Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την προστασία του καταναλωτή
  • [02] Εν αναμονή της Δικαιοσύνης για τη Θράκη
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή με εκπρόσωπο του Πατριαρχείου
  • [04] Eλεύθερος ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος
  • [05] Μεγαλώνει ο δακτύλιος της Αθήνας
  • [06] Επαφές Χρυσοχοΐδη με κοινωνικούς εταίρους
  • [07] Ένας νεκρός από ξυλοδαρμό στο κέντρο της Αθήνας
  • [08] Επεισόδια και τραυματισμοί στη Μυτιλήνη
  • [09] Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Α. Τσοχατζόπουλου
  • [10] Στην Ηπειρο ο Δ. Τσοβόλας
  • [11] Εκθεση κόλαφος για τον Ντεκτάς
  • [12] Τρείς νεαροί νεκροί σε τροχαίο
  • [13] Αρση της απαγόρευσης για μεταλλαγμένα ζητά επίτροπος
  • [14] ''Κόντρες'' για το σύστημα λήψης αποφάσεων
  • [15] Αγόρευση συνηγόρου του Β. Τζωρτζάτου
  • [16] Καθυστερημένα άρχισε η δίκη λόγω απουσίας συνηγόρων υπεράσπισης
  • [17] Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Σβαρτζενέιγκερ
  • [18] Νέος κύκλος εμφυλίου στη Λιβερία
  • [19] Στα χέρια του Βάτσλαβ Χάβελ το Βραβείο Γκάντι για την ειρήνη
  • [20] Νεκροί σε επιχείρηση κατά μελών της Αλ Κάιντα
  • [21] Συνάντηση ΥΠΕΞ Ιταλίας - Τουρκίας
  • [22] Παγιδευμένο πακέτο εξερράγη στο ιταλικό υπουργείο Εργασίας
  • [23] Κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών
  • [24] Ο Μπους ζητάει κι άλλα χρήματα
  • [25] Διάθεση νέου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ
  • [26] Οχι στην αναθεώρηση του Γ΄ΚΠΣ λέει ο Γ. Αλογοσκούφης
  • [27] Ευνοϊκές ρυθμίσεις στην Εφορία
  • [28] Ελληνικές νίκες στην ελληνορωμαϊκή
  • [29] Πρόσκληση σε διάλογο από Δ.Ε.Α.Β. για τη βία στα γήπεδα
  • [30] Ετοιμο το δημοτικό γήπεδο του Ρουφ
  • [31] Ο Τζον Μάξγουελ Κούτσι νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας
  • [32] Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • [33] Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ σε μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
  • [34] 7,3 εκ. ευρώ για την ανάπλαση της Αρχαίας Πέλλας

    [01] Μέτρα για την προστασία του καταναλωτή

    2/10/2003 4:58:00 μμ

    Σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να προστατευθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών το υπουργείο Ανάπτυξης καθιερώνει ένα σταθερό πλαίσιο διαλόγου με όλους τους φορείς των παραγωγικών τάξεων και των καταναλωτών. Ο υπουργός Αναπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΦΕΤ, των καταναλωτικών οργανώσεων, του ΣΕΒ, των σούπερ μάρκετ, του λιανεμπορίου, της ΓΣΕΕ, των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και παραγωγών, των εμπόρων και της συνομοσπονδίας γεωργικών συνεταιρισμών, ανακοίνωσε την πρόθεση δημιουργίας ενός φόρουμ που θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα, θα εξετάζει τα προβλήματα στην αγορά και στο οποίο θα μετέχουν όλες οι τάξεις της αγοράς.

    Οχι διατίμηση αλλα ομαλή λειτουργία στην αγορά

    Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο διαλόγου, εφόσον οι φορείς ορίσουν τα αιτήματά τους προς συζήτηση στις δέκα ενότητες που θα καθοριστούν. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η προσπάθεια του υπουργείου δεν εστιάζεται στον έλεγχο των τιμών για να διατιμηθούν προϊόντα αλλά επιδιώκεται η γενικότερη ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της λειτουργίας των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών, γνωστοποίησε δε ότι στη θέση του απελθόντος προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Τζουγανάτου τοποθετήθηκε ο Σπύρος Ζησιμόπουλος, σημερινός πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Θαλασσίων Μεταφορών.

    Ιδιαίτερα για τη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για την ασφαλιστική αγορά, ο υπουργός ανέφερε ότι εντός δεκαημέρου θα κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου, ενώ πρόσθεσε ότι η εποπτεία της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα γίνεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πέραν των σημερινών αρμοδιοτήτων της θα αποκτήσει την υψηλή εποπτεία της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ ανέφερε ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εξάλειψη του φαινομαίνου με τα «ψιλά γράμματα» από τις συμβάσεις.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμα ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει τις συναλλαγές και τις σχέσεις επιχειρήσεων, δημοσίων υπηρεσιών και καταναλωτών, ενώ με ταχείς ρυθμούς προωθείται και η δημιουργία του Συνήγορου του Καταναλωτή, καθώς και η αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου Τιμών και γενικότερα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με την τηλεφωνική γραμμή 1720.

    Μέχρι τέλος του φθινοπώρου θα προωθηθεί και η ηλεκτρονικοποίηση του μητρώου προμηθευτών που θα τηρείται από τα επιμελητήρια, καθώς και η αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

    [02] Εν αναμονή της Δικαιοσύνης για τη Θράκη

    2/10/2003 6:16:00 μμ

    Στην επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ως τουρκικής παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, σχολιάζοντας την Πέμπτη δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Κασαβέτης με εισήγησή του αποδέχεται ότι η χρήση των όρων "Τουρκική Ένωση" και "Τούρκοι της Δυτικής Θράκης" από μέλη της μειονότητας είναι νόμιμη.

    ''Η πολιτική μας βασίζεται στις διεθνείς συνθήκες''

    "Θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου. Η υπεύθυνη στάση επιβάλλει το σεβασμό των διακριτών ρόλων των εξουσιών και στην προκείμενη περίπτωση των διαδικασιών και των αποφάσεων της ανεξάρτητης δικαιοσύνης" δήλωσε κ. Μπεγλίτης και τόνισε ότι "η πολιτική της Ελλάδας για τη μειονότητα στη Θράκη εδράζεται σταθερά στο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών και ιδιαίτερα της Συνθήκης της Λωζάννης".

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα και Ρουσόπουλου

    Ο κ. Πρωτόπαπας σε δηλώσεις του είπε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και ότι θα περιμένει την απόφαση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα προσέχει ιδιαίτερα τους χειρισμούς της στα θέματα των μειονοτήτων και συμπλήρωσε: "Σέβεται πλήρως τα δικαιώματά τους, λειτουργεί απόλυτα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά αυτών που καθορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα λέγοντας: "Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε σχολιασμός είναι και ανοίκειος και άκαιρος. Οφείλω πάντως να επισημάνω ότι η Συνθήκη της Λωζάννης έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού".

    [03] Συνάντηση Καραμανλή με εκπρόσωπο του Πατριαρχείου

    2/10/2003 12:30:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή είχε για περίπου μια ώρα, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο οποίος εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Μητροπολίτης Περγάμου ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι δεν ζητείται παρέμβαση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στις σχέσεις του Φαναρίου και ελληνικής εκκλησίας. Επίσης, ο Μητροπολίτης Περγάμου τόνισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να συναντηθούν, αλλά ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συνεννόηση για τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησης.

