Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιματική αλλαγή Κίνδυνος εξαφάνισης χερσαίων φυτικών και ζωικών ειδών
  • [02] Υπερ - υπολογιστή με μικροτσίπ της AMD πούλησε η ΙΒΜ
  • [03] Επιστροφή Νέστα στην Μίλαν
  • [04] Απαραίτητες περαιτέρω έρευνες Συμπληρώματα βιταμίνης D εναντίον
  • [05] Νέο ταλέντο στη Στουτγάρδη
  • [06] Ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ Παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της ΝΔ
  • [07] Μετάλλαξη της γρίπης φοβούνται οι επιστήμονες Το SARS έφυγε, η γρίπη
  • [08] Ετοιμασίες για την προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ
  • [09] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα Καμπανάκι της Κομισιόν για τη ρύπανση
  • [10] Πότε θα δοθούν αυξήσεις - επιδόματα Εχουμε περιθώρια και γι άλλες
  • [11] Οι νικητές θα παρακολουθήσουν τη γαμήλια βόλτα Μεγάλη λοταρία για τον
  • [12] Εμφανίζεται στην μεγαλύτερη αφίσα Ο Παφ Ντάντι κυριαρχεί στην ...Τάιμς
  • [13] Τον Φεβρουάριο η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος
  • [14] 'Ενα μήνα μετά το Σαντάμ Συνελήφθη αξιωματούχος του καθεστώτος Χουσεΐν
  • [15] Τον καλεί να γράψει ιστορία αποδεχόμενος το Σχέδιο Επιστολή Μπους προς
  • [16] Επισκέπτεται Άγκυρα και Κωσταντινούπολη Στην Τουρκία ο Πρόντι

    [01] Κόσμος

    Κλιματική αλλαγή Κίνδυνος εξαφάνισης χερσαίων φυτικών και ζωικών ειδών

    (13/1/2004 5:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Διεθνής ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι ένα εκατομμύριο είδη, το ένα τρίτο των χερσαίων φυτικών και ζωικών ειδών του πλανήτη είναι πιθανό να εξαφανιστεί έως το έτος 2050, εάν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες σε έξι περιοχές του πλανήτη με πλούσια βιοποικιλότητα, υπολογίζεται ότι το 15-37% των χερσαίων φυτών και ζώων θα εξαφανιστούν έως το 2050, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και της γενικότερης αλλαγής του κλίματος. Στη Γη εκτιμάται ότι υπάρχουν 14 εκατομμύρια φυτικών και ζωικών ειδών, από τα οποία ήδη για το έτος 2003 τα 12.000 περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN).

    H επικεφαλής του προγράμματος του WWF Climate Change Programme, Jennifer Morgan δήλωσε ότι "η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον. Απαιτείται άμεσος περιορισμός στις εκπομπές των αέριων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με κυριότερο υπεύθυνο το διοξείδιο του άνθρακα και ανάπτυξη των καθαρών ενεργειακών πηγών, όπως η αιολική ενέργεια και η βιομάζα".

    [02] Τεχνολογία

    Υπερ - υπολογιστή με μικροτσίπ της AMD πούλησε η ΙΒΜ

    (14/1/2004 11:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΙΒΜ πούλησε έναν υπερ-υπολογιστή, με βάση ένα μικροτσίπ κατασκευασμένo από την AMD, στην εταιρεία Bristol-Myers Squibb, δίνοντας έτσι ώθηση στην νέα τεχνολογία Opteron. Ο υπερ-υπολογιστής, η τιμή του οποίου δεν κοινοποιήθηκε, συνίσταται σε 64 servers, ο καθένας από τους οποίους "τρέχει" σε δύο Opteron μικρο-επεξεργαστές. Η Bristol-Myers Squibb θα χρησιμοποιήσει τον υπερ-υπολογιστή για να επισπεύσει την ανακάλυψη νέων συστατικών για την κατασκευή φαρμάκων. Τον Απρίλιο του 2003, η AMD παρουσίασε το νέο της 64-bit τσιπ, που εκτελεί εφαρμογές γρηγορότερα από το 32-bit τσιπ καθώς μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Intel Corp., τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών και τσιπ. Ήδη, πολλές είναι οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που κατασκευάζουν υπερ-υπολογιστές, σύμφωνα με την τεχνολογία Opteron.

