Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινικές διώξεις για τα σκουπίδια
  • [02] Στην ώρα τους τα Ολυμπιακά έργα
  • [03] Μίλησε αλλά δεν αποκάλυψε ο Π. Τζάβαρας
  • [04] ''Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη'' στη Βουλή
  • [05] Οι λίστες στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Προσπάθεια προσέγγισης Χριστοδουλάκη-Πανεπιστημιακών
  • [07] Εργατικό ατύχημα στο Αλιβέρι
  • [08] Παραιτήθηκε από σημαιοφόρος ο Οδυσσέας
  • [09] Δημοσιογραφικά Βραβεία ''Κωνσταντίνος Καλλιγάς''
  • [10] Σύγχυση στη Βουλή για τον κανονισμό άρσης ασυλίας βουλευτών
  • [11] ''Δεν ήταν στην 17Ν ο Γεωργιάδης''
  • [12] Για πολιτικά κίνητρα μίλησε ο πρόεδρος
  • [13] Ερντογάν: ''Να πάρει στα σοβαρά το σχέδιο Ανάν ο Ντενκτάς''
  • [14] ΠΓΔΜ: Συλλογή παράνομου οπλισμού
  • [15] Σε Ινδονησία και Αυστραλία ο Μπους
  • [16] Σουδάν: ελπίδες για τερματισμό του 20ετούς εμφυλίου
  • [17] Εμπλοκή Αλ Κάιντα σε επιθέσεις κατά Αμερικανών βλέπουν οι ΗΠΑ
  • [18] Σπάνιος βυζαντινός θησαυρός πωλείται
  • [19] Καρκίνος: ομάδα ''υψηλού κινδύνου'' οι Γάλλοι
  • [20] Γιγαντιαίο τηλεσκόπιο
  • [21] Εκπομπή για την επιλογή του τραγουδιστή της Eurovision

    [01] Ποινικές διώξεις για τα σκουπίδια

    22/10/2003 5:13:00 μμ

    Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τυχόν παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού άσκησαν οι εισαγγελείς Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων από τη συσσώρευση απορριμμάτων. Στη νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους δήμους, η οποία λήγει αύριο, το υπουργείο Εσωτερικών ήδη απάντησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ορισμένα από τα αιτήματα ξεπερνούν τα περιθώρια της οικονομίας, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα η ΚΕΔΚΕ προτείνει δεκαήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων και έναρξη διαλόγου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτως ώστε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, τα συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών άρχισαν ψεκασμούς στους σωρούς των σκουπιδιών, σε πρώτη φάση, έξω από τα νοσοκομεία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

    Σε διάλογο καλεί η ΚΕΔΚΕ την ΠΟΕ - ΟΤΑ

    ''Η πολιτεία έκανε διάλογο με τους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων. Επειδή όμως η αντίδρασή τους θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, η Πολιτεία έπρεπε να παρέμβει και γι' αυτό το λόγο έκανε την προσφυγή για την απεργία τους''. Αυτό απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτοπαπας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ''με ιδιαίτερο σεβασμό κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, αλλά πάντα κινείται εντός των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας''.

    Για απίστευτη αδιαλλαξία κατηγόρησε την κυβέρνηση η δήμαρχος Αθηναίων.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων πρότεινε στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ να αναστείλουν για δέκα ημέρες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και έρθουν σε διάλογο για τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα με στόχο την κατάθεση κοινής πρότασης στο υπουργείο Εσωτερικών.

    "Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα έναν σοβαρό διάλογο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε δέκα μέρες και να πάμε μαζί στην Κυβέρνηση με κοινή πρόταση. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει υπό την πίεση απεργιακών κινητοποιήσεων" είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ είπε ότι θα φέρει την πρόταση αύριο στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για συζήτηση.

    Στο μεταξύ, ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παραβάσεις υγειονομικού κανονισμού άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης, μετά την έκθεση που συνέταξαν οι επόπτες δημόσιας υγείας. Το παράδειγμα του ακολούθησαν και οι προϊστάμενοι της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, οι οποίοι ζήτησαν τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

    Απεργιών συνέχεια ...

    Υγεία

    Κανονικά λειτουργούν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του ιδρύματος διέκοψαν την τετραήμερη απεργία που πραγματοποιούσαν από την Δευτέρα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Σύμφωνα με την απόφαση, οι γιατροί που δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους απειλούνται με χρηματικό πρόστιμο και προσωποκράτηση.

    Απέχουν και σήμερα από τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ από τη Πέμπτη αρχίζουν νέα 48ωρη Πανελλαδική απεργία.

    Στον απεργιακό χορό μπαίνουν με πανελλήνια 24ωρη απεργία τη Πέμπτη και οι Εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία.

    Εκπαίδευση

    Ανοίγουν από σήμερα Τετάρτη όλα τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς οι καθηγητές επιστρέφουν στα καθήκοντά τους με την προειδοποίηση ότι θα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία κάθε δεκαπενθήμερο μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

    Οι καθηγητές των ΑΕΙ, που απεργούν για 6η εβδομάδα, συναντήθηκαν διαδοχικά σήμερα με τους Υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

    Ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ

    Με τη νέα 48ωρη απεργία, οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ επανέρχονται στο αίτημά τους να μη τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στα οχήματά τους και ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση των ταξί στις λεωφορειολωρίδες. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 5 το πρωί της Πέμπτης και θα λήξει στις 5 το πρωί του Σαββάτου.

    Ολυμπιακή Αεροπορία

    Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι αεροπορικών εταιριών με νέα συγκέντρωση που έκαναν το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία συνταξιούχων τριών ταχυτήτων, αλλά και την πολιτική εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας που οδήγησε το ασφαλιστικό τους ταμείο σε οικονομική δυσπραγία.

    [02] Στην ώρα τους τα Ολυμπιακά έργα

    22/10/2003 7:27:00 μμ

    Τη βεβαίωσή τους ότι τα έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, εξέφρασαν στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νάσος Αλευράς, και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης. Από την πλευρά του, ο Ντένις Όσβαλντ είπε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει μια "πιο κάθαρη εικόνα για την πορεία των έργων" και δήλωσε ικανοποιημένος από την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στη σύσκεψη για την Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Στο επίκεντρο ΟΑΚΑ, τραμ και προαστιακός

    Η πορεία των έργων στο Ολυμπιακό Στάδιο, το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων της ΔΟΕ. Συγκεκριμένα, για το σκέπαστρο του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο κ. Αλευράς είπε ότι "μέχρι τα τέλη Απριλίου θα είναι έτοιμος ο σκελετός και μέχρι το τέλος Ιουνίου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί", ενώ παράλληλα προχωρά και η κατασκευή του σταθμού της Νερατζιώτισσας.

    Μιλώντας για το τραμ, ο κ. Καρτάλης δήλωσε πως, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν παραδοθεί τα 18χλμ από τα 23χλμ της γραμμής. Όσο αφορά στον προαστιακό, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως θα είναι έτοιμος στα τέλη Μαρτίου. Αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση της κατασκευάστριας εταιρίας να νοικιάσει ηλεκτροκίνητα βαγόνια από το εξωτερικό, στην περίπτωση που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αδυνατούν να παραδώσουν εγκαίρως τα βαγόνια.

    Η πρόεδρος της "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, έκανε μία γενική ενημέρωση για την Ολυμπιακή προετοιμασία και αναφέρθηκε στη σημασία των δοκιμαστικών διοργανώσεων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο. Επίσης, ενημέρωσε τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ για τη θετική εξέλιξη όλων των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Οργανωτική Επιτροπή, όπως για παράδειγμα το σχέδιο λειτουργίας της πόλης, ο εθελοντισμός, η ασφάλεια και τα εισιτήρια.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, το κλιμάκιο της ΔΟΕ έμεινε ικανοποιημένο από την πορεία των υπόλοιπων Ολυμπιακών έργων.