    "Το πρόβλημα είναι δύσκολο και χρειάζεται καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Δίνονται διαφορετικές ερμηνείες στα συμφωνηθέντα, πρέπει με καλή θέληση να βρεθεί λύση" δήλωσε ο Μητροπολίτης Περγάμου.

    Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, θα συζητηθεί το θέμα των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις 4, 5, και 6 Νοεμβρίου.

    [04] Eλεύθερος ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος

    2/10/2003 5:27:00 μμ

    Μετά από 97 ημέρες κράτησης στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ενέκρινε το αίτημα του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, για αποφυλάκισή του λόγω προβλημάτων υγείας. Του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και συγκεκριμένα εγγύηση 40.000 ευρώ, η υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα τής περιοχής του και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Kατηγορείται για εκβίαση, απόπειρα εκβίασης, απόπειρα απάτης και πλαστογραφία

    Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος είχε κριθεί προφυλακιστέος στις 26 Ιουνίου για την γνωστή υπόθεση των εκβιασμών και από την πρώτη ημέρα είχε επικαλεστεί προβλήματα με την καρδιά του.

    Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει- σε βαθμό κακουργήματος- είναι εκβίαση, απόπειρα εκβίασης, απόπειρα απάτης και πλαστογραφία. Πράξεις οι οποίες φέρεται ότι τελέστηκαν σε βάρος επιχειρηματιών και ιεραρχών. Αναμεσά τους, η οικογένεια του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, η Μαριάννα Λάτση, ο επιχειρηματίας Αργύρης Σαλιαρέλης αλλά και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.

    Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, πάντως, υποστηρίζει ότι είναι αθώος και κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσής του.

    [05] Μεγαλώνει ο δακτύλιος της Αθήνας

    2/10/2003 4:10:00 μμ

    Αλλαγές θα έχουμε από τον Απρίλιο στον κυκλοφοριακό χάρτη της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θα χρειαστεί να δοκιμαστεί η απόδοση των νέων οδικών αξόνων. Τα σενάρια που εξετάζονται, όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα των συγκοινωνιακών φορέων, προβλέπουν διεύρυνση των ορίων του δακτυλίου και ειδικές ζώνες κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες.

    [06] Επαφές Χρυσοχοΐδη με κοινωνικούς εταίρους

    2/10/2003 3:48:00 μμ

    Συνάντηση με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, είχε το πρωί της Πέμπτης, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο του διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς για την κατάρτιση του προγράμματός του. Το απόγευμα της Πέμπτης, στα Γιάννενα, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει συνάντηση με τους Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου για τον προγραμματισμό δράσης του Κινήματος. Επιπλέον, την Παρασκευή, το απόγευμα, ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη ΠΑΣΚΕ στο ξενοδοχείο Caravel.

    Η αγροτική οικονομία έχει προοπτική

    Μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζαννέτος Καραμίχας, δήλωσε: "Είχαμε μία πάρα πολύ αναλυτική συζήτηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Συζητήσαμε τις πολιτικές οι οποίες επηρεάζουν την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική γεωργία. Και ο πυρήνας της σημερινής μας συνάντησης, που είναι η πρώτη συνάντηση και είναι ιδιαίτερη τιμή για την ΠΑΣΕΓΕΣ, ήταν το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας που εν πολλοίς επηρεάζει και την ελληνική γεωργία, ποιο θα είναι το μοντέλο δηλαδή της ευρωπαϊκής γεωργίας, ποιο θα είναι το μοντέλο της ελληνικής γεωργίας, τι θα ορίζουμε από εδώ και πέρα για τα επόμενα χρόνια ως οικογενειακό μοντέλο αγροτικής εκμετάλλευσης. Είναι ζητήματα τα οποία αναφύονται από τις πολιτικές εξελίξεις και από τη νέα ΚΑΠ και επάνω σ' αυτά τα πράγματα πρέπει όλοι να συζητήσουμε και να καταθέσουμε την πρότασή μας".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, από την πλευρά του: "Ξεκινώντας τις επαφές μου με τους φορείς, άρχισα σήμερα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΣΥΔΑΣΕ και τη ΓΕΣΑΣΕ, τους αγρότες μας δηλαδή. Πιστεύω, ότι η αγροτική μας οικονομία έχει μέλλον, έχει προοπτική, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη οι τελευταίες αποφάσεις που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το μοντέλο της ελληνικής γεωργίας που μας ανέφερε προηγουμένως ο Πρόεδρος. Έχουμε σύμπτωση απόψεων με την ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία όπως ξέρετε είναι διαπαραταξιακή στο Προεδρείο της. Εμείς πιστεύουμε στο συνεταιρισμό, ότι αποτελεί το δίχτυ ασφάλειας για το εισόδημα του παραγωγού. Πρέπει να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους συνεταιρισμούς, να παράξουν ποιοτικότερα προϊόντα, ανταγωνιστικότερα, έτσι ώστε να ωφεληθεί στο τέλος και ο καταναλωτής".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα επεκταθούν οι συζητήσεις σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: "Δεν αφορά τις εκλογές όλη αυτή η επαφή. Αφορά την επαφή μας με τους πολίτες, θέλουμε να ανοίξουμε ένα ουσιαστικό διάλογο για τη Χάρτα Σύγκλισης, για το πρόγραμμα το κυβερνητικό του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το έργο το οποίο έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα να συζητήσουμε τα ελλείμματά μας στους σχεδιασμούς, τα λάθη μας, τις ολιγωρίες μας, αλλά κυρίως από κοινού να συμφωνήσουμε για έναν αναπτυξιακό συμβόλαιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια".

    Διάσκεψη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κρήτης

    Το Σάββατο, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα συμμετάσχει στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κρήτης με θέμα "Το Παρόν και το Μέλλον των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και η Συμβολή τους στην Ανάπτυξη και την Απασχόληση - Το Όραμα, οι Προτεραιότητες και οι Προτάσεις", στο Ξενοδοχείο Candia Marris, στο Ηράκλειο.

    Στη Συνδιάσκεψη θα συμμετάσχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Γ.Γ. Βιομηχανίας, Νίκος Λεονταρίτης και ο Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος.

    [07] Ένας νεκρός από ξυλοδαρμό στο κέντρο της Αθήνας

    2/10/2003 3:07:00 μμ

    Νεκρός έπειτα απο άγριο ξυλοδαρμό έπεσε την Τετάρτη το βράδυ ο 35χρονος Νιγηριανός υπήκοος Οσάκα Εβανσία. Δράστες είναι οι Κουρδικής καταγωγής Μοχάμεντ Αλί Σεντ, 20 ετών, και Αντέλ Μοχάμεντ Καφούρ, 21 ετών. Το επεισόδιο άρχισε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στην οδό Μαιζώνος στην Πλατεία Βάθη. Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες επιτέθηκαν και τραυμάτισαν το θύμα, με μπουκάλια, τούβλα και πέτρες. Ο Νιγηριανός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ελπίς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στην περιοχή έφθασαν αστυνομικές δυνάμεις που ξεκίνησαν προσαγωγές υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι δράστες. Οι δύο Κούρδοι παραπέμφθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [08] Επεισόδια και τραυματισμοί στη Μυτιλήνη

    2/10/2003 2:00:00 μμ

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στη Παγάνη της Μυτιλήνης, από συμπλοκή μεταξύ Σομαλών και Αφγανών. Αρχικά η σύγκρουση ξέσπασε ως έντονη λογομαχία όμως εξελίχθηκε γρήγορα σε κανονική μάχη με ξύλα. Η Αστυνομία κατάφερε να επιβάλει την τάξη νωρίς το πρωί αφού ενεργοποίησε το σύνολο σχεδόν των δυνάμεών της, ενώ ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 11 τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Τρεις από αυτούς χρειάστηκε να εισαχθούν για παραπέρα νοσηλεία μια και είχαν κακώσεις στα πλευρά και στο θώρακα και σοβαρά θλαστικά τραύματα στο κεφάλι.

    Στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών αυτή την περίοδο φιλοξενούνται περισσότεροι από 300 αλλοδαποί.

    Λαθρομετανάστες

    Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΝ από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή Κρατήγου Λέσβου 38 λαθρομετανάστες, από τους οποίους οι 33 είναι άνδρες, 4 γυναίκες, και 1 παιδί, διαφόρων εθνικοτήτων (13 Σομαλοί , 12 Πακιστονοί, 5 από το Ιράκ, 7 Αφγανοί, 1 Μαροκινός), οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο μήκους 7 μέτρων.

    [09] Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Α. Τσοχατζόπουλου

    2/10/2003 1:37:00 μμ

    Τα θέματα ενεργειακής, βιομηχανικής, εμπορικής και τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Υπουργός Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλος με τον Κύπριο Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ.Γ. Λιλλήκα αύριο Παρασκευή στη Λευκωσία.Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Α.Τσοχατζόπουλος στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του ομολόγου του.

    Τα αποθέματα της Κύπρου στην Ελλάδα

    Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ελληνα υπουργού αναμένεται να υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών στην Ελλάδα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υπουργός Ανάπτυξης θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο του Κόμματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γ.Ομήρου, με τον Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια, με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γ.Αναστασιάδη. Το βράδυ, ο Α.Τσοχατζόπουλος θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ.Γ.Λιλλήκας.

    Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ο Α.Τσοχατζόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα μιλήσει στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται από το Κόμμα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) ενώ θα συναντηθεί με τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Β.Λυσσαρίδη.

    [10] Στην Ηπειρο ο Δ. Τσοβόλας

    2/10/2003 1:16:00 μμ

    Περιοδεία στην Ηπειρο έχει προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ.Τσοβόλας το Σάββατο στις 19:30 θα βρίσκεται στην Αρτα και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: "Ανάπτυξη Απασχόληση Παιδεία". Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφτεί την Πρέβεζα και το απόγευμα τα Ιωάννινα.

    [11] Εκθεση κόλαφος για τον Ντεκτάς

    2/10/2003 1:07:00 μμ

    Την αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς προκάλεσε η έκθεση του ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης, Αμπτελουχέντ Μπελκεζύζ, για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Γ.Γ. της οργάνωσης, στην έκθεσή του για την Κύπρο αναφέρει ότι ο οργανισμός αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση της νήσου την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Στο περιεχόμενο της έκθεσης αντέδρασε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτογρούλογλου, ο οποίος δήλωσε ότι Τουρκοκυπριακή πλευρά την απορρίπτει εξ ολοκλήρου θεωρώντας τη ως ανοιχτή προπαγάνδα υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Ο Ερτογρούλογλου ζήτησε την απόσυρση της έκθεσης, ενώ επανάλαβε την επιθυμία της αναβάθμισης του ψευδοκράτους από παρατηρητή σε πλήρες μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Πιέζει και ο Ερτογάν

    Την ίδια ώρα, θέτοντας έμμεσα θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Ελλάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβήτησε ακόμα μία φορά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στη χθεσινοβραδινή δεξίωση, που έγινε για την έναρξη των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην ακολουθούν διαφορετικά μέτρα και σταθμά.

    Για το ορθό των λόγων του, ο κ.Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έκανε πράξη αυτά, που τις αναλογούσαν, αναφερόμενος ότι ως εγγυήτρια χώρα άνοιξε μετά από σαράντα χρόνια τα σύνορά της στους Ελληνοκύπριους, και κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, δεν ανοίγει τις πόρτες της στους Τουρκοκύπριους.

    Αναφερόμενος τέλος στο σχέδιο Αναν ο Τούρκος πρωθυπουργός, ανέφερε πως "μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο, αλλά να επανεξεταστούν τα θετικά και αρνητικά του σημεία".

    [12] Τρείς νεαροί νεκροί σε τροχαίο

    2/10/2003 12:10:00 μμ

    Τραγική κατάληξη, είχε η βραδινή έξοδος για τρεις νεαρούς. Καθώς γυρνούσαν στα σπίτια τους ο 20χρονος Απόστολος Στοϊκόπουλος, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεοχωροπούλου-Αλεξάνδρειας Ημαθείας, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να ξεφύγει από το δρόμο και να πέσει σε αποστραγγιστικό κανάλι.

    Από την πτώση τόσο ο 20χρονος οδηγός όσο και οι φίλοι του Θανάσης Γερακόπουλος 20 χρόνων και Βασίλης Αθανασόπουλος, 18 χρόνων τραυματίστηκαν θανάσιμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας το δυστύχημα οφείλεται σε έλλειψη προσοχής.

    [13] Αρση της απαγόρευσης για μεταλλαγμένα ζητά επίτροπος

    2/10/2003 7:10:00 μμ

    Οι "15" θα πρέπει να αρχίσουν να αίρουν την πενταετή de facto απαγόρευση των περισσοτέρων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών πριν από τα τέλη του έτους. Αυτό δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπιρν, επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή, τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του να δοθεί άδεια να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ένας νέος τύπος γενετικώς μεταλλαγμένου προϊόντος, του γλυκοαραβοσίτου BT11 που παράγεται από την ελβετική εταιρεία Syngenta AG. ''Είναι πιθανό η υπόθεση της Syngenta να συζητηθεί πριν από τα τέλη του έτους από την υπεύθυνη ρυθμιστική επιτροπή '', τόνισε ο Ιρλανδός επίτροπος. Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί κεκλεισμένων των θυρών από την επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν από κοινού η Κομισιόν και τα κράτη μέλη.

    [14] ''Κόντρες'' για το σύστημα λήψης αποφάσεων

    2/10/2003 6:16:00 μμ

    Η συναίνεση γύρω από το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία απόκλισης ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μαδρίτη, οι σχέσεις των οποίων είναι πάντως εξαιρετικές, δήλωσαν την Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που επισκέπτεται τη γερμανική πρωτεύουσα, ενόψει της διακυβερνητικής διάσκεψης στη Ρώμη. Μετά τις συνομιλίες τους, το βράδυ της Τετάρτης, οι δύο ηγέτες παραδέχθηκαν ότι δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της Ε.Ε., όταν αυτή θα διευρυνθεί σε ένα χρόνο και θα έχει 25 χώρες μέλη. Η Ισπανία έχει συνταχθεί με την υπό ένταξη Πολωνία, η οποία διαφωνεί με τα όσα προβλέπει το σχέδιο συντάγματος, φοβούμενη ότι έτσι θα αποκτήσουν υπερβολικά μεγάλη δύναμη οι πιο πολυπληθείς χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

    Σρέντερ και Αθνάρ συμφωνούν ότι... διαφωνούν

    Τόσο η Μαδρίτη όσο και η Βαρσοβία επιμένουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσει σε ισχύ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2000 στη Νίκαια σε αντίθεση με τα όσα προτείνει το σχέδιο, με αποτέλεσμα να διαγράφεται τώρα ο κίνδυνος αδιεξόδου για την επικείμενη διακυβερνητική διάσκεψη.

