Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διήμερο προεκλογικού πυρετού στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Προκαταρκτική εξέταση για τους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης
  • [03] Κάλεσμα Καραμανλή στην Αριστερά από την Καισαριανή
  • [04] Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας
  • [05] Επίσκεψη Μπους στο Λονδίνο
  • [06] Υιοθέτησε το ρωσικό σχέδιο για την Μ. Ανατολή ο ΟΗΕ
  • [07] Η Ισπανία προκρίθηκε στα τελικά της Πορτογαλίας
  • [08] Προκρίθηκε η Λετονία
  • [09] Κάνει θραύση η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

    [01] Διήμερο προεκλογικού πυρετού στο ΠΑΣΟΚ

    19/11/2003 10:34:00 μμ

    Προεκλογικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, τις επόμενες δύο ημέρες. Την Πέμπτη στις 10.15 συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος για να οριστικοποιήσει το πλαίσιο των κατευθύνσεων της πολιτικής που θα ακολουθηθεί την τετραετία 2004-2008. Το πλαίσιο θα ανακοινώσει σε μορφή προεκλογικού προγράμματος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη 1.00 το μεσημέρι στο Ζάππειο. Λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 6.30 το απόγευμα, σε κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με την Επιτροπή Ψηφοδελτίων, θα εξεταστούν οι τελικές προτάσεις υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα συζητηθούν εκτενώς στην Κεντρική Επιτροπή της Παρασκευής. Ο κ. Σημίτης είχε το βράδυ της Τετάρτης συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αντικείμενο την κατάστρωση των προεκλογικών ψηφοδελτίων του κόμματος. Στη συνάντηση παρίσταντο επίσης ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Σωκράτης Κοσμίδης.

    Πρόγραμμα σύγχρονο και ανανεωτικό

    Ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο, αναμένεται να αναλύσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επομένη τετραετία, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τα μηνύματα για ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου.

    Ως αναγκαία προϋπόθεση, θα θέσει την υλοποίηση μίας πολιτικής που θα προσεγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα και θα εγγυάται απαντήσεις στα αυριανά διλήμματα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ.

    Το μήνυμα της ανανέωσης, όπως είπε και στην ενημέρωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, θα αποτελέσει το βασικό συστατικό στοιχείο του κόμματος, στην πορεία του προς την τέταρτη εκλογική νίκη.

    Ένα άλλο στοιχείο που θα αναδειχθεί θα είναι και αυτό της ταυτότητας της κάθε περιοχής της Ελλάδας ξεχωριστά.

    Το αίτημα της ανανέωσης, είπε η κ. Αράπογλου, είναι ένα σημαντικό μήνυμα της κοινής γνώμης, το οποίο καταγράφεται σε όλες τις ποιοτικές δημοσκοπήσεις και στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί.

    Τα στελέχη του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, μετά και από την παρότρυνση του Κώστα Σημίτη, σε συνεχείς επαφές με τους πολίτες, ταξινόμησαν τα προβλήματα του κάθε νομού ξεχωριστά και οι προτάσεις τους αναμένεται να περιληφθούν, στις δράσεις της επόμενης τετραετίας, που θα απαντά με σύγχρονο τρόπο στα προβλήματα, της κάθε περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά.

    Σημειώνεται ότι μέχρι την Πέμπτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχουν δηλώσει αν επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ σε όσους έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα προστέθηκαν η Μαρία Αρσένη και ο Διονύσης Γκούσκος.

    Γ. Παπανδρέου: ''Να σταματήσουν τα σενάρια''

    Εν τω μεταξύ, την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στη σεναριολογία που τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να εκφράζει τις απόψεις του.

    ''Έχω αποδείξει ότι σέβομαι πλήρως τους θεσμούς. Στήριζα, στηρίζω και θα στηρίζω τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη'', τόνισε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η σχετική φημολογία "γιατί έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη μάχη, η οποία θα είναι νικηφόρα".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έκανε λόγο "απαράδεκτη παραφιλολογία και μικροπολιτική", τονίζοντας ότι με τη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου βάζει τέλος σ' αυτά τα σενάρια. Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως "δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα" στις σχέσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Γ. Παπανδρέου, οι οποίες "είναι πάντα εξαιρετικές και πολύ στενές". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως "η θέση του κ. Παπανδρέου υπήρξε ανέκαθεν πολύ καθαρή, κάνει συστηματικά τη δουλειά του και έχει μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ", υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει το Σαββατοκύριακο στην Καστοριά.

    Ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε και στο θέμα των απαντητικών επιστολών που περιμένει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως "κάποιοι συνάδελφοι είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε επειδή ολοκλήρωσαν τον πολιτικό τους κύκλο, είτε εξαιτίας άλλων λόγων, δεν επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές. Τους τιμούμε όλους και πρέπει να τονίσω πως με την εξαίρεση του κ. Παπαθεμελή, ουδείς άλλος αμφισβήτησε την υποστήριξή του στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ανανέωση των ψηφοδελτίων, εξάλλου, είναι όρος και προϋπόθεση νίκης του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή είναι η ουσία".

    Αναφορικά με την περίπτωση Παπαθεμελή, ο κ. Πρωτόπαπας παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Σχετικές δηλώσεις έγιναν και από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κάθε πολιτικός είναι άνθρωπος και μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του με βάση τις πεποιθήσεις του και τις εκτιμήσεις του, αλλά όλοι οι συνάδελφοι, πλην του Στέλιου Παπαθεμελή, δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    [02] Προκαταρκτική εξέταση για τους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης

    19/11/2003 8:48:00 μμ

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε την Τρίτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Ληνός, για την υπόθεση των επτά συλληφθέντων στα επεισόδια κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΑΥΓΗ", άντρες των ΜΑΤ παραποίησαν στοιχεία, βάσει των οποίων διώκεται ένας Βρετανός διαδηλωτής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε ότι είναι σαφές πως οι συλληφθέντες δεν κρατούνται για τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις ενώ διέψευσε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων ότι οι κρατούμενοι έχουν υποστεί βασανιστήρια.

    Παραποιήσεις στοιχείων δείχνει το βίντεο

    Η εφημερίδα "ΑΥΓΗ" στο φύλλο της Τετάρτης παρουσιάζει φωτορεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, οι άνδρες των ΜΑΤ που πραγματοποίησαν τη σύλληψη του 30χρονου Βρετανού Σάιμον Τσάπμαν, άλλαξαν την τσάντα του τοποθετώντας στη θέση της άλλη, άλλου χρώματος, η οποία περιείχε βόμβες μολότοφ και σφυριά, στοιχεία με βάση τα οποία ασκήθηκε η δίωξη εναντίον του.

    Στο βίντεο - ντοκουμέντο φαίνονται οι άντρες των ΜΑΤ να δείχνουν στην κάμερα τη γεμάτη βόμβες μολότοφ τσάντα και να τοποθετούν εντός της τα σφυριά. Στη συνέχεια την ακουμπούν διπλα στον συλληφθέντα χωρίς να είναι σαφές από την εικόνα απο πού προέρχονται τα αντικείμενα.

    Ανησυχία για τους απεργούς πείνας

    Σάιμον Τσάπμαν

    Επτά από τους συλληφθέντες παραμένουν έκτοτε προφυλακισμένοι, περιμένοντας να οριστεί η ημερομηνία της δίκης τους και πραγματοποιούν εδω και αρκετές εβδομάδες απεργία πείνας με αίτημα την αποφυλάκιση τους μέχρι τη δίκη. Η κατάσταση της υγείας τους προκαλεί ανησυχία στους επιβλέποντες γιατρούς οι οποίοι εκτιμούν οτι τυχόν συνέχιση της απεργιας πείνας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

    [03] Κάλεσμα Καραμανλή στην Αριστερά από την Καισαριανή

    19/11/2003 10:05:00 μμ

    Aνοιγμα στους ψηφοφόρους της Αριστεράς έκανε ο Κώστας Καραμανλής από την Καισαριανή. "Για μας δεν υπάρχουν Ελληνες δικοί μας και δικοί τους, εμείς δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους πολίτες ανάλογα με τους πολιτικές τους πεποιθήσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, χαρακτηρίζοντας την Καισαριανή σύμβολο ενότητας. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να αλλάξει "κομματικές σημαίες" στο Δημόσιο, προσθέτοντας ότι μετά τις εκλογές θα συγκροτήσει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι "όλοι οι Ελληνες τιμούν όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η Καισαριανή παραπέμπει σε θυσίες που δικαιούνται μνήμης και σεβασμού", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα προβλήματα της παιδείας και επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της, αλλά και στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο χάρτης της καθημερινής ζωής που καταρτίζει θα δώσει λύσεις με στόχο την ατομική ευημερία σε ένα περιβάλλον συλλογικής οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα προβλήματα με την ακρίβεια αφήνοντας αιχμές κατά της τακτικής του κ. Κουλούρη σημειώνοντας ''ενώ τα ενοίκια παίρνουν φωτιά το πραγματικό εισόδημα του Αθηναίου έχει μπει στον πάγο. Αυτή είναι μια άλλη διάσταση του προβλήματος της ακρίβειας που δεν αντιμετωπίζεται από τις επικοινωνιακές επιδρομές των κυβερνητικών στελεχών στις λαϊκές αγορές και τα εμπορικά καταστήματα.

