Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος της έκθεσης η επαφή με τη σύγχρονη τέχνη Αποσύρθηκε πίνακας από
  • [02] Συστάσεις Χριστοδουλάκη προς ΔΕΚΟ
  • [03] Συναντήθηκαν στη Ρώμη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ευνοϊκό έδαφος για
  • [04] Δεν παραιτείται από τη ΓΓΑ ο Νίκος Έξαρχος Διαψεύδει τις φήμες περί
  • [05] Ανοίγματα του Κ. Καραμανλή προς την Αριστερά
  • [06] Για την ανοικοδόμηση στο Ιράκ Νέο ρήγμα ΗΠΑ- Ε.Ε.
  • [07] Γαλλία: Συναγερμός για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

    [01] Πολιτισμός

    Στόχος της έκθεσης η επαφή με τη σύγχρονη τέχνη Αποσύρθηκε πίνακας από την έκθεση OUTLOOK

    (10/12/2003 8:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Αποσύρθηκε το έργο του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερί ντε Κορντιέ από τη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης OUTLOOK, μετά από παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, επειδή θεωρείται προσβλητικός προς την ελληνική κοινωνία. Το βράδυ της Τρίτης πληροφορήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται πίνακας που προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις ως προσβλητικό του σταυρού, δηλαδή του συμβόλου της Χριστιανικής θρησκείας. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, η έντονη συζήτηση που προκλήθηκε τείνει να επισκιάσει την ουσία της έκθεσης και να παρεμποδίσει την επαφή του ευρύτερου κοινού με την σύγχρονη τέχνη.

    Να μην επισκιαστεί η ουσία της έκθεσης

    "Στόχος, όμως, της έκθεσης OUTLOOK ήταν ακριβώς να είναι αντιπροσωπευτική των διεθνών ρευμάτων και να προκαλέσει το γνήσιο ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για την σύγχρονη τέχνη. Σταθμίζοντας συνεπώς όλα τα δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης αποφάσισαν να αποσυρθεί το συγκεκριμένου έργο και να τοποθετηθεί στη θέση του ανακοίνωση για τους λόγους της απόσυρσης", δηλώνει ο κ. Βενιζέλος.

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο προσβάλλει τα ιδεώδη και τις πνευματικές αξίες του κόσμου μας.

    Νωρίτερα, σχετικά με το ίδιο ζήτημα, επιστολή έστειλε ο Μιλτιάδης Έβερτ στον υπουργό Πολιτισμού, όπου ζητά να αποσυρθεί ο πίνακας άμεσα από την έκθεση και οι υπεύθυνοι "να υποστούν τις δέουσες συνέπειες".

    Στο θέμα αναφέρθηκε και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Το έργο αναμφισβήτητα προκάλεσε και οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες. Η απόσυρσή του, όμως, γεννά ένα μείζον ζήτημα στο οποίο οι αποκαθηλωτές οφείλουν να απαντήσουν: Υπάρχουν "όρια" εντός των οποίων οφείλει να κινείται ένα έργο τέχνης και ο δημιουργός; Ποια είναι αυτά και ποιος αποφασίσει για την υπέρβαση ή όχι αυτών των "ορίων". Τελικά εκτός ορίων είναι πάντα οι κάθε λογής λογοκριτές".

    [02] Οικονομία

    Συστάσεις Χριστοδουλάκη προς ΔΕΚΟ

    (10/12/2003 7:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Καμία αύξηση τιμολογίων αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004.

    Κατευθύνσεις πολιτικής αναφορικά με τα τιμολόγια, τους μισθούς, τις δαπάνες προβολής και δανεισμού υποδεικνύει με σχετικές εγκυκλίους του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, προς τις μη εισηγμένες, στο Χρηματιστήριο, ΔΕΚΟ. Ο κ. Χριστοδουλάκης, κατόπιν συνάντησης με τις διοικήσεις 25 Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ζήτησε πάγωμα των τιμολογίων, για το πρώτο εξάμηνο του 2004, περιορισμό των μισθολογικών δαπανών με περιθώριο για αυξήσεις μισθών έως 3% και περικοπή των εξόδων για διαφημίσεις και χορηγίες. Παράλληλα, γνωστοποίησε την καθιέρωση τριμηνιαίων ελέγχων σε όλες τις ΔΕΚΟ.

