Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Γάζα
  • [02] Φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης
  • [03] Δύο νεκροί Βολιβία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων
  • [04] Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στο Περού
  • [05] Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία
  • [06] Σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
  • [07] Οι ΗΠΑ προωθούν νέο ψήφισμα για το Ιράκ
  • [08] Εκτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Μ. Schumacher

    [01] Ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Γάζα

    12/10/2003 11:48:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα Κυριακή τη μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από την αυγή της Παρασκευής στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να καταστρέψει σήραγγες μέσω των οποίων διακινούνται όπλα προερχόμενα από την Αίγυπτο. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν εν μέρει το βράδυ του Σαββάτου από τον τομέα αυτό, αλλά άλλες στέλνονται για να υποστηρίξουν εκείνες που έχουν παραμείνει. Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά (8 και 15 ετών), σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης που είχε στόχο την ανακάλυψη και καταστροφή των τούνελ μέσω των οποίων οι Παλαιστίνιοι προμηθεύονται όπλα από την Αίγυπτο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν καταδίκασε τον φόνο Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

    Η εισβολή

    Περισσότερα από 40 ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν 10 σπίτια και προκάλεσαν ζημιές στις παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος του καταυλισμού.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα ελικόπτερο εκτόξευσε ρουκέτες κατά κτηρίου στο οποίο βρίσκονταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

    Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό από δύο σημεία τις πρωϊνές ώρες της περασμένης Παρασκευής. Παλαιστίνιοι ένοπλοι αντιστάθηκαν με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες και σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός.

    To ''τείχος'' στον ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε το αίτημα της Συρίας να συζητήσει το θέμα του τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ κατά μήκος της Δυτικής Όχθης. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

    Η Συρία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει το Ισραήλ και ζητά τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για την ανέγερση του τείχους.

    Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ Αλ- Κίντγουα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι το τείχος είναι μια πρόφαση για την προσάρτηση περισσότερης Παλαιστινιακής γης.

    ''Τα βρήκαν''- προσωρινά τουλάχιστον- Αραφάτ και Κορέι

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ και ο πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι διευθέτησαν, τουλάχιστον προσωρινά, τις διαφορές τους και ο Κορέι συμφώνησε να συνεχίσει να ηγείται της παλαιστινιακής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης ως τα τέλη Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σύμβουλος του Αραφάτ.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διοριστεί στη θέση του υπουργού Εσωτερικών ο Νάσερ Γιούσεφ.

    Ο Αραφάτ είχε αντιταχθεί στην ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον Νάσερ Γιούσεφ, θέλοντας να διατηρήσει ο ίδιος τον έλεγχο των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    ΠΗΓΗ: BBC, ΑΠΕ

    [02] Φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης

    12/10/2003 11:27:00 πμ

    Περίπου 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί Αυστραλοί, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μπαλί για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των 202 ανθρώπων που σκοτώθηκαν πριν από ένα χρόνο σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον ξένων τουριστών. Η επίθεση εναντίον ενός εστιατορίου και μιας ντισκοτέκ της Κούτα, στις 12 Οκτωβρίου 2002, είχε προκαλέσει το θάνατο μεταξύ άλλων 88 Αυστραλών, 37 Ινδονησίων, 22 Βρετανών, 19 Σουηδών, επτά Αμερικανών και έξι Γερμανών. Η ευθύνη για την επίθεση αποδόθηκε στην Τζαμάα Ισλαμίγια, ένα περιφερειακό δίκτυο ύποπτο για διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα.

    Εκδηλώσεις συγκίνησης και οδύνης

    Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ πήρε μέρος στην τελετή, η οποία διεξήχθη κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας και σημαδεύτηκε από εκδηλώσεις συγκίνησης και οδύνης.

    "Δεν σας ξεχάσαμε. Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ", δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

    Στη διάρκεια της τελετής άναψαν 22 κεριά, ένα για κάθε χώρα που πολίτες της σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ αναπέμφθηκαν προσευχές για τους χριστιανούς, τους μουσουλμάνους και τους ινδουιστές.

    Ο πρώην γενικός πρόξενος της Αυστραλίας στο Μπαλί Ρος Τάισο ανέγνωσε επί 13 λεπτά τα ονόματα των 202 θυμάτων.

