Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φανάρι: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Θρονικής Εορτής
  • [02] Στεφανόπουλος: ''Με την Ολυμπιάδα θα δώσουμε τις απαντήσεις''
  • [03] Νασιάκος: ''Η Ελλάδα θωρακίζεται''
  • [04] Πολύνεκρο τροχαίο στα Μουδανιά
  • [05] Πολιτική εκδήλωση με πρωτοβουλία ΔΗΚΚΙ
  • [06] Ανακοίνωση Παπαθεμελή για ίδρυση νέου κόμματος
  • [07] Διάψευση Ελλήνων αξιωματούχων για το Baltic Sky
  • [08] Σχέδιο νόμου για τον περιφερειακό Τύπο
  • [09] Εκτός κινδύνου το ζεύγος Σουφλιά
  • [10] ΑΕΚΑ: Ομόφωνη έγκριση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ
  • [11] Σαρόν: Δεν δέχομαι συνάντηση υπό προϋποθέσεις
  • [12] Δημοσιοποιείται η ''Πρωτοβουλία της Γενεύης''
  • [13] Υπόπτους για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη παρέδωσε η Συρία
  • [14] Κονγκό: Κατέπεσε αεροσκάφους - 22 νεκροί
  • [15] Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
  • [16] Από το ''κίτρινο'' στο ''πορτοκαλί'' η Γαλλία τα Χριστούγεννα
  • [17] Παραβίαση Αμερικανού στρατιώτη στη βάση Γκουαντάναμο
  • [18] Πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά ΗΠΑ και συμμάχων τους
  • [19] Κυβερνητικό Συμβούλιο: ''Ο λόγος στο λαό''
  • [20] CIA: Ελλιπής η πληροφόρηση για το ιρακινό οπλοστάσιο
  • [21] Ερωτηματικά Ισπανικού Τύπου για την χθεσινή επίθεση
  • [22] EURO 2004: Στον Α' όμιλο η Ελλάδα
  • [23] Στα χέρια του Μαρκ Φιλιππούση το Davis Cup
  • [24] Με 3-0 επικράτησε ο Παναθηναϊκός του ΠΑΟΚ
  • [25] Μπάσκετ: Α1 ανδρών
  • [26] Με 2-1 επικράτησε ο Ολυμπιακός του Πανιωνίου
  • [27] Μεγάλη νίκη του Πανηλειακού με 1-0 επί της ΑΕΚ
  • [28] Νίκη της Χαλκηδόνας επί του 'Αρη με 2-1
  • [29] Ισόπαλη η αναμέτρηση Προοδευτικής - Ιωνικού
  • [30] Ισοπάλες Ξάνθη - Καλλιθέα με 1-1
  • [31] Επικράτησε ο Ηρακλής του Ακράτητου με 2-1
  • [32] Μόντρεαλ: Ανοιξε καφέ... ''Στης Μαριχουάνας''

    [01] Φανάρι: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Θρονικής Εορτής

    30/11/2003 7:31:00 μμ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αλλά και αναφορές - έμμεσες και άμεσες - στην εκκλησιαστική κρίση, εορτάσθηκε και φέτος στο Φανάρι η εορτή του Αγίου Ανδρέου, Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η λειτουργία στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου έγινε παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ως εκπροσώπου της Ελληνικής κυβερνήσεως, αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κρήτης, και τριών μητροπολιτών από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, περιστοιχιζόμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και μητροπολίτες των εκκλησιών της Κρήτης και της Ελλάδος, και δυο εκπροσώπους του Πατριαρχείου Γεωργίας, τέλεσε την λειτουργία που παρακολούθησε πλήθος προσκυνητών από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, και από άλλες χώρες. Συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Κύριλλος , Ιεραπίτνης, κ. Ευγένιος, και Ρεθύμνου Ανθιμος, καθώς και οι μητροπολίτες Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομος, Ηλείας, κ. Γερμανός και Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβος.

    Ευθείες βολές μητροπολίτη Ζακύνθου

    "Το 'μη λιθοβολείτε το Φανάρι' θα πρέπει να λέγεται καθημερινώς, όπως το 'Πάτερ Ημών'", είπε την Κυριακή ο μητροπολίτης Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομος, από το Φανάρι.

    "Φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι ικανό να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους τροχιά από την ώρα που ο εγωισμός έχει αντικαταστήσει την ειλικρίνεια και την ταπείνωση με τον σεβασμό στα θέσμια", είπε ο μητροπολίτης Ζακύνθου, αναφερόμενος στα "γεγονότα που συνταράσσουν τις σχέσεις των δυο εκκλησιών και που δεν είναι καθόλου ευχάριστα", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. "Έχω επιδιώξει πολλές φορές να βοηθήσω στη λύση, άλλοτε με δυναμισμό και με επιχειρήματα, και άλλοτε με έκκληση και με ταπείνωση".

    Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την ενότητα της χριστιανικής Εκκλησίας υποδεχόμενος αντιπροσωπεία του Βατικανού που συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Έμμεση αναφορά στην εκκλησιαστική κρίση θεωρήθηκαν άλλωστε και πολλές παρατηρήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου στην προσφώνησή του στην αντιπροσωπεία του Βατικανού.

    ''Το πλέον λυπηρόν της μεγάλης διασπάσεως των χριστιανών είναι ότι η πλειονότης αυτών δεν αισθάνεται το γεγονός τούτο ως πτώσιν και ως πρόσκλησιν δια μετάνοιαν και αποκατάστασιν της ενότητος, αλλά ως μίαν αποδεκτήν κατάστασιν, υπέρ της νομιμοποιήσεως της οποίας επιστρατεύονται θεωρίαι και επιχειρήματα, ενθυμίζοντα το ψαλμικόν 'προφασίζεσθαι προφάσεις εν αμαρτίαις''', ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε και στη βαριά ατμόσφαιρα που έχουν προκαλέσει οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    "Η Κωνσταντινούπολη ψάχνει να ξαναβρεί την ανάσα της ζωής της και την εμπιστοσύνη της", είπε και τόνισε ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όντας το κέντρο της Ορθοδοξίας, μπορεί να εμπνεύσει σε αυτή την κατεύθυνση και να βοηθήσει με τη δική του συμβολή, σ΄αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για ειρήνη, ανάπτυξη, δημοκρατία και ευημερία".

    "Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, σε μια μεγάλη και πολύ σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, στη γιορτή του Αγίου Ανδρέου ο οποίος ίδρυσε την Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη", ανέφερε ο ίδιος.

    [02] Στεφανόπουλος: ''Με την Ολυμπιάδα θα δώσουμε τις απαντήσεις''

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 5:51:00 μμ

    ''Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια πρόκληση για όλη την Ελλάδα. Η πρόκληση κυρίως θα παιχθεί στην Αθήνα. Εκεί θα δώσουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα και τους υπαινιγμούς οι οποίοι διατυπώνονται εκάστοτε εναντίον της χώρας μας και της δυνατότητάς της να οργανώσει ένα τόσο σημαντικό και παγκόσμιο γεγονός, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε''. Τη δήλωση αυτή έκανε την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Πατρέων, Ανδρέα Καράβολα, κατά το επίσημο γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο για την επέτειο της μνήμης του πολιούχου των Πατρών, Αγίου Ανδρέου. Το Σάββατο, ο κ. Στεφανόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, δήλωσε ότι η πολιτική περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

    ''Με τη συμμετοχή όλων μας''

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις προετοιμασίες που γίνονται στην Πάτρα, η οποία θα φιλοξενήσει μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων και ετοιμάζεται να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006.

    "Χάσαμε ως πόλη τους Μεσογειακούς Αγώνες", είπε ο Πρόεδρος, "αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που ασχολήθηκαν με αυτή την υπόθεση και ιδίως τον κ. Ανδρέα Φούρα που κατέβαλε σημαντικές και εργώδεις προσπάθειες. Είχαμε μια ατυχία, αλλά έχουμε μπροστά μας άλλες δυνατότητες. Πρέπει να ετοιμαστούμε για την τοπική πρόκληση των δύο σημαντικών γεγονότων".

    Απευθυνόμενος στο δήμαρχο, ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν η επιτυχία αυτών των διοργανώσεων.

    "Χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Τα πράγματα βαίνουν καλά και επιτυγχάνονται οι σκοποί τους όταν συμμετέχουν όλοι. Και όχι μόνο όταν κάνουμε κριτική όλοι έναντι εκείνων που έχουν τις ευθύνες", ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος και τόνισε ότι "οι πολίτες της Πάτρας έχουν υποχρεώσεις. Αυτή είναι μια από τις σημαντικές διαφορές που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και των πολιτών άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Υπάρχει διαφορά νοοτροπίας. Εκείνοι έχουν επιτύχει να συμμετέχουν υπεύθυνα ως πολίτες έχοντας γνώση των δικαιωμάτων τους και των υποχρεώσεών των".

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος οι Ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν με αλληλεγγύη τις υποχρεώσεις απέναντι στους συμπολίτες τους, το κράτος και τους δήμους. "Εμείς δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο. Ίσως οφείλεται στην ιστορία μας, το μεσογειακό μας χαρακτήρα και άλλους λόγους. Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία. Να γίνουμε από θεατές δρώντα πρόσωπα", ανέφερε ο ίδιος.

    [03] Νασιάκος: ''Η Ελλάδα θωρακίζεται''

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 2:24:00 μμ

    Υπάρχουν μέλη της ''17Ν'' που έδρασαν περιφερειακά κατά περιόδους και δεν έχουν συλληφθεί. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο ''ΒΗΜΑ'' της Κυριακής ο αρχηγός της Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος. Επίσης, προσθέτει ότι η ''17Ν'' κατά την πεποίθησή του δεν είναι ζώσα οργάνωση, όμως οι φάκελοί της είναι ανοιχτοί και οι έρευνες συνεχίζονται. Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Νασιάκος επεσήμανε ότι η Ελλάδα θωρακίζεται για να αποτρέψει και χειρότερα σενάρια από αυτό της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει στο σχεδιασμό της ολυμπιακής ασφάλειας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας, αναφερόμενος ειδικά στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλώνει ότι δεσμεύεται ότι θα αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τις ολυμπιακές πόλεις και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    [04] Πολύνεκρο τροχαίο στα Μουδανιά

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 11:12:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο οικογένειες ξεκληρίστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών. Στο τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων μία 15χρονη και ένα 3χρονο κοριτσάκι. Σοβαρά τραυματισμένο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης άλλο ένα ανήλικο αγοράκι. Νεκροί ανασύρθηκαν ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου Νικόλαος Ατματζίδης, 42 ετών, και η 15χρονη κόρη του, Έφη, ενώ τραυματισμένος μεταφέρθηκε ο οκτάχρονος γιος του. Από το δεύτερο αυτοκίνητο, έχασαν τη ζωή τους ο 56χρονος οδηγός Αλέξανδρος Κόνιαλης, η σύζυγός του Αργυρώ και η 3χρονη Αργυρώ Μητελούδη, που επέβαινε σ' αυτό. Το δυστύχημα οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Τροχαίας, στην ολισθηρότητα του δρόμου λόγω της βροχής. Τα αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν τα μέλη των δύο οικογενειών, συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά στο 59ο χλμ. της εθνικής και στη συνέχεια το ένα απ' αυτά συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο από την αντίθετη κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, τέταρτο αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο προπορευόμενο που είχε συγκρουστεί.

