Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαι σε χοίρους ο ιός των πτηνών
  • [02] Λόγω κατολίσθησης Κλειστή η Κατεχάκη προς Μεσογείων
  • [03] Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Τάσος Παπαδόπουλος Αισιοδοξία και σκεπτικισμός
  • [04] Συγκίνηση στην τελευταία ομιλία του Σημίτης: Η νίκη είναι δική μας!
  • [05] "Πρεμιέρα" για το Έκτακτο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ Σε κλίμα πανηγυρικό
  • [06] Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια Μακελειό στο μετρό της Μόσχας
  • [07] Από το νέο σχολικό έτος Επίδομα 50 ευρώ για τα νήπια
  • [08] Ξαφνική παλίρροια έπνιξε 18 άτομα στη Βρετανία
  • [09] Παραμένει καγκελάριος της Γερμανίας Το "αντίο" του Σρέντερ
  • [10] Μετά τις έντονες αντιδράσεις Νέες εξηγήσεις Καραμανλή
  • [11] Τα παιδιά αγνοούν τους κινδύνους του chat
  • [12] Αντιδρά ο Ερεκάτ Πιθανή η μεταφορά εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας
  • [13] Κόντρες για την ψηφοφορία των φίλων
  • [14] Νεκρή 11χρονη που είχε απαχθεί
  • [15] Συνέδριο ανατροπής Παπανδρέου: "Αναλαμβάνω την ευθύνη"
  • [16] Ανταλλαγή πυρών στη Βαγδάτη

    [01] Υγεία

    Kαι σε χοίρους ο ιός των πτηνών

    (6/2/2004 12:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ο ιός της γρίπης των πουλερικών, που μέχρι τώρα ευθύνεται για το θάνατο 18 ανθρώπων στην Ασία, εντοπίστηκε και σε χοίρους στο Βιετνάμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. "Έχουμε αποδείξεις για την παρουσία του ιού H5N1 στις ρινικές εκκρίσεις χοίρων", δήλωσε ο Άντον Ρίτσενερ, υπεύθυνος του FAO στο Βιετνάμ, και πρόσθεσε ότι ο οργανισμός εξετάζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Πλήρη άγνοια για τα ευρήματα δήλωσε η κυβέρνηση του Βιετνάμ όπου οι νεκροί έφτασαν σήμερα τους 13 μετά το θάνατο ενός 6χρονου κοριτσιού.

    Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα ευρήματα

    Υπάρχει φόβος μετάλλαξης του ιού μέσα στον οργανισμό των χοίρων.

    Ο κ. Ρίτσενερ σημείωσε ότι ο οργανισμός αναμένει τα αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών από το Βιετνάμ όπου έχουν σταλεί δείγματα αίματος για μια δεύτερη εξέταση αλλά σημείωσε ότι παρά την ύπαρξη του ιού στους χοίρους, τα ζώα δεν έχουν νοσήσει.

    Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των χοίρων μοιάζει με το ανθρώπινο κι επομένως νοσούν από αρκετές ασθένειες που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Βάσει αυτών των δεδομένων οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει φόβος ο ιός των πτηνών να "ενωθεί" με έναν ανθρώπινο ιό της γρίπης μέσα στον οργανισμό των χοίρων.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοιου είδους μετάλλαξη θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου είδους ιού στον οποίο οι άνθρωποι δε θα έχουν ανοσία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών

    Ανησυχεί ο Π.Ο.Υ για τον ιό στο Βιετνάμ

    "Πριμ" για τα θύματα της γρίπης των πουλερικών

    [02] Εσωτερικά

    Λόγω κατολίσθησης Κλειστή η Κατεχάκη προς Μεσογείων

    (6/2/2004 1:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κατολίσθηση μεγάλου όγκου χωμάτων έγινε στις 8.45 το πρωί στη λεωφόρο Κατεχάκη, στο ύψος του στρατοπέδου Σακέτα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λεωφόρο Μεσογείων. Τα χώματα έχουν κλείσει τη μία λωρίδα, αλλά επειδή η πλαγιά στο σημείο φαίνεται έτοιμη να κυλήσει προς το δρόμο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και γίνεται εκτροπή από την Τροχαία μέσω του Βύρωνα. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα του δήμου, που προσπαθούν να καθαρίσουν το δρόμο, αλλά δε θα επιτραπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων πριν εξεταστεί το σημείο από γεωτεχνικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα αποφανθούν για τα αίτια της κατολίσθησης καθώς και αν υπάρχει κίνδυνος για νέα κατολίσθηση.

    [03] Εσωτερικά

    Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Τάσος Παπαδόπουλος Αισιοδοξία και σκεπτικισμός για το Κυπριακό

    (6/2/2004 1:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ικανοποίηση στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και προβληματισμό στην Τουρκία, προκαλεί η επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στις 10 Φεβρουαρίου. Το πρωί της Παρασκευής έγινε σύσκεψη για το Κυπριακό μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ετοιμότητα Αθηνών και Λευκωσίας να προσέλθουν στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για "ανηλεή πίεση" και "εξαναγκασμό". Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε πως, "βρίσκεται στα σκαριά μια συμφωνία επανένωσης της Κύπρου, πριν από την τελική της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάιο".

    Σαφείς όροι στην επιστολή Ανάν

    Διαβουλεύσεις για την απάντηση στον κ. Ανάν έχει ο Τάσος Παπαδόπουλος με τους πολιτικούς αρχηγούς της Κύπρου. Το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας, ενώ αύριο συνεδριάζει για το θέμα αυτό το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιό του, ζητά με την επιστολή του προς τις ηγεσίες των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκυπρίων, ο γενικός γραμματέας του OΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με την επιστολή, ο σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι "να θέσουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004 ώστε μία επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, την 1η Μαΐου 2004". Μάλιστα, ο κ. Ανάν χαρακτηρίζει στην επιστολή του "κατάλληλη" τη στιγμή αυτή.

    Ο κ. Ανάν ζητά επίσης από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, να στείλουν αντιπροσώπους, για να στηρίξουν τη διαδικασία και απευθύνει έκκληση για την "αναγκαία πολιτική βούληση", ώστε να αποδοθούν καρποί "στο σύντομο διαθέσιμο διάστημα".

    Ο Τάσος Παπαδόπουλος έχει από το πρωί της Πέμπτης συνομιλίες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επίσημη απάντηση στην πρόσκληση θα δοθεί μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο. Πάντως, η τουρκική απάντηση αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής.