    Σχετικά Links:

    IBM

    AMD

    Bristol-Myers Squibb

    [03] Champions League

    Επιστροφή Νέστα στην Μίλαν

    (14/1/2004 1:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά από σχεδόν ένα μήνα απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους, ο Αλεσάντρο Νέστα γυρνάει στο κέντρο της άμυνας της Μίλαν. Ο σέντερ μπακ των μιλανέζων, έχει να αγωνισθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου και επιστρέφει στον πρώτο προημιτελικό του κυπέλλου Ιταλίας, με αντίπαλο την Ρόμα στο Μιλάνο. Οι γηπεδούχοι θέλουν να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση και στην προσπάθεια τους αυτή θα έχουν σύμμαχο την ψυχολογία, καθώς πρόσφατα επικράτησαν της Ρόμα στο "Ολίμπικο" με 2-1, δίνοντας νέο χρώμα στο καμπιονάτο.

    [04] Υγεία

    Απαραίτητες περαιτέρω έρευνες Συμπληρώματα βιταμίνης D εναντίον σκλήρυνσης κατά πλάκας

    (14/1/2004 1:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC

    Περίπου 190.000 γυναίκες έλαβαν μέρος στην έρευνα ομάδας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία, όσες λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν κατά 40% τις πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, κάτι που δεν επιτυγχάνεται μόνο από μια διατροφή πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Κασσάνδρα Μάνγκερ, είναι πολύ ενδιαφέρον κάτι τόσο απλό όσο η λήψη πολυβιταμίνων, να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Ωστόσο, η ίδια τονίζει ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω έρευνες για την επαλήθευση των ευρημάτων.

    Αισόδοξα ευρήματα

    Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη πως σε χώρες μακριά από τον ισημερινό, συναντώνται αυξημένα κρούσματα της ασθένειας. Οι άνθρωποι στις χώρες αυτές εκτίθενται σε λιγότερη ηλιοφάνεια , η οποία προκαλεί χημική αντίδραση στο σώμα που οδηγεί στην παραγωγή βιταμίνης D.

    Αλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης μπορούν να δράσουν προληπτικά ή να ανακόψουν την εξέλιξη ασθένειας, παρόμοια με την σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Επιπλέον, οι ασθενείς με σκλήρυνση παρουσιάζουν συνήθως ανεπαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, ενώ χρονικές περίοδοι όπου αυτή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα προηγούνται περιόδων έξαρσης της ασθένειας. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη μειώνει τη δράση κυττάρων που συνδέονται με την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

    Σχετικά Links:

    Multiple Sclerosis Society

    American Academy of Neurology

    [05] Champions League

    Νέο ταλέντο στη Στουτγάρδη

    (14/1/2004 2:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συνεπής στη πολιτική της που την θέλει να αγοράζει μόνο νέους σε ηλικία παίκτες η Στουτγάρδη ενέταξε τον 22χρόνο επιθετικό της Βασιλείας Μάρκο Στρέλερ, στο δυναμικό της. Ο Στρέλερ, υπέγραψε συμβόλαιο με τον σύλλογο της Μπουντεσλίγκα έως το καλοκαίρι του 2008. Η ομάδα του για να πει το ναι εισέπραξε περίπου 3.000.000 Ευρώ. Πρόκειται για παίκτη-αποκάλυψη της φετινής σεζόν, αφού ο 22χρονος επιθετικός έχει πετύχει 13 γκολ σε 16 αγώνες ενώ μέχρι πέρυσι είχε ελάχιστη συμμετοχή στους αγώνες της Βασιλείας. Ωστόσο, ο Στρέλερ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι, αφού έχει ήδη αγωνιστεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Βασιλεία.

