Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχεια κινητοποιήσεων και αυτή την εβδομάδα
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
  • [03] Σφοδρές πλημμύρες στην Ινδονησία - 65 νεκροί
  • [04] Επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι
  • [05] Διχάζει η ενθρόνιση του ομοφυλόφιλου Επίσκοπου
  • [06] Καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές στην Γεωργία
  • [07] Πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα λαθρομετανάστες
  • [08] Έσβησαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [09] Προβληματισμός στα κατεχόμενα από την επίσκεψη Ερντογάν
  • [10] Τραγικός θάνατος φιλάθλου στην Κολομβία
  • [11] Επέτειος για την Τράπεζα της Ελλάδας

    [01] Συνέχεια κινητοποιήσεων και αυτή την εβδομάδα

    3/11/2003 8:24:00 πμ

    Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα στην παιδεία, την υγεία και τη δικαιοσύνη. Σαρανταοκτάωρη αποχή αρχίζουν από σήμερα οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ για τις 12 το μεσημέρι έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο δρόμο των διεκδικήσεων και οι δικηγόροι που αρχίζουν 48ωρη απεργία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αναβληθούν εκατοντάδες δίκες. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, λόγω της απεργίας των γιατρών, ενώ για αύριο ο κλάδος τους έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική αποχή. Απεργία διαρκείας αρχίζουν από σήμερα και οι γεωτεχνικοί. Αύριο αναμένεται να νεκρώσει ο δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας νέο Μισθολόγιο.

    Ανοίγουν από σήμερα τα Πανεπιστήμια

    Την ίδια ώρα, σε πραγματικό αγώνα δρόμου επιδίδονται από σήμερα φοιτητές και καθηγητές, προκειμένου να αναπληρώσουν την ύλη που χάθηκε εξαιτίας της αποχής των Πανεπιστημιακώνκαθηγητών, οι οποίοι μετά από επτά εβδομάδες κινητοποιήσεων επανέρχονται κανονικά στα καθήκοντά τους.

    Οι Πανεπιστημιακοί προειδοποιούν πάντως ότι εάν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τότε θα επανέλθουν με νέα αποχή διαρκείας

    [02] Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

    3/11/2003 8:35:00 πμ

    Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συνέρχεται την Δευτέρα εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά το ουσιαστικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για τις μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών. Η μια πλευρά ρίχνει στην άλλη την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, επιφυλάσσοντας παράλληλα για τον εαυτό της στοιχεία διαλλακτικότητας. Η ουσία είναι ότι οι συνομιλίες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, έχουν διακοπεί και σε ανακοίνωσή του το Φανάρι, επισημαίνει ότι προσβλέπει τώρα στη στήριξη των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών, καθώς οι προτάσεις που διατύπωσε "ατυχώς δεν έγιναν δεκτές". Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλείται να διατυπώσει την πρόταση που θα υποβάλει στην Ιεραρχία της εκκλησίας, η οποία συνέρχεται 4 με 6 Νοεμβρίου.

    Ωρα αποφάσεων

    Το Πατριαρχείο επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη της κρίσης αλλά και της μη εξεύρεσης λύσης στην Εκκλησία της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, καλεί τους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας να στηρίξουν τα δίκαιά του.

    Ωστόσο, κύκλοι της Ελλαδικής Ιεράς Συνόδου και με δηλώσεις του ο κύριος διαπραγματευτής, Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αποδίδουν αδιαλλαξία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας πως η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στη λογική της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου.

    Ο κ. Καλλίνικος μαζί με τον μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, είχε συμμετάσχει στις συνομιλίες και ιδιαίτερα στην πρώτη συζήτηση που έγινε πρίν απο λίγες μέρες με τον Πατριάρχη στο Φανάρι.

    Ο Μητροπολίτης Πειραιώς τονίζει χαρακτηριστικά: "Απορώ, εξίσταμαι και θλίβομαι για την εξέλιξη. Διατηρώ, όμως, την αγάπη μου προς το Πατριαρχείο και ελπίζω". Επίσης, ο Πειραιώς τονίζει πώς για να είναι έγκυρος ο κατάλογος των ονομάτων των υποψηφίων Μητροπολιτών που συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες να στέλνεται στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να τα εγκρίνει η Ιεραρχία, κάτι που δεν αποδέχεται το Φανάρι.

