Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή σε πανεπιστημιακούς
  • [02] Ένταση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού
  • [03] Νέο μεταπτυχιακό προγραμμα Erasmus
  • [04] Ρωσία: Αγωνία για τους 13 εγκλωβισμένους εργάτες

    [01] Ομιλία Καραμανλή σε πανεπιστημιακούς

    27/10/2003 10:54:00 μμ

    Τη θέση του κόμματός του για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων επανέλαβε στην ομιλία του με θέμα "Επενδύουμε στη γνώση - Κατακτούμε το αύριο", ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του οι πρυτανικές αρχές τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη γνώση λέγοντας ότι συμφιλιώνει και ενώνει. "Πρέπει να την αξιοποιήσουμε, να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας, γέφυρες συνεννόησης, η γνώση είναι το καλύτερο όπλο για να ρίξουμε τα τείχη της προκατάληψης", τόνισε. Το πρωί, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Ζάνα, ενώ αύριο Τρίτη, θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    [02] Ένταση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

    27/10/2003 10:42:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, μετά την ανακοίνωση του χειμερινού ωραρίου κατάκλισης των κρατουμένων. Τα πνεύματα ηρέμησαν, μετά από συμφωνία με τη διοίκηση για την ώρα κατάκλισης, ενώ αύριο Τρίτη, αναμένεται να έρθει σε επαφή η διοίκηση των φυλακών με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το θερινό ωράριο, οι κρατούμενες εισέρχονται στα κελιά τους στις 22:00, αντί στις 20:30. Μπροστά στο ενδεχόμενο κάποιας μίνι εξέγερσης, η Διεύθυνση των φυλακών κάλεσε την αστυνομία, με αποτέλεσμα στις γυναικείες φυλακές να σπεύσουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ το προσωπικό ενισχύθηκε με υπαλλήλους των ανδρικών φυλακών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η ένταση έχει περάσει, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ θα παραμείνουν έξω από τις φυλακές.

    [03] Νέο μεταπτυχιακό προγραμμα Erasmus

    27/10/2003 8:50:00 μμ

    Νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ψήφιση σχετικής έκθεσης της Ισπανίδας ευρωβουλευτού κ. Marielle de Sarnez. Το πρόγραμμα λέγεται Εrasmus Mundus και θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2004, ενώ θα καλύψει την πενταετή περίοδο έως την 31η Δεκεμβρίου του 2008. Το υπάρχον πρόγραμμα Erasmus προάγει την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το Erasmus Mundus στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των φοιτητών από ολόκληρο τον κόσμο στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διδαχθούν οι σπουδαστές από τρίτες χώρες τουλάχιστον δύο γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Tι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

    Ύστερα από ιδιαίτερη επιμονή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το χρηματοδοτικό πλαίσιο του προγράμματος ορίσθηκε στα 230 εκατ. ευρώ (το Συμβούλιο είχε προτείνει 180 εκατ. ευρώ). Με το νέο αυτό πρόγραμμα προτείνονται :

    - Θέσπιση 250 ευρωπαϊκών διαπανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με την πιστοποίηση και την υποστήριξη της ΕΕ.

    - Υποτροφίες σπουδών για 4200 φοιτητές του μεταπτυχιακού κύκλου από τρίτες χώρες.

    - Υποτροφίες για 1000 καθηγητές που θα προσκαλούνται από τρίτες χώρες στην Ευρώπη.

    - Συνεργασίες μεταξύ των ''Μάστερ Erasmus Mundus'' και των πανεπιστημίων άλλων ηπείρων Περίπου 4000 φοιτητές και 800 προσκεκλημένοι ευρωπαίοι καθηγητές προερχόμενοι από την ΕΕ θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα Erasmus Mundus μέχρι το 2008.

    Εκπαιδευτικό ανοιγμα της Ευρώπης

    Παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μυρσίνη Ζορμπά, χαρακτήρισε την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού αυτού μεταπτυχιακού, ως ''μία καινούργια σφραγίδα, ένα ευρωπαϊκό επιστημονικό σημείο αναφοράς με το οποίο οι χιλιάδες φοιτητές και τα δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα το αξιοποιήσουν θα μπορέσουν να δώσουν ένα πραγματικό νόημα στην αριστεία''.

    Σχολιάζοντας τη φιλοσοφία του προγράμματος, η κα Ζορμπά είπε μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα της Ευρώπης μέσω της εκπαίδευσης προς τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαπολιτισμική κατανόηση, το συναγωνισμό στην επιστήμη και στις γλώσσες.

    Εξέφρασε τέλος, τη βεβαιότητα ότι οι Ευρωπαίοι φοιτητές έχουν να κερδίσουν πολλά από τη συνεργασία τους με τους φοιτητές άλλων χωρών και να κατανοήσουν ακόμα πιο πολλά για τους πολιτισμούς των οποίων είναι φορείς.

    [04] Ρωσία: Αγωνία για τους 13 εγκλωβισμένους εργάτες

    27/10/2003 9:19:00 μμ

    Τα σωστικά συνεργεία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να φτάσουν τους 13 εγκλωβισμένους εργάτες. Τα 13 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο ορυχείο της νότιας Ρωσίας από την Πέμπτη ενώ ήδη 33 εργάτες έχουν απεγκλωβιστεί. Οι εργάτες δεν έχουν φαΐ και νερό ενώ τα αποθέματα αέρα είναι λιγοστά και η στάθμη του νερού ανεβαίνει μέσα στο ορυχείο κατά 18 μέτρα κάθε μέρα.

    Φόβοι ότι το ορυχείο θα πλημμυρίσει μέχρι την Τρίτη

    Τα σωστικά συνεργεία ανοίγουν ένα τούνελ με το οποίο ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να φτάσουν στους εγκλωβισμένους μέσω ενός γειτονικού ορυχείου. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των ερευνών, απομένουν μόνο 20 μέτρα για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους ενώ υποθέτουν ότι το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εργάτες είναι ψηλότερα από τα πλημμυρισμένα μέρη. Αν οι υπολογισμοί είναι σωστοί, τότε οι εργάτες θα πρέπει να βρεθούν ζωντανοί. Ωστόσο, οι διασώστες φοβούνται ότι εάν η στάθμη του νερού συνεχίσει να ανεβαίνει το ορυχείο θα έχει πλημμυρίσει μέχρι την Τρίτη. Την Κυριακή έγιναν πολλές προσπάθειες για να εμποδίσουν την εισροή των υδάτων ενώ οι διασώστες προσπαθούν με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων να βάλουν φρέσκο αέρα μέσα στο ορυχείο.

    ΠΗΓΗ: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 October 2003 - 22:11:10 UTC