Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Η μόνη λύση είναι να "κόψουν" το κάπνισμα Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα
  • [03] Στο 3% ο πληθωρισμός Σε εντατικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία
  • [04] Ας πρόσεχε... Δεν τα βρήκαν στην προίκα!
  • [05] Ζητήθηκε τηλεοπτική κάλυψη της δίκης ΕΛΑ: Απορρίφθηκε η ένσταση περί
  • [06] Σκληρή επίθεση για τις πρόσφατες συνεργασίες Παπαρήγα: "Δεξιό,
  • [07] Την πρόταση της ΝΔ για τα αστικά κέντρα παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής
  • [08] Έκαψαν αμερικανικές σημαίες Με διαδηλώσεις γιόρτασαν οι Ιρανοί
  • [09] Σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ Τσοβόλας: "Ποδοσφαιρικές
  • [10] Συνάντηση Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των εμπόρων
  • [11] Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.
  • [12] Επίσκεψη Καρατζαφέρη στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο
  • [13] Διαμάχη για τον Κάρατζιτς

    [01] Εκλογές

    Με το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

    (11/2/2004 7:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δόθηκε στην δημοσιότητα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Επικεφαλής τίθεται η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ σε εκλόγιμες θέσεις συμμετέχουν η Μαρία Δαμανάκη, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Μάνος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνθέσεων και συναινέσεων, ενώ παραμένουμε σταθεροί στην επίλυση των προβλημάτων του πολίτη δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Με τη συμμετοχή των δύο συνεργαζόμενων πρώην στελεχών της ΝΔ, κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου στο ψηφοδέλτιο επισφραγίζεται το "άνοιγμα", καθώς στις σημερινές εξελίξεις κυριάρχησε η προσχώρηση του Μίμη Ανδρουλάκη, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε συνεργασία ενός "φιλελεύθερου της Αριστεράς". "Λυπάμαι διπλά για τη συνεργασία Μάνου-Ανδριανόπουλου με το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε λακωνικά ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκης.

    Πέντε γυναίκες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας

    Με επικεφαλής την Αννα Διαμαντοπούλου, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες τέσσερεις γυναίκες δόθηκε στην δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος τόνισε ότι εκφράζει την απόφαση και πρόθεση για "ευρύτατες και νέες συνθέσεις" στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Στο ψηφοδέλτιο τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη και στην συνέχεια βρίσκεται ο Στέφανος Μάνος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι στην πέμπτη θέση. Ακολουθούν ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης, η γιατρός και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Ρόζα Βρεττού, ο οικονομολόγος Γκίκας Χαρδούβελης, η συνδικαλίστρια του τραπεζικού κλάδου Φωτεινή Σιάνου, ο αγρότης Κώστας Κωσταντινίδης, η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη και την τελευταία τιμητική θέση έχει ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    "Η χώρα μας για να λύσει σύγχρονα προβλήματα χρειάζεται συνέργεια ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων", υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο.

    "Το ΠΑΣΟΚ φιλοξενεί και διαφορετικές φωνές. Τους φιλοξενεί, σεβόμενο την ιδεολογική τους αυτοτέλεια, δίνοντας τους, τη δυνατότητα να εκφραστούν και στην νέα Βουλή. Καλωσορίζουμε και αυτούς, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συνάντησαν το κίνημά μας στις κάλπες της 8ης Φεβρουαρίου", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι "πάντα το ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, καλούσε σε συμπόρευση δυνάμεις με διαφορετικές απόψεις και πολιτικές θέσεις, που είχαν παράλληλα σημαντική προσφορά στην πολιτική ζωή του τόπου".

    Το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, δεσμεύεται να παραμείνει σταθερό στο πρόγραμμά του, με στόχο τον ισχυρό πολίτη, μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη με αυξημένη προστασία των ασθενέστερων ομάδων.

    Ανδρουλάκης: "Είναι μία συνάντηση για την οποία εργάστηκα 13 χρόνια"

    Εν τω μεταξύ, νέα δεδομένα προκύπτουν στο πολιτικό σκηνικό, μετά την ανταπόκριση που έχουν τα ανοίγματα του Γιώργου Παπανδρέου για αμφίπλευρη διεύρυνση.

    Τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    "Εντάσσομαι σε αυτή την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και της δημοκρατικής παράταξης. Είναι μία συνάντηση για την οποία εργάστηκα 13 χρόνια και είμαι περήφανος για αυτή", δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντηση του με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προσθέτοντας, "το σύνθημά μου είναι δουλειές, δουλειές, δουλειές, κυρίως για τους νέους''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου νέου πολυσυλλεκτικού ρεύματος, το οποίο μπορεί να είναι ετερογενές κοινωνικά και ιδεολογικά, αλλά θα ενοποιείται προγραμματικά.

    "Πιστεύω ότι αυτό το μπλοκ μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου", κατέληξε ο κ.Ανδρουλάκης αναφερόμενος στη συστράτευση Ανδριανόπουλου και Μάνου.

    Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το όλο εγχείρημα του οποίου ηγείται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου. Τόνισε όμως ότι πρόκειται για ένα ρίσκο καινοτόμο και δημιουργικό το οποίο μπορεί να ανατρέψει γόνιμα το πολιτικό σκηνικό .

    Είναι πρόσθεσε, ένας πειραματισμός διαρκούς αντίθεσης - σύγκλισης, μιας διαρκούς ανταλλαγής ύλης μεταξύ σοσιαλιστών και φιλελευθέρων.

    Η συνεργασία αυτή όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης ήταν για τον ίδιο ο τελευταίος του "μεγάλος πειρασμός ". Ήθελα τόνισε, πάντα να συναντηθούν αυτές οι δυνάμεις και με το Γιώργο Παπανδρέου ήταν πιο εύκολο.

    "Θέλουμε να έχουμε κοντά μας όλους τους ανήσυχους πολίτες, είμαστε ένα κίνημα ανοιχτό με αρχές και πλουραλισμό", επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Θετικές αντιδράσεις, αλλά και επικρίσεις για τις συνεργασίες

    Τις εξελίξεις σχολίασε θετικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ ο Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι, το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό δημοκρατικό κίνημα και έκανε πάντα αμφίπλευρες διευρύνσεις.

    "Μιλάμε για μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που τους χωράει όλους", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η Φώφη Γεννηματά και κατέληξε, "μεγαλύτερη είναι η αμηχανία στη ΝΔ, που δεν κατάφερε να συσπειρώσει το σύνολο των στελεχών και των ανθρώπων της".

    "Φυσιολογική είναι η συνεργασία Ανδρουλάκη με το ΠΑΣΟΚ. Ανήκει στο ευρύτερο φάσμα της προοδευτικής παράταξης", δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο Πέτρος Κουναλάκης ενώ ο Νίκος Μπίστης τόνισε, "Μάνος και Ανδριανόπουλος πήραν πολλές φορές κατά το παρελθόν θέσεις κόντρα στην παράταξη από την οποία προήλθαν".

    Θετικά βλέπει τη συνεργασία Μάνου με το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Φιλελευθέρων Γιώργος Ψαχαρόπουλος .

    Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς διαπίστωσε ότι οι ιδεολογικά ακραίες συνεργασίες δημιουργούν πρόβλημα στην ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί προ πολλού σε κοσμοπολίτικο και νεοφιλελεύθερο κόμμα τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα .

    Νεοφιλελεύθερο αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ για "μπλε και πράσινη δεξιά", μίλησε ο Δημήτρης Τσοβόλας .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μάνος-Ανδριανόπουλος στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

    [02] Υγεία

    Η μόνη λύση είναι να "κόψουν" το κάπνισμα Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα παιδιά

    (11/2/2004 12:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC online

    Έστω και αν οι γονείς καπνίζουν έξω από το σπίτι, η ακούσια έκθεση στη νικοτίνη δεν παύει να συμβαίνει.

    Δεν έχει σημασία αν οι γονείς καπνίζουν έξω από το σπίτι και με κλειστές τις πόρτες. Ακόμα και έτσι, η νικοτίνη "εισβάλει" στον οργανισμό των παιδιών, δημιουργώντας προβλήματα στο αναπνευστικό τους σύστημα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λίνκοπινγκ στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι τα παιδιά, οι γονείς των οποίων καπνίζουν έξω από το σπίτι, έχουν διπλάσια ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό τους από ότι τα παιδιά μη-καπνιστών. Βέβαια, παρουσίαζαν πολύ μικρότερα ποσοστά νικοτίνης, από τα παιδιά όσων καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους. Οι ειδικοί τονίζουν, λοιπόν, ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν τα παιδιά από τη νικοτίνη είναι να κόψουν οι γονείς το κάπνισμα.