    Έτοιμες Αθήνα και Λευκωσία- εμμένει ο Ντενκτάς

    "Νόμιζαν ότι θα φύγω από τη μέση, αλλά όταν είδαν ότι αυτό δεν συνέβη, αισθάνθηκαν την ανάγκη να μιλήσουν και σε εμένα". Ραούφ Ντενκτάς

    Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν έτοιμες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Οι περαιτέρω χειρισμοί του θέματος θα αποφασισθούν τη Δευτέρα, σε σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Κώστα Σημίτη και του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης εμμένει πεισματικά στις θέσεις του, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να τον επισκεφθεί, με στόχο να τον πείσει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε αντιρρήσεις για το χρονοδιάγραμμα, που θέτει ο κ. Ανάν και αναμένεται να παρευρεθεί στη Νέα Υόρκη, για να επιδώσει επιστολή με τις ενστάσεις του.

    Μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον κ. Ανάν ότι, "οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση" για να τον "ξεφορτωθεί".

    Πάντως, την Πέμπτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως, εάν ο Ντενκτάς δεν προσέλθει στις συνομιλίες, θα σταλεί εκ μέρους του ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αποδέχθηκε τους όρους του Κόφι Ανάν.

    Αισιόδοξος ο Φερχόιγκεν

    Προμήνυμα για τη διευθέτηση του Κυπριακού χαρακτήρισε τις αναμενόμενες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, που τόνισε ότι, οι όροι του κ. Ανάν είναι "πολύ σαφείς".

    Τέλος, ο κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε την άποψη πως, ο κ. Ανάν δεν θα εμπλέκονταν εκ νέου στο Κυπριακό, εάν δεν είχε τις "απαραίτητες εγγυήσεις" από τα εμπλεκόμενα μέρη, σχετικά με την εκπλήρωση των όρων του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελπίδα για το Κυπριακό

    [04] Εκλογές

    Συγκίνηση στην τελευταία ομιλία του Σημίτης: Η νίκη είναι δική μας!

    (6/2/2004 1:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Με τον απολογισμό της 8ετίας από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη άρχισαν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που διεξάγεται στο Σπίτι της Αρσης Βαρών στη Νίκαια, και στο οποίο συμμετέχουν 4.500 σύνεδροι. Ο κ. Σημίτης εμφανώς συγκινημένος, καθώς ήταν η τελευταία φορά που απευθύνθηκε στο σώμα με την ιδιότητα του προέδρου του κινήματος, ευχαρίστησε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με καθαρές εντολές και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκρουστεί με συμφέροντα και νοοτροπίες. Περιέγραψε τον υποψήφιο για νέο πρόεδρο του κινήματος Γ. Παπανδρέου ως "νέο άνθρωπο, στέλεχος με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία, με σταθερές αρχές, πρωτοποριακές ιδέες, ρηξικέλευθο πνεύμα, διάθεση για ρήξεις, διεθνή αναγνώριση, σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους". Ο Κ. Σημίτης επιτέθηκε στη ΝΔ και απηύθυνε προσκλητήριο νίκης στο κέντρο και την αριστερά. "Γεια σας και ευχαριστώ για τη συνεργασία, και την εμπιστοσύνη- η νίκη είναι δική μας", ήταν και η τελευταία φράση του κ. Σημίτη. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι αλλαγές στο καταστατικό και η προγραμματική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές.

    Απολογισμός έργου σε "μέρα χαράς" αλλά και "δύσκολη μέρα"

    Σε μια ομιλία με διακριτές νότες συναισθηματισμού και με φανερή την πρόθεση ανάδειξης της παρελθούσης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, ως βάσης για το "νέο ξεκίνημα" που επαγγέλλεται ο Γ. Α. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης, υπενθύμισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την "υπέρβαση των αγκυλώσεων " και την πάλη ενάντια σε "κυρίαρχες νοοτροπίες και σε τρόπους λειτουργίας που εμείς οι ίδιοι ενισχύσαμε",παράλληλα με τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων των οποίων ηγήθηκε.

    "Κλείνει μια οκταετία που άλλαξε την Ελλάδα. Δεν θα αναφερθώ σε αριθμούς. Στα οκτώ αυτά χρόνια, χρησιμοποίησα πολύ αριθμούς και μεγέθη, γιατί πιστεύω ότι οι αριθμοί και τα αντικειμενικά μεγέθη είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στην υπερβολή και τη δημαγωγία στην πολιτική. Οι αριθμοί μερικές φορές κουράζουν. Αλλά πιο πολύ, κουράζει και μάλιστα εκνευρίζει, η υπερβολή και η δημαγωγία- γιατί περιέχει ψεύδη και υποκρισία", ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, τα αποτελέσματα της προσπάθειας που συνετελέσθη τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι απτά:

    - Οικονομική σταθερότητα,

    - κύρος για την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο,

    - εθνική αυτοπεποίθηση και

    - νοοτροπία οργάνωσης και προγραμματισμού που αρχίζει να κυριαρχεί στην κοινωνία.

    Εμείς κάνουμε πράξη την ανανέωση

    "Αυτά που πετύχαμε, ό,τι σχεδιάσαμε, ό,τι εφαρμόσαμε, σχετίζεται άμεσα με τη μεγάλη μας προγραμματική προσπάθεια, για τα έτη 2004-8. Χτίζουμε σε αυτό που δημιουργήσαμε", ανέφερε ο κ. Σημίτης. Η συνέχεια επιβάλλει την "βελτίωση και διόρθωση" στις πολιτικές και την ανανέωση στα πρόσωπα.

    "Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι συντηρητική συμπεριφορά ".

    "Οι αλλαγές σε πρόσωπα είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση που προκαλεί αμφιθυμία και συναντά αντικρουόμενες αντιδράσεις. Κανείς δεν αντιτίθεται στην αρχή της ανανέωσης, αλλά πάρα πολλοί είναι αντίθετοι στην εφαρμογή της, ιδίως όταν αφορά sτους ίδιους. Ο κανόνας της μονιμότητας στην πολιτική δεν έχει υπερασπιστές, αλλά η πρακτική της μονιμότητας έχει άπειρους οπαδούς. Όποιος κατορθώνει να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο του "ναι μεν, αλλά", δημιουργεί δυναμική, δίνει ζωντάνια στις ιδέες και στην πρακτική του ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε μέσα σε ένα διαρκές χειροκρότημα από του συνεδριακό σώμα: "Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει πράξη την ανανέωση. Το έδειξε το 1996.Το δείχνει και σήμερα. Σήμερα που γίνεται η πρόταση, το τιμόνι να αναλάβει ένας νέος άνθρωπος. Ένα στέλεχος του κινήματος με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Με στέρεους δεσμούς με την ίδια την κοινωνία. Με σταθερές αρχές και πρωτοποριακές ιδέες. Με ρηξικέλευθο και ανοικτό πνεύμα. Με διάθεση για ρήξεις. Με διεθνή αναγνώριση. Με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους: Ο Γιώργος Παπανδρέου".

