Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ για τη νίκη
  • [02] Εξετάσεις για πιστοποιητικά γλωσσομάθειας
  • [03] Παπαδόπουλος: ''Δύσκολη η λύση στο Κυπριακό''
  • [04] Σεβαρντνάντζε: Πάω σπίτι μου
  • [05] Διεθνής ανησυχία για τη γεωργιανή κρίση
  • [06] Ενέργεια των Ταλιμπάν η επίθεση στο Αφγανιστάν
  • [07] Φάρσα για βόμβα στο αεροδρόμιο της Κολομβίας
  • [08] Νέος πρεσβευτής του Ιράκ στις ΗΠΑ
  • [09] Δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών στη Μοσούλη
  • [10] Διαδήλωση για το γήπεδο της ΑΕΚ

    [01] Αισιοδοξία κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ για τη νίκη

    23/11/2003 6:11:00 μμ

    Ικανοποιημένα και αισιόδοξα εμφανίζονται κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στις περιοδείες τους στην περιφέρεια. Τη βεβαιότητα της ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές γιατί ξέρει να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών εξέφρασε η Βάσω Παπανδρέου ενώ από την πλευρά του ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι στον αγώνα για την εκλογική νίκη συμμετέχουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όποια θέση και αν βρίσκονται. Μήνυμα συστράτευσης για τη νίκη στις επόμενες εκλογές έστειλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι πολίτες επιλέγουν και στηρίζουν όλες τις μεγάλες ιδεολογικές, κοινωνικές και πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ανανέωση και συστράτευση

    "Το ΠΑΣΟΚ ανανεώνεται σε ιδέες και πρόσωπα. Είναι ένας νέος, ζωντανός οργανισμός ο οποίος εξελίσσεται, ανανεώνεται διαρκώς και δεν ωριμάζει ποτέ για να πέσει μόνος του" δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών υπάρχει μία ανανέωση προσώπων κατά 46%.

    Απαντώντας στα περί αποχωρήσεων από το κυβερνών κόμμα η υπουργός δήλωσε ότι όλοι - πλην ενός ο οποίος διαχώρισε πολιτικά τη θέση του - δηλώνουν ότι θα στηρίξουν και θα δώσουν μαζί τη μάχη στις επόμενες εκλογές γιατί η μάχη είναι κρίσιμη και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

    "Κανείς δεν περισσεύει" τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο μακράς διάρκειας, θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια μεγάλη, δημιουργική, αλλά και αποτελεσματική πολιτική πλειοψηφία, που θα διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές" δήλωσε από την πλευρά του ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι μοναδικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν επιλογές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ.

    "Όλοι εμείς αισθανόμαστε στρατευμένοι σ' αυτή την υπόθεση" τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, εμείς πρέπει να σεβαστούμε περισσότερο τον πολίτη και εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα και τη δική μας πρόταση προς τον ελληνικό λαό" υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού τονίζοντας ότι οι πολίτες στηρίζουν τις ιδειολογικές κοινωνικές και πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Εξετάσεις για πιστοποιητικά γλωσσομάθειας

    23/11/2003 6:59:00 μμ

    Εξετάσεις για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας έγιναν την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Ο νέος θεσμός που εφαρμόζεται από την περασμένη Ανοιξη στην Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα κάθε ηλικίας να αποκτήσουν ένα κρατικό πτυχίο που να πιστοποιεί τις γνώσεις τους σε μία ξένη γλώσσα. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα. Νωρίτερα, το εξεταστικό κέντρο των Αμπελοκήπων επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου για να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία.

    Σε ένα μήνα τα αποτελέσματα

    Την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, γονείς και καθηγητές για το νέο αυτό θεσμό, είχε ο υπουργός Παιδείας, επισκεπτόμενος το 16ο Λύκειο Αμπελόκηπων.

    Ο κ. Ευθυμίου, επισήμανε τη σημασία του νέου αυτού θεσμού, για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι για τη συμμετοχή του ο κάθε εξεταζόμενος καταβάλλει παράβολο μόλις 30 Ευρώ.

    Για την εφαρμογή του νέου θεσμού, το υπουργείο Παιδείας, έχει θέσει στην υπηρεσία του τον μηχανισμό των πανελλαδικών εξετάσεων, μιας και τα θέματα, μεταδίδονται και διασφαλίζονται με τον ίδιο τρόπο.

    Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα από την ημερομηνία διεξαγωγής του.

    [03] Παπαδόπουλος: ''Δύσκολη η λύση στο Κυπριακό''

    23/11/2003 2:11:00 μμ

    Λύση στο Κυπριακό, έως τον Μάιο του 2004, εκτιμά ότι πρέπει να δωθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκφράζει τους φόβους ότι σε αντίθετη περίπτωση αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να μονιμοποιηθεί η γραμμή του Αττίλα. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν έχει ταυτιστεί στο Κυπριακό με την άποψη των στρατιωτικών. Ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται στην Αθήνα μεθαύριο Τρίτη, όπου θα έχει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για τις εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος.

