Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρή εντολή "Το όραμα μου για τη νέα εποχή"
  • [02] Με τον ίδιο τίτλο και η αρχική ταινία το 1974 Θρίλερ προκαλεί τους
  • [03] Στη συνάντηση που είχαν τα προεδρεία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ Αδιέξοδο για τη νέα
  • [04] Από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Προσκλητήριο για νέο, ανοικτό ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συζήτησε με αγρότες και αλιείς στις Ράχες Μέτρα Καραμανλή για την
  • [06] Στους 56 οι νεκροί στις ΗΠΑ Σφοδρή κακοκαιρία σε Ευρώπη και Αμερική
  • [07] Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α
  • [08] Έγινε αποδεκτή από το Βρετανό Πρωθυπουργό "Συγγνώμη" από τον Μπλερ
  • [09] Δεσμεύσεις από τα κόμματα ζήτησε η ΑΔΕΔΥ
  • [10] Καταδίκες νεαρών για επιθέσεις σε ομογενείς
  • [11] Για τερματοφύλακα ψάχνει ο Ολυμπιακός
  • [12] Νέες συλλήψεις τρομοκρατών στη Σαουδική Αραβία
  • [13] Βέτο Κακλαμάνη για τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου

    [01] Εσωτερικά

    Ισχυρή εντολή "Το όραμα μου για τη νέα εποχή"

    (28/1/2004 11:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το όραμα του για μία νέου τύπου διακυβέρνηση της χώρας παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συγκέντρωση στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. "Οφείλω προς τον πολίτη να δημιουργήσω ένα πολιτικό περιβάλλον χωρίς πιέσεις και αδιέξοδα" δήλωσε κάνοντας άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Έκανε επίσης αναφορά στην υπόθεση Πάχτα. "Στην προσπάθειά μου για ανανέωση στη νέα εποχή ίσως κάποιους αδίκησα. Οι αδικίες όμως αποκαθίστανται" τόνισε. Μίλησε επίσης και για το έργο της κυβέρνησης Σημίτη. "Δημιουργήσαμε μία νέα Ελλάδα σε έναν καινούριο κόσμο" και χαρακτήρισε την κίνηση του πρωθυπουργού να δρομολογήσει νέες πολιτικές εξελίξεις πράξη "σπάνιας αβροφροσύνης" και "υψηλού ήθους".

    Χρέος στον πολίτη

    Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτικού περιβάλλοντος, χωρίς αδιέξοδα, δεσμεύθηκε ο Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη και ζήτησε ισχυρή εντολή από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 8 Φεβρουαρίου και από τον ελληνικό λαό στις 7 Μαρτίου, προκειμένου, όπως είπε, να προχωρήσει σε βαθιές τομές και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

    Όπως ανέφερε, η νέα διακυβέρνηση οπλίζει το πολιτικό σύστημα με θεσμούς πολιτικής, δημοκρατικής διαβούλευσης και διαλόγου αλλά και άμεσης δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην πολιτική ανατροπών, επεσήμανε ότι αυτές δεν γίνονται με παλιά κόμματα, τόνισε, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεπεραστεί από την ιστορία και είναι αυτό που καθορίζει σήμερα τις εξελίξεις.

    Κάλεσε ωστόσο όλα τα μέλη του να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά "Το κίνημα δεν ανήκει σε κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στον ελληνικό λαό"

    Έκανε επίσης άνοιγμα και στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων όπως για παράδειγμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ τους οποίους τους κάλεσε να αναρωτηθούν "ποιος τους ακούει, ποιος τους ζητάει τη γνώμη τους και ποιος αξιοποιεί τη σκέψη τους".