    Η σχετική αποστροφή του κ. Σημίτη, οδήγησε στην κορύφωση του ενθουσιασμού του ακροατηρίου και τον Γιώργο Παπανδρέου να εγερθεί, προκειμένου να χαιρετήσει το πλήθος: "Να τος, να τος, ο Πρωθυπουργός ", απάντησαν οι σύνεδροι.

    "Οι πολίτες, απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα της νέας εποχής, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους- συνέχισε ο κ. Σημίτης: Ο ένας είναι η συνεχής τολμηρή μεταρρύθμιση, η πορεία στο μέλλον και η πρόοδος, που, επειδή δέχεται την ανάγκη αλλαγής, προχωρεί χωρίς κλυδωνισμούς. Ο άλλος, είναι η στάση, η επανάπαυση, οι παλιές συνταγές, το πελατειακό κράτος, οι ευκαιριακές παροχές".

    Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια, υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να την εξασφαλίσει , αφού στην ουσία, καταργεί την κοινωνική συναίνεση, οδηγώντας στον αυταρχισμό.

    "Διάβασα χθες με έκπληξη, ότι η ΝΔ θα καταργήσει τους πρόσφατους νόμους για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και τις μελέτες. Ο νόμος για τις μελέτες προσαρμόζει το ελληνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα ανοίξει μέτωπο με την Ε.Ε.; Δεν είναι προχειρότητα αυτό; Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον πολίτη, για τον καταναλωτή. Ο ελληνικός λαός όμως, δεν θέλει μια κυβέρνηση συντεχνιών, θέλει μια κυβέρνηση για τους πολίτες", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    "Η νίκη στις εκλογές της 7ης Μάρτη, είναι δική μας. Είναι του ΠΑΣΟΚ, είναι της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα νικήσει το μέλλον. Θα νικήσει η Ελλάδα που δεν γυρίζει πίσω. Αυριανός Πρωθυπουργός, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος Παπανδρέου", κατέληξε χειροκροτούμενος ο κ. Σημίτης.

    Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται το απόγευμα, με την ψηφοφορία για την αλλαγή του άρθρου στο καταστατικό που προβλέπει την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με άμεση και καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του κινήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Γ. Παπανδρέου της "ανατροπής"

    Σε κλίμα πανηγυρικό

    [05] Εκλογές

    "Πρεμιέρα" για το Έκτακτο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ Σε κλίμα πανηγυρικό

    (6/2/2004 2:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε κλίμα πανηγυρικό άνοιξαν σήμερα οι εργασίες Έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο "Σπίτι της Άρσης Βαρών", στη Νίκαια. Οι 4.650 σύνεδροι που κατέκλυσαν από το πρωί το χώρο, επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον υποψήφιο πρόεδρο του κινήματος κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος προσερχόμενος δεν έκρυψε τη συγκίνηση του και έκανε λόγο για ξεκίνημα μιας νέας πορείας. Σήμερα είναι ήμερα τεράστιας ευθύνης και απόφασης για αγώνα, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον ελληνικό λαό, "που ήδη ανατρέπει κατεστημένες αντιλήψεις". Έχουμε, πρόσθεσε, τεράστια δυναμική και μ αυτήν τη δυναμική θα νικήσουμε. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του για μια νέα διακυβέρνηση με επίκεντρο τον πολίτη και κατόπιν εισήλθε στο χώρο του Συνεδρίου, όπου προτίμησε μια θέση στα έδρανα της νεολαίας. Την εισαγωγή στις πρακτικές διαδικασίες του Συνεδρίου ανέλαβε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης .

    Αλλαγή πορείας για το ΠΑΣΟΚ

    "Η εκλογή του προέδρου μας από την κοινωνία αποτελεί τη γενέθλια πράξη της τρίτης αλλαγής". Αυτή ήταν η κεντρική φράση της ομιλίας Χρυσοχοΐδη που εισήγαγε το συνέδριο στο πρακτικό μέρος.

    "Το κόμμα μας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός" δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδεχόμενος ότι "οι πρακτικές μας οδήγησαν πολλές φορές σε περιχαράξεις συσχετισμών και σε αποκλεισμούς". Τόνισε μάλιστα ότι το κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτό προς τους πολίτες και την κοινωνία.

    Εξήρε το κυβερνητικό έργο του Κ. Σημίτη και την πρωτοβουλία ανανέωσης του κινήματος που ανέλαβε, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή "έδειξε μεγάλη διορατικότητα και σπάνια πολιτική αρετή". Άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για άγονη διαίρεση και πολική απάθεια, για να διακηρύξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει την οπισθοδρόμηση. Για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι συντάχθηκε από 500 μέλη και φίλους του κινήματος και ότι τέθηκε σε διάλογο στις περιφερειακές συσκέψεις.

    Ακολούθησε η υπερψήφιση της τροποποίησης του καταστατικού του κινήματος, ώστε η εκλογή του προέδρου να γίνεται από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της προγραμματικής διακήρυξης για την τετραετία 2004-2008.

    Η διαδικασία κορυφώθηκε με την ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητας του Γιώργου Α. Παπανδρέου για τη θέση του προέδρου του κινήματος.

    Είχε προηγηθεί εκλογή προεδρείου, το οποίο αποτελείται από την υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, τον γραμματέα της ΓΣΕΕ Χρ, Πολυζωγόπουλο, την γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων Λ. Κασοπούλου, τον γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Π. Καμά, και τον νέο αγρότη Κ. Κωνσταντίδη. Η κ. Γεννηματά λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για "ιστορική στιγμή", καθώς το ΠΑΣΟΚ συναισθάνεται τις προσδοκίες λαού.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, προσερχόμενος στο Συνέδριο και βλέποντας το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το "Σπίτι της Άρσης Βαρών" έκανε λόγο για εντυπωσιακή πανστρατιά.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα της χώρας και για μια νέα πορεία προς όφελος της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, με σκοπό τη συμμετοχή, τη δικαίωση και την ευημερία για τον καθένα. Ερωτηθείς για το τελευταίο γκάλοπ της MRB, απάντησε πως οι δημοσκοπήσεις ολοένα πυκνώνουν, εναλλασσόμενες στους αριθμούς και τα αποτελέσματα και για αυτό στιγμιαία δημιουργούν εντυπώσεις. "Τα λαμβάνουμε υπόψη και από εκεί και πέρα συνεχίζουμε την πορεία μας" τόνισε.