    [05] Πολιτική εκδήλωση με πρωτοβουλία ΔΗΚΚΙ

    30/11/2003 9:44:00 μμ

    Με πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη πόλη της Λάρισας πολιτική εκδήλωση με θέμα "Εκλογικός νόμος και ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος". Στην εκδήλωση, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, και κατόπιν σχετικής προσκλήσεως παρέστησαν και έκαναν εισηγήσεις εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Επιπλέον, παρέστησαν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων του Νομού της Λάρισας, αλλά και πολλοί πολίτες.

    Στόχος η ίδρυση τρίτου προοδευτικού πόλου εξουσίας

    Μετά από διάλογο που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των ανωτέρω, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να ιδρυθεί εδώ και τώρα ο τρίτος προοδευτικός πόλος εξουσίας ενάντια στο νεοφιλελεύθερο δικομματικό σύστημα, από όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις, προσωπικότητες και πολίτες, προκειμένου και με την καθιέρωση της γνήσιας απλής αναλογικής "να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα αλλά και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις αναγκαίες πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της χώρας, που να υπηρετεί τον εργαζόμενο λαό αλλά και τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας στη βάση μιας δίκαιης κατανομής του εθνικού εισοδήματος και με κοινωνική συνοχή".

    Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ διατύπωσαν τη θέση ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι πολιτικές προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί αυτός ο τρίτος πόλος εξουσίας.

    Κατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι αν δεν προσέλθουν εδώ και τώρα οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων ώστε μαζί με τις άλλες προοδευτικές κινήσεις να συγκροτηθεί πριν τις εκλογές αυτός ο τρίτος πόλος, η ευθύνη τους θα είναι μεγάλη απέναντι στο προοδευτικό λαϊκό κίνημα.

    Για το ΔΗΚΚΙ η ίδρυση του τρίτου προοδευτικού πόλου εξουσίας "αποτελεί στρατηγικό στόχο ο οποίος δεν έχει ημερομηνία λήξης".

    [06] Ανακοίνωση Παπαθεμελή για ίδρυση νέου κόμματος

    30/11/2003 4:30:00 μμ

    Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε την Κυριακή και επισήμως ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέλιος Παπαθεμελής. Ο τίτλος και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο πολιτικό φορέα, θα ανακοινωθούν εν καιρώ, είπε ο βουλευτής, παρουσιάζοντας ορισμένες από τις βασικές αρχές που θα διέπουν το κόμμα του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Παπαθεμελής, με την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει "τους ανεκπροσώπητους" και να υπερασπιστεί "τους ανυπεράσπιστους, τους ανέργους, τους φτωχούς, τους νεόπτωχους και τους εν γένει αδύνατους του συστήματος". "Ο καθένας πρέπει να ξέρει ο ύψος του", σχολίασε για την κίνηση Παπαθεμελή ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης. Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα, δήλωσαν για το ίδιο θέμα ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    [07] Διάψευση Ελλήνων αξιωματούχων για το Baltic Sky

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/11/2003 4:03:00 μμ

    Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη με την κατάσχεση του πλοίου Baltic Sky, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 τόνοι εκρηκτικών, τον περασμένο Ιούνιο κοντά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, δηλώνουν κατηγορηματικά Έλληνες αξιωματούχοι. "Τα εκρηκτικά του πλοίου φυλάσσονται σε ασφαλές σημείο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα", δήλωσε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [08] Σχέδιο νόμου για τον περιφερειακό Τύπο

    30/11/2003 2:28:00 μμ

    Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου για τον περιφερειακό Τύπο και φιλοδοξία του Yπουργείου είναι να ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας. "Στόχος μας, είναι να αποβεί νόμος μακράς πνοής να έχει δηλαδή συνέχεια και ενότητα. Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για την ενημέρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του Τύπου της περιφέρειας και τη βιωσιμότητά του", τόνισε ο Υπουργός Τύπου.

    Ρουσσόπουλος: ''Η φιλοσοφία συναλλαγής με τα ΜΜΕ είναι ξένη για τη Ν.Δ''

    Ο υπουργός Τύπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο κατανομής της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ της περιφέρειας και τόνισε ότι το υπουργείο έχει διαπιστώσει πως το σχετικό ΠΔ είναι μεν σωστό αλλά δεν τηρείται.

    Δεν γίνεται σωστή κατανομή της διαφημιστικής καμπάνιας από τους διάφορους οργανισμούς κλπ.

    Έτσι με το νόμο 3166 που ψηφίστηκε προβλέπεται όλα τα υπουργεία να ενημερώνουν κατά μήνα το Υπουργείο Τύπου για το πως διέθεσαν τη διαφημιστική δαπάνη.

    "Σήμερα, έχουμε τις πρώτες αποδείξεις με θετικά αποτελέσματα. Ήδη έγιναν και οι δυο πρώτες συστάσεις. Έχουμε σημαντική αύξηση των εγκρίσεων το 2003 σε σχέση με πέρσι. Ως Υπουργείο, είμαστε ανοικτοί στις δικές σας προτάσεις και ζητάμε τη συμβολή σας να χτυπήσουμε τους μεσάζοντες, τους εργολάβους που λυμαίνονται τη "διαφημιστική πίτα", επεσήμανε ο κ. Πρωτόπαπας προς τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών εφημερίδων.

    Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Ρουσσόπουλος χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, καθώς αποτελούν ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων.

    "Η Πολιτεία οφείλει να τα προστατεύσει από παθογένειες. Η φιλοσοφία συναλλαγής με τα ΜΜΕ είναι ξένη για τη ΝΔ".

    Ο κ. Ρουσσόπουλος τάχθηκε υπέρ της κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει τους όρους της λειτουργίας τους. "Η ΝΔ, είπε, δεν διακρίνει τα ΜΜΕ ανάλογα με το χρώμα τους αλλά προσβλέπει την αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων".

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Θωμάς ζήτησε να υπάρξει αυτοκάθαρση στο χώρο και να ξεκαθαριστεί ποιες είναι εφημερίδες και ποια απλά έντυπα. Αυτό οφείλουν οι Ενώσεις Ιδιοκτητών να το αποφασίσουν.

    "Ο περιφερειακός Τύπος αποτελεί τον παλμογράφο της περιφέρειας γιατί παίζει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο. Και προς αυτή την κατεύθυνση ο τομέας της Παιδείας μπορεί να συμβάλει", τόνισε ο κ. Θωμάς.

    Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς και Εύβοιας Γ. Τσικλιφύσης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής και Σώτος Παιδάκης.

    Διάχυτη ήταν η θέληση των ιδιοκτητών για την ενότητα του χώρου.

    Αυτό επεσήμαναν τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Γραμματικάκης, όσο και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Λεωνίδας Βαρουξής και Σπύρος Δούκας, οι οποίοι μετείχαν στο προεδρείο των εργασιών του συνεδρίου.

    [09] Εκτός κινδύνου το ζεύγος Σουφλιά

    30/11/2003 2:15:00 μμ

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο ΚΑΤ ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς και η σύζυγός του Μαριάννα, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχαν το Σάββατο το βράδυ στην Αγία Παρασκευή. Και οι δύο φέρουν γενικευμένες θλάσεις στο θώρακα και στην κοιλιακή χώρα, ενώ ο κ. Σουφλιάς υπέστη και κατάγματα σε τρία πλευρά. Το ζεύγος Σουφλιά επισκέφθηκαν το βράδυ του Σαββάτου ο Κώστας Καραμανλής και άλλα στελέχη της ΝΔ, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Αναβολή αυριανού προγράμματος

    Από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, την ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Τομέα Υγείας- Πρόνοιας της Ν.Δ ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται, για λίγες ημέρες, η προγραμματισμένη για την Δευτέρα, παρουσίαση του Κυβερνητικού Προγράμματος της Ν.Δ. για την Υγεία.

    Λόγοι ηθικής τάξεως επιβάλλουν τη φυσική παρουσία του Γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Γ. Σουφλιά στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος Υγείας.

    [10] ΑΕΚΑ: Ομόφωνη έγκριση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ

    30/11/2003 10:29:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ομόφωνα εγκρίθηκε την Κυριακή από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΕΚΑ, η εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με παράλληλη διατήρηση της αυτονομίας της κίνησης, ενώ στην απόφαση αφήνονται σαφείς αιχμές εναντίον του ΣΥΝ για νεοκομμουνιστική μετάλλαξη. "Μέσα από αυτή τη συνεργασία η ΑΕΚΑ θα δώσει τη μάχη τόσο για την επιτυχία των ψηφοδελτίων συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη διακριτή κοινοβουλευτική εκπροσώπησή της, που θα της δώσει νέες δυνατότητες για αυτόνομη παρουσία και για σημαντικό ρόλο στις - σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρουσες - μετεκλογικές εξελίξεις", τονίζεται στην εγκριθείσα ομοφώνως πολιτική απόφαση της συνεδρίασης.

    Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι "το ατελές εκσυγχρονιστικό εγχείρημα στη χώρα, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν πρέπει να ολοκληρωθεί, να βαθύνει και να διευρυνθεί" και προστίθεται πως "αυτό θα γίνει δυνατόν μόνον αν μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του", ενώ "αν αντιθέτως διακοπεί πολλά από τα βήματα προόδου που έχουν συντελεσθεί θα υπονομευθούν ή θα ακυρωθούν".

