Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Παπαντωνίου στις ΗΠΑ
  • [02] Αποφυλακίζεται ο Γ. Μιχαλόπουλος
  • [03] Σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος στην Αττική
  • [04] Αγόρευση Γ. Αγιοστρατίτη
  • [05] Την καταδίκη του Ισραήλ ζητά η Συρία
  • [06] Τροχαίο δυστύχημα στην Ουγκάντα με δεκάδες νεκρούς
  • [07] Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες πλήττουν τη Μαλαισία
  • [08] Νέος πρόεδρος στην Τσετσενία
  • [09] Ιράν και ΙΑΕΑ συμφώνησαν για συνομιλίες
  • [10] Ιράκ: Επίθεση με όλμους εναντίον Βουλγάρων στρατιωτών
  • [11] Νέα ομάδα για τη σταθεροποίηση του Ιράκ από τις ΗΠΑ
  • [12] Στη Βουλή σήμερα ο προϋπολογισμός
  • [13] Παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου
  • [14] Τραυματίστηκε ο Δανός διαιτητής Κιμ Μίλτον Νίλσεν
  • [15] Νίκη της Βαλένθια στη Βαρκελώνη
  • [16] Α' Εθνική: Αποτελέσματα
  • [17] 5ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας στη Μυτιλήνη
  • [18] Πέθανε η γηραιότερη Αμερικανίδα

    [01] Επίσκεψη Παπαντωνίου στις ΗΠΑ

    6/10/2003 10:00:00 πμ

    Στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στο Κολοράντο Σπρινγκς το διήμερο 8 - 9 Οκτωβρίου, θα συμμετέχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Καθ' οδόν προς το Κολοράντο ο κ. Παπαντωνίου θα πραγματοποιήσει μονοήμερο σταθμό στην Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Επιχειρηματικό Συνέδριο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που διοργανώνει το συμβούλιο ελληνοαμερικανικής κληρονομιάς (Hellenic American Heritage Council). Στο συνέδριο θα καλύψει θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τις ολυμπιακές προετοιμασίες, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα και το περιβάλλον ασφάλειας.

    Κατά την σύντομη παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον ελληνικής καταγωγής δημοκρατικό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    [02] Αποφυλακίζεται ο Γ. Μιχαλόπουλος

    6/10/2003 10:44:00 πμ

    Αποφυλακίζεται σήμερα ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Το Σώμα έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλε ο εκδότης για την άρση της προσωρινής του κράτησης, στην οποία επικαλείτο λόγους υγείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος κρίθηκε πριν λίγους μήνες προφυλακιστέος για την υπόθεση εκβίασης και απάτης σε βάρος επιχειρηματιών και ιεραρχών.

    [03] Σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος στην Αττική

    6/10/2003 8:42:00 πμ

    Αποκαθίσταται σταδιακά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία διακόπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα νότια προάστια και τα Μεσόγεια, λόγω βλάβης σε καλώδιο υψηλής τάσης στα σταθμό της Παλλήνης. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Πιλαλίδης στη ΝΕΤ 105,8 το πρόβλημα οφείλεται σε βλάβη στο σύστημα προστασίας, που μπορεί να προκλήθηκε και από την υγρασία.

    [04] Αγόρευση Γ. Αγιοστρατίτη

    6/10/2003 10:41:00 πμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, Γιώργου Αγιοστρατίτη συνεχίζεται η δίκη. Αρχίζοντας την αγόρευσή του ο κ. Αγιοστρατίτης αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων, κάνοντας λόγο για ''λευκά κελιά''. Ο κ. Αγιοστρατίτης χαρακτήρισε τη δίκη πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η ''17 Νοέμβρη'' ήταν μια αντικαπιταλιστική, πολιτική οργάνωση ένοπλης πάλης. ''Μια αυτοτελής και όχι ετεροκίνητη ομάδα ένοπλης πάλης, ένα κομμάτι της Αριστεράς που πιστεύει ότι το κοινωνικό μας σύστημα είναι άδικο και γεννά τη βία, τη φτώχεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την επανάσταση'', είπε ο κ. Αγιοστρατίτης και πρόσθεσε ότι η ''17 Νοέμβρη'' είχε πολιτικούς στόχους. ''Από τη ''17 Νοέμβρη'' δεν τρόμαξε ο ελληνικός λαός. Αντίθετα, υπήρχε μια κοινωνική αποδοχή'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγιοστρατίτης.