    Ο Όσβαλντ σε Καραμανλή και Βενιζέλο

    Την Τετάρτη το απόγευμα ο Ντένις Οσβαλντ, συνοδευόμενος από την Γιάννα Αγγελοπούλου, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ενώ στις 16.45 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων.

    [03] Μίλησε αλλά δεν αποκάλυψε ο Π. Τζάβαρας

    22/10/2003 7:35:00 μμ

    Το είπε και το έκανε. Ο Παναγιώτης Τζαβάρας, σύζυγος της Ρουμπίνη Σταθέα, προτίμησε την Τετάρτη να δώσει συνέντευξη Τύπου παρά να καταθέσει στον εισαγγελέα. Την προτίμησή του να δημοσιοποιήσει πρώτα κάποια στοιχεία, για την αυτοκτονία της γυναίκας του, πριν μιλήσει στους δικαστικούς λειτουργούς, την είχε κάνει γνωστή ήδη από την Τρίτη. Στο Δημαρχείο Χολαργού μίλησε για πολλά, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για ονόματα, ζητώντας την παραίτηση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Αύριο θα καταθέσει στον εισαγγελέα.

    Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζήτησε και πάλι

    Έχοντας δίπλα του τον εικοσάχρονο γιο του, για συναισθηματική κάλυψη όπως είπε και συμπαράσταση έτσι ώστε να μην νοιώθει μόνος, ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε ότι στόχος των συνεντεύξεων που δίνει είναι να κρατάει το θέμα στην επικαιρότητα για να μην κουκουλωθεί, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που υπάρχει

    Ο κ. Τζαβάρας στη συνέντευξη του άφησε αιχμές κατά των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα αλλά και χωρίς να δεσμευτεί ότι δεν θα γαι αυτά στην αυριανή κατάθεσή του ενώπιον της εισαγγελέως κυρίας Ράγιου.

    Ζήτησε την παραίτηση όλων όσων τα ονόματα έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αν έχουν και την παραμικρή ευθιξία, ενώ απατώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις παρεμβάσεις που τυχόν δέχτηκε η σύζυγός του προκειμένου να μην εκτελεστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, απάντησε με ασάφειες και γενικολογίες.

    Ερωτώμενος για το ρόλο της Δήμητρας Τρυφωνοπούλου, παραλήπτριας της έβδομης επιστολής της Σταθέα, εκτίμησε πως είναι μια δεύτερη Σταθέα η οποία πιστεύει πως κινδυνεύει χωρίς ωστόσο να πει από ποιους και γιατί.

    Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις.

    Παρά το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Τζαβάρας κάλεσε τους δημοσιογράφους υπονοώντας ότι θα κάνει αποκαλύψεις, έμεινε στο συγκινησιακό μέρος της υπόθεσης, αναφέροντας μόνο ότι αύριο που θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα, θα μιλήσει μαζί του σε διαφορετικό επίπεδο από ότι με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ''όσοι, πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση θα έπρεπε από ευθιξία να έχουν παραιτηθεί''.

    [04] ''Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη'' στη Βουλή

    22/10/2003 7:05:00 μμ

    Η πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το μέλλον της μετά τη διεύρυνση, ήταν το αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον "η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων". Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής εστίασε την ομιλία του στον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και διαφθορά. Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τις θέσεις της στο Νέο Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    Ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του τόνισε ότι η χρονιά που τρέχει στην Ε.Ε. σφραγίστηκε από την ελληνική παρουσία, καθώς η χώρα έκανε ένα μεγάλο βήμα κύρους και αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ με τις πρωτοβουλίες της παίζει αποφασιστικό ρόλο και βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, προωθώντας συγχρόνως τα εθνικά της συμφέροντα.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος είπε ότι η Ελλάδα "πρέπει να συστρατευθεί με τις χώρες που στοχεύουν στην αποδοχή του σχεδίου Συντάγματος, χωρίς τροποποιήσεις που θα αλλοιώνουν την ουσία του. Πιστεύουμε στην υιοθέτηση του σχεδίου Συντάγματος το ταχύτερο δυνατό".

    Αναφερόμενος σε ειδικότερα ζητήματα είπε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει:

    οι μικρότερες χώρες να έχουν περισσότερους βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπάρχει περιγραφή με σαφήνεια του ρόλου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτσι ώστε να είναι απόλυτα διακριτός από το ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρχει ένας επίτροπος ανά κράτος-μέλος και στο σημείο αυτό χαρακτήρισε "ενδεδειγμένη" την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο λήψης αποφάσεων υποστήριξε ότι ορθότερο είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με το 50% των ψήφων των κρατών-μελών και το 50% του συνολικού αριθμού των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης είπε ότι αποτελεί και επιλογή της κυβέρνησης η ανάπτυξη μιας διακριτής ευρωπαϊκής άμυνας.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΕΕ τόνισε ότι το ομοσπονδιακό πρότυπο αποτελεί θέση της κυβέρνησης αλλά διευκρίνισε ότι το χτίσιμο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης θα γίνει βαθμιαία με συναινέσεις, με ενίσχυση των ομοσπονδιακών στοιχείων και με αποδοχή και διακυβερνητικών σχημάτων.

    Χαρακτήρισε "απλοϊκή" την άποψη για συμμαχία των μικρομεσαίων χωρών και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος της "δορυφοροποίησης" των μικρών χωρών από μεγάλα κράτη.

    Επίσης διαφώνησε με τους οπαδούς μιας "χαλαρής" αγοράς, συμφώνησε με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης και κατέληξε ότι κριτήριο είναι το τι συμφέρει την Ελλάδα για να προχωρήσει γρήγορα η σύγκλιση.

    Τέλος αναφέρθηκε και στο τέταρτο ΚΠΣ και είπε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και σ' αυτό και η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μεγιστοποίηση των ωφελημάτων της.

    Ομιλία - Δευτερολογία Κώστα Καραμανλή

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, αναγνώρισε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και με τη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

    Παρόλα αυτά, εμφανίσθηκε επικριτικός προς την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι η σύγκλιση ήρθε με καθυστέρηση και είναι εικονική ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ε.Ε σε τομείς, όπως η Απασχόληση, η Έρευνα, το κατακεφαλήν εισόδημα.

    Παράλληλα, έκανε λόγο για ανεπαρκή και αδιαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

    "Για μια ολόκληρη τριετία, διαβεβαιώνονταν οι Έλληνες ότι, από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είχαν εισπραχθεί περισσότερα από όσα εδικαιούτο η Χώρα μας. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Και το ομολόγησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. υπενθύμισε τις προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να γίνει το θετικό αυτό βήμα.

    "Θέλω να υπενθυμίσω σε όσους σήμερα προσποιούνται αμνησία ότι εμείς ήμασταν οι πρώτοι που καταστήσαμε σαφές ότι διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δεν επρόκειτο να γίνε" τόνισε.

    Αναφερόμενος στο έργο της ελληνικής προεδρίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναγνώρισε στη ΝΔ ούτε καν την ελάχιστη συμβολή ενώ όσον αφορά στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μία επαμφοτερίζουσα στάση σε δυο μείζονα ζητήματα στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διατήρηση της εκ περιτροπής προεδρίας.

    Δευτερολογία

    Στη δευτερολογία του ο Κώστας Καραμανλής ανέβασε τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τον μέμφθηκε ότι παραθέτει ψεύτικα στοιχεία και ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια.

