Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα "Γράφουμε νέες σελίδες
  • [02] Στόχος οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ Νέο λουτρό αίματος
  • [03] Προτεραιότητα Παιδεία και Πολιτισμός Δεσμεύσεις Καραμανλή για ναρκωτικά
  • [04] Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου Εκατόμβη θυμάτων
  • [05] Υποσχέθηκε δαπάνες 5% για την παιδεία Πρέπει να ξεπεράσουμε τους
  • [06] Στο 1-3 το σκορ Νικηφόρο πέρασμα του ΠΑΟΚ από τη Νίκαια
  • [07] Πολλές οι καλές φάσεις Λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη
  • [08] Προοιωνίζεται εκλογικό "ντέρμπι" Και νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα
  • [09] Να φύγει το μονοπώλιο εξουσίας Ομιλία Ν. Κωνσταντόπουλου στον Κολωνό
  • [10] Για την Α Εθνική Επικράτησε του Άρη η Ξάνθη
  • [11] Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Δεκάδες οι νεκροί από θεομηνίες στη

    [01] Εσωτερικά

    Περιοδεία στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα "Γράφουμε νέες σελίδες δημιουργίας"

    (1/2/2004 2:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τις προγραμματικές του θέσεις για την αγροτική πολιτική αλλά και το όραμα του να ηγηθεί "της παράταξης που θα οδηγήσει στην τρίτη αλλαγή" ανέπτυξε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Καρδίτσα και το Καρπενήσι. Ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος νωρίτερα την Κυριακή, μίλησε σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο Χαλκίδας, πρότεινε προνομιακές λύσεις στο θέμα των πανωτοκίων, δάνεια με ευνοϊκότερους όρους για τους αγρότες και αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις. Υποσχέθηκε επίσης μεγάλες τομές στη διακυβέρνηση της χώρας. "Δεν ερχόμαστε για τις καρέκλες αλλά για την προσφορά και τις μεγάλες τομές", τόνισε από το Καρπενήσι και έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Απάντησε επίσης στις κατηγορίες της ΝΔ για λευκές σελίδες στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. "Έχουμε κάνει πολλά και γράφουμε νέες σελίδες δημιουργίας" υπογράμμισε.

    "Η άλλη άποψη οξυγόνο της Δημοκρατίας"

    Έκκληση στους συμπολίτες και φίλους οπαδούς των άλλων παρατάξεων να σπάσουν τα κατεστημένα των δικών τους κομμάτων απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο κλειστό Γυμναστήριο το βράδυ του Σαββάτου.

    "Για το ΠΑΣΟΚ που είναι ένα ανοικτό κίνημα, τα άλλα κόμματα, η άλλη άκρη, είναι το οξυγόνο της πολιτικής ζωής" τόνισε και αναφέρθηκε στο όραμα του να ηγηθεί της παράταξης της τρίτης αλλαγής που θα μεταρρυθμίσει το κράτος και την κοινωνία.

    Απάντησε και πάλι στις βολές Καραμανλή για λευκές σελίδες στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά και γράφονται νέες σελίδες δημιουργίας.

    Προτάσεις για πανωτόκια - αγροτικές συντάξεις

    Νωρίτερα από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε απηύθυνε έκκληση στη ΝΔ να σταματήσει η σκανδαλολογία και ανέπτυξε τις προγραμματικές του θέσεις για την αγροτική πολιτική.

    Όπως είπε η πρόωρη αγροτική σύνταξη θα αυξηθεί στα 500 ευρώ και οι παλιές προνοιακές συντάξεις του ΟΓΑ στα 300 ευρώ .

    Παρουσίασε επίσης ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια . Πρότεινε ως ανώτατο όριο καταβολής τόκων το διπλάσιο του κεφαλαίου, και τη χορήγηση 25ετούς δανείου με 3% επιτόκιο για τους αγρότες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης εξόφλησης.

