Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εικόνες της ενηλικίωσης στην Αρχαία Ελλάδα
  • [02] Καλύπτει τον Μπους Στη CIA ρίχνει τις ευθύνες για το Ιράκ ο Κει
  • [03] Πρώτο επίσημο θύμα στη Ταϊλάνδη Εξαπλώνεται η νόσος των πουλερικών
  • [04] Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την τροπολογία Πάχτα Κατατίθεται η
  • [05] Αληθινή... ευκαιρία για το Opportunity
  • [06] Διακόσιες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Μοναδικοί οι Αγώνες της
  • [07] Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.
  • [08] Για το διορισμό προέδρου της Κεφαλαιαγοράς Ενταση στη Βουλή
  • [09] Λήστεψαν τράπεζα και τραυμάτισαν περαστικό Ληστεία... αλά Σικάγο
  • [10] Πόσο «αθώες» είναι οι βαφές μαλλιών;
  • [11] Δυνατοί δεσμοί Επίσκεψη Πάουελ στο Κρεμλίνο
  • [12] "Greece Portal Olympic Year 2004" Portal για την Ελλάδα με γερμανική
  • [13] Στο επίκεντρο των συνομιλιών Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Γενικών
  • [14] Όχι για την ικανοποίηση του "οδικού χάρτη" Για μία πιο ασφαλή

    [01] Πολιτισμός

    Εικόνες της ενηλικίωσης στην Αρχαία Ελλάδα

    (26/1/2004 11:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μια άγνωστη και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πτυχή της καθημερινότητας στην αρχαία Ελλάδα εξερευνά έκθεση του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει για πρώτη φορά η ζωή των παιδιών και των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών στο Κλασσικό Παρελθόν: πως ήταν οι ζωή τους, τα παιχνίδια τους, η εκπαίδευση τους, οι θρησκευτικές τελετές στις οποίες έπαιρναν μέρος; Υπό τον τίτλο «Ενηλικίωση στην Αρχαία Ελλάδα: Εικόνες της παιδικής ηλικίας από το Κλασικό Παρελθόν» η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Hood Museum of Art, εμπλουτισμένη πλέον με μία νέα ανεξάρτητη ειδική ενότητα, με θέμα: «Αγώνας για τη διάκριση: Ο κόσμος των παιδιών και το Ολυμπιακό Πνεύμα στην Ελλάδα», υποδέχεται το κοινό στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης μέχρι τις 15 Απριλίου.

    Μια ανεξερεύνητη πτυχή της καθημερινότητας στην αρχαιότητα

    Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 80 αντικείμενα (γλυπτά, αγγεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, επιτύμβιες στήλες, ακόμη και παιχνίδια της αρχαιότητας), τα οποία προέρχονται από μουσεία ως επί το πλείστον των Η.Π.Α., αλλά και της Βρετανίας και των Βρυξελλών. Τα εκθέματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1.500 π.Χ. ως την Ελληνιστική Εποχή.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές φάσεις της ζωής των αγοριών και κοριτσιών από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση. Μάλιστα, οι αναπαραστάσεις γεννήσεων θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιες, μια και το σύνηθες ήταν οι ζωγραφικές αποδόσεις της γέννησης των θεών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά μεγάλωναν μαζί, ανεξαρτητως φύλου, στο γυναικείον, δηλαδή στα διαμερίσματα των γυναικών. Την ευθύνη της ανατροφής και της επίβλεψη τους είχαν οι μητέρες, οι τροφοί και γυναίκες-δούλοι. Μερικά από τα υπό έκθεση αντικείμενα δείχνουν αγόρια και κορίτσια να παίζουν με τόπια και τροχούς, αλλά και να επιδίδονται σε παιχνίδια δεξιοτεχνίας. Επίσης παρουσιάζονται κούκλες με κινούμενα χέρια και πόδια, καθώς και ένα παλαιότερο δείγμα, από τη Βοιωτία, σε σχήμα καμπάνας, το οποίο σημειωτέον υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τη σημερινή μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η ενότητα «Αγώνας για τη διάκριση» επικεντρώνεται στο ζωτικό ρόλο που έπαιζε ο αθλητισμός στη διαπαιδαγώγηση των αγοριών. Οι αθλητικοί αγώνες αποτελούσαν σημαντικό και αναπόσπαστο στοιχείο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, όπως στις γιορτές που γίνονταν προς τιμήν του Δία στην Ολυμπία, οι γνωστοί σε μας σήμερα ως Ολυμπιακοί Αγώνες. Στην εν λόγω ενότητα παρουσιάζονται αμφορείς που κάποτε περιείχαν ελαιόλαδο -αντίστοιχο βραβείο με το σημερινό χρηματικό έπαθλο- και δίνονταν στο νικητή παρόμοιων αγώνων, που διοργανώνονταν στην Αθήνα.

    «Εστιάζοντας στο εν πολλοίς ανεξερεύνητο θέμα της παιδικής ηλικίας στην αρχαιότητα, μας δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας έγιναν εξαιρετικοί καλλιτέχνες και πολιτικοί, μεγάλοι φιλόσοφοι και υποδείγματα πολιτών, για όλο τον κόσμο μέσα στο πέρασμα των αιώνων», δήλωσε ο Στέλιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης.

    Η έκθεση, μετά το πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τεχνών του Σινσινάτι και στη συνέχεια στο Μουσείο J. Paul Getty του Λος Αντζελες. Επιμελητές της έκθεσης είναι η Τζένιφερ Νιλς, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Case Western Reserve University και ο Τζον Οκλεϊ, επικεφαλής Κλασικών Σπουδών στο College of William and Mary.