    [02] Διάφορα

    Με τον ίδιο τίτλο και η αρχική ταινία το 1974 Θρίλερ προκαλεί τους 'Ελληνες ψυχίατρους

    (29/1/2004 12:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των Ελλήνων ψυχιάτρων, το ριμέικ του κλασικού θρίλερ "Ο Τεξανός δολοφόνος με το πριόνι". Ο τίτλος του ριμέικ για την ελληνική αγορά είναι: "Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι" και σύμφωνα με τους Έλληνες ψυχιάτρους αποτελεί προσβολή για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής τους:" Ο τίτλος δεν έχει καμιά σχέση με τον αντίστοιχο αγγλικό, ενώ ο πρωταγωνιστής δεν παρουσιάζεται ως σχιζοφρενής, οπότε είναι προσβλητικός και μειωτικός για τους νοσούντες από σχιζοφρένεια.". Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η χρήση της λέξης σχιζοφρενής στον τίτλο, ουσιαστικά αναπαράγει την πεποίθηση ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι βίαιοι κι επικίνδυνοι. Η εταιρία, πάντως που έχει αναλάβει τη διανομή της ταινίας για την Ελλάδα, είχε δεσμευτεί πως θα "έτρεχε" ανακοίνωση, πριν την έναρξη της ταινίας πως ο δολοφόνος στην ταινία δεν είναι σχιζοφρενής. Σημειώνεται πως με τον ίδιο τίτλο είχε κυκλοφορήσει στα 1974 και η αρχική εκδοχή του φιλμ.

    [03] Οικονομία

    Στη συνάντηση που είχαν τα προεδρεία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ Αδιέξοδο για τη νέα σύμβαση εργασίας

    (29/1/2004 2:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν το πρωί τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ αντίστοιχα με αντικείμενο την υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά των εργοδοτών, οι οποίοι πρότειναν αυξήσεις 3,2% και ζήτησαν να αποσυρθεί πλήρως το αίτημα των 39ωρών. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις της τάξης του 8%. Ο κ. Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση της διοίκησης της ΓΣΕΕ με το ερώτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Απειλούν με απεργία, ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο

    Εμπαιγμό χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. "Βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο αλλά όχι σε δύσκολη θέση για να κάνουμε εκεχειρία. Η εργατική πλευρά δεν διαπραγματεύεται με αυτή την πρόταση. Στεκόμαστε απέναντι στους εργοδότες. Θα προχωρήσουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις πετυχημένες, ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο. Πίσω από αυτή την σκληρή πρόταση του ΣΕΒ, δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, δεν υπάρχει κόμμα, απλά η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την συγκυρία, δεν τους αρκούν αυτά που έχουν κερδίσει μέχρι τώρα", είπε χαρακτηριστικά.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος θεωρεί ρεαλιστικό το 3,2% που υπερκαλύπτει, όπως αναφέρει τον πληθωρισμό, ενώ για το θέμα του 39ώρου, τόνισε ότι θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα και θα αυξήσει την ανεργία.

    [04] Εσωτερικά

    Από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Προσκλητήριο για νέο, ανοικτό ΠΑΣΟΚ

    (29/1/2004 3:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τις απόψεις του για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση της ανεργίας, διατύπωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας το πρωί σε ερωτήματα ακροατών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε νεανικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα, ο κ. Παπανδρέου περιόδευσε στο Λαγκαδά, όπου σε ομιλία του αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο τη συμμετοχή του ενεργού πολίτη, ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να παραμερίσουμε τα κατεστημένα και τις αγκυλώσεις.

    "Γροθιά στα κατεστημένα"

    Βαθιά τομή, ώστε να ξεπεραστούν οι νοοτροπίες κατεστημένων, προανήγγειλε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας, σήμερα, στον Λαγκαδά. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

    Για τους αγρότες, δεσμεύτηκε ότι, με τη νέα πολιτική, θα υπάρχει εγγύηση για το εισόδημά τους, ανεξάρτητα από τις τιμές των προϊόντων.

    Μίλησε για το νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το λαό, την ανασυγκρότηση του κράτους και παρατήρησε πως στη νέα εποχή δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, καθώς ο καθένας έχει την αξιοπρέπειά του.

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας πως εκφράζει μιζέρια και απαισιοδοξία.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε καταυλισμούς τσιγγάνων στην περιοχή Αγίας Σοφίας Διαβατών, "πρώην στρατόπεδο Γκόνου" και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των τσιγγάνων της περιοχής και τους διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Πολιτείας. Σε δηλώσεις του ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι δεν θέλουμε μία κοινωνία αποκλεισμών, και τόνισε πως ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη στήριξη των τσιγγάνων στη χώρα μας.

    Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της κοινότητας ζήτησαν περισσότερες θέσεις εργασίας και στήριξη της νεολαίας.

    "Συναίνεση στα μεγάλα θέματα"

    Ευρύτερες συναινέσεις για να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για μετά τις εκλογές. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ''STAR FM'' της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στις προτεραιότητες για την επομένη των εκλογών.

    Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το εξεταστικό σύστημα, δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των εξετάσεων, αλλά υπέρ ενός άλλου τρόπου εξετάσεων, ο οποίος πρέπει να προκύψει μέσα από διάλογο.

    Για την ανεργία των νέων είπε ότι είναι ένα βασικό πρόβλημα και μπορεί να μειωθεί μέσω της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις τοπικές ανάγκες και την τοπική παραγωγή.

    Σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ ήπιων και σκληρών ναρκωτικών.

    Πρωτόπαπας για την χθεσινή ομιλία Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη

    Καίρια χαρακτήρισε την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου με τη χθεσινή του ομιλία, από τη Θεσσαλονίκη ο κ Πρωτόπαπας, λέγοντας πως ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην ελληνική κοινωνία, στην οποία υπογράμμισε ότι εμείς αλλάζουμε, θα πάμε μπροστά, θέλουμε ένα ανοιχτό κόμμα σε μια ανοικτή κοινωνία.

    Σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστεί αλλαγή νοοτροπίας , αναμέτρηση με τη γραφειοκρατία και τομές. "Αυτά πρέπει να γίνουν"! O κ Παπανδρέου απευθύνθηκε προς όλους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Το όραμα μου για τη νέα εποχή"

    [05] Εσωτερικά

    Συζήτησε με αγρότες και αλιείς στις Ράχες Μέτρα Καραμανλή για την Περιφέρεια

    (29/1/2004 4:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Διάλογο με κτηνοτρόφους και ψαράδες είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος τη ΝΔ, στην παραλία Ράχες της Φθιώτιδας. Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για επιθετική αγροτική πολιτική, τονίζοντας την ανάγκη να καταβάλλονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις και να μην καθυστερούν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η ενίσχυση της περιφέρειας και των αγροτών αποτελεί εθνικό θέμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον ως χώρα με ερημωμένη περιφέρεια και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν συμφωνεί με την άποψη πως ο αγροτικός τομέας δεν έχει μέλλον, αν και είπε, ότι δεν μπορούν να λυθούν εύκολα τα προβλήματα, ούτε ο ίδιος έχει κάποιο μαγικό ραβδί. Όλοι μαζί πάντως- πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής- μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

    Τα μέτρα της ΝΔ για ανάπτυξη και στήριξη αγροτών

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε νομό και με βάση τις συνθήκες που επικρατούν και τα έργα υποδομής και να στραφούν οι αγρότες σε καλλιέργειες που ζητούν οι ξένες αγορές και ποιοτικά προϊόντα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για :

    - ταχύτερη καταβολή των επιδοτήσεων

    - προσπάθεια να αναθεωρηθεί το πλαφόν για την παραγωγή προϊόντων, όπως το λάδι, το βαμβάκι και ο καπνός, ώστε να μην περικόπτονται οι επιδοτήσεις

    - καταβολή εντός τριμήνου των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες (και αν υπάρχουν καθυστερήσεις να καταβάλλονται έντοκα).

    Για την κτηνοτροφία, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε:

    - φορολογικά κίνητρα

    - διαχωρισμό βοσκοτόπων και δασικών εκτάσεων

    - και ειδικό μηνιαίο επίδομα για τους κτηνοτρόφους

    Υπογράμμισε πως οι γεωπόνοι και οι γεωτεχνικοί θα βρίσκονται κοντά στους αγρότες και στα χωράφια και όχι στα γραφεία και τους διαδρόμους του υπουργείου.