    Αντίδραση ΝΔ για τα πανωτόκια

    Για πλειοδοσία και άκρατο λαϊκισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, με αφορμή τις προτάσεις Παπανδρέου για τα πανωτόκια.

    " Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει στη Βουλή 45 φορές το πρόβλημα των πανωτοκίων. Ούτε μία φορά ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν στήριξε τις προτάσεις αυτές" δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος υπογραμμίζοντας

    " Με τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, προσβάλλουν, κυρίως, τους συμπολίτες μας εκείνους - αγρότες, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες - που έχουν οδηγήσει στα όρια της απελπισίας.

    Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

    "Ματαιοπονεί ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, όταν αντιμετωπίζει τις δεσμεύσεις του Γιώργου Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. για τους αγρότες με τέτοιου είδους ανακοινώσεις.

    "Ο άκρατος λαϊκισμός και η πλειοδοσία είναι συστατικά στοιχεία της ταυτότητας της Ν.Δ." αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόσκληση σε μια νέα εποχή

    Αντιπαράθεση για τους αγρότες

    [02] Ιράκ

    Στόχος οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ Νέο λουτρό αίματος

    (1/2/2004 3:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες από διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα την Κυριακή, στα γραφεία δυο κουρδικών κομμάτων στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας του Αρμπίλ. Οι δυο καμικάζι μπήκαν στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, προσποιούμενοι ότι ήθελαν να ευχηθούν στους Κούρδους πολιτικούς με την ευκαιρία της γιορτής των Μουσουλμάνων. Τα κόμματα αυτά, είναι και οι δυο μεγαλύτερες παρατάξεις που ελέγχουν το ιρακινό Κουρδιστάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Ιράκ ο Γούλφοβιτς

    [03] Εσωτερικά

    Προτεραιότητα Παιδεία και Πολιτισμός Δεσμεύσεις Καραμανλή για ναρκωτικά

    (1/2/2004 2:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την προσωπική του δέσμευση ότι θα αναλάβει ο ίδιος το συντονισμό όλων των δράσεων για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα στη θεραπευτική κοινότητα "Παρέμβαση" στη Ραφήνα. Υποσχέθηκε επίσης περισσότερες θεραπευτικές κοινότητες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων. Πιο συγκεκριμένα δεσμεύθηκε για την εφαρμογή ενός ευρέως επιδοτούμενου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης για απεξαρτημένα άτομα καθώς και για την επιδότηση και παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν απεξαρτημένους.

    "Πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη"

    Τόνισε επίσης ότι για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών το πρόγραμμα της ΝΔ στηρίζεται στο τρίπτυχο πρόληψη-θεραπεία - επανένταξη.

    Παράλληλα, επανάλαβε ότι οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι οι έμποροι του Λευκού Θανάτου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμείλικτα.

    Στην Εθνική Πινακοθήκη

    Λίγο αργότερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσα, επισκέφθηκε την έκθεση "Το φως του Απόλλωνα: Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα" στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα για το κόμμα του είναι η επένδυση στον Πολιτισμό και την Παιδεία.

    "Σε μία εποχή που διψά για αξίες και ιδανικά, εμείς επιλέγουμε, ως πρώτη προτεραιότητά μας, την επένδυση στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη νέα εποχή" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση για τους αγρότες

    Με τους αγρότες ο Καραμανλής

    [04] Διεθνή

    Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου Εκατόμβη θυμάτων

    (1/2/2004 2:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στους 244 ανέρχεται σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών οι οποίοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, εξίσου μεγάλος είναι και ο αριθμός των τραυματιών οι οποίοι ξεπερνούν τους διακόσιους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

    Τραγωδία

    Δύο εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Γέφυρα Τζαμαράτ στη Μένα για το συμβολικό λιθοβολισμό της στήλης του σατανά , τελετουργικό με το οποίο κλιμακώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κάποιοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν ενώ κάποιοι άλλοι, λόγω πανικού, έπεσαν από μία γέφυρα .