    Τι προβλέπεται για τις μισθολογικές δαπάνες και την τιμολογιακή πολιτική

    Η εισοδηματική πολιτική, αναφέρεται στην εγκύκλιο έχει καθοριστική σημασία για τη συγκράτηση και τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων.

    Συνεπώς, για το ερχόμενο έτος οι κατά μέσο όρο, κατ άτομο αυξήσεις, που θα δοθούν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας καθορίζονται στο 3%. Όπως τονίζεται καμία περαιτέρω αύξηση δεν είναι αποδεκτή.

    Οι αμοιβές από επιτροπές, ομάδες εργασίας, υπερωρίες κ.α. πρέπει να περιοριστούν σημαντικά και πρέπει να είναι απολύτως συμβατές με τα μεγέθη του προϋπολογισμού και με τα αντίστοιχα μεγέθη του επιχειρησιακού σχεδίου. Οι ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων θα γίνουν με ειδική νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα με συνταξιοδοτικό νόμο.

    Το Υπουργείο, εξάλλου, προειδοποιεί ότι τυχόν καταστρατήγηση της εισοδηματικής πολιτικής από τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων θα επιφέρει τις συνέπειες που ορίζει η νομοθεσία.

    Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν πρέπει να αποτελούν την εύκολη λύση για την αύξηση των εσόδων. Οι αυξήσεις των τιμολογίων, εφόσον κρίνονται αναγκαίες, πρέπει να κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού, ενώ ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2004 ουδεμία αύξηση θα γίνει αποδεκτή.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με αλλεπάλληλες εγκυκλίους του έχει επισημάνει στις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής δαπανών οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα. Οι πολιτικές αυτές στοχεύουν εκτός των άλλων στον περιορισμό των δαπανών προβολής και χορηγιών.

    Οι δημόσιες επιχειρήσεις καλούνται να προγραμματίζουν τις επενδύσεις τους σε ρεαλιστική βάση, ενώ σχετική εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η έγκριση των επενδύσεων θα γίνεται με αυστηρότερη διαδικασία και αφού προηγηθεί αξιολόγηση. Ταυτόχρονα περιορίζονται στα νέα επιχειρησιακά σχέδια οι επενδύσεις εκείνες οι οποίες στηρίζονται στο δανεισμό.

    Παράλληλα, με άλλη εγκύκλιο καθορίζονται τριμηνιαίοι έλεγχοι σε όλες τις ΔΕΚΟ προκειμένου να επιβεβαιώνεται η ακρίβεια και η αξιοπιστία των στοιχείων που διαθέτουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, να διαπιστώνεται εάν τηρείται η αρχή της εισοδηματικής πολιτικής σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να ελέγχονται οι μεταβολές στο προσωπικό, οι αμοιβές των μελών των Διοικητικού Συμβουλίου και να εξακριβώνεται η δανειακή επιβάρυνση των ΔΕΚΟ.

    [03] Διεθνή

    Συναντήθηκαν στη Ρώμη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ευνοϊκό έδαφος για συνάντηση Σαρόν- Κορέι

    (10/12/2003 8:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Αχμέντ Κορεί "το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ. Ο κ. Σαλόμ συναντήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Ναμπίλ Σάατ στη Ρώμη, σε μια προσπάθεια προσέγγισης για λύση του Μεσανατολικού. Ωστόσο, το τείχος ασφαλείας του Ισραήλ εξακολουθεί να παραμένει εμπόδιο στις σχέσεις των δύο πλευρών.

    Προβληματίζει η ημερήσια διάταξη

    Παρά το θετικό κλίμα στη συνάντηση των δύο υπουργών, το τείχος ασφαλείας και τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, αποτελούν "αγκάθια" για τις μελλοντικές εξελίξεις.

