Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική κόντρα για τα σκουπίδια
  • [02] Σιδηροδρομικό δυστύχημα με ένα νεκρό στο Μενίδι
  • [03] Διυπουργική για παλιννοστούντες και μουσουλμανική μειονότητα
  • [04] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Τσοχατζόπουλος
  • [05] Υπεράσπιση Ψαραδέλλη: Μόνη επιλογή η αθώωση
  • [06] Συμπτωματική η σχέση Γεωργιάδη-17Ν κατά την υπεράσπιση
  • [07] Μπαράζ απεργιών και στην Ιταλία
  • [08] Αποπομπή Βρετανού βουλευτή
  • [09] Έκρηξη κατά λάθος στη Ναμπλούς
  • [10] Ασκηση αντιμετώπισης επίθεσης με χημικά στο Παρίσι
  • [11] Διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ στη Μαδρίτη
  • [12] Μ. Ολμπράιτ: ''Ο Σαντάμ δεν ήταν άμεση απειλή''
  • [13] Αυξήσεις στα φάρμακα από το 2004
  • [14] Αυξημένες συντάξεις έως 20 % με τη διαδοχική
  • [15] Ένα ''Τυχαίο Ατύχημα'' στο θέατρο Αλφα
  • [16] Επιτυχή μετάγγιση τεχνητού αίματος σε ασθενή
  • [17] Μία ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή

    [01] Πολιτική κόντρα για τα σκουπίδια

    23/10/2003 5:00:00 μμ

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκαλεί η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, την ώρα που τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απεργία, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ''να τοποθετηθεί καθαρά και χωρίς υπεκφυγές και γενικολογίες'' στο πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, άκαρπη ήταν η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της ΚΕΔΚΕ για δεκαήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται και η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την απεργία.

    Αντιπαράθεση Πρωτόπαπα -Ρουσόπουλου

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος με δηλώσεις του έριξε τις ευθύνες για την απεργία στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, καθώς όπως τόνισε αφού πρώτα έταξε τα πάντα στους πάντες, τώρα αρνείται το διάλογο, οδηγώντας την κοινωνία σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Και επισημαίνει ότι η δημόσια υγεία κινδυνεύει, ενώ το ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο.

    "Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της, ρίχνοντας τα βάρη στην Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους. Με δική της ευθύνη, η χωματερή των Λιοσίων, για πολλοστή φορά, είναι κλειστή, καθώς δεν προωθήσει εδώ και χρόνια, ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων", υπογραμμίζει ο κ. Ρουσόπουλος.

    Η Νέα Δημοκρατία, επανειλημμένα, έχει φέρει στη Βουλή το μεγάλο θέμα του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων στα Λιόσια, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα, ωστόσο η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει σαφείς λύσεις, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι ''ως συνήθως η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει να πάρει θέση όταν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες". Ο κ. Πρωτόπαπας καλεί τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί επιτέλους καθαρά και χωρίς υπεκφυγές και γενικολογίες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του, τόνισε ότι αν ανασταλεί η απεργία, αύριο το πρωί μπορεί να γίνει διάλογος για τα θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων, ενώ διέψευσε τα περί πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων.

    Απεργούν οι νοσοκομειακοί και οι ιδιοκτήτες ταξί

    Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν με πανελλήνια 24ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

    Πάντως, κανονικά λειτουργούν από την Τετάρτη, οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του ιδρύματος διέκοψαν την τετραήμερη απεργία που πραγματοποιούσαν από την Δευτέρα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

    Με τη νέα 48ωρη απεργία, οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ επανέρχονται στο αίτημά τους να μη τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στα οχήματά τους και ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση των ταξί στις λεωφορειολωρίδες.

    Η απεργία ξεκίνησε στις 5 το πρωί της Πέμπτης και θα λήξει στις 5 το πρωί του Σαββάτου.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην οδό Σταδίου και οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενόψει επικείμενων αλλαγών στο Ταμείο τους.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

    ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    [02] Σιδηροδρομικό δυστύχημα με ένα νεκρό στο Μενίδι

    23/10/2003 7:04:00 μμ

    Τρένο παρέσυρε και σκότωσε μια 60χρονη γυναίκα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων στις 11:45 το πρωί της Πέμπτης στο Μενίδι. Το δυστύχημα έγινε στη λεωφόρο Δημοκρατίας σε σημείο που δεν υπάρχει διάβαση πεζών. Η γυναίκα βρέθηκε για άγνωστο λόγο πάνω στις γραμμές, με αποτέλεσμα να την παρασύρει η επιβατική αμαξοστοιχία Αθήνας - Χαλκίδας και να την τραυματίσει θανάσιμα. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Νέας Ιωνίας.

