Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πορείες διαμαρτυρίας και κυκλοφοριακό κομφούζιο
  • [02] Ποια αυθαίρετα και πώς θα πάρουν φως και νερό
  • [03] Αίτηση αποφυλάκισης από τον Π. Φρατζή
  • [04] Δύο θανατηφόρα τροχαία στη Χαλκιδική
  • [05] Στις Βρυξέλες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
  • [06] Συνελήφθη διαρρήκτης στη Θεσσαλονίκη
  • [07] ''Υπάρχει προκατάληψη κατά του Τζωρτζάτου''
  • [08] ''Συναγερμός'' στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο
  • [09] Εκτός συνομιλιών η Ιαπωνία, αξιώνει η Β. Κορέα
  • [10] Φιλιππίνες: Τέσσερεις νεκροί σε περίπτωση ομηρίας
  • [11] Αναβολή της δίκης για το θάνατο της Καναδο-ιρανής δημοσιογράφου
  • [12] Σεισμός 5,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Β. Ιαπωνία
  • [13] Σήμερα οι εκλογές για νέο κυβερνήτη της Καλιφόρνια
  • [14] Αϊτή: Δεκατρείς νεκροί από κατολισθήσεις
  • [15] Βίαιες διαδηλώσεις στο Ισλαμαμπάντ
  • [16] Η Τουρκία αποφασίζει για την αποστολή στρατευμάτων
  • [17] Εκρηξη στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη
  • [18] Ενας νεκρός σε επίθεση στο Κιρκούκ
  • [19] ΟΗΕ: Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση για το αμερικανικό σχέδιο
  • [20] Νομιμοποίηση ή διάλυση των συνδέσμων Οπαδών;
  • [21] Φόβοι ότι ο ιός SARS θα ''ξαναχτυπήσει''

    [01] Πορείες διαμαρτυρίας και κυκλοφοριακό κομφούζιο

    7/10/2003 11:46:00 πμ

    Κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργήθηκαν το πρωί στο κέντρο της Αθήνας από διαδηλώσεις εργαζομένων στις συνεταιριστικές βιομηχανίες της Θράκης που έφτασαν στην πρωτεύουσα τα ξημερώματα με πούλμαν. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις, φοβούμενοι για απολύσεις. Αλλά η κατάσταση στην Αθήνα δεν φαίνεται να ομαλοποιείται, καθώς άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας- αυτή των κτηνιάτρων- βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από το υπουργείο Γεωργίας. Και άλλοι κλάδοι εργαζομένων εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους με οικονομικά κυρίως αιτήματα: οι καθηγητές λυκείων-γυμνασίων, οι διδάσκοντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ένστολες διαμαρτυρίες θα έχουμε σήμερα κι από αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες. Η κυβέρνηση διαμηνύει πάντως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες αυξήσεις.

    Απεργιακό μπαράζ

    Τη διενέργεια έρευνας στην αγορά διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς οι διαπραγματεύσεις Υπουργείου Γεωργίας και γεωτεχνικών ναυάγησαν και οι τελευταίοι συνεχίζουν την απεργία τους για τρίτη εβδομάδα. Τα προβλήματα έχουν ενταθεί, με τους καταναλωτές να είναι πολύ διστακτικοί στις αγορές τους- ιδιαίτερα στα κρέατα. Γεωτεχνικοί και των κτηνίατροι πραγματοποιούν αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Γεωργίας.

    Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, ζητώντας να χαρακτηριστεί η εργασία τους επικίνδυνη και ανθυγιεινή.

    Στο χορό των απεργιών αύριο και μεθαυρίο μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρώντας στο νέο μέτρο χρήσης ταμειακών μηχανών στα οχήματα τους.

    Με προσωπικό ασφαλείας έως και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

    Κλειστοί παραμένουν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και της Κνωσού, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, που πραγματοποιούν οι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ ζητά την επίλυση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων της.

    ''Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις''

    Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί συγκρούσεις με τους εργαζόμενους, ούτε αρνείται το διάλογο μαζί τους, αλλά παράλληλα διαμηνύει πως δεν υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αυξήσεις.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του σήμερα μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό στο Μ. ΜΑξίμου, αναφέρθηκε στις απεργιακές κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει γενναίες αυξήσεις προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με το κοινωνικό πακέτο και ικανοποιώντας μέσα από συζήτηση αιτήματα άλλων κοινωνικών ομάδων. "Πρέπει οι απεργοί να επιδείξουν ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο", είπε χαρακτηριστικά.