    "Τη στιγμή αυτή της επανίδρυσης και της αναγέννησης, είμαι στην πρώτη γραμμή" δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης, προσερχόμενος στο Συνέδριο. Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε ότι η ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί το νέο ιστορικό του κύκλο και εγγυάται την προοπτική του.

    "Γίνεται ένα καινούργιο ξεκίνημα, ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία, εγκαινιάζεται η συμμετοχική δημοκρατία και ελπίζω και τα άλλα κόμματα να μας ακολουθήσουν σ αυτή την πρωτοβουλία" δήλωσε ο Γεράσιμος Αρσένης.

    Σημειώνουμε ότι μπορείτε να παρακολουθείτε τις εργασίες του Συνεδρίου σε απευθείας αναμετάδοση, μέσω διαδικτύου, από την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

    Απαξιώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Για ρωμαϊκές τελετές εκλογής του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού υποστήριξε ότι "στο κόμμα που διαμορφώνει ο κ. Παπανδρέου τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, αντί των μελών και των εκλεγμένων οργάνων του κόμματος".

    [06] Διεθνή

    Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια Μακελειό στο μετρό της Μόσχας

    (6/2/2004 6:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 129 τραυματίστηκαν όταν το πρωί της Παρασκευής, σε ώρα αιχμής, σημειώθηκε έκρηξη στο μετρό της Μόσχας. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, πιθανότατα επίθεση γυναίκας καμικάζι. Ωστόσο, η αστυνομία της Μόσχας αναζητεί τρία άτομα "με χαρακτηριστικά Καυκασίων". Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε τον αρχηγό των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, ότι βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ενωμένη τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, "της πανώλης του 21ου αιώνα". Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ρωσικό λαό και καταδίκασε απερίφραστα την "βάρβαρη αυτή ενέργεια", όπως την χαρακτήρισε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Τους Τσετσένους αυτονομιστές κατηγορεί ο Πούτιν

    ''Δεν έχουμε ανάγκη από οποιαδήποτε έμμεση επιβεβαίωση. Γνωρίζουμε στα σίγουρα ότι ο Μασχάντοφ και οι ληστές του έχουν σχέση με αυτή την τρομοκρατία''. Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας

    Τα πορτρέτα των καταζητούμενων έγιναν με βάση τη μαρτυρία υπαλλήλου του σταθμού του μετρό, κοντά στον οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ- Τας.

    Τα τρία αυτά άτομα, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, εθεάθησαν στον σταθμό Αβντοζαβόντσκαγια λίγη ώρα πριν από την έκρηξη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο άνδρας πλησίασε τον υπάλληλο του μετρό και του είπε: ''Θα έχετε γιορτή'' και απομακρύνθηκε βρίζοντας. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι η επίθεση ήταν έργο καμικάζι, παραπέμποντας στις αντίστοιχες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από Τσετσένους.

    Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους Τσετσένους αυτονομιστές ότι σπέρνουν τον ''τρόμο" στη Ρωσία και σημείωσε ότι θα διεξαγάγει εναντίον τους έναν πόλεμο χωρίς έλεος, αποκλείοντας οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγμάτευσης.

    ''Το ίδιο το γεγονός ότι έπειτα από τέτοια εγκλήματα διατυπώνονται αιτήματα για διαπραγματεύσεις με τον Μασχάντοφ, αποδεικνύει έμμεσα ότι οι άνθρωποι που απευθύνουν τέτοιες εκκλήσεις συνδέουν τον Μασχάντοφ και τους παρανόμους του με την τρομοκρατία'', δήλωσε ο Πούτιν. ''Η αρχή που αναγνωρίζεται παγκοσμίως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι η απόλυτη άρνηση κάθε διαλόγου όποιου τύπου με τους τρομοκράτες, καθώς οποιαδήποτε επαφή με τους τρομοκράτες τους ενθαρρύνει να διαπράττουν ακόμη πιο αιματηρά εγκλήματα. Η Ρωσία δεν το έχει κάνει και δεν θα το κάνει. Η Ρωσία δεν διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες, τους εξαλείφει'', κατέληξε.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του Μασχάντοφ διέψευσε απερίφραστα τις κατηγορίες του προέδρου Πούτιν, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την αιματηρή επίθεση.

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ότι, ''εάν ενώσουμε τις κοινές μας προσπάθειες, τις προσπάθειές μας σε ολόκληρο τον Καύκασο και τις προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, δεν έχω αμφιβολία ότι θα νικήσουμε τη μάχη αυτή κατά της τρομοκρατίας, της πανώλης του 21ου αιώνα".

    Εξάλλου ο Πούτιν, ο οποίος θεωρείται φαβορί για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, δήλωσε ότι παρόμοιες βίαιες ενέργειες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ''στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών της Ρωσίας και για να ασκηθεί πίεση στον σημερινό αρχηγό του κράτους''.

    Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τον πρώτο επίσημο απολογισμό της τραγωδίας, τονίζοντας ότι "μέχρι στιγμής, έχουμε 39 νεκρούς και 129 τραυματίες που νοσηλεύονται".

    Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός των επιβατών, με αποτέλεσμα 600 άνθρωποι να βγουν ζωντανοί.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού καθώς εισχωρούσε σε σήραγγα προς τον κεντρικό σταθμό Παβελέτσκαγια.

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά την έκρηξη, που κατέστρεψε όλο το βαγόνι, ενώ σύννεφα καπνού γέμισαν τη σήραγγα του υπογείου.

    Σύμφωνα με πηγές των σωστικών συνεργείων, οι νεκροί μπορεί να φθάσουν τους πενήντα.

    "Τίποτα δεν δικαιολογεί ένα τέτοιο φριχτό έγκλημα"

    Αποφασισμένο το Συμβούλιο της Ευρώπης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, απευθύνει τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους κατοίκους της Μόσχας και τις ρωσικές αρχές.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ, ο Γενικός Γραμματέας, Βάλτερ Σβίμερ, και ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλβάρο Γκιλ-Ρόμπλες, ''καταδικάζουν αυτή τη βάρβαρη ενέργεια και κάνουν έκκληση για τερματισμό της πολιτικής βίας'', σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς το ρωσικό λαό.

    Σε επαφή που είχε το πρωί της Παρασκευής με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο Σολάνα του ζήτησε να απευθύνει τη ''βαθιά συμπάθεια'' και τα ''ειλικρινή συλλυπητήριά'' του στο ''ρωσικό λαό καθώς και στις ομοσπονδιακές αρχές και την πόλη της Μόσχας''.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο και ''εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του προς τα θύματα και τις οικογένειές τους έπειτα απ' αυτή την τραγωδία''.