    Ωστόσο, ο κ. Καλλίνικος επισήμανε οτι ο ίδιος ο Πατριάρχης του είχε πει ότι "θα τηρηθούν οι διατάξεις του νόμου" και κατέληξε τονίζοντας ότι "η ανακοίνωση απέχει της αληθείας".

    Αντίθετα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Κυριακής, τόνισε ότι "η Εκκλησία θα πρέπει να δώσει τη μαρτυρία σε τι πιστεύει, καθώς το Κανονικό δίκαιο δεν μπορεί να προσαρμόζεται στο κοσμικό" και ότι "η Εκκλησία πρέπει να αποδεχθεί τα Κανονικά κείμενα", απόψεις που συμπαρατάσσονται με εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου, όμως, σχολίαζαν μεταξύ άλλων ότι "με το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου, επιχειρείται διαστρέβλωση της πραγματικότητας, διότι η Εκκλησία της Ελλάδος, προέβη σε όλες εκείνες τις υποχωρήσεις που ήταν δυνατές, μέσα στα όρια των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας, ενώ το Πατριαρχείο τήρησε αδιάλλακτη στάση".

    Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως προτίθεται να συνεχίσει να σιωπά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αλλά παράλληλα θα επιμείνει, όπως και η Εκκλησία της Ελλάδος, στη λογική του διαλόγου.

    [03] Σφοδρές πλημμύρες στην Ινδονησία - 65 νεκροί

    3/11/2003 11:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 65 άνθρωποι, μεταξύ τους και πέντε ξένοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί, από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας στην Ινδονησία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή Λανγκάτ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μεντάν της Βόρειας Σουμάτρας, όταν ένας ποταμός υπερχείλισε τα ξημερώματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Πλημμύρες έπληξαν ακόμη την τουριστική περιοχή της Μπαχορόκ. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Antara οι τηλεπικοινωνίες διεκόπησαν στην πληγείσα περιοχή και οι τηλεφωνικές γραμμές καταστράφηκαν. Στην περιοχή αυτή υπάρχει εθνικό πάρκο και κέντρο προστασίας ουραγκοτάγκων, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

    Αξιωματούχος του πάρκου δήλωσε ότι οι πλημμύρες δεν έπληξαν τον κυρίως χώρο του.

    Οι βροχές ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ.

    Η περίοδος των βροχοπτώσεων στην Ινδονησία αρχίζει συνήθως το Νοέμβριο και διαρκεί έως τον Απρίλιο.

    [04] Επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι

    3/11/2003 11:09:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχθηκε σήμερα πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά στον εβραϊκό οικισμό Σαβέι Σομρόν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκρηξη δεν προκάλεσε θύματα εκτός του καμικάζι. Ο ισραηλινός στρατός παρακολουθούσε επί ώρες τον Παλαιστίνιο, ενώ η ισραηλινή αστυνομία κήρυξε σε κατάσταση συναγερμού την περιοχή βόρεια του Τελ Αβίβ, κοντά στη Δυτική Όχθη εν' όψει επικείμενης επίθεσης αυτοκτονίας. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε και εξουδετέρωσε βόμβα αποτελούμενη από 30 κιλά εκρηκτικών κοντά στο σημείο διέλευσης Σούφα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στο ισραηλινό έδαφος. Ένα όπλο καλάσνικοφ βρέθηκε στο ίδιο σημείο, μετά την εξονυχιστική έρευνα της περιοχής την Κυριακή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Αρματα μάχης άνοιξαν πυρ

    Τα ξημερώματα της Κυριακής, άνδρες του στρατού εντόπισαν τρεις ύποπτους στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στον ίδιο τομέα.

    Αρματα μάχης άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνση αυτή, τραυματίζοντας δύο μεταξύ αυτών.

    Παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας ανακοίνωσαν το θάνατο ενός τρίτου ατόμου, βασιζόμενες σε μαρτυρίες συντρόφων του, ωστόσο ο θάνατος αυτός δεν επιβεβαιώθηκε.

    Ο ισραηλινός εκπρόσωπος ανέφερε από την πλευρά του ότι ουδείς νεκρός βρέθηκε από το στρατό.