    [02] Ιράκ

    Καλύπτει τον Μπους Στη CIA ρίχνει τις ευθύνες για το Ιράκ ο Κει

    (26/1/2004 11:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις επιφυλάξεις του για το αν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε αποθέματα με όπλα μαζικής καταστροφής πριν την αμερικανική επέμβαση εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι. Ο επιθεωρητής που παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή κάλεσε την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στη CIA. Στον αντίποδα ο Ντέιβιντ Κέι υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με βάση τις εκθέσεις που του παρουσίασαν, εξαπατήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και δεν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον αμερικανικό λαό.

    Ντάουνερ: " Ίσως να έχει δίκιο"

    Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Ντέιβιντ Κέι, ο Αυστραλός ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Ντάουνερ τόνισε ότι όταν η Αυστραλία ένωνε τις δυνάμεις της με την αμερικανο-βρετανική συμμαχία ενάντια στο Ιράκ, ήταν πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η χώρα διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Ωστόσο, ο Ντάουνερ πρόσθεσε πως οι έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής συνεχίζονται και έως ότου περαιωθούν κανείς δεν πρέπει να βγάλει συμπεράσματα.

    [03] Υγεία

    Πρώτο επίσημο θύμα στη Ταϊλάνδη Εξαπλώνεται η νόσος των πουλερικών

    (26/1/2004 2:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει στη Νότια Ασία, η επιδημία του ιού των πουλερικών. Πέντε άτομα, που παρουσίαζαν τα συμπτώματα της ασθένειας πέθαναν στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, χθες το βράδυ πέθανε σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ, ένα 10χρονο αγοράκι το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι, είχε προσβληθεί από την ασθένεια αυτή. "Τα κρούσματα είναι δέκα και μόνο τα πέντε, όλα παιδιά, είναι ακόμα στη ζωή", δήλωσε ο Τσαράλ Τρινβουτιπόνγκ, υπεύθυνος της υπηρεσίας ελέγχου των λοιμώξεων, του υπουργείου Υγείας. ''Αναμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών λοιμώξεων για όλες τις περιπτώσεις'', κατέληξε. Εξάλλου δυο παιδιά παρουσιάζουν τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στην Καμπότζη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

    Μέτρα από την Κίνα ζητά ο ΠΟΥ

    "Στείλαμε για εξέταση στο Παρίσι δείγματα του αίματος των δυο παιδιών πριν από δύο ημέρες και περιμένουμε να δούμε εάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο ή όχι", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Καμπότζης Τσαν Σαρούν. Τα δυο παιδιά, που παρουσιάζουν υψηλό πυρετό ζουν κοντά σε χώρο στον οποίο εκτρέφονται πουλερικά, σε προάστιο της Πνομ Πένχ. Η Καμπότζη είναι η τρίτη χώρα, που κάνει λόγο για κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, μετά το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη όπου αναφέρθηκαν θάνατοι.

    Ύποπτα κρούσματα παρουσιάστηκαν και στο Λάος χωρίς να έχει γίνει επίσημη επιβεβαίωση ακόμα. Στη Νότια Κορέα μετά από δύο εβδομάδες ύφεσης οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έθεσαν σε καραντίνα ένα πτηνοτροφείο στη Σεονάν όπου την περασμένη εβδομάδα εκατομμύρια πουλερικά πέθαναν από τον ιό. Ύποπτα κρούσματα εντόπισαν οι πακιστανικές υγειονομικές αρχές και στο Καράτσι.

    Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός, πως μετά από εργαστηριακές έρευνες, που έγιναν στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Αποτροπής Λοιμώξεων, αποδείχθηκε, πως ο ιός, που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών στη Νότια Κορέα διαφέρει γενετικά από εκείνον που έχει προκαλέσει την επιδημία στο Βιετνάμ.

    Στο Βιετνάμ έξι άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό H5N1, υπέκυψαν ενώ ένας άλλος είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τα δύο τελευταία κρούσματα καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο νότο της χώρας. Ουδέν κρούσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει αναφερθεί στη χώρα.

    Ωστόσο η ΠΟΥ προειδοποίησε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο ιός μπορεί να είναι πιο καταστροφικός από εκείνον του SARS, αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί.

    Η ΠΟΥ που συνεργάζεται μόνο με νοσοκομεία του Ανόι και της πόλης Χο Τσι Μινχ εκφράζει φόβους ότι και άλλοι άνθρωποι πρέπει να έχουν προσβληθεί στις κεντρικές περιοχές της χώρας. H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας περιμένει επίσης ενημέρωση από τις κινεζικές αρχές όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης από τη γρίπη των πτηνών, που παρότι επισήμως δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα, τα περισσότερα όμορά της κράτη έχουν πληγεί από τη νόσο.

    Η ΠΟΥ αποδίδει την καθυστέρηση των αρχών της Κίνας στις διακοπές των δημόσιων υπηρεσιών για το νέο κινεζικό έτος, ενώ έστειλε περίπου υγειονομικό υλικό προστασίας που αναμένεται να φθάσουν αύριο, Τρίτη. Ειδικές μάσκες και στολές εστάλησαν από την περιφερειακή έδρα της ΠΟΥ στις Φιλιππίνες.

