Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝ: Θα ηττηθεί ο δικομματισμός στις επόμενες εκλογές
  • [02] Κ. Καραμανλής: ''Εκλογές τώρα!''
  • [03] Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανατολικά των Κυθήρων
  • [04] Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Τσελέντη
  • [05] Έλεγχοι σε όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη
  • [06] Διχάζει ο ''γκέι'' επίσκοπος

    [01] ΣΥΝ: Θα ηττηθεί ο δικομματισμός στις επόμενες εκλογές

    17/10/2003 10:54:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Την εκτίμηση ότι στις ερχόμενες εθνικές εκλογές θα είναι ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο της πόλωσης "το οποίο και θα συνθλίψει τα πάντα υπέρ του δικομματισμού" έκανε από τη Νίκαια Λάρισας, που επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος που επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Νίκαιας και στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία προς κατοίκους της περιοχής, τόνισε ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι αν θα βγει κυβέρνηση αλλά να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή ώστε ο έλεγχος προς την επόμενη κυβέρνηση να ασκείται μέσα από τη Βουλή και να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε, υπάρχει μια γενική δυσφορία σε όλες τις κοινωνικές τάξεις λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης.

    [02] Κ. Καραμανλής: ''Εκλογές τώρα!''

    Πηγή: ΑΠΕ 17/10/2003 10:52:00 μμ

    Αμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε πάλι, απόψε, ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στην Ήπειρο, άσκησε οξεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κάλεσε τους πολίτες να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές. Ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ένα "κράτος ταυτισμένο με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, ένα κράτος εστία της διαφθοράς, συνώνυμο της γραφειοκρατίας, ομοίωμα του καθεστωτικού συντηρητισμού".

    Πυρά Καραμανλή για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

    Για την οικονομία, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι, παρά τους τεράστιους κοινοτικούς πόρους και την εκποίηση μεγάλου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, η οικονομία μας παραμένει προβληματική και το κοινωνικό κράτος ανύπαρκτο.

    ''Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα μια δεινή πραγματικότητα. Ενώ διανύουμε την εποχή του πιο έντονου ανταγωνισμού, η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας κατρακυλά. Από την 19η θέση το 1999, βρεθήκαμε φέτος στην 26η. Οι εισαγωγές αυξάνονται και οι εξαγωγές μας μειώνονται. Μόλις πρόσφατα, η ελληνική οικονομία υπέστη την έσχατη αμφισβήτηση, όταν ο διεθνής οίκος Moodys, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα όλων των άλλων μελών της ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να πράξει το ίδιο για την Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος είναι (μαζί με τα κρυφά χρέη) το πιο ψηλό στην Ευρωζώνη. Στα 10 προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα αύξησε το κατά κεφαλήν εισόδημά της κατά εννέα μονάδες, ενώ η Ιρλανδία κατά 44. Με αυτούς τους ρυθμούς, πραγματική σύγκλιση δεν γίνεται ούτε σε μισό αιώνα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Δεσμεύτηκε για ολοκληρωμένη παρέμβαση της ΝΔ στην Ήπειρο

    Σε ότι αφορά στην Ήπειρο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε στη θέση της φτωχότερης ευρωπαϊκής περιφέρειας. "Η Θεσπρωτία είναι σήμερα προτελευταία στους 52 νομούς της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Στην αρχή της 10ετίας του 90 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν εδώ στο 82% του εθνικού μέσου όρου και στο τέλος της 10ετίας έπεσε στο 68%. Τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα έχουν μετατρέψει δήμους και κοινότητες στους ορεινούς όγκους σε κοινωνίες γερόντων. Η μείωση του νόμιμου πληθυσμού απεικονίζεται εδώ με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει η Θεσπρωτία τη μια κοινοβουλευτική έδρα της και να γίνει μονοεδρική.¨

    Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως τα μισά από τα έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα μισά από τα έργα του Νομού Θεσπρωτίας που έχουν ενταχθεί στα έτη 2000, 2001 και 2002, είχαν μηδενική απορρόφηση.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για ολοκληρωμένη παρέμβαση του κόμματος του στην Ήπειρο και ειδικότερα για τη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή η ΝΔ "όταν γίνει κυβέρνηση εγγυάται":

    - Την ταχεία προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής.

    - Την ολοκλήρωση της Εγνατίας και ειδικότερα του τμήματος Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων.

    - Την κατασκευή του κάθετου άξονα από την Ηγουμενίτσα στο Τελωνείο Μαυροματίου.

    - Την αναβάθμιση του παραλιακού άξονα από την Πρέβεζα στην Ηγουμενίτσα, που αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού.

    - Την περιφερειακή της Ηγουμενίτσας''.

    ''Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα!''

    Για την προεκλογική περίοδο ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι "με απόφαση του Πρωθυπουργού, η χώρα έχει εισέλθει σε μια νεφελώδη προεκλογική περίοδο. Ξέρουμε ότι η άρχουσα ομάδα προσπαθεί να δραπετεύσει σε πρακτικές του χθες... Ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Το χθες τελειώνει εδώ. Με βαθύ αίσθημα ευθύνης, επαναλαμβάνω ότι η χώρα ζημιώνεται από την παράταση της σημερινής κατάστασης. Η οικονομία δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Έστω και τώρα, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο Πρωθυπουργός το τελευταίο χρέος του. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση...''.

    Ο κ. Καραμανλής, ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Θεσπρωτία από τα έργα της Εγνατίας Οδού στο Ελευθεροχώρι και στη συνέχεια, πριν μεταβεί στους Φιλιάτες όπου μίλησε, είχε συνάντηση στο δημαρχείο της Ηγουμενίτσας με τον δήμαρχο της πόλης Θωμά Πιτούλη.

    Aπάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    ''Εμείς έχουμε αποδείξει πως κυβερνάμε κάνοντας πράξη την ισότητα των πολιτών'', δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του πρόεδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

    ''Αν ο κ. Καραμανλής πιστεύει πια σε αυτήν, ας φροντίσει και έμπρακτα να το αποδείξει λέγοντας στα στελέχη του πως δεν πρέπει να κλείνουν το μάτι ''στα δικά μας παιδιά'' για τις προσλήψεις στο δημόσιο και αποκηρύσσοντας, βέβαια, αυτούς που αποκαλούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους σκουλήκια, έστω κι αν είναι φίλου του'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [03] Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανατολικά των Κυθήρων

    17/10/2003 8:48:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Κυθήρων. Σύμφωνα με τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, το επίκεντρο της δόνησης ήταν η θαλάσσια περιοχή περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Καλαμάτα, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για υλικές ζημιές.

    [04] Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Τσελέντη

    17/10/2003 1:34:00 μμ

    Για τη Δευτέρα το πρωί διακόπηκε η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση του δεύτερου συνηγόρου υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη, κ. Θωμά Παπαγιάννη. Ο κ. Παπαγιάννης ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους, τονίζοντας ιδιαίτερα, ότι δεν αποκόμισε κανένα προσωπικό όφελος, ούτε καρπώθηκε ποτέ χρήματα από τις ληστείες της "17 Νοέμβρη" καθώς τα κίνητρά του ήταν πολιτικά και η συμμετοχή του στην οργάνωση σταμάτησε το 1988.

    Ο κ. Παπαγιάννης αμφισβήτησε τις καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων που κατέθεσαν στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ήταν επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα της εποχής.

    Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η αγόρευση του κ. Αριστείδη Οικονομίδη, συνηγόρου υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη, ο οποίος ζήτησε να αναγνωριστούν στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών ελατηρίων, της ειλικρινούς μεταμέλειας, αλλά και της καλής διαγωγής μετά την πράξη του.

    Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την κατάθεση του κ.Γιάννη Βλάχου συνηγόρου υπεράσπισης των αδερφών Ξηρού.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Ο λόγος στην υπεράσπιση Τσελέντη

    [05] Έλεγχοι σε όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη

    17/10/2003 9:58:00 μμ

    Έρευνα σε όλα τα επιβατηγά αεροπλάνα πραγματοποιούν για όλο το 24ωρο οι αμερικανικές αρχές ασφάλειας, μετά τον εντοπισμό σε δυο αεροσκάφη της Southwest Airlines, ύποπτων αντικειμένων όπως κοπίδια, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για την εκδήλωση αεροπειρατείας. Μόλις χθες, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχε προειδοποιήσει την αστυνομία και τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας, να βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Βρέθηκαν κοπίδια και σημειώματα

    Πλαστικές τσάντες με κοπίδια, σημειώματα αλλά και άλλα αντικείμενα τα οποία όπως επισημαίνεται θα μπορούσαν να βοηθήσουν επίδοξους τρομοκράτες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις τύπου 11ης Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν στις τουαλέτες δυο αεροπλάνων της SouthWest Airlines.

    "Δεν θα κάνουμε εικασίες για το ποιος μπορεί να άφησε αυτά τα αντικείμενα στα αεροσκάφη" δηλώνει σε ανακοίνωση της η SouthWest Airlines και υπογραμμίζει ότι για το θέμα ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στα σημειώματα που βρέθηκαν στις δυο τσάντες αναφέρεται ότι τα αντικείμενα είχαν στόχο "να προκαλέσουν" την αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών.

    Οι τσάντες βρέθηκαν σε δυο αεροπλάνα της εταιρείας στα αεροδρόμια του Χιούστον και της Νέας Ορλεάνης.

    Σε επιφυλακή από την Πέμπτη

    Την Πέμπτη, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας απηύθυνε προειδοποίηση προς την αστυνομία της χώρας και τις αεροπορικές εταιρείες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και υψηλό βαθμό ετοιμότητας.

    Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Washington Post αποκάλυπτε ότι στις 10 Οκτωβρίου απεστάλη - χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα - υπηρεσιακό σημείωμα σε όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ, στο οποίο γινόταν λόγος για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εύκολων στόχων (soft targets), όπως για παράδειγμα ξενοδοχεία.

    [06] Διχάζει ο ''γκέι'' επίσκοπος

    17/10/2003 8:08:00 μμ

    Ακόμη και με σχίσμα απειλείται η Αγγλικανική Eκκλησία μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της για τους ομοφυλόφιλους επισκόπους. Η αμερικανική επισκοπή επιμένει να χειροτονήσει έναν ομοφυλόφιλο κληρικό, τον επίσκοπο Τζιν Ρόμπινσον, που διακηρύσσει τις σεξουαλικές επιλογές του, προκαλώντας τη μήνη του αρχηγού της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο οποίος δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα.

    Θα πάει κανονικά στην επίσημη τελετή χειροτόνησής του

    Στην έκτακτη σύνοδό τους στο, Λονδίνο, 37 αρχιεπίσκοποι εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για την ασυνήθιστη επιλογή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να διακοπούν οι σχέσεις με την επισκοπή της Αμερικής.

    Ο διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών Τζιν Ρόμπινσον δεν δείχνει αποφασισμένος να θυσιαστεί στο βωμό της εκκλησιαστικής ομόνοιας και δηλώνει ότι θα πάει κανονικά στην επίσημη τελετή χειροτόνησής του τον επόμενο μήνα.

    Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που το θέμα της ομοφυλοφιλίας προβληματίζει τους εκκλησιαστικούς κύκλους. Η καναδική επισκοπή αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να επιτρέψει το θρησκευτικό γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 October 2003 - 20:56:37 UTC