Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες ώρες για τον 22χρονο στο Ηράκλειο
  • [02] Ανοιγμα Καραμανλή προς όλους τους ψηφοφόρους
  • [03] Ανασκευάζει τις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος
  • [04] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για επίσκεψη Σημίτη στο ΙΚΑ
  • [05] Την Δευτέρα οι αποφάσεις για την πολύκροτη δίκη
  • [06] Τσερτικίδης: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
  • [07] Αφγανιστάν: 'Εκρηξη στο κέντρο της Κανταχάρ
  • [08] Βραζιλία: Αθωώθηκε η επικεφαλής σατανιστικής αίρεσης
  • [09] ΗΠΑ: Χάθηκαν στα παγωμένα νερά Κουβανοί λαθρομετανάστες
  • [10] Συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του Ιράκ στην Ουάσινγκτον
  • [11] Αγνωστοι σκότωσαν συνεργάτη του Σαντάμ

    [01] Κρίσιμες ώρες για τον 22χρονο στο Ηράκλειο

    6/12/2003 6:58:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικούς, την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα , στην επαρχιακή οδό Ανωγείων-Ηρακλείου, όταν ο οδηγός του Ι.Χ. στο οποίο επέβαινε δεν σταμάτησε σε αστυνομικό έλεγχο. Ο οδηγός του οχήματος και ένας άλλος συνεπιβάτης συνελήφθησαν, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες των αστυνομικών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν, ότι πυροβόλησαν για εκφοβισμό. Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ στην επαρχιακή οδό Ανωγείων - Αξού κατά την αναχώρηση των αστυνομικών από τα Ανώγεια και με κατεύθυνση το Ρέθυμνο δέχθηκαν επίθεση από ομάδα αγνώστων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι εκτόξευσαν εναντίον τους πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν δύο ειδικούς φρουρούς

    Εξαγριωμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς

    Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 22χρονος σταμάτησε κατόπιν σήματος ελέγχου του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου στην επαρχιακή οδό Ανωγείων - Ηρακλείου, αλλά στη συνέχεια ο οδηγός Νικόλαος Γιαλυτάκης ανέπτυξε ξαφνικά ταχύτητα. Επακολούθησαν πυροβολισμοί, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Μαραγκάκη και την ακινητοποίηση του οχήματος.

    Σε συμπληρωματική ανακοίνωση της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης αναφέρει ότι, "από τη μέχρι τώρα έρευνα - αυτοψία που διενεργήθηκε στον τόπο του συμβάντος ανευρέθησαν, περισυλλέγησαν και κατασχέθηκαν έξι κενά φυσίγγια των 9 mm. Επίσης βρέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 10 περίπου γραμμαρίων, την οποία απέρριψαν, οι επιβαίνοντες στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, στο έρεισμα της οδού, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε.

    Όπως προέκυψε, οι παραπάνω τρεις επιβαίνοντας στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, από κοινού είχαν μεταβεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζωνιανών του Δήμου Κουλούκωνα, όπου προμηθεύτηκαν από άγνωστο άτομο την παραπάνω ποσότητα κάνναβης".

    Η προανάκριση συνεχίζεται υπό την άμεση και προσωπική εποπτεία του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνης.

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση επιπρόσθετα διευκρινίζει ότι, αμέσως μετά το συμβάν, άνδρες της ομάδας του Τ.Α.Ε. μετέφεραν αρχικά τον τραυματία Ηρακλή Μαραγκάκη στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, για την παροχή πρώτων βοηθειών. Αμέσως μετά αυτός, λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλεύεται.

    Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες του ΤΑΕ κατά την αναχώρηση τους προς Ρέθυμνο και στην επαρχιακή οδό Ανωγείων - Αξού, δέχθηκαν επίθεση από ομάδα αγνώστων κατοίκων της περιοχής. Πάντως κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατακρίνουν τη στάση και συμπεριφορά των ανδρών των ΤΑΕ σχετικά με το περιστατικό

    Αντίδραση από την Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου

    Τη λύπη της εκφράζει μέσω ανακοίνωσης, που εξέδωσε, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για τον τραυματισμό του 22χρονου Ηρακλειώτη. Όπως υπογραμμίζεται, στην ίδια ανακοίνωση, τέτοια περιστατικά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα άρτιας εκπαίδευσης των ένστολων.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου εύχεται και ελπίζει την ταχεία ανάρρωσή του 22χρονου και συμπαραστέκεται στην οικογένειά του. Δηλώνει πεπεισμένη ότι, η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε βάθος το τραγικό αυτό περιστατικό καταλογίζοντας τις ευθύνες, όπου υπάρχουν, όπως άλλωστε αναμένει ότι, θα πράξει και η φυσική ηγεσία στην ΕΔΕ, που ακολουθεί.

    "Τέτοιου είδους περιστατικά δυστυχώς, με τον πλέον τραγικό τρόπο, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της άρτιας εκπαίδευσης από τις παραγωγικές Σχολές των ένστολων, που καλούνται να υπηρετήσουν στα Σώματα Ασφαλείας καθώς και τη συστηματική συνέχιση της εκπαίδευσης δια βίου, που επισημαίνονται διαρκώς μονότονα από το συνδικαλιστικό κίνημα των Αστυνομικών", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Ανοιγμα Καραμανλή προς όλους τους ψηφοφόρους

    6/12/2003 4:35:00 μμ

    Το άνοιγμα του προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Μενίδι. Ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι το κόμμα του έχει αφήσει πίσω τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα καθημερινά προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι έχει περάσει οριστικά η εποχή των υποσχέσεων ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο.

    ''Δεν είναι ώρα για ανοίγματα τακτικής, αλλά είναι ώρα για να ανοίξουμε την καρδιά μας και να απλώσουμε τα χέρια σε όλους τους Έλληνες. Ζητάμε την εμπιστοσύνη ακόμη κι εκείνων που δεν μας ψηφίζουν. Διότι, για να κάνουμε μεταρρυθμιστικό έργο χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη όλων και όχι απαραίτητα τη συμφωνία τους. Μπορεί να διαφωνούμε πολιτικά, αλλά δεν μισούμε ο ένας τον άλλο και μπορούμε να συμπέσουμε σε στόχους, όπως για παράδειγμα να μπορούν όλα τα ελληνόπουλα επιτέλους να πηγαίνουν σχολείο το πρωί''.

    Εδωσε έμφαση στα προβλήματα του πολίτη

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανεργία, στα προβλήματα υποδομής και στο κακό οδικό δίκτυο και επισήμανε ότι πολλά σχολεία του δήμου έχουν προβλήματα.

    Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για ολιγωρία, γιατί όπως είπε, αντιμετωπίζει με κραυγαλέα αδιαφορία το γεγονός ότι περίπου 2.500 οικογένειες, δικαιούχοι αποζημιώσεων από την απαλλοτρίωση των εκτάσεων για το ολυμπιακό χωριό δεν έχουν πάρει ακόμη τα λεφτά τους.

    Η ΝΔ, είπε, δεσμεύεται ότι, αν μέχρι τις εκλογές δεν έχει λυθεί το θέμα να στελεχώσει επαρκώς την αρμόδια επιτροπή και να επισπεύσει τη διαδικασία.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα εργατικά ατυχήματα στο ολυμπιακό χωριό, σημειώνοντας ότι οι πέντε θάνατοι εργατών είναι τραγικό και απαράδεκτο γεγονός για μια σύγχρονη κοινωνία.

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε καταυλισμό παλιννοστούντων και δεσμεύτηκε για μέτρα που θα προβλέπουν την οικονομική και κοινωνική ένταξή τους και θα εξασφαλίζουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

    Μιλώντας για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η αντιμετώπισή του μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά δεν επιτρέπεται στην πολιτεία να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι χρήστες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και να παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση και στην πρόληψη για να θωρακιστεί η κοινωνία και να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ δήλωσε ότι είναι καλό το ότι ο κ. Καραμανλής "θυμήθηκε, έστω και το 2003, ότι οι Ελληνες δεν χωρίζονται".

