Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθεροι οι επτά διαδηλωτές
  • [02] Ευνοϊκή ρύθμιση για τους καταταχθέντες σε Ναυτικό-Αεροπορία
  • [03] Σήμερα η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
  • [04] Συνέχεια κινητοποιήσεων
  • [05] Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Σε επιφυλακή για νέα πιθανά χτυπήματα
  • [07] Σακασβίλι: Σχεδίαζαν στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γεωργία
  • [08] Βρετανία: Διχάζει το νομοσχέδιο για τους αιτούντες άσυλο
  • [09] Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Τζενίν
  • [10] Ισραήλ: Διαμάχη για τα παιδιά και τα πυρηνικά
  • [11] Πολύνεκρο ναυάγιο στο Κογκό
  • [12] Μικρό πρόβλημα υγείας για τον Μπλερ
  • [13] Νεκρό 12χρονο παιδί σε επεισόδια στη Μοσούλη
  • [14] Βέλγιο: ''Στοπ'' στις πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών
  • [15] Συζήτηση για την Οικονομία στη Βουλή
  • [16] Επεισόδια από οπαδούς της ΑΕΚ

    [01] Ελεύθεροι οι επτά διαδηλωτές

    27/11/2003 8:01:00 πμ

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είναι οι επτά προφυλακισμένοι για τα επεισόδια στη Σύνοδο Κορυφής της συμπρωτεύουσας, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Τετάρτης αποφυλακίστηκαν οι δύο, οι οποίοι αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Αθήνας με σοβαρά προβλήματα υγείας, μετά από πολυήμερη απεργία πείνας, ενώ σήμερα αναμένεται η αποφυλάκιση των υπολοίπων. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης εξέφρασε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας. "Η δικαιοσύνη επέδειξε αίσθημα ευθύνης και αποφάσισε ανεπηρέαστα", τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Υπό ιατρική παρακολούθηση

    Στους επτά επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και συγκεκριμένα στους αλλοδαπούς απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ στους Έλληνες να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και να διαμένουν στην κατοικία που είχαν δηλώσει ως μόνιμη κατά την σύλληψή τους.

    O Βρετανός Σάιμον Τσάπμαν και ο Σύρος Σουλεϊμάν Ντακντούκ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διακομιστούν σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς η κατάσταση της υγείας τους χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας, λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας.

    Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, έχουν σταματήσει την απεργία, ωστόσο για μερικές ημέρες θα πρέπει να νοσηλευθούν και να παρακολουθηθούν από γιατρούς.

    Ικανοποίηση από την κυβέρνηση

    Φίλιππος Πετσάλνικος

    ''Η ελληνική Δικαιοσύνη, ενεργώντας με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, έπραξε το καθήκον της" δήλωσε με αφορμή την αποφυλάκιση των 7 συλληφθέντων, ο Χρ. Πρωτόπαπας.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά μόνο να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης της απόφασης από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

    Παράλληλα, αναφερόμενος σε φωτογραφικό ρεπορτάζ της "Αυγής", (όπου εμφανίζεται άνδρας των ΜΑΤ να γεμίζει με επιθετικά όργανα άλλο σάκο από αυτόν που κρατούσε ο πεσμένος στο έδαφος διαδηλωτής), παρατήρησε πως ''πρέπει να προχωρήσει πρώτα η δικαστική έρευνα και μετά να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία''.

    Ανάλογες και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος απέρριψε ακόμα τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν για κακομεταχείριση των κρατουμένων, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις και γνωστοποίησε ότι ο ίδιος προσωπικά είχε απευθύνει παράκληση για επίσπευση των διαδικασιών απόφασης του Συμβουλίου, λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι απεργοί πείνας.

    Στην αποφυλάκιση των "7" αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος τύπου του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης. Με ανακοίνωσή του χαιρέτησε την αποφυλάκιση των επτά, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στα στοιχεία που συνηγορούν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για σκευωρία στη σύλληψη διαδηλωτών.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Εισαγγελέας Πειραιά, Αριστείδης Φραγκιαδάκης, είχε ζητήσει την υποχρεωτική σίτιση των κρατουμένων που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας καθώς η κατάσταση της υγείας τους ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.