    Το "τσιγάρο στο μπαλκόνι" δεν είναι λύση

    Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία 17.000 παιδιά εισάγονται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

    Στα πλαίσια μελέτης για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, οι ερευνητές έκαναν εξέταση ούρων σε 366 παιδιά ηλικίας 2-3 ετών για κοτινίνη, τη χημική ουσία στην οποία μετατρέπει το σώμα τη νικοτίνη. Τα παιδιά, των οποίων οι γονείς κάπνιζαν έξω από το σπίτι, είχαν στα ούρα τους διπλάσια ποσότητα κοτινίνης από ότι τα παιδιά των μη καπνιστών. Τα παιδία, όμως των φανατικών καπνιστών παρουσίαζαν 15 φορές περισσότερη κοτινίνη από ότι τα παιδιά των μη καπνιστών.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, πως οι γονείς γνωρίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα παιδιά, χωρίς, όμως, να ξέρουν γιατί και πως. Επίσης, πολύ λίγοι εκείνοι που σταματούν το κάπνισμα μόλις αποκτήσουν παιδιά, αλλά πολλοί αλλάζουν τις συνήθειες τους στο κάπνισμα.

    [03] Οικονομία

    Στο 3% ο πληθωρισμός Σε εντατικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία

    (11/2/2004 12:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 25 ετών πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2003. Συγκεκριμένα ο τελευταίος το τελευταίο τρίμηνο του 2003 ανέβηκε στο 5% από το 3,8%, στο οποίο είχε υπολογιστεί αρχικά, Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές σημείωσε το 2003, πραγματική αύξηση 4,7% , που είναι υψηλότερη της τελευταίας 25ετίας. Ταυτόχρονα, η συνολική ζήτηση της οικονομίας (κατανάλωση, εξαγωγές και επενδύσεις) σημείωσε ετήσια αύξηση 5,2% το 2003 έναντι του 1,7% το 2002.

    Σημαντική άνοδος και στις επενδύσεις

    Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται κατά 50% στην αύξηση της κατανάλωσης, κατά 45% στην αύξηση των επενδύσεων και κατά 5% στην αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, η τελική κατανάλωση σε ετήσια βάση σημείωσε το 2003 αύξηση 4,3% έναντι του 3,2% του 2002.

    Επίσης, σημαντική άνοδο κατά 11,6% σημειώθηκε και στο ρυθμό μεταβολής των επενδύσεων το 2003. Ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό του ΑΕΠ (4,7%) με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σχετικό μερίδιο των επενδύσεων στην τελική ζήτηση της οικονομίας. Τέλος, στους "τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς" αναφέρεται ότι οι εξαγωγές, σε ετήσια βάση, σημείωσαν άνοδο 1,6%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7%.

    "Σε πολύ καλή φάση η οικονομία"

    Τα "καλά νέα" για την οικονομίας ανακοίνωσε αρχικά το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και την υποδοχή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης από την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου στάθηκε στη σημασία της έγκρισης του οικονομικού προγράμματος σταθερότητας, που θα βοηθήσει στη διατήρηση των υψηλών βαθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα επεσήμανε, ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή φάση, γεγονός που φανερώνει και η πτώση του πληθωρισμού στο 3%.

    [04] Διάφορα

    Ας πρόσεχε... Δεν τα βρήκαν στην προίκα!

    (11/2/2004 1:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένoς ένα άπληστος Ινδός γαμπρός. Ο Μουρουγκεσάν, δημόσιος υπάλληλος και εισπράκτορας σε λεωφορείο, απείλησε, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της τελετής, ότι θα ματαιώσει το γάμο, στην πόλη του Μαδράς στη νότια Ινδία, εάν η μέλλουσα γυναίκα του, Αγιαθυράι Γιαγιαλακσμί, δεν του έδινε επιπλέον προίκα 37 χρυσά νομίσματα και μια μοτοσικλέτα. Ο γαμπρός ήδη είχε εισπράξει ως προίκα 30.000 ρουπίες. Ο πατέρας της νύφης, σε μία προσπάθεια να μη χαλάσει ο γάμος της κόρης του, υποσχέθηκε στο γαμπρό ότι τα υπόλοιπα δώρα θα του αποσταλούν την επόμενη εβδομάδα. Ο λόγος του πεθερού, όμως, δεν ήταν αρκετός για τον γαμπρό, ο οποίος απαίτησε η υπόσχεση να δοθεί γραπτώς. Η νύφη, όμως, αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά του γαμπρού, αρνήθηκε να συνεχισθεί η τελετή, παρά τις διαμαρτυρίες του πατέρα της, ότι ήδη είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για τις προετοιμασίες του γάμου. Τότε η νύφη κατήγγειλε το γαμπρό στην αστυνομία και, για να μην πάνε χαμένα τα έξοδα του γάμου, παντρεύτηκε έναν από τους κουμπάρους τον Ταμαραϊκανάν. "Εάν όλα αυτά συμβαίνουν πριν από το γάμο, πώς θα μπορούσα να ζήσω ευτυχισμένη μ αυτόν τον άνθρωπο", αναφέρει η εφημερίδα Τάιμς του Ινδουιστάν ότι δήλωσε η νύφη. Φίλοι, συγγενείς, ξένοι ακόμα και εκπρόσωποι του Τύπου έσπευσαν στο σπίτι της νύφης και τη συνεχάρησαν για τη γενναιότητα της.