    [03] Διυπουργική για παλιννοστούντες και μουσουλμανική μειονότητα

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/10/2003 3:10:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Μέτρα υπέρ των παλιννοστούντων, των μεταναστών και ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως η μουσουλμανική μειονότητα, επεξεργάστηκε η Διυπουργική επιτροπή, που συνεδρίασε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Μεταξύ άλλων, επανεξετάζεται το θέμα της διδασκαλίας της τούρκικης γλώσσας στη μειονότητα της Θράκης. Ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, προανήγγειλε νέα σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα επανέλθει με προτάσεις του Πρωθυπουργού σε περίπου δέκα μέρες για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Πριμοδότηση σε διαγωνισμούς

    Όπως ανακοίνωσε κ. Χυτήρης, ορισμένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν στην πριμοδότηση των παλιννοστούντων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Αμυνας ως Επαγγελματίες Οπλίτες με 100 μόρια, την εισαγωγή στα ΤΕΙ του 0,5% των εισακτέων από υποψηφίους της μουσουλμανικής μειονότητας, τις χρηματοδοτήσεις ενοικίου σε παλιννοστούντες, ολοκλήρωση υποδομών, αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και ανέγερση νέων κατοικιών.

    Επίσης, θα υπάρξουν κέντρα πληροφόρησης αυτών των ομάδων πληθυσμού.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται τα θέματα που αφορούν τους μουφτήδες και τους ιμάμηδες, ενώ το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το θέμα να διδάσκεται στα σχολεία της μειονότητας η τουρκική γλώσσα ως βοηθητική στο νηπιαγωγείο και ως ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

    [04] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Τσοχατζόπουλος

    23/10/2003 7:11:00 μμ

    Εξιτήριο πήρε το πρωί από το Αρεταίειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκε για μία βδομάδα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ευδιάθετος και απολύτως καλά ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στα καθήκοντά του. "Βγαίνω ανανεωμένος, αφού ξεπεράστηκε η φλεβική διαταραχή και επανέρχομαι στην πλήρη φυσιολογική καθημερινή δράση" δήλωσε εξερχόμενος του νοσοκομείου και ευχαρίστησε τους θεράποντες γιατρούς το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν για την πορεία της υγείας του. Την Παρασκευή, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν θέματα τουριστικής πολιτικής.

    [05] Υπεράσπιση Ψαραδέλλη: Μόνη επιλογή η αθώωση

    23/10/2003 3:40:00 μμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη, κ. Δημήτρη Ζώτου θα συνεχιστεί την Παρασκευή η δίκη της 17Ν. Ο κ. Ζώτος χαρακτήρισε τη ''17Ν'' πολιτική οργάνωση και δίνοντας τη διάσταση της έννοιας της τρομοκρατίας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως τον καινούργιο εχθρό. νωρίτερα και κατά τη διάρκειας της αγόρευσή της, η κ. Ράνια Καραμπλιάνη, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ζητώντας την αθώωση του. Η συνήγορος υπεράσπισης υπογράμμισε ότι ο κατηγορούμενος είναι ενταγμένος τροτσκιστής που συμμετείχε σε μια ληστεία, του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Δροσοπούλου το 1983 που έχει ομολογήσει, και η οποία, όπως είπε δεν αποδεικνύει τη συμμετοχή του στην οργάνωση.

    ''Χάρτινες'' οι προανακριτικές απολογίες, υποστηρίζει η υπεράσπιση

    "Αυτή η ληστεία, η σχέση του με ένα συγκατηγορούμενό του και οι ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου οδήγησαν τον Ψαραδέλλη στο εδώλιο", είπε η κ. Καραμπλιάνη και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταδικαστεί αποκλειστικά και μόνο με την προανακριτική κατάθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, η οποία, όπως ανέφερε, δημιουργεί πολλές αμφιβολίες.

    Η κ. Καραμπλιάνη χαρακτήρισε "χάρτινες" τις προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων, ενώ αναφερόμενη σε όσα έχει πει προανακριτικά για το Θεολόγο Ψαραδέλλη ο Χριστόδουλος Ξηρός, είπε ότι υπάρχουν λάθη τόσο στον τόπο όσο και στο χρόνο που περιγράφει.

    Η αγόρευση της κ. Καραμπλιάνη συνεχίζεται.

