Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Διάλογος για μία ισχυρή περιφέρεια
  • [02] Κρούσμα μηνιγγίτιδας και στην Κομοτηνή
  • [03] Πρόστιμα 95.500 ευρώ από την Κεφαλαιαγορά
  • [04] Εκτός Κ.Ο ΝΔ ο Θ. Κατσίκης, λόγω του γιου του
  • [05] Φάρσες τα τηλεφωνήματα για βόμβες
  • [06] Πορείες στο πεζοδρόμιο
  • [07] Βγαίνει αύριο απ' τον Ευαγγελισμό ο Κ. Μητσοτάκης
  • [08] Στον Βαρθολομαίο η απόφαση της Εκκλησίας Ελλάδος
  • [09] Τελεσίγραφο στην Αγκυρα για την υπόθεση Λοϊζίδου
  • [10] Εντονη αντίδραση Ισραήλ για δηλώσεις Θεοδωράκη
  • [11] Παρέμβαση Πάχτα για την Καλαμαριά
  • [12] Εξιχνιάστηκε το έγκλημα στη Σούδα Χανίων
  • [13] Σκυλιά με μικροτσίπ
  • [14] Όροι για την προσθήκη βιταμινών στα τρόφιμα
  • [15] Το Βελιγράδι ζήτησε συγνώμη από τη Βοσνία
  • [16] Όχι της Βρετανίας για έκδοση του Ζακάγιεφ
  • [17] Τραγωδία με λαθρομετανάστες στις ισπανικές ακτές
  • [18] Σρι Λάνκα: Οι Τίγρεις των Ταμίλ θα σεβαστούν την εκεχειρία
  • [19] Αλβανία: Ανατίναξαν το αυτοκίνητο κοινοτάρχη
  • [20] Αρνήθηκαν να καταθέσουν σε δίκη για τρομοκρατία
  • [21] Καταδίκη της Αγκυρας για βασανισμό κρατουμένων
  • [22] Διερμηνέας ''έβγαζε'' πληροφορίες από το Γκουαντάναμο
  • [23] Η Γαλλία στηρίζει τον Κορέι
  • [24] Πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα για την 11η Σεπτεμβρίου
  • [25] Αμερικανική στροφή 180 μοιρών
  • [26] ''Σκούρα'' βλέπει τα πράγματα στο Ιράκ η CIA
  • [27] Τραυματισμοί Αμερικανών σε Κιρκούκ και Φαλούτζα
  • [28] Κυνήγι του ΣΔΟΕ στον αδικαιολόγητο πλουτισμό
  • [29] Λαϊκά Ομόλογα από τη Δευτέρα
  • [30] Μέχρι το 2006 ανανέωσε ο Ρεχάγκελ
  • [31] ''Χρυσοί'' εθελοντές, η Εθνική ανδρών ποδοσφαίρου
  • [32] Συμφωνία Ολυμπιακού με Ιατρικό Κέντρο
  • [33] Μια ''κάρτα-κλειδί'' για τον Πολιτισμό
  • [34] Τεχνητός ιός ελπίδα για ανίατες αρρώστιες
  • [35] Νέα ινσουλίνη δίνει ελπίδες στους διαβητικούς
  • [36] Κίνδυνος επιδημίας ΑΙDS στην Ινδία

    [01] Σημίτης: Διάλογος για μία ισχυρή περιφέρεια

    13/11/2003 6:39:00 μμ

    Την έναρξη, Εθνικού δημόσιου διαλόγου, για τη διαμόρφωση μίας νέας διοικητικής και αυτοδιοικητικής δομής της χώρας, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για ισχυρές περιφέρειες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της ΕΕ. "Στόχος μας είναι η δημιουργία ισχυρών περιφερειών με ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική διοίκηση με λογοδοσία", τόνισε ο κ. Σημίτης και επισήμανε ότι χρειάζονται νέες τομές που θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις πρόσθεσε θα ληφθούν μετά τις εκλογές, ενώ θα προηγηθεί συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το θέμα.

    Νέες τομές για ισχυρή Ελλάδα

    Στόχος τόνισε ο κ. Σημίτης, είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας για μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, στρέφονται προς την δημιουργία ενός αιρετού τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης, που θα συνυπάρχει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία θεωρείται ''απαραίτητος πυρήνας στην διαμόρφωση της Διοικητικής πολιτικής στην εφαρμογή των αποφάσεων του λαού, αλλά και της κεντρικής διοίκησης''.

    Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα κράτος αυταρχικό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό και στη θέση του δημιούργησε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία'', αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το σχέδιο ''Ιωάννης Καποδίστριας'', τη δημιουργία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αλλά και τη δημιουργία των περιφερειών, οι οποίες ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτες.

    Τέλος ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη για νέες τομές, νέες κατευθύνσεις και σχήματα, για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί και να συμμετάσχει χωρίς κανένα εμπόδιο στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    [02] Κρούσμα μηνιγγίτιδας και στην Κομοτηνή

    13/11/2003 7:04:00 μμ

    Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 16χρονος μαθητής που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, τα δύο παιδάκια που νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα με διαγνωσμένο μηνιγγιτιδόκοκκο είναι εκτός κινδύνου. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται άλλα τρία παιδάκια από τον ίδιο βρεφονηπιακό σταθμό. Ο αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα είναι ο αναμενόμενος για την εποχή, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, με αφορμή την εκδήλωση των τριών περιστατικών. "Δεν υπάρχει καμία ανησυχία", αναφέρει το Κέντρο και διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για επιδημία.

    Εκτός κινδύνου τα αγοράκια της Ν. Σμύρνης

    Ο μεγάλος κίνδυνος για τα δύο αγοράκια που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα έχει περάσει. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου παίδων Αγλαΐα Κυριακού χωρίς, ωστόσο, η κατάστασή τους να ανησυχεί τους γιατρούς.

    Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας έκαναν την εμφάνισή τους σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό στη Νέα Σμύρνη και τα δύο αδελφάκια παρουσίασαν πρώτα τα συμπτώματα της νόσου.

    Στο Αγλαΐα Κυριακού μεταφέρθηκαν ακόμα τρία παιδάκια με πυρετό και πονοκέφαλο, αλλά πιθανότατα πρόκειται για ίωση. Την οριστική απάντηση θα έχουν αύριο οι γιατροί, όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Μέχρι τότε, τα παιδιά θα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Προληπτική αντιβίωση για δύο μέρες παίρνουν όλα τα παιδάκια του βρεφονηπιακού σταθμού.

    Ανησυχία στο σχολείο του 16χρονου

    "Ο 16χρονος μαθητής, ο οποίος μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Κομοτηνής στο νοσοκομείο μας με μηνιγγιτιδοκική σηψαιμία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ η όλη κατάσταση ελέγχεται με την δέουσα προσοχή, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για το περιστατικό" δήλωσε ο διευθυντής της πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής, καθηγητής Γιώργος Καρτάλης.

    Συναγερμός σήμανε στο 2ο Λύκειο Κομοτηνής μετά το περιστατικό. Ανήσυχοι γονείς και μαθητές ζητούσαν να ενημερωθούν για το περιστατικό και απαιτούσαν να γίνει και απολύμανση του σχολείου. Νομίατρος που επισκέφθηκε το σχολείο τους καθησύχασε και τους ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ συνέστησε να χορηγηθεί σε όλους τους μαθητές αντιβιοτικό ευρέως φάσματος. Οι μαθητές του σχολείου δεν πραγματοποίησαν σήμερα τα μαθήματα καθώς αποχώρησαν από το σχολείο τους για ψυχολογικούς λόγους.

    [03] Πρόστιμα 95.500 ευρώ από την Κεφαλαιαγορά

    13/11/2003 5:19:00 μμ

    Την επιβολή προστίμων ύψους 95.500 ευρώ επέβαλε μεταξύ άλλων το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης . Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ στην εταιρία G-Trade ΑΧΕΠΕΥ, για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και του κώδικα δεοντολογίας των ΑΕΠΕΥ. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ στην εταιρία EFG Telesis Finance AEΠΕΥ για παράβαση του κανονισμού αναδοχών

    Υπεράκτια εταιρία έγινε θεσμικός

    Οπως διαπιστώθηκε ως ανάδοχος της Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ενέγραψε στην δημόσια εγγραφή μεταξύ θεσμικών επενδυτών υπεράκτια εταιρία που δεν ήταν καν θεσμικός επενδυτής.

    Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στον κ. Ελευθέριο Πέτσιο, βασικό μέτοχο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της "Spider Ν. Πέτσιος &amp; Υιοί ΑΕ" για μεταβολή μετοχικής συμμετοχής χωρίς να ενημερώσει ως όφειλε.

    Επίσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εγκρίθηκε:

    -η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας Alpha Επαγγελματικών Ακινήτων Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ΑΕΕΑΠ, μετά από σχετικό αίτημα των μετόχων.