    Αρχικά, αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για 50 πενήντα νεκρούς, ωστόσο σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών ανέρχεται στους διακόσιους σαράντα τέσσερις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο περιστατικό, είχε να συμβεί από το 2001 , όταν κατά τη διάρκεια του ίδιου τελετουργικού έχασαν τη ζωή τους 35 άτομα .

    [05] Εσωτερικά

    Υποσχέθηκε δαπάνες 5% για την παιδεία Πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας

    (1/2/2004 4:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην ανάγκη ανανέωσης των θεσμών και ανάπτυξης νέων δομών στο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χαλκίδα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Προηγούμενα μιλώντας στο κλειστο γυμναστήριο της πόλης, εξήγγειλε ριζικές τομές στο κράτος και δίκτυο προστασίας των αδύναμων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απασχόληση των νέων ανέργων και ανέλυσε την πρόσφατη πρόταση του για προσλήψεις νέων σε επιχειρήσεις, χωρίς να καταβάλλεται το ασφάλιστρο. Επίσης, δεσμεύτηκε για αύξηση των δαπανών, που διατίθενται στην παιδεία από το 3,5% του ΑΕΠ στο 5%.

    "Μιλάμε για ένα ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα"

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των θεσμών, γιατί διαφορετικά, όπως είπε, " δε θα υπήρχε η έννοια του πρωτοκλασάτου στελέχους, με την λογική δηλαδή των ισορροπιών και του μηχανισμού. "Μπορεί να υπάρχουν πολύ σημαντικά πρόσωπα και αξίες" πρόσθεσε, "μιλάμε όμως για ένα ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα". Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη δομών, "εάν υπήρχαν οι διαδικασίες, τότε όλα τα μικροκατεστημένα ή θα ξεπεραστούν ή θα προσαρμοστούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Ταυτόχρονα, δήλωσε πως θεωρεί πολύ σημαντική τη δήλωση που έκανε ο κ. Σημίτης, όταν άνοιγε το δρόμο της διαδοχής και ζητούσε από τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας". Ο ίδιος, είπε, πως έχει ήδη μπει στη διαδικασία του ξεπεράσματος, κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ολόκληρο το κίνημα, ενώ επεσήμανε, ότι και τα άλλα κόμματα θα πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

    Επίσης, υπογράμμισε, πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών οι αλλαγές πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν και να δημιουργηθεί ένα κόμμα αξιών και θεσμών. Εξάλλου, επεσήμανε, πως αυτός ήταν ο λόγος που τον έκανε να θέλει να αναλάβει την ευθύνη της παράταξης, "αν πίστευα πως δε θα είχα τη δυνατότητα να προωθήσω αυτό το στόχο θα προτιμούσα μείνω σπίτι μου", είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, στάθηκε και στην πρόθεση του να τιμήσει το ιστορικό παρελθόν που κουβαλά το όνομά του, λέγοντας: "Η οικογένεια Παπανδρέου έχει τρεις γενιές πολιτικών και ο νεότερος, ο σημερινός νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που αναλαμβάνει την ηγεσία του κινήματος, προτίθεται να τιμήσει την ιστορία και την παράδοση της οικογένειάς του".

    "Δε θα μπορέσει να κάνει τίποτα ο Κ. Καραμανλής"

    Εν κατακλείδι, μιλώντας για τον πολιτικό αντίπαλό του, Κ. Καραμανλή, του αναγνώρισε, πως μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά υποστήριξε, ότι δε θα μπορέσει να κάνει τίποτα, γιατί είναι δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών. Σημείωσε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια, υπό την ηγεσία του κ. Καραμανλή, δεν κατάφερε να κάνει τη δική της αναγέννηση και τη δική της επανάσταση, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ.