    Κατηγορηματικός ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα υπάρχοντα περιθώρια της οικονομίας για παροχές και δεν μπορεί να τα υπερβεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [02] Ποια αυθαίρετα και πώς θα πάρουν φως και νερό

    7/10/2003 11:14:00 πμ

    Με απλές διαδικασίες θα γίνεται η σύνδεση των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης ή καλύπτουν βασικές στεγαστικές ανάγκες με τα δίκτυα της ΔΕΗ και της ύδρευσης. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα συγκεντρώσουν, πριν από την κύρωση του σχετικού νομοσχεδίου. Σχετικές διευκρινίσεις για τη σύνδεση των αυθαιρέτων κτισμάτων, με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, θα δώσει στις 13.00 η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου, φως και νερό θα πάρουν άμεσα όλα τα αυθαίρετα, που βρίσκονται σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου και αποτελούν κύρια κατοικία ως 120 τετραγωνικά μέτρα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, αιγιαλούς, παραλίες και ρέματα.

    Αδειες δόμησης

    Προβλέπεται ακόμη αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών, οι οποίες στο εξής θα λέγονται άδειες δόμησης.

    Μειώνεται δραστικά ο χρόνος έκδοσης της άδειας σε 13 εργάσιμες ημέρες, ενώ καθιερώνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από την Πολεοδομική Υπηρεσία σε ποσοστό 10% των αδειών ετησίων και από το σώμα ελεγκτών επιθεώρησης σε ποσοστό 2% το χρόνο, προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή εφαρμογή της.

    Ειδικότερα, προβλέπεται για τα βεβαιωμένα αυθαίρετα κατάργηση των προσαυξήσεων, στο πρόστιμο ανέγερσης ως 80% για κατοικίες ως 120 τετραγωνικά μέτρα.

    Ακόμη εισάγεται ο θεσμός της υποχρεωτικής ασφάλισης των ιδιωτικών έργων, ενώ υπάρχει και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλονται αυστηρότεροι όροι για οικόπεδα με κλίση πάνω από 20%.

    [03] Αίτηση αποφυλάκισης από τον Π. Φρατζή

    Πηγή: ΝΕΤ 7/10/2003 11:34:00 πμ

    Στα δικαστήρια του Πειραιά μεταφέρθηκε, το πρωί, συνοδεία αστυνομικών ο Παναγιώτης Φρατζής ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της γυναίκας του πριν από 18 χρόνια στην Αθήνα. Η δολοφονία αυτή είχε συνταράξει το πανελλήνιο καθώς ο Φρατζής στραγγάλισε και εν συνεχεία τεμάχισε τη νεαρή σύζυγο του. Σήμερα στο δικαστήριο συζητείται η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει πρόσφατα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

    [04] Δύο θανατηφόρα τροχαία στη Χαλκιδική

    7/10/2003 11:01:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε, σε δύο τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν σχεδόν στο ίδιο σημείο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας-Βατοπεδίου Χαλκιδικής, με διαφορά περίπου έξι ωρών. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας, στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας-Βατοπεδίου, ο Ηλίας Κεσεταρίδης- 69 χρόνων- τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο 3ο χιλιόμετρο του ίδιου δρόμου, σκοτώθηκε ο 21χρονος Δημήτριος Βλιάλης, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε δέντρο. Κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά ο συνοδηγός του Δημήτριος Μπουϊντάς 21 χρόνων.

    [05] Στις Βρυξέλες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

    7/10/2003 9:48:00 πμ

    Γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου θα παραθέσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει συνάντηση με τον κ. Πέτερινγκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τη Δευτέρα ο κ. Χριστόδουλος συναντήθηκε με τον κ. Μπαρνιέ, αρμόδιο επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική και την διακυβερνητική διάσκεψη. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Μπαρνιέ υποσχέθηκε πως θα μιλήσει με τους υπεύθυνους της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση προτάσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας αν αυτές μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να μην χαθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι προθέσεις του Αρχιεπισκόπου για το θέμα με το Φανάρι

    Δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις αρχές Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες, αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8. Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φοβάται ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πατριάρχη για το μείζον θέμα των καταλόγων που έχει δημιουργηθεί θα τύχει δυσμενών επικρίσεων από μέλη της ιεραρχίας καθώς δεν υπάρχει κοινή άποψη για το θέμα. Και γι΄αυτό στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Πέμπτη θα προτείνει να πάει μετά τη σύγκλιση της ιεραρχίας.

    Πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χριστόδουλος επιθυμεί τάχιστα την πραγματοποίηση συνάντησης του με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, βάση ατζέντας όμως, για να υπάρχει δέσμευση και για τις δύο πλευρές για τα όσα θα συμφωνηθούν. Εμπόδια στην πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής επιχειρούν να βάλουν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι θέτουν ως όρο στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων, την ύπαρξη του θέματος των ταυτοτήτων που, όμως, έχει κλείσει για την κυβέρνηση.

    [06] Συνελήφθη διαρρήκτης στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 11:06:00 πμ

    Σειρά διαρρήξεων, σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, φέρεται ότι διέπραξε νεαρός από τη Γεωργία, ο οποίος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Πρόκειται για τον 28χρονο G.M. (τα πλήρη του στοιχεία δεν ανακοινώθηκαν από την αστυνομία), ο οποίος κατηγορείται ότι μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, από τον Ιούλιο του 2002 μέχρι το Μάρτιο του 2003, διέπραξε 32 διαρρήξεις-κλοπές σε διαμερίσματα πολυκατοικιών σε διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 28χρονος έσπαζε τις κλειδαριές από τις εξώπορτες, την ώρα που οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων απουσίαζαν και αφαιρούσε χρήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.α. αντικείμενα. Ο 28χρονος, που δηλώνει χρήστης ναρκωτικών, κατηγορείται ότι αποκόμισε από τις κλοπές 80.000 ευρώ.

    [07] ''Υπάρχει προκατάληψη κατά του Τζωρτζάτου''

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 11:10:00 πμ

    Tην νομιμότητα του δικαστηρίου και την αμεροληψία των δικαστών, αμφισβήτησε ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, συνήγορος του Βασίλη Τζωρτάτου, με την αγόρευση του οποίου συνεχίζεται σήμερα η δική για τη 17Ν. Χθες, ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε την εξεταζόμενη υπόθεση ''πολιτική, ποινική δίκη'' η οποία έχει και παιδαγωγική σημασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε βάρος του Βασίλη Τζωρτζάτου υπήρξε από τις πρώτες μέρες της σύλληψής του προκατάληψη. Οπως είπε ο συνήγορος, ο Τύπος παρουσίασε τον πελάτη του ως στυγνό εκτελεστή. Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι την προκατάληψη αυτή κατά του Τζωρτζάτου υιοθέτησε και η Πολιτική Αγωγή.

    Κριτική στον Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του δικαστηρίου

    Ο κ. Μυλωνάς έκανε κριτική στον εισαγγελέα της έδρας αλλά και τον Πρόεδρο του δικαστηρίου για τον τρόπο που διεύθυνε τη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μιχάλη Μαργαρίτη πως, παρότι είναι εξαίρετος και πνευματώδης δικαστής, πολλές φορές σχολίαζε τις μαρτυρικές καταθέσεις και ειρωνευόταν ακόμα και τους συνηγόρους. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι αρκετά από τα σχόλια του Προέδρου ήταν καλοπροαίρετα, αλλά δημιουργούσαν -όπως είπε- εντυπώσεις και προκαλούσαν την καθυστέρηση της διαδικασίας.

    Αντιθέτως, αναφερόμενος στον εφέτη Νίκο Ζαϊρη, ο συνήγορος υπεράσπισης είπε πως θέλει να του απευθύνει δημόσια έπαινο στον τρόπο που συμμετείχε στη διαδικασία, τονίζοντας ότι ήταν άψογος, ευγενέστατος χωρίς διάθεση προσβολής προς κανένα.

    [08] ''Συναγερμός'' στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο

    7/10/2003 10:37:00 πμ

    Ενα μικρό παιδί σκοτώθηκε κι ένα ακόμα τραυματίστηκε βαριά από έκρηξη οβίδας, στο νότιο Λίβανο, 5 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ, στις 2:00 π.μ. ώρα Ελλάδος. Στη διάρκεια της νύχτας, πολλά βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, με στόχο το μεθοριακό φυλάκιο δυτικά της πόλης Κιριάτ Σμόνα, δίχως να υπάρξουν θύματα. Τη Δευτέρα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή από πυρά προερχόμενα από το Λίβανο, επίθεση για την οποία ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ, η οποία όμως αρνείται κάθε ευθύνη. Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εξέτασε τελικά τη Δευτέρα το σχέδιο καταδίκης του Ισραήλ που υπέβαλε η Συρία, μετά την επίθεση εναντίον του εδάφους της. Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σύρει τη Συρία και τις υπόλοιπες χώρες της Μ. Ανατολής σε μία ευρύτερη σύρραξη.