    Για την αλιεία, έκανε λόγο για:

    - εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου

    - εφαρμογή του νόμου

    - και πολιτική αξιοποίησης των σύγχρονων μεθόδων αλιείας

    Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης υδάτινων πόρων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το υπουργείο Γεωργίας θα μετονομαστεί σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ως προς την Αγροτική Τράπεζα τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εξυγίανση ώστε να παίξει το ρόλο που πρέπει στον πρωτογενή τομέα

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Κώστα Σημίτη για απουσία από τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, τονίζοντας ότι ποτέ ο Πρωθυπουργός δεν πήγε να παλέψει μετωπικά, για αυτό χάσαμε.

    [06] Διεθνή

    Στους 56 οι νεκροί στις ΗΠΑ Σφοδρή κακοκαιρία σε Ευρώπη και Αμερική

    (29/1/2004 6:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει η σφοδρή κακοκαιρία σε πολλές χώρες. ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία και Γαλλία πλήττονται από πυκνές χιονοπτώσεις οι οποίες προκαλούν έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Στα αεροδρόμια των χωρών σημειώθηκαν πολλές ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων ενώ στους παγωμένους αυτοκινητοδρόμους πολλοί οδηγοί παρέμειναν αποκλεισμένοι για ώρες. Στην Πολωνία, σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα πτώματα τεσσάρων Πολωνών που παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε βουνοπλαγιά στην περιοχή Τάτρα της νότιας Πολωνίας. Ούτε οι ΗΠΑ γλίτωσαν από τη μανία του καιρού που οι Αμερικάνοι ονόμασαν "ψύχος του αιώνα". Τους 56 έχουν φτάσει οι νεκροί από το πρωτοφανές ψύχος και τις χιονοπτώσεις που την Πέμπτη κράτησαν κλειστή ακόμη και την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ενώ πολλά σχολεία δε λειτούργησαν.

    Τροπικός κυκλώνας έπληξε τη Μαδαγασκάρη

    Ένας νεκρός και τέσσερεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας και στη Μαδαγασκάρη που επλήγη από τροπικό κυκλώνα. Στο δυτικό τμήμα της χώρας εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από τον κυκλώνα Ελίτα οι άνεμοι του οποίου έπνεαν με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα. Ο κυκλώνας προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης και της παροχής νερού ενώ πλημμύρισε και το κέντρο της πόλης.

    [07] Οικονομία

    Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α

    (29/1/2004 5:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ Γελαντάλης

    Ηπιότερων τόνων η σημερινή νέα υποχώρηση της αγοράς. Με συναλλαγές περίπου όσο και χθες στα 155 εκατ. ευρώ ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,95% στις 2.391,7 μονάδες. Πάντως μάχη δόθηκε γύρω στις 13/30, προκειμένου να αναστραφεί η πτωτική τάση και να αντιδράσει προς τις 2400 μονάδες ο Δείκτης. Με αιχμή κυρίως τη μετοχή της Εθνικής που όμως έκλεισε χαμηλότερα στα 21,46 ευρώ και της Alpha που κινήθηκε με μικρά κέρδη προς τα 23,90 ευρώ. Σημαντικές ήταν οι πωλήσεις, περίπου 346.000 τεμαχίων στην μετοχή του ΟΠΑΠ η τιμή της οποίας υποχώρησε στα 12,74 ευρώ. Η μετοχή της Γερμανός υποχώρησε στα 21,40 ευρώ των ΚΑΕ στα 17,12, και της Hyatt 9,22 ευρώ. Περισσότερες σήμερα οι μετοχές, 91 τον αριθμό που αντέδρασαν με τις Κυριακούλη, Βερνίκο, ΜΑΡΑΚ, Τεχνική Ολυμπιακή, Sex Form, Informatics, και ΒΙΟΣΩΛ να καταγραφούν τα υψηλότερα ποσοστά. Σημαντικά τα κέρδη και για τη μετοχή της Κύπρου από τον τραπεζικό κλάδο καθώς με 805.418 τεμάχια ενισχύθηκε κατά 4,17% στα 2,5 ευρώ. Από τεχνικής πλευράς, παρά το ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αναμφίβολα ρίχνουν τη... σκιά τους και στη Σοφοκλέους, η αγορά "χρωστά" μία αντίδραση. Και παρά το γεγονός, ότι η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική. Επόμενο πιθανό επίπεδο "στήριξης" οι 2.360 μον. και "αντίστασης" γύρω από τις 2.415-2.420 μον.

