Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα στη Δ. Ελλάδα από την κακοκαιρία
  • [02] Ενταση με τους μεταλλωρύχους στη Χαλκιδική
  • [03] Ξεκίνησε η υπεράσπιση των αδελφών Ξηρού
  • [04] Νέες επιχείρησεις Ισραηλινών σε Γάζα και Ραμάλα
  • [05] Την Κυβέρνηση του παρουσίασε ο νέος Βολιβιανός Πρόεδρος
  • [06] Ασθενεί ο Μπλερ
  • [07] Μικροτσίπ αντικαθιστά τα χάπια
  • [08] Επιτυχής πρόσδεση του Σογιούζ

    [01] Προβλήματα στη Δ. Ελλάδα από την κακοκαιρία

    20/10/2003 8:15:00 πμ

    Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ισχυρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν χθες σε Ιόνιο, δυτική Μακεδονία Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων τόσο στην Ηγουμενίτσα όσο και στα Ιωάννινα. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας πέντε αυτοκίνητα χωρίς επιβαίνοντες, παρασύρθηκαν και έπεσαν στη θάλασσα από το μεγάλο όγκο υδάτων δυο χειμάρρων που υπερχείλισαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Στην Κέρκυρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 60 κλήσεις λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η δυνατή βροχόπτωση, που από νωρίς το πρωί έπεσε στο νησί, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν για πολλές ώρες.

    Η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντλήσει νερά σε αρκετές κατοικίες στην πόλη της Κέρκυρας και στα χωριά του νησιού ιδιαίτερα όμως κλήθηκε να κόψει δέντρα, τα οποία ξερίζωσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, κλείνοντας δρόμους, όπως χαρακτηριστικά έγινε στο προάστιο της πόλης της Κέρκυρας Αλεπού.

    Οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές και σε δύο μικρά νεκροταφεία που βρίσκονταν έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Σε μια μάλιστα περίπτωση στην περιοχή Μεσογγή της Κέρκυρας χρειάστηκε να επέμβει το ερπυστριοφόρο όχημα για να απεγκλωβίσει από το σπίτι τους τέσσερα άτομα, μια ηλικιωμένη γυναίκα και τρία παιδιά, καθώς τα νερά είχαν πλημμυρίσει τη γύρω περιοχή και δεν μπορούσαν να βγουν από αυτό χωρίς να κινδυνέψει η ζωή τους.

    Η πορθμιακή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας λειτούργησε με πορθμεία κλειστού τύπου.

    [02] Ενταση με τους μεταλλωρύχους στη Χαλκιδική

    20/10/2003 11:14:00 πμ

    Την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις εκφράζουν οι απολυμένοι των μεταλλείων της Χαλκιδικής μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή Σιθωνίας όταν εκπρόσωποί τους επιχείρησαν να συναντηθούν με τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Πάχτα.Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων ζήτησε να συναντηθεί με τον υφυπουργό στη διάρκεια των εγκαινίων του επαρχιακού δρόμου Μεταγκιτσίου - Μεταμόρφωσης, αλλά δεν τους επέτρεψαν αστυνομικοί με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση.

    Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την αποχώρηση της πολυεθνικής εταιρίας που είχε αναλάβει την επένδυση από την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζουν παρά τις υποσχέσεις ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του νέου επενδυτικού σχήματος , που θα αναλάβει την επαναλειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

    [03] Ξεκίνησε η υπεράσπιση των αδελφών Ξηρού

    20/10/2003 11:16:00 πμ

    Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι 19 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν. Αιτία, το πρόβλημα υγείας, που παρουσίασε ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γιάννης Βλάχου, ο οποίος επρόκειτο να αγορεύσει σήμερα. Το δικαστήριο ειδοποίησε τον έτερο των συνηγόρων υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Φραγκίσκο Ραγκούση, ο οποίος άρχισε πριν από λίγο την αγόρευσή του. Ο Ραγκούσης έκανε λόγο για μη δίκαιη δίκη, λέγοντας, πως ο κατηγορούμενος ποτέ δεν μπορεί να στερηθεί του φυσικού του δικαστή, υπονοώντας ότι αρμόδιο θα ήταν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

    ''Φρικτά βασανιστήρια''

    Ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων υποστηρίζοντας ότι πέρασαν 40 ημέρες φρικτών βασανιστηρίων.

    Επίσης μίλησε για πιέσεις αλλά και προσπάθεια επηρεασμού ξένων παραγόντων στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: ''Η εξάρθρωση της 17Ν εξάρθρωσε θεσμούς και κοινωνικούς ιστούς. Ο κίνδυνος δεν ήταν αυτοί. Κινδυνεύαμε από αλλού, που μας προστάτευαν αυτόκλητα".

