Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συσπείρωση ζητά ο Κώστας Σημίτης
  • [02] Καθησυχαστικές ενδείξεις για τον Κινέζο μετεωρολόγο
  • [03] Οριστική αποχώρηση της Μ. Δαμανάκη από τον ΣΥΝ
  • [04] Οικογενειακή τραγωδία στο Μαρούσι - Υπέκυψε ο δράστης
  • [05] Διήμερη επίσκεψη Μπακογιάννη στην Κύπρο
  • [06] Επίσκεψη Καραμανλή σε Γεωργία και Αγκυρα
  • [07] Εφαρμογή κανονισμών για ασφαλή ναυσιπλοΐα
  • [08] Συνομιλίες Ράμσφελντ - Ιβανόφ
  • [09] Διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ στη Μαδρίτη
  • [10] Αρση Βαρών: Τρία χρυσά ο Σαγκίρ Τανέρ
  • [11] Την Παρασκευή η απολογία Σούμποιτιτς - Μπάγκαριτς
  • [12] Οστεοπόρωση - ''Εχθρός'' της τρίτης ηλικίας
  • [13] Σε 50 γλώσσες το βιβλίο ''Μικρές και Τριανταφυλλένιες''

    [01] Συσπείρωση ζητά ο Κώστας Σημίτης

    9/10/2003 11:18:00 μμ

    Την άμεση κινητοποίηση όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που άρχισαν την Πέμπτη."Η κινητοποίηση είναι ζωτική για μία πορεία νίκης" τόνισε και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να ανοίξουν έναν πλατύ διάλογο με την κοινωνία. Χαρακτήρισε τη χάρτα σύγκλισης, "οδικό χάρτη" για την αλλαγή της Ελλάδας τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση της είναι μία καλά στοχευμένη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική. Παράλληλα, απευθυνόμενος στις κοινωνικές ομάδες που ζητούν περισσότερες αυξήσεις, ξεκαθάρισε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη."Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν παίζει με την ελληνική οικονομία" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Δεν παίζουμε με την ελληνική οικονομία

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όλα όσα προβλέπονται στην εισοδηματική και οικονομική πολιτική του 2004, "θα εφαρμοσθούν κατά γράμμα".

    Τα μέτρα δεν θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω - αλλά ούτε όμως και προς τα πάνω" είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν παίζει με την ελληνική οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός, έκανε ιδιαίτερα αναφορά στους στόχους της Χάρτας σύγκλισης και τις προϋποθέσεις υλοποίησης της.

    Όπως είπε, ο διάλογος για τη Χάρτα Σύγκλισης αρχίζει με τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ενώ παράλληλα προανήγγειλε την παρουσίαση της Χάρτας για κάθε περιφέρεια της χώρας.

    Ανοιγμα προς τους πολίτες και την κοινωνία

    Ο Κώστας Σημίτης, ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να στήσουν γέφυρες διαλόγου και επικοινωνίας με τους πολίτες, ακούγωντας τα προβλήματα τους και ενημερώνοντας τους για το έργο της κυβέρνησης.

    "Πρέπει να ακούσουμε τα προβλήματά τους, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, για τις όποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν, να εξηγήσουμε τα αίτιά τους" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στο Εθνικό Συμβούλιο μετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι γραμματείς των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή Γραμματείς τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

    Στη συνεδρίαση αυτή έχουν κληθεί οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των Νομών που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

    Χρυσοχοΐδης: ''Η Χάρτα σύγκλισης είναι το ''εθνικό εργαλείο''

    Την "αυτοπεποίθηση" που διαπνέει τη Χάρτα κοινωνικής σύγκλισης, απέναντι στην "εθνική απαισιοδοξία" της Ν.Δ, αντιπαρέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Η Χάρτα σύγκλισης, κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, είναι το "εθνικό εργαλείο" για την επίτευξη "οριστικής ασφάλειας", την κατάκτηση "πρωτόγνωρων επιπέδων ευημερίας" και για τη συγκρότηση μιας νέας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

    Είναι ένα μεγάλο "φιλόδοξο σχέδιο", μια "μεγάλη πολιτική που απαιτεί την ύπαρξη μιας μεγάλης και ισχυρής προοδευτικής παράταξης".

    Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να πυκνώσουν οι τάξεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς "η Χάρτα απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ που θα βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα προωθεί την αξία της ενεργητικής συμμετοχής, την αξία της σύνθεσης των αντιθέσεων για το συλλογικό συμφέρον, που θα προωθεί την Ελλάδα που αξίζει στους έλληνες πολίτες".

    "Έχουμε την ηθική και πολιτική υπεροχή και θα γίνουμε μια ιστορική γενιά. Θα κερδίσουμε μια τέταρτη συνεχόμενη εκλογική νίκη", τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Ρέππας

    "Η απασχόληση αποτελεί τον ασφαλέστερο θώρακα προστασίας απέναντι στον κίνδυνο περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, αλλά και το κλειδί για την ολοκλήρωση του πολίτη και τη συμμετοχή του στην κοινωνική εξέλιξη", τόνισε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5% κάθε χρόνο, η μείωση της συνολικής ανεργίας στο 6% το 2008 και της γυναικείας ανεργίας στο 8%.

    Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φιλοδοξεί να συγκριθεί με τη δεξιά και δεν δίνει μάχες για να κερδίσει εκλογές.

    Αυτό που επιθυμεί, πρόσθεσε, είναι να αναμετρηθεί με τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει με θετικές επιπτώσεις στο παρόν και το μέλλον του τόπου.

    Τέλος, πρόσθεσε ότι ως κυβέρνηση και ως κόμμα ''έχουμε στόχο και σκοπό να δείξουμε ότι η Ελλάδα αξίζει και ότι για αυτή τη χώρα και το λαό της μπορούμε, πρέπει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα''.

    Τσοχατζόπουλος: ''Πρώτο μέλημα του ΠΑΣΟΚ, οι θέσεις εργασίας''

    "Η Ελλάδα, έχει το προνόμιο να δημιουργεί πλούτο και ανάπτυξη, αλλά και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, να απασχολεί νέους πολίτες. Δεν ξεχνούμε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα και εργαζόμενοι που είναι άνεργοι, μεγάλος αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται στο περιθώριο και όσο υπάρχουν αυτοί, εμείς δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να εντάξουμε τους πολίτες αυτούς στη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία", τόνισε στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Το κρίσιμο θέμα για όλους και πρώτο μέλημα του ΠΑΣΟΚ, είναι οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτεί τη συνέργια όλων των δυνάμεων. Ο αγώνας είναι πολιτικός. Μόνο μαζί με το λαό μπορούμε να βρούμε λύσεις και η Χάρτα δίνει λύσεις", υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

    Ν. Χριστοδουλάκης

    Η περίοδος των μονοδιάστατων στόχων, η περίοδος που η Ελλάδα βάδιζε στην τροχιά ενός στόχου που αυτόματα θα έλυνε όλα τα προβλήματα, είναι πλέον ανεπαρκής για την ελληνική κοινωνία, ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    "Χρειαζόμαστε πολιτικές που αλλάζουνε τα παραγωγικά δεδομένα της χώρας, που απαντούνε με αξιοπιστία στο αίτημα της σύγκλισης του εισοδήματος, αλλά και με δεσμευτικό τρόπο να διασφαλίζουν τη σύγκλιση και τη συνοχή", τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας.

    Οι κατευθύνσεις των πολιτικών αυτών, διαρθρώνονται κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, σε πέντε κύριους άξονες.

    Αύξηση εθνικού πλούτου και εισοδήματος, με πολιτικές ανάπτυξης και σταθερότητας. Ανακατανομή των πόρων, με αύξηση των πόρων του ΕΣΥ. Δικαιότερες αμοιβές των εργαζομένων σ' αυτήν την πορεία της σύγκλισης. Αγρότες Προσπάθεια για ένταξη στην απασχόληση, περισσότερων πολιτών.