    [11] Σαρόν: Δεν δέχομαι συνάντηση υπό προϋποθέσεις

    30/11/2003 11:14:00 μμ

    Αριέλ Σαρόν

    Aπέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, να αποδεχθεί οποιαδήποτε προϋπόθεση που θα μπορούσε να του θέσει ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Αχμέντ Κορέι, για να τον συναντήσει, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του Αριέλ Σαρόν. Το Σάββατο, ο Αχμέντ Κορέι ζήτησε να δεσμευθεί το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του φράκτη αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη πριν τη συνάντησή του με τον Σαρόν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ολότελα την πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής συνάντησης σε αντίθετη περίπτωση. Στο μεταξύ, στην αναβίωση του ειρηνευτικού σχεδίου "οδικός χάρτης" αποσκοπούν οι επαφές που ξεκίνησε το Σάββατο στη Μ. Ανατολή, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμάντ Κορέι. Από το πρωί της Κυριακής, ο κ. Μπερνς βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για συζητήσεις με την ισραηλινή ηγεσία, με κύριο ζητούμενο την πραγματοποίηση συνάντησης Κορέι-Σαρόν. Στο μεταξύ, έκρηξη σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στη Γάζα είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός Παλαιστινίου, μέλους της ισλαμικής Τζιχάντ.

    Κατά της ''Πρωτοβουλία της Γενεύης''

    Ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποίησε την Κυριακή τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξει την Πρωτοβουλία της Γενεύης, ενός ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή που θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα, τονίζοντας πως μία τέτοια κίνηση "θα ενθαρρύνει την τρομοκρατία".

    "Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ουάσιγκτον. Όμως θα πρέπει να γίνει σαφές πως η συνάντηση με εκείνους που πρόκειται να επιδωθούν σε έναν χορό γύρω από το 'χρυσό βόδι' στη Γενεύη συνιστά ένα μέγα σφάλμα, γιατί αυτό δεν μπορεί παρά να ενθαρρύνει την τρομοκρατία και να πλήξουν τον 'οδικό χάρτη'", τόνισε στέλεχος της προεδρίας της κυβέρνησης, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στις πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ να έχει συνάντηση με τους φορείς της πρωτοβουλίας της Γενεύης (ανέντακτες προσωπικότητες από το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους).

    "Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σε ορισμένες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι αυτής της πρωτοβουλίας, που έκριναν καλό να υπογράψουν συμφωνία με ξένα στοιχεία, χωρίς να διαθέτουν καμμία επίσημη εξουσιοδότηση, θα είχαν διωχθεί δικαστικά", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Στο μεταξύ, περίπου 300 διαδηλωτές εμπόδισαν την Κυριακή μία παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να αναχωρήσει από τη Γάζα για να συμμετάσχει στην τελετή για την αυριανή έναρξη της πρωτοβουλίας της Γενεύης, ενός ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές, που επικαλούνταν την οργάνωση "Εθνικές και Ισλαμικές Δυνάμεις", η οποία συσπειρώνει όλες τα παλαιστινιακά κινήματα, όπως τη Τζιχάντ, τη Χαμάς, τη Φατάχ, προσπάθησαν να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία με τους αξιωματούχους να μετακινηθεί μέσω της Ράφα, του οδικού κόμβου μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ιδίως δύο στελέχη της Παλαιστινιακής Δημοκρατικής Ένωσης, ενός κινήματος αποχωρησάντων από το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (FDLP), το οποίο ιδρύθηκε από τονκ πρώην υπουργό Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος διευθύνει τις διαπραγματεύσεις με ανέντακτες ισραηλινές προσωπικότητες για την πρωτοβουλία της Γενεύης.

    Το κείμενο αυτής της πρωτοβουλίας ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης: το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τους παλαιστινίους πρόσφυγες, καθώς και τη χάραξη των συνόρων.

    Την πρωτοβουλία έχουν καταδικάσει οι ριζοσπαστικές παλαιστινιακές ομάδες, όπως οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, μίας νεφελώδους οργάνωσης που σχετίζεται με τη Φατάχ, και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ένοπλος κλάδος της Χαμάς.

    Επιφυλάξεις στρατηγού Γιααλόν

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χααρέτζ", οι Ισραηλινοί αξιωματικοί πρόσφατα επέκριναν το τελεσίγραφο που επέδωσε ο Σαρόν στον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Αχμέντ Κορέι, απειλώντας τον να προβεί σε μονομερείς αποχωρήσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη στην περίπτωση που διαιωνισθεί το αδιέξοδο στην διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης.

    Κατά την ίδια πηγή, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατηγός Μοσέ Γιααλόν εξέφρασε ιδιωτικά τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τη μονομερή αποχώρηση από τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, κοντά στη Γάζα. Ο ίδιος εκτιμά πως η επικείμενη εκκένωση των οικισμών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μόνο στο πλαίσιο μίας συνολικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, ελλείψει της οποίας θα ευνοείτο η αναζωπύρωση της αντι-ισραηλινής βίας.

    Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιααλόν τάχθηκε υπέρ των χειρονομιών που θα επιτρέψουν στον Κορέι να παγιώσει την εξουσία του και θα ενθαρρύνουν τον σχηματισμό μίας παλαιστινιακής ηγεσίας εναλλακτικής του Παλαιστινίου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο Γιαλόν κι άλλοι στρατιωτικοί έχουν προτείνει κυρίως την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης, την άρση των οδοφραγμάτων, και τη λήψη μέτρων ανθρωπιστικής φύσεως που θα διευκολύνουν τις βιοτικές συνθήκες στα κατεχόμενα εδάφη.

    Σχετική είδηση:

    Ισραήλ: Σκληρή γλώσσα κατά του Κόφι Αναν

    [12] Δημοσιοποιείται η ''Πρωτοβουλία της Γενεύης''

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 11:00:00 μμ

    Παρουσία ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας - της μοναδικής από εθνικό κοινοβούλιο της Ε.Ε. - δημοσιοποιείται τη Δευτέρα στην Ελβετία το σχέδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή "Πρωτοβουλία της Γενεύης", το οποίο κατήρτισαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολιτικοί. Στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας αυτής, που επιδιώκει να ενδυναμώσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, θα παραστούν, μαζί με την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και πλέον τον 1.000 προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, οι βουλευτές, Κ. Παπούλιας, Ελ. Βερυβάκης, Π. Τατούλης και Ι. Στεργίου, ο Ευρωβουλευτής, Στ. Κόρακας, καθώς και ο πρέσβης, Αλέξανδρος Ρόντος, εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η λεγόμενη και ''Συμφωνία της Γενεύης'', που έχει αγκαλιαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, αποτελεί πρωτοβουλία γνωστών για την προηγούμενη συμβολή τους σε ανάλογες προσπάθειες προσωπικοτήτων, όπως ο Γιόσι Μπέιλιν και ο Γιάσερ Ράμπο. Την πλήρη υποστήριξή του στην "Πρωτοβουλία της Γενεύης" εξέφρασε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

    ''Επιτροπής Υποστήριξης στην Πρωτοβουλία της Γενεύης''

    Τη συγκρότηση "Επιτροπής Υποστήριξης στην Πρωτοβουλία της Γενεύης" αποφάσισαν ελληνικές φιλειρηνικές και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που εκπροσωπήθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσαν στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, ο ΣΥΝ και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) της Γερμανίας.

    Την απόφαση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, υποστήριξε και ο γ.γ. του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, Κόλιν Αρτσερ, ο οποίος πρότεινε το συντονισμό της ελληνικής επιτροπής με την οργάνωσή του που εδρεύει στη Γενεύη.

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και οι πρώην πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Φ. Γκονζάλες, και της Πορτογαλίας, Μ. Σοάρες, αναμένεται να παρακολουθήσουν στη Γενεύη τη δημοσιοποίηση της ''Πρωτοβουλίας'', η οποία - μεταξύ άλλων - προβλέπει ανεξάρτητο αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, και την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και του νέου παλαιστινιακού κράτους.

    Η ελληνική αποστολή αποτελεί συνέχεια παρόμοιων πρωτοβουλιών της Βουλής των Ελλήνων, όπως πρόσφατα οι επαφές διακομματικής αντιπροσωπείας στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ και παλαιότερα η πρωτοβουλία στο πλαίσιο της διάσκεψης προέδρων των ευρωμεσογειακών κοινοβουλίων, το Φεβρουάριο του 2002.

    [13] Υπόπτους για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη παρέδωσε η Συρία

    30/11/2003 8:44:00 μμ

    Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, η Συρία παρέδωσε στις τουρκικές αρχές δύο υπόπτους για τις επιθέσεις που έπληξαν το προξενείο της Βρετανίας και τα γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSBC, πριν από δέκα ημέρες. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση "Αλ Κάϊντα" φέρεται ότι ομολόγησε πως έχει ο άνδρας που συνελήφθη στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι έδωσε την εντολή για τις επιθέσεις στις δύο εβραϊκές συναγωγές της Κωνσταντινούπολης.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Λουτρό αίματος στην Κωνσταντινούπολη

    Τουρκία: Συνελήφθη ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων κατά των συναγωγών

    [14] Κονγκό: Κατέπεσε αεροσκάφους - 22 νεκροί

    30/11/2003 11:45:00 πμ

    Αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ-26 κατέπεσε το Σάββατο το βράδυ στο νοτιοδυτικό Κονγκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 22 επιβάτες και το πλήρωμα, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Πληροφόρησης της κεντρικής αυτής αφρικανικής χώρας. Σύμφωνα με τον Βιτάλ Καμέρχε, μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Μπόεντε ενώ δεν έγινε επίσης γνωστός και ο αριθμός των μελών του πληρώματος του Αντόνοφ-26. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από ειδική κυβερνητική επιτροπή, κατέληξε ο κ. Καμέρχε.

    [15] Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/11/2003 10:22:00 μμ

    Οι ευρωατλαντικές σχέσεις, η υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Τακτικής Χειμερινής Συνόδου των υπουργών 'Αμυνας της Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και τη Τρίτη στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου. Στη συνάντηση θα εξεταστούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής άμυνας, οι οποίες καταγράφηκαν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 25 χωρών της διευρυμένης Ευρώπης στη Νάπολη.

    [16] Από το ''κίτρινο'' στο ''πορτοκαλί'' η Γαλλία τα Χριστούγεννα

    30/11/2003 8:23:00 μμ

    Η Γαλλία θα ανεβάσει το επίπεδο ετοιμότητας έναντι τρομοκρατικής επίθεσης για την περίοδο των Χριστουγέννων, αν και δεν έχει δεχθεί συγκεκριμένη απειλή, έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Γαλλία θα περάσει από το πρώτο (κίτρινο) στάδιο συναγερμού, στο δεύτερο (πορτοκαλί), επί συνόλου τεσσάρων σταδίων του συστήματος. Το ''πορτοκαλί'' σημαίνει ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης θεωρείται πιθανό και προωθείται η αστυνομική παρουσία στους δημόσιους χώρους, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, λιμάνια, στους οποίους αυξάνονται και οι έλεγχοι των ατόμων. Αυξημένος έλεγχος θα υπάρχει και στις εισόδους πολυκαταστημάτων.