    Όμως, παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας, "μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές για ότι εξυπηρετεί ο καθένας. Εκείνος αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, τις κρύβει, γιατί ξέρει ότι οι δικές του πολιτικές δεν εξυπηρετούν τον πολίτη, αλλά μόνο τα μεγάλα συμφέροντα".

    [03] Ανασκευάζει τις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος

    6/12/2003 1:40:00 μμ

    Ακόμα ένα βήμα υπαναχώρησης από τις πρόσφατες δηλώσεις του περί Τουρκίας έκανε από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Κατά το σημερινό του κήρυγμα στον Αγιο Νικόλαο Χαλανδρίου τόνισε ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται όλους τους λαούς ανεξαρτήτως της θρησκείας, όπως και τη γείτονα χώρα". Υπογράμμισε ότι είναι επιθυμητός ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένες αντιλήψεις οι οποίες δεν είναι δημοκρατικές: "θέλουμε μια δημοκρατική Τουρκία ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί" κατέληξε ο κ. Χριστόδουλος. Στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αναφέρθηκε και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από τα Μύρα της Λυκίας, λέγοντας πως οι γείτονες λαοί θα πρέπει να ζουν με ομόνοια και ειρήνη. Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην εκκλησιαστική κρίση λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το προπύργιο της ενότητας των Εκκλησιών και των λαών, έστω και αν δέχεται ενίοτε από θυγατέρες Εκκλησίες "αντί του μάνα χολή". Στο μεταξύ, αγνοια ή ουδετερότητα στη διαμάχη για το θέμα της εκλογής νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της V-PRC, για την εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή".

    Ποιος έχει δίκιο τελικά;

    Ωστόσο, από όσους τοποθετούνται, περισσότεροι εκτιμούν ότι "δίκιο" έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, από όσους ότι "δίκιο" έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Συγκεκριμένα, στην ερώτηση "με βάση αυτά που γνωρίζετε ή έχετε ακούσει, ποιος πιστεύετε ότι έχει δίκιο, ο Αρχιεπίσκοπος ή ο Πατριάρχης;" το 27,2% απαντούν "ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος", το 12,7% "ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος", το 18,9% "ούτε ο ένας - ούτε ο άλλος", το 9,8% "και οι δύο", και το 31,4% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν.

    Τα ως άνω ποσοστά διαφοροποιούνται -υπέρ του κ. Χριστοδούλου- στο τμήμα των ερωτηθέντων που εκκλησιάζονται. Έτσι, δίκιο στον Αρχιεπίσκοπο δίνουν το 36% των εκκλησιαζόμενων (20,8% οι μη εκκλησιαζόμενοι), στον Πατριάρχη το 11,8% (13,4%), ούτε στον έναν - ούτε στον άλλον το 14,9% (21,8%), και στους δύο το 10,2% (9,5%) ενώ δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν το 27,1% (34,5% των μη εκκλησιαζόμενων).

    Ειδικότερα, οι εκκλησιαζόμενοι του νομού Θεσσαλονίκης πιστεύουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει δίκιο σε μεγαλύτερο βαθμό, από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα (36,5% υπέρ Αρχιεπισκόπου, 7% υπέρ Πατριάρχη, 17,3% ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, 14,6% και οι δύο, ενώ το 24,7% δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ). Ο Πατριάρχης υπερτερεί μόνο στη νήσο Κρήτη (14,9% έναντι 13%), ωστόσο εκεί εμφανίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων απαντούν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος (42,9%). Δίκιο και στους δύο δίδει 10,9% των ερωτηθέντων στην Κρήτη ενώ ΔΓ/ΔΑ δηλώνει το 18,3%.