    [02] Καθησυχαστικές ενδείξεις για τον Κινέζο μετεωρολόγο

    9/10/2003 10:32:00 μμ

    Απύρετος είναι από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο 38χρονος Κινέζος μετεωρολόγος ο οποίος από τη Τετάρτη το βράδυ νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ), σε συνθήκες απομόνωσης, καθώς εμφάνισε συμπτώματα που προκάλεσαν την ανησυχία των γιατρών του Νοσοκομείου, για το ενδεχόμενο να πάσχει από SARS. H γενική κλινική εικόνα που παρουσιάζει, έχει διαλύσει τους φόβους των γιατρών οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για άτυπη πνευμονία. Μέχρι να εκδοθούν όμως, τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί, η νοσηλεία του θα συνεχίσει να γίνεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

    Σε απομονωμένο θάλαμο

    Ο 38χρονος βρίσκεται στην Ελλάδα από το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο κινεζικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

    Στο ΓΝΑ εμφανίστηκε τα βράδυ της Τετάρτης με υψηλό πυρετό, που έφτανε τους 40 βαθμούς, σύμπτωμα το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προερχόταν από το Πεκίνο, προκάλεσε την ανησυχία των γιατρών.

    Έτσι από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε η νοσηλεία του σε απομονωμένο θάλαμο, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

    Στον ασθενή χορηγήθηκε ως ιατρική αγωγή αντιβίωση και την Πέμπτη το πρωί υποβλήθηκε σε πλήρεις εξετάσεις, οι οποίες απεστάλησαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, από όπου αναμένονται την Παρασκευή τα αποτελέσματα.

    Από την πρώτη στιγμή για την επικοινωνία του ασθενούς με τους γιατρούς, βρέθηκαν στο ΓΝΑ υπάλληλοι της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς ο 38χρονος μετεωρολόγος δεν μιλά αγγλικά.

    [03] Οριστική αποχώρηση της Μ. Δαμανάκη από τον ΣΥΝ

    9/10/2003 5:57:00 μμ

    Οριστικό πλέον το διαζύγιο της Μαρίας Δαμανάκη με τον ΣΥΝ, αφού η γνωστή πολιτικός με τη μακρά πορεία στον κοινοβουλευτικό βίο, ανακοίνωσε και την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα. Η κ. Δαμανάκη σχολιάζοντας την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ έκανε λόγο για "προγραφή" και δήλωσε ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν θα είναι υποψήφια με κανένα κόμμα. "Η αποχώρηση της Μαρίας Δαμανάκη από τον ΣΥΝ είναι δική της επιλογή και θα κριθεί από τον κόσμο της Αριστεράς και τον ελληνικό λαό" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνοψίζοντας με αυτά τα λόγια τις θέσεις του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι κ. Δαμανάκη είχε αποστείλει στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, το πρωί της Τετάρτης, επιστολή μέσω της οποίας γνωστοποιούσε τις προθέσεις να μην κατέλθει στις επόμενες εκλογές, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα παρέμενε στην βουλευτική ομάδα του κόμματος. Τη θέση της στη Βουλή θα καταλάβει ο πρώτος αναπληρωματικός στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού στη Β' περιφέρεια Αθηνών Ιωάννης Δραγασάκης.

    Δαμανάκη: ''Παραιτούμαι από τον ΣΥΝ, όχι από την πολιτική ζωή''

    Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, η κ. Δαμανάκη σχολίασε την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ στην επιστολή της, κάνοντας λόγο για "προγραφή".