    ''Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας είναι απαραίτητος στους εργάτες που σφαγιάζουν τα πουλερικά και στο ιατρικό προσωπικό'', δήλωσε εκπρόσωπος της ΠΟΥ στο Ανόι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η γρίπη των πουλερικών χτυπά την Ταϊλάνδη

    [04] Εσωτερικά

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την τροπολογία Πάχτα Κατατίθεται η "αντι-τροπολογία"

    (26/1/2004 7:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις στη πολιτική σκηνή προκαλεί η επίμαχη τροπολογία Πάχτα. Η αναίρεσή της θα γίνει με νέα τροπολογία που υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του συνταξιοδοτικού, που αρχίζει απόψε στο Κοινοβούλιο. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, ότι η απόφαση για το θέμα της τροπολογίας είναι απόφαση πολιτική και όχι πειθαρχική. Το πρωί, ο πρωθυπουργός και ο Γ. Παπανδρέου είχαν συνεργασία με στενούς τους συνεργάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση Πάχτα οδηγεί τον κ. Παπανδρέου να επισπεύσει τις αλλαγές, προωθώντας νέο μοντέλο για το κόμμα, την κυβέρνηση, το ρόλο των βουλευτών, αλλά και τις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες. Στο μεταξύ, μικτή επιτροπή κυβέρνησης και κόμματος είχε συναντήσεις νωρίτερα με τους 9 βουλευτές που διαγράφηκαν από τα ψηφοδέλτια.

    "Πολιτική απόφαση η απομάκρυνση και όχι ηθική απαξία"

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαχρονικά ανοιχτό μέτωπο για τα θέματα της διαφάνειας και οφείλει να τοποθετείται με τόλμη και αποφασιστικότητα, όπως έπραξε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι η απόφαση για τους εμπλεκόμενους στο θέμα δεν είναι πειθαρχικού χαρακτήρα, δεν υπεισέρχεται σε προσωπικό επιμερισμό και δεν ενέχει ηθική απαξία για τη συνολική πορεία των συγκεκριμένων βουλευτών, που έχουν μακρά διαδρομή και καταξίωσή και με την ψήφο του ελληνικού λαού. Η όλη διαδικασία προώθησης της συγκεκριμένης τροπολογίας εμπεριείχε πολιτικά λάθη και λανθασμένες επιλογές, που δημιούργησαν σύγχυση, έντονο προβληματισμό και απαράδεκτες σκιές για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο κρίσιμο θέμα της διαφάνειας και των κοινοβουλευτικών λειτουργιών, τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο προσωπικές πικρίες είναι κατανοητές, πέραν, όμως, από αυτές υπάρχουν οι πολιτικές πραγματικότητες για τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που διαμορφώνονται οι όροι μιας νικηφόρας πορείας μπροστά στις εκλογές της 7ης Μαρτίου και αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

    Καταλήγοντας ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε: "Στην πανστρατιά της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ δεν περισσεύει κανείς. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ότι για να νικήσουμε πρέπει να αλλάξουμε. Και αυτό το κάνουμε με ξεκάθαρες ενέργειες και πράξεις, την ώρα που η ΝΔ σιωπά ένοχα, δεν τοποθετείται και αγνοεί τη συμμετοχή των δικών της στελεχών στην ίδια υπόθεση. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και τόλμη, με ενότητα και υπέρβαση, όπου αυτή απαιτείται, ως διαχρονική δύναμη αλλαγής, για την αλλαγή της κοινωνίας μας, για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών".

    ''Ο Πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει και είχε συζητήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου για τις ενέργειες αυτές'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δεν έπρεπε να αφήσουμε να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά, ανεξάρτητα των παρεξηγήσεων και της έλλειψης συνεννόησης που υπήρξε κατά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος, έστω και αν είχε οδυνηρό κόστος, δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος.

    Τους φακέλους όλων των πρόσφατων τροπολογιών, μελετά η ΝΔ

    Αύριο, η ΝΔ αναμένεται να θέσει στη Βουλή θέμα λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται οι φάκελοι όλων των τροπολογιών που πέρασαν το τελευταίο διάστημα.

    Η τροπολογία Πάχτα θα βρεθεί στο επίκεντρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης την Τετάρτη στη Βουλή, με πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ Κώστας Καραμανλής για τη διαφάνεια.

    ''Ο ιστός των αξιών στην ελληνική κοινωνία έχει τραυματιστεί καίρια από τις κυβερνητικές πράξεις'', δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για συμμετοχή σε αυτό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, από την Κρήτη, χθες, τόνισε ότι επιχειρείται από το σύστημα ΠΑΣΟΚ η προσβολή του κοινοβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι συνυπεύθυνος γι αυτή την κατάσταση. Η ΝΔ- πρόσθεσε- ούτε συμφωνεί, ούτε πρόκειται να συμφωνήσει με αυτήν την τροπολογία.

    Απάντηση Πρωτόπαπα στη ΝΔ

    Την υπενθύμιση πως τρεις βουλευτές της ΝΔ είχαν συνυπογράψει την επίμαχη τροπολογία και η μία βουλευτής δεν απέσυρε καν την υπογραφή της, έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξάλλου, ο Χ. Πρωτόπαπας επισήμανε πως, την προηγούμενη Τετάρτη, στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης έκανε ''δεκτό κατά πλειοψηφία'' το σύνολο του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες.

    "Οι βουλευτές απέσυραν την υπογραφή τους" Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα με τα στελέχη της ΝΔ που υπέγραψαν την τροπολογία Πάχτα, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ απέσυραν την υπογραφή τους και δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

    Ακρόαση των 9 βουλευτών της τροπολογίας

    Τις απόψεις τους για την επίμαχη "τροπολογία Πάχτα" καλούνται τώρα να εκθέσουν σε τριμελή επιτροπή που συνέστησε το ΠΑΣΟΚ, οι εννέα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που φέρονται να την υπέγραψαν. Την επιτροπή συνιστούν ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Ακριβάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής (και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ) Κ. Γείτονας και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Ν. Λεβογιάννης.

    Οι συναντήσεις προγραμματίστηκαν να γίνουν στη Βουλή, ξεχωριστά για τον κάθε βουλευτή. Ηδη, η μικτή επιτροπη συναντήθηκε με τους κ.κ. Χρυσανθακόπουλο και Ανθόπουλο, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον κ. Φλώρο.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η επιτροπή πρόκειται να μεταφέρει στα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ τις απόψεις των βουλευτών, δεν πρόκειται ωστόσο να προτείνει οτιδήποτε για την ουσία των υποθέσεων.

