Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθησαν δύο Έλληνες Αποκαλύφθηκε κύκλωμα εμπορίας γυναικών
  • [02] Παραδόθηκε ο οδηγός του φορτηγού
  • [03] Στόχος η χάραξη κοινής πολιτικής για το Κυπριακό Επίσκεψη Τάσσου
  • [04] Συνελήφθη στη Δυτική Όχθη Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Τζιχάντ
  • [05] Συνελήφθησαν πέντε δουλέμποροι Εντοπίστηκε δουλεμπορικό με 77
  • [06] Αρνείται την επιστροφή τους στην Ελλάδα Άρθρο του διευθυντή του
  • [07] Επίθεση κατά Γάλλου μουσουλμάνου νομάρχη
  • [08] Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στον Έβρο

    [01] Εσωτερικά

    Συνελήφθησαν δύο Έλληνες Αποκαλύφθηκε κύκλωμα εμπορίας γυναικών

    (18/1/2004 7:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κύκλωμα εμπορίας γυναικών που προέρχονταν από κράτη της ανατολικής Ευρώπης αποκαλύφθηκε στη Λήμνο. Το κύκλωμα είχε διασυνδέσεις στην Καβάλα και μέσω αυτής με όλη τη βόρεια Ελλάδα. Δύο Έλληνες, μέλη του κυκλώματος, συνελήφθησαν ο ένας στη Λήμνο και ο άλλος στην Καβάλα. Οι συλληφθέντες κρατούσαν φυλακισμένες σε σπίτι πέντε γυναίκες νεαρής ηλικίας από τη Ρωσία τις οποίες και εξέδιδαν είτε στο σπίτι και είτε σε μπαρ που τις μετέφεραν. Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε όταν ένας στρατιωτικός, που υπηρετεί στη Λήμνο, κατήγγειλε ότι για να βγάλει από το κύκλωμα μια από τις γυναίκες την οποία ερωτεύτηκε, την αγόρασε έναντι 9.000 ευρώ. Τα μέλη του κυκλώματος, μάλιστα, του ζήτησαν τα 2.850 ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε συναλλαγματικές.

    Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2003, οι δύο συλληφθέντες, καθώς και άλλοι που καταζητούνται ακόμα, έφεραν από τις Ρωσία τις γυναίκες τις οποίες κρατούσαν παράνομα αρχικά στον Παληό Καβάλας και στη συνέχεια στη Μύρινα σε σπίτια όπου τις εξέδιδαν και τις έστελναν να εργαστούν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

    [02] Εσωτερικά

    Παραδόθηκε ο οδηγός του φορτηγού

    (18/1/2004 8:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Παραδόθηκε το απόγευμα ο οδηγός του φορτηγού μάρκας Βόλβο, ο οποίος τα ξημερώματα στην οδό Καραολή Δημητρίου 16 στο Ηράκλειο Αττικής αφού παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη, συγκρούστηκε με δύο Ι.Χ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η 20χρονη οδηγός του ενός και να τραυματιστεί ελαφρά ο άλλος οδηγός. Ο υπαίτιος του τραγικού τροχαίου, Κωνσταντίνος Χορμοβίτης, 29 ετών, κάτοικος Καλάμου παραδόθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ομολόγησε τις πράξεις του και οδήγησε τους αστυνομικούς στο σημείο που είχε κρύψει το φορτηγό του στην περιοχή της Ανάκασας δίπλα στις γραμμές του τρένου.

    Εγκατέλειψε τα θύματά του

    Ο Χορμοβίτης παρέσυρε το Peugeot που οδηγούσε η άτυχη Πηνελόπη Σπάλα, για 30 μέτρα, στη συνέχεια έπεσε πάνω και στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Βασίλης Μπαλτάς, προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και μετά ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε, αφήνοντας αβοήθητα τα θύματά του. Η Πηνελόπη Σπάλα κατά τη μεταφορά της με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα υπέκυψε στα τραύματά της. Ο άλλος οδηγός, ο Βασίλης Μπαλτάς, 29 ετών, δεν έπαθε τίποτα σοβαρό. Μάλιστα με την κατάθεσή του συνέβαλε στον εντοπισμό του δράστη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασυνείδητος οδηγός εγκατέλειψε τα θύματα του

    [03] Εσωτερικά

    Στόχος η χάραξη κοινής πολιτικής για το Κυπριακό Επίσκεψη Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα

    (18/1/2004 8:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Πρωταρχικός στοχός της επίσκεψης του κ. Παπαδόπουλου είναι η χάραξη κοινής πολιτικής με την Αθήνα για την αντιμετώπιση των όποιων πρωτοβουλιών της τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο μιας πιθανής επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Τη Δευτέρα ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Κατά τη διάρκεια την παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί, επίσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Δεν επιθυμεί ανάμειξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό

    Η Λευκωσία δεν επιθυμεί άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού γιατί θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του από στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, είπε ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα. Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες όποτε κρίνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ότι επιθυμεί λύση εάν είναι δυνατό πριν από την 1η Μαΐου.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σχολίασε και τις πληροφορίες που φέρουν την Αθήνα να έχει ζητήσει στις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην ασκηθούν πιέσεις για το Κυπριακό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, λέγοντας ότι δεν έχει πληροφόρηση για το τι σκέφτεται η Αθήνα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

    [04] Διεθνή

    Συνελήφθη στη Δυτική Όχθη Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Τζιχάντ

    (18/1/2004 8:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ο ηγέτης του ένοπλου τμήματος της Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη, Αχμάντ Μπσέις, 27 ετών, συνελήφθη την Κυριακή από ισραηλινές δυνάμεις στη Ναμπλούς, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές. Στρατιώτες μιας ισραηλινής "δύναμης επιλέκτων" συνέλαβαν τον 27χρονο Μπσέις, ηγέτη των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά, ένοπλου τμήματος του κινήματος για τη Ναμπλούς και όλη τη βόρεια Δυτική Όχθη, ανακοινώθηκε από πηγή που πρόσκειται στην Τζιχάντ και από στρατιωτικό εκπρόσωπο του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Μπσέις επέβαινε σε ταξί όταν συνελήφθη. Μαζί του συνελήφθησαν ο οδηγός του οχήματος και ένας ακόμα επιβάτης. Ο Μπσέις καταζητούνταν για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ αλλά και για την προετοιμασία πολλών επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων, ενώ θεωρείται ο κύριος καθοδηγητής δύο Παλαιστίνιων φοιτητών του πανεπιστημίου Αλ Ναγιάχ της Ναμπλούς που προετοίμαζαν επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ και οι οποίοι συνελήφθησαν από Ισραηλινούς στρατιώτες πριν δύο εβδομάδες.

    [05] Εσωτερικά

    Συνελήφθησαν πέντε δουλέμποροι Εντοπίστηκε δουλεμπορικό με 77 λαθρομετανάστες

    (18/1/2004 8:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Εβδομήντα επτά λαθρομετανάστες μετέφερε δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο εντόπισαν το Σάββατο το βράδυ σκάφη του Λιμενικού ανοικτά της Πύλου. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση, το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πύλου, ενώ οι πέντε δουλέμποροι συνελήφθησαν. Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται για τον εντοπισμό των συνεργών τους στη στεριά.

    [06] Πολιτισμός

    Αρνείται την επιστροφή τους στην Ελλάδα Άρθρο του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα

    (18/1/2004 8:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επαναλαμβάνει τη θέση του για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακγκρέγκορ, σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Times. Με τη φράση "η αρμόζουσα θέση για τα Μάρμαρα είναι το Βρετανικό Μουσείο" ο Μακγκρέγκορ εμφανίζεται για μια ακόμη φορά αδιάλλακτος στο ενδεχόμενο επιστροφής των αρχαιοτήτων στη χώρα τους. Στο άρθρο του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλάει για σοβαρή μόλυνση του περιβάλλοντος που απειλεί όλες τις ελληνικές αρχαιότητες και ιδιαίτερα τον Παρθενώνα και ισχυρίζεται ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να τα βλέπει ο κόσμος χωρίς να πληρώνει εισιτήριο εισόδου, ενώ οι υπόλοιπες αρχαιότητες του Παρθενώνα που είναι στην Ελλάδα βρίσκονται σε αποθήκες.

    "Οι ελληνικές αρχαιότητες ανήκουν σε όλους"

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 80% των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, ο Μακγκρέγκορ ισχυρίζεται ότι το κοινό έδωσε αυτή την απάντηση νομίζοντας ότι θα υπάρξει συμφωνία δανεισμού των Μαρμάρων, ενώ, προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ επίσημη αίτηση στο Βρετανικό μουσείο για δανεισμό των ιστορικών αυτών μνημείων.

    Στη συνέχεια, ο Μακγκρέγκορ αναφέρεται στο ρόλο των επιμελητών του Βρετανικού Μουσείου, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να αποφασίσουν για τις συλλογές που εκτίθενται στο Βρετανικό μουσείο και για την ασφάλειά τους. Το άρθρο καταλήγει με το επιχείρημα ότι "τα μεγάλα έργα τέχνης αποτελούν κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Όπως ο Σαίξπηρ και ο Μπετόβεν, έτσι και οι ελληνικές αρχαιότητες ανήκουν σε όλους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαρμάρων συνέχεια...