    [05] Την καταδίκη του Ισραήλ ζητά η Συρία

    6/10/2003 10:40:00 πμ

    Δημόσια σύνοδο θα πραγματοποιηθεί άμεσα, κατόπιν αιτήματος της Συρίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο συριακό έδαφος. Τόσο η Δαμασκός όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγορούν το Ισραήλ ότι θέλει να παρασύρει την περιοχή σε μια ''δίνη βίας'' και ζήτησε από τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει τις ''ισραηλινές προκλήσεις''. Η Συρία ζητά να υπάρξει άμεση ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης. Τις ανησυχίες της για τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αννα Παλάθιο, η οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες. Έντονη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ΗΠΑ: ''Η Δαμασκός βρίσκεται σε λάθος πλευρά''

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξίωσαν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Μεσανατολικό να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών στο συριακό έδαφος σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, αλλά η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι βρίσκεται σε λάθος πλευρά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Συρία ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία και την αποκάλεσε τον μεγαλύτερο οικονομικό υποστηρικτή των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή μετά τον ανατραπέντα πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

    Τις κατηγορίες εκτόξευσε ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Νταν Γκίλερμαν κατά την έκτακτο σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμου στη Νέα Υόρκη.

    Ο Γκίλερμαν χαρακτήρισε τη Συρία μέλος του 'άξονα του κακού' και τόνισε πως η επίθεση στη Συρία ήταν αναγκαία στα πλαίσια του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Η Τζιχάντ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, αρνήθηκε ότι διατηρεί βάσεις στη Συρία ή εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι το χτύπημα στη Συρία είχε στόχο παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς "Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ" ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή.

    Η Ισπανία πρότεινε την Κυριακή, οι χώρες της Ε.Ε να υποστηρίξουν μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για την ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση, η οποία θα αντικαταστήσει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για το ζήτημα και θα προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

    Σε κατάσταση συναγερμού προσφυγικοί καταυλισμοί στο Λίβανο

    Ο Γιασέρ Αραφάτ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς δέχονται επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ όρισε και επίσημα πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής τον Αχμέτ Κορέι, τον οποίο έθεσε επικεφαλής οκταμελούς γραφείου έκτακτης ανάγκης.

    Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Παλαιστίνιοι αντάρτες που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μετά την επίθεση στη Συρία, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές.

    Ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν αναπτυχθεί με αντι-αεροπορικά όπλα τα ξημερώματα γύρω από τον καταυλισμό Αϊν αλ Χιλούα, που βρίσκεται ανατολικά της Σιδώνας.

    Στο βόρειο Λίβανο, οι Παλαιστίνιοι έχουν δημιουργήσει 27 θέσεις αντι-αεροπορικών όπλων, γύρω από τους καταυλισμούς Μπεντάουι και Νάχερ αλ Μπαρντ.

    "Είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να πλήξει παλαιστινιακούς καταυλισμούς στο Λίβανο, συνεπώς όλες οι δυνάμεις μας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στο νότιο και στο βόρειο Λίβανο", στο Γερμανικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Φατάχ στο Λίβανο, Σουλτάν Αμπου αλ Αϊνιαν. "Το Ισραήλ θα καταφύγει σε οποιαδήποτε μέσο για να στρέψει τα προβλήματά του από το εσωτερικό των παλαιστινιακών περιοχών στο εξωτερικό", πρόσθεσε ο Αμπού αλ Αϊνιαν.