    Nωρίτερα, σήμερα, ο ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος επισκέφτηκε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να δει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. "Δεν δέχομαι την απόφαση της αποπομπής μου. Αν είμαι ένοχος πρέπει να διαγραφώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα", δήλωσε κατά την άφιξη του.

    "Η πολιτική έχει δικούς της νόμους. Έχει τα πάνω της και τα κάτω της", δήλωσε ο παραιτηθείς υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, αποχαιρετώντας σήμερα τους συνεργάτες τους στο υπουργείο Οικονομίας. Ο κ. Πάχτας δήλωσε περήφανος για το έργο του στα οκτώ χρόνια που βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομίας και τόνισε ότι μαζί με τους συνεργάτες του έκαναν πολλά και θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη περισσότερα.

    Την ίδια ο ώρα ο Γιώργος Κίρκος, υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ισχυριζόμενος ότι, δεν υπέγραψε την επίμαχη τροπολογία, αλλά κάποιος άγνωστος πλαστογράφησε την υπογραφή του.

    "Πράξη συνειδητή για την οποία αναλαμβάνω το μέρος της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί", δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Στρατηλάτης.

    Πυρά Α. Παπαρήγα

    Σχετικά με την "τροπολογία Πάχτα" και την αποπομπή των βουλευτών που την υπέγραψαν, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να ανακοινώσει τη σύνθεση των ψηφοδελτίου επικρατείας της Α΄και Β΄περιφέρειας Αθήνας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νόμο για τα δάση άνοιξε τον δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό μεγάλων περιοχών και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να πάρει πίσω τον συγκεκριμένο νόμο. Η κ. Παπαρήγα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες για την αποπομπή των βουλευτών και σημείωσε ότι στο ΚΚΕ "φροντίζουμε να ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες".

    Διαστρέβλωση των δεδομένων, λέει το νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής

    Εν τω μεταξύ, μέσα σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Χαλκιδικής, με θέμα την τροπολογία Πάχτα, το οποίο κατέληξε κατά πλειοψηφία ότι η Χαλκιδική έχει ανάγκη από νέες τουριστικές επενδύσεις και από έργα υποδομής και πως δόθηκε στο θέμα λόγω της χρονικής συγκυρίας, δυσανάλογη διάσταση και υπήρξε σημαντική διαστρέβλωση των δεδομένων. Παράλληλα το νομαρχιακό συμβούλιο επισημαίνει ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση ερμηνείας των σχετικών διατάξεων από την πολιτεία από το 1968 μέχρι σήμερα που σχετίζεται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιχείρησης δημιούργησε πολλά προβλήματα που καθιστούν άμεση και επιτακτική την επίλυση του ζητήματος. Η πλευρά της αντιπολίτευσης δεν ψήφισε την εισήγηση του νομάρχη, επισημαίνοντας ότι στην ουσία του ζητά τη στήριξη του κ. Πάχτα.

    [05] Τεχνολογία

    Αληθινή... ευκαιρία για το Opportunity

    (26/1/2004 4:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η αγωνία των επιστημόνων της NASA, που παρακολουθούσαν την πορεία του διαστημικού ρομπότ Opportunity στον πλανήτη Άρη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έδωσε σήμερα τη θέση της σε συναισθήματα ευφορίας. Αφορμή οι πρώτες φωτογραφίες που φτάνουν από εκεί, οι οποίες δείχνουν ότι στο Opportunity δόθηκε πραγματική «ευκαιρία». Το ρομπότ προσγειώθηκε στο εσωτερικό ενός κρατήρα διαμέτρου 20 μέτρων, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι δεν θα μπορούσαν να ευχηθούν για κάτι καλύτερο. Η τοποθεσία θεωρείται ιδανική για τη μελέτη των πετρωμάτων και του εδάφους, ενώ επιπλέον επιτρέπει την εξέταση του υπεδάφους, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν εκσκαφές.

    "Το όνειρο κάθε γεωλόγου γίνεται πραγματικότητα"

    Με τα εργαλεία που διαθέτει το Opportunity θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με τις ζωτικές πληροφορίες, ώστε να καταλήξουν σε μία θεωρία σχετικά με το παρελθόν του πλανήτη.

    «Πετύχαμε διαπλανητικό στόχο σε απόσταση 300 εκατομμυρίων μιλίων με μία προσπάθεια» δηλώνει ενθουσιωδώς ο επικεφαλής της αμερικανικής επιστημονικής δρ. Στιβ Σκουιρς.

    Οι πρώτες πληροφορίες από τον Κόκκινο Πλανήτη δείχνουν ένα περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί ένα απαλό, σκουρόχρωμο έδαφος, που διακόπτεται κατά διαστήματα από βραχώδεις ζώνες. Οι ερευνητές ήλπιζαν η αρχική θέση του Opportunity θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να μελετήσουν, τόσο την επιφάνεια του πλανήτη, η οποία είναι πλούσια σε αιματίτη, αλλά και τη γεωλογική ταυτότητα του υπεδάφους. Ο μικρός κρατήρας στο οποίο βρίσκεται από χθες το ερευνητικό ρομπότ φαίνεται πως είναι σε θέση να εκπληρώσει το όνειρο κάθε γεωλόγου, μια και προσφέρει όλες τις παραπάνω προοπτικές.