    [06] Εσωτερικά

    Ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ Παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της ΝΔ

    (14/1/2004 6:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την υγεία παρουσίασε η ΝΔ το οποίο προβλέπει ριζική αναθεώρηση του ΕΣΥ, βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών, αξιοποίηση των πόρων και αποφυγή της σπατάλης. Μεταξύ των προτάσεων είναι η κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η νοσηλεία σε δωμάτια έως 4 κλίνες, προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των σημερινών αναγκών, δύο νέα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ένα νέο νοσοκομείο παίδων στην Θεσσαλονίκη, κίνητρα αποδοτικότητας στο προσωπικό των νοσοκομείων και καθιέρωση του θεσμού της κατ' οίκον νοσηλείας. To πρόγραμμα, που παρουσίασαν οι Γιώργος Σουφλιάς και Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και ο Κ. Καραμανλής, δέχθηκε την κριτική των κομμάτων της αριστεράς.

    Στόχος ο περιορισμός της σπατάλης και η διαφάνεια

    Επίσης προβλέπεται η αναβάθμιση του ΟΚΑΝΑ και η δημιουργία συντονιστικού οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ για το πρόβλημα των ναρκωτικών ενώ προβλέπεται η κάλυψη απο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της δαπάνης αποτοξίνωσης και βασικής απεξάρτησης.

    Στόχος της ΝΔ, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, είναι ο περιορισμός της σπατάλης και η διαφάνεια. Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλαν οτι καταργούνται τα ΠΕΣΥΦ ενώ καθιερώνονται συστήματα ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, με συμβάσεις των κρατικών νοσοκομείων με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς ενώ οι προμήθειες παγίων στοιχείων θα γίνονται κεντρικά και μέσω διεθνών διαγωνισμών.

    Ο κ. Σουφλιάς επέκρινε την κυβέρνηση και την κατηγόρησε για απουσία προγράμματος στο χώρο της υγείας. Οπως σημείωσε ''η πολιτική ζωή του τόπου τίθεται σε κρίση όταν λείπουν οι ξεκάθαρες θέσεις και κυριαρχούν ο λαϊκισμός, η ψευτοπολιτική των εντυπώσεων, οι επικοινωνιακές καταιγίδες αντί της πραγματικής πολιτικής των ειλικρινών επιχειρημάτων και των γενναίων πράξεων".

    Υποστήριξε επίσης ότι οι αδιέξοδες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους πολίτες και εκεί θα κριθούν οι εκλογές σημειώνοντας πως στις 7 Μαρτίου οι Ελληνες θα αποφασίσουν αν θα πάνε μπροστά ή θα μείνουμε στα ίδια.

    Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης από την πλευρά του τόνισε ότι η ΝΔ είναι φιλελεύθερο λαϊκό, δημοκρατικό και κοινωνικό κόμμα και θα εφαρμόσει μια πολιτική υγείας για όλους τους πολίτες με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς

    Επιβεβαιώνει τον προσανατολισμό της για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δικαιώματος στην υγεία ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ, μετά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ.

    Θα σημαίνει παραπέρα άυξηση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία αλλά και την αυξηση των ανισοτητων, εκτιμά ο ΣΥΝ.

    ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εχουν υπονομευσει το ΕΣΥ χαριν των ιδιωτικων συμφερόντων τονίζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβόλας.

    [07] Υγεία

    Μετάλλαξη της γρίπης φοβούνται οι επιστήμονες Το SARS έφυγε, η γρίπη των πουλερικών έρχεται!