    Ενταση στη ΝΔ για τις δηλώσεις Μ. Βαρβιτσιώτη

    Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχει προκληθεί σάλος από τις δηλώσεις του βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σύμφωνα με τις οποίες ''είναι αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε να καίει τα εθνικά σύμβολα έστω και αν διαφωνεί κανείς με αυτές τις ενέργειες''.

    Η δήλωση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Καραμανλή και λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Θοδωρής Ρουσόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη λέγοντας ''απηχούν προσωπικές και μόνον απόψεις του'', αλλά και ο ίδιος ο βουλευτής επιχείρησε να ανασκευάσει χαρακτηρίζοντας ατυχείς τις δηλώσεις του και συμφώνησε με τη θέση που πήρε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

    Την ίδια ώρα, έπεσαν οι τόνοι μετά την ένταση που προκλήθηκε από τη δημόσια διαφωνία του Βύρωνα Πολύδωρα με τη στρατηγική συστράτευσης που υπογράφει ο Γιώργος Σουφλιάς και το ενδεχόμενο επιστροφής των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αντώνη Σαμαρά.

    Κατά τη σύσκεψη των συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό, οι κ.κ. Πολύδωρας και Σουφλιάς συναντήθηκαν, όπου και οι δύο προσπάθησαν να κλείσουν το θέμα.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι ο κ. Πολύδωρας είναι φίλος του, υπενθυμίζοντας την ανασκευαστική δήλωση του συντονιστή της ΝΔ, ενώ ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για το αύριο, που είναι η νίκη της ΝΔ.

    Χαμηλούς τόνους κράτησαν και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μετά από παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή όπου τους ζήτησε να δώσουν τέλος στην αντιπαράθεση.

    [04] Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας

    19/11/2003 7:37:00 μμ

    Πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, υπέγραψαν την Τετάρτη στη Σόφια ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Ίλκο Δημητρόφ. Η συμφωνία προβλέπει εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών στις στρατιωτικές σχολές της Βουλγαρίας και Βούλγαρων συναδέλφων τους στην Ελλάδα και περιλαμβάνει συνολικά 29 σημεία συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λωτίδης μετά την υπογραφή. Επίσης, προβλέπει ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων και άλλα μέτρα διεύρυνσης των σχέσεων στον αμυντικό τομέα.

    Στρατηγικός επενδυτής η Ελλάδα

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης και τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και τις προμήθειες ελληνικού αμυντικού υλικού με ΝΑΤΟϊκά πρότυπα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Λωτίδης χαρακτήρισε τη συμφωνία επιστέγασμα και απόδειξη των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών τόσο στον στρατιωτικό όσο και σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Δημητρόφ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Βουλγαρία, γι' αυτό και είναι ο στρατηγικός επενδυτής στη Βουλγαρία, στον στρατιωτικό τομέα, στις αμυντικές τεχνολογίες, στον εξοπλισμό και άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Εν τω μεταξύ, παρουσία των κ.κ. Λωτίδη και Δημητρόφ, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια ειδικής αίθουσας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην Ακαδημία Πολέμου "Γ.Σ.Ρακόφσκι".

    [05] Επίσκεψη Μπους στο Λονδίνο

    19/11/2003 11:47:00 μμ

    Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, προκειμένου να αποδοκιμάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, που διαμένει εκεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του την Τετάρτη, στο Λονδίνο, υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, θέση που συμμερίστηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ο πόλεμος, είπε, είναι ορισμένες φορές ο μοναδικός τρόπος "για την προάσπιση αξιών". Στην ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Μεσανατολικό.

    Σκάνδαλο και διαδηλώσεις

    Το Λονδίνο έχει μετατραπεί σε φρούριο, καθώς φυλάσσεται από 14.000 Βρετανούς αστυνομικούς, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν αρχίσει από τη στιγμή της άφιξης του Τζορτζ Μπους στη βρετανική πρωτεύουσα, ούτε να αποτρέψουν το σκάνδαλο με το δημοσιογράφο της Ντέιλι Μίρορ που είχε προσληφθεί πριν από δύο μήνες ώς υπηρέτης στα βρετανικά ανάκτορα.