    Διαμαρτυρίες με αίτημα την άμεση απελευθέρωση τους

    Προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή των επτά, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

    Με επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα των καταγγελιών για κακομεταχείριση των συλληφθέντων.

    Στο μεταξύ, κλίμα έντασης επικράτησε στις 2.30 τα ξημερώματα όταν ομάδα περίπου 150 νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τα Προπύλαια, υποστηρίζοντας την αποφυλάκιση των 7 κρατουμένων, άρχισαν να εκσφενδονίζουν διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στην περιοχή.

    Οι αστυνομικοί για να τους αντιμετωπίσουν έκαναν χρήση καπνογόνων και για μισή περίπου ώρα είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου. Δεν έγιναν συλλήψεις.

    Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, δυο πορείες μοτοσικλετιστών σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους επτά συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης. Η μία ομάδα ξεκίνησε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και η άλλη από το πεδίο του Αρεως.

    Και οι δύο ομάδες έκαναν πορεία στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου βρίσκονται οι απεργοί πείνας και στις φυλακές Κορυδαλλού και επέστρεψαν στην Αθήνα.

    Η μία μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στα Εξάρχεια όπου και διαλύθηκε, ενώ η άλλη επέστρεψε στα Προπύλαια και έκλεισε για λίγο συμβολικά την οδό Πανεπιστημίου.

    Εληξαν οι καταλήψεις σε Θεσσαλονίκη - Κρήτη

    Με την ανακοίνωση της απόφασης αποφυλάκισης των επτά έληξε και η κατάληψη, που είχε αρχίσει την περασμένη εβδομάδα, στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, αποχώρησε και η ομάδα των νεαρών που είχε καταλάβει επί τρεις ημέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το δημοτικό κτίριο της οδού Ανδρόγεω, στο Ηράκλειο Κρήτης.

    [02] Ευνοϊκή ρύθμιση για τους καταταχθέντες σε Ναυτικό-Αεροπορία

    27/11/2003 10:14:00 πμ

    Ένα μήνα λιγότερη θητεία θα υπηρετήσουν οι καταταχθέντες εντός του Νοεμβρίου του 2003 στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, προκειμένου να μην αδικηθούν από τη μείωση της θητείας σε 12 μήνες που επέρχεται στα δύο Όπλα από τις αρχές του 2004. Την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στην ΝΕΤ.

    [03] Σήμερα η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    27/11/2003 9:51:00 πμ

    Το τελικό κείμενο της απαντητικής επιστολής προς την Εκκλησία της Ελλάδας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Πέμπτη στο Φανάρι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φανάρι με την επιστολή αυτή θα απορρίπτει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας όσον αφορά την εκτόνωση της κρίσης και ταυτόχρονα θα ζητά την πιστή τήρηση της πράξης του 1928. Επίσης, αναμένεται ότι θα εφιστά την προσοχή της Εκκλησίας της Ελλάδας ώστε να μην προχωρήσει σε μεμονωμένες ενέργειες που θα αφορούν την εκλογή νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως, διότι αυτές θα είναι αντικανονικές.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αρνητικό κλίμα στο Φανάρι

    [04] Συνέχεια κινητοποιήσεων

    27/11/2003 9:14:00 πμ

    Τρίωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο, οι γιατροί του ΙΚΑ, στο τέλος της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας. Από σήμερα στις 6:00 και για 24 ώρες απεργούν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στους ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα απεργήσουν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση αντίστοιχα. Την Τετάρτη, απεργία πραγματοποίησαν οι συνάδελφοί τους στην ιδιωτική τηλεόραση. Μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι ζητούν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2003. Στο μεταξύ, τρίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε για την Παρασκευή το ΔΣ της ΟΛΜΕ, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των διδακτικών κενών, ενώ σήμερα θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της Ολυμπιακής, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι φροντιστές για τις 28-29 Νοεμβρίου και τις 30 Νοεμβρίου-1η Δεκεμβρίου. Σήμερα αναμένεται και η απόφαση για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του δικαστηρίου για τις κινητοποιήσεις των φροντιστών ενδέχεται να εκδοθεί και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις αυριανές πτήσεις

    Σχετικές ειδήσεις:

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    [05] Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2003 9:42:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Εμπρηστικές επιθέσεις σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών σημειώθηκαν τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, άγνωστοι έσπασαν τις τζαμαρίες στα υποκαταστήματα της Aspis Bank και της Εμπορικής Τράπεζας, που βρίσκονται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 5β και 7β και πέταξαν στο εσωτερικό τους βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές.