    Την ευθύνη για την επιχείρηση ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ-Ακσα, ένοπλης οργάνωσης που έχει σχέση με το κίνημα Φατάχ του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [05] Διχάζει η ενθρόνιση του ομοφυλόφιλου Επίσκοπου

    3/11/2003 9:47:00 πμ

    Περισσότερο διαιρεμένη από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, φαντάζει από την Κυριακή η Αγλλικανική Εκκλησία μετά την ενθρόνιση την Κυριακή, στις Ηνωμένες Πολιτείες του 56-χρονου κληρικού Τζιν Ρόμπινσον, που έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Την χειροτονία που απειλεί να προκαλέσει σχίσμα στην παγκόσμια Αγγλικανική κοινότητα, έκανε ο Φρανκ Γκρίσγουοντ, προεδρεύων επίσκοπος της Επισκοπικής Εκκλησίας, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε ενώπιον αρκετών χιλιάδων ανθρώπων σε ένα γήπεδο χόκεϊ επί πάγου στο Πανεπιστήμιο του Νιού Χάμσερ. Νωρίτερα, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας που είχε εγκριθεί και αποτελούσε μέρος της τελετής, αρκετά μέλη της εκκλησίας εξέφρασαν επισήμως την αντίθεσή τους στην χειροτονία ως επισκόπου ενός ανοικτά ομοφυλόφιλου και αποχώρησαν από την τελετή.

    Ανοιγμα σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες

    Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, πνευματικού αρχηγού της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ρόουαν Γουίλιαμς, εξέφρασε χθες τη βαθύτατη θλίψη του για τη διαίρεση στις τάξεις του ποιμνίου του. "Είναι σαφές πως εκείνοι που προέβησαν στη χειροτονία του Τζιν Ρόμπινσον το έπραξαν με καλή θέληση", τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Γουίλιαμς.

    Μολαταύτα όμως πρόσθεσε, "ο αντίκτυπος από αυτήν τη χειροτονία στο ποιμαντορικό λειτούργημα και στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αγγλικανών, και ιδίως στον μη δυτικό κόσμο, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ειλικρίνεια", υπογράμμισε.

    Παρά τις αντίθετες φωνές, υπάρχουν και πολλοί Επίσκοποι, που βλέπουν ότι με μια τέτοια κίνηση η Αγγλικανική Εκκλησία προσφέρει μία νέα θεαματική πραγματικότητα στο ποίμνιο, και επικροτούν την κίνηση όπως ο αιδεσιμώτατος Κόλιν Κάουαρντ, διευθυντή της κίνησης ''Αλλαγή Στάσεως'' (Changing Attitude).

    Η χειροτονία του Τζιν Ρόμπινσον ''πρόκειται να εμπνεύσει μία νέα εμπιστοσύνη στους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες, τους αμφιφυλόφιλους κι ομοφυλόφιλους χριστιανούς'', εκτιμά ο επικεφαλής της οργάνωσης των ομοφυλοφίλων αγγλικανών ιερέων κι επισκόπων.

    Τούτη η χειροτονία πρόκειται να μας προσδώσει μία ασφάλεια πως ''έχουμε μία πλήρη θέση στο τραπέζι της Θείας Ευχαριστίας του Ουράνιου Πατρός μας'', πρόσθεσε.

    [06] Καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές στην Γεωργία

    3/11/2003 9:22:00 πμ

    Μέσα σε κλίμα έντασης και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, γεγονός που δημιουργεί φόβους για αναταραχή, διεξήχθησαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία. Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 10% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ η κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός "Για μία Νέα Γεωργία", με επικεφαλής τον πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, συγκεντρώνει το 38% των ψήφων κι ακολουθείται από το Εθνικό Κόμμα με 17% και το Εργατικό Κόμμα με 15%.

    Δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση

    Οργανώσεις της αντιπολίτευσης απέρριψαν την εκλογική αναμέτρηση ως διαβλητή, διατυπώνοντας κατηγορίες για εκλογικές απάτες και χαοτική διοργάνωση.

    Η ψηφοφορία ξεκίνησε με προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν σχέση με ελλιπείς εκλογικούς καταλόγους. Στη συνέχεια προχώρησε χωρίς πολλές διαταραχές στα περισσότερα μέρη και οι αρχές την παρέτειναν κυρίως στο Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας.

    Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει πολύ τη Δύση, καθώς ήδη κατασκευάζεται ένας πετρελαιαγωγός που το 2005 θα μεταφέρει το πετρέλαιο της Κασπίας στις δυτικές αγορές μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας.