    [06] Τροχαίο δυστύχημα στην Ουγκάντα με δεκάδες νεκρούς

    6/10/2003 11:27:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δεκάδες άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα σε γέφυρα σε υδροηλεκτρικό φράγμα της ανατολικής Ουγκάντας, που είχε ως αποτέλεσμα πολλά οχήματα να πέσουν στο Νείλο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός, αλλά ότι συγκρούσθηκαν έξι οχήματα, μεταξύ των οποίων δυο φορτηγά. Επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες ο κρατικός ραδιοσταθμός New Vision μετέδωσε ότι τουλάχιστον τρία οχήματα έπεσαν στο Νείλο και ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [07] Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες πλήττουν τη Μαλαισία

    6/10/2003 8:49:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Οι αρχές της Μαλαισίας απομάκρυναν περίπου 17.000 κατοίκους από τρεις περιοχές στις βόρειες περιοχές της μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις, που έχουν δημιουργήσει πολλές πλημμύρες, όπως τονίζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των ιδιαίτερα πληγέντων από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις ήταν και περίπου 1.100 μαθητές, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα στα σχολεία τους, ώστε να εξασφαλίσουν πως δεν θα χάσουν τις πανεθνικές εξετάσεις που αρχίζουν σήμερα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Σταρ Ντέιλι.

    Επιδείνωση προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

    Όλοι οι πληγέντες από τις περιοχές Περάκ, Κεντάχ, και Πενάνγκ, μεταφέρθηκαν σε υψηλότερα σημεία την Κυριακή, έπειτα από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν για πολλές ημέρες, οι οποίες προκάλεσαν άνοδο του ύψους των ποτάμιων υδάτων σε ανησυχητικό σημείο.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντάλα Αχμαντ Μπαντάουι εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα για τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές χαμηλού υπψομέτρου, προτρέποντάς τους να τις εγκαταλείψουν.

    Παρά τις μαζικές μετακινήσεις κατοίκων, δύο θάνατοι έχουν καταγραφεί έως σήμερα. Μάλιστα τα δύο θύματα, δύο παιδιά 9 και 12 ετών, έχασαν τη ζωή τους ενώ κολυμπούσαν σε μία λίμνη παρά τη ραγδαία βροχόπτωση.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει για τις επόμενες ημέρες μέτριας έως ραγδαίας έντασης βροχοπτώσης, προειδοποιώντας πως οι πλημμύρες θα επιδεινωθούν.

    [08] Νέος πρόεδρος στην Τσετσενία

    6/10/2003 10:03:00 πμ

    Ο Αχμάντ Καντίροφ

    δέχεται συγχαρητήρια

    Ο φιλορώσος πρώην μουφτής Αχμάντ Καντίροφ εξελέγη πρόεδρος της Τσετσενίας στις εκλογές που οργάνωσε την Κυριακή η Μόσχα στην δημοκρατία αυτή του Καυκάσου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως "φάρσα" από αρκετούς πολιτικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Καντίροφ, που ήταν επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης στην Τσετσενία από τον Ιούνιο του 2000, έχει αποσπάσει το 82,5% των ψήφων με καταμετρημένο το 52,85 των ψηφοδελτίων, όπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Αρκετοί Ρώσοι πολιτικοί, όπως ο ηγέτης του Φιλελεύθερου κόμματος "SPS", Μπορίς Νεμτσόφ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισαν "φάρσα" και "μασκαράτα" την εκλογική αναμέτρηση.

    [09] Ιράν και ΙΑΕΑ συμφώνησαν για συνομιλίες

    6/10/2003 9:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συμφώνησαν για μία καταληκτική ημερομηνία στις συνομιλίες τους, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε την Κυριακή ο Ιρανός αντιπρόσωπος στην υπηρεσία του ΟΗΕ Αλί Ακμπαρ Σαλεχί. Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ΙRΝΑ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να περιορίσουν τα θέματα των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία να επιταχύνουν τις συνομιλίες και να τις περαιώσουν έως ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο.

