Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στη Μ. Ανατολή
  • [02] Το βραβείο δημοσιογραφίας στο Γιάννη Διακογιάννη
  • [03] Παραδίνεται το πόρισμα για την υπόθεση Σταθέα
  • [04] Το Ισραήλ απειλή για την παγκόσμια ειρήνη λένε οι Ευρωπαίοι
  • [05] Νέα δυνατή έκρηξη συντάραξε το κέντρο της Βαγδάτης

    [01] Επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στη Μ. Ανατολή

    3/11/2003 9:04:00 μμ

    Προβληματισμός για το αδιέξοδο στο Μεσανατολικό επικρατεί στην ισραηλινή πλευρά, όπως διεφάνη κατά τη συνάντηση πενταμελούς αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων με τα μέλη της επιτροπής ελληνο-ισραηλινής φιλίας της Κνεσέτ, σε ξενοδοχείο των Ιεροσολύμων. Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον β΄αντιπρόεδρο της Βουλής, Π. Σγουρίδη, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου Ισραηλινών - Παλαιστινίων, ενώ προσκάλεσαν τους βουλευτές της Κνεσέτ στην Αθήνα. Κατά πάγια τακτική της Κνεσέτ, αντιπροσωπείες ξένων χωρών που έχουν γίνει δεκτές από το Γιάσερ Αραφάτ δεν εισέρχονται στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας είχαν επισκεφθεί το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Ραμάλα ενώ είχαν συναντηθεί και με τον Αχμέντ Κορέι.

    ''Η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τους Παλαιστίνιους''

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής ελληνο-ισραηλινής φιλίας, της οποίας ηγείται η κ. Ετι Λίβνι, θεωρούν ότι η Αθήνα κλίνει προς την παλαιστινιακή πλευρά, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, τον οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία συνάντησε λίγο νωρίτερα, εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα επέδειξε μια πιο ισορροπημένη πολιτική. Ο κ. Σνέχ μάλιστα, που θεωρείται σημαντικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε "ηθική θέση" να επηρεάσει τους Παλαιστίνιους καθώς τους έχει υποστηρίξει ιστορικά.

    Τη Δευτέρα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την παλαιστινιακή πόλη Μπεΐτ Σαχούρ. Εκεί, ο δήμαρχος και εκπρόσωπος της Φατάχ στην περιοχή Φουάντ Κόκαλι διαμαρτυρήθηκε για το "φράχτη ασφαλείας" των Ισραηλινών, ο οποίος χωρίζει τη Βηθλεέμ από τα Ιεροσόλυμα, εντάσσοντας μάλιστα υπό ισραηλινό έλεγχο τον τάφο της Ραχήλ, μνημείο που ανήκει στη Βηθλεέμ.

    "Το ισραηλινό τείχος", πρόσθεσε ο κ. Κόκαλι, "θα αποκλείσει ουσιαστικά και τον νεοαναγειρόμενο οικισμό των Ελληνορθόδοξων Παλαιστινίων, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Ελληνικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ".

    Ο κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα ότι το τείχος καταστρέφει τις περιουσίες των κατοίκων και χωρίζει τους Αγίους Τόπους στη μέση.

    Σημειώνεται ότι, η απόφαση του ΟΗΕ (1947) για τη δημιουργία κράτους του Ισραήλ και κράτους της Παλαιστίνης, προέβλεπε και μια ενιαία εδαφική οντότητα Ιερουσαλήμ - Βηθλεέμ, υπό διεθνή διοίκηση.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στη Ραμάλα

    [02] Το βραβείο δημοσιογραφίας στο Γιάννη Διακογιάννη

    Πηγή: ΝΕΤ 3/11/2003 8:20:00 μμ

    Ένας νέος θεσμός, το βραβείο δημοσιογραφίας "Ελένη Βλάχου", απονεμήθηκε την Τρίτη σε μία συγκινησιακά φορτισμένη τελετή, στον Έλληνα δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Λεπτολόγος της ελληνικής δημοσιογραφίας, κοινοβουλευτικός συντάκτης και αρθρογράφος διεθνών θεμάτων, εργάζεται από το 1981 στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Στην εκδήλωση της βράβευσης του, ο Γιάννης Διακογιάννης μοιράστηκε με τους φίλους και τους συνεργάτες φρικτές εμπειρίες που έζησε κατά την πρόσφατη παραμονή του στο Ιράκ.

    Με πνεύμα ευθύνης και χρέους στην κοινωνία και τη Δημοκρατία

    Η υπόθεση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας της γνώμης βρίσκεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή στα χέρια και στην συνείδηση των δημοσιογράφων.

    Μεταξύ των λειτουργών της Ενημέρωσης που στην Αθήνα αριθμούν τους 3500, επιβιώνει και σήμερα το πνεύμα ευθύνης και χρέους προς την κοινωνία που πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος.

    Αυτά τα προσόντα και πολλά ακόμα συγκεντρώνει ο εκλεκτός δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, ο οποίος τιμήθηκε τη Δευτέρα με το βραβείο "Ελένη Βλάχου".

    Το βραβείο συνοδεύεται από ένα ταξίδι στη Γερμανία, καθώς την πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση του βραβείου έχει η Γερμανική Πρεσβεία και από ένα χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ το οποίο ο Γιάννης Διακογιάννης δωρίζει στην ελληνική ομάδα "Γιατροί της καρδιάς", που βρίσκεται σε νοσοκομείο της Βαγδάτης, θεραπεύοντας ακρωτηριασμένα παιδιά.