    «Δεν ξέρω αν θα ήμουν σε θέση να αντέξω ο,τιδήποτε καλύτερο απ αυτό» προσθέτει ο δρ. Νταγκ Μινγκ, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

    Με τα εργαλεία που διαθέτει και χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί σχεδόν ούτε εκατοστό το Opportunity θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με εκείνες τις πληροφορίες, που χρειάζονται ώστε αποφανθούν τελικά για το ποια από τις υπάρχουσες θεωρίες σε σχέση με το μυστηριώδες παρελθόν του πλανήτη είναι αυτή που ευσταθεί.

    [06] Αθλητισμός

    Διακόσιες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Μοναδικοί οι Αγώνες της Αθήνας"

    (26/1/2004 4:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη βεβαιότητα τους ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι μοναδικοί και θα αφήσουν σπουδαία κληρονομιά στην Ελλάδα, εξέφρασαν, διακόσιες ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. "Η Αθήνα είναι μία διαφορετική πόλη από αυτήν που γνώρισα πριν από δυο χρόνια. Έχετε ένα νέο Αεροδρόμιο, την Αττική Οδό, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, το καινούριο Μετρό, το Τραμ" δήλωσε ο Ζακ Ρογκ, κάνοντας λόγο για μεγάλες και σπουδαίες αλλαγές που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα. Για μία νέα Ελλάδα αλλά και μία νέα ολυμπιακή πόλη έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος της "Αθήνα 2004".

    Ικανοποίηση ΔΟΕ για την ασφάλεια

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο περιοδικό της Οργανωτικής Επιτροπής, "ATHENS O.4" ο Ζακ Ρογκ, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τους Αγώνες, όπως το ντόπινγκ την ασφάλεια, αλλά και τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του.

    Αναφερόμενος στην ασφάλεια δήλωσε ότι είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, εμφανίσθηκε ωστόσο βέβαιος ότι έχουν γίνει και θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατευθούν οι Αγώνες.

    ''Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το παν, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις, ώστε να προστατεύσει τους Αγώνες" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η προεκλογική περίοδος δεν του δημιουργεί καμία ανησυχία , δεδομένου ότι έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση ότι τίποτα δεν θα διαταράξει την προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων.

    Η μοναδικότητα των Αγώνων της Αθήνας

    Από την πλευρά της, με αφορμή την ημερομηνία ορόσημο των 200 ημερών πριν από τους αγώνες, η Γιάννα Αγγελοπούλου, σε ραδιοφωνικό μήνυμα της επισημαίνει τα στοιχεία εκείνα που θα αναδείξουν τη μοναδικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    "Τον Αύγουστο, οι ποδηλάτες θα αγωνιστούν στη σκιά του Παρθενώνα, οι μαραθωνοδρόμοι θα τρέξουν στην αυθεντική διαδρομή του, οι τοξοβόλοι θα αγωνιστούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου οι Αγώνες αναβίωσαν το 1896, και οι σφαιροβόλοι στην Αρχαία Ολυμπία ".

    Παράλληλα, αναφέρεται και στα σπουδαία έργα που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως στην Αθήνα.

    "Καθώς οι προετοιμασίες ολοκληρώνονται, μια νέα Ολυμπιακή Πόλη γεννιέται, με ταχείς και ασφαλείς συγκοινωνίες, νέα πάρκα και υπαίθριους χώρους, και βεβαίως, με αθλητικές εγκαταστάσεις που συνδυάζουν στοιχεία κλασσικής ομορφιάς και σύγχρονου σχεδιασμού" τονίζει μεταξύ άλλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντυπωσιασμένος ο Ντένις Όσβαλντ

    [07] Οικονομία

    Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.

    (26/1/2004 5:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ Γελαντάλης

    Σημαντικές οι πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως από την πλευρά εγχώριων θεσμικών. Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει κατά 2,03% ο Γενικός Δείκτης στις 2.433,5 μονάδες. Οι συναλλαγές έφτασαν τα 185 εκατ. ευρώ καθώς μετά τις 13,30 εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις μετοχών από τις οποίες οι «παίκτες» αποκόμιζαν σημαντικά κέρδη. Αυτό συνέβη κυρίως με τραπεζικές μετοχές, καθώς ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,02%. Ενδεικτικό του κλίματος και των διαθέσεων, που πυροδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις είναι η συνολικότερη υποχώρηση των κλαδικών δεικτών. Τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν η Πληροφορική (4,17%), Κλωστοϋφαντουργικών (4,15%), και Εκδόσεων, Ασφαλειών με 3,58% και 3,57%, αντίστοιχα. Ο μόνος κλάδος, που κρατήθηκε λόγω του Τιτάνα, ήταν αυτός των Τσιμέντων. Μόλις 37 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ μεταξύ των 294 με απώλειες, εύλογα οι τίτλοι των Τεχνική ολυμπιακή και Μοχλού πιέστηκαν κατά 17,4 και 16,9%, αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό πως η προσφορά στη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής όσο και του Μοχλού ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Η στάση των θεσμικών επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η μετοχή της Αλφα στα 24,28 ευρώ, της Εθνικής στα 22,40 ευρώ, της δε Γιουρομπανκ στα 16,10 ευρώ. Συν τοις άλλοις αργά το μεσημέρι δεν υπερψηφίστηκε για νομικούς λόγους η υποψηφιότητα του Αλ. Βουσβούνη για τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    [08] Οικονομία

    Για το διορισμό προέδρου της Κεφαλαιαγοράς Ενταση στη Βουλή

    (26/1/2004 3:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Νομική εμπλοκή προέκυψε στο θέμα της γνωμοδότησης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την τοποθέτηση νέου προέδρου και νέου διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η θητεία της οποίας λήγει στις 2 Φεβρουαρίου. Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν ενέκρινε την τοποθέτηση τού έως τώρα αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξανδρου Βουσβούνη στη θέση τού προέδρου με 5ετή θητεία. Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης διέκοψε τη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει η κυβέρνηση εάν υπάρχει νομική περίπτωση παράτασης μέχρι τις εκλογές της παρούσας σύνθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή αν μπορεί να τοποθετηθεί έκτακτος επικεφαλής για όσο διάστημα χρειαστεί.