    Σε επιφυλακή ο ισραηλινός στρατός

    Η οβίδα εξερράγη σε σπίτι του χωριού Χούλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 6χρονος Αλί Νάντερ Γιασίν και να τραυματιστεί στο κεφάλι ο 8χρονος αδελφός του Αχμαντ.

    Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά θα πρέπει να αποφεύγει πρωτοβουλίες που ενδέχεται να προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να διαλύσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Φοβούμενη κλιμάκωση της έντασης η διεθνής κοινότητα καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτοσυγκράτηση.

    Την ίδια ώρα, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός στα σύνορα με το Λίβανο μετά το χθεσινό θάνατο ενός στρατιώτη από πυρά που προέρχονταν από τον νότιο Λίβανο. Οι περιπολίες κατά μήκος των διεθνών συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου έχουν ενισχυθεί και οι στρατιώτες που φρουρούν τη μεθόριο έχουν λάβει αυστηρές διαταγές για την ασφάλειά τους.

    Ο στρατιωτικός διοικητής του Βορείου Ισραήλ, στρατηγός Μπινιαμίν Γκανζ τόνισε πάντως ότι δεν έχουν μεταφερθεί ενισχύσεις στην περιοχή.

    ''Επώδυνος ο ρόλος της Συρίας για το Ισραήλ''

    Σχολιάζοντας για πρώτη φορά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συριακό έδαφος το Σαββατοκύριακο, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "αλ Χάγιατ", δήλωσε πως επρόκειτο για μια προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να εξέλθει από την δική της μεγάλη κρίση "τρομοκρατώντας τη συριακή κυβέρνηση και σύροντας την περιοχή σε νέους πολέμους, γιατί η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ταυτόσημη με τον πόλεμο και ο πόλεμος είναι η δικαιολογία για την ύπαρξή της".

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρόλος της Συρίας σε διάφορα θέματα στην περιοχή είναι επώδυνος για την ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό που συνέβη είναι μια αποτυχημένη απόπειρα του Ισραήλ να ανατρέψει αυτόν τον ρόλο", τόνισε ο Σύρος πρόεδρος, προειδοποιώντας πάντως ότι "το μόνο που θα καταφέρει το Ισραήλ είναι να καταστήσει το ρόλο της Συρίας πιο αποτελεσματικό στις εξελίξεις στην περιοχή".

    "Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση με τη Συρία", υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε παλαιστινιακό καταυλισμό κοντά στη Δαμασκό την περασμένη Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης Παλαιστινίων μαχητών, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίας καμικάζι στη Χάιφα που στοίχισε τη ζωή 19 ανθρώπων.

    [09] Εκτός συνομιλιών η Ιαπωνία, αξιώνει η Β. Κορέα

    7/10/2003 11:36:00 πμ

    Δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ιαπωνία να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες στο μέλλον, σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε με ανακοίνωση της η Β. Κορέα, υποστηρίζοντας πως "η Ιαπωνία συσχέτισε άλλα διμερή ζητήματα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, κι έτσι απώλεσε τον χαρακτήρα του αξιόπιστου εταίρου στον διάλογο''. Η απάντηση του Τόκυο υπήρξε άμεση. "Η Πιονγιάνγκ δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στις μελλοντικές συνομιλίες", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Τόκιο.

    ''Θέμα με επιπτώσεις στη διεθνή κοινότητα''

    ''Το πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι ένα διμερές θέμα ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Β. Κορέα, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Χατσουχίσα Τακασίμα.

    ''Δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε απαγόρευση κάποιας χώρας που μετέχει στις εξαμερείς συνομιλίες λόγω της εμμονής κάποιας άλλης πλευράς. Οι εξαμερείς συνομιλίες προωθήθηκαν με τη συμμετοχή εκείνων των χωρών που ενδιαφέρονται σοβαρά για το θέμα'', πρόσθεσε.

    Έξι χώρες έχουν εμπλακεί στην διευθέτηση της κρίσης που έχει προκαλέσει η εμμονή της Πιονγιάνγκ να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και τα δύο κράτη της Κορεατικής χερσονήσου.