    Η ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, άφησε ανοικτό το θέμα του τρόπου λήψης των αποφάσεων, παραπέμποντάς το στη διακυβερνητική που αρχίζει το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την τροποποίηση του σχεδίου συντάγματος που επεξεργάσθηκε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. "Είμαστε γενικά της γνώμης ότι θα ήταν δύσκολο να επιτύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό της Διάσκεψης'', είπε στη διάρκεια συνέντευξης, στην οποία ήταν παρών και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    ''Ελπίζω ότι μπορούμε να επισφραγίσουμε μία νέα συνθήκη έως το Δεκέμβριο και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το σχέδιο συντάγματος στην Ε.Ε.", δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός.

    ''Το όλο θέμα αφορά τη συναίνεση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που επετεύχθη στη Νίκαια, δηλαδή τη συναίνεση που αφορά τους 25. Αν κάποιος θέλει να αλλάξει αυτή τη συναίνεση, τότε πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο'', κατέληξε ο Αθνάρ.

    Σημειώνεται ότι το σημερινό σύστημα λήψης των αποφάσεων δίνει στις ψήφους της Πολωνίας και την Ισπανίας, που αριθμούν έκαστη περίπου 40 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν ίσο βάρος με αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, που έχουν πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς.

    Η Διάσκεψη προτείνει την αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος με ένα άλλο, στο οποίο η λήψη των περισσότερων αποφάσεων θα απαιτεί απλή πλειοψηφία των χωρών μελών, που να αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε.

    [15] Αγόρευση συνηγόρου του Β. Τζωρτζάτου

    2/10/2003 3:56:00 μμ

    Με την αγόρευση του Δημήτρη Παρασκευόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι η δίκη είναι πολιτική και τόνισε ότι το δικαστήριο έσπευσε να την αποχαρακτηρίσει, να πλανηθεί όπως είπε από το πλέγμα τής τότε χρονικής στιγμής και των πιέσεων που οδήγησαν την νομοθετική εξουσία να επελάσει κατά της δικαστικής. Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα, καθώς την Παρασκευή τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν, λόγω της γιορτής του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη, προστάτη της Δικαιοσύνης. Την Δευτέρα αναμένεται να αγορεύσει ο δεύτερος από τους συνηγόρους του Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς.

    ''Η 17Ν λειτουργούσε με στεγανά''

    ''Η απόρριψη του αιτήματος όσον αφορά το πολιτικό έγκλημα στόχευε στο να στερήσει τους κατηγορουμένους απο τον φυσικό τους δικαστή και να τους εξισώσει με τους κοινούς εγκληματίες... Έχετε κάνει λάθος. Αυτοί οι άνθρωποι, όσοι αποδέχονται τη συμμετοχή τους, ξεκίνησαν με κάποια οράματα. Δεν ήταν άνθρωποι αργόσχολοι και σουλατσαδόροι. Δεν θα πείσετε κανέναν ότι τα εγκλήματα που διέπραξαν είναι του κοινού Ποινικού Δικαίου", τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος

    Αναφερόμενος στις ληστείες που διέπραξε η οργάνωση, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι οι ενέργειες αυτές είναι κομμάτι του πολιτικού εγκλήματος, ενώ για τη λεία των ληστειών που υπολογίζεται σε 800 εκατ. δρχ. ο συνήγορος είπε: "Για διαιρέστε αυτά τα 800 εκατ. δια του 25 ή 30 χρόνια που δρούσε η οργάνωση, και θα δείτε οτι ένα δυο πακέτα τσιγάρα και έξοδα κίνησης έπεφτε στον καθένα. Γιατί αναρωτιόμαστε πού πήγαν τα λεφτά των ληστειών;''.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο του Βασίλη Τζωρτζάτου, επί σειρά ετών η ''17Ν'' δεν εξαρθρώθηκε γιατί λειτουργούσε με στεγανά και γιατί σε αυτήν δεν εισχώρησαν όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις στο εξωτερικό ''ρουφιάνοι''.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε αξιοπρεπή τη στάση του Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "για κανέναν δεν σηκώθηκε να ζητήσει συγγνώμη (ο Κουφοντίνας) παρά μόνο για τον Αξαρλιάν". Επίσης, έκανε λόγο για ορχήστρα των πολιτικών εναγόντων με μαέστρους τους εισαγγελείς.

    [16] Καθυστερημένα άρχισε η δίκη λόγω απουσίας συνηγόρων υπεράσπισης

    2/10/2003 10:11:00 πμ

    Με 20 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της δίκης των κατηγορουμένων της 17 Νοέμβρη, εξαιτίας της απουσίας από τη δικαστική αίθουσα των συνηγόρων υπεράσπισης. Το γεγονός, που συμβαίνει τρίτη φορά από την έναρξη των αγορεύσεων, προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα έδρας, αλλά και του προέδρου του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης, με έκδηλη τη δυσαρέσκειά του, ζήτησε να μην ξαναγίνει και ευχήθηκε η απουσία των συνηγόρων υπεράσπισης να μην γίνεται σκόπιμα.

    [17] Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Σβαρτζενέιγκερ

    2/10/2003 7:37:00 μμ

    Πολύ κοντά στον κυβερνητικό θώκο της Καλιφόρνια, φέρνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον Αρνολντ Σβαρτζενέιγκερ. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται στους Los Angeles Times, δίνει στον κινηματογραφικό αστέρα του Χόλιγουντ προβάδισμα 7% από τον υποψήφιο κυβερνήτη των Δημοκρατικών. Ο Αρνολντ Σβαρτζενέιγκερ, λαμβάνει το 40% της πρόθεσης ψήφου έναντι του 32% που συγκεντρώνει ο Κρουζ Μπουσταμάντε, ο υποψήφιος κυβερνήτης των Δημοκρατικών. Την ίδια ώρα και παρά το σταθερό του προβάδισμα, δεν έλειψαν και κάποιοι που θυμήθηκαν το διόλου άμεμπτο παρελθόν του. Εξι γυναίκες κατηγορούν τον Αρνολντ Σβαρτζενέιγκερ, για σεξουαλική παρενόχληση.

    Θα τα καταφέρει παρά την απειρία του

    Το προβάδισμα του Αρνολντ Σβαρτζενέιγκερ, επιβεβαίωσε και μία προηγούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην USA Today, σύμφωνα με την οποία ο Σβαρτζενέιγκερ συγκεντρώνει ποσοστό 40% έναντι 25% που λαμβάνει ο αντίπαλος του Κρουζ Μπουσταμέντε.

    Ωστόσο παρά τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν προς το πρόσωπο του, οι εκλογείς της Καλιφόρνια διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά τις πολιτικές του ικανότητες.

    Μόλις το 8% εκτιμά ότι ο Αρνι έχει την καλύτερη πείρα για το αξίωμα του κυβερνήτη.

    Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της Καλιφόρνια σε υψηλό ποσοστό (38%)εκτιμούν ότι ο κινηματογραφικός αστέρας θα καταφέρει να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του ως κυβερνήτης.