    Ο Ιρανός απεσταλμένος απέφυγε να αποκαλύψει ποιά πρόκειται να είναι η χρονική διορία, όμως δεν πρέπει να αποκλεισθεί ως όριο η 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία που είχε ορίσει η ΙΑΕΑ ως τελεσίγραφο στην Τεχεράνη για να αποσαφηνίσει πλήρως τα πυρηνικά σχέδιά του και να επιτρέψει μη προγραμματισμένες σε αριθμό και χρονική στιγμή επιθεωρήσεις.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της χώρας Χαμίντ Ρεζά Ασεφί δήλωσε πως οι συνομιλίες με την ΙΑΕΑ είναι μέχρι στιγμής θετικές, χωρίς όμως να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες.

    [10] Ιράκ: Επίθεση με όλμους εναντίον Βουλγάρων στρατιωτών

    6/10/2003 11:38:00 πμ

    Αγνωστοι ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους εναντίον Βουλγάρων στρατιωτών, που σταθμεύουν έξω από την ιερή για τους Σιίτες πόλη Καρμπάλα, δίχως να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο και οι στρατιώτες απέκλεισαν στη συνέχεια τη γύρω περιοχή. Στο Ιράκ έχουν αναπτυχθεί 474 Βούλγαροι στρατιώτες στο πλαίσιο της πολυεθνούς δύναμης. Η Καρμπάλα βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

    "Το πρωί, δύο βλήματα όλμων εκτοξεύτηκαν εναντίον του στρατοπέδου Κίλο. Ένα βλήμα εξερράγη έξω από το στρατόπεδο και άλλο ένα στα συρματοπλέγματα. Δεν υπάρχουν θύματα ούτε προκλήθηκαν ζημιές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής της πολωνικής ταξιαρχίας που σταθμεύει στην ίδια περιοχή, Αντρέι Βιατρόφσκι.

    [11] Νέα ομάδα για τη σταθεροποίηση του Ιράκ από τις ΗΠΑ

    6/10/2003 10:24:00 πμ

    Ο Λευκός Οίκος ζήτησε τη ριζική αναδιοργάνωση της ομάδας που επιβλέπει το έργο της καταστολής της αντίστασης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, γράφουν τη Δευτέρα, οι Times της Νέας Υόρκης. Επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης Μπους η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος αποφάσισε τη συγκρότηση μιας νέας "Ομάδας για τη Σταθεροποίηση του Ιράκ" με επικεφαλής την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις.

    Η συγκρότηση της ομάδας αυτής φαίνεται να δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην Κοντολίζα Ράις και τον Λευκό Οίκο στις στρατιωτικές εξελίξεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου οι Aμερικανοί στρατιώτες δέχονται καθημερινά σχεδόν επιθέσεις από οπαδούς των προηγούμενων καθεστώτων, γράφουν οι Τάιμς.

    Η Κοντολίζα Ράις δήλωσε στην εφημερίδα ότι ενημέρωσε με ειδικό μνημόνιο που συνέγραψε από κοινού με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι για τη νέα επιτροπή, τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και τον διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ.

    Το μνημόνιο αναφέρει λεπτομερώς τις ομάδες εργασίας που θα συγκροτηθούν για τον συντονισμό της αντι-τρομοκρατικής πάλης, την οικονομική ανάπτυξη, τις πολιτικές υποθέσεις αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική για την καταστολή της αντίστασης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Οι τέσσερις υποεπιτροπές θα διευθύνονται από ισάριθμους υφισταμένους της Ράις, γεγονός που -σύμφωνα με τους Times -δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος θα παίξει ευρύτερο ρόλο την προσπάθεια σταθεροποίησης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ που έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις για χειρισμούς του στο μεταπολεμικό Ιράκ, υποστηρίζει τη συγκρότηση της νέας επιτροπής.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Ράμσφελντ έχει ενημερωθεί για την αναδιοργάνωση.

    [12] Στη Βουλή σήμερα ο προϋπολογισμός

    6/10/2003 11:10:00 πμ

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προυπολογισμός του 2004, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. Στον Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται αυξημένα κονδύλια για την Παιδεία και την Υγεία, καθώς και το "κοινωνικό πακέτο" για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, χωρίς να προβλέπεται κανένας νέος φόρος για το 2004. "Οι οικονομικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης θα τηρηθούν απαρέγκλιτα" τόνισε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό προεκλογικό.