    [06] Αθλητισμός

    Στο 1-3 το σκορ Νικηφόρο πέρασμα του ΠΑΟΚ από τη Νίκαια

    (1/2/2004 4:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τις άσχημες εντυπώσεις που δημιούργησε με τον αποκλεισμό του στο κύπελλο από στην Καστοριά, διασκέδασε σήμερα στη Νίκαια, ο ΠΑΟΚ. Το μακεδονικό συγκρότημα, σε αγώνα για την 19η ημέρα της Α Εθνικής, επικράτησε 3-1 εκτός έδρας της Προοδευτικής και εκτός του ότι συνέχισε τη θετική παράδοση που ξεκίνησε από πέρυσι (0-3), παρέμεινε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και παραμένει το φαβορί για την κατάκτηση της τρίτης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.

    Στο 16ο λεπτό και στην πρώτη μεγάλη φάση που δημιουργήθηκε στο ματς της Νίκαιας, ο Φραντζέσκος σούταρε έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ όμως η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ατματζίδη. Στην επαναφορά, ο Ζαΐμη, αν και βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα με προβολή, αφού ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ απέκρουσε με προβολή πριν ο άσος της Προοδευτικής γίνει πιο απειλητικός.

    Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε τα... δοκάρια, ακριβώς με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου. Ο Χασιώτης μετά τη σέντρα του Θεοδωρίδη, έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, όμως ο Στρακόσια με τη βοήθεια και του δοκαριού έστειλε την μπάλα σε κόρνερ, σώζοντας την ομάδα του από βέβαιο κίνδυνο.

    Η επιθετική υπεροχή των γηπεδούχων μεταφράστηκε σε γκολ στο 37`, όταν ο Τόγιας με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ (1-0), ο οποίος όπως αποδείχθηκε... φύλαγε δυνάμεις για το β ημίχρονο, αφού μέσα σε διάστημα λιγότερο από 15 λεπτά, οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν από την... κόλαση στον παράδεισο.

    Στο 48, ο Αγγελόπουλος ανέτρεψε τον Σαλπιγγίδη μέσα στην περιοχή της Προοδευτικής και ο διαιτητής Νταμπώσης υπέδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο πρώτος σκόρερ φέτος του ΠΑΟΚ που κλήθηκε να το εκτελέσει, δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να φέρει το ματς στα ίσα (1-1).

    Η... μεταμόρφωση των φιλοξενουμένων, έφερε εκ νέου καρπούς, αφού 11 λεπτά αργότερα, ο Χασιώτης μετά το κόρνερ του Κουτσόπουλου, έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στη δεξιά γωνία του Στρακόσια, δίνοντας προβάδισμα στο μακεδονικό συγκρότημα (1-2).

    Η πλάστιγγα της νίκης έγειρε οριστικά στην πλευρά του ΠΑΟΚ στο 67ο λεπτό. Από το άσχημο κοντρόλ του Στρακόσια, ο Χάγκαν έβαλε την κόντρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Προοδευτικής, δίνοντας παράλληλα προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη (1-3).

    [07] Αθλητισμός

    Πολλές οι καλές φάσεις Λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη

    (1/2/2004 5:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια που κάνει για να εξασφαλίσει την έκτη και προνομιούχο θέση που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της νέας περιόδου, έχασε ο Πανιώνιος. Η ομάδα του Μπουμπένκο, σε αγώνα για την 19η ημέρα της Α Εθνικής που έγινε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, παραχώρησε "λευκή" ισοπαλία (0-0) στην Καλλιθέα και παρά το γεγονός ότι έμεινε αήττητη για έκτο σερί ματς, δεν μπόρεσε να φτάσει στην κατάκτηση ενός σημαντικού "τριπόντου".