    Εξι γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση

    Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο για το επιτελείο των Ρεπουμπλικάνων αλλά και τον ίδιο τον Αρνολντ Σβαρτζενέιγκερ, προκαλεί σημερινό δημοσίευμα των Los Angeles Times, το οποίο φιλοξενεί τις εξομολογήσεις έξι γυναικών που κατηγορούν τον σταρ του Χόλιγουντ για σεξουαλική παρενόχληση.

    Οι περισσότερες γνώρισαν τον Αρνι, στα κινηματογραφικά πλατό, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

    Μάλιστα τρεις εξ αυτών άφησαν υπονοούμενα ότι βιάστηκαν από τον κινηματογραφικό εξολοθρευτή.

    Όπως χαρακτηριστικά, τόνισαν, ο Αρνι, δεν αρκέστηκε σε απλό φλερτ, αλλά προχώρησε και ...πολύ περισσότερο, για να εκφράσει την "τρυφερότητά" του.

    [18] Νέος κύκλος εμφυλίου στη Λιβερία

    2/10/2003 5:18:00 μμ

    Τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις του προσωρινού προέδρου Μόζεζ Μπλα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των χειρότερων συγκρούσεων στη Μονρόβια από την ανάπτυξη των πρώτων ξένων στρατευμάτων στη χώρα στις αρχές Αυγούστου οπότε και εγκατέλειψε τη χώρα ο πρώην πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ. Τα στρατεύματα της ειρηνευτικής δύναμης άνοιξαν πυρ σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τις δυνάμεις των ανταρτών ενώ οργισμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν γύρω από τους νεκρούς φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Εθνών.

    Δύσκολο το έργο των Ηνωμένων Εθνών

    Τρισήμισι χιλιάδες στρατιώτες από τη Δυτική Αφρική έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ύστερα από την αποχώρηση των Αμερικανών, την ευθύνη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης έχει δυτικοαφρικανική δύναμη που τέθηκε την Τετάρτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύντομα θα αριθμεί 15.000 άνδρες και θα είναι η μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον κόσμο. Η βία που σημάδεψε την πρώτη τους μέρα ήταν απλώς μια υπενθύμιση πόσο δύσκολο θα είναι το έργο τους. Οι ανταποκριτές πάντως εκτιμούν ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν επιφέρει μία σχετική τάξη και ηρεμία σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

    [19] Στα χέρια του Βάτσλαβ Χάβελ το Βραβείο Γκάντι για την ειρήνη

    2/10/2003 12:35:00 μμ

    Στον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ θα απονεμηθεί εφέτος το Βραβείο Γκάντι για την Ειρήνη, το οποίο συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια ρουπίες (208,300 δολάρια), αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Asian Age. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Χάβελ επελέγη ''για την σημαντική προσφορά του στην ειρήνη και τον αγώνα του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πιο δύσκολες καταστάσεις''. Το βραβείο αυτό απονέμεται στη μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι, κάθε χρόνο, σε προσωπικότητες για τη συμβολή στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό μετασχηματισμό μέσω μη βίαιων και άλλων μεθόδων. Το ίδιο βραβείο έχει απονεμηθεί μεταξύ άλλων στον πρώην πρόεδρο της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε και τον νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

    [20] Νεκροί σε επιχείρηση κατά μελών της Αλ Κάιντα

    2/10/2003 6:42:00 μμ

    Τουλάχιστον 12 μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάιντα ή μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και άλλα δέκα συνελήφθησαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση που εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πακιστανικός στρατός στο δυτικό Πακιστάν, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν, δήλωσε ανώτερος Πακιστανός αξιωματούχος. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι και τις 10:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), καθώς βαριά οπλισμένοι άνδρες του στρατού έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό ανταρτών στην περιοχή. Ένα ελικόπτερο Cobra εκτελούσε πτήσεις στην περιοχή και έβαλε με πυρά κατά εχθρικών στόχων. Μικρή ομάδα δημοσιογράφων που μετέβη στην επαρχία Ανγκορ Αντα είδε τα πτώματα τεσσάρων ανταρτών της Αλ-Κάιντα, ενώ Πακιστανοί στρατιωτικοί είπαν ότι άλλα οκτώ ''ξένα στοιχεία'' σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών. Επίσης, μεγάλη κρυψώνα με όπλα ανακαλύφθηκε στην περιοχή.

    Πληροφορίες για κρησφύγετα του δικτύου του Μπιν Λάντεν

    Η επιχείρηση έχει στόχο τον εντοπισμό ξένων στοιχείων που πολύ πιθανόν εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του στρατού, στρατηγός Σοκάτ Σουλτάν. ''Αυτά τα ξένα στοιχεία προκαλούσαν προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό'', πρόσθεσε.

    ''Λάβαμε στη διάρκεια της νύχτας αξιόπιστες πληροφορίες για πιθανά κρησφύγετα της αλ-Κάιντα, ο στρατός αντέδρασε άμεσα και ξεκίνησε την επιχείρηση'', δήλωσε νωρίτερα άλλος εκπρόσωπος του στρατού.

    ''Η επιχείρηση άρχισε τη Πέμπτη το πρωί και συνεχίστηκε κανονικά'' στην περιοχή του νοτίου Ουαζιριστάν (300 χλμ νοτιοδυτικά του Ισλαμαμπάντ) που συνορεύει με την αφγανική επαρχία Πάκτικα.

    Περίπου 25.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε επτά περιοχές της ζώνης αυτής του Πακιστάν, που εκτείνεται κατά μήκος 1.250 χιλιομέτρων των αφγανικών συνόρων.

    [21] Συνάντηση ΥΠΕΞ Ιταλίας - Τουρκίας

    2/10/2003 2:59:00 μμ

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει την πορεία της Αγκυρας που οδηγεί στην ένταξη στην ΕΕ. Κατά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη οι δυο υπουργοί εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας και στον οικονομικό τομέα. Ο κ. Φρατίνι υποστήριξε ότι η πορεία της Αγκυρας προς την ΕΕ θα γίνει πιο εύκολη όσο περισσότερο θα προχωρεί η Τουρκία στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

    ''Η Τουρκία έχει κάνει τεράστια βήματα''

    Ο κ. Γκιούλ δήλωσε πως υπάρχει ήδη μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της χθεσινής Τουρκίας και αυτής μετά τις τελευταίες εκλογές. "Έγιναν τεράστια βήματα και είμαστε αποφασισμένοι να τα πραγματοποιήσουμε όλα μέχρι το τέλος του 2004'', τόνισε ο κ. Γκιούλ. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης δεν αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. ''Αν κοιτάξουμε την ιστορία της Ευρώπης - είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - θα βρούμε ίχνη τριών θρησκειών που υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Σημασία έχει να συνεχιστεί η λαϊκότητα του κράτους που είναι το θεμέλιο της Ευρώπης''.

    [22] Παγιδευμένο πακέτο εξερράγη στο ιταλικό υπουργείο Εργασίας

    2/10/2003 5:35:00 μμ

    Ένα παγιδευμένο πακέτο, μια βιντεοκασέτα, που έφτασε ταχυδρομικώς στο υπουργείο Εργασίας στη Ρώμη, εξερράγη την Πέμπτη λίγο μετά τις 12.00 (τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία. Η έκρηξη δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το προσωπικό των γραφείων του υπουργείου, που βρίσκεται στην οδό Φλάβια, σε μια συνοικία στο κέντρο της Ρώμης που φιλοξενεί πολλά υπουργεία, εκκένωνε το κτίριο την ώρα που εξερράγη ο μηχανισμός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας υπάλληλος του υπουργείου αρμόδιος για την αλληλογραφία βρήκε το ύποπτο πακέτο και κάλεσε την αστυνομία λίγη ώρα πριν σημειωθεί η έκρηξη.