    Όπως είπε όλα τα στοιχεία για τους δείκτες που ανέφερε στην ομιλία του είναι από επίσημες εκθέσεις και οργανισμούς όπως η Eurostat ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Χαρακτήρισε το διάστημα 1996-2003 ως την περίοδο των μεγάλων χαμένων ευκαιριών για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά

    "Ουδέποτε Κυβέρνηση χειρίστηκε τόσους πόρους, για να παράξει δυσανάλογα μικρό αποτέλεσμα".

    Αναφερόμενος δε, στον ρυθμό ανάπτυξης που όπως είπε, επικαλείται διαρκώς ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Παρόλα αυτά, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι "το που διαχέεται αυτή η ανάπτυξη".

    Ομιλία - Δευτερολογία Κωνσταντόπουλου

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ενώ υποστήριξε επίσης και τη ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένας συνδυασμός κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων με δημοσιονομικά κριτήρια.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε όλη την περίοδο προπαρασκευής της εισβολής στο Ιράκ οχυρώθηκε πίσω από το ρόλο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθώντας μία γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, ζημίωσε τόσο την Ελλάδα όσο και την Ε.Ε.

    Έκανε λόγο για κυβερνητική αποτυχία στο κομμάτι της κοινωνικής σύγκλισης τονίζοντας ότι μετά από 25 χρόνια συμμετοχής στην Ένωση η Ελλάδα είναι ουραγός σε σχεδόν όλους τους τομείς.

    Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίσθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος, στη συμφωνία δικαστικής αρωγής Ε.Ε. - ΗΠΑ που υπέγραψε ο κ. Σημίτης με πρόσχημα την τρομοκρατία.

    "Ο πρωθυπουργός υπέγραψε αυτές τις συμφωνίες χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να φέρει το θέμα στη Βουλή, χωρίς να συγκρατηθεί απο τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναρωτήθηκε αν θα τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή" τόνισε χαρακτηριστικά

    Δευτερολογία

    Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Κώστα Σημίτη να φέρει στη Βουλή τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τα προσωπικά δεδομένα, πλήρη πίνακα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των προμηθευτριών εταιριών και των μεσαζόντων, καθώς και πίνακα των ειδικών λογαριασμών εκτός διοικητικού και δικαστικού ελέγχου, για τους οποίους είπε ότι είναι πάνω απο 150 και αφορούν ποσό άνω των 6 δισ. Ευρώ.

    Ομιλία - Δευτερολογία Αλ. Παπαρήγα

    Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τον προβληματισμό της για το μέλλον της Ευρώπης το οποίο και χαρακτήρισε δυσοίωνο.

    "Είναι ασυμβίβαστο να δέχεται κανείς τη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και να περιμένει ότι θα παταχθεί η ανεργία και θα βελτιωθεί η κοινωνική πολιτική" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Παρατήρησε επίσης ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε. ασκείται "πολιτική πτωχοκομείου για την άμβλυνση των γωνιών", η οποία είναι ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    [05] Οι λίστες στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ

    22/10/2003 6:56:00 μμ

    Με βασικό θέμα τη σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, και στόχο την επιλογή των όρων και των προϋποθέσεων που θα πληρούν οι υποψηφιότητες για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, συνεδριάζει αυτή την ώρα το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος, υπό τον Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα είναι έτοιμα στο τέλος Νοεμβρίου, θα χαρακτηρίζονται από τη σημαντική συμμετοχή γυναικών και θα είναι ανανεωμένα κατά περίπου 40%. Εν τω μεταξύ, από τις συζητήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δε θα εκλείψουν οι απόψεις και οι προβληματισμοί για το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση.

    [06] Προσπάθεια προσέγγισης Χριστοδουλάκη-Πανεπιστημιακών

    22/10/2003 5:02:00 μμ

    Βελτιωμένη πρόταση έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, προς τους εκπροσώπους των καθηγητών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με τους οποίους συναντήθηκε την Τετάρτη για το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει το 2004. Ο Υπουργός πρότεινε την ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των καθηγητών 30 ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την αφαίρεση του ποσού αυτού από το επίδομα έρευνας που λαμβάνουν. Η πρόταση αυτή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Χρήστος Τρικαλινός, ισοδυναμεί με αύξηση άνω του 8% στο βασικό τους μισθό. Oι εκπρόσωποι των καθηγητών αναμένεται να συζητήσουν την Πέμπτη την πρόταση του υπουργείου και αναλόγως να καθορίσουν τη στάση τους. Εν τω μεταξύ, ανοίγουν από σήμερα Τετάρτη όλα τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς οι καθηγητές επιστρέφουν στα καθήκοντά τους με την προειδοποίηση ότι θα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία κάθε δεκαπενθήμερο μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

    Συνάντηση με Ευθυμίου

    Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Παιδείας, κ. Πέτρο Ευθυμίου, οι εκπρόσωποι των διδασκόντων ζήτησαν την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και την ίδρυση των ινστιτούτων δια βίου εκπαίδευσης. Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι πρόθεσή του είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου, ωστόσο, θα δεχτεί τις παρατηρήσεις και τροποποιήσεις που θα υποβάλει η ΠΟΣΔΕΠ. Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη από όλους για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί λόγω της αποχής των διδασκόντων και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια γόνιμου διαλόγου.

    Την Πέμπτη στις 16:00, θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας των διδασκόντων στα ΑΕΙ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

    [07] Εργατικό ατύχημα στο Αλιβέρι

    22/10/2003 4:26:00 μμ

    Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός εργατικού ατυχήματος που έγινε στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι Ευβοίας. Νεκρός είναι ο Παύλος Σιταρίδης, 46 ετών από τον Πειραιά, και τραυματίες ο Νίκος Σοφιανός, 45 ετών, καθώς και οι Ρουμάνοι Τζορντιάν Σέρτσιου, 22 ετών, και Φλορίν Κονάκε, 32 ετών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου. Οι τέσσερις εργάτες ήταν μέλη εξωτερικού συνεργείου το οποίο καθάριζε το εσωτερικό της καμινάδας της ΔΕΗ και αντικαθιστούσε τα σπασμένα τούβλα.

    Για τις εργασίες αυτές είχε τοποθετηθεί ένα ξύλινο πατάρι όπου πατούσαν οι εργάτες ώστε να μπορούν να δουλέψουν. Κάποια στιγμή όμως, υποχώρησαν τα τούβλα της καμινάδας και οι τέσσερις εργάτες έπεσαν από μεγάλο ύψος στον πάτο της καμινάδας. Από εκεί τους ανέσυραν λίγη ώρα αργότερα άλλοι εργαζόμενοι και συνεργεία της Πυροσβεστικής.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, που διερευνά αν και σε ποιους υπάρχουν ευθύνες για τα μέτρα ασφάλειας, ώστε να σχηματιστούν δικογραφίες και να οδηγηθούν οι τυχόν υπεύθυνοι στον εισαγγελέα.