    Ο κ. Σαλόμ δήλωσε ότι, "δεν μπορούμε να δεχτούμε προαπαιτούμενους όρους για το τείχος ασφαλείας", ενώ ο Παλαιστίνιος ομόλογός του το χαρακτήρισε "πρόβλημα" που πρέπει να τεθεί προς συζήτηση.

    Επίσης, ο κ. Σάατ τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι δεν επιθυμούν απλά μια συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν, αλλά "μια πραγματική ημερήσια διάταξη, για να δώσουμε το μέγιστο των πιθανοτήτων για να επιτύχει μια τέτοια συνάντηση".

    Υπενθυμίζεται πως, ο κ. Σαλόμ συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Χόσνι Μουμπάρακ, σε μια νέα προσπάθεια ειρήνευσης για το Μεσανατολικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία για Μεσανατολικό

    [04] Αθλητισμός

    Δεν παραιτείται από τη ΓΓΑ ο Νίκος Έξαρχος Διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησής του ο γ.γ. Αθλητισμού

    (10/12/2003 7:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Διέψευσε τις φήμες ότι τελεί υπό παραίτηση ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Έξαρχος. Ο κ. Έξαρχος με ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη είπε πως δεν έχει διαψεύσει σενάρια και καταγγελίες για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, γιατί δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, ενώ πρόσθεσε πως τώρα είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

    Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Έξαρχος είπε τα εξής: "Τα κατά καιρούς δημοσιοποιημένα σενάρια και καταγγελίες για τα τεκταινόμενα στο χώρο της ΓΓΑ, δεν έχουν επαληθευτεί και γι΄ αυτό δεν έτυχαν ποτέ διάψευσης. Σήμερα, όμως, είμαι υποχρεωμένος να διαψεύσω και τις φήμες που με φέρουν να τελώ υπό παραίτηση".

    Η ανακοίνωση του κ. Έξαρχου αναφέρει επίσης: "Οι φήμες αυτές κατασκευάζονται προφανώς σε άλλα γραφεία, πέραν αυτών της Γενικής Γραμματείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, και η επιδίωξή τους μάχεται το εθνικό έργο, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, που επιτελείται στη ΓΓΑ. Επιπλέον, η παρουσία μου, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, κ. Γιώργο Λιάνη, στους δοκιμαστικούς αγώνες της άρσης βαρών, δε θα πρέπει να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε κανέναν".

    [05] Εσωτερικά

    Ανοίγματα του Κ. Καραμανλή προς την Αριστερά

    (10/12/2003 8:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με συγγραφή του προλόγου, στον δεύτερο τόμο της βιογραφίας του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη και από κοινού παρουσίαση την ερχόμενη Δευτέρα ενός βιβλίου για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, συνεχίζει τα ανοίγματα του προς την Αριστερά ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Πρόκειται για άνοιγμα καρδιάς, αλλά το μυαλό και οι πράξεις είναι σε άλλη κατεύθυνση σχολίασε σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας. Ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ έκανε λόγο για πολιτική και ψυχική δύναμη, από πλευράς του κ. Καραμανλή, αφού προλογίζει το βιβλίο για έναν ιδεολογικό και πολιτικό του αντίπαλο. Ο κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος ανέφερε ότι μετά από 50 χρόνια μπορούμε να αποτιμούμε πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς τα πάθη του παρελθόντος.

    Αμφισβητεί τις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναρωτήθηκε αν πρόκειται για την ιστορική συγγνώμη μιας ολόκληρης παράταξης.

    Αναφέρθηκε στα "πέτρινα χρόνια" όπως έχουν καταγραφεί, μια περίοδος της σύγχρονης ιστορίας, κατά την οποία πολύς κόσμος βρέθηκε στα ξερονήσια από την πολιτική μιας συγκεκριμένης παράταξης.

    Υπενθύμισε επίσης πρόσφατη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Λιάπη, ο οποίος ανέφερε ότι η δεξιά απάλλαξε την Ελλάδα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο.

    [06] Ιράκ

    Για την ανοικοδόμηση στο Ιράκ Νέο ρήγμα ΗΠΑ- Ε.Ε.