    [08] Διεθνή

    Έγινε αποδεκτή από το Βρετανό Πρωθυπουργό "Συγγνώμη" από τον Μπλερ ζήτησε το BBC

    (29/1/2004 6:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τη χωρίς επιφυλάξεις συγγνώμη του BBC προς την κυβέρνηση Μπλερ εξέφρασε την Πέμπτη ο εκτελών χρέη προέδρου του δικτύου, Ρίτσαρντ Ράιντερ, η οποία έγινε αποδεκτή από τη μεριά του Βρετανού Πρωθυπουργού. Της ανακοίνωσης αυτής είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του Τόνι Μπλερ με την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός απαιτούσε τη συγγνώμη του BBC για τη μετάδοση ψευδούς ισχυρισμού ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αμφισβήτησε την ακεραιότητα του Πρωθυπουργού της χώρας. Προηγήθηκε η παραίτηση του γενικού διευθυντή του BBC, Γκρεγκ Ντάικ, μία ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου του δικτύου, Γκάβιν Ντέιβις. Ο Ντάικ, που είχε επίσης ζητήσει δημόσια συγγνώμη για λογαριασμό του BBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο παραιτήσεις θα βοηθήσουν το BBC να κάνει μια νέα αρχή.

    Αποδέχτηκε τη "συγγνώμη" ο Βρετανός Πρωθυπουργός

    "Η κατηγορία αποσύρεται. Σέβομαι την ανεξαρτησία του ΒΒC" (Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας)

    "Το BBC πρέπει τώρα να προχωρήσει στην εποχή μετά το πόρισμα Χάτον το οποίο έφερε στην επιφάνεια σοβαρά μειονεκτήματα στις μεθόδους και τις διαδικασίες του δικτύου", επισήμανε ο Ράιντερ.

    "Για λογαριασμό του BBC, δεν έχω κανένα δισταγμό να απολογηθώ, χωρίς καμιά επιφύλαξη για τα λάθη μας και προς τα άτομα εκείνα των οποίων οι υπολήψεις θίχτηκαν από αυτά τα λάθη", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε πως αποδέχεται τη συγγνώμη, η οποία "μας επιτρέπει να κλείσουμε την υπόθεση και να περάσουμε σε άλλα θέματα".

    "Η κατηγορία αποσύρεται, δεν επιθυμούσα τίποτε άλλο και με την ευκαιρία θέλω να δηλώσω ότι σέβομαι την ανεξαρτησία του BBC και δεν θα με βρει αντίθετο να ερευνά και στο μέλλον τις κυβερνητικές υποθέσεις, αλλά με τον ενδεδειγμένο τρόπο", δήλωσε ακόμη o Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Επείγουσα έρευνα για τη διαρροή της έκθεσής του διέταξε ο Χάτον

    Την ίδια ώρα, "επείγουσα έρευνα" διέταξε ο δικαστής Χάτον για τη διαρροή της έκθεσής του στην εφημερίδα The Sun . Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη αναφέρεται, μεταξύ άλλων:"Η έρευνα αυτή θα ασχοληθεί επίσης με τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση επιδόθηκε πριν από τη δημοσιοποίησή της στα διάφορα μέλη του περιβάλλοντος του Λόρδου Χάτον και στο τυπογραφείο".