    [08] Παραιτήθηκε από σημαιοφόρος ο Οδυσσέας

    22/10/2003 1:04:00 μμ

    Έληξε η κατάληψη του λυκείου Νέας Μηχανιώνας σήμερα το πρωί, ενώ και οι μαθητές του γυμνασίου, που έκαναν αποχή επέστρεψαν στα μαθήματά τους, αμέσως μόλις μαθεύτηκε ότι ο αριστούχος, αλβανικής καταγωγής, μαθητής Οδυσσέας Τσενάι αποποιήθηκε αργά χθες το βράδυ του δικαιώματός του να είναι ο σημαιοφόρος του σχολείου του κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Για δεύτερη φορά τη λύση στο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από τον ορισμό του αριστούχου Οδυσσέα, ως σημαιοφόρου στην μαθητική παρέλαση, έδωσε ο ίδιος ο μαθητής, που παραιτήθηκε του δικαιώματός του, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση και να επιστρέψουν οι μαθητές στα μαθήματά τους, επισημαίνοντας, όμως, χαρακτηριστικά: "Νόμιζα ότι οι κοινωνίες αλλάζουν. Αλλά έκανα λάθος...". Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

    Απαίτηση γονέων και μαθητών

    "Δεν μπορεί να έχουμε δύο κατηγορίες μαθητών", δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου, προσθέτοντας, ότι "παιδιά και γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στο σχολείο είναι η δύναμη της Ελλάδας".

    "Το περιστατικό στη Μηχανιώνα αποτελεί ακραία εξαίρεση", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, ο οποίος ζήτησε να κατεβούν οι τόνοι και συνέστησε σε όλους ψυχραιμία.

    Πριν τρία χρόνια στις αντιδράσεις των κατοίκων για τον ορισμό του Οδυσσέα ως σημαιοφόρου, αφού και τότε είχε αριστεύσει στην Γ΄τάξη του γυμνασίου ο αλβανικής καταγωγής μαθητής, είχε απαντήσει ότι δε θα σηκώσει τη σημαία "για το καλό της κοινωνίας".

    Τότε είχε υπάρξει αντίδραση μόνο από κατοίκους της περιοχής και οι συμμαθητές του είχαν ταχθεί, στην πλειονότητά τους, στο πλευρό του. Φέτος, όμως, οι συμμαθητές του Οδυσσέα Τσενάι προχώρησαν στην κατάληψη του λυκείου, ενώ οι μαθητές του γυμνασίου απείχαν από τα μαθήματά τους, ζητώντας την απόσυρση της υπουργικής απόφασης, με την οποία δίνεται στους αλλοδαπούς μαθητές, εφόσον το επιθυμούν, το δικαίωμα να σηκώνουν την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους.

    Η αντίδραση αυτή προστέθηκε στην κίνηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων οι οποίοι, στις αρχές του μήνα σε ψήφισμα που εξέδωσαν, εξέφραζαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρελάσουν, ενώ ταυτόχρονα απαιτούσαν την άμεση τροποποίηση του νόμου, που επιτρέπει σε αλλοδαπούς μαθητές να κρατούν την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους.

    Σχετικά με το θέμα, ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, επισήμανε ότι είναι ορθή η απόφαση της Πολιτείας να επιβραβεύει τον μαθητή, Έλληνα ή αλλοδαπό, ο οποίος συγκεντρώνει την αριστεία στη βαθμολογία και στο ήθος, με το να αντιπροσωπεύει το σχολείο του και να κρατά την ελληνική σημαία στις παρελάσεις των εθνικών επετείων, εφόσον ο ίδιος νιώθει υπερήφανος γι΄ αυτό.

    ''Για το καλό της κοινωνίας''

    Υπενθυμίζεται, ότι η ιστορία με τον Οδυσσέα Τσενάι και οι αντιδράσεις των κατοίκων ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, όταν οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας αντιτάχθηκαν στην απόφαση του συλλόγου των καθηγητών του γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, που όριζε ως σημαιοφόρο τον αλβανικής καταγωγής, αριστούχο μαθητή της 3ης τάξης του γυμνασίου, για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2000.

    Τότε είχε παρέμβει ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ξεκαθάρισε, ότι στις παρελάσεις των εθνικών επετείων οι μαθητές αντιπροσωπεύουν τα σχολεία τους και ότι στην περίπτωση, που αλλοδαπός μαθητής συγκεντρώνει την αριστεία στη βαθμολογία και στο ήθος και εφόσον ο ίδιος νιώθει υπερήφανος να κρατήσει την ελληνική σημαία τότε έχει αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα αυτή η δυνατότητα κατοχυρώθηκε με σχετική υπουργική απόφαση.

    Και τότε, όμως, παρότι ο Οδυσσέας είχε εκφράσει την επιθυμία του να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση, τελικά "για το καλό της κοινωνίας", όπως είχε δηλώσει, δεν θέλησε να κρατήσει τη σημαία.

    Μάλιστα η γενική συνέλευση των γονέων του γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, τότε εξέταζε το ενδεχόμενο να αναβάλει την παρέλαση "για ηθικούς λόγους", ενώ ο σύλλογος των καθηγητών με επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας επέμενε στην απόφασή του, δηλαδή να δοθεί η σημαία στον αριστούχο, αλβανικής καταγωγής, μαθητή του γυμνασίου.

    Το 2001 και το 2002,ο Οδυσσέας Τσενάι, μαθητής της Α' και Β' τάξης του λυκείου αντίστοιχα, συμμετείχε στην παρέλαση ως παραστάτης της ελληνικής σημαίας, καθώς σημαιοφόροι γίνονται μόνο οι μαθητές της Γ' της τάξης.

    Σχετικές ειδήσεις:

    "Πόλεμος" για τη σημαία

    [09] Δημοσιογραφικά Βραβεία ''Κωνσταντίνος Καλλιγάς''

    22/10/2003 6:06:00 μμ

    Πέντε δημοσιογράφοι που διακρίθηκαν για το ήθος και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους το 2002, τιμήθηκαν με τα Βραβεία "Κωνσταντίνος Καλλιγάς", σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

    Βραβευθέντες είναι οι κ.κ.: Χριστίνα Δαμουλιάνου της ''Καθημερινής'', ο Γιάννης Πρετεντέρης του ''Βήματος'' και του ''Mega'', ο Διονύσης Σταμπόγλης του ''Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων'' και του ''Βήματος'' και οι Garmello Occhino και Guido Farolfi της RAI. Τα Βραβεία, που δίνονται για έβδομη φορά, απένειμε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς.

    Τα δημοσιογραφικά βραβεία θεσπίστηκαν το 1996 από το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, για να τιμήσουν την μνήμη του προέδρου και συνιδρυτή της Κωνσταντίνου Καλλιγά, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών αρθρογράφος στο ''Βήμα'' και στην ''Καθημερινή'', καθώς και σε κυπριακές εφημερίδες. Ο Κωνσταντίνος Καλλιγάς διακρίθηκε για το ήθος του, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την ευρυμάθεια, την οξυδέρκεια και την διεισδυτικότητα του στις αναλύσεις πολιτικών θεμάτων. Συνέβαλε στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, ενώ διακρίθηκε για τις προσπάθειες του όσον αφορά τη δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού.

    Σημειώνεται, ότι είναι η τρίτη χρονιά που η Εθνική Τράπεζα είναι χορηγός των βραβείων (τιμητικοί έπαινοι και χρηματικό ποσόν) ενώ ο διοικητής της, κ. Καρατζάς, απεδέχθη την πρόταση ενός εκ των βραβευθέντων, συγκεκριμένα του Δ. Σταμπόγλη, να υιοθετήσει το Πιστωτικό Ίδρυμα τη χορηγία των βραβείων σε μόνιμη βάση. Η απόφαση αυτή χαιρετήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και τις προσωπικότητες από το χώρο του πνεύματος και των τεχνών καθώς και από τον Υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ.

    Από την πλευρά τους οι βραβευθέντες, με σύντομες ευχαριστήριες ομιλίες, αναφέρθηκαν στο ρόλο και τη σημασία της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων αλλά και στους ιδρυτές της.