    (14/1/2004 3:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Διαστάσεις απειλής για την παγκόσμια υγεία, παίρνει η γρίπη των πουλερικών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να ζήσουμε εποχές πιο δύσκολες κι από εκείνες του SARS, σε περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί με αποτέλεσμα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ήδη 3 θάνατοι στο Βιετνάμ έχουν αποδοθεί στη νόσο αυτή, που σταδιακά επεκτείνεται σ όλη την Ασία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως, δηλώνει, πως για την ώρα όλα τα κρούσματα σε ανθρώπους έχουν προέλθει από απευθείας επαφή τους με μολυσμένα πουλερικά και όχι από άλλη αιτία. Εφισρτούν, όμως, την προσοχή καθώς το ποσοστό θνησιμότητας της γρίπης ξεπερνά εκείνο του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου.

    Πιο μολυσματική από το SARS η γρίπη

    Συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος Τύπου των γραφείων του ΠΟΥ στη Μανίλα ανακοίνωσε πως "Αν ο ιός, που επιστημονικά φέρει την ονομασία H5N1 μπορέσει να μεταλλαχθεί, λαμβάνοντας μορφή εφάμιλλη της κοινής ανθρώπινης γρίπης μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο ευρείας εξάπλωσής του".

    Σε αυτή την περίπτωση η επικίνδυνη νόσος θα γίνει εξαιρετικά μολυσματική, ξεπερνώντας τους ρυθμούς μετάδοσης του SARS, δεδομένου ότι σ αυτήν την περίπτωση, η πρώτη θα μεταδίδεται πια και μέσω του αέρα και όχι με σταγονίδια σάλιου όπως το δεύτερο.

    Οι Υγειονομικές Αρχές του Βιετνάμ υπολογίζουν πως 12 συνολικά άνθρωποι, μαζί με αυτούς που υπέκυψαν, έχουν μολυνθεί από τη νόσο. Προηγούμενη έξαρση της γρίπης στα 1997, είχε κοστίσει στο Χονγκ Κονγκ, 6 θανάτους σε σύνολο 18 ανθρώπων που είχαν μολυνθεί.

    Εξαπλώνεται σ' όλη την Ασία ο ιός

    Σύμφωνα με δήλωση του Δρ. Σιγκερού Όμι, γιατρού του ΠΟΥ στην περιοχή Δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού δεν υπάρχουν ενδείξεις που να πιστοποιούν την μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων. Ωστόσο, σημειώνει πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, η κατάσταση θα λάβει εξαιρετικά σοβαρή τροπή.

    Ο κλοιός της εν λόγω γρίπης ,πάντως, σφίγγει και γύρω από άλλες ασιατικές χώρες πέρα του Βιετνάμ. Η Νότια Κορέα, ανακοίνωσε από την Τρίτη τον εντοπισμό πτηνού μολυσμένου από την ασθένεια, ξεκινώντας παράλληλα ως προληπτικό μέτρο το σφαγιασμό χιλιάδων άλλων πουλερικών που πιθανόν να είχαν μολυνθεί. Παρόμοια κρούσματα, δε, έκαναν την εμφάνιση τους και στην Ιαπωνία .

    Άρχισαν τα εμπάργκο στις εισαγωγές πουλερικών

    Οι πρώτες παγκόσμιες αντιδράσεις στο ξέσπασμα της γρίπης δεν άργησαν να φανούν. Ήδη πολλές είναι οι ανά τον κόσμο χώρες, που απαγόρευσαν την εισαγωγή ζώντων πτηνών, από περιοχές που έχουν παρουσιάσει κρούσματα του ιού.

    [08] Εσωτερικά

    Ετοιμασίες για την προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ

    (14/1/2004 6:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκτιμήσεις για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας αντάλλαξαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο συντονιστής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε στη γενική διαπίστωση ότι έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος σε ο,τι αφορά στους τόνους της προεκλογικής περιόδου χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι πρέπει τα κομματικά μέλη και στελέχη να επαναπαυθούν. Θα αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο κ. Πάγκαλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση και με τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο. Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ως μια ιστορία που έχει πολλή δύναμη. Προηγήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο βρέθηκε η διαμόρφωση της εκλογικής τακτικής, το πρόγραμμα του κόμματος και οι περιοδείες των στελεχών.