    [17] Παραβίαση Αμερικανού στρατιώτη στη βάση Γκουαντάναμο

    30/11/2003 12:14:00 μμ

    Αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατηγορήθηκε σήμερα ότι ''παραβίασε τα μέτρα ασφαλείας'' στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται αλλοδαποί που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοινώθηκε από τη νότια διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Ο συνταγματάρχης Τζακ Φαρ ''κατηγορείται ότι μετέφερε απόρρητα έγγραφα χωρίς να χρησιμοποιήσει τα ειδικά μέτρα ασφαλείας στις 11 Οκτωβρίου 2003 ενώ παράλληλα έκανε και μια ψευδή δήλωση την ώρα της έρευνας του περιστατικού'' αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης.

    Ο συνταγματάρχης Φαρ εργάζεται προσωρινά στη βάση του Γκουαντάναμο για περίοδο έξι μηνών ως αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πρόκειται για το τέταρτο πρόσωπο που κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων ασφαλείας στη βάση αυτή, μετά από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά δύο μεταφραστών της αραβικής γλώσσας και ενός αμερικανού μουσουλμάνου ιερωμένου.

    [18] Πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά ΗΠΑ και συμμάχων τους

    30/11/2003 11:19:00 μμ

    Μπαράζ επιθέσεων Ιρακινών ανταρτών εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σημειώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μετά την επίθεση εναντίον της αποστολής των Ισπανών πρακτόρων, που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα, Ιρακινοί αντάρτες έστησαν ενέδρα εναντίον αμερικανικής φάλαγγας οχημάτων στο Ραμάντι σκοτώνοντας δύο Αμερικανούς πεζοναύτες και τραυματίζοντας έναν, ενώ στο Τικρίτ επετέθησαν εναντίον ιαπωνικής διπλωματικής αποστολής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο Ιάπωνες διπλωμάτες και να τραυματιστεί ο οδηγός τους Στο μεταξύ, στην ίδια περιοχή, δύο Νοτιοκορεάτες σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ της Ν. Κορέας, τα θύματα εργάζονταν ως ηλεκτρολόγοι σε αμερικανική εταιρία. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 46 Ιρακινούς και συνέλαβαν άλλους οκτώ, οι οποίοι επιχείρησαν να επιτεθούν σε αμερικανικές αυτοκινητομπές στην πόλη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Αθνάρ: ''Θα εμμείνουμε στην αποστολή μας''

    Χοσέ Μαρία Αθνάρ

    Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την επίθεση κατά των πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας.

    Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε τηλεφωνικώς στον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τα συλλυπητήρια του.

    Από πλευράς του, ο Αθνάρ διεμήνυσε πως η Μαδρίτη δεν πρόκειται να υποκύψει στην τρομοκρατία εμμένοντας στην αποστολή της στο Ιράκ.

    Το Τόκιο ανακοίνωσε πως παρακολουθεί την κατάσταση, προκειμένου να αποφασίσει πότε θα στείλει στην περιοχή μη μάχιμες ιαπωνικές μονάδες.

    Πάουελ: ''Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν''

    Δύο Iάπωνες διπλωμάτες, σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Ιράκ, μετά από επίθεση Ιρακινών ανταρτών που δέχθηκαν τη στιγμή που είχαν σταματήσει να γευματίσουν προτού επιστρέψουν στο Τικρίτ, όπου συμμετείχαν σε συνδιάσκεψη για την ανοικοδόμηση της χώρας. "Ένας Λιβανέζος σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση", δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπιλ Μακντόναλντ, εκπρόσωπος της 4ης Μεραρχίας Πεζικού.

    Πρόκειται για τον Κατσουχίκο Οκου, 45 ετών, σύμβουλο της πρεσβείας της Ιαπωνίας στη Βρετανία και τον Μασαμάρι Ινούε, 30 ετών, τρίτος γραμματέας της ιαπωνικής πρεσβείας στο Ιράκ.

    Είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου, στις 20 Μαρτίου, που σκοτώνονται Ιάπωνες στο Ιράκ.

    Πολλοί Ιάπωνες, στελέχη της ιαπωνικής πρεσβείας στο Ιράκ, βρίσκονταν στην περιοχή του Τικρίτ, το προπύργιο των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Χουσεΐν, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση του βόρειου Ιράκ.

    Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με την Γιαπωνέζα ομόλογό του, Γιορίκο Καουαγκούτσι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε πως "οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν" και πως έχει ζητήσει από το αμερικανικό προσωπικό να συνεργασθεί ενεργά με τους Ιάπωνες, τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

    Η Καουαγκούτσι απάντησε πως η Ιαπωνία παραμένει αποφασισμένη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας.

    [19] Κυβερνητικό Συμβούλιο: ''Ο λόγος στο λαό''

    30/11/2003 7:05:00 μμ

    Το μεταβατικό κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον λαό "να γνωμοδοτήσει" ως προς τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, δήλωσε την Κυριακή ο μελλοντικός πρόεδρος του Συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ Χακίμ, στον τηλεοπτικό σταθμό "Αλ-Τζαζίρα" του Κατάρ.

    [20] CIA: Ελλιπής η πληροφόρηση για το ιρακινό οπλοστάσιο

    30/11/2003 6:16:00 μμ

    Η CIA απέτυχε να συλλέξει συγκεκριμένες πληροφορίες για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, όταν διενήργησε την έρευνά της η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος, σύμφωνα με άρθρο ενός στελέχους της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας. "Οποιοσδήποτε αναγνώστης της αναφοράς της CIA του Οκτωβρίου 2002, θα καταλάβαινε από τη δεύτερη παράγραφο ότι μας έλειπαν συγκεκριμένες πληροφορίες για πολλά σημαντικά ζητήματα του ιρακινού προγράμματος παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής", αναφέρει ο Στιούαρτ Κόεν, αναλυτής της CIA.

    Δεν διαθέτει ατομικά όπλα το Ιράκ

    Όπως υποστηρίζει, αυτά τα κενά και άλλες αμφιβολίες παρουσιάστηκαν πλήρως στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και σε άλλους πολιτικούς υπευθύνους στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002.

    Η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί συχνά αυτό το έγγραφο για να διαβεβαιώσει ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής.

    Η έκθεση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα καθώς και πυραύλους με βεληνεκές μεγαλύτερο των 150 χιλιομέτρων, αλλά όχι και ατομικά όπλα.

    [21] Ερωτηματικά Ισπανικού Τύπου για την χθεσινή επίθεση

    30/11/2003 1:19:00 μμ

    Οι ισπανικές εφημερίδες αναρωτιούνται σήμερα για την ορθότητα της στρατιωτικής παρουσίας της Ισπανίας στο Ιράκ και διατυπώνουν σχετικά ερωτήματα μία ημέρα μετά την επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά Ισπανοί μυστικοί πράκτορες.

    "Τί κάνουμε εμείς εκεί κάτω, ενάντια στην πλειονότητα της ισπανικής κοινής γνώμης κι όλων των πολιτικών δυνάμεων εκτός του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ)", συνοψίζει η καταλανική (που όμως εκδίδεται στην καστιλιάνικη διάλεκτο) εφημερίδα "Ελ Περιόδικο".

    Οι νεκροί αυτοί "απαιτούν εξηγήσεις και περίσκεψη", τιτλοφορεί τη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα "Ελ Μούντο".

    Εν συνεχεία, αναρωτιέται η "Ελ Μούντο", "πόσοι Ισπανοί υπάρχουν στο Ιράκ για να εκπληρώσουν λειτουργίες ανάλογες προς αυτές των θυμάτων, εκτός του επισήμως δηλωμένου εκστρατευτικού σώματος;" (των 1300 στρατιωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης). Ποιά είναι "η φύση της αποστολής των μυστικών πρακτόρων μας. Τα θύματα εκτελούσαν μία αποστολή υποστήριξης, ή επρόκειτο για μία άλλη υπηρεσία προς την συμμαχία;" συνεχίζει η εφημερίδα.

    Κατ΄αρχάς "θα πρέπει να διασαφηνισθεί εάν η επίθεση ήταν αυθόρμητη, ή σχεδιασμένη" εναντίον ακριβώς των ισπανών μυστικών πρακτόρων, εκτιμά με τη σειρά της η συντηρητική "Λα Βανγκάρδια".

    Σύμφωνα με την "Ελ Παΐς", το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία φύλλο στην Ισπανία, "εάν στην περίπτωση της Ουάσιγκτον, ή του Λονδίνου, ένα σαφές οικονομικο-πολιτικό σχέδιο μπορεί να καθιστά τους στρατιώτες τους ένα αναπόφευκτο κόστος στον πόλεμο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ισπανία, η οποία ουδέποτε ώφειλε να αφεθεί να εμπλακεί στο Ιράκ, όπου οι δυνάμεις μας έχουν έναν αποκλειστικά αντιπροσωπευτικό ρόλο. Αυτό το γεγονός καθιστά διπλά τραγική τη θυσία τους".

    Η προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα ΑΒC, που εξαρχής υποστήριζε τον πόλεμο στο Ιράκ, εκτιμά αντίθετα πως "για την Ισπανία, η συνεργασία της με τους συμμάχους για να εκριζωθεί η παγκόσμια τρομοκρατία είναι αναπόφευκτη" και η επίθεση είναι η πράξη "οργανωμένων τρομοκρατών που αντιτίθενται στη διαδικασία μετάβασης προς ένα καθεστώς ελευθερίας".

    [22] EURO 2004: Στον Α' όμιλο η Ελλάδα

    30/11/2003 5:23:00 μμ

    Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λισσαβόνα η κλήρωση για την τελική φάση του EURO 2004. Η Ελλάδα κληρώθηκε στον Α' όμιλο με αντιπάλους την Πορτογαλία, την Ρωσία και την Ισπανία. Η διοργάνωση, που θα διεξαχθεί σε 10 γήπεδα της Πορτογαλίας, θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου. Το εναρκτήριο παιχνίδι θα γίνει ανάμεσα στην διοργανώτρια Πορτογαλία και την Εθνική μας ομάδα. Από την πλευρά του, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Ότο Ρεχάγκελ, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Εθνική μας ξεκινάει τις υποχρεώσεις της με τη διοργανώτρια χώρα στην πρεμιέρα του τουρνουά.

    Ρεχάγκελ: ''Πρώτα μετράει το αποτέλεσμα''

    Ότο Ρεχάγκελ

    Οι τέσσερις όμιλοι της τελικής φάσης για το EURO 2004, καταρτίσθηκαν ως εξης:

    Α' όμιλος

    Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία

    Β' όμιλος

    Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Κροατία

    Γ' όμιλος

    Σουηδία, Βουλγαρία, Δανία, Ιταλία

    Δ' όμιλος

    Τσεχία, Ολλανδία, Γερμανία, Λετονία

    Δύσκολη αποστολή θα έχει η εθνική μας ομάδα στην δεύτερη παρουσία της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον Α' όμιλο του EURO με αντιπάλους την διοργανώτρια Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ρωσία. Πρόκειται για έναν όμιλο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς και οι τρεις αντίπαλοι μας διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις αλλά και περισσότερες δυνατότητες από την εθνική μας.