    [10] Φιλιππίνες: Τέσσερεις νεκροί σε περίπτωση ομηρίας

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 8:25:00 πμ

    Τρεις αστυνομικοί κι ένας κρατούμενος, ύποπτος για συμμετοχή στην ένοπλη μουσουλμανική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη διάρκεια της τρίωρης διάρκειας ομηρίας τους μέσα σε εγκαταστάσεις της φιλιππινεζικής αστυνομίας. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο ύποπτος, o Μπουγιουνγκάν Μπουνγκάκ, άρπαξε ένα όπλο Μ-16 από έναν φρουρό, κατά τη μεταγωγή του έξω από το κελλί του στο στρατόπεδο Καμπ Κρέιμ στην πόλη της Κεζόν. Στη συνέχεια ο ύποπτος ένοπλος κατέφυγε σε παρακείμενο κτήριο και κράτησε ομήρους πολλούς αστυνομικούς .Η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων ήταν άμεση.

    Ο Μπουνγκάκ εκρατείτο για συμμετοχή σε βομβιστική επίθεση

    Μετά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων "τρεις αστυνομικοί βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι δύο τραυματίστηκαν", ενώ τη ζωή του έχασε κι ο ίδιος ο Μπουνγκάκ.

    Ο 20χρονος ύποπτος εκρατείτο για τη συμμετοχή του σε βομβιστική επίθεση στην πόλη Ζαμποάνγκα τον Οκτώβριο του 2002, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα, μεταξύ τους και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

    [11] Αναβολή της δίκης για το θάνατο της Καναδο-ιρανής δημοσιογράφου

    7/10/2003 10:35:00 πμ

    Αναβλήθηκε επ΄ αόριστον η δίκη για τη δολοφονία της Ιρανο-καναδής δημοσιογράφου Ζάχρα Καζεμί, δύο ώρες μετά την έναρξή της σε δικαστήριο της Τεχεράνης. Ο Ρεζά Αχμαντί, κατηγορούμενος για το φόνο της Καζεμί, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο έχει ασκήσει δίωξη στον 42χρονο πράκτορα Ρεζά Αχμαντί για τον φόνο της Καζεμί, αλλά η διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών απέκρουσε τις κατηγορίες. Την έναρξη της διαδικασίας παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι και ο Καναδός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Φιλίπ ΜακΚίνον, που επέστρεψε πρόσφατα στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την διπλωματική κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις των δύο χωρών ο φόνος της δημοσιογράφου.

    Ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και υπέκυψε στα τραύματα της

    Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου απαγόρευσε πάντως από την πρώτη στιγμή στους φωτορεπόρτερς και στα τηλεοπτικά συνεργεία να εισέλθουν στην αίθουσα.

    Η Ζάχρα Καζέμι είχε συλληφθεί καθώς τραβούσε φωτογραφίες μπροστά από τις φυλακές Εβίν και έπαιρνε συνεντεύξεις από συγγενείς των κρατουμένων. Ανακρίθηκε και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα για να υποκύψει στα τραύματά της όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αζάμ.

    Το δικαστήριο έχει ασκήσει δίωξη στον 42χρονο πράκτορα Ρεζά Αχμαντί για τον φόνο της Καζεμί, αλλά η διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πίσω από τον θάνατο της ιρανοκαναδής δημοσιογράφου βρίσκεται η εισαγγελία της Τεχεράνης.

    [12] Σεισμός 5,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Β. Ιαπωνία

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 10:35:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωί της Τρίτης τη Βόρεια Ιαπωνία, δίχως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανοιχτά της νήσου Χοκάιντο στον Ειρηνικό και στην ίδια περιοχή που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 8 Ρίχτερ στις 26 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τότε ένας άνθρωπος και 600 να τραυματιστούν. Η σημερινή δόνηση που θεωρείται μετασεισμός, είχε εστιακό βάθος 30 χιλιομέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Οι ιαπωνικές Αρχές δεν εξέδωσαν πάντως προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι).