    Για το θέμα το Μπάκινγχαμ θα διεξάγει επείγουσα έρευνα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκήσει αγωγή κατά της εφημερίδας.

    Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης στη βρετανική ασφάλεια.

    Την Τετάρτη, ο Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα έγιναν δεκτοί με κάθε επισημότητα από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε μια τελετή στην οποία παρέστησαν ο σύζυγός της Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, Τζακ Στρο και Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

    Την Πέμπτη, οι κ.κ. Μπους και Μπλερ θα έχουν συνομιλίες.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Ομιλία Μπους στο Λονδίνο

    Στο Λονδίνο ο Μπους -Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Τεχνολογία εναντίον Μπους

    "Ο Μπους είναι η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη"

    [06] Υιοθέτησε το ρωσικό σχέδιο για την Μ. Ανατολή ο ΟΗΕ

    19/11/2003 9:10:00 μμ

    Ομόφωνα εγκρίθηκε την Τετάρτη από τον ΟΗΕ, το σχέδιο της Ρωσίας, που τίθεται υπέρ της εφαρμογής του "οδικού χάρτη" για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, από τώρα και έως το 2005. Εκτός από τη Ρωσία, το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή υποστηρίζουν η Γερμανία, η Κίνα, η Χιλή, η Γαλλία και η Βρετανία. Η απόφαση 1515, που ψηφίστηκε παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εγκρίνει τον οδικό χάρτη, που στοχεύει στην εξεύρεση λύσης στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη, με τη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών. Η απόφαση καλεί ακόμα τα εμπλεκόμενα μέρη "να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους, ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση του οράματος των δύο κρατών που θα ζούν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια".

    Σχετικές ειδήσεις

    Ρωσικό σχέδιο ειρήνης για Μ. Ανατολή

    [07] Η Ισπανία προκρίθηκε στα τελικά της Πορτογαλίας

    19/11/2003 10:50:00 μμ

    Η Ισπανία πανηγυρίζει από σήμερα την πρόκριση της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Οι "φούριας ρόχας" διέλυσαν την Νορβηγία στο Οσλο με 3-0 και, σε συνδυασμό με την αγχωτική νίκη τους με 2-1 το Σάββατο στη Βαλένθια, πήραν το εισιτήριο για τα τελικά. Εάν κάποιος είχε παρακολουθήσει το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων, θα πόνταρε τα λεφτά του σίγουρα στην Ισπανία όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση. Οι Ισπανοί ήταν κλάσεις ανώτεροι από τους Νορβηγούς, που αγωνίστηκαν με ελπίδες στην ρεβάνς χάρη στην εκπληκτική εμφάνιση του τερματοφύλακα τους, Εσπεν Γιόνσεν, που κυριολεκτικά μόνος του κράτησε το επίπεδο του σκορ στο 2-1.

    Δεν εντυπωσίασαν οι Ισπανοί

    Οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει παρόμοια εμφάνιση σε διάστημα τεσσάρων ημερών ήταν μάλλον εις βάρος του. Ετσι, οι Ισπανοί χωρίς να εντυπωσιάσουν κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ στο 34' και να θέσουν τις βάσεις για πρόκριση. Το γκολ προήλθε από μια κλασική συνεργασία του Βαλερόν με τον Ραούλ. Ο μεσοεπιθετικός της Λα Κορούνια πήρε τη μπάλα σε θέση πίβοτ έξω από την περιοχή των Νορβηγών, την έστρωσε στον επερχόμενο Ραούλ που άνοιξε το σκορ για τους Ισπανούς.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για τους φιλοξενούμενους.

    Στο 49' και πάλι ο Βαλερόν, που ήταν εκ των κορυφαίων στο ματς, έβγαλε φοβερή μπαλιά στον Βιθέντε που δεν δευσκολεύτηκε να νικήσει τον Γιόνσεν και να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του βάζοντας φρένο στις όποιες ελπίδες των Νορβηγών.