    Η Ιρλανδία, που το εξάμηνο αυτό προεδρεύει της ΕΕ, με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Μπράιαν Κόουεν, καταδικάζει την επίθεση στο μετρό της Μόσχας χαρακτηρίζοντάς την ''ειδεχθή'' και ''αποτρόπαια''. Τη συμπάθειά του εξέφρασε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν και καταδίκασε παράλληλα την επίθεση κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Νορβηγό ομόλογό του, Κγελ Μάγκνε Μπόντεβικ.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας - ΗΠΑ, κατά την οποία τόνισαν την ''αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τις προσπάθειες στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής'', ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

    Ο Τζορτζ Μπους ''εξέφρασε τα συλλυπητήριά του'' προς τον ρωσικό λαό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ρωσία, Αλεξάντρ Βέρσμποου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ''καταδικάζουν απερίφραστα'' την επίθεση, προσθέτοντας ότι ''δεν υπάρχει πολιτική αιτία που να μπορεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον ακρωτηριασμό αθώων ανθρώπων''.

    Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ''έτοιμη να παράσχει την βοήθειά της στο μέτρο του δυνατού εφόσον το ζητήσει η ρωσική κυβέρνηση'', πρόσθεσε ο Βέρσμπόου και εκφράζοντας παράλληλα τα ''θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων''.

    Μήνυμα συμπάθειας προς τον Ρώσο πρόεδρο και τον ρωσικό λαό απέστειλε και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι πρόκειται για ''φοβερή τρομοκρατική θηριωδία''.

    Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και έκανε λόγο για ''βάρβαρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αθώες ζωές''. 'Επιθυμώ να εκφράσω την συμπάθεια, τη λύπη και την υποστήριξη τόσο την δική μου όσο και της ιταλικής κυβέρνησης'', αναφέρει σε μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο.

    Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Γαλλία καταδικάζει ''με τρόπο κατηγορηματικό την τρομερή επίθεση και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων''.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ καταδίκασε με τρόπο κατηγορηματικό αυτή την τρομοκρατική επίθεση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση αυτή με στόχο αθώους ανθρώπους.

    Την αιματηρή επίθεση καταδίκασε και το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση εκπροσώπου στην Βαρσοβία. ''Αυτή η επίθεση αποτελεί μία νέα τραγική απόδειξη ότι η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, Λουί Μισέλ, δήλωσε πως είναι ''σοκαρισμένος'' από την επίθεση και τόνισε ότι κανένα κίνητρο, καμιά υπόθεση δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα τόσο φρικτό έγκλημα".

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι , που επισκέπτεται τη Μόσχα, δήλωσε ''εξοργισμένος'' από την αιματηρή επίθεση.

    Αντιδρώντας στην επίθεση, ο ορθόδοξος Πατριάρχης της Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος ΙΙ χαρακτήρισε ''φανατικούς παράφρονες και τυφλούς'' τους υπευθύνους της επίθεσης.

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.

    Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής,στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα θύματα της σημερινής τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρη έκρηξη στη Μόσχα

    [07] Οικονομία

    Από το νέο σχολικό έτος Επίδομα 50 ευρώ για τα νήπια

    (6/2/2004 3:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Την επιδότηση των γονέων, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από συνάντηση του υφυπουργού, Ελευθέριου Τζιόλα, με τον διοικητή του ΟΓΑ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και άλλους παράγοντες. Το σχετικό επίδομα, που σε πρώτη φάση θα είναι 50 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας, θα αρχίσει να λαμβάνεται από το νέο σχολικό έτος και θα αφορά τις οικογένειες, στις οποίες και οι δύο γονείς εργάζονται. Με την απόφαση αυτή, περισσότερες από 30.000 οικογένειες δικαιούχων της Εργατικής και της Αγροτικής Εστίας πρόκειται να επωφεληθούν, αφού το επίδομα θα διευκολύνει τους γονείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φύλαξης των νηπίων. Τα κριτήρια για την έναρξη καταβολής του επιδόματος θα ανακοινωθούν σύντομα από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

    [08] Διεθνή

    Ξαφνική παλίρροια έπνιξε 18 άτομα στη Βρετανία

    (6/2/2004 3:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Δεκαοκτώ άνθρωποι πνίγηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βρετανία όταν ενώ μάζευαν κοχύλια ξαφνική παλίρροια τους παρέσυρε. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι νεκροί είναι Κινέζοι μετανάστες που θέλησαν να επωφεληθούν από τη χαμηλή στάθμη της θάλασσας για να μαζέψουν κοχύλια στον κόλπο Μόρκαμπ, του Λάνκασαϊρ, στη βορειοδυτική Αγγλία. Από την ομάδα των Κινέζων διασώθηκαν 14 άτομα εκ των οποίων τέσσερις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους. Ο κόλπος Μόρκαμπ θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο καθώς είναι γνωστός για την κινούμενη άμμο του και τις αιφνιδιαστικές και ισχυρές παλίρροιες.

    [09] Διεθνή

    Παραμένει καγκελάριος της Γερμανίας Το "αντίο" του Σρέντερ

    (6/2/2004 3:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters, ΝΕΤ

    Την παραίτησή του από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας ανακοίνωσε με συνέντευξη Τύπου ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που, όμως, θα παραμείνει στο αξίωμα του καγκελάριου. Ο κ. Σρέντερ έχρισε ως διάδοχό του τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Φραντς Μίντερφερινγκ, και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του SPD στα τέλη Μαρτίου. Ο καγκελάριος της Γερμανίας δικαιολόγησε την παραίτησή του λέγοντας πως, δεν έχει την απαραίτητη στήριξη από το κόμμα του, προκειμένου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, που έχει εξαγγείλει. Σημειώνεται πως, οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Σρέντερ, η λεγόμενη "Ατζέντα 2010", περιλαμβάνει περικοπές στο σύστημα υγείας και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κάτι που οδήγησε σε έντονες εσωκομματικές έριδες και παραιτήσεις στελεχών του SPD.

    [10] Εκλογές

    Μετά τις έντονες αντιδράσεις Νέες εξηγήσεις Καραμανλή

    (6/2/2004 3:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνέντευξη που θα δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και θα διευκρινίσει την πολιτική στη φορολόγηση των Ρέπος και των ομολόγων. Οι κοινωνικές αντιδράσεις, παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Γιώργος Σουφλιάς συνεχίστηκαν και χθες. Ο κ. Καραμανλής, φανερά προβληματισμένος επίσπευσε το ταξίδι του στις Βρυξέλες και παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να μην μπαίνουν στη λογική της ερμηνείας και να εμμένουν στις θέσεις του προγράμματος. Μιλώντας πάντως στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογική νίκη της ΝΔ.