    [06] Συμπτωματική η σχέση Γεωργιάδη-17Ν κατά την υπεράσπιση

    23/10/2003 12:33:00 μμ

    Την συμπτωματική σχέση του Διονύση Γεωργιάδη με τη 17Ν, υπογράμμισε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ. Βασίλης Παπαστεργίου, με την αγόρευση του οποίου συνεχίζεται σήμερα η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε πως είναι παράδοξο να κατηγορείται ως μέλος της οργάνωσης και να μην έχει συμμετάσχει, όπως υποστήριξε, σε ενέργειες της οργάνωσης, καθώς επίσης και να μην είναι άτομο πολιτικοποιημένο. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, το αποτύπωμα του Διονύση Γεωργιάδη που βρέθηκε επάνω σε κινητό αντικείμενο σε γιάφκα της οργάνωσης δεν αποτελεί ένδειξη, αλλά αντένδειξη για τη συμμετοχή του στην οργάνωση.

    Αγορεύοντας, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι ο εντολέας του από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του είχε πει ότι η σχέση του με την 17Ν ήταν συμπτωματική, ωστόσο χωρίς καν να έχει καταθέσει ο κατηγορούμενος, στην Αντιτρομοκρατική, είχε δημιουργηθεί η εκτίμηση πως είναι ένοχος.

    [07] Μπαράζ απεργιών και στην Ιταλία

    23/10/2003 4:06:00 μμ

    Οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης της Ιταλίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη στάση εργασίας σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλία εργατικών συνδικάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Εξαιτίας της τετράωρης στάσης από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς μεταδίδονται μόνον ολιγόλεπτα ειδησεογραφικά δελτία ενώ και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον έντυπο Τύπο σχεδιάζουν παρόμοια στάση εργασίας τη Δευτέρα.

    Κλειστά σχολειά, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες

    Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν την Παρασκευή, οπότε είναι προγραμματισμένη γενική απεργία που θα έχει αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά σχολεία, ταχυδρομεία, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, ενώ δε θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

    Η κρατική αεροπορική εταιρεία Αλιτάλια ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να ακυρώσει συνολικά 155 πτήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν περίπου 24.000 επιβάτες. Χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Ρώμη, την Μπολόνια και τη Νάπολη την Παρασκευή για να λάβουν μέρος σε πορείες των οποίων θα ηγηθούν οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της Ιταλίας.

    ''Αναγκαία η μεταρρύθμιση'' λέει ο Μπερλουσκόνι

    Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρότεινε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες στα 65 χρόνια. Από το 2008 οι εργαζόμενοι δε θα μπορούν να βγουν στην σύνταξη εάν δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για τουλάχιστον 40 χρόνια ενώ μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει εισφορές για 35 χρόνια και να είναι ηλικίας 60 χρόνων.

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία επειδή η Ιταλία είναι χώρα με υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Σήμερα για τις πληρωμές των συντάξεων διατίθεται το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η πρώτη κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, το 1994, κατέρρευσε επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας εξαιτίας του συνταξιοδοτικού.

    [08] Αποπομπή Βρετανού βουλευτή

    23/10/2003 7:34:00 μμ

    Αποπέμφθηκε την Πέμπτη από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ο βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουει, ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ είχε κατηγορήσει τον Τόνι Μπλερ και το Τζορτζ Μπους ότι συμπεριφέρονται "σα λύκοι" με την εισβολή τους στο Ιράκ. Ο Γκάλογουεϊ, που στάθηκε ένας από τους πιο μαχητικούς επικριτές του πολέμου στο Ιράκ, επιβεβαίωσε την αποπομπή του όταν βγήκε από ακρόαση του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματός του στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντάς το "αναξιόπιστο δικαστήριο".

    ''Διακωμώδηση της δικαιοσύνης''

    "Ήταν μια διακωμώδηση της δικαιοσύνης, ένα αναξιόπιστο δικαστήριο υποκινούμενο από πολιτικά κίνητρα, του οποίου η ετυμηγορία είχε γραφτεί εκ των προτέρων βάσει της παράδοσης των παρωδιών δίκης", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Η απόφαση του Μπλερ να προχωρήσει η Βρετανία στον πόλεμο στο Ιράκ είχε προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στη Βρετανία και η δημοτικότητά του Βρετανού πρωθυπουργού έχει έκτοτε σημειώσει πτώση. "Η απάντηση του κ. Μπλερ στην καταστροφή του πολέμου είναι να επιτεθεί σε αυτούς που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο και να τους εξοβελίσει από τη βρετανική πολιτική", κατέληξε ο Γκάλογουεϊ.