    Πολιτική ήπιων τόνων

    Ο κ. Πάγκαλος μίλησε για την ''πολύ ειλικρινή και παλιά σχέση" που έχει με τον Γιώργο Παπανδρέου και για την καλή συνεργασία που έχουν, ενώ σχετικά με τα νέα πρόσωπα που ενδεχομένως θα στελεχώσουν την εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, δεν απέκλεισε το γεγονός πρόσωπα, προερχόμενα από το περιβάλλον του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μπουν στον προεκλογικό αγώνα.

    Όσον αφορά τους τόνους που θα επικρατήσουν κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Πάγκαλος προέβλεψε προεκλογική περίοδο με ήπιους τόνους ''εάν η οικονομία πάψει να είναι τραβεστί, κι εάν πάψουν οι κουβέντες περί αρχιερέων της διαπλοκής και λαμόγιων, όπως έχει ειπωθεί από τη ΝΔ".

    [09] Ελλάδα

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα Καμπανάκι της Κομισιόν για τη ρύπανση

    (14/1/2004 3:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: WWF ΕΛΛΑΣ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σκοπεύει να παραπέμψει την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης, που προέρχεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι, οι βιομηχανικές και αγροτικές εγκαταστάσεις, που μπορούν να προκαλέσουν ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους από τα κράτη-μέλη και αυτά να συντάσσουν εκθέσεις.

    Δεν απέστειλε η Ελλάδα τις εκθέσεις

    Στόχος της Κομισιόν είναι ο έλεγχος της ρύπανσης και των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Όμως, οι παραπάνω έξι χώρες δεν απέστειλαν τις σχετικές εκθέσεις για την περίοδο 2000-2002, έως την καταληκτική ημερομηνία στις 30 Σεπτεμβρίου 2003 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε γραπτή προειδοποίηση.

    [10] Οικονομία

    Πότε θα δοθούν αυξήσεις - επιδόματα Εχουμε περιθώρια και γι άλλες παροχές

    (14/1/2004 4:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Yπάρχουν περιθώρια νέων παροχών στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους από το 2005 και μετά. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι δυνατότητες της οικονομίας διευρύνονται, αφού όπως διευκρίνισε οι εκτιμήσεις το Σεπτέμβριο αφορούσαν σε ρυθμό αύξησης της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό της τάξης του 3,8% για το 2003, αλλά οι νέες αφορούν σε επιτάχυνση κατά 4,2%. "Η Χάρτα Σύγκλισης είναι ένα πλαίσιο διαλόγου, το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Μέσα στον επόμενο μήνα η καταβολή αναδρομικών επιδομάτων και αυξήσεων

    Σε ό,τι αφορά στα επιδόματα και τις αυξήσεις, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι οι γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή που κατοικούν, θα λάβουν το επίδομα των 1.000 ευρώ, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

    Οι γονείς θα προσέρχονται στις εφορίες με το μισθωτήριο συμβόλαιο, με μια βεβαίωση της σχολής από την οποία να προκύπτει ότι ο φοιτητής πέρασε τα μισά μαθήματα του προηγουμένου έτους και υπογράφοντας μια υπεύθυνη δήλωση θα παίρνουν απευθείας τα 1.000 ευρώ.

    Για την πρώτη δόση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί στους δικαιούχους το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Θα καταβληθούν 85 εκατ. ευρώ σε σύνολο οφειλών 225 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσουν δύο ακόμα δόσεις την ίδια ημερομηνία του 2005 και του 2006.

    Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα καταβληθούν σε δέκα μέρες με τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου και αυτές στις συντάξεις στις 24 Φεβρουαρίου, με τη σύνταξη Μαρτίου, ταυτόχρονα με την αύξηση κατά 30 ευρώ του ΕΚΑΣ.