    (10/12/2003 10:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη νομιμότητα της απόφασης των ΗΠΑ, να αποκλείσουν από την ανοικοδόμηση του Ιράκ, εταιρείες από χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, θέτει στο μικροσκόπιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, αναμένεται να εξετάσουν το κατά πόσο η αμερικανική απόφαση συνάδει με τις αρχές τις παγκόσμιου εμπορίου. Νωρίτερα οι ΗΠΑ, χαρακτήρισαν την κίνηση τους ως την πλέον αρμόζουσα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς τον αποκλεισμό εταιρειών από χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, υπαγορεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα και η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Τα "χρυσά συμβόλαια" στους φίλους

    Την αμερικανική επιλογή να δοθούν τα χρυσά συμβόλαια σε εταιρείες από χώρες που στήριξαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, δικαιολόγησε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αμερικανική επιλογή είχε ήδη γίνει γνωστή και στις δυο πρόσφατες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις που είχαν γίνει στη Βιρτζίνια και το Λονδίνο.

    Από την πλευρά του όμως, ο Τζο Γιόσουα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στο έργο ανοικοδόμησης με υπερεργολαβίες.

    Τα 26 μεγάλα συμβόλαια, με συνολική αξία πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια, αφορούν τους τομείς του πετρελαίου, τις τηλεπικοινωνίες, την υδροδότηση, τη στέγαση, την υγεία, καθώς και την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και αστυνομίας.

    Η εταιρεία με τα μεγαλύτερα συμβόλαια στο Ιράκ είναι ο αμερικανικός κατασκευαστικός κολοσσός "Μπέχτελ", που έχει εξασφαλίσει συμβόλαια αξίας 1 δισ. δολαρίων για έργα υποδομής.

    Έντονες αντιδράσεις

    Η αμερικανική απόφαση, προκάλεσε δυσφορία, σε Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Καναδά αλλά και την παρέμβαση του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Όπως δήλωσε ο Κόφι Ανάν, η απόφαση των ΗΠΑ, είναι διχαστική και δεν προάγει τη μελλοντική σταθερότητα στο Ιράκ.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι, μελετά τη νομιμότητα της απόφασης, ενώ μη αποδεκτό, χαρακτήρισε τον αποκλεισμό, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για την ανακοίνωση του Πολ Γούλφοβιτς, ζήτησε και η Ρωσία υπενθυμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι η Βαγδάτη χρωστά στη Μόσχα 8 δις δολάρια και ότι το χρέος αυτό δεν πρόκειται να παραγραφεί.

    Η αμερικανική απόφαση είναι "πολύ δύσκολο να κατανοηθεί" δήλωσε από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Καναδά Πολ Μάρτιν.

    [07] Υγεία

    Γαλλία: Συναγερμός για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

    (10/12/2003 10:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σημείο-κλειδί η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής λένε Βρετανοί επιστήμονες

    Συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Γαλλίας εξαιτίας ενός βακτηρίου ιδιαίτερα ανθεκτικού στα αντιβιοτικά. Από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα θεωρείται ότι ευθύνεται για τους θανάτους 18 ανθρώπων σε 21 νοσοκομεία της βορείου Γαλλίας, ενώ άλλα 112 άτομα έχουν προβληθεί. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες. Η κρατική υπηρεσία Υγείας (DGS), που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, κάνει λόγο για το γνωστό βακτήριο "acinetobacter baumannii" στο οποίο αποδίδονται διάφορες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που απαντούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, προσβάλλοντας ασθενείς, με εξασθενημένο οργανισμό. Βρετανοί επιστήμονες, που έχουν μελετήσει παρόμοια περιστατικά δίνουν έμφαση στη σημασία της τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής στα νοσοκομεία, ενώ σχετική έρευνα που διεξήγαγε πριν από ένα χρόνο το πανεπιστήμιο Leeds της Βρετανίας έδειξε ότι οι συσκευές ιονισμού αέρος μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 December 2003 - 21:50:48 UTC