    Πλούσιο σε φάσεις, με την Καλλιθέα να χάνει δύο κλασσικές ευκαιρίες στα τελευταία έξι λεπτά, ήταν το πρώτο ημίχρονο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Το συγκρότημα του Τάκη Λεμονή, παρά το γεγονός ότι μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου 40λεπτου είχε περιοριστεί σ` ένα παθητικό ρόλο, με τον Στάουτσε να λέει "όχι" σε κάποιες ευκαιρίες των Νεοσμυρνιωτών, έδειξε το επιθετικό του προσωπείο στο τέλος.

    Στο 41', ο Γκέκας με βολέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής σημάδεψε το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Ντρόμπνι, ενώ ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 45λεπτου, ο Ιορδανίδης έχασε μοναδική ευκαιρία για ν` ανοίξει το σκορ. Ο επιθετικός της Καλλιθέας βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Ντρόμπνι όμως το πλασέ που επιχείρησε απέκρουσε προσωρινά ο γκολκίπερ του Πανιωνίου, πριν η μπάλα φτάσει στον Σαββίδη που με τη σειρά του προσπάθησε να τη στείλει στα δίχτυα, όμως και πάλι ο Τσέχος έπεσε σωστά και την έστειλε κόρνερ.

    Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες αρκέστηκαν σ` ένα παιχνίδι κέντρου, με αποτέλεσμα οι Ντρόμπνι και Στάουτσε να μην απειληθούν ουσιαστικά και έτσι να παραμείνει το ισόπαλο 0-0 μέχρι την ολοκλήρωση του 90λεπτου. Να σημειωθεί, ότι ο Πανιώνιος τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες, αφού στο 84ο λεπτό, Κόντης τραυματίστηκε, χωρίς όμως ο Μπουμπένκο να έχει δικαίωμα να κάνει άλλη αλλαγή.

    [08] Εσωτερικά

    Προοιωνίζεται εκλογικό "ντέρμπι" Και νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ

    (1/2/2004 4:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"

    Προβάδισμα 3,7% στην πρόθεση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία η πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της "Καθημερινής". Από τα λοιπά κόμματα, μόνο το ΚΚΕ εμφανίζεται να διασφαλίζει είσοδο στην Βουλή, με 5,1%, ενώ ο ΣΥΝ υπολείπεται οριακά του 3% που απαιτείται, συγκεντρώνοντας 2,9%. Το ΛΑΟΣ κινείται στο 2,2%, ενώ το ΔΙΚΚΗ στο 1,2%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 16,5%, αλλά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, που έγινε το Δεκέμβρη του 2003, πριν ο κ. Σημίτης ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ προσέγγιζε το 40%. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 45,3% έναντι 43,3% του Κώστα Καραμανλή, ενώ η ΝΔ φαίνεται ικανότερη για τη διακυβέρνηση του κράτους με ποσοστό 40,9% έναντι 38,7% του ΠΑΣΟΚ.

    Η ταυτότητα της έρευνας

    Η έρευνα της MRB διεξήχθη το διάστημα από 16 μέχρι 26 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγο μετά την ανακοίνωση για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και πριν καταστούν πλήρως ορατές στην κοινή γνώμη οι επιπτώσεις της υπόθεσης Πάχτα . Συγκεκριμένα, όταν παραιτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών η δημοσκόπηση ήταν σε εξέλιξη και γνώση του γεγονότος είχε μόλις το 13% των ερωτηθέντων.

    Η συσπείρωση και οι εισροές

    Το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή συσπείρωση, ο οποία εκτιμάται στο 91,3% ενώ του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 77%, παρά τις προσδοκίες, που ακολούθησαν της αλλαγή ηγεσίας. Επίσης, οι ψηφοφόροι, που στις τελευταίες εκλογές είχαν ταχτεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ και τώρα μετακινούνται στη ΝΔ είναι 8,5%, ενώ την αντίστροφη πορεία ακολουθεί μόλις το 1,3%. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει σημαντικές εισροές της τάξης του 14,3% από τον ΣΥΝ και 8,7% από το ΚΚΕ.

    Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ) μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, η διαφορά υπέρ της ΝΔ περιορίζεται στις 2,2 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 6,3% της δημοσκόπησης της ίδιας εταιρίας που διενεργήθηκε το Δεκέμβριο. Πάντως, το 15,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι θα ήταν αποτελεσματικότερη μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, ενώ το 8,3% των οπαδών της ΝΔ πιστεύουν ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου.

    Το προφίλ των αρχηγών

    Τα πρόσωπα των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της διακυβέρνησης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου καταγράφεται ως περισσότερο "συμπαθής και ελκυστικός".

    [09] Εσωτερικά

    Να φύγει το μονοπώλιο εξουσίας Ομιλία Ν. Κωνσταντόπουλου στον Κολωνό

    (1/2/2004 6:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ο δημόσιος βίος είναι γεμάτος από νοσηρές καταστάσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ενωτικού ψηφοδελτίου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ν. Κωνσταντόπουλος, σε ομιλία του την Κυριακή στον Κολωνό. Στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντόπουλος, επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι αναπαράγει το λαϊκισμό, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως, εάν βγει στην εξουσία, θα διαψεύσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων.

    Βολές κατά της κυβέρνησης

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του, κατηγόρησε για υποκρισία τον Γ. Παπανδρέου, όταν αναφέρεται στη συμμετοχική δημοκρατία, ενώ τόνισε, πως ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητά λογαριασμό για την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που γέμισε προβλήματα την κοινωνία, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα, την ώρα που η πολιτική εξουσία κάνει συστηματικά επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και ασυδοσίας.

    Ο επικεφαλής του ενωτικού ψηφοδελτίου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς επέκρινε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, πως η κυβέρνηση θεωρεί σκανδαλολογία τον κοινωνικό και τον πολιτικό έλεγχο, επειδή θέλει να είναι στο απυρόβλητο και να μην έχει φωνή και λόγο ο πολίτης. Επίσης, κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου, ότι ανακυκλώνει τον λαϊκισμό και την εποχή των ανέξοδων εξαγγελιών, οι οποίες κουράζουν το λαό, που ζητά την εξυγίανση και αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος της χώρας.

    "Επικοινωνιακές μάσκες" και διάψευση των προσδοκιών

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας, πως όποιος ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, προσδοκώντας αλλαγές και ανατροπές, θα διαψευστεί πολύ γρήγορα, γιατί πίσω από τις επικοινωνιακές μάσκες, και τα δύο κόμματα, που άσκησαν μονοπώλιο εξουσίας όλη τη δεκαετία του 90, θέλουν να κρύψουν ένα φανερό γεγονός: ότι οι πολιτικές τους κινούνται στον ίδιο "μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων προσαρμογών".

    Καλεί τους ψηφοφόρους

    Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ζήτησε από την ελληνική κοινωνία "Να μας δώσει δύναμη για να αντισταθούμε μέσα και έξω από τη βουλή σε όλες αυτές τις προσπάθειες, οι οποίες θέλουν να παγιώσουν ως μονόδρομο, ως ενιαία σκέψη τις επιλογές των νεοφιλελεύθερων λύσεων στα προβλήματα του τόπου" και κάλεσε τους ψηφοφόρους λέγοντας "Όποιος θέλει αλλαγή και ανατροπή των σημερινών πολιτικών έχει διέξοδο: να ψηφίσει τα ενωτικά ψηφοδέλτια του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς".

    [10] Αθλητισμός

    Για την Α Εθνική Επικράτησε του Άρη η Ξάνθη

    (1/2/2004 6:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ

    "Έσπασε" το ακριτικό συγκρότημα, την παράδοση που είχε δημιουργήσει ο Άρης τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και έφευγε νικητής από τη Ξάνθη. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου, μια εβδομάδα μετά τη νίκη επί της Χαλκηδόνας, κατέκτησε ένα ακόμη "τρίποντο", αυτή τη φορά επικρατώντας 1-0 των "κίτρινων", σε αγώνα για τη 19η ημέρα της Α` Εθνικής.