    [10] Σύγχυση στη Βουλή για τον κανονισμό άρσης ασυλίας βουλευτών

    22/10/2003 5:33:00 μμ

    Αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών. Κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού σώματος υπήρξε αμηχανία, καθώς οι βουλευτές έπρεπε να υπερψηφίσουν την ομόφωνη πρόταση της -συμβουλευτικής- διακομματικής Επιτροπής Δεοντολογίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ερωτηθείς σχετικά για το θέμα, τόνισε ότι όταν η Βουλή ψηφίζει έναν κανονισμό, αυτός πρέπει να στηρίζεται και να εφαρμόζεται".

    Φανερή ψηφοφορία για την άρση ή όχι

    Στην ''πρεμιέρα'' του νέου συστήματος, η Επιτροπή, για πέντε υποθέσεις έκρινε ότι αφορούν πολιτική δραστηριότητα των εγκαλουμένων βουλευτών και ωσαύτως πρότεινε τη μη άρση της ασυλίας των βουλευτών κ.κ. Α. Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ), Δ. Τσιόγκα (ΚΚΕ), Ι. Τζαμτζή, Κ. Τασούλα, Ι. Νικολαΐδη (ΝΔ).

    Παράλληλα, πρότεινε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα για άρση της ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ, Ν. Τσιαρτσιώνη, Θ. Σκρέκα, Μ. Σαλμά και Λ. Γρηγοράκη για παραβίαση του ΚΟΚ, του Α. Παυλίδη (ΝΔ) για ψευδορκία, καθώς και του Α. Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) για χειροδικία σε βάρος δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με το νέο σύστημα κρίσεως των αιτήσεων άρσης της ασυλίας των βουλευτών, οι σχετικές εισαγγελικές αιτήσεις, κατατίθενται πρώτα σε μία Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, η οποία εισηγείται για το εάν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας, συνδέεται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή, ή όχι. Ακολούθως δε, οι αιτήσεις παραπέμπονται στην Ολομέλεια, η οποία καλείται να κρίνει σε φανερή ψηφοφορία, για την άρση ή όχι των ασυλιών.

    Καταγγελίες βουλευτών για διασυρμούς τους από τα ΜΜΕ

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναδείχθηκε επίσης, το πρόβλημα της συνδιαλλαγής των βουλευτών με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο νομό Μεσσηνίας όπου και εκλέγεται ''οργιάζουν οι εκβιασμοί σε βάρος βουλευτών από δημοσιογράφους και 'δημοσιογραφίσκους', εκδότες και 'εκδοτίσκους'', ενώ ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, τόνισε ότι ''σήμερα λοιδορείτε εύκολα ένας βουλευτής και γίνεται πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης''.

    ''Αν δεν δεχθείς να διαφημιστείς είσαι απροστάτευτος. Σε εκβιάζουν οι εκδότες στην επαρχία'', δήλωσε ο Γ. Βαθειάς, ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παρατήρησε ότι ''διασύρεται ο κάθε βουλευτής από τα ΜΜΕ'' και προέβλεψε ότι ''για απίθανους λόγους θα σερνόμαστε στα δικαστήρια''.

    Ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ανέφερε για την υπόθεσή του ότι ''έχει δεχθεί χτυπήματα κάτω από τη ζώνη'' και ζήτησε να αρθεί η ασυλία του για να καταθέσει στο δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει επίσης καταθέσει μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου. Ενδεικτικό δε, του όλου κλίματος, υπήρξε και το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Αντώνης Σκυλλάκος στην τοποθέτησή του κατά της άρσης της ασυλίας του Α. Μακρυπίδη, θεωρώντας ότι η διένεξή του με το δημοσιογράφο υπήρξε ζήτημα ''πολιτικής αντιδικίας''.

    Ο Αριστοτέλης Παυλίδης, αιτήθηκε την άρση της ασυλίας του, καθώς, όπως ανέφερε, διεσύρθη στα μέσα ενημέρωσης (καταγγέλλοντας μάλιστα και τον τηλεοπτικό σταθμό ''Αντένα''), επειδή, εμφανιζόμενος ως μάρτυρας υπεράσπισης ενός συνεργάτη του, μηνύθηκε για ψευδορκία.

    Σημειώνεται ότι η υπόθεση του κ. Παυλίδη είναι η μόνη η οποία στην επιτροπή δεοντολογίας κρίθηκε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.

    Παράπονα ωστόσο εκφράστηκαν και για την υπόθεση του Κ. Τασούλα, ο οποίος ως δήμαρχος στην Κηφισιά, μηνύθηκε για παρακώλυση συγκοινωνιών επειδή έβαλε ''σαμαράκια''.

    ''Η διαδικασία αποτελεί διασυρμό των βουλευτών'' σχολίασε ο Θ. Κασσίμης για το συνάδελφό του και κατέκρινε με τη σειρά του, τα μέσα ενημέρωσης για το χρόνο που κατανάλωσαν για το ''διασυρμό'' των συναδέλφων του.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του ζήτησε ''να μην εξαιρούνται οι βουλευτές για κανένα θέμα και να δίνουν λόγο στη δικαιοσύνη''.

    Την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας των βουλευτών, για την πρώτη υπόθεση (του Λ. Γρηγοράκου για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα 125 χλμ. την ώρα, για την οποία ο ίδιος ο βουλευτής είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του), έγινε φανερό, ότι η πλειοψηφία των βουλευτών δεν συναινούσε στην ομόφωνη απόφαση της διακομματικής Επιτροπής για την άρση της ασυλίας του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, θεωρώντας ότι το νέο σύστημα δεν είχε εμπεδωθεί στη συνείδηση των βουλευτών και επικαλούμενος σε διευκρινίσεις του το ενδεχόμενο παρεξήγησης, διέκοψε τη συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να κατακυρώσει το αποτέλεσμα.

    [11] ''Δεν ήταν στην 17Ν ο Γεωργιάδης''

    22/10/2003 4:01:00 μμ

    Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του συνηγόρου του Διονύση Γεωργιάδη, κ. Γιώργου Ζησιμόπουλου, έκλεισε η δίκη για τη 17Ν. Ο κ. Ζησιμόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι ο Δ. Γεωργιάδης δεν σχετίζεται με την εκδικαζόμενη υπόθεση. "Μετά από οκτώ μήνες είπε ο κ. Ζησιμόπουλος -αναρωτιέμαι ποιά η σχέση αυτής της δίκης και του τεράστιου υλικού της δικογραφίας με το Διονύση Γεωργιάδη".

    ''Ο Σάββας Ξηρός δεν τον εμπιστευόταν''

    Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο δύο είναι οι λόγοι που έφεραν το Διονύση Γεωργιάδη ενώπιον των δικαστών. Πρώτον στο γεγονός ότι φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τους αδελφούς Ξηρού και ήταν φίλος του Βασίλη Ξηρού και δεύτερον το ότι επελέγη να είναι εκείνος που μετέφερε την περίφημη ταυτότητα προκειμένου να νοικιαστεί η γιάφκα της οδού Δαμάρεως.

    Ο κ. Ζησιμόπουλος επεσήμανε στο δικαστήριο ότι από την αρχή της υπόθεσης ο Διονύσης Γεωργιάδης ήταν πρόθυμος να διαλευκάνει απόλυτα τη σχέση που είχε με τους συγκατηγορουμένους του, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός πως ο Σάββας Ξηρός δεν είχε εμπιστοσύνη στον Γεωργιάδη δηλώνει πολλά πράγματα.

    Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του δικαστηρίου Μιχάλη Μαργαρίτη προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πολιτικά κίνητρα.

    Την Πέμπτη η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αγόρευση του δεύτερου συνηγόρου υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη κ. Βασίλη Παπαστεργίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη.