    -ο διορισμός χρηματιστηριακού εκπροσώπου στην εταιρία Axon Α.Χ.Ε.

    -η προσωρινή αναστολή κατ' εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2836/2000 της λειτουργίας των εταιριών Stockfund ΑΕΛΔΕ (με έδρα Αθήνα) και Οικονομικός Ομφαλός Κορίνθου (με έδρα Κόρινθο) επειδή διαπιστώθηκαν ύστερα από ελέγχους, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

    [04] Εκτός Κ.Ο ΝΔ ο Θ. Κατσίκης, λόγω του γιου του

    13/11/2003 4:53:00 μμ

    Η νέα δικαστική περιπέτεια τού γιου τού Θεόδωρου Κατσίκη, Σόλων, οδήγησε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να θέσει εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη και τον αρχηγό του κόμματος Κ. Καραμανλή. Ο κ. Κατσίκης δηλώνει ότι μετά και το δεύτερο κρούσμα με τη συμπεριφορά του γιου του Σόλωνα - αν και πιστεύει όπως λέει στην αθωότητά του - δεν επιθυμεί να θεωρηθεί ότι βλάπτει την εικόνα της ΝΔ. Ουσιαστικά ο κ. Κατσίκης παραμένει ως ανεξάρτητος βουλευτής μέχρι τις εκλογές, ενώ η Ρηγίλλης δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κατσίκης είχε και επικοινωνία με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Σιούφα.

    Ποινική διώξη για πέντε κατηγορίες

    Ο 22χρονος Σόλων Κατσίκης μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του μ' ένα μαύρο τζιπ έξω από την πύλη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, στη Λεωφόρο Μεσογείων πραγματοποιούσαν "αστυνομικούς ελέγχους" στα διερχόμενα αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ προέβαιναν και σε σωματικούς ελέγχους.

    Το "παιχνίδι" των νεαρών έλαβε τέλος όταν δύο οδηγοί, ένας οδηγός λεωφορείου, που κατευθυνόταν στη αφετηρία της Αγίας Παρασκευής και ένας οδηγός δίκυκλου, παραπονέθηκαν για τη μεταχείριση αυτή σε πραγματικούς αστυνομικούς, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, που είχαν σταθμεύσει λίγα μέτρα παρακάτω, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Τα όργανα έσπευσαν στους "συναδέλφους" τους και τους "φιλοδώρησαν" με χειροπέδες.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αντιποίηση αρχής.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Σόλωνα Κατσίκη και των τεσσάρων φίλων του για πέντε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της αντιποίησης αρχής, παράνομης κατακράτησης πολιτών, απειλής κατ' εξακολούθηση και παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Ο Σόλων Κατσίκης βαρύνεται επιπλέον και με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής καθώς πάνω του βρέθηκε ένα μαχαίρι. Και οι πέντε συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε δίκη και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Πριν από λίγο καιρό ο Σόλων Κατσίκης είχε συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας μαζί με δυο Αλβανούς, στην κατοχή ενός από τους οποίους βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Ο 22χρονος κατηγορήθηκε γιατί κινούνταν με το βουλευτικό αυτοκίνητο του πατέρα του, το οποίο, όμως, οδηγούσε ο ένας από τους δυο Αλβανούς, που εκτός των άλλων δεν είχε δίπλωμα.

    Ο Σόλων Κατσίκης αθωώθηκε τότε για την υπόθεση των ναρκωτικών.

    [05] Φάρσες τα τηλεφωνήματα για βόμβες

    13/11/2003 4:10:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Αναστάτωση προκάλεσαν την Πέμπτη στην αστυνομία, τέσσερα ανώνυμα τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων μηχανισμών έξω από το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο Παγκράτι, καθώς και σε υποκατάστημα της Citibank και γραφεία της ίδιας τράπεζας στην Αθήνα. Τα τηλεφωνήματα αποδείχθηκαν τελικά φάρσες, αλλά το στόχο τους τον επέτυχαν, καθώς έθεσαν σε κινητοποίηση μεγάλο αριθμό αστυνομικών της Αμεσης Δράσης και της Ασφάλειας.

    Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης το γνωστό 100, και ο άγνωστος που τηλεφώνησε στις 12.30 είπε, ότι έξω από το υποκατάστημα της Εμπορικής στο Παγκράτι, είχε τοποθετηθεί σακούλα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που θα εκρήγνυτο μετά την πάροδο μισής ώρας.

    Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό της Αμεσης Δράσης και έξω από το υποκατάστημα της Εμπορικής εντοπίστηκε πράγματι μια ύποπτη σακούλα. Ειδοποιήθηκε η ασφάλεια και πυροτεχνουργοί έσπευσαν στην περιοχή για να ελέγξουν το δέμα και να προβούν σε ελεγχόμενη έκρηξη για να καταστρέψουν το μηχανισμό. Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι η σακούλα περιείχε γυναικεία καλσόν.

    Στο μεταξύ, τηλεφώνημα που έγινε στον ''Ελεύθερο Τύπο'' στη 1.35 όπου ο άγνωστος μίλησε για τοποθέτηση μηχανισμού έξω από υποκατάστημα της Citibank στην οδό Οθωνος στο Σύνταγμα, κινητοποίησε και πάλι την αστυνομία γιατί για την ίδια υπόθεση έγινε τηλεφώνημα και στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος.

    Πέντε λεπτά αργότερα σήμανε και πάλι συναγερμός στην αστυνομία, γιατί με τηλεφώνημα στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' άγνωστος έλεγε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της Citibank στην οδό Πανεπιστημίου χωρίς να δώσει αριθμό.

    Τελικά διαπιστώθηκε ότι τόσο έξω από το υποκατάστημα της Citibank στην οδό Οθωνος στο Σύνταγμα όσο και στα γραφεία της ίδιας τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου, δεν υπήρχε τίποτα το ύποπτο και οι δρόμοι μετά παρέλευση μικρού χρονικού διαστήματος που χρειάστηκε για να γίνουν οι σχετικοί αστυνομικοί έλεγχοι αποδόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία.

    [06] Πορείες στο πεζοδρόμιο

    13/11/2003 3:16:00 μμ

    Οι μικρές σε όγκο πορείες, θα γίνονται στο εξής στο πεζοδρόμιο ή στη μια λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ οι "απείθαρχοι", θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα, σύμφωνα με διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία ζητά από την Τροχαία να μην κλείνει τις παράπλευρες οδούς πολλές ώρες πριν από την έναρξη μιας πορείας και ζητά να λαμβάνονται μέτρα, που θα ανταποκρίνονται στην εκάστοτε περίπτωση, "χωρίς υπερβολές ή ελλείψεις". Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα στα μέτρα αυτά.

    Αντιδρούν οι συνδικαλιστές

    Η απόφαση της ΕΛ. ΑΣ. προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που διατυπώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού των κινητοποιήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, δήλωσε ότι οι όποιες ανάγκες για την καλή οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα καλυφθούν από τους εργαζόμενους με υπευθυνότητα και δεν χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, έκανε λόγο για αδιαλλαξία και αυταρχισμό, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται περιοριστικά μέτρα, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δείξει υπευθυνότητα.

    Φλωρίδης: ''Δεν εμποδίζουμε το δικαίωμα των διαδηλωτών''

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, διευκρίνισε πως, τα μέτρα δεν αποτρέπουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όσων θέλουν να διαδηλώσουν, αλλά στοχεύουν στο να μην ταλαιπωρούνται "κυριολεκτικά και άγρια" οι υπόλοιποι πολίτες. Στόχος της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου είναι "να προστατευθεί το δικαίωμα όλων των πολιτών στην κυκλοφορία", κατέληξε ο υπουργός.

    [07] Βγαίνει αύριο απ' τον Ευαγγελισμό ο Κ. Μητσοτάκης

    13/11/2003 3:08:00 μμ

    Βγαίνει αύριο Παρακευή από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες, ο επίτιμος πρόδρος της Ν. Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οπως έγινε γνωστό από τους θεράποντες γιατούς του, στις εξετάσεις που έγιναν, ανιχνεύτηκε το μικρόβιο της σαλμονέλλας. Σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό του, η υποψία υπήρχε από την πρώτη στιγμή γι' αυτό και του δόθηκε ειδική αντιβίωση κι έτσι η πορεία της υγείας του βαίνει καλώς.

    Περαστικά από τον Κ. Στεφανόπουλο

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά και ταχεία ανάρρωση.

    Οι θεράποντες ιατροί σταμάτησαν σήμερα να του χορηγούν ορό, ενώ σηκώθηκε από το κρεβάτι.