    [06] Σε επιφυλακή για νέα πιθανά χτυπήματα

    27/11/2003 11:51:00 πμ

    Συναγερμός για νέες πιθανές επιθέσεις της Αλ Κάιντα έχει σημάνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί κυρίως σε Λονδίνο, Ιταλία και Τουρκία μετά και τις τελευταίες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες για πιθανό χτύπημα έχει λάβει και η Αργεντινή. Στο μεταξύ, την πρεσβεία της στην Βουλγαρία έκλεισε την Πέμπτη η Μ. Βρετανία, για λόγους ασφαλείας. Αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι η βρετανική πρεσβεία στη Σόφια θα παραμείνει κλειστή για 24 ώρες, δίχως να διευκρινήσει όμως τι είδους απειλή οδήγησε στην απόφαση αυτή. Δριμύτατη κριτική κατά της Βρετανίας άσκησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι δεν μοιράζεται τις πληροφορίες που διαθέτει για πιθανές μελλοντικές επιθέσεις.

    ''Αυξημένη απειλή''

    Αναφορικά με το κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στη Σόφια, ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε πως ''θα είναι κλειστή για μία ημέρα και θα εκτιμήσουμε την κατάσταση''.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών στη Σόφια, Λουμπομίρ Τοντόροφ, δήλωσε ότι σήμερα βρετανική πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή για λόγους ασφαλείας στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν όλες τις βρετανικές πρεσβείες στην περιοχή.

    Ο διευθυντής των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, Κίρτσο Κίροφ, δήλωσε πάντως στο τηλεοπτικό δίκτυο ''bTV'' ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν κάποια ένδειξη για πιθανή απειλή ενάντια στην βρετανική πρεσβεία.

    Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία ήταν πάντως ιδιαίτερα ενισχυμένα το πρωί της Πέμπτης και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο δρόμο μπροστά από το κτίριο όπως και στην πλατεία του καθεδρικού ναού Αλεξάντερ Νέφσκι.

    Στις 14 Οκτωβρίου, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς που σκοπεύουν να επισκεφθούν στη Βουλγαρία, μέσω της ιστοσελίδας του.

    ''Πιστεύουμε ότι υπάρχει αυξημένη γενική απειλή για τους βρετανικούς οργανισμούς από τη διεθνή τρομοκρατία, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες της περιοχής'' αναφερόταν στο κείμενο αυτό.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Διεθνής ανησυχία για την τρομοκρατία

    [07] Σακασβίλι: Σχεδίαζαν στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γεωργία

    27/11/2003 11:01:00 πμ

    Πτέρυγα του στρατού σχεδίαζε την οργάνωση πραξικοπήματος μετά την παραίτηση του Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε. Αυτό αποκάλυψε την Πέμπτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την προεδρία στη Γεωργία, Μιχαήλ Σακασβίλι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "Rustavi 2" και στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας. "Υπήρξαν κινήσεις ενός τμήματος των ενόπλων δυνάμεων και συζητήσεις για την οργάνωση πραξικοπήματος", τόνισε ο Σακασβίλι. "Ένας ή δύο αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι έπρεπε να υπάρξει στρατιωτική δικτατορία στη Γεωργία", σημείωσε ο Σακασβίλι, που θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Σεβαρντνάντζε στις εκλογές της 4ης Ιανουαρίου. Αναφορικά με τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν στη Γεωργία, την απομάκρυνση των οποίων αξιώνει εδώ και χρόνια η Τιφλίδα, ο Σακασβίλι τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος. Την ίδια ώρα, ο Σακασβίλι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης ανεξαρτησίας στην αυτόνομη δημοκρατία της Αντζάριας.

    Όχι στην ανεξαρτησία της Αντζαρίας

    "Δεν πιέζουμε. Πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε και να λάβουμε εγγυήσεις", σημείωσε ο Σακασβίλι και πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει "να ρυθμιστεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, κατανοώντας ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της".