    Τέλος, με βάση την κομματική τους προτίμηση, το 21,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 47,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ δίνουν δίκιο στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ μικρότερα ποσοστά (17,8% ΠΑΣΟΚ και 9,3%) δίδουν δίκιο στον Πατριάρχη.

    Η έρευνα της V-PRC πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2003 σε 1.749 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα πλην των νήσων του Αιγαίου και του Ιονίου.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ηπιότερο το νέο κήρυγμα Χριστόδουλου

    [04] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για επίσκεψη Σημίτη στο ΙΚΑ

    6/12/2003 6:20:00 μμ

    Νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ προκαλεί η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στα δυο υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Καλλιθέα και τον Κεραμεικό. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για επικοινωνιακά τρικ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο κ. Σημίτης οφείλει αμέσως να αναζητήσει αυτούς που ευτέλισαν το θεσμό του Πρωθυπουργού, αν όντως δεν είχε ο ίδιος γνώση για τα στημένα τηλεφωνήματα του ΙΚΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στα σχόλια αυτά, τόνισε ότι η γραμμή 184 που λειτουργεί στο ΙΚΑ εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους του Ιδρύματος, ώστε να μην ταλαιπωρούνται για να κλείσουν ραντεβού με γιατρό του ΙΚΑ. Ο κ. Πρωτάπαπας κάλεσε όποιον το αμφισβητεί να πάρει τηλέφωνο και να δοκιμάσει.

    [05] Την Δευτέρα οι αποφάσεις για την πολύκροτη δίκη

    6/12/2003 11:50:00 πμ

    Το πρωί της Δευτέρας και έπειτα από συσκέψεις,διάρκειας δύο εβδομάδων, μεταξύ των δικαστών, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα κάνει γνωστή την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή όχι των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Σημειώνεται ότι το αποδεικτικό υλικό που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο συγκεντρώθηκε, μέσα σε χρονικό διάστημα 8,5 μηνών και σε 162 συνεδριάσεις, διάρκειας 1000 περίπου ωρών.

    [06] Τσερτικίδης: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν

    6/12/2003 11:40:00 πμ

    Οι έρευνες για την υπόθεση της 17Ν συνεχίζονται. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Τσερτικίδης απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Β΄Αθηνών Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης. Ο υφυπουργός είπε ότι με τη σύλληψη 19 μελών της 17Ν επετεύχθη η εξάρθρωσή της και πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι η δραστηριότητά της γενικά έχει λάβει τέλος. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι έρευνες για την υπόθεση αυτή συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με υπευθυνότητα.

    Η ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη βασίστηκε στις πρόσφατες δηλώσεις στον Τύπο του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Φώτη Νασιάκου, ο οποίος έκανε λόγο για μέλη της ''17Ν'', που έδρασαν περιφερειακά κατά περιόδους και που δεν έχουν συλληφθεί. Σημειώνεται ότι ο κ. Νασιάκος είχε διευκρινίσει ότι η ''17Ν'' κατά την πεποίθησή του δεν είναι "ζώσα οργάνωση", όμως οι φάκελοί της είναι ανοικτοί και οι έρευνες συνεχίζονται.

    Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης μετέφερε αυτό "που ακούγεται", δηλαδή ότι η δήλωση του αρχηγού της ΕΛΑΣ σημαίνει "κλείσιμο του ματιού στην έδρα που δικάζει", ώστε να προσέξει τι θα αποφασίσει.

    Δεν μπορεί να λέει ο αρχηγός της αστυνομίας ότι υπάρχουν ασύλληπτα μέλη. Εάν δεν τους ξέρετε, πως ρίχνετε αυτό το πυροτέχνημα, αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Οι αρχές εξετάζουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν στην υπόθεση, ενώ κάθε ανακριτικό και ερευνητικό στοιχείο που προέκυψε μέχρι σήμερα, έχει τεθεί υπόψη των αρμόδιων δικαστικών αρχών, ήταν η απάντηση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Επίσης, τόνισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα συνεργασίας με ξένες αρχές "πόσο μάλλον επέμβαση αυτών στο έργο των ελληνικών αρχών".