    "Είδα κατάπληκτη την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ. Σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και σε όλες τις εφημερίδες υπάρχει σήμερα η προγραφή μου. Έχουν διοχετευτεί πληροφορίες ότι η κίνησή μου αυτή είναι εχθρική προς το ΣΥΝ. Θεωρεί η ηγεσία του ΣΥΝ ότι δεν μπορώ να τον εκπροσωπώ στη Βουλή και ότι πρέπει να αποχωρήσω, διότι βλάπτω το κόμμα. Αυτό που γίνεται είναι προσπάθεια να μετατεθεί η βαθύτατη πολιτική μου διαφωνία σε ένα επίπεδο προσωπικής αντιπαράθεσης σε ένα επίπεδο παζαριού για έδρες και διάφορα αξιώματα. Δεν θα το επιτρέψω."

    Ακολούθως, δήλωσε ότι αποχωρεί από το ΣΥΝ, ότι παραιτείται από το βουλευτικό της αξίωμα αλλά "δεν παραιτούμαι από την πολιτική ζωή, δεν παραιτούμαι από το δικαίωμά μου να λέω την άποψή μου δημόσια, να υπάρχω στη δημόσια ζωή και να παλεύω για μια Αριστερά Ευρωπαϊκή, Σύγχρονη, Ανανεωτική, μια Αριστερά που θα συμμετέχει θετικά στην πολιτική ζωή του τόπου, μια Αριστερά της δημιουργίας, μια Αριστερά που θα είναι σε θέση να συμβάλλει ως χρήσιμη πολιτική δύναμη στο μέλλον αυτής της χώρας".

    Τέλος, ανήγγειλε ότι "με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα παλέψω αυτή την υπόθεση. Θα παλέψω τις απόψεις μου. Εννοείται βεβαίως ότι οι αποφάσεις μου για τη μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές παραμένουν".

    Υπεραμύνεται των αποφάσεων του κόμματος ο Ν. Κωνσταντόπουλος

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της οποίας προήδρευσε ο ίδιος το απόγευμα της Πέμπτης, υπεραμύνθηκε των θέσεων και των αποφάσεων του κόμματος και τόνισε ότι ο ΣΥΝ, "κόμμα του διαλόγου και του σεβασμού των απόψεων, θα συνεχίσει σταθερά και με συνέπεια την πορεία του, θα πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις τον δικομματισμό και δεν θα παγιδευτεί στα εκβιαστικά διλήμματα που ενόψει εκλογών επιχειρεί να θέσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ακόμη ότι "η συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η σύγκλιση πολιτικών που χαρακτηρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα φέρνει στην επιφάνεια το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών: Το αν δηλαδή πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ θα υπάρχει η εναλλακτική και προς τους δύο πρόταση και πολιτική".

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο ΣΥΝ αντιπαρατίθεται στις συντηρητικές - νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όπου κι αν προέρχονται και θα αγωνιστεί μαζί με όλες τις δυνάμεις με τις οποίες συμπορεύτηκε στα κινήματα κατά του πολέμου και του νεοφιλελευθερισμού ώστε στη νέα Βουλή η φωνή της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολογίας, η φωνή του ΣΥΝ να είναι πιο ισχυρή.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι "με αυτήν την πολιτική υπηρετούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και βρισκόμαστε σε απόλυτη αντιστοίχιση με την θέληση των αριστερών πολιτών".

    Σχετικές ειδήσεις: Δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές η Μ. Δαμανάκη

    [04] Οικογενειακή τραγωδία στο Μαρούσι - Υπέκυψε ο δράστης

    Πηγή: ΝΕΤ 9/10/2003 11:12:00 μμ

    Υπέκυψε την Πέμπτη το βράδυ στα τραύματα του ο 53χρονος Παναγιώτης Τσοχαντάρης, ο οποίος το πρωί πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του Αγγελική, 49 ετών και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε με το ίδιο όπλο.

    Η τελευταία του επιθυμία

    Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, η 49χρονη εν διαστάσει σύζυγος του Παναγιώτη Τσοχαντάρη, πήγε στο σπίτι που έμενε με τον πρώην σύζυγο της για να πάρει κάποια πράγματα, καθώς το τελευταίο διάστημα ζούσε στην Καλλιθέα.

    Μαζί της ήταν τα δύο του ζεύγους 23 και 27 χρονών και ο πατέρας της.