    Επιπλέον, ο Σακασβίλι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης ανεξαρτησίας στην αυτόνομη δημοκρατία της Αντζάριας. "Η Αντζάρια δεν μπορεί παρά να παραμείνει τμήμα της Γεωργίας", τόνισε.

    Ο ηγέτης της Αντζάριας, Ασλάν Αμπατσίντζε είχε χαρακτηρίσει "πραξικόπημα" τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Σεβαρντνάντζε.

    Αναφορικά με την Αμπχαζία, την απόσχιση της οποίας υποστήριξε η Μόσχα, ο Σακασβίλι τόνισε ότι το πρόβλημα "δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας".

    Σχετικές ειδήσεις:

    Διεθνές ενδιαφέρον για τη Γεωργία

    [08] Βρετανία: Διχάζει το νομοσχέδιο για τους αιτούντες άσυλο

    27/11/2003 10:43:00 πμ

    Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μπλερ για όσους ζητούν άσυλο, προκαλούν αντιδράσεις στη Γηραιά Αλβιόνα. Ο υπουργός Εσωτερικών και εμπνευστής των μέτρων, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, εμφανίζεται καθησυχαστικός και υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Γκάρντιαν". Το νέο σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως όσοι αρνούνται να επαναπατριστούν μπορεί να χάνουν τα παιδιά τους.

    ''Δεν θα γίνω Ηρώδης''

    Ο κ. Μπλάνκετ χαρακτήρισε την επίμαχη διάταξη "τελευταία επιλογή" και αρνήθηκε το χαρακτηρισμό του Ηρώδη που του αποδίδουν. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι μείζον θέμα για τον υπουργό, αφού η Βρετανία "δεν μπορεί να χορηγεί αιωνίως κοινωνικά επιδόματα".

    Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, σχολίασε τα νέα μέτρα και είπε χαρακτηριστικά πως, "ο Μπλερ και ο Μπλάνκετ θα πρέπει να ντρέπονται".

    Το νομοσχέδιο για τους αιτούντες άσυλο θα συζητηθεί στη νέα σύνοδο του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    [09] Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Τζενίν

    27/11/2003 10:31:00 πμ

    Εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν πραγματοποίησε την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Στο μεταξύ, τον θάνατο τριών Παλαιστινίων, που σχεδίαζαν επίθεση εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι τα θύματα δεν έφεραν όπλα. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των Ισραηλινών, οι στρατιώτες εντόπισαν τέσσερις άνδρες, από τους οποίους οι δύο κρατούσαν ημιαυτόματα όπλα, ενώ, η επίθεση ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές της Εϊντ αλ Φιτρ, της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού.

    'Αοπλα τα θύματα, ισχυρίζονται οι Παλαιστίνιοι

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της εισβολής, στην οποία μετείχαν περίπου 20 θωρακισμένα οχήματα, τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος. Οι στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες σε πολλά σπίτια με στόχο τη σύλληψη καταζητουμένων Παλαιστινίων, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

    Αναφορικά με τη συμπλοκή στον εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από καταδίωξη, οι δύο διέφυγαν και οι άλλοι δύο επιβιβάστηκαν σε όχημα. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου, σκοτώνοντας τους δύο επιβαίνοντες και τραυματίζοντας σοβαρά τον τρίτο.

    Ωστόσο, Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν πως τα θύματα ήταν άοπλοι, που μετέβαιναν στο χωριό αλ-Γκαράρα και οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους αδικαιολόγητα.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    [10] Ισραήλ: Διαμάχη για τα παιδιά και τα πυρηνικά

    27/11/2003 9:22:00 πμ

    Το Ισραήλ απέσυρε την Τετάρτη από τον ΟΗΕ το σχέδιό του για την προστασία των παιδιών από την τρομοκρατία, αφού, όπως ισχυρίστηκε, οι τροποποιήσεις που έκαναν οι αραβικές χώρες "απειλούσαν να διαστρέψουν το σκοπό του". Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης είχε υιοθετήσει παρόμοιο ψήφισμα για την προστασία των ανήλικων Παλαιστίνιων. Το Ισραήλ πέρασε στην αντεπίθεση, ζητώντας να ψηφιστεί ένα κείμενο για την προστασία των μικρών Ισραηλινών, από τις βομβιστικές επιθέσεις των Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζήτησε την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ.