    [13] Σήμερα οι εκλογές για νέο κυβερνήτη της Καλιφόρνια

    7/10/2003 10:11:00 πμ

    Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια καλούνται σήμερα ν' απαντήσουν αν θέλουν να αντικαταστήσουν τον νυν κυβερνήτη τους και εάν ναι, με ποιόν, σε μία αναμέτρηση όπου ο ηθοποιός και ρεπουμπλικανός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ φέρεται ως ο επικρατέστερος σε μία προεκλογική εκστρατεία που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Ένα "ναι" από την απόλυτη πλειοψηφία (το 50% των ψήφων συν μία) των 15.000.000 ψηφοφόρων της Πολιτείας θα σήμαινε αποχώρηση του δημοκρατικού κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος κατηγορείται από τους Ρεπουμπλικάνους για κακοδιαχείριση. Για τον αντικαταστάτη του, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον από τους 130 διεκδικητές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ελάχιστα αξιόπιστα πρόσωπα. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07.00, τοπική (17.00, ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20.00 (06.00, ώρα Ελλάδος).

    Προηγείται ο ''Αρνι'' στις δημοσκοπήσεις

    Τις τελευταίες ημέρες, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίσθηκε από τις κατηγορίες κατά του Σβαρτσενέγκερ για σεξουαλική παρενόχληση και για τα παλαιότερα εγκωμιαστικά σχόλιά του για τον Αδόλφο Χίτλερ.

    Μολαταύτα, οι κριτικές αυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την πορεία του 56χρονου ηθοποιού, ο οποίος στις σφυγμομετρήσεις προηγείται με ποσοστό 37% του νυν αντικυβερνήτη της Καλιφόρνιας, του 50χρονου Κρούς Μπουσταμάντε, που συγκεντρώνει το 29% των προτιμήσεων. Το 16% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, ενώ το 54% διάκεται ευνοϊκά στην απομάκρυνση του Γκρέι Ντέιβις, έναντι 41% που έχει αντίθετη γνώμη.

    Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι οριακό, το πεπαλαιωμένο σύστημα ψηφοφορίας με διάτρητες κάρτες, που χρησιμοποιείται σε έξι από τις 58 κομητείες της Καλιφόρνιας, αναμένεται να επικριθεί, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Φλόριδας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2000.

    Η ψηφοφορία για την ανάκληση του κυβερνήτη είναι μία σπάνια διαδικασία, που στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά το 1921 κατά του τότε κυβερνήτη της Βορείου Ντακότα.

    Οι αρχές της Πολιτείας έχουν διορία έως τις 15 Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα.

    [14] Αϊτή: Δεκατρείς νεκροί από κατολισθήσεις

    Πηγή: ΝΕΤ 7/10/2003 9:36:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολισθήσεις στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής. Βροχοπτώσεις που διήρκεσαν πολλές ώρες προκάλεσαν κατολίσθηση τόνων λάσπης, που καταπλάκωσε ανθρώπους που βρίσκονταν στα σπίτια τους. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι αγνοούνται, ενώ άλλοι πέντε έχουν ανασυρθεί σοβαρά τραυματισμένοι.

    [15] Βίαιες διαδηλώσεις στο Ισλαμαμπάντ

    7/10/2003 10:15:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Με δακρυγόνα η πακιστανική αστυνομία διέλυσε σήμερα το πρωί βίαιη διαδήλωση στο Ισλαμαμπάντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή δολοφονία εξτρεμιστή σουνίτη κληρικού. Οι περίπου 3.000 σουνίτες διαδηλωτές πυρπόλησαν έναν κινηματογράφο και ένα σιϊτικό τέμενος στο κέντρο της πακιστανικής πρωτεύουσας, πριν διαλυθούν δια της βίας από την αστυνομία στη συνοικία Ααμπράπα. Τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα, ένα λεωφορείο και πολλά καταστήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις πέτρες και τις αυτοσχέδιες βόμβες που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές. Η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα.

    ''Αναψε τα αίματα'' η δολοφονία του εξτρεμιστή σουνίτη κληρικού Αζάμ Ταρίκ

    ''Αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Αζάμ Ταρίκ δεν θα γλιτώσουν'' προειδοποίησε ο μουλάς Μασόντ-ουρ Ρεχμάν Οσμάνι, εκ των οργανωτών της διαδήλωσης.

    Ο Αζάμ Ταρίκ είχε εκλεγεί μέλος της Βουλής τον Οκτώβριο ενώ ήταν στη φυλακή. Ηταν ηγέτης της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Σιπάχ-ε-Σαχάμπα και έχασε τη ζωή του σε επίθεση αγνώστων εναντίον αυτοκινήτου στα προάστια του Ισλαμαμπάντ.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο σουνίτης ηγέτης δέχτηκε συνολικά 43 σφαίρες.

    Στη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν ακόμη τρεις σωματοφύλακες και ο οδηγός του Ταρίκ.