    [09] Έκρηξη κατά λάθος στη Ναμπλούς

    23/10/2003 2:48:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον τρία μέλη της Χαμάς τραυματίστηκαν σοβαρά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στις ανατολικές συνοικίες της Ναμπλούς όταν εξερράγη το αυτοκίνητο στο οποίο επενέβαιναν. Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς και ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα μέλη της Χαμάς μετέφεραν στο αυτοκίνητο εκρηκτικούς μηχανισμούς που ενδέχεται να εξερράγησαν κατά λάθος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του δεν έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

    Νεκροί βρέθηκαν δύο Παλαιστίνιοι που είχαν απαχθεί

    Εν τω μεταξύ, τα πτώματα δύο Παλαιστίνιων που θεωρούνταν ύποπτοι για "συνεργασία" με το Ισραήλ βρέθηκαν την Πέμπτη στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενώ ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί χτες, κατά την έκρηξη του αυτοκινήτου του απεβίωσε όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές.

    Οι δύο Παλαιστίνιοι "συνεργάτες" των Ισραηλινών είχαν απαχθεί την περασμένη εβδομάδα από μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ, και βρέθηκαν νεκροί την Πέμπτη το πρωί, σε δρόμο του προσφυγικού καταυλισμού της Τουλκάρεμ.

    Παλαιστινιακή οργή για ιερό τέμενος

    Την ίδια στιγμή εξοργισμένοι εμφανίζονται πολλοί μουσουλμάνοι ιερωμένοι από την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τσάχι Χάνεγκμπι, σε έναν από τους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, που είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Μουσουλμάνους. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας η επίσκεψη είχε στόχο να ελεγχθούν τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η αστυνομία ενόψει της γιορτής για την έναρξη του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Σεΐχης Χουσέιν αλ-Χατίμπ, που είναι διευθυντής των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών, διαμαρτυρήθηκε ότι ο Χάνεγκμπι μπήκε στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσα, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης. "Αυτή είναι μία επίσκεψη-πρόκληση και απόπειρα να αναληφθούν ευθύνες τις οποίες έχουμε εμείς", δήλωσε στο Ρόιτερ.

    Η οργάνωση Χαμάς επέκρινε την επίσκεψη Χάνεγκμπι, χαρακτηρίζοντάς την επιθετική ενέργεια και συμπλήρωσε: "Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η παραβίαση θα πυροδοτήσει εξέγερση και αντίσταση εναντίον της κατοχής".

    Το ιερό τέμενος που οι Εβραίοι αποκαλούν Όρος του Ναού και οι Μουσουλμάνοι Αλ Χαράμ Αλ Σαρίφ, είναι αφορμή για διενέξεις μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο ισραηλινός λαός υπέρ των επιδρομών

    Μια δημοσκόπηση που είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, θέλει την πλειοψηφία των Ισραηλινών να είναι υπέρ της συνέχισης των επιδρομών της πολεμικής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 500 άτομα, το 57% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της συνέχισης των αεροπορικών επιδρομών, το 23% είναι κατά ενώ οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη.

    [10] Ασκηση αντιμετώπισης επίθεσης με χημικά στο Παρίσι

    23/10/2003 12:07:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Στόχος επίθεσης με χημικά έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς του μετρό στο Παρίσι, το βράδυ της Τετάρτης, με βάση το σενάριο μιας άσκησης που διεξάγεται για πρώτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα. Το σενάριο της άσκησης προβλέπει ότι δύο άτομα εξαπολύουν επίθεση με τοξικό αέριο τύπου σαρίν στο σταθμό της αμαξοστοιχίας εξπρές (RER) του Ενβαλίντ, που εξυπηρετεί 36.000 επιβάτες ημερησίως και βρίσκεται κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης και το υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος της άσκησης ήταν να δοκιμαστεί η δυνατότητα αντίδρασης της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στην περίπτωση επίθεσης.

    ''Δεν υπάρχει απειλή για τρομοκρατική επίθεση''

    Στο πλαίσιο της άσκησης, την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, κινητοποιήθηκαν περίπου 500 αστυνομικοί, γιατροί, πυροσβέστες και υπάλληλοι του μετρό και των γαλλικών σιδηροδρόμων.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τρομοκρατική επίθεση με χημικά στη Γαλλία" αλλά ότι οι αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανότητα.