    [12] Για πολιτικά κίνητρα μίλησε ο πρόεδρος

    22/10/2003 1:22:00 μμ

    Αίσθηση προκάλεσε σήμερα στη δίκη της 17Ν, δήλωση του προέδρου Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος παρεμβαίνοντας στη διαδικασία αναγνώρισε πολιτικά κίνητρα στη δράση των κατηγορουμένων, έσπευσε, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι αυτό δεν μειώνει την απαξία της πράξης. "Δεν θα σας δικάσω ως κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Έρχεστε εδώ γιατί είχατε ορισμένα οράματα. Όμως, όποιος παραβεί τον ποινικό νόμο θα βρει εμένα μπροστά του". Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού Φραγκίσκου Ραγκούση, που ανέφερε, ότι όσα είχε ομολογήσει ο Σάββας Ξηρός, κατά την διάρκεια της νοσηλείας του στον Ευαγγελισμό δεν ήταν μόνο προϊόν ψυχολογικής πίεσης, αλλά και πλύσης εγκεφάλου, που του έγιναν από τις ανακριτικές αρχές.

    ''Όχι εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου''

    Κάνοντας την έκπληξη ο κ. Μαργαρίτη, κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού Φραγκίσκου Ραγκούση και ενώ ο συνήγορος αναφερόταν στο νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα, υποστήριξε:

    Πρόεδρος: Κύριε Κουφοντίνα, εγώ δεν σας βλέπω σαν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Πιστεύω ότι μέσα σας πιστεύατε, ότι κάνατε κάτι καλό. Δεν δέχομαι ότι θέλατε το κακό. Κίνητρα έχουν πολιτικά. Η κοινωνία τούτη εδώ, δεν θεωρεί αγαθά τέτοια κίνητρα, να βγαίνουμε στον δρόμο και να σκοτώνουμε.

    Κουφοντίνας: Διαφθορείο είναι...

    Πρόεδρος: Η πατρίδα μας δεν είναι διαφθορείο. Κοιτάτε τους γείτονες, που στέλνουν τα κορίτσια τους υπηρέτριες. Κοιτάτε εμάς εδώ που καλοζούμε.

    Κουφοντίνας: Το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε είναι, ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμα στην προϊστορία. Η αδικία και η βία...

    Πρόεδρος: Είστε ή ιδεολόγος ή ιδεολήπτης.

    Κουφοντίνας: Η δημοκρατία δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά της προϊστορίας.

    Πρόεδρος: Είναι πολύ ωραία αυτά που λέτε... Το ποια είναι η Ελλάδα δεν θα το πείτε εσείς σήμερα. Είναι η 25η χώρα σε ευημερία, σήμερα... Για την ιδεολογία δεν θα δικάσουμε κανέναν. Δεν μπορώ να σας δικάσω σαν κακοποιούς του κοινού Ποινικού Δικαίου. Έρχεστε εδώ γιατί είχατε ορισμένα οράματα. Τότε θα ήταν ανιστόρητη η δίκη. Εγώ δεν κάνω ανιστόρητη δίκη. Αλλά θα κρίνω μέσα στα όρια του Συντάγματος και του νόμου. Δεν θα κρίνω υπαρξιακά, όσους έρχονται εδώ μέσα. Όποιος παραβεί τον Ποινικό νόμο, θα βρει εμένα μπροστά του.

    [13] Ερντογάν: ''Να πάρει στα σοβαρά το σχέδιο Ανάν ο Ντενκτάς''

    22/10/2003 2:28:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να πάρει στα σοβαρά το σχέδιο Ανάν, λέγοντας πως δεν είναι σωστό να απορριφθεί. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται στο Κυπριακό. Ο ηγέτης του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς, εμμένει στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζοντας ότι "αποσκοπεί στην εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο και στην ηγεμονία των Ελληνοκυπρίων επί των Τουρκοκυπρίων". Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο Ανάν έχει την έννοια της έμμεσης ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

    Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί τον Ντενκτάς εμπόδιο για τη λύση του Kυπριακού

    "Αυτοί που δεν μπόρεσαν να λύσουν τα προβλήματα στο νησί επί 40 χρόνια δεν πρέπει να περιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να το λύσει σε 11 μήνες", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψη του στην Κιργκιζία.

    Η δήλωση αυτή του κ. Ερντογάν θεωρήθηκε στην Aγκυρα ως μια ακόμα ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν θεωρεί τον κ. Ντενκτάς ως εμπόδιο για τη λύση του Kυπριακού.

    Στα πλαίσια των προτάσεων που έχει διατυπώσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Κόφι Ανάν.

    "Η κυβέρνηση θέλει να λύσει το Κυπριακό γιατί πιστεύει ότι έτσι θα εξασφαλίσει την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ", γράφει ο συντηρητικός σχολιαστής της "Μιλιέτ", Φικρέτ Μπιλά.

    Ο κ. Μπιλά, που συχνά απηχεί τις όψεις ισχυρών συντηρητικών κύκλων του κράτους και της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή ενέχει μεγάλους κινδύνους γιατί "η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει να μας δίνει και άλλες συμβουλές, αντί να μας δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, όπου έδωσε διάλεξη στην Ακαδημία Πολέμου, παρουσία του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ.

    Ο κατοχικός ηγέτης και ο στρατηγός Οζκιόκ είχαν ιδιαίτερη συνάντηση που κράτησε μισή ώρα.

    [14] ΠΓΔΜ: Συλλογή παράνομου οπλισμού

    22/10/2003 7:37:00 μμ

    Κοινή δήλωση για την συλλογή παράνομου οπλισμού στην Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) υπέγραψαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μάλιστα, στη δήλωσή τους καλούν τους πολίτες της χώρας να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή. Η συλλογή του παράνομου οπλισμού θα πραγματοποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται πως ο αριθμός παράνομων όπλων στα Σκόπια ξεπερνά τις 120.00, αν και αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια συλλογής παράνομου οπλισμού. Το Σεπτέμβριο του 2001, μετά το τέλος των συγκρούσεων και τη συμφωνία της Αχρίδας, είχε γίνει αφοπλισμός των Αλβανών ανταρτών από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

    Αντιδρούν αλβανικά κόμματα

    Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα, το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Αρμπεν Τζαφέρι, και το "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας" (PDP) του Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι, δεν υπέγραψαν τη δήλωση. Το PDP δήλωσε πως θα υπογράψει τις προσεχείς ημέρες, ενώ το DPA δεν υπέγραψε με την αιτιολογία πως αποτελεί μία πρωτοβουλία του "Δημοκρατικού Κόμματος", που είχε διαφωνήσει με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας.

    Υπέρ της συγκομιδής παράνομων όπλων τάχθηκε ο πρώην αρχηγός του UCK και νυν πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Αλί Αχμέτι.

    Τέλος, η στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα ανακοίνωσε πως θα παρακολουθήσει τη συγκομιδή του παράνομου οπλισμού.

    [15] Σε Ινδονησία και Αυστραλία ο Μπους

    22/10/2003 5:42:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έφτασε την Τετάρτη στην Αυστραλία, τελευταίο σκέλος της περιοδείας του σε έξι χώρες της Ασίας, προκειμένου να ευχαριστήσει τη στενή του σύμμαχο για τη βοήθειά της στον πόλεμο στο Ιράκ. Στη διάρκεια της πτήσης του προς την Αυστραλία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον και οι εταίροι της έχουν τη βούληση να υπογράψουν δήλωση μη επίθεσης κατά της Βόρειας Κορέας, υπό τον όρο η Πιονγιάνγκ να συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Νωρίτερα ο κ. Μπους είχε επισκεφτεί το Μπαλί της Ινδονησίας όπου σε συνέντευξη Τύπου είπε: "Γνωρίζουμε ότι το Ισλάμ είναι απολύτως συμβατό με την ελευθερία, την ανοχή και την πρόοδο, διότι βλέπουμε την απόδειξη στη χώρα σας και στη δική μας'' και συμπλήρωσε: "Η δολοφονία δεν έχει καμία θέση σε οποιαδήποτε θρησκευτική παράδοση".