    [23] Κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών

    2/10/2003 7:26:00 μμ

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδaς για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, θα δηλώσει ενώπιον μελών του Κογκρέσου, ότι αν και έχουν βρεθεί ορισμένα "ύποπτα" στοιχεία, δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί πειστήρια που να αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Αμερικανός πρώην επιθεωρητής όπλων φέρεται να πιστεύει ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν επικαλέστηκε την κατοχή των όπλων με την ελπίδα να αποτρέψει την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα του.

    Στο μεταξύ, η προεδρική σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις δήλωσε αισιόδοξη για το περιεχόμενο της έκθεσης. "Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, είναι ακόμα κάπως διστακτικοί για το τι θα μπορούσε να τους συμβεί εάν αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διαθέτουν. Κάθε ημέρα που περνάει ο Ντέιβιντ Κέι δέχεται νέες πληροφορίες. Αφού λοιπόν συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες θα μας δώσει μια συνολική εικόνα του οπλοστασίου του Ιράκ και του τι απέγινε", δήλωσε η Κοντολίζα Ράις.

    [24] Ο Μπους ζητάει κι άλλα χρήματα

    Πηγή: ΑΠΕ 2/10/2003 6:27:00 μμ

    Περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για να συνεχιστούν οι έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής και άλλα παράνομα όπλα στο Ιράκ, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Νιου Υόρκ Τάιμς, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Μπους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αίτημα περιέχεται στο απόρρητο τμήμα της έκθεσης του Λευκού Οίκου για συμπληρωματικές δαπάνες 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έξοδα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εφόσον η κυβέρνηση λάβει όλα τα χρήματα θα μπορέσει η Ομάδα Επιθεώρησης του Ιράκ, το έργο της οποίας συντονίζεται από τον Ντέιβιντ Κέι πρώην επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών, να αυξήσει το προσωπικό της από τα 1.200 στα περίπου 1.400 άτομα, υποστηρίζει η εφημερίδα. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία της εφημερίδας σχετικά με το απόρρητο αίτημα για χρηματοδότηση.

    [25] Διάθεση νέου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ

    2/10/2003 6:35:00 μμ

    Ενα ακόμη βήμα γίνεται προς την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μέσω της σχεδιαζόμενης διάθεσης νέου πακέτου μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (15,7% του μετοχικού κεφαλαίου της) που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας. Ειδικότερα, προγραμματίζεται συνδυασμένη προσφορά μετοχών, η οποία θα συνίσταται σε δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, και ιδιωτική τοποθέτηση στους εργαζομένους της εταιρίας.

    Οι μετοχές που θα αποτελέσουν αντικείμενο της ιδιωτικής τοποθέτησης στους εργαζομένους, θα διατεθούν σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν της τιμής διάθεσης των μετοχών της δημόσιας εγγραφής. Επίσης, οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στην ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς και οι μη θεσμικοί επενδυτές που θα συμμετέχουν στη δημόσια εγγραφή, αναμένεται να λάβουν δωρεάν μετοχές ως κίνητρο διακράτησης.

    Το μέγεθος της συνδυασμένης προσφοράς αναμένεται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο σε 36,5 εκατομμύρια μετοχές ή ποσοστό 15,7% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ΑΕ, συμπεριλαμβανομένων 5,4 εκατομμυρίων μετοχών που θα αποτελέσουν αντικείμενο του δικαιώματος προαίρεσης των αναδόχων για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης. Η συνδυασμένη προσφορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου 2003, ενώ αντικείμενό της θα αποτελούν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχές της ΔΕΗ ΑΕ, τις οποίες κατέχει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο άμεσα ή έμμεσα μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΑΚ ΑΕ).

    Το υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνδυασμένη προσφορά μετά τη λήψη των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών. Το Ελληνικό Δημόσιο όρισε τις Alpha Finance, Deutsche Bank, EFG Telesis Finance Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Morgan Stanley από κοινού ως Γενικούς Συντονιστές της συνδυασμένης προσφοράς.

    [26] Οχι στην αναθεώρηση του Γ΄ΚΠΣ λέει ο Γ. Αλογοσκούφης

    2/10/2003 2:59:00 μμ

    Να μην προχωρήσει σε αναθεώρηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κάλεσε την κυβέρνηση ο Συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ κ. Γ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι την αναθεώρηση πρέπει να την κάνει η επόμενη κυβέρνηση, την οποία δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να δεσμεύσει η παρούσα. Ο Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης, βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αρ. Τσιπλάκος υποστήριξε οτι πέρα από την απώλεια των μέχρι σήμερα πόρων που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, από τα υπολειπόμενα 1080 εκατ. ευρώ του Β' ΚΠΣ, έχουν εγκριθεί μόνο τα 350 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος πρόσθετων σημαντικών απωλειών.

    [27] Ευνοϊκές ρυθμίσεις στην Εφορία

    2/10/2003 2:22:00 μμ

    Από την 1 Οκτωβρίου μπορούν όσοι θέλουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, όπως σημαντικές μειώσεις και εκπτώσεις. Σύμφωνα με την ρύθμιση, όσοι χρωστάνε στην εφορία από το 1993 μέχρι το 1998 μπορούν να ξεχρεώσουν:

    -Με 50% μείωση των προσαυξήσεων σε όσους επιλέξουν την εφ' άπαξ εξόφληση μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου

    -Μειώνεται το ανώτατο όριο προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής από 300% σε 200%,

    -Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε 48 δόσεις (από 26) των υψηλών οφειλών μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ

    -Παρέχεται έκπτωση 30% στις προσαυξήσεις σε όσους είναι συνεπής στις μηνιαίες δόσεις.

    Απαλλαγές

    Σε περίπτωση υπαιτιότητας του Δημοσίου, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από συνολικές πορσαυξήσεις 3.000 ευρώ με απόφαση του εφόρου. Απαλλάσονται αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2003 από τον ειδικό φόρο 3% επί των ακινήτων υπεράκτιες, βιομηχανικές, τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα ακίνητα τους για τις δραστηριότητές τους.

    Στις επιχειρήσεις με βιβλία τρίτης κατηγορίας τα ελάχιστα ποσά που θα πληρώσουν οι οφειλέτες, ανά χρήση είναι:

    -εμπορικές μεταποιητικές από 1.470 έως 3.230 ευρώ

    -παροχής υπηρεσιών από 1.760 έως 2.940 ευρώ

    Για βιβλία δεύτερης κατηγορίας τα ελάχιστα ποσά που θα πληρώσουν οι οφειλέτες, ανά χρήση είναι:

    -εμπορικές μεταποιητικές επιχειρήσεις από 1.175 έως 3.330 ευρώ

    -επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών από 1.470 έως 2.935 ευρώ.

    Από την ρύθμιση μια δεύτερη ευκαιρία δίνεται σε όσους έχασαν το δικαίωμα παλαιότερης ρύθμισης επειδή διέκοψαν την πληρωμή των δόσεων.