    Ο δράστης τους περίμενε.

    Τη στιγμή που η άτυχη γυναίκα είχε μείνει μόνη της στην κρεβατοκάμαρα, ο Τσοχαντάρης πήρε την καραμπίνα του και την πυροβόλησε τραυματίζοντας την θανάσιμα.

    Τα παιδιά και ο πατέρας της γυναίκας όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς έτρεξαν στο δωμάτιο.

    Ήταν όμως ήδη αργά για την Αγγελική.

    Ο δράστης φαίνεται ότι είχε προετοιμάσει το έγκλημα εδώ και καιρό, αφού στο σπίτι βρέθηκαν φωτογραφίες και αναμνηστικά από το παρελθόν.

    Μάλιστα, στο σαλόνι, σε ένα από τα αναμνηστικά, είχε γράψει και την τελευταία του επιθυμία, να ταφούν μαζί και να γράψουν δίπλα στα ονόματα τους "με αγάπη".

    [05] Διήμερη επίσκεψη Μπακογιάννη στην Κύπρο

    9/10/2003 7:53:00 μμ

    Στην Κύπρο βρίσκεται από σήμερα Πέμπτη η δήμαρχος Αθηναίων. Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του δημάρχου Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη, θα μιλήσει σε διάλεξη με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ''Τα Λεμέσια''. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της η δήμαρχος Αθηναίων θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και άλλους πολιτικούς ηγέτες.

    [06] Επίσκεψη Καραμανλή σε Γεωργία και Αγκυρα

    9/10/2003 7:48:00 μμ

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την Παρσκευή και το Σάββατο τη Γεωργία και ακολούθως θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου του ΕΛΚ θα απευθύνει χαιρετισμό στο Α' Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο κ. Καραμανλής, κατά την παραμονή του στη Γεωργία, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, με τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β', με εκπροσώπους της Ομογένειας και θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Κλασσικών,Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τιφλίδας, σε τελετή αναγόρευσής του ως Επίτιμου Καθηγητή.

    [07] Εφαρμογή κανονισμών για ασφαλή ναυσιπλοΐα

    9/10/2003 8:29:00 μμ

    Την υιοθέτηση κανονισμού σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων συμφώνησε το Συμβούλιο Υπουργών Θαλάσσιων Μεταφορών στο Λουξεμβούργο. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης. Όπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, στο Συμβούλιο η χώρα μας πέτυχε την υιοθέτηση μιας πιο ευέλικτης διαδικασίας σε ότι αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.

    Σεβαστές οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

    Με την υιοθέτηση του κανονισμού εφαρμόζεται καταρχήν, το πλαίσιο των διεθνών κανόνων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) με την τροποποίηση της Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα (SOLAS) και την υιοθέτηση του Διεθνούς Κώδικα για την Ασφάλεια (ISPS) στα πλοία που εκτελούν διεθνείς διαδρομές, καθώς και στα ακτοπλοϊκά πλοία Α' κατηγορίας και στα λιμάνια που τα εξυπηρετούν, με ημερομηνίες εφαρμογής την 1η Ιουλίου 2004 και 1η Ιουλίου 2005, αντίστοιχα.

    Σε ό,τι αφορά τα λοιπά ακτοπλοϊκά πλοία και τα λιμάνια που τα εξυπηρετούν, συμφωνήθηκε μέχρι την 1η Ιουλίου 2007 να ολοκληρωθεί η ανάλυση της επικινδυνότητας και να αποφασιστεί από τα κράτη -μέλη σε ποια πλοία και λιμάνια θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

    Στο θέμα της επιβολής ποινικών κυρώσεων σε υπαίτιους θαλάσσιας ρύπανσης από πλοία, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι η ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότητα έχει ανάγκη από διεθνείς κανόνες και ότι οι ρυθμίσεις της διεθνούς σύμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος (MARPOL) και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) θα πρέπει να γίνουν σεβαστές από την κοινοτική νομοθεσία.