    [03] Παραδίνεται το πόρισμα για την υπόθεση Σταθέα

    3/11/2003 7:54:00 μμ

    Σε λιγότερο από 24 ώρες αναμένεται να παραδοθεί στη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και στην ηγεσία του υπουργείου το πόρισμα του επιθεωρητή του υπουργείου κ. Αγιασοφίτη για την υπόθεση Σταθέα. Στη συνέχεια, το πόρισμα θα αποσταλεί στις εισαγγελικές Αρχές, ενώ ενδέχεται να δοθεί και στη δημοσιότητα. Πρόκειται για το πόρισμα που αφορά στην έρευνα, την οποία διέταξε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υπόθεση της αυτοκτονίας της Ρουμπίνης Σταθέα, αναπληρώτριας διευθύντριας της Κτηματικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ανατολικής Αττικής.

    [04] Το Ισραήλ απειλή για την παγκόσμια ειρήνη λένε οι Ευρωπαίοι

    3/11/2003 7:59:00 μμ

    Η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ, σε ποσοστό 59%, εκτιμά ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει τη σοβαρότερη απειλή "για την ειρήνη" στον κόσμο, μεγαλύτερη απ΄ό,τι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ, που έρχονται και οι τρεις στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση "Ευρωβαρόμετρο", τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση καταγγέλθηκε από τις ισραηλινές αρχές αλλά και από την προεδρία της ΕΕ.

    ''Ναι'' σε ευρωπαϊκή συμμετοχή στην ειρήνευση της Μ. Ανατολής

    Ως απάντηση στην ερώτηση "ποιες χώρες αντιπροσωπεύουν απειλή για την ειρήνη στον κόσμο", το 53% των ερωτηθέντων απάντησε το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ, ενώ για το 52% των Ευρωπαίων, το Ιράκ είναι η χώρα που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί σε ποσοστό 88% ως μεγαλύτερη απειλή τις ΗΠΑ ενώ δεύτερο κατατάσσει το Ισραήλ.

    Σε ερώτηση αν η ΕΕ πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι Ευρωπαίοι είναι απολύτως σύμφωνοι σε ποσοστό 36% και μάλλον σύμφωνοι σε ποσοστό 45%.

    Η δημοσκόπηση σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και την επίδρασή της στην ειρήνη στον κόσμο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά τον Οκτώβριο σε δείγμα 7.515 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αγανάκτηση από το Ισραήλ

    Οι ισραηλινές αρχές εξέφρασαν "τη λύπη και την αγανάκτησή τους" για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Σε ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, η ισραηλινή αποστολή στην ΕΕ επισημαίνει: "Με μεγάλη μας λύπη μαθαίνουμε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν το Ισραήλ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο. Είμαστε όχι μόνο λυπημένοι, αλλά και αγανακτισμένοι".

    Στην ανακοίνωση εκφράζεται, επίσης, λύπη για το γεγονός ότι "οι Ευρωπαίοι δείχνουν να μένουν τυφλοί απέναντι στα δεινά των Ισραηλινών και στα θύματα που έχουν απο την πλευρά τους". Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι: "η Ευρώπη οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα για να βελτιώσει το διάλογό της με το Ισραήλ" και συμπληρώνει ότι υπάρχει "συναισθηματικό χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ευρώπη".

    "Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης αυτής δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ισραήλ. Η Ευρώπη οφείλει να είναι η πρώτη που θ' ανταποκριθεί σε αυτό", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Δυσαρέσκεια και από την ευρωπαϊκή προεδρία

    Τη δυσαρέσκειά της για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εξέφρασε και η προεδρία της ΕΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει την "έκπληξη και τη δυσαρέσκειά της" και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα αυτό "δεν αντανακλά τη θέση της ΕΕ".

    "Η ΕΕ είναι ακόμη πιο δυσαρεστημένη καθώς έχει πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι ο ισραηλινός πληθυσμός έχει πληγεί σκληρά από την τρομοκρατία", προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ υπενθυμίζει ότι η ιταλική προεδρία της ΕΕ εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών της Ενωσης για να καταχωρηθεί η Χαμάς στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [05] Νέα δυνατή έκρηξη συντάραξε το κέντρο της Βαγδάτης

    3/11/2003 11:07:00 μμ

    Μια ισχυρή έκρηξη που ακολουθήθηκε από πυρά όλμων ακούστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην έδρα του αρχηγείου των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά πηγή του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Οι απεσταλμένοι του πρακτορείου Ρόιτερ μεταδίδουν ότι τέσσερεις εκκωφαντικές εκρήξεις αντήχησαν σε ολόκληρη την πόλη προερχόμενες από τη Δ. Οχθη του Τίγρη, όπου η ελέω ΗΠΑ διοίκηση έχει καταλάβει ένα τεράστιο συγκρότημα επαύλεων που χρησιμοποιούσε κάποτε ο Σαντάμ Χουσεΐν.

    ''Δεν έχουν αναφερθεί θύματα''

    "Ερρίφθησαν τρία έως τέσσερα βλήματα όλμου στην Κ. Βαγδάτη, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πού έπεσαν'', δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη. ''Δεν έχουν αναφερθεί θύματα'', πρόσθεσε.

    Στην Ουάσινγκτον, κυβερνητική πηγή δήλωσε από την πλευρά της ότι το κυβερνητικό οικοδομικό συγκρότημα δεν επλήγη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 November 2003 - 22:14:41 UTC