    Γκολ από το πρώτο 10λεπτο

    Η Ξάνθη ευτύχησε να προηγηθεί πολύ γρήγορα στο σκορ, όταν στο 10ο λεπτό, ο διαιτητής Τακίδης καταλόγισε την εσχάτη των ποινών στο χέρι του Νικολαίδη στο ύψος της μικρής περιοχής, στην πάσα του Ζωγραφάκη. Το πέναλτι κλήθηκε να εκτελέσει ο Παπαδόπουλος, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γκίτκου, ανοίγοντας το σκορ (1-0). Μετά τη σημείωση του γκολ, η ομάδα του Καραγεωργίου έδωσε χώρο στον Αρη, που δεν κατάφερε να τον εκμεταλλευτεί και να "κυνηγήσει" με αξιώσεις το γκολ.

    Ο Άρης προσπάθησε να αλλάξει το σκηνικό

    Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε: αγώνας κέντρου, έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας στην ανάπτυξη των δυο ομάδων με συνέπεια να μην σημειώνονται αξιόλογες φάσεις μπροστά στις δυο εστίες. Ένα σουτ του Κυζερίδη στο 48` δεν προβλημάτισε τον Αναστασόπουλο που μπλόκαρε, ενώ στο 52` ο Γκίτκος απομάκρυνε ένα σουτ του Δημητριάδη.

    Στο αμέσως επόμενο λεπτό ένα καλό φάουλ από τον Πάβιο πέρασε ελάχιστα άουτ από την εστία του Άρη. Ο Άρης βλέποντας πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ενέτεινε τις προσπάθειες του για να πετύχει το τέρμα της ισοφάρισης χωρίς όμως επιτυχία, μιας και δεν μπορούσε να "πατήσει" με αξιώσεις στην περιοχή των γηπεδούχων, που αμύνονταν έξυπνα χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Στο 76` ο Τοροσίδης έπιασε την κεφαλιά μετά από μια εκτέλεση φάουλ στέλνοντας την μπάλα άουτ. Δυο λεπτά αργότερα, ο Κυζερίδης έπεσε μέσα στην περιοχή της Ξάνθης. Οι ποδοσφαιριστές του Αρη ζήτησαν πέναλτι, όμως ο Τακίδης έδειξε στον φορ των "κίτρινων" κίτρινη κάρτα για... θέατρο.

    Ο Άρης στα τελευταία λεπτά του αγώνα έκλεισε την Ξάνθη προσπαθώντας να φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Ο Κυζερίδης στο 88` έχασε πολύ καλή ευκαιρία για να δώσει τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδας του, όταν έπιασε ένα δυνατό σουτ στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ. Ο ίδιος παίκτης απείλησε άλλες δυο φορές την εστία του Αναστασόπουλου στο φινάλε, ενώ μια κεφαλιά από τον Κολτσίδα δεν βρήκε επίσης δίχτυα.

    [11] Διεθνή

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Δεκάδες οι νεκροί από θεομηνίες στη Βραζιλία

    (1/2/2004 7:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τους 80 φτάνουν οι νεκροί από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 15 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας από την αρχή του Δεκεμβρίου του 2003 μέχρι σήμερα. Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ τουλάχιστον 39.000 Βραζιλιάνοι έχουν αναγκαστεί να μεταστεγαστούν. Η ευρύτερη περιοχή του Σάο Πάολο είναι η σκληρότερα δοκιμασμένη από τις βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικής πηγής, η κυβέρνηση αποδέσμευσε, εκτάκτως, κονδύλια της τάξεως των 11 εκατομμυρίων δολαρίων (32 εκατομμύρια ρεάλ) προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολυάριθμοι πλημμυροπαθείς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 February 2004 - 17:55:33 UTC