    Το γκολ του Ετσεμπερία στο 57' ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα σε μια μεγάλη νίκη των Ισπανών, που πιθανότατα θα σημάνει και την αποχώρηση του Σεμπ από την τεχνική ηγεσία των "Βίκινγκ" μετά από πέντε χρόνια.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία)

    ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Αλμπέλδα, Ιβερσεν

    Οι συνθέσεις:

    ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Εσπεν Γιόνσεν, Μπάσμα, Λούντενκβαμ, Ρόνι Γιόνσεν (62' Ολσεν), Στένσαας, Ιβερσεν, Αντρεσεν (74' Φρόντε Γιόνσεν), Αντερσεν (46' Χάαβαρντ Φλο), Σόλι, Ρίισε, Φλο

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ελγκέρα, Θέσαρ, Πουγιόλ, Τσάμπι Αλόνσο (85' Μπαράχα), Αλμπέλδα, Ετσεμπερία (77' Χοακίν), Βαλερόν (73' Γκούτι), Βιθέντε, Ραούλ

    [08] Προκρίθηκε η Λετονία

    19/11/2003 10:31:00 μμ

    Εκπληξη πρώτου μεγέθους σημειώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Η Λετονία κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία 2-2 από τους Τούρκους, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0, και σε συνδυασμό με την νίκη της με 1-0 στον πρώτο αγώνα πήρε το εισιτήριο για τα τελικά του EURO 2004. Οι γηπεδούχοι είχαν αρκετές απουσίες, αφού δεν έπαιζαν οι Ρουστού και Ακιέλ, που συμπλήρωσαν δύο κίτρινες κάρτες στον πρώτο αγώνα στη Ρίγα, όπως επίσης δεν έπαιζε και ο Εμρέ Ασίκ, που αποβλήθηκε στο συγκεκριμένο ματς. Στην θέση τους ξεκίνησαν οι Κάτκιτς, Ουμίτ Νταβαλά και Ντενίζ Μπαρίς. Από την άλλη, για τους Λετονούς επέστρεψαν οι Ζίρνις και Ζεμλίνσκις που δεν έπαιξαν στο πρώτο ματς λόγω τιμωρίας.

    Πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας

    Οι Τούρκοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά τον αγώνα, αφού το 1-0 ως αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

    Με τη βοήθεια και του κόσμου που κατέκλυσε το στάδιο "Ινονού", στο οποίο αγωνίζεται η Μπεσίκτας, οι παίκτες του Σενόλ Γκιουνές άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τους Λετονούς που στα πρώτα λεπτά του αγώνα έδειξαν να τα έχουν χαμένα. Μάλιστα, στο 20ο λεπτό οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πετύχουν γκολ και να ισοφαρίσουν το σκορ του πρώτου αγώνα.

    Ηταν μια ωραία προσπάθεια του Νιχάτ από τα αριστερά, ενώ στη συνέχεια ο παίκτης της Ρεάλ Σοσιεδάδ σέντραρε και ο Ιλχάν Μανσίζ με δυνατό αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κολίνκο.

    Στο β' ημίχρονο οι Τούρκοι συνέχισαν να πιέζουν και κατάφεραν να πετύχουν και δεύτερο γκολ με τον Χακάν Σουκούρ στο 64'. Αυτή τη φορά δημιουργός ήταν ο Καραντενίζ, που είχε μπει στον αγώνα τέσσερα λεπτά νωρίτερα. Πριν όμως καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων (66') ο Λάιζανς με φάουλ και μετά από σύγχυση στην περιοχή των Τούρκων μείωσε σε 2-1, σκορ, με το οποίο έπαιρνε την πρόκριση η Λετονία.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Βερπακόβσκις στο 78' ισοφάρισε σε 2-2 παγώνοντας το "Ινονού". Από εκεί και πέρα οι Τούρκοι δεν είχαν τις δυνάμεις για να πετύχουν τα δύο γκολ που χρειάζονταν για την πρόκριση και οι Λετονοί θα δώσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το "παρών" σε μεγάλη διοργάνωση.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντερς Φρισκ (Σουηδία)

    ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ουμίτ Νταβαλά, Μπλεϊντέλις, Ρίμκους

    Οι συνθέσεις:

    ΤΟΥΡΚΙΑ: Κάτκιτς, Ουμίτ Νταβαλά, Μπουλέντ Κορκμάζ, Ντενίζ Μπαρίς, Εμρέ Μπελόζογλου, Τουμέρ Μετίν (60' Καραντενίζ), Νιχάτ, Τουγκάι (80' Σανλί), Χακάν Σουκούρ, Ιλχάν Μανσίζ, Ιμπραϊμ Ουζουλμέζ