    Αυξήσεις δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Αμυνα, Εργασία

    Στον προϋπολογισμό προβλέπονται αυξήσεις δαπανών για την Παιδεία κατά 8%, την υγεία κατά 7,2%, την άμυνα κατά 7%.

    Στους στόχους για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, προβλέπεται 12% αύξηση δαπανών για το υπουργείο Εργασίας, μείωση της ανεργίας φέτος λίγο κάτω από το όριο της ευρωζώνης και στόχο 8% για το 2004.

    Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 4,2% του ΑΕΠ, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί κοντά στο 96%, ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 5% και οι δαπάνες κατά 7%.

    Για ''προϋπολογισμό με ειδικά χαρακτηριστικά'' έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αναπτυξιακό, απασχόλησης, κοινωνικό, δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος, αλλά και για έναν προϋπολογισμό Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι το 2004 είναι ο χρόνος που προωθείται η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, ενώ παράλληλα υλοποιείται η δέσμη των κοινωνικών μέτρων.

    Είναι εξάλλου, όπως είπε, και η χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων. Όπως τονίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του 2004 δεν κινείται στη λογική διεύρυνσης των ελλειμμάτων αλλά, αντίθετα, μένει σταθερός στην περιφρούρηση τους, διότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν συστάσεις στην Ελλάδα την άνοιξη από την Ε.Ε.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να συντελεί στην οικονομική εμπιστοσύνη που δεν αφορά μόνο τις αυξήσεις εισοδήματος, αλλά και την αίσθηση της ύπαρξης σταθερότητας, σχεδίου και στόχου.

    [13] Παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/10/2003 11:20:00 πμ

    Το νέο αναπτυξιακό νόμο παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Σε σκληρό "παζάρι" μεταξύ της κυβέρνησης και των βιομηχάνων εξελίσσεται η οριστικοποίηση των φορολογικών κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου, για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Το Υπουργείο Οικονομίας επιθυμεί τη φορολόγηση των μεγάλων επενδύσεων με συντελεστή 25% (αντί του 35% που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις), αρκεί να πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις (κατά την έννοια του ν.2601/98) με αξία άνω των 15 εκατ. ευρώ, αναφέρει η "Ημερησία".

    Η δεκαετής φορολογική συμφωνία θα προβλέπει ότι η φορολογία θα επιβάλλεται επί του 7% (κατά μέσο όρο) του επενδεδυμένου κεφαλαίου.

    Για τις μη παραγωγικές επενδύσεις προτείνεται οι ευνοϊκές παραπάνω ρυθμίσεις να ισχύουν για πέντε χρόνια αν πραγματοποιούνται στη B' Ζώνη, 7 χρόνια αν πραγματοποιούνται στην Γ' Ζώνη και 10 χρόνια αν εγκαθίστανται στην Δ' Ζώνη.

    [14] Τραυματίστηκε ο Δανός διαιτητής Κιμ Μίλτον Νίλσεν

    6/10/2003 11:03:00 πμ

    Ο Δανός διαιτητής, Κιμ Μίλτον Νίλσεν, δεν θα μπορέσει τελικά να σφυρίξει στον καθοριστικό αγώνα του Σαββάτου, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2004, στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Τουρκίας και της Αγγλίας. Ο διεθνής διαιτητής, από τους καλύτερους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τραυματίστηκε σε αγώνα του πρωταθλήματος Δανίας και δεν θα μπορέσει να διευθύνει το κρίσιμο παιχνίδι για τον 7ο όμιλο των προκριματικών. Η Αγγλία θέλει τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου και την απευθείας πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης στην Πορτογαλία, ενώ η Τουρκία θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για ν' αποφύγει τα μπαράζ.