    ''Γίνεται διαχωρισμός των παιδιών''

    Όμως, σύμφωνα με το Ισραήλ, οι αραβικές χώρες τροποποίησαν το κείμενο, αντικαθιστώντας τα "παιδιά του Ισραήλ" με "παιδιά της Μέσης Ανατολής" και εισήγαγαν προτάσεις για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από τους Ισραηλινούς.

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαχωρισμοί των παιδιών και "αφού δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά των Παλαιστινίων, τα παιδιά του Ισραήλ δικαιούνται το ίδιο". Για τον κ. Γκίλερμαν, οι τροποποιήσεις στο σχέδιο "διαγράφουν κάθε αναφορά στο Ισραήλ".

    Στις κατηγορίες αυτές απάντησε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Νάσερ αλ- Κίντουα, που τόνισε πως "τα παιδιά της Παλαιστίνης δεν έχουν κανένα δικαίωμα" και πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο. Ο κ. Κίντουα ζήτησε αλλαγή πολιτικής και κατέληξε πως, "πρέπει να τερματίσουμε την ισραηλινή κατοχή".

    Στο στόχαστρο για τα πυρηνικά

    Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε από το Ισραήλ να καταστρέψει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει και δήλωσε πεπεισμένος πως, "όλα τα κράτη της περιοχής της Μέσης Ανατολής θα ευεργετηθούν εάν η περιοχή τους απαλλαγεί από τα πυρηνικά".

    Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών και ποτέ δεν παραδέχτηκε επισήμως ότι διαθέτει πυρηνική βόμβα. Ωστόσο, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, διαθέτει από 100 έως 200 πυρηνικά όπλα.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπαραντέι συναντήθηκε με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, και προέτρεψε το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της IAEA, πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι εγγυήσεις για τις πυρηνικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανόμενου και του Ισραήλ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά στη Μέση Ανατολή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η γενική συνέλευση της ΙΑΕΑ έχουν υιοθετήσει, από το 1979, 13 αποφάσεις, στις οποίες το Ισραήλ καλείται να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών. Εντούτοις, όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν αγνοηθεί.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    [11] Πολύνεκρο ναυάγιο στο Κογκό

    27/11/2003 10:16:00 πμ

    Τουλάχιστον εκατό άτομα πνίγηκαν και εκατοντάδες αγνοούνται, μετά από ανατροπή επιβατηγού -οχηματαγωγού πλοίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Μάλιστα, μέλη της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα", που βρίσκονται στην περιοχή, ανέφεραν πως τουλάχιστον 118 πτώματα έχουν ξεβραστεί στη στεριά. Το δυστύχημα συνέβη στη λίμνη Μάγι Ντόμπε, 248 μίλια βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Κινσάσα και τα αίτια παραμένουν άγνωστα. Επίσης, την Τετάρτη έγινε και σιδηροδρομικό ατύχημα.

    Αδιευκρίνιστα τα αίτια

    Μια διεθνής ιατρική ομάδα, που εργάζεται στην περιοχή, ανέφερε ότι, το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα και βυθίστηκε.

    Ο υπουργός Υγείας του Κογκό, Βατζίι Σιτόλο, δήλωσε πως, το δυστύχημα συνέβη από τη σύγκρουση δύο πλοίων. Ο κ. Σιτόλο ανακοίνωσε ότι, από τη σύγκρουση πέθαναν τουλάχιστον 200 άνθρωποι και άλλοι 600 αγνοούνται.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κογκό, ιατρική ομάδα σπεύδει στο σημείο του ναυαγίου. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ανασυρθούν ζωντανοί κάποιοι αγνοούμενοι, αφού η περιοχή είναι απρόσιτη και τα μέσα πενιχρά.

    Ένας νεκρός από σύγκρουση τρένου

    Την Τετάρτη, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δέκα ακόμη αγνοούνται, όταν το τρένο στο οποίο επέβαινε χτύπησε σε βράχο και έπεσε στη θάλασσα κοντά στην πόλη Ματαντί. Μετά το ατύχημα, ο κρατικός σιδηρόδρομος του Κογκό έχασε δύο ατμομηχανές, από τις 5 συνολικά που είχε στην κατοχή του.