    "Ο Κέλι αυτοκτόνησε επειδή η κασέτα του ΒΒC τον εξέθετε"

    Την Πέμπτη, στενός φίλος του Ντέιβιντ Κέλι δήλωσε ότι ο επιστήμονας αποφάσισε να αυτοκτονήσει όταν έμαθε ότι το BBC διέθετε κασέτα που αποδείκνυε ότι είχε πει αναλήθειες σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο Τομ Μάνγκολντ, ένας από τους πιο στενούς φίλους του Κέλι και παλιός ρεπόρτερ του BBC, είπε ότι το προϊόν της κασέτας αυτής θα εξέθετε την "απόκρυψη της αλήθειας" του Κέλι ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των κοινοτήτων (FAC) γεγονός το οποίο τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

    Ανεξήγητη η απαλλαγή του Μπλερ λένε οι αντίπαλοί του

    "Ο Μπλερ είναι ένα μίγμα Χάρι Χουντίνι και λαδωμένου γουρουνόπουλου" (Μπόρις Τζόνσον, μέλος του Συντηρητικού Κόμματος)

    Εν τω μεταξύ, αντίπαλοι του Μπλερ και πολλοί σχολιαστές δείχνουν εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι ο δικαστής Χάτον απάλλαξε τον Πρωθυπουργό από οποιεσδήποτε ευθύνες σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης Κέλι απευθύνοντας όλες τις κατηγορίες του στο BBC.

    "Είναι απίστευτο", δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μέλος του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος και σχολιαστής. Ο Μπλερ "είναι ένα μίγμα Χάρι Χουντίνι και λαδωμένου γουρουνόπουλου . Η ικανότητά του να ξεφεύγει δεν είναι ανθρώπινη. Το να τσακώσεις τον Μπλερ είναι σαν να προσπαθείς να καρφώσεις ζελέ σε τοίχο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC

    Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης Χάτον

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC

    Ευθείες βολές στο BBC από την έκθεση Χάτον

    "Καθαρός" ο Τόνι Μπλερ

    Σχετικά Links:

    http://www.bbc.co.uk/

    [09] Οικονομία

    Δεσμεύσεις από τα κόμματα ζήτησε η ΑΔΕΔΥ

    (29/1/2004 6:28:00 μμ)

    Ειδήσεις > Οικονομία)&body=Στις 10 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει ημερίδα προκειμένου να αναδείξει τις σύγχρονες και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη.

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα ως προς την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου ζήτησε η ΑΔΕΔΥ κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στα γραφεία της. Η ΑΔΕΔΥ για άλλη μια φορά ανέδειξε τα προβλήματα των εργαζομένων, προέβαλε την έννοια της υπηρεσίας στη δημόσια διοίκηση και τόνισε ότι είναι αναγκαία η προστασία του ανεξάρτητου ρόλου της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον στις 10 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει ημερίδα προκειμένου να αναδείξει τις σύγχρονες και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη.

    Ημερίδα για την καλυτέρευση των δημοσίων υπηρεσιών

    Στην ημερίδα η ΑΔΕΔΥ θα προβάλει τη θέση που ορίζεται από τρεις συντεταγμένες βελτίωσης της Δημόσιας Διοίκησης, ενιαία εργασιακή σχέση για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, συνεχής εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και αξιοκρατικό μισθολόγιο.

    Η ΑΔΕΔΥ σε όλη αυτή την περίοδο θέτει πέντε ζητήματα ως κεντρικά ερωτήματα για την εξέλιξη της Δημόσιας Διοίκησης.

    Τα ζητήματα αυτά είναι:

    Η διεκδίκηση ενός νέου μισθολογίου Η εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο Η γενική αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, των υποδομών και των μέσων Η στελέχωση και αξιοκρατική εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού.

    [10] Εσωτερικά

    Καταδίκες νεαρών για επιθέσεις σε ομογενείς

    (29/1/2004 6:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε πλημμελήματα μετατράπηκαν οι κατηγορίες πέντε νεαρών που κάθισαν στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις που πραγματοπoίησαν τον Μάιο του 2000 με βόμβες μολότοφ εναντίον καταστήματος ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενός αυτοκινήτου που ανήκει επίσης σε ομογενή και σπιτιού στις Σέρρες όπου διαμένει οικογένεια Ποντίων. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν προέκυψε κίνδυνος σε άνθρωπο και μετέτρεψε τις κατηγορίες σε διακεκριμένη φθορά


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 January 2004 - 17:56:35 UTC