    [15] Νίκη της Βαλένθια στη Βαρκελώνη

    6/10/2003 10:52:00 πμ

    Μετά την Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η σειρά της Μπαρτσελόνα να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες της φετινής Βαλένθια. Οι "νυχτερίδες" έφυγαν με το διπλό (0-1) από το "Καμπ Νου", πέρασαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και άφησαν ήδη επτά βαθμούς πίσω τους "μπλαουγκράνα" του Φρανκ Ράικαρντ, για τον οποίο οι πρώτες γκρίνιες άρχισαν να ακούγονται στη Βαρκελώνη. Σκόρερ της νίκης της ομάδας του Μπενίτεζ ήταν ο Ολιβέιρα στο 14, ο Βραζιλιάνος επιθετικός που σφράγισε και τη νίκη της περασμένης εβδομάδας επί της Ρεάλ.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Αναλυτικά, στους αγώνες για την 6η ημέρα του Ισπανικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Λα Κορούνια-Ατλέτικο Μαδρ. 5-1 Μπέτις-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-1 Βιγιαρεάλ-Σαραγόσα 1-1 Μάλαγα-Θέλτα 2-1 Μούρθια-Αλμπαθέτε 1-0 Μαγιόρκα-Οσασούνα 1-1 Σοσιεδάδ-Σεβίλη 1-1 Βαγιαδολίδ-Σανταντέρ 0-4 Ρεάλ Μαδρίτης-Εσπανιόλ 2-1 Μπαρτσελόνα-Βαλένθια 0-1

    Βαθμολογία σε 6 αγώνες:

    Βαλένθια 16 Λα Κορούνια 15 Ρεάλ Μαδρίτης 13 Οσασούνα 11 Βιγιαρεάλ 10 Μπέτις 9 Μπαρτσελόνα 9 Σοσιεδάδ 9 Σεβίλη 9

    Πηγή: ΑΠΕ

    [16] Α' Εθνική: Αποτελέσματα

    6/10/2003 10:11:00 πμ

    Σε αγώνες για την 6η ημέρα του πρωταθλήματος Α' εθνικής, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ιωνικός-Πανιώνιος 0-2, ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-1, Προοδευτική-Αιγάλεω 0-1, Ηρακλής-Παναθηναϊκός 0-1, Ακράτητος-Πανηλειακός 2-2, Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-1, Καλλιθέα-Αρης 4-0, ΑΕΚ-Χαλκηδόνα 1-2.

    Βαθμολογία

    Βαθμολογία σε 6 αγώνες:

    Παναθηναϊκός 16 Ολυμπιακός 15 Αιγάλεω 12 ΠΑΟΚ 11 Πανιώνιος 10 ΑΕΚ 9 Ηρακλής 8 Χαλκηδόνα 8 ΟΦΗ 7 Αρης 7 Προοδευτική 6 Καλλιθέα 6 Πανηλειακός 5 Ακράτητος 5 Ιωνικός 3

    [17] 5ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας στη Μυτιλήνη

    6/10/2003 10:15:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    To 5ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη από τη Δευτέρα 6 έως την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2003. Συνδιοργανωτές η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Θέμα του Συνεδρίου "Μυτιλήνη και Αϊβαλί (Κυδωνίες): Μια αμφίδρομη σχέση στο βορειοανατολικό Αιγαίο". Το συνέδριο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης, όπου και θα πραγματοποιηθούν όλες οι εργασίες του συνεδρίου.

    Στα Mοσχονήσια θα γίνει συνάντηση και με Tουρκοκρητικούς πρώτης γενιάς.

    Χορηγοί του συνεδρίου είναι τα Υπουργεία Αιγαίου και Πολιτισμού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου.

    [18] Πέθανε η γηραιότερη Αμερικανίδα

    6/10/2003 10:07:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    "Έφυγε" την Κυριακή από τη ζωή στα 114 χρόνια της η Έλενα Σλάου πρεσβύτερη Αμερικανίδα, όπως ανακοίνωσε το γηροκομείο στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της. Σύμφωνα με την Ομάδα Μελετών Γεροντολογίας η Ελένα Σλάου γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1889 στην Πενσυλβάνια. Η υπεραιωνόβια γυναίκα θεωρούνταν ως ο δεύτερος μακροβιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά την ιαπωνίδα Καμάτο Χόνγκο, η οποία μόλις πρόσφατα έσβησε 116 κεράκια στη γενέθλια τούρτα της στην Καγκοσίμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 October 2003 - 9:01:23 UTC