    Οι διοργανωτές ευελπιστούν σε μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση, καθώς θα παίξουν εντός έδρας και φυσικά δεν διανοούνται να μείνουν εκτός προημιτελικών. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία που, μετά την "κρυάδα" των μπαράζ όπου τους υποχρέωσε η εθνική μας, θέλουν να αποδείξουν ότι διαθέτουν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Όσον αφορά στους Ρώσους, πρόκειται για μία ασταθή ομάδα, η οποία όμως δεν στερείται ταλέντου και στην μέρα της είναι ικανή για κάθε αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ, στον Β' όμιλο, ξεχωρίζει η μάχη της Γαλλίας με την Αγγλία.

    "Είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ο πρώτος μας αγώνας θα είναι στην πρεμιέρα με την Πορτογαλία, γιατί θα μπορέσουμε να δείξουμε τις δυνατότητές μας και ν΄ αποδείξουμε ότι δίκαια πήραμε την πρόκριση για την τελική φάση", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεχάγκελ και πρόσθεσε πως "δεν είχα καμία προτίμηση για τους αντιπάλους που θα είχαμε στον όμιλό μας. Όλοι οι όμιλοι είναι δύσκολοι. Αποδεχόμαστε την κλήρωση και αυτό που μετράει περισσότερο για μας είναι πως το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στα γήπεδα της Πορτογαλίας για τους αγώνες της τελικής φάσης".

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε πως "στόχος μας είναι το καλοκαίρι, όταν θα πάμε στην Πορτογαλία, να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση, κυρίως μέσω των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ένας από αυτούς θα είναι η νίκη σε κάθε αγώνα. Ναι μεν θέλουμε να παίζουμε καλά, αλλά δεν είμαστε ούτε Βραζιλία, ούτε Γαλλία. Πρώτα μετράει το αποτέλεσμα και μετά οι καλές εμφανίσεις. Μπορεί να είμαστε το αουτσάιντερ του ομίλου, αλλά και τα αουτσάιντερ έχουν πιθανότητες επιτυχίας".

    Επίσης, ο κ. Ρεχάγκελ ξεκαθάρισε πως ήδη έχουν γίνει τα πλάνα προετοιμασίας και ανακοίνωσε ότι πριν από τη μετάβασή της στην Πορτογαλία "η Εθνική θα μεταβεί σε προπονητικό κέντρο για την απαραίτητη προετοιμασία. Ενδιάμεσα θα δώσουμε κάποιους φιλικούς αγώνες, στους οποίους θα δοκιμάσουμε διάφορα σχήματα και αγωνιστικά πλάνα, ακολούθως θα δηλώσουμε στην UEFA 30 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους στο τέλος θα βγουν οι 22 που θα συμμετάσχουν στην αποστολή για τους αγώνες της τελικής φάσης. Σε ποσοστό 80% στους 22 της τελικής φάσης θα βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές που εξασφάλισαν το εισιτήριο της πρόκρισης".

    Τέλος, ο Ομοσπονδιακός προπονητής επεσήμανε πως "η πρόκριση με την Εθνική Ομάδα στην τελική φάση είναι μία από τις μεγαλύτερες προπονητικές μου επιτυχίες. Μπορεί να είχα μεγάλες επιτυχίες με συλλόγους, αλλά αυτό το επίτευγμα είναι ιδιαίτερα. Ήταν, επίσης, σημαντικό για μένα ότι σε όλη την προσπάθεια που κάναμε με τους παίκτες μας, ο κόσμος μας στήριξε και στάθηκε δίπλα μας".

    [23] Στα χέρια του Μαρκ Φιλιππούση το Davis Cup

    30/11/2003 12:42:00 μμ

    Εντυπωσιακή ήταν η νίκη του Ελληνοαυστραλού άσου του τένις, Μαρκ Φιλιππούση, επί του Ισπανού, Χουάν Κάρλος Φερέρα, στη Μελβούρνη που έδωσε το 28ο Κύπελλο του Davis Cup στην Αυστραλία. Ο Φιλιππούσης προηγήθηκε 2-0, (7-5 και 6-3), ενώ στη συνέχεια τραυματίστηκε στον δεξί ώμο του. Την ισοφάριση δέχθηκε από τον Φερέρα (6-1 και 6-2), αλλά με μια ηρωϊκή προσπάθεια κέρδισε το πέμπτο σετ με 6-0 και μαζί το Κύπελλο. Η Αυστραλία επικράτησε με 3-1 και έτσι στον τελευταίο αγώνα δεν χρειάστηκε να αγωνιστούν ο Λιούτον Χιούϊτ με τον Κάρλος Μόγια.

    Με την λήξη του αγώνα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του πατέρα του Φιλιππούση, Νίκου, για τον θρίαμβο του γιου του που έγινε ο εθνικός ήρωας της Αυστραλίας.

    Αυτή είναι η 2η φορά που ο Φιλιππούσης κερδίζει το Davis Cup για λογαριασμό της Αυστραλίας, είναι η μεγαλύτερη νίκη του επί αυστραλιανού εδάφους και ο θρίαμβός του πανηγυρίστηκε έξαλλα και από την ομογένεια.

    [24] Με 3-0 επικράτησε ο Παναθηναϊκός του ΠΑΟΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 10:30:00 μμ

    Σε ευχάριστο περίπατο μετέτρεψε ο Παναθηναϊκός το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής. Οι "πράσινοι" επικράτησαν 3-0, με το τελικό σκορ να έχει διαμορφωθεί από το ημίχρονο, και παραμένουν σε απόσταση "βολής" (2 βαθμοί) από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Η καλή μέρα για τον Παναθηναϊκό (και αντίστοιχα η... κακή για τον ΠΑΟΚ) φάνηκε από το πρωί. Οι γηπεδούχοι απείλησαν με σουτ των Μπασινά, Μικάελσεν στο πρώτο 10λεπτο και προηγήθηκαν στο 21΄, όταν ο Κωνσταντίνου διεκδίκησε μια "χαμένη" μπαλιά, ο Ατματσίδης έκανε λάθος υπολογισμό και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος απλώς "έσπρωξε" τη μπάλα στα δίχτυα. Στο 36΄ ο Γιαν Μικάελσεν πανηγύρισε το πρώτο φετινό του γκολ με σουτ έξω από την περιοχή, αφού η μπάλα κόντραρε στον Κούτση και άφησε "άγαλμα" τον Ατματσίδη. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου οι Κωνσταντίνου-Γκούμας έπαιξαν... βόλεϊ στην περιοχή του ΠΑΟΚ και ο τελευταίος με κεφαλιά "έγραψε" το 3-0.

    Η πολύ καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο, επισκιάστηκε από τον τραυματισμό του Παπαδόπουλου. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πάτησε άσχημα το πόδι του στο 42΄ και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θλάση βαριάς μορφής. Αν επιβεβαιωθούν, τότε ο νεαρός επιθετικός θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι το νέο έτος.

    Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απαντήσει και στο 68΄ δημιούργησε την καλύτερη ευκαιρία του, όταν το σουτ του Σαλπιγγίδη απέκρουσε ο Νικοπολίδης και στη συνέχεια ο Γκούμας έσωσε την εστία των γηπεδούχων στην προσπάθεια του Γιασεμή.

    Γενικά, στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του παιχνιδιού είχε πέσει κατακόρυφα, αφού τα πάντα είχαν κριθεί. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο 4ο γκολ στο 80΄, όταν με εξαιρετική προσπάθεια και αριστερό σουτ, ο Γκόραν Βλάοβιτς έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Ατματσιδη.

    Διαιτητής: Μπριάκος (Ηπείρου)

    Κίτρινες: Ουντέζε, Καραδήμος

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μικάελσεν, Χένρικσεν, Γκούμας, Μινχ, Μπασινάς, Ζουτάουτας (81΄ Σαπάνης), Κωνσταντινίδης, Παπαδόπουλος (44΄ Βλάοβιτς), Κωνσταντίνου

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Φουτσίνι (46΄ Κουτσόπουλος), Ουντέζε, Βόκολος, Χασιώτης, Κούτσης (80΄ Βοσκαρίδης), Χάγκαν (65΄ Καπαγιανίδης), Καραδήμος, Γιασεμή, Βαγγελής, Σαλπιγγίδης

    Βαθμολογία Α' Εθνικής

    ΑΓ Β ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΕΡΜΑΤΑ 1. Ολυμπιακός 12 29 9-2-1 4-2-0 5-0-1 28-8 2. Παναθηναϊκός 12 27 8-3-1 6-0-0 2-3-1 21-7 3. Αιγάλεω 12 24 7-3-2 4-1-1 3-2-1 14-7 4. ΠΑΟΚ 12 23 7-2-3 3-2-1 4-0-2 18-12 5. ΑΕΚ 12 21 6-3-3 3-1-2 3-2-1 26-14 6. Χαλκηδόνα 12 17 4-5-3 3-2-1 1-3-2 15-15 7. Πανιώνιος 12 15 3-6-3 2-3-1 1-3-2 14-15 . ΟΦΗ 12 15 4-3-5 2-1-3 2-2-2 13-21 9. Πανηλειακός 12 14 3-5-4 2-3-1 1-2-3 17-17 10. Ξάνθη 12 13 3-4-5 2-2-2 1-2-3 13-16 . Ηρακλής 12 13 3-4-5 2-2-2 1-2-3 13-15 12. Αρης 12 12 3-3-6 3-1-2 0-2-4 12-16 13. Καλλιθέα 12 10 1-7-4 1-4-0 0-3-4 18-20 14. Προοδευτική 12 9 1-6-5 1-5-1 0-1-4 7-17 . Ιωνικός 12 9 2-3-7 2-1-3 0-2-4 13-21 16. Ακράτητος 12 6 1-3-8 1-1-4 0-2-4 11-32

    [25] Μπάσκετ: Α1 ανδρών

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 10:14:00 μμ

    Νικηφόρα πέρασε ο Παναθηναϊκός από το κλειστό της Νέας Σμύρνης επικρατώντας με 76-70 του Πανιωνίου στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, παρά την απουσία του Μάικ Μπατίστ. Αν και βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 14 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες στην Α1 μπάσκετ. Οι Πειραιώτες, χωρίς τους Τόμιτς και Μπάγκαριτς, επικράτησαν δύσκολα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας με 79-72 στο κλειστό του Κορυδαλλού και διατήρησαν την επαφή τους με τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Στο μεταξύ, τίποτα δεν σταματάει το εκπληκτικό φέτος Μαρούσι. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έκανε το "9 στα 9" στην Α1 μπάσκετ (χρωστάει ακόμα το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό), νικώντας στα Ανω Λιόσια την ΑΕΚ με 87-77, για τη 10η αγωνιστική. Το συγκρότημα των βορείων προαστίων απολαμβάνει πλέον τη μοναξιά της κορυφής στη βαθμολογία, ενώ για την Ένωση αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα στο φετινό πρωτάθλημα.