    Μια παρόμοια άσκηση είχε γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου στο μετρό του Λονδίνου.

    [11] Διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ στη Μαδρίτη

    23/10/2003 2:44:00 μμ

    Αρχισε την Πέμπτη στη Μαδρίτη η διήμερη διάσκεψη των δωρητών για το Ιράκ, με στόχο την εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων - ύψους 56 δις δολαρίων μέσα σε 4 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ - για την ανοικοδόμηση της χώρας που τελεί υπό αμερικανική διοίκηση. Η ανοικοδόμηση του Ιράκ ''δεν μπορεί να περιμένει την ημέρα της εγκαθίδρυσης μιας κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης'', δήλωσε στην Μαδρίτη κατά την έναρξη της διάσκεψης ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί να χορηγήσει 20 δις δολάρια, ενώ έχει ζητήσει πάνω από 30 δις δολάρια από άλλες χώρες. Στη διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 60 χώρες, 19 διεθνείς οργανισμούς, αλλά και 300 πολυεθνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 134 προέρχονται από την Ε.Ε.,19 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 25 από το Ιράκ.

    ''Μακροπρόθεσμη πρόκληση η ανοικοδόμηση''

    Ο Αναν απηύθυνε έκκληση σε 70 δωρήτριες χώρες να στείλουν σαφές μήνυμα στο Ιράκ ότι είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις ''τεράστιες ανάγκες'' της χώρας μετά την ''τρομερή εποχή'' της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ανοικοδόμηση είναι ''μια μακροπρόθεσμη πρόκληση'', τόνισε ο Αναν, τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή απαιτεί μια δέσμευση για πολλά χρόνια".

    ''Ο ιρακινός λαός έχει ένα δύσκολο δρόμο μπροστά του. Ας ενεργήσουμε έτσι ώστε να μην τον διανύσει μόνος του'', υπογράμμισε ο Αναν.

    ''Βεβαίως, η επιτυχία - της ανοικοδόμησης - δεν εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα των πόρων, αλλά και από συγκεκριμένους παράγοντες, με την ασφάλεια μεταξύ των κυριοτέρων'', υπογράμμισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

    Ο δεύτερος παράγοντας είναι, σύμφωνα πάντα με τον Κόφι Αναν, η ικανότητα του Ιράκ "να καθορίσει τις προτεραιότητές του, τις στρατηγικές του και τις δραστηριότητές του'', ενώ, ο τρίτος παράγοντας επιτυχίας της ανοικοδόμησης είναι ότι ''οι μακροπρόθεσμες θεσμικές αλλαγές στον οικονομικό και νομικό τομέα πρέπει να έχουν μια νομιμότητα''.

    Ο Αναν τόνισε ότι ''η Διάσκεψη είναι μια αχτίδα ελπίδας για το Ιράκ''. ''Ο ιρακινός λαός περιμένει από αυτή τη διάσκεψη ένα σημάδι ότι η διεθνής κοινότητα είναι πραγματικά έτοιμη να τον βοηθήσει.

    Ανησυχία λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας

    Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο στο Ιράκ, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα από όσα έχουν υποσχεθεί.

    ''Σε αυτή τη φάση, δεν σχεδιάζουμε να προσφέρουμε πρόσθετη βοήθεια'', τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Η επανάκτηση από το Ιράκ της κυριαρχίας του και η συνεπαγόμενη διεθνής αναγνώριση είναι ''κεντρική προϋπόθεση'' προώθησης της ανασυγκρότησης της χώρας, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

    ''Πρόσθετη βοήθειά μας, είτε οικονομική, είτε στρατιωτική, κατά το παρόν χρονικό στάδιο δεν πρόκειται να υπάρξει'' δήλωσε ο ντε Βιλπέν, που πρόσθεσε ότι το Παρίσι φρονεί πως ''πρέπει να διανυθεί ο δρόμος'' μέχρι την εκ νέου αναγνώριση της ιρακινής κυριαρχίας από τη διεθνή κοινότητα.

    Η συνεχιζόμενη αστάθεια στο Ιράκ ανησυχεί, επίσης, τους περισσότερους υποψήφιους δωρητές που διστάζουν να διαθέσουν σημαντικά κονδύλια για την ανοικοδόμηση της χώρας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

    Μέχρι στιγμής, οι εισφορές που έχουν ανακοινωθεί προέρχονται από την Ιαπωνία (1,5 δις δολάρια για το 2004 και 3,5 δις για το διάστημα 2005 - 2007), τη Μ. Βρετανία (910,6 εκατ. δολάρια), την Ισπανία (300 εκατ. δολάρια),τον Καναδά (220 εκατ. δολάρια) και την Ε.Ε. (233 εκατ. δολάρια).