    Εγγυήσεις από την Τουρκία

    Ως προς το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια μιας ενοποιημένης νήσου, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε και επιμένει ότι τη συμφωνία θα πρέπει να εγγυηθεί όχι ο κατοχικός ηγέτης Pαούφ Nτενκτάς, αλλά μια απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου.

    Με τη θέση αυτή του κ. Παπαδόπουλου είχαν συμφωνήσει στη Xάγη οι ξένοι διαμεσολαβητές, αλλά απερρίφθη από την τουρκική πλευρά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δεν θεωρεί πως η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση στην Κύπρο επί τη προοπτική της δικής της ένταξης στην ΕΕ και ότι το κρίσιμο σημείο για την Αγκυρα δεν είναι η ένταξη, αλλά η στιγμή που η Τουρκία θα συζητάει με την Ε.Ε. τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [04] Σεβαρντνάντζε: Πάω σπίτι μου

    23/11/2003 7:23:00 μμ

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Γεωργία. Πρώτη η τηλεόραση της χώρας, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Σεβαρντνάντζε υπέβαλε την παραίτηση του, ενώ πριν από λίγο ο ίδιος ο Σεβαρντάντζε, επιβεβαίωσε το γεγονός, τονίζοντας χαρακτηριστικά "πάω σπίτι μου". Νωρίτερα, η γεωργιανή τηλεόραση, έδειχνε πλάνα, από το αεροδρόμιο της Τυφλίδας και μετέδιδε ότι ο Σεβαρνάντζε εγκαταλείπει τη χώρα. Σύμφωνα πάντα, με τη γεωργιανή κρατική τηλεόραση, ο Σεβαρνάντζε, υπέγραψε την παραίτηση του, στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα, με τους δυο ηγέτες της Αντιπολίτευσης, Σαακασβίλι και Ζβανία, παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Συνταγματικό κενό

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τυφλίδα, μετά την παραίτηση του Γεωργιανού προέδρου Εντβαρντ Σεβαρνάντζε.

    Η είδηση αποχώρησης του Γεωργιανού προέδρου, έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης, ωστόσο, αναδεικνύει ένα συνταγματικό κενό, που θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

    Η γεωργιανή τηλεόραση, μετέδωσε, ότι ο Εντβαρντ Σεβαρντάντζε πείστηκε να υπογράψει την παραίτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχε με τον διαμεσολαβητή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Σεβαρνάντζε εγκαταλείπει τη χώρα, με προορισμό τη Ρωσία.

    Καθοριστικός ο ρόλος της Ρωσίας

    Καταλύτης στις τελευταίες εξελίξεις ήταν η παρουσία του Ιγκορ Ιβανόφ.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, γεωργιανής καταγωγής, μόλις έφθασε στη Γεωργία, πήγε κατευθείαν στο προαύλιο του κοινοβουλίου, πήρε το μικρόφωνο και μίλησε με τους διαδηλωτές, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

    Εν συνεχεία συνομίλησε με την τρόικα της Αντιπολίτευσης τονίζοντας τους ότι δεν θα πρέπει να βγουν από τα συνταγματικά πλαίσια.

    Το ίδιο επεσήμανε και στον ίδιο τον Γεωργιανό πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρνάντζε, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    [05] Διεθνής ανησυχία για τη γεωργιανή κρίση

    23/11/2003 5:26:00 μμ

    Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γεωργία. ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και ο ΟΗΕ, καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για την αποκλιμάκωση της έντασης. Από την πλευρά τους, πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, χαρακτήρισαν "απαράδεκτες" τις ενέργειες για την ανατροπή του Σεβαρντνάντζε και καλούν όλα τα μέρη για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Την ευχή οι διαδηλώσεις να παραμείνουν ειρηνικές και τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν το μέγιστο βαθμό αυτοσυγκράτησης εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Αντιδράσεις

    "Οι πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν την εξουσία στη χώρα με αντισυνταγματικά μέσα. Αυτό είναι απαράδεκτο για οποιοδήποτε δημοκρατικό έθνος", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα και μιλώντας εκ μέρους 12 κρατών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών) δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να μεσολαβήσει στην κρίση.

    ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση μέσα και στην Τιφλίδα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να βρεθεί λύση με ειρηνικά μέσα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καλούνται όλες οι πλευρές να δεσμευθούν επειγόντως σε έναν πολιτικό διάλογο.

    "Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Καλωσορίζει το πνεύμα ευθύνης που έχει επικρατήσει μέχρι τώρα καθώς και τις υπό εξέλιξη μεσολαβητικές προσπάθειες" δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ενώ από την πλευρά του ο Γιόσκα Φίσερ, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σύμφωνης με το Σύνταγμα.