    Κάθε άλλη διάσταση στη συνέντευξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ "δεν μας είναι καθόλου κατανοητή" πρόσθεσε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.

    [07] Αφγανιστάν: 'Εκρηξη στο κέντρο της Κανταχάρ

    6/12/2003 12:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δώδεκα άτομα τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί από έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Κανταχάρ, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την αστυνομία ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κρυμμένος σε ποδήλατο, που είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σταυροδρόμια της πόλης, στη στρογγυλή πλατεία Σαχιντάν Σόκ. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται κανείς ξένος υπήκοος, ή στρατιώτης, διακομίστηκαν στα νοσοκομεία. Από την έκρηξη καταστράφηκαν πέντε καταστήματα, ενώ θρυμματίσθηκαν και τα τζάμια πολλών δεκάδων κτηρίων σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

    [08] Βραζιλία: Αθωώθηκε η επικεφαλής σατανιστικής αίρεσης

    6/12/2003 12:39:00 μμ

    Η Βαλεντίνα ντε Αντράντε

    Δικαστήριο της Βραζιλίας αθώωσε τη φερόμενη ως ηγέτιδα μιας σατανιστικής αίρεσης η οποία κατηγορούνταν για ακρωτηριασμούς και δολοφονίες μικρών αγοριών σε μια απομακρυσμένη πόλη του Αμαζονίου. Η απόφαση -με ψήφους έξι έναντι ενός- προκάλεσε μεγάλη ταραχή μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς οι οικογένειες των θυμάτων διαμαρτύρονταν έντονα, ενώ η ίδια η κατηγορούμενη, Βαλεντίνα ντε Αντράντε, λιποθύμησε και χρειάστηκε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι συνήγοροι της 72χρονης Αντράντε, δεν έκαναν καμία δήλωση, όμως οι δικηγόροι των θυμάτων είπαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση.

    Αντιμετώπιζε κατηγορίες για δολοφονίες τριών αγοριών

    Η Αντράντε, που θεωρείται εξέχον μέλος της βραζιλιάνικης κοινωνίας, κατηγορούνταν για τις δολοφονίες τριών αγοριών και τον ευνουχισμό δύο άλλων στην πόλη Αλταμίρα, στο διάστημα από το 1989 ως το 1993. Φέρεται δε ως επικεφαλής μιας αίρεσης γνωστής με την ονομασία Ανώτατη Οικουμενική Συμμαχία.

    Ο συνήγορός της, Αρνάλντο Μπουσάτο Φίλιο, παρουσίασε στο δικαστήριο έγγραφα, μεταξύ των οποίων και ένα από τις αστυνομικές αρχές της πολιτείας Παράνα, που αποδείκνυαν ότι η γυναίκα δεν βρισκόταν στην Αλταμίρα, όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

    Οι κατήγοροι της ωστόσο έδειξαν στο δικαστήριο ένα βίντεο, όπου ο σύζυγος της Αντράντε λαμβάνει ένα όπλο ως δώρο και η ίδια ακούγεται να λέει ότι ''έχει χρυσές σφαίρες για να σκοτώνεις τα μικρά βαμπίρ''.

    Μια οργάνωση που αντιπροσωπεύει τα θύματα υποστηρίζει ότι η Αντράντε είχε έρθει σε επαφή με ένα μέντιουμ που της είπε ότι τα αγόρια που γεννήθηκαν μετά το 1981 είναι δαιμονισμένα.

    Αλλα τέσσερα άτομα - μεταξύ των οποίων και δύο γιατροί - που κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές από 35 ώς 77 χρόνια κάθειρξης.