    [12] Μ. Ολμπράιτ: ''Ο Σαντάμ δεν ήταν άμεση απειλή''

    23/10/2003 2:54:00 μμ

    Ο Σαντάμ Χουσέιν δεν αποτελούσε "άμεση απειλή" ώστε να δικαιολογεί την εισβολή στο Ιράκ, δήλωσε η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην τσεχική εφημερίδα "Πράβο". "Ο Σαντάμ αποτελούσε απειλή, αλλά όχι άμεση", επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε: "είχα δηλώσει πως τάσσομαι υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος του Σαντάμ, αλλά δεν είχα στο μυαλό μου μια εισβολή".

    ''Δεν πίστεψα ποτέ ότι Σαντάμ και Αλ Κάιντα είχαν διασυνδέσεις''

    "Ήμουν πεπεισμένη ότι είχαμε κλείσει τον Σαντάμ σ' ένα κουτί, ότι τον είχαμε υποτάξει-είχαμε βομβαρδίσει τις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού στο νότιο και το βόρειο Ιράκ", είπε η κ. Ολμπράιτ. ''Δεν πίστεψα ποτέ πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα είχαν διασυνδέσεις με τον Σαντάμ", επισήμανε η ίδια, εκτιμώντας πως "με την τωρινή χαοτική κατάσταση που επικρατεί, τρομοκράτες όλων των ειδών βρίσκουν καταφύγιο στο Ιράκ, όπως και όλοι αυτοί που θέλουν να σκοτώσουν Αμερικανούς".

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην Τσεχική Δημοκρατία, χώρα από την οποία κατάγεται, για την προώθηση της αυτοβιογραφίας της.

    [13] Αυξήσεις στα φάρμακα από το 2004

    23/10/2003 4:52:00 μμ

    Από τον Ιανουάριο του 2004 θα επαναξεταστεί το αίτημα για αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φαρμάκων, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων. ''Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση να πάρω απόφαση για κύμα αυξήσεων' δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στο δελτίο τιμών φαρμάκων του Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει καμία αύξηση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Τρύφων ζήτησε την ανακοστολόγηση 1800 ελληνικών φαρμάκων ώστε να μην αναγκαστεί λόγω συνθηκών ο κλάδος να τα αντικαταστήσει με εισαγόμενα.

    Τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχάνων

    Οι φαρμοκοβιομήχανοι ζήτησαν αυξήσεις σε 400 φάρμακα, εκ των οποίων τα 100 σε ποσοστό 3-7% ενώ για περίπου 1400 φάρμακα κόστους έως 3 Ευρώ ζήτησαν ανακοστολόγηση ώστε να μην αντικατασταθούν από εισαγόμενα.

    Παράλληλα ζήτησαν τα εγχώρια αντίγραφα φαρμάκων να φθάσουν στο 80% της αξίας των πρωτοτύπων έναντι του 75% που ήταν μέχρι και σήμερα και να αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης για τα εγχώρια φάρμακα με 20ετή πατέντα, ώστε από 80% της αξίας που είναι σήμερα, να φθάσουν στο 95% της αξίας του πρωτότυπου.

    Ο πρόεδρος των Φαρμακοβιομηχάνων ζήτησε από τον Κίμωνα Κουλούρη να επιδείξει ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία όπως εξήγησε, έχουν οδηγήσει στην απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας.

    "Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, απασχολεί το 50% των εργαζομένων στον κλάδο και πραγματοποιεί το 95% των επενδύσεων το οποίο σε ετήσια βάση είναι 30 εκατ. ευρώ" ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι στην ελληνική φαρμοκοβιομηχανία αντιστοιχεί μόλις στο 10% της πίτας της αγοράς.

    [14] Αυξημένες συντάξεις έως 20 % με τη διαδοχική

    23/10/2003 2:51:00 μμ

    Αυξάνονται οι συντάξιμες αποδοχές για όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιανουάριο του 2004 και έχουν δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδοχική ασφάλιση.

    Το πόρισμα της επιτροπής που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας και θα περιληφθεί στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, βελτιώσεις του τρόπου υπολογισμού των συνταξιοδοτικών συντελεστών με της εξής κλίμακα:

    -Αύξηση της σύνταξης κατά μέσο όρο 3%-4% στην πλειονότητα των εργαζομένων που έχουν διαδοχική ασφάλιση.