    [08] Στον Βαρθολομαίο η απόφαση της Εκκλησίας Ελλάδος

    13/11/2003 2:32:00 μμ

    Στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη παρέδωσαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης κ.κ. Eυστάθιος και Παντελεήμων την απόφαση- πρόταση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας για την εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Οι δυο απεσταλμένοι έγιναν δεκτοί από τον κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Δημητρίου. Μετά τη συνάντηση οι δυο μητροπολίτες παρακάθησαν στο Πατριαρχικό Αριστον και στη συνέχεια αναχώρησαν από το Φανάρι χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Οι δύο μητροπολίτες θα επιστρέψουν την Παρασκευή στην Αθήνα και θα ενημερώσουν για την αποστολή τους την Ιερά Σύνοδο.

    Πιθανότατα αύριο να συνεδριάσει η Σύνοδος του Πατριαρχείου

    Μόλις έφθασαν στο Φανάρι οι απεσταλμένοι της Εκκλησίας της Ελλάδος, οδηγήθηκαν στο ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατούσε από το παραθρόνιο, εκεί που συνήθως βρίσκεται ο εκπρόσωπος της πολιτικής αρχής, ενώ στον πατριαρχικό θρόνο ήταν προσεκτικά τοποθετημένη μια εικόνα.

    Το ιδιότυπο αυτό τυπικό, εφαρμόζεται από πολύ παλιά την 13η Νοεμβρίου, εορτή του Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου, όπως είπε ο εκκλησιάρχης, και εξήγησε ότι την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννου, δεν ανεβαίνει κανείς από τους διαδόχους του στον Πατριαρχικό θρόνο, αλλά τοποθετείται εκεί η εικόνα του μεγάλου Ιεράρχη της Εκκλησίας.

    Ο μητροπολίτης Σπάρτης προσερχόμενος, δήλωσε ότι έρχονται "ως κομισταί της απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος", και πρόσθεσε ότι "είμαστε χαρούμενοι γιατί βρισκόμαστε στα ιερά αυτά χώματα".

    Από το Φανάρι έγινε γνωστό ότι η απόφαση -πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος "θα απασχολήσει τις επόμενες συνεδριάσεις της Συνόδου".

    Η Σύνοδος του Πατριαρχείου αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Παρασκευή, χωρίς όμως να αποκλείεται η μετάθεσή της για τις επόμενες ημέρες.

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει επισταμένως ασχοληθεί με τα θέματα που προέκυψαν και έχει εκθέσει δημόσια και με σαφήνεια τα όσα αφορούν την οργάνωση των σχέσεων του με την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Τελευταίες οδηγίες πριν τη μετάβαση στο Φανάρι

    [09] Τελεσίγραφο στην Αγκυρα για την υπόθεση Λοϊζίδου

    13/11/2003 7:37:00 μμ

    Έξι ημέρες έχει πλέον στη διάθεσή της η Αγκυρα προκειμένου να ικανοποιήσει την υποχρέωσή της για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου. "Τάδε έφη" η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία με νέο ψήφισμά της, όρισε τελευταία προθεσμία την 19η Νοεμβρίου, προειδοποιώντας την Τουρκία με κυρώσεις στην περίπτωση που παραλείψει για ακόμη μια φορά να δώσει το επιδικασμένο ποσό. Πρόκειται για το τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα σε σχέση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση αυτή, το οποίο συνοδεύτηκε και από έντονη αποδοκιμασία για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις επίσημες αποφάσεις. ''Η απόφαση αυτή είναι η τέταρτη μεταβατική απόφαση, οι συνομιλίες συνεχίζονται'' ήταν το μόνο που περιορίστηκε να δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ερωτηθείς για το θέμα.

    Κατηγορίες Ντενκτάς

    Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς από το τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα χαρακτηρίζοντάς το άδικο γιατί, όπως ισχυρίστηκε, "το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έλαβε υπόψη του σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην Κύπρο". Ο Ντενκτάς κατηγόρησε, επίσης, την Τιτίνα Λοϊζίδου ότι θα πάρει τα χρήματα, αρνούμενη να πάει στο σπίτι της με τη δικαιολογία ότι συνεχίζεται η κατοχή.

    Μόνη οδός η συμμόρφωση, αλλιώς θα επέλθουν κυρώσεις

    Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση μετά την επιμονή της Αγκυρας σε απαράδεκτους όρους, που έθιγαν το κύρος τόσο του Δικαστηρίου, όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ο όρος της μη εξέτασης του θέματος ανάκτησης της κυριότητας της περιουσίας της από την κ. Λοϊζίδου, πριν από το 2005.

    Τους τουρκικούς όρους δεν αποδέχθηκε η Κυπριακή κυβέρνηση, που επέμεινε στην άνευ όρων καταβολή των αποζημιώσεων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η απόφαση του Συμβουλίου αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τον σεβασμό στην απόφαση των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον κορυφαίο αυτό θεσμό" και εκτίμησε ότι "η Αγκυρα θα πρέπει να υιοθετήσει την απόφαση αυτή σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου".

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι το ψήφισμα οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο, δεδομένης της φιλοδοξίας της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της προς τις υποδείξεις, οι "δρόμοι" δεν κλείνουν μόνιμα για την Αγκυρα, ωστόσο η συμπεριφορά της θα καταγραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων πολύ πιο σημαντικό από την προϋπόθεση για επίλυση του Κυπριακού ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε κύρωση θα δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία, γιατί αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελεί νομική προϋπόθεση και περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, σε αντίθεση με το κυπριακό που είναι πολιτικό κριτήριο και δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών της ελληνικής κυπριακής πλευράς και των παρεμβάσεων του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης.

    Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι είναι ασυμβίβαστο για την Τουρκία να ζητεί να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα να περιφρονεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο κ. Κληρίδης παρατήρησε, επίσης, ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβάλει την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια.

    Η Τιτίνα Λοϊζίδου χαιρέτισε το ψήφισμα χαρακτηρίζοντάς το μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο.

    Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο επεδίκασε στην κ. Λοϊζίδου 900.000 δολάρια για στέρηση της διαχείρισης της περιουσίας της στην Κερύνεια.

    [10] Εντονη αντίδραση Ισραήλ για δηλώσεις Θεοδωράκη

    13/11/2003 5:38:00 μμ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα Πέμπτη, οι αντιδράσεις για την αναφορά που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του, για το Ισραήλ, ότι "ο μικρός αυτός λαός είναι σήμερα ρίζα του κακού και όχι του καλού". Με επιστολή που έστειλε χτες, η Υπουργός Παιδείας του Ισραήλ, κα Λιμόρ Λιβνάτ, στον Έλληνα ομόλογό της Πέτρο Ευθυμίου, κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις δηλώσεις του διάσημου μουσικοσυνθέτη, κατηγορώντας τον για ρατσισμό απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έσπευσε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις Θεοδωράκη, προσθέτοντας όμως πως ο μουσικοσυνθέτης, έχει στο παρελθόν σταθεί στο πλάι της εβραϊκής κοινότητας με το έργο του Μαουτχάουζεν και πως ο ίδιος σε νεότερη δήλωσή του ''μερικώς ανασκεύασε την προηγούμενη''.

    Πρωτόπαπας: Ύπερβολές τα περί Γκέμπελς''

    Ο κ. Πρωτόπαπας διευκρίνισε επίσης, πως η με καθυστέρηση χθεσινή του δήλωση, (μολονότι είχαν περάσει μερικές μέρες από την επίμαχη δήλωση) έγινε διότι έλαβε επιστολή από το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο όπου υπήρχε διασύνδεση των λεγομένων του Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσία δυο υπουργών.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με σχόλιο υπουργού του Ισραήλ (πως ο Θεοδωράκης προσομοιάζει στον Γκέμπελς), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ''φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με τον Γκέμπελς ο Μίκης Θεοδωράκης''.

    Η επιστολή Λιβνάτ

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κυρίας Λιμόρ Λιβνάτ που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα έχει ως εξής:

    "Συγκλονίστηκα διαβάζοντας την ειδησεογραφική κάλυψη των αντισημιτικών δηλώσεων του Έλληνα συνθέτη, κυρίου Μίκη Θεοδωράκη. Λιγότερο από εξήντα χρόνια έχουν περάσει από το φρικτό Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης, και σήμερα, οι σπόροι της καταστροφής καλλιεργούνται και πάλι.

    Εάν δεν επιτύχουμε να εξαλείψουμε το μίσος και τον αντισημιτισμό από το πρόσωπο της γης, μπορεί να οδηγήσουν σε μία νέα φοβερή τραγωδία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλη η Κυβέρνηση της Ελλάδας και εσείς προσωπικά, απορρίπτουν τις δηλώσεις του κυρίου Θεοδωράκη. Σίγουρα, ο Ελληνικός λαός, που υπέφερε και αυτός από την κατοχή των Ναζιστών, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τις ρατσιστικές του δηλώσεις.

    Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι μόνο μία ξεκάθαρη και σαφής δημόσια καταδίκη των δηλώσεων του θα ξεριζώσει αυτούς τους σπόρους του μίσους.