    Συνάντηση Πασχαλίδη - Ντε Παλάθιο

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, νωρίτερα, είχε συνάντηση εργασίας με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα μεταφορών και Ενέργειας, Επίτροπο Λογιόλα Ντε Παλάθιο.

    Κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνέχισης της στενής συνεργασίας, με στόχο την ποιοτική ναυτιλία, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε συνδυασμό με την απασχόληση, την εκπαίδευση, την ανάδειξη του ναυτικού επαγγέλματος και την προσέλκυση νέων.

    Η κ. Λογιόλα Ντε Παλάθιο αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας για τα μικρά νησιά που αντιμετωπίζεται θετικά από τις υπό υιοθέτηση αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές και το οποίο εκτιμά ότι θα ωφελήσει την ελληνική ακτοπλοΐα.

    Ο κ. Γιώργος Πασχαλίδης επεσήμανε την ανάγκη οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίζονται σε διεθνείς κανόνες και πρότυπα με παράλληλη προσπάθεια βελτίωσης και στήριξής τους μέσω των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών.

    Τέλος, τόνισε το διαρκές και έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την επιλογή του Πειραιά ως έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA).

    [08] Συνομιλίες Ράμσφελντ - Ιβανόφ

    9/10/2003 10:45:00 μμ

    Ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο Ρώσος ομολογός του Σεργκέι Ιβανόφ, είχαν την Πέμπτη στο Κολοράντο Σπρίνγκς συνομιλίες που επικεντρώθηκαν κυρίως στην αντιπυραυλική άμυνα και τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δυο χωρών, έγινε γνωστό απο αμερικανό αξιωματούχο που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να πεί αν οι δυο υπουργοί συζήτησαν για τις πρόσφατες δηλώσεις της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιωματός της για μια προληπτική επίθεση που θα έχει ως στόχο άλλες χώρες κατω απο ορισμένες συνθήκες.

    "Οι συνομιλίες με τους Ρώσους είναι καλύτερες απο ποτέ. Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι θέλουν να προσεγγίσουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ", δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην αμοιβαία βούληση των δυο χωρών να εγκαθιδρύσουν ένα ''καθεστώς διαφάνειας'' που θα επιτρέψει στο κάθε μέρος να έχει μια μεγαλύτερη ορατότητα στις προόδους που έχουν σημειωθεί και στις δυο πλευρές σε θέματα μείωσης των πυρηνικών τους οπλοστασίων.

    Οι δυο υπουργοί εκτός απο τα πυρηνικά συζήτησαν για την διμερή στρατιωτική συνεργασία και την αντιπυραυλική άμυνα.

    Η συνάντησή τους έγινε στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία εκλήθη και ο Ρώσος υπουργός.

    [09] Διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ στη Μαδρίτη

    9/10/2003 7:25:00 μμ

    Ανα Παλάθιο

    Η Ισπανία δεν προτίθεται να προχωρήσει στην αναβολή της Διάσκεψης των δωρητών για την ανασυγκρότηση του Ιράκ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 23 και 24 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη, τόνισε την Πέμπτη η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαφωνούν για τις ημερομηνίες διενέργειας της Διάσκεψης, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε να ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση για το Ιράκ, πριν την έναρξη της Διάσκεψης της Μαδρίτης. Η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν εξαρτά τη συμμετοχή της στη διάσκεψη από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η κ. Παλάθιο βρίσκεται στην Τουρκία όπου μετέχει στο Φόρουμ των Υπουργών Εξωτερικών των 11 μεσογειακών χωρών.

    Από τη Μαδρίτη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η Ισπανία ''εξακολουθεί να εργάζεται για τη Διάσκεψη της 23ης και 24ης Οκτωβρίου''.