    Δεν μετανοιώνει για τίποτα ο ''εγκέφαλος'' της τρομοκρατικής επίθεσης

    Ο Ινδονήσιος υπουργός Ασφαλείας Μπαμπάνγκ Σουσίλο Γιουντχογιόνο υποσχέθηκε να συλληφθούν όλα τα μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση στο Μπαλί.

    Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 34 Ινδονήσιους εξτρεμιστές και τρεις εξ αυτών έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

    Ένας απ' αυτούς τους τρεις, ο καταδικασθείς ως "εγκέφαλος" της επίθεσης Ιμάμ Σαμούντρα, ο οποίος βρίσκεται τώρα στα κελιά των μελλοθανάτων ινδονησιακής φυλακής, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή πως δεν μετανιώνει και δεν φοβάται να πεθάνει.

    Στη συνέντευξη, στην εφημερίδα "Πικιράν Ρακιάτ", ο Σαμούντρα λέει πως πιστεύει ότι έκανε το θέλημα του Θεού και πως θα πεθάνει ως μάρτυρας.

    Μεταξύ άλλων δηλώνει: "Η θανατική ποινή δεν σημαίνει τίποτα, μόνο ενισχύει την πίστη μου... Ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) έξω από τη φυλακή είναι ευχάριστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η φυλακή είναι δυσάρεστη. Στη φυλακή καταλαβαίνει κανείς καλύτερα την πίστη του... Είμαι σίγουρος ότι είμαι στη φυλακή όχι επειδή παραβίασα τους νόμους του Θεού, αλλά αντίθετα επειδή έκανα αυτό που Εκείνος και οι προφήτες του ζήτησαν".

    [03] Δύο νεκροί Βολιβία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 12/10/2003 11:21:00 πμ

    Δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Ελ Αλτο της Βολιβίας, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Λα Παζ, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ιθαγενών διαδηλωτών και στρατιωτών. H χώρα διανύει ήδη την 14η ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει πολλά συνδικάτα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάντα. Μέχρι στιγμής 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βολιβία στις συγκρούσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων. Πολλά συνδικάτα και παραγωγοί κόκας οργανώνουν διαδηλώσεις και στήνουν οδοφράγματα διαμαρτυρόμενοι κυρίως για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας μέσω της Χιλής.

    Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν όταν ο στρατός επιχείρησε να διαλύσει οδόφραγμα

    Kατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ ιθαγενών διαδηλωτών και στρατιωτών, το Σάββατο σκοτώθηκε ένα παιδί, ηλικίας 5 ετών, από πυρά αστυνομικών και στρατιωτών οι οποίοι, υποστηριζόμενοι από ελαφρά άρματα, συνόδευαν δύο βυτιοφόρο που θα τροφοδοτούσαν με καύσιμα την πρωτεύουσα.

    Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν όταν ο στρατός προσπάθησε να διαλύσει ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει οι χωρικοί.

    Το άλλο θύμα είναι ένας διαδηλωτής ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά το πρωί, σε συγκρούσεις μεταξύ χωρικών και αστυνομικών που προσπαθούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τον οδικό άξονα Ελ Αλτο-Λα Παζ. Ο διαδηλωτής υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

    [04] Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στο Περού

    Πηγή: ΑΠΕ 12/10/2003 10:36:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν λεωφορείο έπεσε μέσα σε ποτάμι, στις Ανδεις του Περού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Κομέρσιο, το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο από το Ουανούκο στη Λα Ουνιόν όταν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε, από ύψος 200 μέτρων, στον ποταμό Βισκάρα. Από τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί μόνο 27 πτώματα. Οι Aρχές ανέφεραν ότι το δυστύχημα οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει το όχημα σε ένα δρόμο γεμάτο στροφές, σε υψόμετρο 3000 μέτρων. Επίσης, το λεωφορείο ήταν σε κακή κατάσταση.

    [05] Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

    Πηγή: ΑΠΕ 12/10/2003 10:34:00 πμ

    Ανοιξαν στις 8 το πρωί στην Αλβανία οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές που θα αναδείξουν τους νέους δημάρχους και κοινοτάρχες και τα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα. Στις κάλπες προσέρχονται περίπου 2.700.000 Αλβανοί, ενώ την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν 2.058 ξένοι και Αλβανοί παρατηρητές κυρίως του ΟΑΣΕ και του ΟΝΤΙΧΡ.