    [16] Η Τουρκία αποφασίζει για την αποστολή στρατευμάτων

    7/10/2003 11:30:00 πμ

    Το μεσημέρι αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την αποστολή ή όχι τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. η Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται εέβαιη ότι θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμί Τσιτσέκ καλεί την Εθνοσυνέλευση να επικυρώσει την αποστολή. Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, η επικύρωση της απόφασης της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερης σημασίας, μετά την άρνηση της Εθνοσυνέλευση το Μάρτιο, να αποφανθεί υπέρ της στάθμευσης Αμερικανών δυνάμεων στην Τουρκία, που θα αναλάμβαναν δράση στο Ιράκ.

    Κουρδικές αντιδράσεις

    Η Aγκυρα επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους και τις αντιδράσεις των Κούρδων του Ιράκ που αντιτίθενται στην ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων.

    "Η άποψή μας είναι ότι στρατεύματα από γειτονικές χώρες θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις την ασφάλεια και το πολιτικό κλίμα στο Ιράκ", δήλωσε ο Μπαρχάμ Σαλίχ, εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, μετά από συνάντηση που είχε στην Aγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

    Ικανοποίηση της Ουάσιγκτον

    Ικανοποίηση για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία "σταθεροποίησης" του Ιράκ.

    "Συνεχίζουμε" , είπε, "τις διαβουλεύσεις μας με την τουρκική ηγεσία, για να αποσαφηνίσουμε της λεπτομέρειες της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων, εάν εγκριθεί η αποστολή τους από το κοινοβούλιο".

    Η συμμετοχή της Τουρκίας στη δύναμη του Ιράκ, είχε τεθεί ως όρος από τις ΗΠΑ για τη χορήγηση δανείου 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ- οι πρώτες μιας μουσουλμανικής χώρας και οι τρίτες μεγαλύτερες σε αριθμό- θα αριθμούν 10.000 άνδρες.

    [17] Εκρηξη στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 11:22:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Εκρηξη σημειώθηκε στο κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη και πυρά ακούστηκαν αμέσως μετά στην περιοχή δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο που στεγάζει την αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Σύμφωνα με τους φρουρούς του συγκροτήματος η έκρηξη σημειώθηκε στο πάρκινγκ το κτηρίου.

    [18] Ενας νεκρός σε επίθεση στο Κιρκούκ

    Πηγή: ΑΠΕ 7/10/2003 11:18:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Ενα άτομο σκοτώθηκε και ένα τραυματίσθηκε σήμερα σε επίθεση με βλήμα όλμου στο Κιρκούκ που είχε στόχο το γραφείο του σιϊτικού Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης (CSRII ), δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου αυτού. Νεκρός είναι ένας 29χρονος υπάλληλος του γραφείου και τραυματίας ένας ακόμα υπάλληλος. Ο εκπρόσωπος του γραφείου του CSRII επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην αλ-Κάιντα και σε οπαδούς του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. ''Στόχος των επιθέσεων αυτών είναι να πληγεί το μέλλον των Ιρακινών και η ασφάλεια της πόλης αυτής'', πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    [19] ΟΗΕ: Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση για το αμερικανικό σχέδιο

    7/10/2003 11:07:00 πμ

    Διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα ο δεύτερος γύρος επί της αναθεωρημένης πρότασης των ΗΠΑ για το Ιράκ, κατά την τρίωρη - κεκλεισμένων των θυρών - συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Δευτέρα, όπως παραδέχτηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε. Από την πλευρά τους, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία εξέφρασαν δυσαρέσκεια επειδή δεν έγιναν σεβαστές οι τροποποιήσεις τις οποίες πρότειναν στο αναθεωρημένο σχέδιο των Αμερικανών. Τελικά, δεν αποφασίστηκε ούτε ημερομηνία για επόμενη συνεδρίαση, παρά την ανυπομονησία της Ουάσιγκτον να εγκριθεί η απόφαση, που θα επιτρέψει αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας της διεθνούς κοινότητας για το μεταπολεμικό Ιράκ, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό αμερικανοβρετανική κατοχή.

    Αντιδρούν Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Νεγκροπόντε πρόσθεσε πως ''οι διαβουλεύσεις υπήρξαν λεπτομερείς, όμως παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα''. ''Είναι αναγκαίο να κάνουμε μία παύση προκειμένου να εκτιμήσουμε πού έχουμε φθάσει'', τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν τις διαβουλεύσεις, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία επανέλαβαν τις αντιρρήσεις τους κι εξέφρασαν τη λύπη τους που οι τροποποιήσεις που είχαν προτείνει δεν ελήφθησαν υπ' όψη στο αναθεωρημένο σχέδιο που υπέβαλαν οι ΗΠΑ.