    [07] Πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα λαθρομετανάστες

    3/11/2003 9:11:00 πμ

    Τουλάχιστον 34 νεκροί, είναι ο έως τώρα απολογισμός ενός από τα χειρότερα ναυάγια σκαφών με λαθραίους μετανάστες στην Ισπανία, ενώ η τραγωδία μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 15 ανθρώπων. Το σκάφος που, σύμφωνα με καταθέσεις, μετέφερε συνολικά 50 ανθρώπους από τη βόρεια Αφρική, ναυάγησε εξαιτίας της κακοκαιρίας, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στον κόλπο του Κάδιξ.Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί και κρατούνται στην ξηρά πέντε επιζήσαντες του ναυαγίου.

    Το ναυάγιο αυτό είναι με μεγάλη διαφορά το πιο πολύνεκρο που έχει συμβεί το 2003 και ανεβάζει σε 117 τον αριθμό των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου προσπαθώντας να διασχίσουν λαθραία τη θάλασσα για να φτάσουν στην Ισπανία.

    Τέτοια ναυάγια είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 35 ανθρώπων το 2002 και 86 το 2001, αλλά η τραγωδία του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου είναι πλέον μια από τις πιο πολύνεκρες που έχουν ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με μια σύγκριση διαφόρων διαθέσιμων στατιστικών.

    [08] Έσβησαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    Πηγή: ΑΠΕ 3/11/2003 8:49:00 πμ

    Κηρύσσοντας τη νίκη στη μάχη με τις πυρκαγιές που μαίνονταν τις δέκα τελευταίες ημέρες σε πολλές ορεινές κοινότητες της νότιας Καλιφόρνιας, οι αξιωματούχοι έστειλαν χθες Κυριακή στα σπίτια τους περισσότερους από 2.000 κατάκοπους πυροσβέστες και δήλωσαν ότι σχεδόν όλες οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά κατέκαψε σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα και κατέστρεψε περισσότερα από 3.400 σπίτια. Η φύση βοήθησε τους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες καθώς το Σάββατο σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία σημείωσε μεγάλη πτώση, συνθήκες που αναμένεται να συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες.

    Το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας), 2.500 πυροσβέστες επέστρεφαν στα σπίτια τους στη Νεβάδα, την Αριζόνα, το Νέο Μέξικο, το Όρεγκον και τη Βόρεια Καρολίνα.

    Περίπου 14.500 πυροσβέστες εξακολουθούν να επανδρώνουν τις περιμέτρους τεσσάρων πυρκαγιών που δεν ελέγχονται ακόμη πλήρως.

    Συνολικά 12 πυρκαγιές μαίνονταν στο νότιο τμήμα της Πολιτείας. Οκτώ είχαν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο την Κυριακή το πρωί.

    Οι άλλες τέσσερις ελέγχονται σε ποσοστά από 70% ως 95% και αναμένεται να έχουν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο ως σήμερα το βράδυ.

    [09] Προβληματισμός στα κατεχόμενα από την επίσκεψη Ερντογάν

    3/11/2003 10:08:00 πμ

    Ανησυχίες προκαλεί στην Τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση η απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογαν, να μεταβεί στα κατεχόμενα για τον εορτασμό της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, παρά τη διαβεβαίωση πως θα έχει συναντήσεις με όλα τα κόμματα, ''ώστε να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Αγκυρα τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκλογές του Δεκεμβρίου''. Ηγετικά στελέχη της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχία και ανέφεραν ότι θεωρούν ''αρνητική εξέλιξη'' το γεγονός αυτό, όσο και τη διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης του Ταγίπ Ερντογαν.

    Φόβοι για εκμετάλλευση από τον Ραούφ Ντεκτάς

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό Ερντογαν ενδέχεται να επιχειρήσει να συνδυάσει την παρουσία του εκεί με την αλλαγή του καθεστώτος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, ώστε η πόλη να τεθεί υπό την ''πολιτική διοίκηση''.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπεύθυνη για τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου είναι η Τουρκία ως κατοχική δύναμη.

    Στο μεταξύ, μέλη του Αμερικανικού μη κυβερνητικού Ιδρύματος Κάρτερ, βρίσκονται στα κατεχόμενα για να επιτηρήσουν τις ψευδοεκλογές. Εντός της εβδομάδας θα έχουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη του καθεστώτος Ντενκτάς.

