρίπη των πουλερικών


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 February 2004 - 18:18:09 UTC