    Με τον ειλικρινή μου θαυμασμό για το Έθνος σας, και σίγουρη για τις θερμές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας, τολμώ να εκφράσω την ελπίδα ότι τόσο η Κυβέρνηση αλλά και η κοινή γνώμη στην Ελλάδα θα απορρίψουν αυτές τις αντισημιτικές δηλώσεις με αποτροπιασμό και θα καταστήσουν σαφές στον κύριο Θεοδωράκη ότι ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση μέσα στον ευυπόληπτο Ελληνικό λαό".

    [11] Παρέμβαση Πάχτα για την Καλαμαριά

    13/11/2003 4:09:00 μμ

    Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση των πλειστηριασμών σε βάρος του Δήμου Καλαμαριάς προς αποζημίωση ιδιωτών για την απαλλοτρίωση γης που αφορούσε στη διάνοιξη της οδού Πόντου. Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης κατά τη διάρκεια εκπομπής της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης έλαβε τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει τη συνολική δαπάνη για την εκτέλεση του έργου καθώς και για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώθηκαν.

    Ικανοποιημένος ο Δήμαρχος

    Ο κ. Οικονομίδης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη και ευχήθηκε η διαβεβαίωση που έλαβε σήμερα να γίνει άμεσα πραγματικότητα. «Το θέμα της Πόντου αφορά όλους τους Θεσσαλονικείς και ήταν λάθος που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν ως πρόβλημα της Καλαμαριάς. Η επέκτασή της θα διευκολύνει τα μέγιστα στην μετακίνηση όλων των κατοίκων του Πολεοδομικού συγκροτήματος προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Η Καλαμαριά σήμερα δικαιώνεται και αναμένει την άμεση υλοποίηση των υποσχέσεων» είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

    Επισήμανε ακόμη ότι η σημερινή διαβεβαίωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που «λύνει» τα χέρια του Δήμου Καλαμαριάς, έρχεται λίγες μέρες μετά και τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννη Τσακλίδη, ο οποίος του ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου να εντάξει την οδό Πόντου στο τριτεύον εθνικό δίκτυο.

    Σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς επισημαίνεται ότι το πρόβλημα ξεκίνησε και υπάρχει σε τρομακτικές διαστάσεις για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμαριάς από το σχεδιασμό για τη διάνοιξη και διαμόρφωση της επέκτασης της οδού Πόντου που έγινε το 1976 από το τότε υπουργείο Δημοσίων Έργων. Εντούτοις το τεράστιο κόστος για τις αποζημιώσεις των ιδιωτών από την απαλλοτρίωση της σχετικής γης είχε κληθεί να πληρώσει μόνος του ο Δήμος. Τα οικονομικά μεγέθη όμως ήταν τέτοια που καθίστατο απολύτως αδύνατον να τα επιβαρυνθεί μόνος του, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες οφειλές που προέρχονταν από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης στην Καλαμαριά.

    [12] Εξιχνιάστηκε το έγκλημα στη Σούδα Χανίων

    13/11/2003 3:26:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εξιχνιάστηκε το έγκλημα που σημειώθηκε χθες στη Σούδα Χανίων με θύμα τον 31χρονο Δημήτρη Καρινάκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του στην οδό Αρκαδίου. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία Χανίων ύστερα από αξιολόγηση στοιχείων που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, δράστης είναι ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε ότι πυροβόλησε τον Καρινάκη πέντε φορές, ενώ αναζητείται και ένα ακόμα άτομο ως συνεργός στην ανθρωποκτονία.

    Στον εισαγγελέα το βράδυ ο δράστης

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων, Ταξίαρχο Μάρκο Πάγκαλο, το έγκλημα ήταν στυγερό και φωτογραφίζοντας τους δράστες είπε ότι είναι άτομα του φιλικού περιβάλλοντος του θύματος.

    Ακόμα τόνισε ότι με τα στοιχεία πού υπάρχουν μέχρι τώρα, προκύπτει ότι το όπλο του εγκλήματος ανήκε στο θύμα, αλλά δεν έχει βρεθεί, αφού πιθανολογείται ότι το κατέχει το άτομο που αναζητείται, ενώ με υπόδειξη του συλληφθέντος, βρέθηκε ένα ακόμα όπλο, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε στην ανθρωποκτονία.

    Ο κ. Πάγκαλος δεν έδωσε άλλα στοιχεία, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ ο συλληφθείς στις 8 το βράδυ θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [13] Σκυλιά με μικροτσίπ

    13/11/2003 1:50:00 μμ

    Την υποχρεωτική σήμανση των αδέσποτων, αλλά και των οικόσιτων ζώων μέσα σε έξι μήνες, αποφάσισε το υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με το νόμο 3170/03. Το μικροτσίπ, κόστους 50 ευρώ, θα εμφυτεύεται στο δέρμα του ζώου από ειδικευμένους κτηνιάτρους. Επίσης, κάθε ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει τυχόν απώλεια ζώου μέσα σε 10 ημέρες, ενώ όσοι εγκαταλείπουν το ζώο τους, θα καταβάλλουν αυστηρά πρόστιμα. Ιδιαίτερες ρυθμίσεις προβλέπονται και για τα αδέσποτα.

    Ρυθμίσεις και για τα αδέσποτα

    Ο νόμος του υπουργείου Γεωργίας επιβάλλει τη σήμανση και των αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, στα αδέσποτα το μικροτσίπ θα βρίσκεται σε υφασμάτινη λωρίδα πλάτους 3 εκατοστών, μπλε για τα αρσενικά και ροζ για τα θηλυκά.

    Ταυτόχρονα, τα αδέσποτα ζώα θα συλληφθούν με ευθύνη των δήμων, θα εμβολιαστούν, θα σημανθούν και θα δοθούν για υιοθεσία. Όσα δεν υιοθετηθούν, θα επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους χώρο.

    Ωστόσο, ο ίδιος νόμος προβλέπει τη θανάτωση με ένεση όσων αδέσποτων πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

    [14] Όροι για την προσθήκη βιταμινών στα τρόφιμα

    13/11/2003 1:05:00 μμ

    Κανονισμό για την εθελοντική προσθήκη βιταμινών, μετάλλων και άλλων ουσιών στα τρόφιμα, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτόν, θα καταρτιστεί κατάλογος των εγκεκριμένων ουσιών, όπως τα εκχυλίσματα βοτάνων, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, καθώς και τα επιτρεπόμενα επίπεδά τους στα τρόφιμα. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. Ο μηχανισμός αυτός θα εξετάζει τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία του ανθρώπου, από την προσθήκη ουσιών στα τρόφιμα. Στόχος του προτεινόμενου κανονισμού είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με θρεπτικά συστατικά, καθώς και η εναρμόνιση των διαφόρων κανόνων, που ισχύουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    [15] Το Βελιγράδι ζήτησε συγνώμη από τη Βοσνία

    13/11/2003 7:36:00 μμ

    Συγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πόλεμο της Βοσνίας (1992-95) όπου έχασαν τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι, ζήτησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας &amp; Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο. Ο κ. Μάροβιτς που συναντήθηκε με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, τον Κροάτη Ντράγκαν Κόβιτς, το Μουσουλμάνο Σουλεϊμάν Τίχιτς και τον Σέρβο Μπόρισλαβ Πάραβατς, κάλεσε επίσης τους λαούς των δύο χωρών να αρχίσουν να χτίζουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον και να ξεχάσουν το πικρό παρελθόν. ''Για τα εγκλήματα αυτά ευθύνονται συγκεκριμένα άτομα και όχι οι λαοί'', επισήμανε ο Μάροβιτς και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αληθινή πρόοδος και για τις δύο χώρες στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    [16] Όχι της Βρετανίας για έκδοση του Ζακάγιεφ

    13/11/2003 3:08:00 μμ

    Ενταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, δημιουργεί η απόφαση δικαστηρίου στη Βρετανική πρωτεύουσα, να απορρίψει το αίτημα της Ρωσίας για την έκδοση του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη Αχμεντ Ζακάγιεφ, εκτιμώντας ότι τα κίνητρα είναι πολιτικά. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Τίμοθι Γουέρκμαν, εκτίμησε επίσης ότι ο Ζακάγιεφ, κινδυνεύει ''με βασανιστήρια'' και ''ταπείνωση'' εάν επιστρέψει στη Ρωσία. Αμεση ήταν η αντίδραση της γενικής εισαγγελίας της Μόσχας, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, κατηγορώντας την βρετανική δικαιοσύνη, ότι "προσπαθεί να ανακαλύψει ένα πολιτικό χαρακτήρα σε μία υπόθεση η ουσία της οποίας είναι καθαρά ποινική''.

    Ο Ζακάγιεφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσετσενίας, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 2002, προερχόμενος από τη Δανία, όπου η Ρωσία είχε επίσης προσπαθήσει, μάταια, να πετύχει την έκδοσή του.