    Εντονες οι αντιδράσεις για ασφαλιστικό Ρέπος και συγκοινωνίες

    Χθες συνεχίστηκαν οι έντονες αντιδράσεις για τις θέσεις του προγράμματος της ΝΔ στο ασφαλιστικό, ενώ αναταράξεις προκάλεσε και η δήλωση Σουφλιά για διπλασιασμό της φορολόγησης των Ρέπος.

    Ο κ. Πρωτόπαπας κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν προτίθεται να φορολογήσει μέχρι 40% τις καταθέσεις και τα Ρέπος, ενώ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κάλεσε τη ΝΔ να πάρει πίσω την αναφορά για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι η σχετική αναφορά για πλήρη εφαρμογή των νόμων της περιόδου '90-'93 δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί θέση που έχουν επαναλάβει πολλές φορές στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Η Συνομοσπονδία εξήγγειλε 24ωρη απεργία στις 31 Μαρτίου, με αίτημα την αύξηση μισθών κατά 8%, την καθιέρωση ωραρίου 39 ωρών εργασίας και την απόσυρση του ασφαλιστικού από το οικονομικό πρόγραμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θέτει σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων

    Στις θέσεις αυτές απάντησε ο γενικός γραμματέας και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης, ο οποίος τόνισε πως όσο ισχύουν οι δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή τα συνδικάτα δεν θα έχουν πρόβλημα σχετικά με το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Μανώλης πάντως παραδέχθηκε εμμέσως ότι η ΔΑΚΕ θα είχε πρόβλημα αν δεν είχαν δοθεί οι γραπτές δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται ποτέ ως παράταξη και ως συνδικαλιστικά στελέχη να δεχθούν δυσμενείς τροποποιήσεις του ασφαλιστικού καθεστώτος των ασφαλισμένων.

    Πριν τις διευκρινιστικές δηλώσεις Καραμανλή για το ασφαλιστικό ο αντιπρόεδρος της ΓΣΣΕ και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ είχε εκφραστεί κατά της πλήρης εφαρμογής του νόμου Σιούφα. Την ίδια ώρα, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες τόνιζε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ, θα επανέλθει στο καθεστώς του 1992-93 και θα οδηγηθούν 13.500 οικογένειες στην ανεργία.

    Διχογνωμία και στις τάξεις της ΝΔ

    Εν τω μεταξύ , στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με δηλώσεις τους προσπάθησαν να ερμηνεύσουν και να υπερασπιστούν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.

    Παρόλα αυτά δεν απέφυγαν να εκφράσουν αντίθετη άποψη ή άγνοια για βασικές θέσεις του προγράμματος όπως η φορολόγηση των Ρέπος και το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της φορολόγησης αλλά στο ύψος του 10%.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Μανώλης που με δήλωσή του στoν τηλεοπτικό σταθμό Alpha, εξέφρασε την αντίθεσή του για την αύξηση της φορολόγησης των Ρέπος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

    [11] Τεχνολογία

    Τα παιδιά αγνοούν τους κινδύνους του chat

    (6/2/2004 3:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC

    Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών, τα παιδιά εξακολουθούν να κανονίζουν "ραντεβού στα τυφλά" με αγνώστους που συναντούν στις online συζητήσεις τους. Μάλιστα, η πλειοψηφία των παιδιών σε ποσοστό 60% δε φαντάζεται ότι τα άτομα με τα οποία συζητά στο internet μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι έτσι όπως εμφανίζονται στις κυβερνοσυζητήσεις. Τα ευρήματα αυτά είναι το αποτέλεσμα έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας με αφορμή την Ημέρα Ασφαλέστερου Internet (Safer Internet Day) που έχει οριστεί η 6η Φεβρουαρίου. Τα καλά νέα είναι ότι, όπως φαίνεται, τα chatrooms έχουν αρχίσει να χάνουν τους μικρούς σε ηλικία οπαδούς τους, αντίθετα, το ποσοστό των παιδιών που κανονίζουν απευθείας συναντήσεις έχει αυξηθεί.

    Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν chatrooms και επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο με άγνωστα άτομα εμφανίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Πολλά παιδιά που χρησιμοποιούν chatrooms παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα και περιορίζονται λιγότερο από τις κοινωνικές απαγορεύσεις ενώ είναι πιο πιθανό να αγνοήσουν διάφορες προειδοποιήσεις κι επομένως να συναντηθούν με τα άτομα με τα οποία μιλούν στο internet.

    Τα στοιχεία που συνέλεξε η Υπηρεσία Εθνικής Αστυνομίας της Ιαπωνίας για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και τα chatrooms δείχνουν ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Οι αριθμοί έδειξαν μια αύξηση της τάξης του 180%, για τα έτη 2001-2002, στις συλλήψεις για εγκλήματα κατά ανηλίκων που σχετίζονται με sites συναντήσεων.

    Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να αλλάξουν οι γονείς τη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στα chatrooms δε θα πρέπει να τα τρομοκρατήσουν καθώς και μόνο η αναφορά της λέξης "επικίνδυνο" μπορεί να κάνει ακόμη πιο ελκυστικά τα chatrooms. Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους όταν βρίσκονται στο internet.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την ημέρα για ασφαλέστερο Ιnternet που ορίστηκε η 6η Φεβρουαρίου, και η οποία θα εορταστεί από 16 χώρες με την παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού που ως στόχο έχει την προστασία των παιδιών όταν βρίσκονται online.

    Σχετικά Links:

    BBC

    [12] Διεθνή

    Αντιδρά ο Ερεκάτ Πιθανή η μεταφορά εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας

    (6/2/2004 4:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Το ενδεχόμενο να μεταφέρει στη Δυτική Όχθη Εβραίους εποίκους που θα αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας, εξετάζει το Ισραήλ, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για εκκένωση οικισμών στη Γάζα, δήλωσε την Παρασκευή ένας αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο Σαέμπ Ερεκάτ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων, καταδίκασε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο οι έποικοι της Γάζας να επιστρέψουν στο Ισραήλ και να αποζημιωθούν.

    Σχέδια για επέκταση των οικισμών

    ''Οικισμοί στη Δυτική Όχθη αποτελούν εμπόδιο στην ειρήνη όπως και αυτοί στη Λωρίδα της Γάζας. Όλοι πρέπει να διαλυθούν''. Σαέμπ Ερεκάτ

    ''Είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται'' , δήλωσε ο αξιωματούχος στο γραφείο του Σαρόν.

    Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", κατά την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον στο τέλος του μήνα ή τον Μάρτιο, ο Αριέλ Σαρόν θα ζητήσει την έγκριση των ΗΠΑ για την επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη, τους οποίους το Ισραήλ ενδέχεται να προσαρτήσει στο πλαίσιο μίας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός -από παλιά ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη- θα δικαιολογήσει το αίτημα εξηγώντας ότι οι οικισμοί στη Δυτική Όχθη θα πρέπει να επεκταθούν για να στεγάσουν τους περίπου 7.500 έποικους της Γάζας.

    Ο Σαρόν έχει προτείνει την εκκένωση των 17 από τους 21 οικισμούς στην Λωρίδα της Γάζας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο απόηχος του σχεδίου Σαρόν

    [13] Εκλογές

    Κόντρες για την ψηφοφορία των φίλων

    (6/2/2004 4:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Kανονικά θα γίνει την Κυριακή από μέλη και φίλους η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση για τροποποίηση του καταστατικού του Κινήματος, ώστε να προστατευτούν πλήρως τα προσωπικά δεδομένα όσων προσέλθουν στην κάλπη. Χθες η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση έκρινε "μη νόμιμη" τη δημιουργία αρχείου προσώπων που δεν είναι μέλη του κόμματος, με αποτέλεσμα να απαγορεύσει την συμμετοχή τους στην ψηφοφορία. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5 έναντι 2. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξήραν την απόφαση κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος και κατάργηση της αρχής της μυστικότητας του ψήφου. "Κάποιοι φοβούνται και καλώς φοβούνται, αλλά εμείς θα πάμε μπροστά", δήλωσε για την απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου .

    Θέσεις και αντιθέσεις

    Στο ίδιο μήκος κύματος και, ο γραμματέας του κινήματος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η εκλογή του προέδρου θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

    Την ίδια άποψη υποστήριξαν, τόσο ο Τηλέμαχος Χυτήρης όσο και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία πρόσθεσε ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις πηγάζουν από την ελεύθερη βούληση του καθενός είτε είναι μέλος ή φίλος οποιουδήποτε κόμματος.

    Αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων και την απόφαση που εξέδωσε για την ψηφοφορία της Κυριακής από φίλους του Κινήματος, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος. "Το κυβερνών κόμμα, με τη συμπεριφορά του, δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν σέβεται κατοχυρωμένους από το Σύνταγμα θεσμούς και παραβιάζει τις αποφάσεις τους. Αυτό δεν είναι "νέο ύφος", ούτε "νέο ήθος". Αυτό είναι, απλώς, το ΠΑΣΟΚ, που δεν αλλάζει", τόνισε ο κ. Ρουσσόπουλος.

    "Το ζήτημα δεν είναι η καταγραφή των στοιχείων, αλλά εάν γίνει επεξεργασία και χρήση τους και με ποιο τρόπο στο μέλλον, δήλωσε στο σταθμό μας", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά πέραν του βεβαίως μέγιστου ερωτηματικού του ενός και μόνο υποψηφίου", δήλωσε από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου όπου περιοδεύει η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε "Η αρχή προστασίας δεδομένων εξέφρασε ένα φόβο τον οποίο είχαμε καταγράψει και εμείς. Εμένα και παλαιότερα η πρόταση μου προς το δικό μου κόμμα ήταν να ψηφιστεί ο αρχηγός από τη βάση, αλλά μιλάμε από την οργανωμένη βάση του κόμματος".

    Ο ΣΥΝ χαρακτήρισε "την διαδικασία της ψηφοφορίας των "φίλων του ΠΑΣΟΚ", ως μια διαδικασία πιθανών νέων πελατειακών σχέσεων και ως μια διαδικασία ομηρίας και καταγραφής χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να λύσουν προεκλογικά ή μετεκλογικά τα προβλήματά τους με την εύνοια του κυβερνώντος, σήμερα, κόμματος".

    Κόλαφο χαρακτήρισε για το ΠΑΣΟΚ την απόφαση της Αρχής ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, λέγοντας ότι πλέον τίθεται τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα για τον Γιώργο Παπανδρέου και το κόμμα του.

    Η εκλογική διαδικασία

    Την Κυριακή πάντως από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ τις ίδιας μέρας, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος.

    Για την διαδικασία θα στηθούν τέσσερις χιλιάδες κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό όπου υπάρχουν ομογενείς (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Κύπρο).

    Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν στα δημοτικά διαμερίσματα, σε κοινοτικά διαμερίσματα, σε ΚΑΠΗ και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

    Η κάλπη θα είναι μία για τα μέλη και μία για τους φίλους. Τα μέλη (περίπου 146.000) θα ψηφίσουν με την επίδειξη της κομματικής τους ταυτότητας, ενώ οι υπόλοιποι με την επίδειξη αστυνομικής τους ταυτότητας και την εγγραφή τους σε ειδικό κατάλογο, που θα συντάσσεται επιτόπου.

    Ο έλεγχος της ψηφοφορίας προς αποφυγήν διπλοψηφιών θα γίνεται από δίκτυο κομπιούτερ με on line σύνδεση.

    Τα ψηφοδέλτια πάντως θα είναι δύο ένα λευκό και ένα με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.Στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας θα γίνει η καταμέτρηση και με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής τα στοιχεία θα καταχωρούνται σε Η/Υ, προκειμένου να δίνεται on line στην κεντρική εφορευτική επιτροπή.

    Υπολογίζεται ότι δύο ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα .

    [14] Διεθνή

    Νεκρή 11χρονη που είχε απαχθεί

    (6/2/2004 6:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters, CNN

    Βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, μετά από εντατικές έρευνες, το πτώμα 11χρονου κοριτσιού από τη Φλόριντα, του οποίου η απαγωγή έχει καταγραφεί σε κάμερα παρακολούθησης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήδη έχει συλληφθεί και κρατείται ο Τζόζεφ Σμιθ, κατηγορούμενος για το φόνο της Κάρλι Μπρουσία, η οποία εξαφανίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ επέστρεφε μόνη στο σπίτι της. Καθώς περνούσε από κλειστό συνεργείο αυτοκινήτων, η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε έναν άντρα να πλησιάζει το κορίτσι και να το αρπάζει. Ο άντρας που κατέγραψε η κάμερα έχει τατουάζ στα χέρια, όπως και ο Σμιθ, ο οποίος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Ειδικοί της NASA και του FBI ανέλυσαν την βιντεοκασέτα για να έχουν καλύτερη εικόνα του προσώπου, των τατουάζ και της μάρκας της μπλούζας του δράστη. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σύντομα.