    [28] Ελληνικές νίκες στην ελληνορωμαϊκή

    2/10/2003 7:37:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Επίδειξη δύναμης με το καλημέρα έκανε ο Ξενοφώντας Κουτσιούμπας στην κατηγορία των 120 κιλών του παγκοσμίου πρωταθλήματος ελληνορωμαϊκής πάλης που διεξάγεται στο Κρετέιγ της Γαλλίας. Ο αθλητής του Ολυμπιακού, που στοχεύει σε ένα ακόμα παγκόσμιο μετάλλιο, συνέτριψε με 15-0 (τεχνική πτώση) τον Σκοπιανό Τοπογιάνι μόλις μέσα σε ένα λεπτό και εικοσιεννιά δεύτερα. Το απόγευμα ο Κουτσιούμπας θα αντιμετωπίσει τον Αυστραλό Στέιπλετον. Το πρώτο βήμα για να περάσει στην επόμενη φάση έκανε και ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν. Ο Έλληνας πρωταθλητής στην κατηγορία των 55 κιλών επικράτησε εύκολα του Αιγύπτιου Μουσταφά με 3-0. Στο παιχνίδι του γκρουπ που είχε προηγηθεί ο Μουσταφά είχε γνωρίσει την ήττα με 3-0 από το Δανό Νίμπλομ.

    Ασχημο ξεκίνημα έκανε ο Γιώργος Μπούκης στην κατηγορία των 66 κιλών, καθώς ηττήθηκε με 4-1 στα σημεία από τον Μπεγκαλίεφ από το Κιργιστάν. Ο Έλληνας πρωταθλητής που βρέθηκε να χάνει νωρίς στον πρώτο γύρο με 4-0, πολύ δύσκολα θα προκριθεί στην επόμενη φάση, καθώς οι άλλοι δύο αθλητές που θα αντιμετωπίσει είναι εξίσου, αν όχι ακόμα πιο ισχυροί από τον πρώτο αντίπαλό του. O Μπούκης, αν και μπήκε δυνατά στο συγκεκριμένο αγώνα, παρ΄ ολίγο να χάσει τις αισθήσεις του όταν δέχτηκε ένα δυνατό χτύπημα, την ώρα που ο Κιργίσιος προσπάθησε να του "κλειδώσει" το κεφάλι. "Κόντεψα να λιποθυμήσω. Από εκείνη την στιγμή και μετά άρχισα να παλεύω μηχανικά. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν", παραδέχτηκε ο αθλητής.

    Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Θόδωρος Τουνουσίδης στον πρώτο του αγώνα στα 84 κιλά και κέρδισε τον Ιρανό Γιαμσίντι με 3-1 στα σημεία. Ο νεαρός πρωταθλητής, που κλήθηκε στην ομάδα στο παρά πέντε, λόγω του τραυματισμού του Δημήτρη Αβράμη, βρέθηκε να χάνει στο ξεκίνημα όμως κατάφερε να νικήσει.

    [29] Πρόσκληση σε διάλογο από Δ.Ε.Α.Β. για τη βία στα γήπεδα

    Πηγή: ΑΠΕ 2/10/2003 7:07:00 μμ

    Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) στην προσπάθεια της για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, πρόκειται να καλέσει σε μια ανοιχτή συζήτηση τους συνδέσμους οπαδών- που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη λειτουργία τους- ώστε να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί σήμερα στους αθλητικούς χώρους, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της. "Το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου βρίσκεται μόλις στην 5η αγωνιστική και δυστυχώς, οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν γίνει θεατές δυσάρεστων επεισοδίων, που αδικούν ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και τραυματίζουν την εικόνα του, σε μια εποχή που γνωρίζει σημαντικές επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΔEAB. Η ΔΕΑΒ καλεί όλους τους φορείς και τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν για την πάταξη των θλιβερών φαινομένων, με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ενώ τονίζει πως είναι καιρός να προχωρήσουμε στη ριζική αντιμετώπιση των καρκινωμάτων που πλήττουν το υγιές σώμα των Ελλήνων φιλάθλων και το λαοφιλέστερο άθλημα, πριν να είναι αργά.

    Για να ''φύγουν'' οι γνωστοί-άγνωστοι από τα γήπεδα

    "Σοβαρότατα έκτροπα στον αγώνα της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Ηρακλή και την ΑΕΚ, οδομαχίες και σημαντικές ζημιές στον αγώνα ΑΕΚ- Παναθηναϊκού, εκτεταμένες φθορές στον αγώνα Προοδευτικής-Ολυμπιακού, προπηλακισμοί διαιτητών και ένταση στο παιχνίδι μεταξύ SKODA Ξάνθης-Ολυμπιακού, καθώς και στον αγώνα μπάσκετ κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού, είναι ο θλιβερός απολογισμός των πρώτων εβδομάδων. Οι δράστες των συγκεκριμένων επεισοδίων είναι, ως επί το πλείστον, για άλλη μια φορά οι γνωστοί-άγνωστοι των ελληνικών γηπέδων, που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και το πλήθος των οργανωμένων συνδέσμων οπαδών".

    Η ΔΕΑΒ επισημαίνει ακόμα, ότι είχε ενημερώσει έγκαιρα τις ΠΑΕ για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τους συνδέσμους φιλάθλων, καθώς και για τις ευθύνες που αυτές έχουν, ενώ προσθέτει, πως "ευθύνονται οι ομάδες, για το μανδύα προστασίας που προσφέρουν στους θερμοκέφαλους, που έχουν ως μόνο στόχο την μετατροπή των γηπέδων σε ρωμαϊκές αρένες".

    Οσον αφορά στους παράγοντες, η ΔΕΑΒ υπογραμμίζει, ότι "στις πρώτες αυτές αγωνιστικές καλλιεργείται ένα αυξημένο κλίμα έντασης από τους ίδιους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, που μεταφέρεται εντός των γηπέδων και προκαλεί θλιβερά φαινόμενα, όπως αυτά που έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Ξάνθης".

    [30] Ετοιμο το δημοτικό γήπεδο του Ρουφ

    2/10/2003 6:39:00 μμ

    Το δημοτικό γήπεδο της περιοχής του Ρουφ είναι πλέον στη διάθεση των ποδοσφαιρικών σωματείων της Αθήνας με νέο σύγχρονο χλοοτάπητα. Αποτελεί τη δεύτερη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, μετά το γήπεδο της Ανω Κυψέλης που έχει στόχο τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων. Το νέο γήπεδο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις τελευταίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με την έγκριση της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα στην περιοχή του Ρουφ έχει ξεκινήσει η δημιουργία του μεγαλύτερου Αθλητικού Πάρκου του Δήμου Αθηναίων, το οποίο εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου περιλαμβάνει ένα νέο υπερσύγχρονο κλειστό κολυμβητήριο με δύο δεξαμενές, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και τένις καθώς και ένα γήπεδο 5χ5.

    Ο, τι πιο σύγχρονο στις αθλητικές υποδομές της χώρας μας

    Ο Δήμος Αθηναίων στην προσπάθεια του να δημιουργήσει νέες αλλά και να εκσυγχρονίσει τις ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, έχει δρομολογήσει και τις εξής παρεμβάσεις:

    - Κατασκευή πέντε γηπέδων 5χ5 στο 2ο, στο 3ο, στο 4ο, και στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα

    - και αξιοποίηση της έκτασης στο Γουδί, προκειμένου ως τον Αύγουστο του 2004 να δημιουργηθεί ένας ακόμη ποδοσφαιρικός χώρος.

    Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι "η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την αρχή του σημαντικότερου έργου αθλητικής υποδομής που πραγματοποιείται στα όρια του Δήμου μας κατά την τελευταία εικοσαετία".