    Η αγόρευση του κ. Ραγκούση συνεχίζεται.

    [04] Νέες επιχείρησεις Ισραηλινών σε Γάζα και Ραμάλα

    20/10/2003 11:49:00 πμ

    Ισραηλινό αεροσκάφος και ελικόπτερα χτύπησαν με πυραύλους την κατοικία του εκπροσώπου της Ισλαμικής Τζιχάντ, Αμπντάλα Τσάμι, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, που σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης επέζησε καθώς ο πύραυλος δεν βρήκε το στόχο του, αλλά κατέστρεψε ένα γειτονικό σπίτι. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος της αεροπορικής επίθεσης ήταν ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων και όχι ο Τσάμι. Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά δώδεκα άτομα ενώ καταστράφηκε ένα διώροφο ακατοίκητο κτήριο. Ο Μπατίς, προειδοποίησε ότι η νέα αεροπορική επιδρομή ''απλώς θα ενισχύσει την παλαιστινιακή αποφασιστικότητα για να συνεχιστεί ο ιερός πόλεμος και η αντίσταση''. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε στη Ραμάλα ευρεία επιχείρηση με στόχο τη σύλληψη των ενόπλων παλαιστινίων που σκότωσαν χθες τρεις ισραηλινούς στρατιώτες στα περίχωρα της πόλης.

    Ενέδρα θανάτου στη Ραμάλα

    Το βράδυ της Κυριακής, τρεις Ισραηλινοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από ενέδρα κοντά στον ισραηλινό οικισμό Οφρα στην περιοχή της Ραμάλα (Δυτική Οχθη).

    Την ευθύνη για της ενέργειας ανέλαβαν με τηλεφώνημα στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ενώ με γραπτή δήλωσή της στο πρακτορείο Ρόιτερς, η οργάνωση ανέφερε ότι ''η επιχείρηση έγινε σε απάντηση για τις σφαγές των Σιωνιστών κατά του λαού μας'', και σε αντίποινα για τις Ισραηλινές επιδρομές στη νότια Γάζα, στις οποίες 15 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο την περασμένη εβδομάδα.

    [05] Την Κυβέρνηση του παρουσίασε ο νέος Βολιβιανός Πρόεδρος

    20/10/2003 10:23:00 πμ

    Κυβέρνηση 15 ανεξάρτητων βουλευτών όρκισε την Κυριακή ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας, δημιουργώντας παράλληλα και ένα υπουργείο, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ιθαγενών, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού της φτωχής ινδιάνικης πλειοψηφίας, η οποία πρωταγωνίστησε στην ανατροπή του προκατόχου του, σε μια αιματηρή λαϊκή εξέγερση. "Οποιοδήποτε σφάλμα θα μπορούσε να ωθήσει την Βολιβία στην άβυσσο", προειδοποίησε ο νέος Πρόεδρος Κάρλος Μέσα τους 15 νέους υπουργούς του σε τελετή στο κυβερνητικό παλάτι, δύο μέρες μετά την παραίτηση του προκατόχου του Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάντα, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, που παρέλυσαν και αιματοκύλισαν την χώρα.

    Πρόεδρος με ανοχή και ...υπό προθεσμία

    Ο Μέσα, ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος υπό τον Σάντσες δε Λοσάντα, επέλεξε να σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και ανεξάρτητων πολιτικών προσωπικοτήτων, εκτός των κόλπων των μεγάλων κομμάτων της χώρας, σε μια προσπάθεια να κερδίσει λαϊκή υποστήριξη μετά το αιματοκύλισμα κατά το οποίο τουλάχιστον 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα μήνα.

    Το νέο υπουργείο ιθαγενικών θεμάτων θα ασχοληθεί με ζητήματα, που επηρεάζουν την ινδιάνικη πλειοψηφία, οι οποίοι αξίωναν μεταξύ άλλων την αναστολή των οικονομικών μέτρων υπέρ της ελεύθερης αγοράς, που προωθούσε η κυβέρνηση του Σάντσες δε Λοσάντα.

    Μία οργάνωση ιθαγενών υποσχέθηκε στον Μέσα, ότι θα του δώσει χρόνο να δείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών του. "Δεν θέλουμε να συγκρουσθούμε με την κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα, διότι οι διακηρύξεις του, αν εφαρμοσθούν, αντανακλούν την πτώση του νεοφιλελευθερισμού", δήλωσε ο Αντόνιο Περέδο, βουλευτής και σημαντικό στέλεχος του κόμματος MAS, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς σχηματισμούς των ιθαγενών.