    Νωρίτερα, στις 24 Ιανουαρίου, οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά της εισοδηματικής πολιτικής του περασμένου έτους. Οι αυξήσεις των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 Φεβρουαρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τον Φεβρουάριο η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος

    [11] Διάφορα

    Οι νικητές θα παρακολουθήσουν τη γαμήλια βόλτα Μεγάλη λοταρία για τον πριγκιπικό γάμο στην Ισπανία

    (14/1/2004 4:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χιλιάδες Ισπανοί παίρνουν μέρος στη λοταρία, οι 500 νικητές της οποίας θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη για να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς του γάμου του 35χρονου πρίγκιπα διαδόχου Φελίπε των Βουρβόνων με την 31χρονη δημοσιογράφο Λετίθια Ορτίθ στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Βοθ ντε Αστούριας. Η εφημερίδα, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στην πόλη Οβιέδο, εκδίδει έντυπα, που πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι για τη λοταρία και το γάμο και να τ' αποστείλουν στα γραφεία της. Οι νικητές θα ταξιδέψουν με λεωφορείο στη Μαδρίτη, όπου θα δουν από κοντά το πριγκιπικό ζεύγος να διασχίζει τους δρόμους και να γιορτάζει το γάμο.

    Τζογαδόροι οι Ισπανοί

    Ο νικητής του μεγάλου λαχνού θα κερδίσει αεροπορικά εισιτήρια για τη Μαδρίτη και διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο για δύο άτομα. ''Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον'' στο Οβιέδο, πρωτεύουσα της περιοχής Αστούριας, όπου οι κάτοικοι ανυπομονούν να δουν το γάμο αυτό, είπε πηγή της εφημερίδας. Η Ισπανία περίμενε τουλάχιστον μια δεκαετία να δει τον ''Δον Φελίπε'', το μοναχογιό του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας να παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του. Οι Ισπανοί συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον ενθουσιώδεις τζογαδόρους. Το 2001 ξόδεψαν τουλάχιστον 26 δισεκατομμύρια ευρώ σε λαχεία και τυχερά παιχνίδια στα καζίνο και στους κουλοχέρηδες

    [12] Διάφορα

    Εμφανίζεται στην μεγαλύτερη αφίσα Ο Παφ Ντάντι κυριαρχεί στην ...Τάιμς Σκουέαρ

    (14/1/2004 5:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο Αφροαμερικανός τραγουδιστής της ραπ Πάφ Ντάντι διαφημίζει από χθες την εταιρία του με είδη ανδρικής ένδυσης με τη μεγαλύτερη αφίσα, που έχει ποτέ αναρτηθεί στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης. Η αφίσα, διαστάσεων 52μΧ16μ δείχνει έναν "Παφ Ντάντι", όπως είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του ράπερ και επιχειρηματίαΣον Κομπς, να εποπτεύει της πλατείας με ύφος θριαμβευτή, "ανάλογο εκείνου του Κολοσσού της Ρόδου", όπως ο ίδιος δεν διστάζει να κάνει τη σύγκριση στην ανακοίνωση της εταιρίας του.

    Εκπλήρωσε ένα όνειρο του!

    Η αφίσα θα παραμείνει στην πλατεία ένα χρόνο. "Πραγματοποιώ ένα όνειρό μου, να είμαι πάνω στην πιο μεγάλη αφίσα σε αυτό το μέρος", σχολίασε ο καλλιτέχνης. Παρόμοια αφίσα θ' αναρτηθεί πάνω από τη διάσημη Σάνσετ Μπούλεβαρντ του Λος Άντζελες.