    Εντονες αντιδράσεις

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για το διορισμό του κ. Βουσβούνη, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δεσμευθεί προεκλογικά η ηγεσία του Χρηματιστηρίου με την τοποθέτηση νέας επιτροπής.

    Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε ότι το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και πολιτικό και πρότεινε να διοριστεί πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις εκλογές, συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη πράξη, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία. Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να αποποινικοποιήσει τα εγκλήματα του χρηματιστηρίου και μετά την πίεση της ΝΔ υποχρεώθηκε να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τον κώδικα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει θέση για την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γ. Σιούφας πρότεινε το διορισμό για δυο μήνες διοίκησης κοινής αποδοχής , με επικεφαλής μή εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό.

    Κατά του διορισμού νέου προέδρου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τάχθηκε και ο Συνασπισμός. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήξερε το θέμα εδώ και καιρό πως λήγει η θητεία στις 2 Φεβρουαρίου και ότι καθυστέρησε, καθώς "εκκρεμούν σοβαρά θέματα, όπως η εισαγωγή της ΕΤΑ ΑΕ στο Χρηματιστήριο".

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Φαρμάκης δεσμεύτηκε να μεταφέρει την άποψη της επιτροπής στην κυβέρνηση, ώστε να αποφασιστεί "αν θα διοριστεί τελικά πρόεδρος και διοίκηση για λιγότερο χρόνο ή θα συνεχίσει με νομοθετική πράξη τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης". Ο κ. Φαρμάκης πάντως, απέκλεισε την πρόταση για διορισμό δικαστικού λειτουργού και απέρριψε το "ανηλεές" -όπως το χαρακτήρισε- κατηγορητήριο της ΝΔ για το Χρηματιστήριο.

    Ο Γ. Ανωμερίτης του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω εκλογών και ζήτησε από την κυβέρνηση είτε να ανανεώσει με διάταγμα τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης ως τις εκλογές, είτε να οριστεί ο κ. Βουσβούνης και νέα διοίκηση με τρίμηνη θητεία και να παραιτηθούν μετά, προκειμένου να μην υπάρξει κενό.

    Σημειώνεται ότι το θέμα ανέκυψε μετά την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκη, δύο μήνες πριν λήξει η θητεία του και την προώθηση του αντιπροέδρου Αλέξανδρου Βουσβούνη στη θέση του.

    [09] Εσωτερικά

    Λήστεψαν τράπεζα και τραυμάτισαν περαστικό Ληστεία... αλά Σικάγο

    (26/1/2004 5:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Μεγάλο ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία, προκειμένου να εντοπιστούν δύο ληστές, οι οποίοι έκλεψαν, το πρωί, άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό από πέντε ταμεία, της AΛΦΑ -ΜΠΑΝΚ, στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα. Οι δύο ληστές, στην προσπάθεια τους να διαφύγουν, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένα πολίτη που προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει. Τελικά διέφυγαν και παραμένουν άφαντοι. Το θύμα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Θρίλερ

    Οι δυο δράστες, με την απειλή πιστολιών, αφού πήραν τα χρήματα, προσπάθησαν να διαφύγουν με μοτοσικλέτα. Τους είδε, όμως, ο οδηγός ΙΧ φορτηγού Τριαντάφυλλος Καραγεωργίου, 42 ετών, ο οποίος και προσπάθησε να τους σταματήσει, χτυπώντας τη μοτοσικλέτα με το αυτοκίνητό του.

    Ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι και αμέσως μετά, με την απειλή του όπλου, άρπαξε το μοτοποδήλατο διερχόμενης κοπέλας, με το οποίο και διέφυγε.

    Ο δεύτερος ληστής με τον ίδιο τρόπο άρπαξε ένα άλλο διερχόμενο Ι.Χ. φορτηγό, το οποίο εγκατέλειψε σε μικρή απόσταση στην οδό Γ΄Σεπτεμβρίου 102 και εξαφανίστηκε.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τη σύλληψη και τον εντοπισμό των δυο κακοποιών.

    [10] Υγεία

    Πόσο «αθώες» είναι οι βαφές μαλλιών;

    (26/1/2004 5:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: Reuters

    Οι γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους επί 24 χρόνια ή και περισσότερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μια μορφή καρκίνου, που πλήττει το λεμφικό σύστημα (non-Hodgkin lymphoma ή NHL), προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Γέϊλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τονγκζανγκ Ζενγκ, μελέτησαν 1.300 γυναίκες στην προσπάθεια τους να καταλάβουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από την αύξηση αυτών των περιστατικών καρκίνου.

    Καθησυχαστικοί ωστόσο οι επιστήμονες

    Στην έκθεση που δημοσιοποίησαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας αναφέρουν ότι για τις γυναίκες που άρχισαν να βάφουν τα μαλλιά τους πριν το 1980, οι πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο, ενώ για εκείνες που χρησιμοποιούσαν σκούρες βαφές, επί 25 χρόνια, οι πιθανότητες διπλασιάστηκαν .

    Οι ειδικοί επιστήμονες αντιτείνουν ωστόσο ότι ο απόλυτος κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από την εν λόγω μορφή καρκίνου είναι πολύ μικρός , οπότε ακόμη και ο διπλασιασμός των πιθανοτήτων, που προαναφέρθηκε, δεν πρέπει να συνιστά πηγή ανησυχίας για τις γυναίκες, που αλλάζουν το χρώμα των μαλλιών.