    Μπους: ''Θέλουμε πολυμερή συμφωνία ασφαλείας''

    Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στο Μπαλί ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τη "μάστιγα της τρομοκρατίας" και τόνισε ότι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά τη βορειοκορεατική πυρηνική κρίση είπε ότι οι ΗΠΑ "θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο" παρά την απόρριψη από την Πιονγιάνγκ της πρότασης για νέες διαπραγματεύσεις.

    "Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους Βορειοκορεάτες", τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν ό,τι είναι δυνατό για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της Βόρειας Κορέας και του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ιλ. "Ήθελε ένα διάλογο, έχουμε ένα διάλογο, ήθελε μια συμφωνία ασφαλείας και εμείς θέλουμε να προωθήσουμε μια πολυμερή συμφωνία ασφαλείας", τόνισε. "Με δεδομένο ότι θέλει να εγκαταλείψει τα σχέδια και τα προγράμματα των πυρηνικών όπλων, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Γελοία" χαρακτήρισε η Βόρεια Κορέα την αμερικανική πρόταση για κοινές εγγυήσεις ασφαλείας με αντάλλαγμα την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος. "Η πρόταση είναι πραγματικά γελοία και δεν αξίζει να τη λάβει κανείς σοβαρά υπόψη...", μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο σχόλιο του επίσημου βορειοκορεατικού ραδιοφώνου.

    Ικανοποίηση Μπους για Ιράν

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας που μετέβηκαν στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι μετέφεραν το μήνυμα του ελεύθερου κόσμου.

    [16] Σουδάν: ελπίδες για τερματισμό του 20ετούς εμφυλίου

    22/10/2003 4:52:00 μμ

    Η Κυβέρνηση του Χαρτούμ και οι αντάρτες κατέληξαν σε ειρηνευτική συμφωνία για ένα χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Ο ηγέτης των ανταρτών, Τζον Γκάρανγκ και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Σουδάν, Αλί Οσμάν Τάχα, συμφώνησαν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ένα διακανονισμό για τον επιμερισμό των πετρελαίων. Τα αντιμαχόμενα μέρη κήρυξαν προσωρινή ανακωχή, ύστερα από πιέσεις που άσκησε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε πως "το τέλος του πολέμου είναι ορατό" και χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή "ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί".

    Πανηγυρισμοί και ευχαριστίες στις ΗΠΑ

    Δεκάδες σουδανές ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες γιόρτασαν αυτή την απρόσμενη εξέλιξη. Σε συγκέντρωσή τους ευχαριστούσαν συνεχώς τις ΗΠΑ, κρατώντας πανό που έγραφαν: ''Να ζήσει ο πρόεδρος Μπους για την απελευθέρωση του κόσμου''.

    Σημειώνεται ότι μόνο κατά τα τελευταία χρόνια του εμφυλίου περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα, τις ασθένειες και τις συγκρούσεις, ενώ εκατομμύρια εγκατέλειψαν την χώρα.

    [17] Εμπλοκή Αλ Κάιντα σε επιθέσεις κατά Αμερικανών βλέπουν οι ΗΠΑ

    22/10/2003 7:02:00 μμ

    Οι επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι καλύτερα συντονισμένες και σε αυτές εμπλέκεται το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, δήλωσε την Τετάρτη ο ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός υπεύθυνος στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, οι οποίες θα είναι πιο σκληρές και πιο απελπισμένες, στο μέτρο που χάνουν άνδρες τους στις επιχειρήσεις αυτές", δήλωσε ο στρατηγός Σάντσες. "Υπάρχει ένας συγχρονισμός και ένας συντονισμός σε τοπικό ακόμη και περιφερειακό επίπεδο", πρόσθεσε, λέγοντας ότι περιμένει περισσότερες επιθέσεις από την πλευρά της ισλαμικής οργάνωσης Ανσαρ αλ Ισλάμ, η οποία κατηγορείται από τις ΗΠΑ για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    ''Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις''

    "Πιστεύουμε ότι η Ανσαρ αλ Ισλάμ και η Αλ Κάιντα θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα", σημείωσε ο ίδιος. Χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των τρομοκρατών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή την Ανσαρ αλ Ισλάμ και βρίσκονται στο Ιράκ δε σταματάει να αυξάνεται εδώ και μερικούς μήνες.

    Ο στρατηγός Σάντσες δήλωσε, επίσης, ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν να αναζητούν τον Σαντάμ Χουσεΐν. "Συνεχίζουμε να τον ψάχνουμε. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η σύλληψή του θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στροφή", κατέληξε.

    [18] Σπάνιος βυζαντινός θησαυρός πωλείται

    22/10/2003 4:49:00 μμ

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατίθεται προς πώληση ένας θησαυρός από βαρύτιμα βυζαντινά σκεύη, εννέα ασημένια πιάτα με επίχρυσο διάκοσμο του 12ου αιώνα, από την εντυπωσιακή οικo-συσκευή κάποιου άρχοντα. Με αφορμή την πώληση, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς έδωσε την Τετάρτη συνέντευξη τύπου απευθύνοντας έκκληση σε κάθε Έλληνα πολίτη που αγαπά τον Πολιτισμό να καταθέσει χρήματα προκειμένου το Μουσείο να αποκτήσει αυτό το θησαυρό, που σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί κομμάτι εξαιρετικό, μοναδικό που δεν πρέπει να χαθεί από την χώρα μας.

    Συνδρομή ιδιωτών

    Το κόστος της αγοράς του συνόλου ανέρχεται σε 2.200.000 Ευρώ (750 εκατομμύρια δραχμές), από τα οποία το ήμισυ θα καλύψει η Ελληνική Πολιτεία. Επειδή, όμως, και το υπόλοιπο ποσό είναι δυσβάστακτο για μουσειακά ιδρύματα - όπως τόνισε ο κ. Δεληβοριάς - ζητήθηκε η συνδρομή των Ελλήνων. Σήμερα, ο θησαυρός εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά το Δεκέμβριο προβλέπεται να μεταφερθεί στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που ο θησαυρός παραμείνει σε ελληνικά χέρια θα εκτίθεται στα τρία Βυζαντινά μουσεία της χώρας: στο Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Να σημειωθεί, ότι ελάχιστα βυζαντινά αντικείμενα ανάλογης πολυτέλειας σώζονται σήμερα και αυτά μόνο στο εξωτερικό, λάφυρα της αρπακτικής διάθεσης των σταυροφόρων που κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, το 1204.

    Ο αριθμός του Τραπεζικού Λογαριασμού είναι: Alpha Βank 107-002786000377

    [19] Καρκίνος: ομάδα ''υψηλού κινδύνου'' οι Γάλλοι

    22/10/2003 5:24:00 μμ

    Πρώτη αιτία για τους πρόωρους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ο καρκίνος, ξεπερνώντας ακόμα σε ποσοστά και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου για τη Υγεία (INVS), τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από την επάρατη νόσο συγκεντρώνουν οι άνδρες στη Γαλλία, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τη Γαλλία ακολουθούν το Βέλγιο και η Ολλανδία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα.