    Νέα εκστρατεία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Την επιστροφή των Μαρμάρων θέλουν οι Βρετανοί

    Σχετικά Links:

    http://www.thebritishmuseum.ac.uk/

    http://www.sunday-times.co.uk/

    [07] Διεθνή

    Επίθεση κατά Γάλλου μουσουλμάνου νομάρχη

    (18/1/2004 9:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή στην πόλη Νάντη της Γαλλίας κατέστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο του νεοδιορισθέντος νομάρχη στην περιοχή Ιούρα, στην ανατολική Γαλλία. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Το όχημα ήταν σταθμευμένο λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι του νέου νομάρχη κοντά στο κέντρο της πόλης και η έκρηξη έγινε τα ξημερώματα. Ο νομάρχης, Αΐσα Ντερμούς, 57 ετών που είναι μουσουλμάνος αλγερινής καταγωγής, διορίστηκε από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ την περασμένη εβδομάδα. Ο Ντερμούς δήλωσε ότι δεν είχε απειληθεί μέχρι τώρα και ότι δεν θεωρεί πως έχει εχθρούς για το λόγο αυτό δεν είχε ζητήσει ειδικά μέτρα ασφαλείας.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την εγκληματική αυτή ενέργεια κατά του νέου νομάρχη και ζήτησε να διαλευκανθεί η υπόθεση πλήρως από τις αρμόδιες αρχές τονίζοντας ότι "η επίθεση είχε σκοπό να πλήξει την προσωπικότητα του νέου νομάρχη αλλά και το σύμβολο που εκπροσωπεί".

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει περίπου 200 νομάρχες και πάνω από 400 υπονομάρχες, αλλά είναι η πρώτη φορά που διορίστηκε νομάρχης αρμόδιος για θέματα μεταναστών ο οποίος θα έχει την πλήρη ευθύνη για την τήρηση του νόμου και της τάξης σε ολόκληρη την περιοχή αυτή της ανατολικής Γαλλίας.

    [08] Εσωτερικά

    Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στον Έβρο

    (18/1/2004 9:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από το Σάββατο η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, απ' όπου έδωσε απάντηση στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και διάθεση πόρων σε αναπτυξιακούς σκοπούς. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η πρόταση αυτή έχει υποστηριχθεί πολλές φορές από τη ΝΔ, ενώ η ίδια πρόταση είχε ακουστεί και το 1996 από τον Κώστα Σημίτη, όταν διεκδικούσε την Πρωθυπουργία. "Έκτοτε [...] οι εξοπλισμοί αυξήθηκαν και προσφάτως η κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεσμεύουνε την επόμενη και την μεθεπόμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά οι δύο επόμενες κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες από τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ μέχρι χτες. Άρα δικαιούμαι να ρωτήσω, πόση πραγματικά σοβαρότητα κρύβεται πίσω από αυτή την πρόταση".

    "Υπάρχει διαφορά μεταξύ λίφτινγκ και μακιγιάζ"

    Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για έλλειψη διαλόγου με τους πολίτες της Θράκης, λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου πήγε στον Έβρο για να ακούσει τους πολίτες αλλά στην πραγματικότητα έκανε μονόλογο. "Δε συνάντησε κανέναν εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σήμερα παλεύει εδώ σε δύσκολες εποχές και σε δύσκολες εποχές [...] σε αυτό τον ακριτικό νομό δεν υπήρξε καμία συνάντηση με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι παραγωγικοί φορείς προσήλθαν για να πουν τα προβλήματά τους, αλλά τελικώς τους επετράπη μόνον να ακούσουν τις απόψεις του κ. Παπανδρέου".

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: "υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ λίφτινγκ και μακιγιάζ", σημειώνοντας πως "το ΠΑΣΟΚ το μόνο που προλαβαίνει να κάνει είναι το μακιγιάζ" και "δεν μπορεί να πείσει τους Έλληνες ότι από την μια μέρα στην άλλη έχει τη δυνατότητα να απαξιώσει ριζικά την πολιτική που έκανε τα τελευταία χρόνια και να κάνει διαφορετική πρόταση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια".

    "Η Ελλάδα χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας

    "Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε την πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας και του Κυπριακού"

    Η Δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το τμήμα γυναικών της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση ενώ σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι πλέον "μιλάμε πολιτικά, χωρίς να υποκύπτουμε σε φανατισμούς και διχαστικές αντιπαραθέσεις" και πως ο κ. Παπανδρέου ως Υπουργός Εξωτερικών "ακολούθησε την πολιτική που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έναντι της Τουρκίας και του Κυπριακού". Επίσης, τόνισε πως κατέχει κορυφαία θέση από την γέννηση του ΠΑΣΟΚ και πως του αναλογούν ευθύνες για την κυβερνητική πολιτική που εφάρμοσε μέχρι σήμερα το κόμμα του.

    Αναφερόμενη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η ΝΔ ενισχύεται και πάλι και πως η Ελλάδα δε χρειάζεται "ανακαίνιση" αλλά νέα διακυβέρνηση και ριζική αλλαγή πορείας.

    Μιλώντας για τη μουσουλμανική μειονότητα είπε ότι ο κ. Παπανδρέου πήγε στη Θράκη "για να καλοπιάσει το μουσουλμανικό πληθυσμό", αλλά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν εκείνη που αποκατέστησε "οριστικά και αμετάκλητα την απόλυτη ισοτιμία της μουσουλμανικής μειονότητας με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 January 2004 - 21:51:50 UTC