    [13] Οικονομία

    Τον Φεβρουάριο η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος

    (14/1/2004 5:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα δοθεί η πρώτη δόση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος και λίγες εβδομάδες αργότερα στους δικαιούχους συνταξιούχους. Η δόση θα αντιστοιχεί στα αναδρομικά έξι μηνών από τους δεκαέξι συνολικά που έχουν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Το 2005 θα δοθεί η δεύτερη δόση που θα αντιστοιχεί σε αναδρομικά πέντε μηνών, ενώ το ποσό για τους υπόλοιπους πέντε μήνες θα καταβληθεί το 2006. Παράλληλα, με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου, μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου, θα δοθούν στους μισθωτούς του δημοσίου οι αυξήσεις, που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2004.

    Ειδικότερα:

    - Τα αναδρομικά του 2003 στις συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν εφάπαξ στις 24 Ιανουαρίου.

    - Οι αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου για το 2004 θα καταβληθούν στις 24 Φεβρουαρίου, με τη σύνταξη του Μαρτίου.

    - Οι αυξήσεις του ΕΚΑΣ θα καταβληθούν και αυτές στις 24 Φεβρουαρίου.

    - Οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου.

    - Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων στην εφορία για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους γονείς φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, από αυτή κατοικούν. Επίσης τότε θα μπορούν να υποβάλλονται και οι αιτήσεις για το επίδομα των 150 ευρώ στους άνεργους γονείς που έχουν παιδιά στο σχολείο.

    [14] Ιράκ

    'Ενα μήνα μετά το Σαντάμ Συνελήφθη αξιωματούχος του καθεστώτος Χουσεΐν

    (14/1/2004 5:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ, CNN

    Μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν, σειρά είχε ο Χάμις Σιρχάμ αλ-Μοχάμαντ να πέσει στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Πρόκειται για τον αξιωματούχο του κόμματος Μπάαθ, ο οποίος ήταν 54ος στην κατάσταση με τους 55 περισσότερο καταζητούμενους, πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ. Η σύλληψη έγινε στις 11 Ιανουαρίου κοντά στην πόλη Ραμάντι, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Την ανακοίνωση της σύλληψης έκανε ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Είχε επικηρυχτεί με 1.000.000 δολάρια!

    "Με τη σύλληψη αυτή", αναφέρει ο Κίμιτ, "έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα , για τη μείωση της αντίστασης στο σημερινό καθεστώς διακυβέρνησης", εφόσον, ο Χάμις Σιρχάμ αλ-Μοχάμαντ, ήταν υπεύθυνος για πολλές από τις επιχειρήσεις εναντίων των ιρακινών αλλά και των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.

    Ο Σιρχάμ είχε επικηρυχτεί με ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά επειδή η σύλληψή του έγινε από τις δυνάμεις κατοχής, δεν είναι σίγουρο αν θα εισπράξει κάποιος την αμοιβή .

    [15] Διεθνή

    Τον καλεί να γράψει ιστορία αποδεχόμενος το Σχέδιο Επιστολή Μπους προς Ερντογάν

    (14/1/2004 6:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Να γράψει ιστορία, αποδεχόμενος το σχέδιο Ανάν, καλεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν, με επιστολή του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Το κείμενο της επιτολής, την οποία όμως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ουδέποτε επιβεβαίωσε ότι την έχει λάβει, αποκάλυψαν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες Πολίτης και Φιλελεύθερος. Σε αυτήν ο πρόεδρος Μπους καλεί τον Ταγίπ Ερντογαν να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, μέχρι την 1η Μαΐου, ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ενωμένη Κύπρος.

    Θα επιθυμούσε λύση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 28 Ιανουαρίου

    Ο πρόεδρος Μπους προσθέτει ότι είναι επιθυμία του να γιορτάσει τη λύση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος, όπως χαρακτηρίζει το Κυπριακό, μαζί με τους άλλους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας, τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 28 Ιανουαρίου και το Κυπριακό θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Μπους.