    [05] Εσωτερικά

    Ζητήθηκε τηλεοπτική κάλυψη της δίκης ΕΛΑ: Απορρίφθηκε η ένσταση περί νομιμότητας του δικαστηρίου

    (11/2/2004 4:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Απορρίφθηκε τελικά από το δικαστήριο η ένσταση που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα και του Μιχάλη Κασίμη περί μη νόμιμης συγκρότησης του δικαστηρίου. Η υπεράσπιση του Χρήστου Τσιγαρίδα υπέβαλε στη συνέχεια αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, επί του οποίου το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί αύριο. Με το αίτημα αυτό έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεση τους οι Αγγελέτος Κανάς και Κώστας Αγαπίου. Εν τω μεταξύ, αύριο έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, οι Επαμεινώνδας Σκυφτούλης και Γιάννης Σερίφης, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις του σχετικά με την υπόθεση ΕΛΑ.

    Αύριο θα συζητηθεί το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης

    Διαφωνούν με το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης οι Κανάς και Αγαπίου. Ο εφέτης ανακριτής κ. Ζερβομπεάκος κάλεσε αύριο στο ανακριτικό γραφείο τους Επ. Σκυφτούλη και Γ. Σερίφη

    Την ένσταση περί μη νόμιμης συγκρότησης του δικαστηρίου υπέβαλαν με την σημερινή έναρξη της διαδικασίας οι συνήγοροι των Χ. Τσιγαρίδα και Μ. Κασίμη.

    Ακολούθησε απορριπτική πρόταση επί της ενστάσεως από πλευράς του εισαγγελέα κ. Πατσή, στην οποία αναφερόταν ότι το δικαστήριο συγκροτήθηκε βάση του νόμου, που ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.

    Ο κ. Πατσής κατόπιν δήλωσε τη διαφωνία του και με το αίτημα της υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα, που ζήτησε τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, λέγοντας ότι ο νόμος με την απαγόρευση τηλεοπτικής κάλυψης επιθυμεί να προλάβει τον διασυρμό προσώπων .

    Ο εισαγγελέας έδρας επισήμανε ότι ήδη δύο κατηγορούμενοι οι Κανάς και Αγαπίου δεν επιθυμούν να βιντεοσκοπείται η διαδικασία και κατέληξε "δεν θα αφήσω να μετατραπεί το δικαστήριο σε θέατρο". Μάλιστα ο Αγγελέτος Κανάς δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει θέαμα στα κανάλια. "Δεν θέλω να με βλέπουν το βράδυ και να πίνουν μπύρες" είπε χαρακτηριστικά.

    Αύριο η συνεδρίαση θα διακοπεί στις 12.30 προκειμένου οι εφέτες να παραστούν στην Ολομέλεια Εφετών που έχει προγραμματιστεί για αύριο μετά το μεσημέρι.

    Στο μεταξύ, το πρωί οι Επαμεινώνδας Σκυφτούλης και Γιάννης Σερίφης έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον του εφέτη ανακριτή.

    Ο Σκυφτούλης, που παραμένει άγνωστο αν θα μεταβεί στο ανακριτικό γραφείο, καλείται για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη το 1989. Ο Γιάννης Σερίφης καλείται για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο των ΜΑΤ το 1994 του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέχεια με ενστάσεις στη δίκη του ΕΛΑ

    [06] Εκλογές

    Σκληρή επίθεση για τις πρόσφατες συνεργασίες Παπαρήγα: "Δεξιό, αντιδραστικό και κοσμοπολίτικο κόμμα το ΠΑΣΟΚ"

    (11/2/2004 7:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στους εργαζομένους της Κλωστοϋφαντουργίας Μαλλέρος. Η κ. Παπαρήγα σχολιάζοντας τις πρόσφατες προσχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ των Ανδριανόπουλου, Μάνου, Ανδρουλάκη αλλά και της Μαρίας Δαμανάκη είπε ότι το κυβερνών κόμμα έχει προ πολλού μετατραπεί σε ένα δεξιό, αντιδραστικό και κοσμοπολίτικο κόμμα και εκτίμησε ότι "δεν έγινε καμία διεύρυνση ούτε μεταγραφές στο ΠΑΣΟΚ". Στις 5 το απόγευμα η γ.γ. του ΚΚΕ μίλησε σε επαγγελματοβιοτέχνες στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.

    Στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα εκείνο που έχει μεγαλύτερη δυνατότητα απ ότι η ΝΔ, που έχει το ίδιο πρόγραμμα με το ΠΑΣΟΚ, να ξεγελά και να κοροϊδεύει το λαό. Γι αυτό άλλωστε στηρίζεται σήμερα και από τον ξένο παράγοντα και από τον επιχειρηματικό κόσμο περισσότερο σε σύγκριση με τη ΝΔ" ενώ δικαιολογώντας τη στάση του κόμματός της από το 1991 και μετά είπε ότι "όλοι αυτοί οι λεγόμενοι ανανεωτές, οι οποίοι εμφανίζονταν ότι είχαν κάποιες διαφωνίες με το ΚΚΕ, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι άνθρωποι εκείνοι που είχαν ήδη γλιστρήσει μακριά από την εργατική ιδεολογία και από τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του αριστερού κινήματος και ήθελαν βεβαίως να τραβήξουν ολόκληρο το ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ".

    Η γ.γ. του ΚΚΕ συνέχισε λέγοντας ότι τώρα αποδεικνύεται πως "όλες αυτές οι σύγχρονες δήθεν ανανεωτικο-εκσυγχρονιστικές-αριστερές αντιλήψεις δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά θερμοκήπιο ανάδειξης ανθρώπων προς την σοσιαλδημοκρατία" για να καταλήξει με τη φράση: "Με μόνη τη διαφορά ότι άλλοι πάνε απευθείας και άλλοι πάνε δια της τεθλασμένης".

    [07] Εκλογές

    Την πρόταση της ΝΔ για τα αστικά κέντρα παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής

    (11/2/2004 6:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την πρόταση του κόμματός του για τα αστικά κέντρα, τη Χάρτα του Λεκανοπεδίου, παρουσίασε το μεσημέρι ο Κώστας Καραμανλής στο Περιστέρι εγκαινιάζοντας επισήμως την προεκλογική περίοδο για τη ΝΔ. Η Χάρτα του Λεκανοπεδίου προβλέπει δέκα άμεσα βήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται λύσεις για το κυκλοφοριακό, έργα υποδομής, διευκόλυνση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για δημιουργία αυτοχρηματοδοτούμενων πάρκινγκ, ενιαίος φορέας δημοσίων συγκοινωνιών και ειδικές ρυθμίσεις για τη μετακίνηση και ασφάλεια των δικυκλιστών. "Η μεμψιμοιρία και ο εθισμός στη μετριότητα δε μας ταιριάζει, την αναποτελεσματικότητα του ΠΑΣΟΚ τη γνωρίζετε" είπε ο κ. Καραμανλής ο οποίος τόνισε ότι τα κομματικά όρια είναι στενά για να χωρέσουν οι προβληματισμοί και τα προβλήματα των πολιτών. Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει στις 7:30 μ.μ. σε ανοιχτή συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία του Μενιδίου.

    Τα κυριότερα σημεία της Χάρτας

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η "Χάρτα του Λεκανοπεδίου" αποτελεί πρότυπο για τα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και παρουσίασε δέκα σημεία: Για το κυκλοφοριακό πρότεινε δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα συγκοινωνιών και κυκλοφορίας ενώ δεσμεύτηκε για αναβαθμισμένο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας, επέκταση του προαστιακού του μετρό και του τραμ με στόχο την αύξηση των μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Ο κ. Καραμανλής πρότεινε τη δημιουργία σταθμών αυτοκινήτων για μετεπιβίβαση στις παρυφές της πόλης, 10.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων και διευκόλυνση των δήμων για την κατασκευή αυτοχρηματοδοτούμενων πάρκινγκ, ενώ σημείωσε πως οι θέσεις είναι λίγες και ακριβές.

    Ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε κίνητρα για την απόσυρση των παλαιών δικύκλων καθώς και μείωση του ΦΠΑ για αγορά εξοπλισμού ασφαλείας και δημιουργία στις διασταυρώσεις με φωτεινή σηματοδότηση (ανάμεσα στη λωρίδα πεζών και αυτοκινήτων) ειδικής λωρίδας για τις μηχανές.

    Για την προστασία των πεζών έκανε λόγο για ελεύθερα πεζοδρόμια και διασφάλιση χαμηλών ορίων ταχύτητας σε ευαίσθητες περιοχές με παιδικούς σταθμούς, σχολεία και νοσοκομεία. Ανάμεσα στα μέτρα θα είναι η ενίσχυση των Τεχνών και του Πολιτισμού και η στήριξη πρωτοβουλιών δημιουργικής έκφρασης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης , ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα το ξαναβάλει στην "πολιτική ατζέντα" ενώ μίλησε για επιτάχυνση της χρήσης φυσικού αερίου, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και για αναδασώσεις σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Αιγάλεω και Υμηττό.

    Τέλος ο κ. Καραμανλής πρότεινε διευκολύνσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μίλησε για ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση 150.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών για μαθητές και σπουδαστές και επαναφορά της διάταξης για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Περιστέρι ο Κώστας Καραμανλής

    [08] Διεθνή

    Έκαψαν αμερικανικές σημαίες Με διαδηλώσεις γιόρτασαν οι Ιρανοί

    (11/2/2004 4:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, ΝΕΤ 105,8

    Συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων Ιρανών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη, με την ευκαιρία της 25ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς του σάχη και έφερε στην εξουσία τον ισλαμικό φονταμενταλισμό του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο πρωθυπουργός του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, δήλωσε πως, "η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι", αφού πρέπει να επιλέξει αν θα μιμηθεί τη Δύση και να χάσει την ταυτότητά της, ή αν θα παραμείνει στο δρόμο της ισλαμικής δημοκρατίας, προβαίνοντας σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Χαταμί κατηγόρησε το συντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών, που απαγόρευσε σε περίπου 2.500 μεταρρυθμιστές υποψήφιους να κατέλθουν στις εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου. Ο εορτασμός για την ισλαμική επανάσταση εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο, με συνθήματα κατά της Αμερικής και του προέδρου Μπους.

    «Όχι τις ΗΠΑ»

    Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν πιστοί οπαδοί του καθεστώτος και κυρίως κρατικοί υπάλληλοι με τις οικογένειές τους, που μεταφέρθηκαν στην Τεχεράνη με ναυλωμένα λεωφορεία.

    Οι Ιρανοί κρατούσαν πανό και φωτογραφίες του "πατέρα της επανάστασης", Αγιατολάχ Χομεϊνί, και του νυν πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Xαμενεΐ.

    Κατά τις τελετές ακούσθηκαν συνθήματα για "θάνατο της Αμερικής", ενώ οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε ομοιώματα του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

    [09] Εκλογές

    Σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ Τσοβόλας: "Ποδοσφαιρικές μεταγραφές οι μετακινήσεις στο ΠΑΣΟΚ"

    (11/2/2004 5:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σκληρή γλώσσα για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και συμμαχίες χρησιμοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματός του για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για μπλε και πράσινη δεξιά ενώ χαρακτήρισε ποδοσφαιρικές μεταγραφές τις μετακινήσεις των Ανδριανόπουλου και Μάνου στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, κάλεσε το ΚΚΕ, το ΣΥΝ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια συνεργασία χωρίς όρους για τη δημιουργία ενός τρίτου μεγάλου πολιτικού πόλου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος σε Αθήνα και Πειραιά.

    "Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι οι εκλογές είναι χαμένες"

    Δεξιά μετάλλαξη με πράσινο περιτύλιγμα χαρακτήρισε το νέο ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσοβόλας ενώ μιλώντας για τις πρόσφατες συνεργασίες με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, το Στέφανο Μάνο και το Μίμη Ανδρουλάκη είπε ότι "προκαλούν θλίψη και ντροπή και εκφυλίζουν θεσμούς, πολιτική και πολιτικούς".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι ο ξένος παράγοντας και οι διαπλεκόμενες πολιτικές θέλουν να αποϊδεολογικοποιήσουν την πολιτική ζωή της χώρας και κάλεσε τους ψηφοφόρους να πουν "ένα μεγάλο "όχι" στην μπλε και πράσινη δεξιά ".