    Πηγή: BBC

    [12] Μικρό πρόβλημα υγείας για τον Μπλερ

    27/11/2003 9:58:00 πμ

    Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, παρουσίασε ένα μικρό πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο 50χρονος Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον προσωπικό του γιατρό το απόγευμα της Τετάρτης με πόνο στο στομάχι. Ο Μπλερ αισθανόταν άσχημα, όμως τώρα είναι και πάλι τελείως καλά, είπε ο εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι προβαίνει στην ανακοίνωση αυτή προκειμένου να μην υπάρξουν εικασίες από τον Τύπο. Την Τετάρτη ο Μπλερ ήταν παρών στην ομιλία της βασίλισσας για την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου και αμέσως μετά υπερασπίστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμά του απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Παρά την αδιαθεσία του, σήμερα σκοπεύει να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τον περασμένο μήνα, ο Μπλερ είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρδιακές αρρυθμίες.

    [13] Νεκρό 12χρονο παιδί σε επεισόδια στη Μοσούλη

    27/11/2003 10:41:00 πμ

    φώτο αρχείου

    Ένα 12χρονο παιδί και τέσσερις Ιρακινοί αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερις Ιρακινοί πολίτες και δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν, στη διάρκεια επεισοδίων στη Μοσούλη, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Και στα δύο επεισόδια, αντάρτες επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και καλάσνικοφ εναντίον αμερικανικών τζιπ και οι Αμερικανοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Στη πρώτη συμπλοκή έχασε τη ζωή του ο ένας από τους δύο δράστες, ενώ στη δεύτερη σκοτώθηκε το 12χρονο παιδί, οι δράστες και τέσσερις πολίτες, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πίσω από το αμερικανικό τζιπ. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Βαγδάτη.

    Έκρηξη στην ιταλική πρεσβεία

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η ιταλική πρεσβεία επλήγη από ρουκέτα ή πυρά όλμου, που προκάλεσε ζημιές στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Οι Ιταλοί αναμένεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία είναι ήδη δρακόντεια, μετά την επίθεση με 19 νεκρούς πριν περίπου δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται επίσης πως, πριν από λίγες μέρες είχαν εντοπιστεί εκτοξευτήρες και ρουκέτες σε δρόμους γύρω από την ιταλική πρεσβεία.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    [14] Βέλγιο: ''Στοπ'' στις πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών

    27/11/2003 10:39:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Η βελγική Πολεμική Αεροπορία σταματά τις πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών στο Ιράκ διότι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν στόχος επιθέσεων των Ιρακινών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Αμυνας. Ο βελγικός στρατός μεταφέρει με αεροσκάφη C-130 ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ από το Αμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Το Βέλγιο είχε αντιταχθεί στην αμερικανική εισβολή. Το Σάββατο ένα Airbus A-300 της γερμανικής εταιρίας μεταφορών DHL προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης με το ένα φτερό φλεγόμενο, πιθανώς διότι επλήγη από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το έδαφος. Οι Ιρακινοί αντάρτες τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών χρησιμοποιώντας διάφορα όπλα, που μπορούν να πετύχουν το στόχο τους όταν πετά σε χαμηλό ύψος.

    [15] Συζήτηση για την Οικονομία στη Βουλή

    27/11/2003 11:55:00 πμ

    Ιδιαίτερα θερμή και σε προεκλογικούς τόνους αναμένεται να είναι σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς ξεκίνησε στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πορεία της Οικονομίας σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια από το βήμα της Βουλής. Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους άρχισε την Τετάρτη στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2004.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

    [16] Επεισόδια από οπαδούς της ΑΕΚ

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/11/2003 11:47:00 πμ

    Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη από οπαδούς της ΑΕΚ οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση κατασκευής του γηπέδου της ομάδας τους. Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας κλείνοντας την οδό Δεκελείας. Κάποιοι από αυτούς πέταξαν πέτρες σπάζοντας τα τζάμια του δημαρχείου, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και ακολούθησε "κλεφτοπόλεμος" στα στενά της περιοχής. Οι οπαδοί της ΑΕΚ συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο ύψος του γηπέδου, αλλά μετά από λίγο αποχώρησαν και αποκαταστάθηκε σταδιακά η κυκλοφορία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 November 2003 - 10:03:48 UTC