    -Αύξηση ως 20 % σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν αδικηθεί στο παρελθόν.

    -Μείωση της γραφειοκρατίας του χρόνου απόδοσης, καθώς τον τελευταίο λόγο για τον υπολογισμό και την έκδοση της σύνταξης θα τον έχει το τελευταίο ταμείο, στο οποίο είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος.

    Το Νοέμβριο στη Βουλή

    Την τελική τους μορφή παίρνουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία κατέληξε στο τελικό κείμενο για τις απαιτούμενες αλλαγές.

    Οι νέες ρυθμίσεις πρέπει τώρα να πάρουν την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου πριν λάβουν τελική μορφή και ενσωματωθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.

    Οι μεγάλοι κερδισμένοι με το νέο καθεστώς είναι όσοι έχουν μοιράσει τον ασφαλιστικό τους βίο σε τουλάχιστον δύο ταμεία, δηλαδή με δέκα τουλάχιστον χρόνια σε κάθε φορέα. Η ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι αφορά το 30%-40% των ενδιαφερόμενων ασφαλισμένων.

    Αντιθέτως, οριακά είναι τα κέρδη όσων έχουν πολλά χρόνια σε ένα ασφαλιστικό ταμείο και λιγότερα από πέντε σε άλλο φορέα. Η ρύθμιση δεν έχει άλλωστε αναδρομικό χαρακτήρα, δεν αφορά δηλαδή τους ήδη συνταξιούχους.

    Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προβλέπει ότι η σύνταξη θα εκδίδεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα. Για τον υπολογισμό της καθορίζονται νέοι συντελεστές, οι οποίοι διαφέρουν από ταμείο σε ταμείο:

    ΙΚΑ-ΝΑΤ: 2% για κάθε χρόνο με βάση υπολογισμού την καλύτερη 5ετία

    ΔΕΚΟ-Δημόσιο-Τράπεζες: 2,28% με βάση υπολογισμού τον τελευταίο μισθό

    Ταμείο Εμπόρων: 2,50% για κάθε χρόνο με βάση υπολογισμού την ασφαλιστική κλάση

    ΤΕΒΕ: 2,70% για κάθε χρόνο με βάση υπολογισμού την ασφαλιστική κλάση

    Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ενός φορέα, θα συνταξιοδοτούνται ταυτόχρονα και από τα δύο Ταμεία. Μάλιστα καθιερώνεται «δελτίο διαδοχικής ασφάλισης» το οποίο θα ενημερώνουν οι εργαζόμενοι όταν αλλάζουν Ταμείο.

    Επιπλέον, θα υπάρξει επικαιροποίηση των αποδοχών με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή. Η ρύθμιση αυτή, όμως, δεν αφορά όσους εργάζονται στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

    Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης πριν τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας, η σύνταξη θα μειώνεται κατά 3% κάθε χρόνο.

    Η νέα διάταξη για την διαδοχική ασφάλιση θα κάνει πολύ πιο απλη και εύκολη την διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφ. Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος και πρόσθεσε ότι θα ενσωματωθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το Νοέμβριο .

    [15] Ένα ''Τυχαίο Ατύχημα'' στο θέατρο Αλφα

    23/10/2003 2:21:00 μμ

    Με ένα ατύχημα ξεκινάει η φετινή θεατρική σεζόν για το θέατρο "Αλφα". Όχι, όμως ένα οποιοδήποτε ατύχημα αλλά με την κλασσική, ιλαροτραγική φάρσα του Ντάριο Φο "Ένα τυχαίο ατύχημα" το οποίο είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Ελλάδα από το θέατρο "Αλφα" το 1977-78 με μεγάλη επιτυχία. Το "Τυχαίο ατύχημα" ο Ντάριο Φο το εμπνεύστηκε από ένα συμβάν στις αρχές του 1970 στο Μιλάνο, όταν ένας κρατούμενος αναρχικός, ο Τζιουζέπε Πινέλλι, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο.

    Σε αυτή την πολιτικά και κοινωνικά ταραγμένη περίοδο μόνο ο Ντάριο Φο και λίγα άλλα ανήσυχα πνεύματα της εποχής του αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή της αυτοκτονίας. Έτσι, αρχίζουν τις έρευνες σε απόρρητα έγγραφα ανακρίσεων και σε έγγραφα που δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Και οι υποψίες τους επαληθεύονται. Ο αναρχικός Πινέλλι δεν αυτοκτόνησε αλλά είχε ένα "τυχαίο ατύχημα".