    Οι οικογένειες των θυμάτων υποστηρίζουν ότι τα θύματα ήταν συνολικά 19 αγόρια ηλικίας από 8 έως 13 ετών που απήχθησαν, βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν στην Αλταμίρα. Στο δικαστήριο πάντως δεν εξετάστηκαν όλες αυτές οι υποθέσεις λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

    [09] ΗΠΑ: Χάθηκαν στα παγωμένα νερά Κουβανοί λαθρομετανάστες

    6/12/2003 12:22:00 μμ

    Σκάφος της ακτοφυλακής

    Ενας νεαρός άνδρας, που εντοπίστηκε στις αρχές της εβδομάδας στη θάλασσα, στα ανοιχτά του Μαϊάμι, πιστεύεται ότι είναι ο μοναδικός επιζών από μια ομάδα έντεκα Κουβανών, το σκάφος των οποίων βυθίστηκε ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές των ΗΠΑ. Ο 24χρονος λαθρομετανάστης επαναπροωθήθηκε στην Κούβα την Παρασκευή, μαζί με άλλους 16 συμπατριώτες του.

    Βρέθηκε μόνο ένα πτώμα, αγνοοείται η τύχη άλλων εννέα ανθρώπων

    Ανδρες της ακτοφυλακής είχαν διασώσει τον Κουβανό, ο οποίος επέπλεε κρατημένος από δυο λάστιχα, την περασμένη Δευτέρα όμως το επεισόδιο αυτό έγινε γνωστό μόλις χτες.

    Ο νεαρός δήλωσε στις αρχές ότι είχε φύγει από την πόλη Ματάνσας της Κούβας στις 27 Νοεμβρίου, μαζί με άλλα 10 άτομα. Το πλοιάριο τους, όμως, βυθίστηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σκάφη της ακτοφυλακής ερεύνησαν την περιοχή, όπου φέρεται να έγινε το ναυάγιο και εντόπισαν ένα πτώμα την Τετάρτη. Ολοι οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες αγνοούνται και πιστεύεται ότι πιθανότατα είναι νεκροί.

    Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, οι Κουβανοί που προσπαθούν να φτάσουν παράνομα στις ΗΠΑ επαναπατρίζονται στην περίπτωση που εντοπιστούν και συλληφθούν στη θάλασσα, πριν πατήσουν στη στεριά. Αν καταφέρουν να φτάσουν στην ακτή συνήθως τους επιτρέπεται να παραμείνουν στη χώρα.

    Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, τουλάχιστον 200 λαθρομετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή της Φλόριντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    [10] Συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του Ιράκ στην Ουάσινγκτον

    6/12/2003 4:47:00 μμ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, η σύζυγός του Λόρα και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα παρακολουθήσουν στις 9 Δεκεμβρίου τη συναυλία που θα δώσει η συμφωνική ορχήστρα του Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μοχάμεντ Αμίν Εζάτ. Τους Ιρακινούς μουσικούς θα συνοδεύσει η αμερικανική συμφωνική ορχήστρα, με διευθυντή τον Λέοναρντ Σλάτκιν και σολίστ το διάσημο τσελίστα Γιο-Γιο Μα. Η ιρακινή ορχήστρα, που αποτελείται από 63 μουσικούς, έδωσε την πρώτη της συναυλία μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν τον περασμένο Ιούνιο.

    [11] Αγνωστοι σκότωσαν συνεργάτη του Σαντάμ

    6/12/2003 2:57:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σκοτώθηκε σήμερα στην κατοικία του ο πρώην διευθυντής της αστυνομικής ασφάλειας της Βαγδάτης υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, στρατηγός Χάλαφ Αλ-Αλούς. Tέσσερις άγνωστοι εισέβαλαν στην κατοικία του 50χρονου στρατηγού, στη συνοικία Γιαρμούκ και τον πυροβόλησαν, και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, όπως δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο, ο Ουίσαμ Ιντάνε, ο οποίος εργαζόταν την ώρα εκείνη. Ο στρατηγός Χάλαφ ήταν υπεύθυνος για τη δυτική όχθη του Τίγρη στη Βαγδάτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 December 2003 - 18:11:42 UTC