    Η Μόσχα κατηγορεί τον Ζακάγιεφ, για συμμετοχή σε μια σειρά ''τρομοκρατικών ενεργειών'', οι περισσότερες από τις οποίες διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, κατά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996).

    [17] Τραγωδία με λαθρομετανάστες στις ισπανικές ακτές

    13/11/2003 3:02:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Δέκα Μαροκινοί λαθρομετανάστες έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του ταξιδίου τους από την βόρεια Αφρική στην Ισπανία αφού για ημέρες έμειναν χωρίς φαγητό και νερό. Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ΕΛ Παΐς, 38 από τους λαθρομετανάστες περισυνελέγησαν στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ισπανίας. Πιστεύεται ότι, για αρκετές ημέρες πέρασαν πολλές κακουχίες στη θάλασσα κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες ενώ το πλοιάριό τους υπέστη μηχανική βλάβη. Αρχισαν να πίνουν θαλασσινό νερό και αυτό τους προκάλεσε ιλίγγους και παραισθήσεις. Οκτώ πνίγηκαν και δύο πέθαναν πάνω στο πλοιάριο.

    Δεύτερη τραγωδία το τελευταίο 15ημερο

    Οι συνθήκες της τραγωδίας δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ συνεχίζονται ακόμη οι συζητήσεις για την άλλη τραγωδία, που σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου όταν 36 Αφρικανοί πνίγηκαν σε πλοιάριο, που κατευθυνόταν στις ισπανικές ακτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον Τύπο, για τους θανάτους ευθύνονται εν μέρει και οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης, που ενήργησαν με βραδύτητα. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες δήλωσε ότι, τα πλοία, που θα μετέβαιναν προς διάσωση καθυστέρησαν να αναχωρήσουν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [18] Σρι Λάνκα: Οι Τίγρεις των Ταμίλ θα σεβαστούν την εκεχειρία

    13/11/2003 1:42:00 μμ

    Θα σεβαστούν την ειρηνευτική διαδικασία στη Σρι Λάνκα και την εκεχειρία με την κυβέρνηση, παρά την πολιτική κρίση στη χώρα με αντιμέτωπους τον πρωθυπουργό, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, και την πρόεδρο, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, δήλωσαν την Πέμπτη οι αντάρτες των Ταμίλ Ιλάμ. Η εκεχειρία απειλείται από τη σύγκρουση που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ της προέδρου Κουμαρατούνγκα και του πολιτικού της αντιπάλου, πρωθυπουργού Βικρεμεσίνγκε. Η ενέργεια της Προέδρου ν' αποπέμψει τρεις βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Αμυνας, και ν' αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής έως τις 19 Νοεμβρίου, προκάλεσε οξύτατη πολιτική κρίση και παρέλυσε την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από τους αντάρτες τον Απρίλιο και οι Νορβηγοί μεσολαβητές καταβάλλουν προσπάθειες για την επανέναρξή τους.

    Προσπάθειες διάσωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας

    Ο αρχηγός των ανταρτών, Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, είπε στους Nορβηγούς μεσολαβητές ότι οι ''Τίγρεις θα παραμείνουν δεσμευμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία και θα σεβαστούν τη συμφωνία εκεχειρίας'' που υπογράφηκε πέρυσι το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα της Νορβηγίας, ανέφερε πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών.

    Ο αρχηγός των ανταρτών ζήτησε, επίσης, από τους μεσολαβητές εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα σεβαστεί την εκεχειρία παρά την κρίση στο Κολόμπο.

    Οι Νορβηγοί εκπρόσωποι - ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βίνταρ Χέλγκεσεν και ο ειδικός σύμβουλος Ερικ Σόλχαϊμ - μετέβησαν στο Κιλινότσι, ζώνη των ανταρτών στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο πλαίσιο μιας αποστολής διάσωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

    Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία χωρίς να έχει τον έλεγχο του συνόλου της κυβέρνησής του.

    Η Πρόεδρος είπε με τη σειρά της ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι τη θεωρεί παράνομη γιατί δεν θέλει πόλεμο με τους αντάρτες. Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις στους αντάρτες και είπε ότι θέλει να επιβάλλει νέους κανόνες δράσης στη Νορβηγία όσον αφορά τη διαμεσολάβησή της.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σρι Λάνκα: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Προέδρου - Πρωθυπουργού

    [19] Αλβανία: Ανατίναξαν το αυτοκίνητο κοινοτάρχη

    13/11/2003 7:09:00 μμ

    Στις τέσσερις το πρωί της Πέμπτης, άγνωστοι ανατίναξαν με εκρηκτικά το αυτοκίνητο του Γκίκα Στραμάρκου, κοινοτάρχη του χωριού Δρυμάδες στο δήμο Χιμάρας. Ο κοινοτάρχης συνέδεσε το επεισόδιο με τις επαναληπτικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου σε τέσσερα εκλογικά τμήματα στο δήμο της Χιμάρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το εκλογικό τμήμα στο χωριό Δρυμάδες. "Eίναι η τρίτη φορά που δέχομαι απειλές τόσο εγώ όσο η οικογένειά μου", δήλωσε ο κ. Στραμάρκος και κάλεσε την αστυνομία, την δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ για προστασία.

    'Αγνωστοι παραμένουν οι δράστες

    Η αστυνομία της Αυλώνας έδειξε ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν ανακοίνωσε τίποτα για τους δράστες και τους λόγους μιας τέτοιας ενέργειας.

    Ο βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γρηγοράκης Καραμέλιος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών στη Χιμάρα.

    Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν στις 12 Οκτωβρίου σε ένα μόνο γύρο. Η επανάληψη των εκλογών σε τέσσερα εκλογικά τμήματα στο δήμο της Χιμάρας αποφασίστηκε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των Τιράνων ύστερα από καταγγελίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος για παρατυπίες στα εκλογικά τμήματα των Δρυμάδων, Κυπαρό, Πύλιουρι και Χιμάρα.

    [20] Αρνήθηκαν να καταθέσουν σε δίκη για τρομοκρατία

    13/11/2003 6:46:00 μμ

    Δύο δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού "DER SPIEGEL" αρνήθηκαν την Πέμπτη να καταθέσουν σε δίκη υπόπτου για εμπλοκή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, που γίνεται στη Γερμανία. Οι δύο ανταποκριτές, φοβούμενοι την ενοχοποίησή τους, επικαλέστηκαν το δικαίωμά τους να αρνηθούν να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου πως περιήλθε σε γνώση τους η πληροφορία ότι οι επιθέσεις δε σχεδιάστηκαν στο Αμβούργο. Η άρνηση των δύο δημοσιογράφων ήταν ένα πλήγμα στην υπεράσπιση του Αμπντελ-Γάνι Μζούντι ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι Γερμανοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στις ΗΠΑ σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από ένα τρομοκρατικό πυρήνα στο Αμβούργο ενώ αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος Αμπντελ-Γάνι Μζούντι, 30 ετών, Μαροκινός φοιτητής, είναι μέλος ενός οκταμελούς πυρήνα στο Αμβούργο, από τον οποίο προέρχονται οι τρεις από τους τέσσερις πιλότους των επιθέσεων.

    Κατά την διεξαγωγή της δίκης δημιουργήθηκε σάλος επειδή διέρρευσαν πληροφορίες από την εξέταση των δύο ανδρών, σύμφωνα με τις οποίες, η συνωμοσία ξεκίνησε στο Αφγανιστάν το 1996 και όχι στο Αμβούργο το 1999 όπως υποστηρίζουν οι εισαγγελείς.

    [21] Καταδίκη της Αγκυρας για βασανισμό κρατουμένων

    13/11/2003 6:13:00 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την Πέμπτη την Τουρκία κρίνοντάς την ένοχη για χρήση βασανιστηρίων ή απάνθρωπης συμπεριφοράς εις βάρος δικηγόρων. Τέσσερις από τους δεκαέξι Τούρκους δικηγόρους που προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και άλλοι πέντε σε "απάνθρωπη ή ταπεινωτική συμπεριφορά" μετά τη σύλληψή τους το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 1993, αποφάνθηκε το δικαστήριο με έξι ψήφους έναντι μίας. Οι Τούρκοι δικηγόροι συνελήφθησαν έπειτα από καταγγελία ότι βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Στη διάρκεια της κράτησής τους οι δικηγόροι απειλήθηκαν με θάνατο και αντιμετώπισαν προσβλητική συμπεριφορά, με στόχο να υπογράψουν ομολογίες.

    [22] Διερμηνέας ''έβγαζε'' πληροφορίες από το Γκουαντάναμο

    13/11/2003 4:53:00 μμ

    Για παράνομη μεταφορά απόρρητων εγγράφων και ψευδομαρτυρία στις αμερικανικές αρχές κατηγορείται διερμηνέας στη φυλακή της βάσης Γκουαντανάμο, όπου κρατούνται ύποπτοι Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα. Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε τις κατηγορίες της συγκέντρωσης, μετάδοσης ή απώλειας αμυντικών πληροφοριών και της ψευδούς δήλωσης σε βάρος του Αχμεντ Φάτχι Μεχάλμπα, 31 ετών, Αμερικανού πολίτη αιγυπτιακής καταγωγής. Η σύλληψη του στις 29 Σεπτεμβρίου, στο διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστόνης κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά, σύλληψη εργαζομένου στη βάση.