    [15] Εκλογές

    Συνέδριο ανατροπής Παπανδρέου: "Αναλαμβάνω την ευθύνη"

    (6/2/2004 6:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος έληξαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 7ου έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Πριν σε μια ομιλία διακήρυξη των πολιτικών του θέσεων ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε το προγραμματικό πλαίσιο για τη νέα διακυβέρνηση, τονίζοντας πως αναλαμβάνει την μεγάλη ευθύνη για την πορεία στη νέα εποχή με ανατροπές, αλλαγές και ρίξεις, με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της μάχη για τη Νέα Ελλάδα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εμφανώς συγκινημένος στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε απολογισμό του έργου του και χειροκροτήθηκε για αρκετή ώρα πριν κατέβει από το βήμα.

    Νέο συμβόλαιο με τους πολίτες

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλα τα μέλη και φίλους του κόμματος στην νέα εποχή, ζητώντας την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου που θα σπάσει τις αλυσίδες με το παλιό και θα φέρει την ανανέωση. Τόνισε ότι στόχος του είναι η αποκέντρωση και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο και προσδιόρισε το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τη νέα τετραετία που είναι: -η διεύρυνση της αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων. -η διεύρυνση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και -η μακροοικονομική σταθερότητα η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σταθερό φορολογικό σύστημα, νέα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογή την Κυριακή ισοδύναμη μιας εντολής να ξεκινήσει η διαδικασία των αλλαγών στο Κίνημα, στην κοινωνία και το κράτος, εντολή που ισοδυναμεί με την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου που θα προβλέπει τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις:

    -τομή στο κράτος, νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, στη διαφάνεια, στους απλούς και καθαρούς κανόνες, στην αποκέντρωση. -δίκτυο προστασίας για το συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία, τους ανέργους, για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού. -επένδυση στον άνθρωπο, στην παιδεία και τον πολιτισμό.

    Επίθεση στη ΝΔ για αντιφάσεις και αδυναμία

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο ΠΑΣΟΚ και στη δημοκρατική παράταξη τονίζοντας ότι ''νέες εποχές και νέοι κύκλοι δεν ανοίγουν με παλιές δομές κομμάτων''

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εκλογές της 7η Μαρτίου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ψηφίσει το μέλλον, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Αυτή η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έκανε εντύπωση καθώς είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ με την ανάπτυξη του πλήρους ονόματός του.

    Καταλόγισε στη ΝΔ ότι είναι αιχμάλωτη των επιλογών της, αδύναμη να αρθρώσει αξιόπιστο εναλλακτικό προγραμματικό κυβερνητικό λόγο και έχει σαν πρόγραμμα το σλόγκαν ''εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα''. Είδαμε πώς τα έκαναν καλύτερα τόνισε ο κ. Παπανδρέου με το πρόγραμμά τους στην οικονομία, με το πρόγραμμά τους στο ασφαλιστικό για τον εργαζόμενο.

    Η παράταξη αυτή, ανέφερε επίσης, είναι δέσμια στις αντιφάσεις του παρελθόντος κινούμενη μεταξύ του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της λαϊκιστικής αυταρχικής και συγκεντρωτικής δεξιάς. Έχει συνταγές του παρελθόντος και αδυνατεί να δημιουργήσει νέες συνθέσεις και βλέπει ως μέλλον την επιστροφή στο παρελθόν. Αυτοί εκφράζουν το φόβο , εμείς εκφράζουμε την αισιοδοξία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτό, αναφέροντας ότι στις 7 Μαρτίου ο λαός μεταξύ άλλων θα αποφασίσει και ποιους εμπιστεύεται για να ασκήσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ζητώ την εντολή του ελληνικού λαού, τόνισε, προκειμένου μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσουμε και το πολιτικό πρόβλημα.

    Χαιρέτισε τη νέα πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν που θα οδηγήσει μια λύση στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Κλείνοντας τέλος την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, αλλά και σε μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή όπως ο Γιάννης Αλευράς, ο Γιώργος Γεννηματάς και η Μελίνα Μερκούρη.

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "ο κ. Παπανδρέου ξέχασε το νέο ύφος που επαγγέλθηκε και μίλησε με όρους διαχωριστικών γραμμών. Είναι, μάλιστα, πρωτοφανές ,ένας άνθρωπος, ο οποίος διεκδικεί να γίνει Πρωθυπουργός, να επιτίθεται εναντίον ενός ανεξάρτητου, συνταγματικά κατοχυρωμένου, θεσμικού οργάνου και να χειροκροτείται από το Συνέδριό του".

    Πίσω από έναν ασυνάρτητο λόγο ξεπρόβαλε η ταξική πολιτική του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πλουτοκρατίας, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι αναφορές στη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και στην επέκταση της ευέλικτης απασχόλησης, δήλωσε το ΚΚΕ.

    Για ρωμαϊκές τελετές εκλογής του νέου αρχηγού, έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα.

    Από τη σημερινή παρωδία Συνεδρίου προκύπτει ένα απλό αβίαστο συμπέρασμα. Το ΠΑΣΟΚ, με μια πράξη, μετατρέπεται σε ένα τυπικό, αρχηγικό ,κεντρώο κόμμα", το σχόλιο του Συνασπισμού.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, υποστήριξε ότι "στο κόμμα που διαμορφώνει ο κ. Παπανδρέου τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, αντί των μελών και των εκλεγμένων οργάνων του κόμματος". "Με επίκληση του παρελθόντος, το οποίο αναθεμάτιζε μέχρι πρότινος, ο νέος αρχηγός και γενικότερα η εκσυγχρονιστική ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κρύψουν τη μετάλλαξη του σημερινού ΠΑΣΟΚ, σε νεοφιλελεύθερο συντηρητικό αντιλαϊκό κόμμα", σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλίμα πανηγυρικό

    Σημίτης: Η νίκη είναι δική μας!

    [16] Ιράκ

    Ανταλλαγή πυρών στη Βαγδάτη

    (6/2/2004 7:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Επιβάτες ιδιωτικού οχήματος έριξαν το μεσημέρι της Παρασκευής πυρά εναντίον αμερικανικού οδοφράγματος στη συνοικία της Βαγδάτης αλ-Ζραα, αλλά δεν έπληξαν τους στρατιωτικούς. Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά, σκοτώνοντας έναν οδηγό αυτοκινήτου, έναν περαστικό και τραυματίζοντας δύο παιδιά, έγινε γνωστό από αυτόπτη μάρτυρα του συμβάντος. Από την πλευρά των δυνάμεων κατοχής, εκπρόσωπος ανέφερε ότι το συμβάν διερευνάται και θα εκδοθεί ανακοίνωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 February 2004 - 17:53:33 UTC