    [10] Τραγικός θάνατος φιλάθλου στην Κολομβία

    3/11/2003 9:02:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Μία 20-χρονη γυναίκα, η Βανέσα Ροδρίγκες, βρήκε τον θάνατο την Κυριακή, ενώ άλλα 35 άτομα τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν κατά τη διάρκεια μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης στην Κολομβία για το πρωτάθλημα της Α Εθνικής Κατηγορίας κατέρρευσαν τα προστατευτικά κιγκλιδωμάτα σε γήπεδο της πόλης Μπαρανκίλια. Το τραγικό συμβάν συνέβη όταν η ομάδα της πόλης, Ατλέτικο Ζούνιορ, σημείωσε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης και ομάδα οπαδών της έτρεξε προς το κιγκλίδωμα για να πανηγυρίσει. Το κιγκλίδωμα υποχώρησε από το βάρος, με αποτέλεσμα να πέσουν στο κάτω διάζωμα. Σημειωτέον ότι το γήπεδο της Μπαρανκίλια χρησιμοποιείται ως έδρα της εθνικής ομάδος της Κολομβίας στους αγώνες πρόκρισης στον όμιλο της Λατινικής Αμερικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006.

    [11] Επέτειος για την Τράπεζα της Ελλάδας

    3/11/2003 11:41:00 πμ

    Τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της, γιορτάζει επίσημα την Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδας. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Στεφανόπουλου, την ιστορική επέτειο τιμούν με ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο διοικητής της Τράπεζας Νίκος Γκαργκάνας ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και μέχρι πρότινος πρόεδρος της Λουκάς Παπαδήμος, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Με τον ρόλο της, να μπαίνει σε νέα πλαίσια μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και με πολλούς οικονομικούς παράγοντες να δηλώνουν, πως έφτασε το τέλος της πορείας της καθώς τα κέντρα λήψης οικονομικών και νομισματικών αποφάσεων έχουν μεταφερθεί σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη- η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί κάποια περιθώρια παρεμβάσεων, έστω και αν η αποστολή της έχει συρρικνωθεί.

    Σημίτης: ''Σημαντικός ο ρόλος της για την ΟΝΕ''

    Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας, για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη τόνισε και στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο ευρώ και προσδιόρισε ως τον επόμενο μεγάλο στόχο της χώρας την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, προϋπόθεση της οποίας είπε είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης.

    Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση υλοποιεί το σημαντικότερο μεταπολεμικά επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι αν και το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα έχει κάνει άλματα, τούτο δεν αρκεί, και πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πρωτιά στο ρυθμό ανάπτυξης.

    Η ιστορική πορεία

    Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1928 λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή και λίγο πριν το "κραχ" του '29 στην Αμερική, που σκιάσε όλο τον κόσμο.

    Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας η οικουμενική κυβέρνηση Ζαΐμη καθώς καλείται να θρέψει και να στεγάσει τους 1.500.000 ξεριζωμένους και να ανορθώσει την οικονομία της χώρας που σχεδόν έχει καταστραφεί με τους συνεχόμενους πολέμους των τριάντα τελευταίων ετών, καταφεύγει σε δανεισμό από την Κοινωνία των Εθνών.

    Με αυτή την πράξη αρχίζει και η προϊστορία της Τραπέζας, αφού τον Απρίλιο του 1927, η επιτροπή που στέλνει ο οργανισμός υπό το γενικό γραμματέα της Joseph Avenol, για να εξετάσει τα οικονομικά της χώρας, η επιτροπή φέρνει ουδεμία αντίρρηση (αφού Αγγλία, Γαλλία παρείχαν εγγυήσεις) να χορηγήσει το ζητούμενο δάνειο των 9 εκατ. λιρών Αγγλίας, αλλά με τον απαράβατο όρο, η Εθνική Τράπεζα που μέχρι τότε διατηρούσε το δικαίωμα έκδοσης χαρτονομίσματος να παραιτηθεί αυτού του προνομίου.

    Η απόφαση εγκρίνεται, παρά τις κόντρες και τις αψιμαχίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που οδήγησαν σε κυβερνητική κρίση και την αποχώρηση του Λαϊκού Κόμματος του Παναγή Τσαλδάρη, που δεν επιθυμούσε την ίδρυση νέας τράπεζας.