    Αρνείται τις κατηγορίες ο Αιγύπτιος

    Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση που δόθηκε στο FBI, ο κατηγορούμενος δήλωσε αρχικά στους τελωνειακούς υπαλλήλους του αεροδρομίου ότι δεν μετέφερε καμία απόρρητη πληροφορία όταν μπήκε στη χώρα.

    Σε ψηφιακό δίσκο, όμως που βρέθηκε στις βαλίτσες του εντοπίστηκαν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα. Ο συνήγορος του, ωστόσο υποστηρίζει ότι ο πελάτης του είχε πρόσβαση σε διάφορες απόρρητες πληροφορίες στο πλαίσιο της δουλειάς του παρόλ' αυτά αγνοούσε την ύπαρξη των εγγράφων στο CD.

    Στην περίπτωση, πάντως που κριθεί ένοχος, ο Μεχάλμπα αντιμετωπίζει την πιθανότητα 20ετούς κάθειρξης και πρόστιμο 750.000 δολαρίων.

    [23] Η Γαλλία στηρίζει τον Κορέι

    13/11/2003 4:53:00 μμ

    Γιάσερ Αραφάτ- Αχμέντ Κορέι

    Η Γαλλία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον Κορέι στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών, Ερβέ Λαντσού. Για το λόγο αυτό, κάλεσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, να "διαθέσει όλα τα μέσα για δράση" στον τομέα της ασφάλειας στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέντ Κορέι. Ο κ. Λαντσού δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στο σημαντικό ρόλο του Ισραήλ.

    Ζητά να δει ''απτά αποτελέσματα''

    Ο κ. Λαντσού τόνισε πως η Γαλλία επιθυμεί η δράση της παλαιστινιακής κυβέρνησης να έχει αποτελέσματα στους τομείς της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ.

    Ωστόσο, ο Γάλλος εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει το Ισραήλ, τονίζοντας έτσι την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Για τον κ. Λαντσού, το Ισραήλ οφείλει να επιτελέσει "απαραίτητες κινήσεις" στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη, τη χαλάρωση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων, το πάγωμα του εποικισμού και της κατασκευής του διαχωριστικού τείχους.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Προσεγγίσεις ειρήνης στα Παλαιστινιακά εδάφη

    [24] Πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα για την 11η Σεπτεμβρίου

    13/11/2003 12:26:00 μμ

    Σε συμφωνία με το Λευκό Οίκο, προκειμένου να της παράσχει απόρρητα έγγραφα, κατέληξε η ανεξάρτητη ομοσπονδιακή επιτροπή, που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους, στη Νέα Υόρκη. Έτσι, η επιτροπή θα αποκτήσει πρόσβαση στις αναφορές, που δίνονταν καθημερινά στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των επιθέσεων. Αλλωστε, το 2002, ο Λευκός Οίκος είχε παραδεχτεί ότι, τον Αύγουστο του 2001 ο Μπους είχε λάβει μια αναφορά, που προειδοποιούσε ότι η Αλ Κάιντα πιθανόν να επιχειρούσε αεροπειρατείες. Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή χαρακτηρίζει τη συμφωνία ικανοποιητική και χρήσιμη για "να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας", ενώ το πόρισμά της αναμένεται τον Μάιο του 2004.

    [25] Αμερικανική στροφή 180 μοιρών

    13/11/2003 6:29:00 μμ

    Αναθεωρούν τη στρατηγική τους στο Ιράκ οι ΗΠΑ μετά το χθεσινό μακελειό στη Νασιρίγια. Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ επιστρέφει στη Βαγδάτη, έχοντας λάβει εντολή από τον Τζορτζ Μπους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να σχηματισθεί μέχρι το τέλος του έτους προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η Ιταλία δηλώνει ότι τα στρατεύματα της θα παραμείνουν στο Ιράκ.

    Το νέο σχέδιο των ΗΠΑ

    Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές εβδομάδες, ώστε οι ΗΠΑ να πεισθούν ότι η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς το ταχύτερο δυνατό, ήταν η μόνη λύση για να βρεθεί διέξοδο στο αιματοκύλισμα.

    Ο Πολ Μπρέμερ επιστρέφει στη Βαγδάτη έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από τον πρόεδρο Μπους να σχηματισθεί μία μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα έχει την ευθύνη της σύνταξης Συντάγματος, ακολουθώντας το μοντέλο του Αφγανιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Η Ουάσινγκτον εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο διενέργειας κάποιου είδους εκλογών σε τέσσερις - έξι μήνες από σήμερα.

    Χαρακτηριστική της αμερικανικής στροφής και η δήλωση του Κόλιν Πάουελ που υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων.

    " Θέλουμε να επιταχύνουμε το έργο μας, θέτοντας μία βάση νομιμότητας για τη στήριξη της νέας ιρακινής κυβέρνησης" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άκρως απόρρητη έκθεση των υπηρεσιών της CIA στο Ιράκ, εκτιμάται ότι η αντίσταση στο Ιράκ ενάντια στις συμμαχικές δυνάμεις μπορεί να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, στο βαθμό που θα αυξάνεται και ο αριθμός των απογοητευμένων Ιρακινών από την κατοχή.

    Καυστική παρέμβαση Ντε Βιλπέν

    Νωρίτερα, έκκληση στις ΗΠΑ να αλλάξουν επειγόντως τη στρατηγική τους στο Ιράκ απηύθυνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι μία προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σχηματισθεί μέχρι το τέλος του χρόνου Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ θα πρέπει να συνεργασθεί και με έναν αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

    " Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πόσοι θάνατοι χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση του θέματος;"

    Επανέλαβε επίσης ότι η Γαλλία θα συνεισφέρει στο μεταπολεμικό Ιράκ, μόλις θα τοποθετηθεί η νέα ιρακινή κυβέρνηση.

    Δεν φεύγουν από το Ιράκ οι Ιταλοί

    Την ίδια ώρα, σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Ιταλία, η οποία καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από το Β' παγκόσμιο πόλεμο.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 16 Ιταλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και δυο πολίτες.

    Νωρίτερα την Πέμπτη και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ.

    Η Ιταλία, αριθμεί στο Ιράκ, δύναμη 2400 ανδρών.

    Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, βρίσκεται ήδη στη Νασιρίγια, για να επισκεφτεί τους Ιταλούς στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε την Πέμπτη από έκρηξη βόμβας σε οδική αρτηρία στη Βαγδάτη, τη στιγμή που περνούσε ένα αμερικανικό όχημα τύπου Χάμβι.

    Μετά το χθεσινό μακελειό, οι ΗΠΑ κήρυξαν την έναρξη της επιχείρησης "σιδερένιο καρφί" σε μία προσπάθεια να καταπνίξουν την ιρακινή αντίδραση.

    Δεν πάνε στο Ιράκ οι Ιάπωνες

    Την ίδια ώρα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων η Ιαπωνία, ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να αποστείλει δύναμη στο Ιράκ.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνισίριο Κοιζούμι, θερμός υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ, η χώρα του δεν θα στείλει στρατεύματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ο Κοιζούμι, είχε λάβει κοινοβουλευτική έγκριση για αποστολή 1000 στρατιωτών στο Ιράκ τον περασμένο Ιούλιο.

    Στον αντίποδα, η Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποστείλει περισσότερα στρατεύματα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

    [26] ''Σκούρα'' βλέπει τα πράγματα στο Ιράκ η CIA

    13/11/2003 4:11:00 μμ

    Για την ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη των Ιρακινών προς τους αντάρτες που αντιστέκονται στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την κατάρρευση των προσπαθειών ανοικοδόμησης, προειδοποιεί την αμερικανική ηγεσία με νέα έκθεση της η CIA. Η εκτίμηση αυτή εμπεριέχεται σε άκρως απόρρητη έκθεση, που διέρρευσε στον πριν την μετάβαση του πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με θέμα την πιθανή αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής.

    Αιτία η απογοήτευση των Ιρακινών για τις ικανότητες των δυνάμεων κατοχής

    Εκπρόσωπος της CIA, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της έκθεσης.

    Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται λόγω της αύξησης του αριθμού των πολιτών που εμφανίζονται απογοητευμένοι με την τακτική των αμερικανικών δυνάμεων και εμφανίζονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την ένοπλη αντίσταση.

    Η έκθεση της CIA σημειώνει ακόμη ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Ιράκ δεν μπορεί ουσιαστικά να κυβερνήσει λόγω της μικρής λαϊκής υποστήριξης που απολαμβάνει.