    Πανιώνιος-Παναθηναϊκός: 70-76

    Ο αγώνας ήταν ντέρμπι μέχρι το τελευταίο λεπτό, το προβάδισμα άλλαξε πολλές φορές χέρια, αλλά στο τέλος μίλησε η πολυφωνία του πρωταθλητή Ελλάδας που είχε τους Αλβέρτη, Χατζηβρέττα, Μίντλετον και Τσαρτσαρή να σημειώνουν διψήφιο νούμερο πόντων. Σε καλή βραδιά βρέθηκε ο Ρούμπεν Ντάγκλας που πέτυχε και 26 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 18-18, 35-41, 57-56, 70-76.

    Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα πραγματοποίησε ο Πανιώνιος, καταφέρνοντας να προηγηθεί με 7-0 του Παναθηναϊκού στο κλειστό της Νέας Σμύρνης. Γιαννούλης και Ντάγκλας ήταν αυτοί που έδωσαν αρχικά το έναυσμα στους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις το πρώτο πεντάλεπτο, όταν το σκορ ήταν 10-2. Ο Νίκος Χατζηβρέττας και ο Ντάριλ Μίντλετον ανέλαβαν να βγάλουν τον Παναθηναϊκό από τη δύσκολη θέση και με επιμέρους σκορ 14-3 ανέστρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση και ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 16-13 για να λήξει το πρώτο δεκάλεπτο, 18-18.

    Μάχη σώμα με σώμα ακολούθησε στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, 26-26 χάρη στο εκπληκτικό παιχνίδι του Ντάγκλας (κρατούσε μόνος τον Πανιώνιο και πέτυχε 17 πόντους στο α΄ μέρος), αλλά μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε βελτίωση, αρχικά με τρία τρίποντα του αρχηγού, Φραγκίσκου Αλβέρτη (11π. στο ημίχρονο), απάντηση στην άμυνα ζώνης του Πανιωνίου, και στη συνέχεια με την υπεροχή των Τσαρτσαρή, Μίντλετον μέσα στη ρακέτα.

    Στο ημίχρονο ο πρωταθλητής Ελλάδας προηγήθηκε με 41-35, αλλά άμα τη επιστροφή των παικτών στο παρκέ, οι παίκτες του Γιώργου Καλαφατάκη πραγματοποίησαν σερί 10-0 (χάρη σε 2 τρίποντα του Πετρόπουλου και από ένα καλάθι των Ντάγκλας, Ουότσον) και κατάφεραν να περάσουν μπροστά ακόμη και με +6. Ο Παναθηναϊκός έκανε και πάλι τον αγώνα ντέρμπι, ισοφάρισε 53-53, για να λήξει η τρίτη περίοδος με τους «κυανέρυθρους να προηγούνται με βραχεία κεφαλή, 57-56. Στην τελευταία κρίσιμη περίοδο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προηγηθεί με 71-67 και ο Πανιώνιος παρουσιάστηκε άστοχος από τη γραμμή του φάουλ επιτρέποντας ουσιαστικά στον Παναθηναϊκό να πανηγυρίσει τη νίκη.

    Στο ημίχρονο τιμήθηκαν οι Φάνης Χριστοδούλου και Μπόμπαν Γιάνκοβιτς για την προσφορά τους στον Πανιώνιο, οι φανέλες των οποίων αποσύρθηκαν και θα κρεμαστούν στην οροφή του κλειστού της Νέας Σμύρνης.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπαρλάς, Πετρόπουλος 13, Μαντζάνας 2, Σταυρακόπουλος 2, Ντάγκλας 26, Χαγκίνας, Βάλτερς 2, Χένιακ 2, Φαλέκας, Ουότσον 10, Κορωνιός 3, Γιαννούλης 10

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 20, Καλαϊτζής, Παπανικολάου 3, Λάκοβιτς 4, Χατζηβρέττας 19, Μίντλετον 10, Τσαρτσαρής 10, ΜακΝτόναλντ 8, Σάκοτα 2

    Ολυμπιακός-Ιωνικός Ν.Φ.: 79-72

    Τα δεκάλεπτα: 23-25, 35-46, 52-55, 79-72.

    Αν και ο Κώστας Πιλαφίδης δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Ρόμπερτ Κόνλεϊ, το συγκρότημα της Νέας Φιλαδέλφειας δεν κατέβηκε στον Κορυδαλλό για... διαδικαστικούς λόγους. Αξιοποίησε τα πολλά αμυντικά κενά των γηπεδούχων και, με κορυφαίο τον Νίκο Παπανικολόπουλο και αξιοθαύμαστη επιθετική πολυφωνία, κατάφερε να ελέγξει το παιχνίδι. Οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν για μία ακόμη φορά χαμένοι μέσα στο γήπεδο, με αποτέλεσμα ο Ιωνικός να ξεφύγει ακόμη και με 14 πόντους (46-32), για να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενος 46-35.

    Προ του φάσματος μίας ακόμη ντροπιαστικής ήττας, οι παίκτες του Ολυμπιακού συνήλθαν και άλλαξαν άρδην την εικόνα του αγώνα στο δεύτερο 20λεπτο. Η άμυνα μετατράπηκε από "χωνί" σε "τανάλια" και στην επίθεση ανέλαβε δράση ο Παναγιώτης Λιαδέλης, που πιθανότατα έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Κάπως έτσι, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να περάσουν για πρώτη φορά μπροστά με 56-55 λίγο μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου.

    Ο Ιωνικός δεν παράτησε το παιχνίδι, αλλά οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα, χάρη στην εμπειρία τους, κατάφεραν και πήραν τελικά τη νίκη με 79-72.

    Διαιτητές: Τανατζής, Γεωργιάδης

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ 10, Χαρίσης 10, Γκόρενς 3, Μιλισάβλιεβιτς 4, Διαμαντόπουλος 10, Γιαννουζάκος 9, Λιαδέλης 20, Σκλάβος 2, Βολκοβίτσκι 11

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Χάμιλτον 12, Μποσγανάς, Σοφογιάννης 6, Παπανικολόπουλος 13, Μπούλιτς 4, Ζούζα 12, Ασημακόπουλος 3, Δορκοφίκης 7, Κουτρούλιας, Ροδόστογλου, ΜακΝάουλ 14, Πασχάλης 1

    ΑΕΚ-Μαρούσι: 77-87

    Τα δεκάλεπτα: 14-22, 36-38, 58-59, 77-87.

    Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να αποδείξουν και στους πλέον δύσπιστους (αν υπάρχουν πλέον τέτοιοι) ότι η ως τώρα πορεία τους στο πρωτάθλημα μόνο συμπτωματική δεν ήταν. Με τον Ολιβερ Πόποβιτς να πετυχαίνει οκτώ γρήγορους πόντους και τον Λάζαρο Αγαδάκο να παίρνει στη συνέχεια τη σκυτάλη, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη προηγήθηκε 18-9, λίγο πριν τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο. Ως εκείνη τη στιγμή για την ΑΕΚ έβρισκε λύσεις μόνο ο Λόλις, ενώ ήταν ιδιαίτερα αρνητική η παρουσία του Τζένκινς.

    Όμως, η άνοδος του Χατζή και η είσοδος του Αντιτς, που πέτυχε οκτώ συνεχόμενους πόντους, βοήθησαν τον "Δικέφαλο" να κάνει ένα σερί 11-0 και να προηγηθεί 25-22. Ο τεχνικός του Αμαρουσίου έριξε στο παιχνίδι τον προερχόμενο από τραυματισμό Αντρέ Χάτσον και ο Αμερικανός τον δικαίωσε, αφού πέτυχε εννέα πόντους σε λιγότερο από πέντε λεπτά συμμετοχής στο πρώτο μέρος, οδηγώντας την ομάδα του στα αποδυτήρια με προβάδισμα 38-36.

    Η μάχη συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον και στο δεύτερο ημίχρονο. Το Μαρούσι προηγήθηκε με επτά (50-43), χάρη στην πολύ καλή παρουσία του Γιώργου Καράγκουτη, όμως η Ένωση απάντησε γρήγορα, με την τριάδα Λόλις-Αντιτς-Χατζής να ηγείται επιθετικά. Όλα κρίθηκαν στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου, όπου οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα σερί 15-0 και προηγήθηκαν 74-58.

    Η άμυνα ζώνης αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή για τον Φώτη Κατσικάρη, ενώ η κάκιστη εμφάνιση του Τζένκινς αποδιοργάνωσε πλήρως την ΑΕΚ, που επιπλέον δεν είχε καμία βοήθεια από τον Ταπούτο. Ο χρόνος που απέμενε δεν ήταν αρκετός για να αλλάξει η κατάσταση και το Μαρούσι πανηγύρισε τη μεγαλύτερη από τις εννέα νίκες του στο φετινό πρωτάθλημα με 87-77.

    Διαιτητές: Καρούσης, Ζαβλανός.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Λόλις 16, Νικολαϊδης 2, Ζήσης 3, Ταπούτος, Μισιακός, Χατζής 22, Τζένκινς 16, Γλυνιαδάκης 2, Αντιτς 12, Σέκουλιτς, Μπουρούσης, Παπαϊωακείμ 4

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 9, Χάτσον 15, Σμίλιανιτς 8, Νικολαϊδης 1, Γκργκατ 7, Σπανούλης 11, Τσιάκος, Πόποβιτς 9, Αγαδάκος 11, Καράγκουτης 16

    Βαθμολογία Α1 ανδρών

    Μαρούσι 18

    ΑΕΚ 17

    Παναθηναϊκός 16

    ΠΑΟΚ 16

    Ολυμπιακός 16

    Περιστέρι 15

    Ηρακλής 15

    Ηράκλειο 15

    Αρης 14

    Μακεδονικός 14

    Ηλυσιακός 13

    Πανιώνιος 13

    Ιωνικός ΝΦ 13

    Απόλλων Πατρ. 12

    [26] Με 2-1 επικράτησε ο Ολυμπιακός του Πανιωνίου

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 9:42:00 μμ

    Στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από 12 αγωνιστικές παραμένει ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν από τη Νέα Σμύρνη με νίκη 2-1 επί του Πανιωνίου, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι έπαιξαν με ένα παίκτη λιγότερο, για περισσότερο από μία ώρα αγώνα, λόγω αποβολής του Ραγκουέλ στο 32΄. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Τζιοβάνι (4΄), Καστίγιο (38΄), ενώ για τους "κυανέρυθρους" είχε ισοφαρίσει ο Πίνο στο 24΄. Ουσιαστικά, όλα κρίθηκαν μέσα στα πρώτα 32 λεπτά, ενώ μέχρι το σημείο εκείνο όλα έδειχναν ότι θα διεξαγόταν ένα συναρπαστικό ματς. Μετά τη λήξη του αγώνα, σημειώθηκαν επεισόδια όταν οπαδοί του Ολυμπιακού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο.