    "Δεν προσβλέπουμε σε αλλαγή ημερομηνιών ακόμα και εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'' για το Ιράκ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [10] Αρση Βαρών: Τρία χρυσά ο Σαγκίρ Τανέρ

    9/10/2003 9:36:00 μμ

    Ο Τούρκος Σαγκίρ Τανέρ έκλεψε την παράσταση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών Εφήβων - Νεανίδων, που διεξάγεται στην Βαλένθια. Ο 18χρονος πρωταθλητής κατέρριψε τρία παγκόσμια ρεκόρ Εφήβων στην κατηγορία των 77 κιλών, με επιδόσεις που θα μπορούσαν να του χαρίσουν μετάλλια και σε διοργανώσεις ανδρών. Ο Σαγκίρ Τανέρ σήκωσε 165,5 κιλά στο αρασέ (παλαιό του Ουκρανού Γιούρι Λάβρενιουκ με 165 από το 2002), ενώ στο ζετέ με 200κ. και στο σύμολο με 365κ. βελτίωσε τα ρεκόρ που ο ίδιος είχε πετύχει στο παγκόσμιο του Ερμοσίγιο (Ιούνιος 2003) με 195,5 και 355 αντίστοιχα. Ο Βούλγαρος Ντεμίρεφ κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, στο αρασέ και το σύνολο, της κατηγορίας 69 κιλών, στο ζετέ πρώτευσε ο Ρώσος Τομπριάνσκι.

    12ος ο Γιώργος Κουζούκας στα 77κ.

    Στην κατηγορία 77κ., ο Γιώργος Κουζούκας, που είχε αγωνιστεί το πρωί στο Β' γκρουπ, κατετάγη 12ος στο αρασέ με 137,5, 13ος στο ζετέ με 167,5 και 11ος στο σύνολο με 305 κιλά.

    Συνοπτικά οι νικητές στα 77 κιλά εφήβων:

    ΑΡΑΣΕ

    Σαγκίρ Τανέρ (Τουρκία) 165,5 Π.Ρ Εφηβων Βολκόφ (Ουκρανία) 152,5 Σράμιακ (Πολωνία) 145

    ΖΕΤΕ

    Σαγκίρ Τανέρ (Τουρκία) 200 Π.Ρ Εφηβων Νεζίρ Τανέρ (Τουρκία) 187,5 Χαμάτσιν (Ρωσία) 182,5

    ΣΥΝΟΛΟ

    Σαγκίρ Τανέρ (Τουρκία) 365 Π.Ρ Εφηβων Νεζίρ Τανέρ (Τουρκία) 332,5 Βολκόφ (Ουκρανία) 332,5

    [11] Την Παρασκευή η απολογία Σούμποιτιτς - Μπάγκαριτς

    9/10/2003 8:06:00 μμ

    Σε απολογία κλήθηκαν από τον αθλητικό δικαστή, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Σλόμπονταν Σούμποτιτς και ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς με μομφή υβριστική συμπεριφορά και δυσφήμιση του αθλήματος. Η δικάσιμος έχει ορισθεί για την Παρασκευή 9 το πρωί και η ποινή που προβλέπεται για ανάλογες περιπτώσεις κυμαίνεται από μία έως πέντε αγωνιστικές συν χρηματικό πρόστιμο. Έκπληξη προκάλεσε στις τάξεις του Ολυμπιακού η μη κλήση σε απολογία του τεχνικού του Αρη, Βαγγέλη Αλεξανδρή. Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ρούμπεν Βολκοβίσκι πέρασε το πρωί της Πέμπτης από ιατρικές εξετάσεις και το απόγευμα έκανε την πρώτη του προπόνηση και γνώρισε τους νέους του συμπαίκτες.

    [12] Οστεοπόρωση - ''Εχθρός'' της τρίτης ηλικίας

    9/10/2003 8:41:00 μμ

    Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η οστεοπόρωση και στη Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο αριθμός των καταγμάτων του ισχίου τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί. Σε ετήσια βάση τα κατάγματα ισχίου στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις 15.000 αριθμός που αυξάνει με ρυθμό 7% ετησίως. Η πάθηση που συνήθως αφορά μία στις δύο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σήμερα αναγνωρίζεται από τους ειδικούς ότι αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων τρίτης ηλικίας, χωρίς να κάνει διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, καθώς ένας στους οκτώ ασθενείς ανήκει στο άλλοτε θεωρούμενο "ισχυρό" φύλλο.