    Αντίθετα, ο Μέσα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στη νότια περιοχή Ταρίχα, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου της Βολιβίας. Στο επίκεντρο της αμφισβήτησης είναι το μέλλον των σχεδίων εξαγωγής του φυσικού αερίου διαμέσου της Χιλής στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, σχεδίων τα οποία αποτέλεσαν την σπίθα, που άναψε την φωτιά της εξέγερσης.

    Ο Μέσα ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το Κογκρέσο της χώρας. Ήδη, δέχεται προειδοποιήσεις, ότι αν δεν επιδείξει αποτελέσματα σύντομα, θα αντιμετωπίσει νέες λαϊκές διαδηλώσεις.

    Εθνοποίηση ζητούν οι Ινδιάνοι

    Στην καρδιά των Ανδεων, κοντά στη Λίμνη Τιτικάκα, τα οδοφράγματα δεν έχουν διαλυθεί, είπε ο ισχυρός Ινδιάνος ηγέτης Φελίπε Κίσπε. "Θα έχουμε προβλήματα με τον Μέσα. Έχει συνάψει συμφωνίες με τους γκρίνγκος (λευκούς) των ΗΠΑ".

    Πρόσθεσε, ότι θα δώσει προθεσμία 90 ημερών για να εγκαταλείψει τα σχέδια για το φυσικό αέριο και την καταστροφή των καλλιεργειών κόκας, που αξίωνε η Ουάσινγκτον. Ο Μέσα έχει υποσχεθεί την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το μέλλον των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

    Ινδιάνικες οργανώσεις ζητούν την εθνικοποίηση του έργου και την διάθεση των εσόδων για την καταπολέμηση της φτώχειας. Μεγάλο ποσοστό των 8 εκατομμυρίων κατοίκων της Βολιβίας ζουν με λιγότερα από 5 δολάρια την εβδομάδα.

    Ο έκπτωτος πρώην Πρόεδρος Σάντσες δε Λοσάντα δήλωσε στην εφημερίδα Μαϊάμι Χέραλντ, από την κατοικία του στις ΗΠΑ, όπου διέφυγε μετά την ανατροπή του, ότι "προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και τη ντροπή".

    [06] Ασθενεί ο Μπλερ

    20/10/2003 9:37:00 πμ

    "Ρεπό" θα πάρει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, καθώς διαπιστώθηκε, ότι πάσχει από καρδιακή αρρυθμία. Ο Τόνι Μπλερ νοσηλεύτηκε επί πέντε ώρες σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και ηλεκτροσόκ. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε, πως "η καρδιακή αρρυθμία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς". Τον Βρετανό Πρωθυπουργό θα αντικαταστήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος θα ενημερώσει το βρετανικό κοινοβούλιο για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία παρέστη ο Μπλερ. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας θα έχει σήμερα ορισμένες συναντήσεις εργασίας και από αύριο θα επανέλθει πλήρως στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

    [07] Μικροτσίπ αντικαθιστά τα χάπια

    20/10/2003 10:31:00 πμ

    Μικροτσίπ, που θα εμφυτεύεται στο δέρμα και θα αντικαταστήσει τη χρήση χαπιών ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Material, το μικροτσίπ θα είναι μεγέθους ενός εκατοστού και γεμάτο θύλακες με τις απαραίτητες φαρμακευτικές ουσίες. Το μικροτσίπ θα καλύπτεται από πολυμερή υλικά, που θα διαλύονται σταδιακά, απελευθερώνοντας τη σωστή δόση φαρμάκου την κατάλληλη ώρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων και το AIDS. Επίσης, αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ασθενείς, που παίρνουν πολλά και διαφορετικά χάπια. Η διάρκεια ζωής του μικροτσίπ είναι 140 μέρες και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα πειράματα σε ασθενείς.

    [08] Επιτυχής πρόσδεση του Σογιούζ

    20/10/2003 11:41:00 πμ

    Με επιτυχία προσδέθηκε την Δευτέρα το πρωί το ρωσικό διαστημικό σκάφος Σογιούζ ΤΜΑ-3 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής. Η εκτόξευση του Σογιούζ έγινε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν το περασμένο Σάββατο και τα μέλη της αποστολής ήταν ο Αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Φόαλ, ο Ρώσος Αλαξάντερ Καλέρι και ο Ισπανός Πέδρο Ντίκε.

    Ο Αμερικανός και ο Ρώσος κοσμοναύτης θα παραμείνουν το Διαστημικό Σταθμό για 200 ημέρες, ενώ ο Ισπανός θα επιστρέψει στη Γη σε μία εβδομάδα μαζί με το απερχόμενο πλήρωμα του Σταθμού, τον Αμερικανό Έντουαρντ Λου και το Ρώσο Γιούρι Μαλετσένκο.

    "Όλα πήγαν καλά, όπως αναμενόταν" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής αποστολής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 October 2003 - 9:05:33 UTC