    Μόλις στο 4', μετά από φάουλ του Τζόρτζεβιτς, ο Τζιοβάνι με διπλή προσπάθεια έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Η αντίδραση του Πανιωνίου ήταν άμεση κι οι παίκτες του Γιόζεφ Μπουμπένκο ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, φτάνοντας γρήγορα στην ισοφάριση. Στο 24΄ ο Βλτσεκ πήρε τη μπάλα (με... υποψία φάουλ) από τον Τζιοβάνι, σέντραρε από δεξιά και ο Πίνο με άπιαστη κεφαλιά "έγραψε" το 1-1.

    Όμως, οκτώ λεπτά αργότερα, οι αριθμητικές ισορροπίες διαταράχθηκαν προς όφελος των "ερυθρολεύκων". Ο Αλέν Ραγκουέλ αντίκρισε (σωστά) τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Μάκη Ευθυμιάδη κι άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες για το υπόλοιπο του αγώνα. Το πλεονέκτημα αυτό εκμεταλλεύθηκε άμεσα ο Ολυμπιακός και στο 38΄ πήρε ξανά το προβάδισμα. Ηταν ένας έξοχος συνδυασμός και (νέα) ασίστ του Τζόρτζεβιτς στον Καστίγιο, ο οποίος με σουτ πάνω στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ντρόμπνι, σκοράροντας για 5η φορά στο φετινό πρωτάθλημα.

    Ουσιαστικά τα πάντα είχαν κριθεί, αφού ο Πανιώνιος με ένα παίκτη λιγότερο, δεν μπόρεσε να ξαναμπεί στο ρυθμό του αγώνα. Οι αμυντικοί του Ολυμπιακού εξουδετέρωναν κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο για τον Κατεργιαννάκη, με τον Ακη Στολτίδη να κυριαρχεί για ακόμη μία φορά στο χώρο του κέντρου. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο Πανιώνιος δεν τα παράτησε, κυνήγησε το γκολ και λίγο έλειψε να το πετύχει στο 85΄ ο Τζιώλης έχασε την καλύτερη ευκαιρία για ισοφάριση.

    Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Τζόρτζεβιτς έχασε πέναλτι όταν "σημάδεψε" το δοκάρι του Ντρόμπνι. Την "εσχάτη των ποινών" είχε κερδίσει ο Καφές, που ανατράπηκε μέσα στην περιοχή του Πανιωνίου, από τον Βλτσεκ.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης (Δράμας)

    Κίτρινες: Ραγκουέλ, Σμίλιανιτς

    Κόκκινη: Ραγουέλ (32΄, δεύτερη κίτρινη)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Τζουλιάνο, Γιαννόπουλος (79΄ Μήτρου), Σμίλιανιτς, Βλτσεκ, Κόντης, Ραγκουέλ, Τζιώλης, Πίνο (66΄ Μάντζιος), Μαγέφσκι (58΄ Τζιωρτζιώπουλος), Παρόντι

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Μαυρογενίδης, Πάντος, Κωστούλας, Ανατολάκης, Καρεμπέ, Στολτίδης, Γεωργιάδης (76΄ Γκώνιας), Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι (+90΄ Τάτσης), Καστίγιο (65΄ Καφές)

    [27] Μεγάλη νίκη του Πανηλειακού με 1-0 επί της ΑΕΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 8:30:00 μμ

    Μεγάλη νίκη με 1-0 επί της ΑΕΚ σημείωσε ο Πανηλειακός στον Πύργο για την 12η ημέρα του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής, δείχνοντας ότι μόνο "κομπάρσος" δεν είναι φέτος στη διοργάνωση. Αντίθετα, η ΑΕΚ απογοήτευσε για μία ακόμη φορά τους φίλους της και σίγουρα τον προπονητή της Ντούσαν Μπάγεβιτς που θα ήθελε μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό η ομάδα να ξεκινήσει μια νέα πορεία στο πρωτάθλημα. Παρά τον βαρύ αγωνιστικό χώρο από τη βροχή που έπεφτε σε τακτά χρονικά διαστήματα στο στάδιο του Πύργου, οι δύο ομάδες προσπάθησαν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο, με τους φιλοξενούμενους να είναι πιο επιθετικοί και να δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρουν.

    Μάλιστα, η "Ένωση" φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της από το ξεκίνημα και συγκεκριμένα στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης όταν σε σουτ του Κατσουράνη η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, ενώ την ίδια τύχη είχε στο 22` σουτ του Τσιάρτα.

    Στο 35` είχαμε την πρώτη καλή ευκαιρία για τους γηπεδούχους, όταν ο Μωϋσιάδης έπιασε ένα καλό σουτ που έφυγε όμως άουτ, ενώ δύο λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου ο Μάρης βρέθηκε μέσα στην περιοχή αλλά δεν κατάφερε να πλασάρει τον Μιχαηλίδη. Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στην επανάληψη και πίεσε τον Πανηλειακό ο οποίος όμως κρατούσε μακριά από την εστία του Κουτσόπουλου τους αντίπαλους επιθετικούς. Έτσι, σιγά σιγά άρχισε να βγαίνει στην επίθεση και στο 60` κατάφερε να αιφνιδιάσει την ΑΕΚ με τον Θωμαϊδη, ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να ανοίξει το σκορ, εκμεταλευόμενος ασθενή απόκρουση του Μιχαηλίδη σε σουτ του Μωϋσιάδη.

    Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν και στο 62` ο Λάκης δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε με αποτέλεσμα η μπάλα να φύγει άουτ, ενώ στο 74` σουτ του Κατσουράνη μπλόκαρε ο Κουτσόπουλος, όπως και λίγο αργότερα σε εκτέλεση φάουλ του Τσιάρτα.

    Διαιτητής: Καμινάρης (Θεσσαλίας)

    Κίτρινες: Αμπονσά, Βύντρα, Μιχαηλίδης

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Πανηλειακός: Κουτσόπουλος, Τασίδης, Σωτήρχος, Βύντρα, Τσιώλης (67' Δερμιτζόγλου), Αρβανίτης, Παπαδόπουλος, Μάρης (54' Σπυρόπουλος), Μωϋσιάδης, Μαρκορά (84' Μανίκας), Θωμαΐδης.

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Καψής, Αμπονσά, Μόρας, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Ρούσεφ (67' Μπορμπόκης), Τσιάρτας, Λάκης (75' Μαλαδένης), Οκκάς, Ναλιτζής (67' Λυμπερόπουλος).

    [28] Νίκη της Χαλκηδόνας επί του 'Αρη με 2-1

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 8:22:00 μμ

    Σπουδαία νίκη με 2-1 επί του Αρη σημείωσε η Χαλκηδόνα για την 12η ημέρα του πρωταθλήματος, αφού αν και έχανε 0-1 στο 51` με τέρμα του Αμπελά, κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι σημειώνοντας δύο γκολ με τους Κορακάκη (65`) και Ζαχαρόπουλο (85`-πέν). Ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο επεφύλασσε ο αγώνας της Νεάπολης με τους γηπεδούχους πιο επιθετικούς αλλά τον Αρη πολύ καλά οργανωμένο στην άμυνά του και τους παίκτες του να παίζουν με αντεπιθέσεις στην προσπάθειά τους να σκοράρουν.

    Μόλις στο 2ο λεπτό της συνάντησης και μετά από απόκρουση του Γκίτκου, ο Μανουσάκης με κοντινή προβολή δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Σε αντεπίθεση του Αρη ο Κυζερίδης έπιασε στο 5` δυνατό σουτ το οποίο απέκρουσε ο Εμπέντε, ο οποίος είχε λίγο αργότερα (12`) μία καλή επέμβαση σε σουτ του Φραντζέσκου. Ο Αρης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Φρατζέσκου και να απειλήσει τη Χαλκηδόνα από στημένες φάσεις. Έτσι στο 24` σε απευθείας φάουλ του μέσου του Αρη ο τερματοφύλακας της Χαλκηδόνας απέκρουσε τελευταία στιγμή την μπάλα.

    Στη συνέχεια δεν σημειώθηκε κάτι εντυπωσιακό για να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος ισόπαλο χωρίς τέρματα. Στην επανάληψη ο Αρη κατάφερε να σκοράρει σχετικά νωρίς και συγκεκριμένα στο 51` με τον Αμπελά ο οποίος έκανε ένα όμορφο πλασέ για να νικήσει τον Σιντιμπέ. Ο Αρης έχασε δύο ακόμη ευκαιρίες στο 54` με τον Κυζερίδη (σουτ που απέκρουσε ο Εμπέντε) και στο 58` με τον Λαζανά όταν ο Παππάς πρόλαβε και έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή της εστίας.

    Η Χαλκηδόνα όμως στη συνέχεια ανέβασε την απόδοσή της και αφού πρώτα έχασε μια καλή ευκαιρία στο 59` με τον Κατεμή, κατάφερε να ισοφαρίσει στο 65` με τον Κορακάκη και φέρει πάλι το παιχνίδι στα ίσα. Η ισοφάριση άλλαξε την ψυχολογία των παικτών της Χαλκηδόνας που συνέχισαν να απειλούν την άμυνα του Αρη και στο 85` έφθασαν στο δεύτερο τέρμα τους. Σκόρερ ο Ζαχαρόπουλος με πέναλτι, το οποίο κέρδισε ο Γελαδάρης, όταν σε σέντρα που επιχείρησε η μπάλα βρήκε το χέρι του Κυζερίδη.

    Ο Αρης προσπάθησε να φθάσει με τη σειρά του στην ισοφάριση, αλλά βρέθηκε εκτεθειμένος στην άμυνα και η Χαλκηδόνα σε μια αντεπίθεση έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει με τον Νιόπλια που βρέθηκε μόνος ξεμαρκάριστος στην αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Γκίτκο.

    Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Πασαλής του Αρη.