    ΛΕΤΟΝΙΑ: Κολίνκο, Στεπάνοβς, Αστάφιεβς, Ζεμλίνσκις, Λάιζανς, Ζίρνις, Ισάκοβς, Μπλεϊντέλις, Βερπακόβσκις (90' Παχάρς), Ρούμπινς, Ρίμκους (79' Στόλτσερς)

    [09] Κάνει θραύση η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

    19/11/2003 8:22:00 μμ

    Ξεπερνούν τους 600.000 οι πάσχοντες από τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπως τόνισαν την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, οι καθηγητές Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης και Νίκος Σιαφάκας. Πιο ευάλωτοι φαίνεται να είναι οι αγρότες στη χώρα μας, αφού το 15.1% πάσχει από τη νόσο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρούσματα της νόσου σε όλο τον πλανήτη ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, ενώ στις ΗΠΑ η ασθένεια αυτή είναι η 4η αιτία θανάτου. Βασικοί παράγοντες εκδήλωσης, είναι το κάπνισμα και η μολυσμένη ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας.

    Νοσηρή κατάσταση των πνευμόνων

    Η ΧΑΠ είναι μια νοσηρή κατάσταση στην οποία φτάνει ο πνεύμονας μετά από κάποια χρόνια αρρώστιας, όπως η χρόνια βρογχίτιδα ή το πνευμονικό εμφύσημα. Αναφερόμενος στη νόσο, ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι, η πάθηση χαρακτηρίζεται από περιορισμό της ροής του αέρα μέσα από τους βρόγχους, ιδίως κατά την εκπνοή, η οποία δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη. Ο περιορισμός αυτός της ροής του αέρα είναι συνήθως προοδευτικός και συνδέεται με μια παθολογική αντίδραση των πνευμόνων σε ερεθιστικά σωματίδια ή αέρια.

    Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στην εκπνοή, αλλά και την εισπνοή του αέρα, επεισόδια δύσπνοιας -ιδίως μετά από κρυολογήματα- μέχρι και δύσπνοια μετά από ελάχιστη προσπάθεια. Στο τέλος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προκαλεί αναπνευστική ανεπάρκεια (ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο) και καρδιακή ανεπάρκεια.

    Όπως είπε ο κ. Σιαφάκας, βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η πάθηση, στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου, ενώ και η αναπνευστική ανεπάρκεια που δημιουργείται τους οδηγεί συνεχώς στα νοσοκομεία.

    Επιβαρυντικός παράγοντας το κάπνισμα

    Η σημαντικότερη αιτία εκδήλωσης της νόσου είνια η χρόνια χρήση καπνού. Αυτό μάλλον δικαιολογεί και τα υψηλά ποσοστά εκδήλωσης της νόσου στους αγρότες, αφού, σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση καπνού στην επαρχία είναι διπλάσια από ότι στα αστικά κέντρα. Ο καπνός του τσιγάρου ερεθίζει τους βρόγχους που "πρήζονται" και συσπώνται (βρογχόσπασμος), δυσκολεύοντας τον αέρα να πάει στις κυψελίδες, όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων. Ταυτόχρονα, η κατάσταση αυτή δεν αφήνει τον αέρα να φύγει, με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται και να δημιουργείται στη συνέχεια εμφύσημα στους πνεύμονες.

    Αλλες αποδεδειγμένες αιτίες, σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, είναι οι σκόνες στον επαγγελματικό χώρο, τα χημικά, τα σταγονίδια και οι καπνοί, καθώς και η ρύπανση των εσωτερικών χώρων από καύση υλικών βιομάζας (ξύλα, πριονίδια κτλ), που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα ή θέρμανση.

    Πρόληψη- διάγνωση- θεραπεία

    Βασικός τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή του καπνίσματος. Όποιος δεν καπνίζει, έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους χώρους εργασίας, αλλά και τη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

    Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί επίσης να αναχαιτίσει την εξέλιξη της νόσου. Ο βήχας που διαρκεί, ο πρωινός βήχας, οι δυσκολίες στην αναπνοή κατά την άσκηση, την εργασία ή στην σκάλα είναι σημάδια προβλήματος του αναπνευστικού, που πρέπει να μας οδηγήσουν στο να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.

    Τέλος, η θεραπεία σε σοβαρότερες περιπτώσεις, έγκειται στο γιατρό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τα μέσα (όπως τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα) για ανακούφιση από τα συμπτώματα. Επίσης, συνιστάται η έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν λοιμώξεων, η αναπνευστική γυμναστική και η αλλαγή του τρόπου ζωής, που βασίζεται στο κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 November 2003 - 21:53:51 UTC