    Γεγονός είναι πάντως ότι τα κρούσματα του NHL από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά, έχουν διπλασιαστεί και κανείς δεν γνωρίζει το λόγο. Ένας παράγοντας που μπορεί να ενδεχομένως να ενοχοποιηθεί είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες.

    Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι μέσα στο έτος 54.000 Αμερικανοί θα προσβληθούν από NHL και άλλοι 19.000 θα πεθάνουν.

    [11] Διεθνή

    Δυνατοί δεσμοί Επίσκεψη Πάουελ στο Κρεμλίνο

    (26/1/2004 5:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ BBC BBC Greek

    Την αλληλεγγύη στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές στο θέμα της ιρακινής κρίσης, υπογράμμισαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, κατά την έναρξη των συνομιλιών τους στη Μόσχα. Κατά την υποδοχή του Αμερικανού υπουργού στο Κρεμλίνο τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος πως οι βάσεις των ρωσοαμερικανικών σχέσεων είναι τόσο γερές, που οι όποιες διαφωνίες ξεπερνιούνται εύκολα. Ο Πάουελ από την πλευρά του επεσήμανε, πως στους τομείς που υπάρχουν διαφωνίες, η αλληλεγγύη, που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, επιτρέπει τη λύση των διαφορών με ειλικρίνεια.

    Να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματα από τη Γεωργία

    Ο Πάουελ, εκτός από τον Ρώσο Πρόεδρο, θα έχει συνομιλίες και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι θέλει να έχει μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία. Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την υποστήριξη που παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, σε προσκείμενους στον πρόεδρο Πούτιν και τον παραγκωνισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά οι πληροφορίες από τη Μόσχα δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές ανησυχίες, λόγω της μεγάλης λαϊκής στήριξης και της ευημερούσας οικονομίας.

    Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε επίσης, ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να εκπληρώσει την υπόσχεση της να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη Γεωργία.

    Η επίσκεψη Πάουελ γίνεται λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

    Ρωσικές ανησυχίες

    Ο Κόλιν Πάουελ έφτασε στη Μόσχα από τη Γεωργία, όπου παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι . Κατά την επίσκεψή του στη Γεωργία, ο Πάουελ, είχε υποσχεθεί, πως θα ανέγειρε στο Ρώσο Πρόεδρο το θέμα των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων που έχουν παραμείνει στη Γεωργία και τη Μολδαβία.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το Κρεμλίνο θα ζητήσει επιβεβαίωση από τον κ. Πάουελ, ότι οι ΗΠΑ δε θα προσπαθήσουν να εκτοπίσουν τη ρωσική επιρροή στη Γεωργία και στο φυσικό αέριο της περιοχής, καθώς περνάει από τον Καύκασο πετρελαιαγωγός από τη Δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ στο νεοεκλεχθέντα Πρόεδρο της Γεωργίας ανησυχεί τη Ρωσία.

    [12] Τεχνολογία

    "Greece Portal Olympic Year 2004" Portal για την Ελλάδα με γερμανική υπογραφή

    (26/1/2004 6:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ένας δικτυακός τόπος που ενημερώνει για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος τους Γερμανούς χρήστες του Internet, φιλοξενείται πλέον στο δημοφιλές γερμανικό portal web.de Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://portale.web.de/Griechenland/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και υπηρεσίες για την Ελλάδα, όπως ενημερωτικά δελτία για τους Ολυμπιακούς αγώνες, ελκυστικές διοργανώσεις για τους τουρίστες, οδηγό ξενοδοχείων, πρόγραμμα δρομολογίων των πλοίων, οδηγό επιχειρήσεων όπως επίσης και έναν πλήρη οδηγό κρασιών και ελληνικών προϊόντων. Η παρουσίαση του site έγινε νωρίτερα τη Δευτέρα στο ελληνικό κοινό, παρουσία του υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά και στελεχών της web.de εταιρεία η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό του.

    Ψηφιακή γέφυρα Ελλάδας - Γερμανίας

    Το ''Greece Portal Olympic Year 2004'', πλήρως ενσωματωμένο στον δικτυακό τόπο της www.web.de, στόχο έχει να προωθήσει τη συνεργασία της χώρας μας με τη Γερμανία στους τομείς, τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά και να προσφέρει στους περίπου 20.000.000 χρήστες του χρήσιμες πληροφορίες για την ελληνική οικονομία, την αγορά, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και το εμπόριο.

    Το νέο site, υποστηρίζεται και χορηγείται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, τον ΕΟΤ αλλά και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου.

    Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χαιρέτισε την προσπάθεια και υπογράμμισε τη σημασία του Internet για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τον ελληνικό τουρισμό.

    Αναφέρθηκε επίσης και στην επικείμενη δημιουργία online παρατηρητηρίου για τον ελληνικό τουρισμό, το οποίο θα παρέχει χρήσιμη και ουσιαστική πληροφόρηση για τον τουρισμό, σε μία χρονιά αυξημένης ζήτησης, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σχετικά Links:

    WEB.DE

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου

    Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

    [13] Εσωτερικά

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    (26/1/2004 5:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το Κυπριακό αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αμέσως επόμενες εξελίξεις και ευχαρίστησε τον κ. Πρόντι για την πολύ στενή συνεργασία που είχαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η οποία -όπως είπε- είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας τη θέση της Άγκυρας που έχει διατυπώσει τελευταία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένα εάν η Τουρκία αναδιπλώνεται εκ νέου, αφού οι τελευταίες θέσεις της έχουν κάποια απόσταση από το σχέδιο Ανάν. Παράλληλα ευχήθηκε "να υπάρξει νέα πολιτική βούληση από την Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν και των αποφάσεων του ΟΗΕ και μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που με κόπο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε".