    Στο ίδιο κείμενο εκφράζονται ακόμη αμφιβολίες για τη δυνατότητα των αμερικανικών δυνάμεων να αποκλείσουν τα σύνορα και να αποτρέψουν τη διείσδυση ακραίων ισλαμιστών που καταφτάνουν για να ενισχύσουν τη δράση των ιρακινών ανταρτών.

    [27] Τραυματισμοί Αμερικανών σε Κιρκούκ και Φαλούτζα

    13/11/2003 4:15:00 μμ

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Κιρκούκ και στην Φαλούτζα. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία δύο Αμερικανοί τραυματίστηκαν το πρωί όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός τη στιγμή που περνούσε φάλαγγα από πέντε στρατιωτικά οχήματα σε κεντρικό δρόμο του Κιρκούκ. Από την έκρηξη καταστράφηκε ένα μικρό φορτηγό και οι δύο επιβάτες του μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Εξάλλου σε κεντρικό δρόμο της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στο όχημα στο οποίο επέβαινε. Οι αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν άγνοια για τα περιστατικά.

    [28] Κυνήγι του ΣΔΟΕ στον αδικαιολόγητο πλουτισμό

    13/11/2003 1:28:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ένα νέο τμήμα του ΣΔΟΕ θα εντοπίζει επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και όσους άλλους κριθεί ότι έχουν πλουτίσει με τρόπο που δεν δικαιολογείται από τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητά τους. Παράλληλα, όμως, θα ελέγχονται και οι ελεγκτές, υπάλληλοι εφοριών καθώς και του υπουργείου Οικονομίας, από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, που θα κατατεθεί στη Βουλή. Εξάλλου υπερβολές χαρακτήρισε ο γ.γ του ΣΔΟΕ Δημήτρης Μπατζελής σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "το ΣΔΟΕ θα μπαίνει στα σπίτια μας". "Θα δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα που στόχος του θα είναι ο ενδελεχής έλεγχος όσων έχουν υψηλά εισοδήματα στη λογική του Πόθεν Έσχες", διευκρινισε στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Μπατζελής.

    [29] Λαϊκά Ομόλογα από τη Δευτέρα

    13/11/2003 1:35:00 μμ

    Λύση σε όσους ζητούν μια σταθερή και εγγυημένη απόδοση δίνουν οι ειδικοί τίτλοι αποταμίευσης, ή όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται Λαϊκά Ομόλογα. Το Υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να εκδώσει μια νέα σειρά την 4η από την αρχή του έτους. Οι τίτλοι θα διατίθενται από τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου με δημόσια εγγραφή στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Το επιτόκιο, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις είναι 3,6% που θεωρείται ανταγωνιστικό και υψηλότερο από αυτό που προσφέρουν οι τράπεζες στις καταθέσεις. Επίσης είναι μια συμφέρουσα τοποθέτηση καθώς παρέχεται απαλλαγή των τόκων από φορολογία εφ όσον διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους. Οι τίτλοι θα εκδοθούν με ονομαστική αξία 100 ευρώ, ενώ οι εγγραφές θα γίνονται σε πολλαπλάσια των 100 ευρω. Ανώτατο όριο διάθεσης έχουν οριστεί τα 15.000 ευρώ.

    [30] Μέχρι το 2006 ανανέωσε ο Ρεχάγκελ

    13/11/2003 7:04:00 μμ

    Την ανανέωση συμβολαίου, μέχρι το καλοκαίρι του 2006 (χρονιά που θα γίνει και το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία), με τον Ότο Ρεχάγκελ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης και ο ομοσπονδιακός προπονητής, επιβεβαίωσαν την κοινή θέλησή τους για τη συνέχιση της έως τώρα επιτυχημένης συνεργασίας με κοινή συνέντευξη Τύπου. Εμφανώς ικανοποιημένοι και οι δύο δήλωσαν ότι η επέκταση της συνεργασίας έγινε σε χρόνο ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στην Εθνική ομάδα μετά την Euro 2004.

    Στόχος το Μουντιάλ στην Γερμανία

    Οσον αφορά τους όρους της συμφωνίας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες αναφέροντας μόνο ότι οι συνθήκες συνεργασίας παραμένουν ίδιες με αλλαγές μόνο στα οικονομικά στοιχεία.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ, θέτοντας τους στόχους για την επόμενη τριετία έκανε σαφές, πως μετά την πρόκριση στην Πορτογαλία που αναμένει την συνέχιση των καλών εμφανίσεων, σειρά έχει το Μουντιάλ της Γερμανίας.

    Οσο για το εάν στο μέλλον καλέσει και κάποιους άλλους παίκτες στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ο ομοσπονδιακός προπονητής απάντησε ότι πάντα θα δίνονται ευκαιρίες σε νέους παίκτες.

    Αναφορικά με το φιλικό του Σαββάτου στο Αβέιρο, με την Πορτογαλία, δήλωσε πως αποτελεί ένα δυνατό αντίπαλο και μια καλή ευκαιρία για τους διεθνείς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

    Η Εθνική ομάδα που αναχώρησε το απόγευμα για την Πορτογαλία, έκανε προπόνηση 90 λεπτών το πρωί. Από την αποστολή αποκλείστηκε ο Παρασκευάς Αντζας που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση.

    [31] ''Χρυσοί'' εθελοντές, η Εθνική ανδρών ποδοσφαίρου

    13/11/2003 5:59:00 μμ

    Οι παίκτες της εθνικής ομάδας ανδρών ποδοσφαίρου υπέγραψαν αιτήσεις υποψηφιότητας εθελοντών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004. Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου παραλαμβάνοντας τις αιτήσεις εξέφρασε τη χαρά της και είπε στους ποδοσφαιριστές ότι "η παρουσία σας υποδηλώνει ότι χρειαζόμαστε όλους, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί στην περίπτωσή σας έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ξέρουν να νικάνε, ανθρώπους που ξέρουν να δίνουν νίκες και συγκίνηση στον Έλληνα. Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία σας εδώ. Θέλω να είσαστε παρόντες σε ορισμένες εκδηλώσεις που θα διοργανώσουμε ως τους Αγώνες. Και βέβαια σας θέλουμε παρόντες στους Αγώνες, θα ζητήσω από τον γενικό διευθυντή Εθελοντισμού, κ.Τζιρά να σας βρει μια πραγματικά καλή ενασχόληση στον τομέα του Εθελοντισμού κατά την εποχή των Αγώνων".

    Ξεχωριστή σημασία

    Η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, επεσήμανε ακόμη, ότι "η Πορτογαλία με την διοργάνωση του EURO 2004, δίνει πάσα στην Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004", ενώ αναφέρθηκε στις 126.000 προσωπικές αιτήσεις εθελοντών που έχουν υποβληθεί έως σήμερα και υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις των διεθνών ποδοσφαιριστών έχουν ξεχωριστή σημασία.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Λιάνης παρότρυνε τους παίκτες και τους συντελεστές της εθνικής ομάδας μας να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Παράλληλα ζήτησε από την κ.Αγγελοπούλου να γίνει αυτή η τιμή στους παίκτες της εθνικής μας ομάδας που πέτυχαν τον άθλο να προκριθούν στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα γίνουν στην Πορτογαλία. Επίσης, πρότεινε να γίνουν χρυσοί εθελοντές και όλα τα μεγάλα αστέρια του ελληνικού αθλητισμού που έχουν λάμψει στο παρελθόν και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

    Εκ μέρους των διεθνών, μίλησε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, τονίζοντας, ότι είναι τιμή και χαρά για τους παίκτες της εθνικής μας που γίνονται χρυσοί εθελοντές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα στεφθούν από επιτυχία.

    Ακόμη, ο Οτο Ρεχάγκελ υπογράμμισε τον άθλο της εθνικής μας να προκριθεί στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ πρόσθεσε πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα πρέπει να δείξει στην Πορτογαλία, πως είναι ανταγωνιστικό.

    Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε, πως όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους παίκτες για το επίτευγμα της πρόκρισης της εθνικής μας στην Πορτογαλία, ενώ πρόσθεσε, πως "έχουμε κι άλλους υψηλούς στόχους".

    Τέλος, ο κ. Λιάνης παρέδωσε στην κ.Αγγελοπούλου ένα αναμνηστικό αντίγραφο αμφορέα "Αρύβαλου", του 4ου π.χ αιώνα και ο Θ. Ζαγοράκης δύο φανέλες της εθνικής και μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των διεθνών παικτών.

    [32] Συμφωνία Ολυμπιακού με Ιατρικό Κέντρο

    13/11/2003 12:30:00 μμ

    Στα πρότυπα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης, ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Ομιλο Ιατρικού Κέντρου, η οποία εξασφαλίζει όχι μόνο την πλήρη ιατρική κάλυψη όλων των «ερυθρόλευκων» αθλητών, αλλά και των εγγεγραμμένων μελών της ομάδας. Η συμφωνία προβλέπει σημαντικές παροχές για τα μέλη του Ολυμπιακού, με μεγάλη έκπτωση ακόμη και στην ιατρική περίθαλψη, ενώ ο «ερυθρόλευκος» σύλλογος θα έχει και ανταποδοτικά οφέλη της τάξης του 5% από τις ετήσιες εισπράξεις του Ιατρικού Κέντρου.