    [29] Ισόπαλη η αναμέτρηση Προοδευτικής - Ιωνικού

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 8:09:00 μμ

    Η νίκη ήταν το ζητούμενο για Προοδευτική και Ιωνικό που έπαιξαν σήμερα στο ντέρμπι της Νίκαιας για την 12η ημέρα του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής κατηγορίας, αλλά τελικά οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τέρματα και βαθμούς με την αναμέτρηση να λήγει 1-1. Η Προοδευτική ξεκίνησε πιο δυνατά τον αγώνα και είχε τον έλεγχο στο πρώτο ημίωρο μέχρι δηλαδή και το γκολ του Φρούσου στο 26` (με κεφαλιά) που έδειξε να αποσυντονίζει τους παίκτες της. Πάντως, ο Ιωνικός ήταν αυτός που απείλησε πρώτος όταν στο ξεκίνημα του αγώνα ο Τσιμπλίδης σούταρε από καλή θέση για να κοντράρει η μπάλα στον Σιδηρόπουλο.

    Η Προοδευτική αντέδρασε και έχασε ορισμένες ευκαιρίες να σκοράρει, αρχικά με τον Ανδράλα και στη συνέχεια με τους Βιλανάκη (σουτ που απέκρουσε ο Μπεκιάι) και Ζαϊμι (πλασέ που μπλόκαρε ο Μπεκιάι). Μετά το τέρμα του Φρούσου στο 26`, είχαμε από μία καλή προσπάθεια για κάθε ομάδα.

    Στο 37` σουτ του Βιλαμάκη απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Ιωνικού, ενώ στο 44` ο Τζενάμο απέκρουσε με τη σειρά του σουτ του Μελαμπιανάκη. Στην επανάληψη η Προοδευτική βγήκε δυνατά στην επίθεση για να ισοφαρίσει, αλλά την πρώτη καλή ευκαιρία έχασε ο Ιωνικός με τον Μακόρ, σουτ του οποίου απέκρουσε με πολύ καλή προσπάθεια ο Τζενάμο. Στο 62` ο Φρούσος βγήκε μόνος μπροστά αλλά άνοιξε πολύ την μπάλα με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Τζενάμο. Λίγο μετά όμως και συγκεκριμένα στο 65` η Προοδευτική κατάφερε να ισοφαρίσει με κεφαλιά του Πουλόπουλου ο οποίος εκμεταλλεύτηκε σέντρα του Βιλανάκη.

    Ο Ιωνικός είχε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να πετύχει το δεύτερό του γκολ όταν στο 82' μετά από άψογη συνεργασία Σιμόνε με Τσιμπλίδη, ο τελευταίος βγήκε τετ-α-τετ με τον Τζενάμο, αλλά το σουτ του πέρασε άουτ. Στο 85' ο Γουλέτας αντίκρισε την κίτρινα κάρτα του διαιτητή για να πάρει το δρόμο προς τον πάγκο ένα λεπτό αργότερα βλέποντας τη δεύτερη κίτρινη.

    [30] Ισοπάλες Ξάνθη - Καλλιθέα με 1-1

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 7:45:00 μμ

    Η Καλλιθέα λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη στην Ξάνθη κόντρα στην τοπική ομάδα την οποία αντιμετώπισε για τη 12η ημέρα του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, αφού η Καλλιθέα προηγήθηκε στο σκορ στο 62` με τον Κυριάκο για να ισοφαρίσει η Ξάνθη στο 76` με τον Φριζενμπίχλερ. Η Ξάνθη κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και η υπεροχή της ήταν συντριπτική κυρίως στο πρώτο ημίχρονο. Αντίθετα, η Καλλιθέα, που έπαιζε με σφιχτή άμυνα, προσπάθησε να βγει με αξιώσεις στην αντεπίθεση, αλλά και αυτή χωρίς επιτυχία. Μοναδική φορά που απείλησε τους γηπεδούχους και μάλιστα έχασε την καλύτερη ευκαιρία της, ήταν στην εκπνοή του πρώτου μέρους (45`), όταν ο Γκέκας βγήκε μόνος προ του Γκραντέλ, αλλά το πλασέ που επιχείρησε έφυγε δίπλα από το δοκάρι και το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες στο 0-0.

    Στην επανάληψη, η Ξάνθη συνέχισε να πιέζει με στόχο το γκολ, χωρίς όμως να βρίσκει διαδρόμους προς την εστία της Καλλιθέας, η οποία κατάφερε σε μια αντεπίθεση να ανοίξει το σκορ με τον Κυριάκο (62`), όταν εκμεταλλεύτηκε ασθενή απόκρουσης της μπάλας από τον Γκραντέλ για να την προωθήσει με σουτ στα δίχτυα.

    Οι παίκτες της Ξάνθης, όμως που ήθελαν να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί του ΟΦΗ πέτυχαν τελικά την ισοφάριση στο '75, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Φριζενμπίχλερ, η μπάλα αφού πρώτα βρήκε στο αριστερό δοκάρι του Σουλογάνη κατέληξε στην εστία της Καλλιθέας.

    Το 1-1 ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

    [31] Επικράτησε ο Ηρακλής του Ακράτητου με 2-1

    Πηγή: ΑΠΕ 30/11/2003 6:45:00 μμ

    Στη δεύτερη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα έφτασε ο Ηρακλής στο ντεμπούτο του Ματς Γίνγκμπλαντ στην τεχνική ηγεσία. Ο "Γηραιός" επικράτησε με 2-1 του ουραγού Ακράτητου μπροστά σε 600 φιλάθλους του στο γήπεδο της Πολίχνης. Οι "κυανόλευκοι" έχασαν σωρεία ευκαιριών στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στην επανάληψη απέδειξαν και στην πράξη την ανωτερότητά τους με γκολ του Κιάσσου στο 52' και του Μίετσελ στο 59'. Ο Τελκίνσκι στο 66' μείωσε για τον Ακράτητο χωρίς να ακολουθήσει όμως το παράδειγμά του οι συμπαίκτες του στη συνέχεια.

    Ο Ηρακλής κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες του Γίνγκμπλαντ μπήκαν πολύ δυνατά και απείλησαν την εστία του Ράπτη έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή των ευκαιριών των Κώστα Καπετάνο. Στο 13ο λεπτό, ο Καπετάνος βγήκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα του Ακράτητου, ο Ράπτης ανέτρεψε τον παίκτη του Ηρακλή, αλλά ο Μίετσελ που ακολουθούσε τη φάση πλάσαρε ψηλά άουτ σε κενή εστία.

    Πέντε λεπτά αργότερα, στο 17', ο Καπετάνος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι μετά από εκτέλεση φάουλ. Μοναδική φορά που ο Ακράτητος διεκδίκησε με αξιώσεις να ανοίξει το σκορ ήταν στο 19', όταν μετά από σέντρα του Στεφανίδη, ο Ηλιόπουλος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Αμπάρη. Οι επιθετικοί του γηραιού δεν κατάφεραν να βρουν τον στόχο και να ανοίξουν το σκορ ούτε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, όταν μετά από φάουλ του Κουχάρσκι, ο Νατσούρας έγινε ο τελικός αποδέκτης της μπάλας μέσα στην μικρή περιοχή του Ράπτη, αλλά με σουτ έστειλε την μπάλα άουτ και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν με το 0-0 στα αποδυτήρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 32' ο γκολκίπερ των γηπεδούχων, Αμπάρης αντικαταστάθηκε από τον Διλμπέρη, καθώς συγκρούστηκε με τον Ηλιόπουλο και τραυματίστηκε.

    Η ανωτερότητα του "Γηραιού" τελεσφόρησε στο δεύτερο ημίχρονο. Μέσα σε επτά λεπτά οι "κυανόλευκοι" κατάφεραν να κάνουν ό,τι ανεπιτυχώς επιχειρούσαν στα πρώτα 45΄. Συγκεκριμένα, στο 52' ο Κώστας Κιάσσος με ευθύβολο σουτ έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Ράπτη, 1-0. Στο 59' μετά από εκτέλεση κόρνερ του Νεμπεγλέρα ο Μίετσελ διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων κάνοντας το 2-0.

    Κι εκεί που όλα έδειχναν πως ο Ακράτητος είχε παραδοθεί στην ανωτερότητα του αντιπάλου του, στο 66' μετά από φάση διαρκείας στην περιοχή του Ηρακλή, ο Τελκίνσκι με δυνατό σουτ έγραψε το 2-1 για την ομάδα του. Στον εναπομείναντα χρόνο καμία ομάδα δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και ο Ηρακλής πανηγύρισε.

    [32] Μόντρεαλ: Ανοιξε καφέ... ''Στης Μαριχουάνας''

    30/11/2003 5:56:00 μμ

    Ένα καφέ όπου οι πελάτες θα μπορούν να καπνίζουν ινδική κάνναβη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με την αστυνομία, άνοιξε τις πόρτες του το Σάββατο στο Μόντρεαλ, και οι ιδιοκτήτες του ελπίζουν ότι οι αρχές θα επιτρέψουν την πώληση του λεγόμενου "ελαφρού" αυτού ναρκωτικού στον Καναδά. Τα εγκαίνια του καφέ "Στης Μαριχουάνας", που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από ένα αστυνομικό τμήμα, έγιναν πανηγυρικά με δεκάδες πολίτες να καπνίζουν ελεύθερα χασίς παρά τις απειλές ότι επίκειται η επέμβαση της αστυνομίας. Η κάνναβις είναι απαγορευμένη στο Κεμπέκ και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι όσοι συλληφθούν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Ανεκτική η αστυνομία

    Ο ιδιοκτήτης του καφέ δήλωσε: "Εμείς δεν παρακινούμε τους πολίτες να παραβαίνουν τους νόμους. Μάλλον αυτοί που τους φτιάχνουν τους παραβαίνουν" είπε και αναρωτήθηκε: "Εάν κάνεις ένα νόμο και ξέρεις εκ των προτέρων ότι το 20% του πληθυσμού τον καταπατεί και δεν τον σέβεται, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής του".

    "Το καφέ δεν ενθαρρύνει τους πελάτες να καπνίζουν επί τόπου. Αν θέλουν το κάνουν, αν θέλουν αγοράζουν χασίς και φεύγουν", πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι στον Καναδά, τέτοιου είδους καφέ αντιμετωπίζονται με ανοχή από την αστυνομία κυρίως στο Τορόντο και το Βανκούβερ, όπου τοπικά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο που απαγορεύει την κατοχή και την πώληση μαριχουάνας. Σημειώνεται ότι ο Καναδός που θα συλληφθεί με μικρή ποσότητα χασίς ή μαριχουάνας δεν τιμωρείται παρά με μια πολύ μικρή ποινή φυλάκισης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 November 2003 - 22:02:56 UTC