    ''Οι γαλλο-γερμανικές τροποποιήσεις, όπως κι εκείνες της Ρωσίας, παραμένουν στο τραπέζι'', τόνισε διπλωματική πηγή, προσθέτοντας πως ''είναι σαφές πως το αμερικανικό σχέδιο απόφασης δεν έχει ελπίδες να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους'', που έχει ανάγκη για να εγκριθεί από το σώμα.

    [20] Νομιμοποίηση ή διάλυση των συνδέσμων Οπαδών;

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/10/2003 11:01:00 πμ

    Πρόβλημα με την αναγνώρισή τους από την Πολιτεία έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία των Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών. Από τους περίπου 200 Συνδέσμους που έχουν ζητήσει να αναγνωριστούν με αιτήσεις τους στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, μόνο οι 12 έχουν καταθέσει πλήρεις φακέλους και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να εγκριθούν από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Νίκο Εξαρχο.

    ''Μπουρλότο'' στους μεγαλύτερους Συνδέσμους Οπαδών

    Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα και με τους μεγαλύτερους Συνδέσμους Οπαδών της χώρας, όπως: Θύρα 7, ΠΕΦΟ (Ολυμπιακός), ΠΑΛΕΦΙΠ, Mad Boys (Παναθηναϊκός), Original, Θύρα 21 (AEK) και Θύρα 4 (ΠΑΟΚ).

    Πάντως, εκτός απροόπτου, θα δοθεί προθεσμία στους Συνδέσμους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ώστε να τακτοποιηθούν όλες οι νομικές εκκρεμότητες τους.

    [21] Φόβοι ότι ο ιός SARS θα ''ξαναχτυπήσει''

    7/10/2003 10:08:00 πμ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει "για προληπτικούς λόγους" μια επάνοδο της άτυπης πνευμονίας ή Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το Νοέμβριο, κυρίως εξαιτίας κενών που υπάρχουν στην ασφάλεια ιατρικών εργαστηρίων στην Κίνα. Οποιαδήποτε και αν είναι η προέλευση του ιού, μπορεί να εκδηλωθεί και πάλι το φθινόπωρο, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στη νότια Κίνα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκιενάλ Ροντιέ, διευθυντής της υπηρεσίας του Π.Ο.Υ., που είναι αρμόδια για τα μεταδοτικά νοσήματα. ''Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μια επάνοδο του SARS και να είμαστε έτοιμοι για την εμφάνιση μιας οποιασδήποτε άλλης ασθένειας παρόμοιας με αυτόν".

    Oι Ασιατικές χώρες προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο

    Πολλά κράτη, τα οποία επλήγησαν ιδιαίτερα από την άτυπη πνευμονία, όπως η Κίνα ή η Σιγκαπούρη, προετοιμάζονται ενεργά για ένα νέο ξέσπασμα του ιού.

    Μια επάνοδος της νόσου θα μπορούσε να γίνει μέσω επαφών με άγρια ζώα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ιδιαίτερα στη Nοτιανατολική Ασία ή από εργαστήρια που μελετούν τον ιό, όπως έγινε τον περασμένο μήνα στη Σιγκαπούρη, όπου ένας ερευνητής αρρώστησε από άτυπη πνευμονία.

    Ο ιός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στα εργαστήρια βάσει του δεύτερου βαθμού υγειονομικής ασφάλειας, ο οποίος ονομάζεται επίπεδο 3 της βιοασφάλειας (BSL3), διευκρίνισε ο Τζον ΜακΚένζι, διευθυντής της υπηρεσίας της ΠΟΥ που είναι αρμόδια για τα εργαστήρια. ''Χρειάζεται μια διαδικασία αποκλεισμού του κινδύνου, αντίστοιχης με το BSL3, αν γίνεται καλλιέργεια του ιού. Ομως δεν γνωρίζουμε αν αυτή η διαδικασία ακολουθείται παντού, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία'', πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι ''ίσως υπάρχουν εργαστήρια, όπως στην Κίνα, όπου οι κανόνες του επιπέδου 3 της βιοασφάλειας (BSL3) δεν εφαρμόζονται, το οποίο αποτελεί ολοφάνερα έναν κίνδυνο''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 October 2003 - 10:00:12 UTC