    Πάντως, χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός απέναντι στη λύση του ζητήματος, αλλά στη βάση "των πραγματικοτήτων στην Κύπρο". Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματός του, είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το Ραούφ Ντενκτάς και τη νέα κυβέρνηση στα κατεχόμενα, με στόχο μια διαρκή και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Ο Ταγίπ Ερντογαν υπενθύμισε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε συντονισμό με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζει την εργασία του για επανατοποθέτηση της θέσης της τουρκικής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στις 23 Ιανουαρίου.

    Αλλαγές έξι σημείων του σχεδίου Ανάν επιθυμεί η Αγκυρα σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα

    Ευθυγράμμιση των συνόρων του ψευδοκράτους και περιορισμό όσων θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα ή διεύρυνση του χρόνου επιστροφής τους, επιθυμεί σύφμωνα με το δημοσίευμα η τουρκική πλευρά

    Σήμερα, η τουρκική εφημερίδα Τερζουμάν δημοσιεύει τις αλλαγές που αξιώνει η Αγκυρα στο σχέδιο Ανάν.

    Ευθυγράμμιση των λεγόμενων συνόρων και περιορισμό όσων θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα ή διεύρυνση του χρόνου επιστροφής τους αξιώνει η Αγκυρα στο σχέδιο Ανάν. Τις αλλαγές δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Τερζουμάν.

    Η τουρκική πλευρά σύμφωνα με την εφημερίδα θέτει τους εξής όρους :

    Περιορισμό του ποσοστού του 21% που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν, για τον Ελληνοκυπριακό πληθυσμό που θα μετακινηθεί στο βόρειο τμήμα εντός δεκαπενταετίας ή επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος. Τροποποίηση των συνόρων και ευθυγράμμιση της υφιστάμενης σήμερα τεθλασμένης γραμμής. Αύξηση σε δεκατρείς των ψήφων των Τουρκοκυπρίων βουλευτών που θα συμμετέχουν στην Ομοσπονδιακή Γερουσία, η οποία θα ιδρυθεί μετά την ενοποίηση. Παράταση της περιόδου των 29 μηνών που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν για μείωση των τουρκικών στρατευμάτων σε έξη χιλιάδες άνδρες. Μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν στην Κύπρο 1000 Τούρκοι στρατιώτες των οποίων η παρουσία θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη πρώτη Μαΐου, οι συνομιλίες να συνεχιστούν και μετά από αυτή την ημερομηνία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεσμεύσεις για υιοθέτηση του σχεδίου του ζητά ο Αναν

    [16] Διεθνή

    Επισκέπτεται Άγκυρα και Κωσταντινούπολη Στην Τουρκία ο Πρόντι

    (14/1/2004 6:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην Τουρκία μεταβαίνει το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, όπου θα έχει επαφές σε σχέση με την έκθεση που θα ετοιμάσει η Επιτροπή τον ερχόμενο Οκτώβριο, για τις προόδους της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αναφέρθηκε διεξοδικά στο επικείμενο ταξίδι του και τους σκοπούς του. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι αρχικά θα επισκεφθεί την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία και θα μιλήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώ θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του στην Κωνσταντινούπολη.

    Καμιά δέσμευση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

    "Οι συμφωνίες της Κοπεγχάγης ισχύουν για όλους και θα είμαστε εξίσου αυστηροί με την Τουρκία» τόνισε ο κ. Πρόντι.". Ωστόσο, δήλωσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί με συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. "Τον Οκτώβριο η έκθεση που θα παρουσιάσουμε θα κάνει τον απολογισμό της κατάστασης σε σχέση με τη νέα νομοθεσία. Θα φωτογραφίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλη την επικράτεια" πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι κατά την άποψή του έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλοι πρόοδοι και κατέληξε ότι η κρίση της Επιτροπής θα διαμορφωθεί με βάση την έκθεση. Τέλος η Επιτροπή θα υποβάλει την κρίση της στο Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει ν αποφασίσει ομόφωνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 January 2004 - 17:51:21 UTC