    "Πρόβλημα" χαρακτηρίζει ο Ντενκτάς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

    "Η έναρξη των συνομιλιών εξαρτάται από την έκκληση που θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, γεγονός που θα γίνει όταν οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες".

    Ραούφ Ντενκτάς

    Εν τω μεταξύ, στην Άγκυρα βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπου είχε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις δήλωσε πως στη Χάγη έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους η θέση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καλύψει τα κενά, γεγονός που στάθηκε εμπόδιο ώστε να σημειωθεί πρόοδος. Παράλληλα, απέφυγε να γνωστοποιήσει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις , λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες και γι' αυτό δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο Ανάν, είπε πως "στην πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αναφέρεται ότι και το σχέδιο Ανάν είναι σημείο αναφοράς και ότι δημοψήφισμα θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία". Σημειώνεται ότι ο Ρ. Ντενκτάς υπογράμμισε τον όρο "και το σχέδιο Ανάν".

    Οπως υποστήριξε κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η επιμονή του Κόφι Ανάν οι δύο πλευρές στη Κύπρο να θέσουν το σχέδιο του σε δημοψήφισμα ανεξάρτητα εάν επιτευχθεί ή όχι συμφωνία.

    Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε και στην πρόταση που διατύπωσε ο Ερντογάν περί νέου μεσολαβητή και είπε πως "ο Ντε Σότο μας έχει απογοητεύσει ", ενώ απέφυγε να απαντήση στην ερώτηση αν ο ίδιος συμφωνεί ώστε ο μεσολαβητής να είναι Αμερικανός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, ο Ντενκτάς είπε ότι "αυτό εξαρτάται από την έκκληση που θα κάνει ο ΓΓ, πράγμα που θα γίνει όταν οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες".

    Η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης μέχρι τον Μάιο

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα επιδείξει καλή θέληση και ειλικρινείς προθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι θα είναι ευεργετική η επανέναρξη των συνομιλιών. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Ερντογάν κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, απ' όπου στη συνέχεια θα μεταβεί Ουάσινγκτον, για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εν πτήσει, εάν οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε λύση, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα ήταν πιο παραγωγικό να εργαστούν σε ένα λεπτομερές έγγραφο. "Εθεσα την πρόταση αυτή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμενων Εθνών, ο οποίος θα την εξετάσει", είπε. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι τόσο η Αγκυρα όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πρόσθεσε ότι στην κοινή τους συνάντηση οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι κατά τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσει το Κυπριακό, την κατάσταση στο Ιράκ και το θέμα των Κούρδων.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις προς το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, τόνισε ότι η Άγκυρα έχει κάνει το βήμα που της αναλογεί και το ζητούμενο είναι οι επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ με την ελληνική πλευρά και η θέση της ελληνικής πλευράς. Ο Γκιουλ επεσήμανε ότι "η Τουρκία έχει πλέον νέα θέση κι αυτό είναι η έναρξη των συνομιλιών και η καταβολή προσπάθειας για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου". Αναφερόμενος στη θέση της τουρκικής πλευράς, έκανε λόγο για "ευρεία συναίνεση , στην οποία περιλαμβάνεται και η ψευδοκυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο επίκεντρο το Κυπριακό

    [14] Διεθνή

    Όχι για την ικανοποίηση του "οδικού χάρτη" Για μία πιο ασφαλή Παλαιστίνη

    (26/1/2004 6:33:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σειρά μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι. Οι μεταρρυθμίσεις, που αφορούν κυρίως τη δημιουργία "επιχειρησιακών κέντρων" για το συντονισμό της δράσης των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας, έχουν σχέση με τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας των Παλαιστινίων με στόχο την βελτίωση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσημες πηγές τονίζουν, πως τα μέτρα έχουν στόχο την πάταξη του εγκλήματος κι όχι την ικανοποίηση των απαιτήσεων του, αμερικανικής έμπνευσης, ειρηνευτικού σχεδίου, που είναι γνωστό ως "οδικός χάρτης" και προβλέπει τον έλεγχο των μαχητικών στοιχείων. Η ανακοίνωσή τους έγινε μετά το πέρας της κοινής συνόδου στη Ραμάλα της κυβέρνησης και του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Γιάσερ Αραφάτ.

    Δυσλειτουργία στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες ασφαλείας

    Οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών ασφαλείας δύσκολα προσδιορίζονται και δημιουργείται σύγχυση στην λειτουργία τους και ανταγωνισμό ανάμεσα στους επικεφαλής τους.

    Σύμφωνα με τον Κορέι, τα δύο "επιχειρησιακά κέντρα" που θα λειτουργήσουν στην Γάζα και την Δυτική Όχθη, θα διευθύνονται, το καθένα, από ένα ανώτερο αξιωματούχο. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει περίπου δέκα υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά οι αρμοδιότητές τους δύσκολα προσδιορίζονται και αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση στην λειτουργία τους και ανταγωνισμό ανάμεσα στους επικεφαλής τους. "Έχουμε ζητήσει από όλους τους κυβερνήτες να αναπτύξουν ένστολους αστυνομικούς στους δρόμους και να στέλνουν στην δικαιοσύνη όλους όσους υποπίπτουν σε αδικήματα", είπε ο Κορέι και πρόσθεσε ότι θα συσταθούν στρατοδικεία για να δικάζουν τις επείγουσες περιπτώσεις.

    Κατά την διάρκεια συνόδου που διεξήχθη την Κυριακή στη Ραμάλα, το παλαιστινιακό κοινοβούλιο κατήγγειλε την "αποτυχία" της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται σε μία χρονική στιγμή, όπου αναμένονται στην περιοχή οι Αμερικανοί ειρηνευτικοί μεσολαβητές Τζον Γούλφ και Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 January 2004 - 17:51:41 UTC