    Έλλειψη άσκησης

    Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ.) και αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Λυρίτης τόνισε ότι οι άνδρες πάσχουν από οστεοπόρωση περίπου σε ποσοστό μισό με ένα τρίτο των γυναικών, μιλάμε για τεράστιο αριθμό ανδρών με οστεοπόρωση, δυστυχώς οι άνδρες από το χαρακτήρας τους απομακρύνονται από το να κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε τέτοιου είδους πράγματα και μόνο όταν υποστούν κάταγμα ασχολούνται.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα στον προληπτικό έλεγχο πρέπει να δίνεται από τους άνδρες που έχουν στην οικογένειά τους συγγενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση.

    Εκτός από τη φτωχή διατροφή σε γαλακτοκομικά προϊόντα, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης σε άνδρες και γυναίκες, παίζει και η έλλειψη άσκησης.

    Η καρέκλα του γραφείου μας αναλογεί στο 80% της κάθε μέρας και δεν περνά χωρίς συνέπειες σε όλους τους τομείς της υγείας, επισήμανε ο κ. Λυρίτης, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Ιάπωνες οι οποίοι συνηθίζουν να κάθονται οκλαδόν με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης από οποιονδήποτε άλλο λαό, κάτι που οφείλεται στη συνεχή άσκηση που κάνουν για να πάρουν αυτή τη θέση καθίσματος.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, η οποία έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, το ΕΛ.Ι.ΟΣ., ο Δήμος Αθηναίων και το Ε-Ιατρικά, σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και το Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, πραγματοποιούν επιστημονική Διημερίδα, στις 13-14 Οκτωβρίου 2003, στην ΑΙΓΛΗ του Ζαππείου.

    Εκτός από την ανακοίνωση των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την πάθηση, το κοινό θα μπορεί να υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας και να παίρνει επιστημονικές συμβουλές διατροφής και άσκησης από ειδικό κλιμάκιο διαιτολόγων και φυσικοθεραπευτών.

    [13] Σε 50 γλώσσες το βιβλίο ''Μικρές και Τριανταφυλλένιες''

    9/10/2003 9:40:00 μμ

    Ο εκδότης του βιβλίου της Μαντόνα έχει ένα πολύ φιλόδοξο στόχο για το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου της Φραγκφούρτης. Με τη λήξη του Φεστιβάλ φιλοδοξεί το βιβλίο να είναι μεταφρασμένο σε 50 γλώσσες. Ο Νίκολας Κάλαγουεϊ, μόλις υπέγραψε τα συμβόλαια συνεργασίας με εκπροσώπους από την Ινδονησία, την Κορέα, την Ιαπωνία και τη Γεωργία δήλωσε ότι "ήδη έχουμε φθάσει τις 37 γλώσσες. Μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ σίγουρα θα έχουμε φθάσει τις 50. Ήδη το βιβλίο της Μαντόνα ''Μικρές και Τριανταφυλλένιες'' έχει πουλήσει 500.000 αντίτυπα ανά τον κόσμο. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο".

    Ξεπέρασε σε πωλήσεις το Χάρι Πότερ

    Τον ερχόμενο μήνα κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο για παιδιά από τα πέντε που θα γράψει η Μαντόνα.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες το βιβλίο έχει φθάσει στην 3η έκδοση του.

    Η Μαντόνα ξεπέρασε σε πωλήσεις το Χάρι Πότερ, σύμφωνα με τα στοιχεία του καταλόγου παιδικών βιβλίων της εφημερίδας "New York Times".

    Στη Βρετανία τυπώνεται η τέταρτη έκδοση, ενώ στη Φινλανδία τα αντίτυπα της δεύτερης έκδοσης πουλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 October 2003 - 21:24:37 UTC