    Ο κ. Τσοβόλας μίλησε επίσης για "πρωτοφανείς επιδόσεις πολιτικού τυχοδιωκτισμού και αμοραλισμού που προκαλούν έκπληξη και αηδία σε κάθε πολίτη" ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές σχολίασε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πειστεί ότι οι εκλογές είναι χαμένες και προετοιμάζει αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές από την επόμενη μέρα.

    [10] Εκλογές

    Συνάντηση Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των εμπόρων

    (11/2/2004 5:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Συνέχισε και σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου τις συναντήσεις του με κοινωνικούς εταίρους, με την επίσκεψη του στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το βασικό θέμα, που συζητήθηκε ήταν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η πολιτεία στην απελευθέρωση και στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μια δύσκολη εποχή όπως η σημερινή. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση να δημιουργηθεί ένα κολέγιο το οποίο θα λειτουργεί ως φυτώριο νέων επιχειρηματιών. Κατόπιν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα των πανωτοκίων και των τομών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Σε πορεία ανάπτυξης η ελληνική οικονομία

    Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Γκαργκάνα για την ενημέρωση του, τόσο στις διεθνείς όσο και στις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι συζήτησαν το θέμα των πανωτοκίων, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ο κ. Παπανδρέου προσέθεσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία πορεία ανάπτυξης, υπάρχουν όμως επεσήμανε σημαντικά περιθώρια για να κινηθούμε με τομές, οι οποίες θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε επίσης το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που βρίσκεται το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στόχος η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όπου κατέστησε σαφές ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και οι βαθιές τομές στις σχέσεις κράτους - επιχειρηματία αποτελούν στόχο της νέας κυβέρνησης που επιδιώκει να σχηματίσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου η Πολιτεία πρέπει να συμβάλει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού να αναπτυχθούν και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται από την πλευρά του κράτους να διαμορφώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και να ξεκαθαρίσει τους κανόνες δράσης της επιχειρηματικότητας.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Συνομοσπονδία δείχνει την πίστη του στον κοινωνικό διάλογο και τόνισε ότι ο εμπορικός κόσμος ζητάει από τη νέα κυβέρνηση τη λήψη γενναίων αποφάσεων για την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων του τόπου.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε με τους εμπόρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως είναι η πολυνομία, το παραεμπόριο, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η απελευθέρωση των αγορών, η ακρίβεια, η μείωση της ανεργίας, η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία ενός κολεγίου-φυτώριου για νέους επιχειρηματίες αποτέλεσαν ουσιαστικές προτάσεις που θα εξεταστούν αναλυτικά στο μέλλον.

    Ιδιαίτερα για το διπλασιασμό κεφαλαίου στο Ταμείο Εγγυοδοσίας που πρότειναν οι έμποροι ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα ασχοληθεί με αυτό αναλυτικά στο μέλλον.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι και η σημερινή κυβέρνηση προωθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    [11] Οικονομία

    Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.

    (11/2/2004 6:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ Γελαντάλης

    Πήρε ανάσα σήμερα η αγορά , καθώς ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,97% για να κλείσει στις 2.456,26 μονάδες. Το γεγονός ότι 237 μετοχές αντέδρασαν, ενώ 76 υποχώρησαν αποτυπώνει τη συνολικότερα θετική τάση και διάθεση που επικράτησε σήμερα. Από τεχνικής πλευράς ενδεχόμενη κίνηση και κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 2470 μονάδων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης και πάλι σε ανοδική. Είναι επίσης σημαντικό πως με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί των τραπεζών, ασφαλειών, επενδύσεων, χονδρικού εμπορίου, τσιμέντων.

    Αξιοπρόσεκτη η πορεία των μετοχών του ΤΙΤΑΝΑ, ΓΕΡΜΑΝΟΥ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ, καθώς εντάθηκαν σήμερα οι τοποθετήσεις και ξένων διαχειριστών. Επίσης ενθαρρυντική ένδειξη η αντίδραση μετοχών που είχαν πιεστεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες όπως συνέβη στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΕΡΓΑΣ, και χτες σε ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και ΑΛΤΕ. Η μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ, που αύριο ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2003, έκλεισε στα 23,02 ευρώ. Η μετοχή της ΑΛΦΑ στα 24,90 ευρώ της εμπορικής στα 22,44, ευρώ, του ΤΙΤΑΝΑ στα 35 ευρώ, της ΔΕΗ στα 21,68 ευρώ και του ΟΠΑΠ στα 14,78 ευρώ.

    Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 120.000 και 100.000 τεμαχίων της ΚΟΣΜΟΤΕ στα 11,16 και 11,06 ευρώ, αντίστοιχα. Τέσσερα πακέτα του ΟΠΑΠ, συνόλου 750.000 τεμαχίων από 14,58-14,76 ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα των 60.000 και 30.000 τεμαχίων της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στα 22,30 και 22 ευρώ, αντίστοιχα.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 190.000 τεμαχίων της ΑΛΦΑ στα 24,73 ευρώ και 24,65 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, να σημειωθεί πως αύριο ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της ΕΛΙΝΟΪΛ στην κύρια αγορά.

    [12] Εκλογές

    Επίσκεψη Καρατζαφέρη στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

    (11/2/2004 6:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης είπε στους δημοσιογράφους ότι "πάντα βγαίνει κανείς ωφελημένος όταν ακούει τις ιδέες και τις σκέψεις του Αρχιεπισκόπου, που έχουν μέσα τους το σπόρο της σοφίας" και τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ασχολείται με τα πολιτικά, αλλά έχει ενδιαφέρον γι αυτά ως Εκκλησία. Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε ότι πάντα σε δύσκολες στιγμές ζητεί την ευλογία του Αρχιεπισκόπου ενώ ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεργασίας με άλλα κόμματα απάντησε ότι ακολουθεί τη φωνή της λογικής.

    Σε αίτημα δημοσιογράφου να σχολιάσει τις συνεργασίες πολιτικών προσώπων με τα κόμματα απάντησε σκωπτικά: "Αυτά μου θυμίζουν ένα τραγουδάκι που έλεγε: Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο..." ενώ σε ερώτηση αν προβλέπει να γίνουν άλλες προσχωρήσεις είπε : "Ο Σαμαράς θα είναι, πιστεύω, ο επόμενος και είναι θέμα χρόνου".

    Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο, μετέφεραν την ενόχληση του Προκαθήμενου για το γεγονός ότι ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε απρόσκλητος στην Αρχιεπισκοπή την ώρα που είχε προγραμματιστεί ραντεβού με το Στέργιο Μίχο πρόεδρο της Μητροπολιτικής Επιτροπής Καλλιθέας-Φαλήρου του ΛΑΟΣ.

    [13] Διεθνή

    Διαμάχη για τον Κάρατζιτς

    (11/2/2004 7:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Σε κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης της Σερβίας και της εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, οδήγησαν οι δηλώσεις της τελευταίας πως, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου, βρίσκεται στο Βελιγράδι. Η κ. ντελ Πόντε επικαλέστηκε "αξιόπιστη πηγή" και χαρακτήρισε το Βελιγράδι "καταφύγιο για τους φυγάδες", που καταζητούνται από το δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου, στη Σερβία βρίσκονται περίπου 15 από τους συνολικά 21 καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου στη χώρα, οι οποίοι πρέπει να συλληφθούν σύντομα και να οδηγηθούν στη Χάγη. Ωστόσο, οι αρχές της Σερβίας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της κ. ντελ Πόντε, δηλώνοντας πως, δεν έχουν καμία παρόμοια πληροφορία, που να τους επιβεβαιώνει. Μάλιστα, πολιτικοί κύκλοι στο Βελιγράδι εκτιμούν πως, οι δηλώσεις της εισαγγελέως έχουν ως στόχο να δικαιολογήσουν την αδυναμία της Χάγης να οδηγήσει τους βασικούς καταζητούμενους στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    Αμφισβητεί η Σερβία

    "Το υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας δεν διαθέτει πληροφορίες, που να επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις της κ. Ντελ Πόντε", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση τονίζει ότι, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το που βρίσκεται ο καταζητούμενος πρώην πολιτικός, "ούτε από την εισαγγελέα του δικαστηρίου, ούτε από τις σερβικές ή ξένες υπηρεσίες πληροφοριών".

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζίβκοβιτς δήλωσε ότι, δεν τον εξέπληξαν τα λεγόμενα της κ. Ντελ Πόντε, αφού και στο παρελθόν ισχυρίστηκε κάτι ανάλογο, χωρίς ποτέ να παρουσιάσει στοιχεία, που θα βοηθούσαν τις αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη των καταζητούμενων.

    Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα της κ. ντελ Πόντε, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως, η χρονική στιγμή που έγιναν οι δηλώσεις αυτές δεν είναι τυχαία, αφού οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ να αφαιρεθούν από την εισαγγελέα κάποιες αρμοδιότητες, σχετικές με την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 February 2004 - 17:55:05 UTC