    Η νέα κεντρική τράπεζα της χώρας που θα κόβει νόμισμα, θα συνάπτει δάνεια και θα καθορίζει τη συναλλαγματική πολιτική γεννιέται (εγκαινιάζεται στις 14 Μαΐου 1928 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη) και το δάνειο των 9 εκατ. λιρών δίδεται στη χώρα με το πρωτόκολλο της Γενεύης και μέσω των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

    Πρώτη πράξη της Τράπεζας, ο ορισμός της ισοτιμίας της δραχμής με βάση την αγγλική λίρα. Μία λίρα αντιστοιχεί με 375 δραχμές, της εποχής.

    Δύο χρόνια μετά, το χρηματιστηριακό "κραχ" του '29 στη Wall Street κατεβάζει τους διακόπτες στην οικονομία της Αμερικής, ενώ η κρίση χτυπά για τα καλά την Ευρώπη. Τον Σεπτέμβρη του 1931 όταν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίζει να εγκαταλείψει τη "χρυσή βάση" στην οποία στηριζόταν η στερλίνα και οι Ελευθέριος Βενιζέλος (πρωθυπουργός) και Αλ. Διομήδης (διοικητής Τ.τ.Ε.) αποφασίζουν την αποσύνδεση της δραχμής από τη χάρτινη στερλίνα και την πρόσδεσή της στο αμερικανικό δολάριο με ισοτιμία 1 δολάριο=77,05 δρχ.

    Η Ευρώπη τυλίγεται στις φλόγες του πολέμου και ναζιστικές στρατιές κατηφορίζουν προς Ελλάδα. Ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Κυριάκος Βαρβαρέσσος και ο υποδιοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος, αποφασίζουν να διασώσουν τα αποθέματα χρυσού που κρύβονται στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας, φυγαδεύοντάς τα στον ελεύθερο κόσμο με τη νόμιμη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμμ. Τσουδερού, πρώην διοικητή της Τ.τ.Ε.

    Την Καθαρή Δευτέρα του 194, ο ελληνικός χρυσός φορτώθηκε υπό τραγικές συνθήκες βομβαρδισμών στα αντιτορπιλικά "Βασιλιάς Γεώργιος" και "Βασίλισσα Ολγα", φθάνοντας καταρχήν το Ηράκλειο Κρήτης και μετά στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, από όπου φθάνει στα θησαυροφυλάκια της South African Reserve Bank της Πραιτώριας.

    Στις 18 Οκτωβρίου 1944 η εξόριστη κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα. Υπό συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης στη χώρα κυκλοφορεί η νέα δραχμή, που ισοδυναμεί με 50 δισεκατομμύρια παλαιές δραχμές! Η Ελλάδα προσκολλάται στο άρμα της Αμερικής και στο δολάριο. Ακολουθεί το σχέδιο Μάρσαλ (Μάρτιος 48) ενώ λίγο αργότερα σημειώνεται η πρώτη υποτίμηση (33,3%) της δραχμής έναντι του δολαρίου.

    Στις 9 Απριλίου 1953 η κυβέρνηση Παπάγου, με υπουργό Συνονισμού τον Σπύρο Μαρκεζίνη, με στόχο την ανάσχεση του πληθωρισμού και τη στροφή προς τις τραπεζικές καταθέσεις η δραχμή υποτιμάται κατά 50% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και η νέα ισοτιμία ορίσθηκε σε 1 δολλάριο=30.000 δραχμές.

    Η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει να γίνεται ορατή, όταν η χώρα διαβαίνει το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (1.1.1981). Τότε ξεκινούν και τα πρώτα μακρά και επίπονα Προγράμματα Σταθεροποίησης (πάγωμα μισθών και υποτίμηση δραχμής 15% τον Οκτώβρη του 1985), προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ, βάσει των αυστηρών κριτηρίων που έχει θέσει η συνθήκη του Μάαστριχτ (11.12.1991).

    Μέσα από κερδοσκοπικές επιθέσεις και αλλεπάλληλες διεθνείς νομισματικές αναταραχές η δραχμή βρίσκει επιτέλους καταφύγιο στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (Μάρτης 1998) και η κεντρική ισοτιμία καθορίζεται στο 1 ECU=357 δραχμές.

    Δυο χρόνια αργότερα η δραχμή "κλειδώνει" οριστικά στις 340,74 δρχ., έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Την 1η Ιανουαρίου 2001 το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή που αρχίζει να αποσύρεται σταδιακά από την 1.1.2002 ως τις 28 Φεβρουαρίου πέρυσι. Μαζί με τη δραχμή μπαίνει στο περιθώριο και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στη συναλλαγματική πολιτική της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 November 2003 - 10:46:04 UTC