    Η έρευνα και η αποκάλυψη των στοιχείων είναι η βάση αυτής της κωμωδίας, αυτής της φάρσας που, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ντάριο Φο, "σατιρίζει τις οργανωμένες ψευτιές των αρχών [...] και καγχάζει για τα κροκοδείλια δάκρυα πολλών σοβαροφανών πολιτικών". Είναι ένα έργο επίκαιρο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όπου ένα αληθινό, δραματικό γεγονός μετατρέπεται, στα χέρια του Ντάριο Φο, σε μια ιλαροτραγική φάρσα και οι θεατές, γελώντας και κλαίγοντας, διαπιστώνουν πόσο εύκολα, στην εποχή μας, η εξουσία κατασκευάζει ενόχους.

    Οι παραστάσεις ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου. Οι δοκιμές του έργου άρχισαν και συμμετέχουν ο Στέφανος Ληναίος, η Έλλη Φωτίου, ο Χρήστος Κελαντώνης, ο Τρύφων Παπουτσής, ο Mίλτος Δημουλής, ο Θόδωρος Προκοπίου.

    Από τις 2 του Νοέμβρη και κάθε Κυριακή,11 π.μ και 3 μ.μ., στο Θέατρο "Αλφα", θα λειτουργεί και φέτος η Παιδική Σκηνή, με τις έξοχες "Αθηναϊκές Μαριονέτες", του Βασίλη Αθανασάκη και με το έργο "Η λίμνη των κύκνων", που έγραψε και σκηνοθέτησε η Κάρμεν Ρουγγέρη.

    [16] Επιτυχή μετάγγιση τεχνητού αίματος σε ασθενή

    23/10/2003 7:35:00 μμ

    Τεχνητό αίμα χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά σε οχτώ ασθενείς του νοσοκομείου της Καρολίνσκα. Το σκεύασμα δημιούργησαν ερευνητές των ΗΠΑ ύστερα από διαδικασία, που έχουν κρατήσει μέχρι στιγμής μυστική. Είναι ουσιαστικά μια σκόνη, που σύμφωνα με τους καθηγητές του νοσοκομείου, μπορεί να μείνει αποθηκευμένη για χρόνια και να μετατραπεί σε υγρό για να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

    Συμβατό με όλες τις ομάδες αίματος

    Το τεχνητό ή συνθετικό αίμα παράγεται από την αξιοποίηση δωρεών ανθρωπίνου αίματος που με τις συνηθισμένες συνθήκες ο χρόνος ζωής τους δεν ξεπερνά 42 ώρες. Επίσης η μέχρι τώρα πορεία των ερευνών έχει δείξει πως πραγματοποιεί τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα ταχύτερα από το κανονικό, ενώ μπορεί να μεταγγιστεί σε οποιοδήποτε ασθενή ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος.

    Οι ιδιότητές του αυτές γεγονός που θ' αποτελούσε σωτήρια λύση για περιορισμό των ζημιών στον ανθρώπινο οργανισμό σε περιπτώσεις όπως η καρδιακή προσβολή ή όπου αλλού απαιτείται άμεση μετάγγιση. Τ' αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν εξαρχής ενθαρρυντικά σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής ερευνητή Μπενγκτ Φάγκρελ. "Είναι ένα μόριο στο οποίο ανταποκρίνεται θετικά το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα" συμπλήρωσε.

    Το τεχνητό αίμα που χρησιμοποιήθηκε στους ασθενείς προερχόταν από ανθρώπινα κύτταρα. "Αυτό συνέβη για καθαρά ηθικούς λόγους. Ουσιαστικά μπορεί να παραχθεί από κύτταρα οποιουδήποτε θηλαστικού, όπως η αγελάδα.", σημείωσε ο καθηγητής. Το νέα αυτό σκεύασμα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική πηγή μετάγγισης και όχι ν' αντικαταστήσει το κανονικό αίμα.

    Ο ιθύνων του νοσοκομείου Καρολίνσκα δήλωσε πως "αν όλα πάνε καλά η ανθρωπότητα θα έχει κάνει ένα βήμα στον τομέα της υγείας ανάλογο με την προσγείωση ανθρώπου στο φεγγάρι."

    [17] Μία ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή

    23/10/2003 11:26:00 πμ

    Αλλάζει την Κυριακή η ώρα, καθώς επανέρχεται η χειμερινή, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν τρεις. Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 October 2003 - 16:54:29 UTC