    Αναλυτικότερα, το ποσοστό θνησιμότητας στη Γαλλία είναι κατά 50% αυξημένο σε σχέση με τη Σουηδία και κατά 20% σε σχέση με τη Βρετανία. Οι θάνατοι από καρκίνο αντιπροσωπεύουν το 1/4 του συνόλου των θανάτων που καταγράφονται ετησίως στις 15 χώρες της ΕΕ (960.000 θάνατοι από καρκίνο το χρόνο). Τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντώνουν στους Γάλλους ο καρκίνος του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του ήπατος και του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τους λεγόμενους «πρόωρους θανάτους», δηλαδή το θάνατο πριν την ηλικία των 65 ετών, το ποσοστό αγγίζει το 37% (261.000 θάνατοι). Όσον αφορά τους άνδρες (534.000 θάνατοι από καρκίνο), ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το 28% του συνόλου της θνησιμότητας από καρκίνο. Ακολουθούν ο καρκίνος του εντέρου (11%) και του προστάτη (10%). Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι αυτός που θερίζει κυριολεκικά (ένας στους πέντε θανάτους) και ακολουθούν του εντέρου (12%) και του πνεύμονα (11%). Τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο είναι μεγαλύτερα στους άντρες από ότι στις γυναίκες, αλλά, η μέγιστη απόκλιση παρατηρείται στην Ισπανία και τη Γαλλία (ποσοστό θανάτων 2,2 φορές μεγαλύτερο στους άνδρες). Αντίθετα, η μικρότερη διαφορά σημειώνεται στη Δανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.

    Ωστόσο, όπως παρατηρείται από το 1994 έως το 1999, τα περισσότερα είδη καρκίνου παρουσιάζουν μείωση όσον αφορά στα επίπεδα θνησιμότητας στην ΕΕ. Οι πιο σαφείς πρόοδοι παρατηρούνται στον καρκίνο του στομάχου (και για τα δύο φύλα), της κύστης και του νεφρού (για τους άνδρες) και της μήτρας. Δύο όμως, είδη καρκίνου παρουσίασαν αύξηση στα ποσοστά: του πνεύμονα στις γυναίκες και του μελανώματος του δέρματος στους άνδρες.

    [20] Γιγαντιαίο τηλεσκόπιο

    22/10/2003 5:49:00 μμ

    Αμερικανοί επιστήμονες ολοκλήρωσαν τη μελέτη κατασκευής ενός γιγαντιαίου τηλεσκόπιου, το κάτοπτρο του οποίου θα έχει διάμετρο 30 μέτρα! Το κάτοπτρο αυτό θα κάμπτεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέπει την διαστρέβλωση της εικόνας, που δημιουργείται από την αντανάκλαση του φωτός. Ωστόσο, το νέο τηλεσκόπιο δεν έχει αρχίσει να σχεδιάζεται ακόμα, αφού δεν έχουν συγκεντρωθεί οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι. Αλλωστε, μόνο για τη μελέτη κατασκευής του χρειάστηκαν συνολικά 17,5 εκατομμύρια δολάρια!

    Καθοριστική συμβολή στη μελέτη του διαστήματος

    Το τεράστιο τηλεσκόπιο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην παρατήρηση των πλανητών και των μακρινών αστερισμών του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και στη μελέτη άλλων γαλαξιών.

    Εάν τα σχέδια αυτά ολοκληρωθούν με επιτυχία, το τηλεσκόπιο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, αφού θα είναι δεκαπλάσιο σε μέγεθος από το σημερινό μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, που βρίσκεται στη Χαβάη.

    Το γιαγαντιαίο τηλεσκόπιο αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά το 2012, ενώ πιθανά μέρη εγκατάστασής του είναι η Χαβάη, η Χιλή και το Μεξικό.

    [21] Εκπομπή για την επιλογή του τραγουδιστή της Eurovision

    22/10/2003 6:30:00 μμ

    Τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στην Eurovision, μέσα από σειρά εκπομπών της ΝΕΤ με τον τίτλο "EUROSTAR VODAFON" παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ Τζώνη Καλημέρης, παρουσία του γενικού διευθυντή της MINOS EMI Μίλτου Καρατζά, της διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων της VODAFON Κατερίνας Γκαγκάκη και της παρουσιάστριας της ΕΡΤ Δάφνης Μπόκοτα.

    ''Αφθαρτα'' ταλέντα θα αναδείξει η εκπομπή

    Ο κ. Καλημέρης ανέφερε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό της Eurovision τα τελευταία χρόνια, οδήγησε την ΕΡΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής ενός τηλεοπτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει η επιλογή της συμμετοχής της χώρας μας στο διαγωνισμό. Στόχος της ΕΡΤ είναι, όπως τόνισε, να αναδείξει νέα ταλέντα από όλη την Ελλάδα, "άφθαρτα" στο χώρο της μουσικής και της τηλεόρασης, μέσα από μια σειρά εκπομπών που θα διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για την Eurovision. Ο κύριος Καλημέρης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της ΕΡΤ με την MINOS EMI, τη FREEMANTLE και τη VODAFONE, με τη βοήθεια των οποίων έγινε ο σχεδιασμός των εκπομπών.

    Η Δάφνη Μπόκοτα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και την μορφή του EUROSTAR VODAFONE. Όπως είπε, η εκπομπή θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσει νέα ταλέντα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο διαγωνισμό τον ερχόμενο Μάιο στην Κωνσταντινούπολη. Οι συμμετέχοντες (σόλο φωνή, όχι συγκροτήματα) θα ερμηνεύσουν ένα τραγούδι της αρεσκείας τους σε οντισιόν που θα γίνουν στην Αθήνα και την επαρχία, ενώπιον τετραμελούς κριτικής επιτροπής. Η επιτροπή θα αποκλείσει αρχικά κάποιες συμμετοχές.

    Μέσα από τις ζωντανές εκπομπές θα επιλεγεί μια τελική τριάδα, από την ψήφο της επιτροπής και του κοινού. Ο νικητής, που θα αναδειχθεί από την τελική τριάδα πάλι με ψήφο επιτροπής και κοινού, θα ερμηνεύσει τρία τραγούδια ενός γνωστού συνθέτη. Το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο διαγωνισμό θα επιλεγεί από την κριτική επιτροπή και την ψήφο του κοινού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καλώντας τον αριθμό 9011212223 από σταθερό τηλέφωνο ή κινητό VODAFONΕ.

    ''Θεσμός μυθικός και πολύ αγαπητός''

    Ο γενικός διευθυντής της MINOS EMI Μίλτος Καρατζάς ανέφερε ότι η σύμβαση συνεργασίας της EMI με τη Eurovision για την κυκλοφορία CD με τα τραγούδια του διαγωνισμού, αλλά και η διαπίστωση ότι τα ηχηρά ονόματα δεν εξασφαλίζουν απαραιτήτως την πρωτιά, οδήγησαν την εταιρεία στο να προτείνει στην ΕΡΤ την παραγωγή ενός τηλεοπτικού προγράμματος, βασισμένου στη φόρμουλα που ακολούθησαν εδώ και χρόνια και άλλοι σταθμοί-μέλη της EBU με εξαιρετική επιτυχία. Ο κύριος Καρατζάς τόνισε ότι η MINOS EMI θα στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο την προσπάθεια, ευελπιστώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Αναφερόμενη στη συμμετοχή της VODAFONΕ ως χορηγού της εκπομπής, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Κατερίνα Γκαγκάκη τόνισε ότι "η Eurovision είναι ένας θεσμός μυθικός και πολύ αγαπητός στον κόσμο". Όπως επισήμανε, η VODAFONE δεν θα αρκεστεί στη χορηγία, αλλά θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, υποστηρίζοντας παράλληλα την προβολή και προώθηση της εκπομπής με κάθε πρόσφορο μέσο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 October 2003 - 17:27:40 UTC