    [06] Ενέργεια των Ταλιμπάν η επίθεση στο Αφγανιστάν

    23/11/2003 2:45:00 μμ

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη το Σάββατο κοντά στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Καμπούλ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο τους, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από δορυφορικό τηλέφωνο, αναλαμβάνουν την επίθεση οι Ταλιμπάν και απείλησε για νέες επιθέσεις εναντίον των δυτικών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Επίσης, ανέφερε ότι η επίθεση στο ξενοδοχείο δεν έγινε με ρουκέτα αλλά με βόμβα.

    [07] Φάρσα για βόμβα στο αεροδρόμιο της Κολομβίας

    23/11/2003 12:13:00 μμ

    Το αεροδρόμιο της Μπογκοτά παρέμεινε κλειστό επί δύο ώρες το Σάββατο, όταν σήμανε συναγερμός για βόμβα μέσα σε ένα αεροσκάφος της εταιρείας Aerorepublica, το οποίο βρισκόταν εν πτήσει και χρειάστηκε να επιστρέψει στην πρωτεύουσα και να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Το αεροσκάφος της εταιρείας αυτής, που πραγματοποιεί εσωτερικές πτήσεις, είχε μόλις απογειωθεί και κατευθυνόταν στην πόλη Κάλι όταν ο πύργος ελέγχου έλαβε ανώνυμο τηλεφώνημα που προειδοποιούσε για την ύπαρξη "εκρηκτικού μηχανισμού". Οι αρχές διέταξαν το αεροσκάφος να επιστρέψει στην Μπογκοτά και μετά την προσγείωση του και την απομάκρυνση των επιβατών προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, χωρίς ωστόσο να βρεθεί το παραμικρό.

    [08] Νέος πρεσβευτής του Ιράκ στις ΗΠΑ

    23/11/2003 3:15:00 μμ

    Ο Iρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσίαρ Ζεμπάρι ανακοίνωσε το διορισμό της Ραντ Ραχίμ Φράνκι ως πρεσβευτού του Ιράκ στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Η κυρία Ραντ Ραχίμ Φράνκι διορίστηκε πρεσβευτής του Ιράκ στην Ουάσινγκτον. Ο διορισμός αποδεικνύει πως το Ιράκ βρίσκεται στο δρόμο της αποκατάστασης", δήλωσε ο Ζεμπάρι σε συνέντευξη Τύπου. Έδωσε στη συνέχεια το λόγο στην πρεσβευτή η οποία δήλωσε πως η αποστολή της "παίρνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς το Ιράκ δεν είχε εκπροσωπηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 13 χρόνια".

    [09] Δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών στη Μοσούλη

    23/11/2003 2:02:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες δολοφονήθηκαν από αγνώστους τη στιγμή που το όχημα τους είχε ακινητοποιηθεί λόγω της μεγάλης κίνησης στην πόλη της Μοσούλης. Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δύο στρατιώτες επέβαιναν σε πολιτικό όχημα και όταν σταμάτησαν λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι τους έκοψαν το λαιμό. Στο μεταξύ η αστυνομία της Μοσούλης ανακοίνωσε οτι χθές Σάββατο το βράδυ ο συνταγματάρχης της αστυνομίας και υπεύθυνος για την ασφαλεια των πετρελαίων στη Μοσούλη Αμντελσαλάμ Κανμπάρ δολοφονήθηκε από αγνώστους.

    Επίθεση κατά Αμερικανών και στη Μπακούμπα

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή τους χτυπήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό στην πόλη Μπακούμπα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ. "Ένας στρατιώτης της 4ης Μεραρχίας Πεζικού σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους χτύπησε ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μπιλ Μακντόναλντ, εκπρόσωπος της 4ης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει στην περιοχή του Τικρίτ.

    [10] Διαδήλωση για το γήπεδο της ΑΕΚ

    23/11/2003 6:43:00 μμ

    "Γήπεδο τώρα" φώναξαν 3000 οπαδοί της ΑΕΚ που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια για να διαμαρτυρηθούν για το φρένο που έχει βάλει ο Δήμος στα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου της Ένωσης. Η κατασκευή του γηπέδου σταμάτησε μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη, 131 δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας που ζητούν τη μείωση του συντελεστή δόμησης.

    Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη

    Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης έξω από το γήπεδο ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο.

    Εν συνεχεία μέρος των οπαδών της ΑΕΚ πραγματοποίησε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού για δέκα λεπτά.

    Νέα συγκέντρωση έχει προγραμματισθεί για το βράδυ της Τετάρτης στις 7 έξω από το Δημαρχείο, την ώρα που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει την ανάκληση ή μη της απόφασης διακοπής των έργων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 November 2003 - 17:56:39 UTC