    [06] Σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

    Πηγή: ΑΠΕ 12/10/2003 10:00:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο νησί Χοκάιντο της Βόρειας Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 3.26 π.μ. τοπική ώρα, εντοπίστηκε στη θάλασσα, σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές ενώ δεν υπήρξε προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα. Oι κάτοικοι πάντως ανησύχησαν καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την ισχυρή δόνηση 8,5 Ρίχτερ που είχε συγκλονίσει το Χοκάιντο στις 26 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 700 άτομα.

    [07] Οι ΗΠΑ προωθούν νέο ψήφισμα για το Ιράκ

    12/10/2003 11:11:00 πμ

    Συνεχίζει τις προσπάθειες για την έγκριση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, Ο κ. Πάουελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, τον Ρώσο ομόλογο του Ιγκόρ Ιβανόφ καθώς και τον Κινέζο ομόλογο του, Λι Ζαοχσίνγκ. Ο κ. Λι είπε ότι το νέο ψήφισμα θα πρέπει να αναθέτει μεγαλύτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι λοιπόν, σαφές ότι το ψήφισμα για το Ιράκ διχάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εκφράζουν επιφυλάξεις αρκετές κυβερνήσεις

    Η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να πείσει άλλες χώρες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ιράκ πριν εγκριθεί νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, σύμφωνα αρκετές κυβερνήσεις που έχει προσεγγίσει η Ουάσινγκτον εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις.

    Εξάλλου, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία έχουν τονίσει ότι επιθυμούν μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα ιρακινή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό.

    Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η χώρα να έχει νέο σύνταγμα και να έχουν διεξαχθεί εκλογές πριν γίνει η τελική μεταβίβαση εξουσίας.

    Σκιώδης κυβέρνηση

    Ένας Σιίτης κληρικός ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αραβική υπηρεσία του BBC, ο Μουκνταντά Αλ Σαντρ είπε ότι το σώμα αυτό θα λειτουργεί παράλληλα με το συσταθέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ.

    Ο κ. Αλ Σαντρ είπε ότι το νομοθετικό σώμα που σχηματίζει θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιρακινού λαού και ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στην παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα του.

    [08] Εκτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Μ. Schumacher

    Aγγελος Σταθακόπoυλος 12/10/2003 11:39:00 πμ

    Ο M.Schumacher πανηγυρίζει τον

    έκτο Παγκόσμιο τίτλο του

    Ο Michael Schumacher είναι για 6η φορά στην καριέρα του Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 καταρρίπτοντας το ρεκόρ όλων των εποχών. Ο Γερμανός πιλότος της Ferrari έκανε ό,τι ακριβώς χρειαζόταν ώστε να κατακτήσει τον τίτλο τερματίζοντας στην 8η θέση του Ιαπωνικού Grand Prix στην πίστα της Suzuka, κατακτώντας τον 1 βαθμό που χρειαζόταν για να γράψει ιστορία. Είναι πλέον ο μοναδικός οδηγός που έχει κατακτήσει έξι φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ρεκόρ που μόνο ο ίδιος μπορεί να καταρρίψει στο μέλλον.

    Εγραψε ιστορία καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ

    Dream team

    Θυμίζουμε ότι με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος την περσινή χρονιά ο Michael Schumacher είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ του Αργεντινού Juan Manuel Fangio, που είχε κατακτήσει πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

    Τώρα, ο Michael Schumacher μετρά έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα τέσσερα από αυτά συνεχόμενα, 195 συμμετοχές σε αγώνες της Formula 1 και 71 νίκες.

    Νικητής στο Ιαπωνικό Grand Prix αναδείχθηκε ο Rubens Barrichello χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στην ομάδα του τη Ferrari.

    Δεύτερος τερμάτισε ο Kimi Raikkonen με McLaren που θεωρητικά είχε ελπίδες για να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών.

    Τρίτος τερμάτισε ο άλλος οδηγός της McLaren, David Coulthard.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 October 2003 - 8:54:25 UTC