    [33] Μια ''κάρτα-κλειδί'' για τον Πολιτισμό

    13/11/2003 3:20:00 μμ

    Με μια "Κάρτα Πολιτισμού" που απευθύνεται σε όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της χώρας, το υπουργείο Πολιτισμού ''ανοίγει τις πόρτες'' σε όλους τους φορείς πολιτισμού του ιδιωτικού τομέα. Όσοι θα είναι κάτοχοι της μαγικής αυτής κάρτας, δηλαδή νέοι, άνεργοι, πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία κι άλλοι, θα απολαμβάνουν προνομιών όπως σημαντικές εκπτώσεις ή ακόμη και δωρεάν είσοδο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας, από κινηματογραφικές προβολές μέχρι μεγάλα συναυλιακά γεγονότα. Οι δικαιούχοι της Κάρτας Πολιτισμού μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, σε ολη τη χώρα, είτε ατομικά είτε ομαδικά και εν συνεχεία αυτή θα τους αποστέλλεται ταχυδρομικά.

    ''Οχημα για τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων''

    Το "πρόγραμμα Πολιτισμός για Ολους-Κάρτα Πολιτισμού" όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί "ένα όχημα για την άρση ή τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού".

    Με ουσιαστικές εκπτώσεις -στις περιπτώσεις που δεν θα ισχύει η ελεύθερη είσοδος- το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις ή και μουσικά γεγονότα, από φορείς που είναι συμβεβλημένοι με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Η Κάρτα Πολιτισμού θα ισχύει από Δευτέρα ως και Παρασκευή και προβλέπει:

    Ελεύθερη είσοδο στις κυριακάτικες πρωινές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Έκπτωση στην αγορά βιβλίων Ελεύθερη είσοδο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων του, δηλαδή, σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις

    Ποιοι, όμως, μπορούν να γίνουν κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού;

    Οσοι είναι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών, οι πολύτεκνες οικογένειες, μέλη των ΚΑΠΗ, άτομα με αναπηρία καθώς και οι συνοδοί των τυφλών και όσων χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ειδικές κοινωνικές ομάδες (δηλαδή όσοι μετέχουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και αποϊδρυματοποίησης και άλλες ειδικές ομάδες).

    Να σημειωθεί ότι από Νοέμβριο μέχρι τέλη Μαρτίου η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας γίνεται ελεύθερη, για όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικών ομάδων.

    Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού οργανώνει ειδικά πολιτιστικά προγράμματα για διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρίες, παλιννοστούντες, τσιγγάνοι και μετανάστες (πληροφορίες για τις δράσεις στο τηλ.: 800-1-100-100).

    [34] Τεχνητός ιός ελπίδα για ανίατες αρρώστιες

    13/11/2003 6:15:00 μμ

    Σε μια μεγάλη επιστημονική επιτυχία κατάφεραν να φτάσουν Αμερικανοί ερευνητές, που δημιούργησαν εργαστηριακά έναν τεχνητό ιό. Οι επιστήμονες που δημιούργησαν τον Phi-X174 μέσα σε 14 ημέρες, του έδωσαν όλα τα λειτουργικά συστατικά μέρη ενός απλού ιού, σε φυσική κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση τις επιθέσεις στα βακτήρια. Η τεχνική που χρησιμοποίησαν στις εργασίες τους, με επικεφαλής τον Δρ Κρεγκ Βέντερ, έναν από τους πρωτοπόρους του προγράμματος αποκρυπτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανοίγει το δρόμο για γενετικές επεμβάσεις σε περισσότερο περίπλοκους οργανισμούς ή ιούς, που θα βοηθήσουν στον αγώνα εναντίον ορισμένων μη ιάσιμων ασθενειών. Τα πλήρη αποτελέσματα των εργασιών, αναμένονται να παρουσιαστούν την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου.

    [35] Νέα ινσουλίνη δίνει ελπίδες στους διαβητικούς

    13/11/2003 7:18:00 μμ

    Νέο ανάλογο ινσουλίνης μακράς δράσης βρίσκεται στη φάση της ''φαρμακοεπαγρύπνησης'' και στη χώρα μας εδώ και περίπου 3 μήνες. Η νέα ινσουλίνη έχει τη μοναδική ικανότητα να προσφέρει 24ωρη δράση με μια μόνο ένεση την ημέρα και να εξασφαλίζει σταθερά επίπεδα δράσης για όλη την ημέρα χωρίς κορυφώσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμίες. Προς το παρόν δοκιμάζεται από ασθενείς για τον εντοπισμό τυχόν παρενεργειών. Το καινοτόμο σκεύασμα ενδείκνυται για τη θεραπεία διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ και μπορεί να συνδυαστεί με ινσουλίνες ταχείας δράσης καθώς και με αντιδιαβητικά φάρμακα.

    Όλες οι ηλικίες ευάλωτες στο διαβήτη

    Τα ελπιδοφόρα νέα ανακοίνωσε ο καθηγητής παθολογίας και διαβητολογίας, πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) Δημήτριος Καραμήτσος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή τη διεξαγωγή του 17ου Συνεδρίου που θα διοργανώσει η ΔΕΒΕ στις 13,14 και 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΒΕ το 3-4% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με αυξητική τάση. Συγκεκριμένα ένας στους πέντε ασθενείς πάσχει από διαβήτη τύπου Ι, το λεγόμενο νεανικό διαβήτη και αναμένεται να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια αν δεν το ελέγχει συστηματικά.Ο διαβήτης αυτός χτυπά πλέον και ωριμότερες ηλικιακά ομάδες, ενώ και ο διαβήτης τύπου II, που παραδοσιακά εμφάνιζαν άτομα άνω των σαράντα ετών, αρχίζει να προσβάλει και νεαρότερες ηλικίες και κυρίως τα παχύσαρκα παιδιά.

    Όπως επισημαίνεται από τη Διαβητολογική Εταιρία, διαβήτη προκαλούν το κάπνισμα, η πλούσια σερωτείνες διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό.

    Ο καθηγητής αναφέρθηκε, επίσης στις συσκευές καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, λέγοντας ότι στην αγορά κυκλοφορούν δύο συσκευές, οι οποίες εφαρμόζονται για 2-3 ημέρες στον ασθενή και καταγράφουν τις διακυμάνσεις του ζαχάρου, ώστε να καθοριστεί η φαρμακευτική αγωγή.

    Μιλώντας δε για τις αντλίες παροχής ινσουλίνης τόνισε ότι στη Βόρεια Ελλάδα τη χρησιμοποιούν 56 άτομα και επισήμανε ότι η αντλία προγραμματίζεται για τη χορήγηση της βασικής ινσουλίνης που χρειάζεται ο ασθενής και όποτε θέλει να φάει δίνει εντολή στην αντλία να χορηγήσει μεγαλύτερη ποσότητα.

    Τέλος, ο καθηγητής κάνοντας λόγο για το συνέδριο είπε ότι θα έχει δύο ενότητες, κατά την πρώτη ξένοι και Ελληνες ομιλητές θα παρουσιάσουν στους συνέδρους τις εξελίξεις στον τομέα της διαβητολογίας, ενώ η δεύτερη θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις εργασιών από τους συμμετέχοντες ιατρούς.

    [36] Κίνδυνος επιδημίας ΑΙDS στην Ινδία

    13/11/2003 4:09:00 μμ

    Επικίνδυνες διαστάσεις μπορεί να λάβει η εξάπλωση του ΑΙDS στην Ινδία, φτάνοντας σε επίπεδο μόλυνσης ορισμένες χώρες της Αφρικής, όπως αναφέρει σχετική έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Ελέγχου του AIDS στην Ινδία, που περιλαμβάνονται στην έκθεση (NACO) μιλούν για 4,58 εκατομμύρια οροθετικών Ινδών στα τέλη του 2002, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3,97 εκατομμύρια. Ιδιαίτερα επισημαίνεται πως ο ιός έχει μολύνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ινδίας και αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα μπορεί να εξελιχθεί σε μια επιδημία παρόμοια με αυτή της Αφρικής.

    Αμεση ανάγκη η λήψη μέτρων

    Ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο κατοίκους. Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο, με πέντε εκατομμύρια ανθρώπων είτε να είναι φορείς είτε να έχουν εκδηλώσει την ασθένεια σε σύνολο πληθυσμού 45 εκατομμυρίων.

    Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο έχει επίσης δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες καταπολέμησης της ασθένειας στην Ινδία με πoσό ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 November 2003 - 17:56:57 UTC