    [31] Ο Τζον Μάξγουελ Κούτσι νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας

    2/10/2003 3:31:00 μμ

    Ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2003 είναι ο 63χρονος λευκός νοτιοαφρικανός Τζον Μάξγουελ Κούτσι, ο δεύτερος νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο αυτό, έπειτα από τη Ναντίν Γκόρντιμερ, το 1991. Με τη βράβευσή του αυτή, ο Κούτσι σπάει την παράδοση του ''αιώνιου φαβορί'' για το Νόμπελ, που όμως πάντοτε κατέληγε σε κάποιον άλλο. Σύμφωνα με τα μέλη της σουηδικής ακαδημίας που έκριναν το έργο των υποψηφίων, το λογοτεχνικό έργο του Κούτσι χαρακτηρίζεται από εξαιρετική δομή, μεστούς διαλόγους και λαμπερή αναλυτική διάθεση, χωρίς να χάνει την κριτική διάθεση για την ηθική του δυτικού πολιτισμού.

    Γεννημένος στην Πόλη του Ακρωτηρίου στα 1940, ο Κούτσι ξεκίνησε τη συγγραφική σταδιοδρομία του το 1974 και κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση το 1980 με το έργο του ''Περιμένοντας τους Βαρβάρους''. Ο Κούτσι έχει τιμηθεί επίσης με το σημαντικό αγγλικό Βραβείο Μπούκερ το 1983, για το μυθιστόρημά του ''Βίος και Πολιτεία του Mάικλ K''. Σε ελληνική μετάφραση κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του ''Ατίμωση'' (εκδ. Νέα Σύνορα), ''Ο Αρχοντας της Πετρούπολης" (Νεφέλη), ''Στην καρδιά της χώρας'' (Σκρίπτα).

    [32] Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    2/10/2003 3:26:00 μμ

    Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένας θεσμός που υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας της κληρονομιάς. Θέμα του φετινού εορτασμού είναι οι "Τόποι αθλητισμού, Τόποι πολιτισμού", με στόχο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, να αναδειχθεί η ιδέα της ευγενούς άμιλλας.

    Για μια κοινή κληρονομιά

    Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, έχοντας αναλάβει την αποκατάσταση και ανάδειξη του Παναθηναϊκού Σταδίου και του Ζαππείου Μεγάρου, των δύο κορυφαίων μνημείων των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, συμμετέχει για άλλη μια φορά στην Ευρωπαϊκή αυτή εορτή «για μια κοινή κληρονομιά". Αναγνωρίζοντας ότι η διάδοση του μηνύματος της προστασίας των μνημείων είναι εξίσου σημαντική προς τα αναστηλωτικά έργα, που η Δ.Α.Ν.Σ.Μ. έχει αναλάβει, επιχειρείται, με μια σειρά από δραστηριότητες, να γίνει ευρύτερα γνωστός ο πολιτισμικός τους ρόλος στην ελληνική κοινωνία.

    Οι εκδηλώσεις-δράσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τη Δ.Α.Ν.Σ.Μ. περιλαμβάνουν:

    -Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ζάππειο Μέγαρο - Παναθηναϊκό Στάδιο, δύο ολυμπιακά έργα σε εξέλιξη", η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο και διαρκεί έως την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2003.

    Η έκθεση περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, προβάλλονται στοιχεία από την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική και τη νεώτερη ιστορία των μνημείων, δίνοντας έμφαση στον πολιτικό, πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό τους ρόλο.

    Στη δεύτερη, παρουσιάζονται τα αναστηλωτικά έργα της Δ.Α.Ν.Σ.Μ. για την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Επιπλέον, η έκθεση πλαισιώνεται από προβολή πολυμέσου και επίδειξη του αθλήματος της ξιφασκίας.

    -Έκδοση εντύπου με τίτλο "Ημέρες Ζαππείου: 115 χρόνια αθλητισμού και πολιτισμού" με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ και των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    -Έκδοση εντύπου με τίτλο "Το Παναθηναϊκό Στάδιο, η εν Αθήναις Aλτις" με την οικονομική υποστήριξη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων. Οι παραπάνω δράσεις στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δύο σπουδαιότερα μνημεία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

    [33] Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ σε μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

    2/10/2003 2:36:00 μμ

    Σε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο με τίτλο "Η Βίκυ Λέανδρος τραγουδά για τα παιδιά της Αφρικής" στις 2 Οκτωβρίου συμμετέχει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Η παραγωγή της συναυλίας υλοποιείται από τη Συνοδική Επιτροπή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο μη κυβερνητικό οργανισμό "Αλεξανδρινός Φάρος" του Πατριαρχείου Αλεξανδρουπόλεως για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας του οργανισμού σε διάφορες χώρες.

    Συναυλία για τα Παιδιά του Πολέμου

    Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ καθώς και η Παιδική Χορωδία της, συμμετέχουν στη Συναυλία της 8ης Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, με το έργο του Πασχάλη Τόνιου "ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ - ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ". Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα Παιδιά του Πολέμου.

    Σολίστ θα είναι η Μίλβα, η Ελ. Βιτάλη, ο Κ. Μακεδόνας και ο Β. Λέκκας, ενώ ενορχηστρωτής και διευθυντής Ορχήστρας ο Ανδρέας Πυλαρινός.

    [34] 7,3 εκ. ευρώ για την ανάπλαση της Αρχαίας Πέλλας

    2/10/2003 1:01:00 μμ

    Πρόγραμμα ανάπλασης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας, η οποία εκτείνεται σε 5.000 στρέμματα, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με στόχο την προστασία και ανάδειξη της περιοχής. Το έργο εκτελείται από το προηγούμενο έτος και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, έτσι ώστε μέχρι το 2006 θα είναι επισκέψιμα 2.000 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου. Στις τρεις φάσεις της ανάπλασης περιλαμβάνεται η συντήρηση και αναστήλωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων της αρχαίας Πέλλας, οι απαλλοτριώσεις θέσεων γύρω από το χώρο και η ανάδειξή του με έργα, ώστε να διευκολύνεται η επισκεψιμότητα.

    Νέα είσοδος επισκεπτών

    Αναστηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από πέρσι στα αρχιτεκτονικά λείψανα της αρχαίας αγοράς και οι απαλλοτριώσεις ύψους 500.000 ευρώ σε 160 στρέμματα αφορούν το τμήμα της αρχαίας πόλης, όπου σχεδιάστηκε η νέα είσοδος επισκεπτών, ενώ σε ότι αφορά την ανάδειξη, έχουν ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ οι κατασκευές τριων κτιρίων εξυπηρέτησης επισκεπτών που θα γίνουν κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας.

    Από τα έργα αυτά, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βαδίζουν στο χώρο, ενώ στη διαδρομή θα υπάρχουν σημεία στάσης και ενημέρωσης. Επίσης, οι τρεις από τους πέντε μακεδονικούς τάφους θα είναι επισκέψιμοι μετά από τοποθέτηση στεγάστρων.

    Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 7,3 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο Γ' ΚΠΣ.

    Η μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων

    H Πέλλα, πρωτεύουσα του Mακεδονικού κράτους από το τέλος του 5ου αι. π.X., γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της στα χρόνια των μεγάλων Μακεδόνων βασιλέων και σ'ολη την ελληνιστική εποχή. Το 382 π.X. αναφέρεται από τον Ξενοφώντα ως "η μέγιστη των εν Mακεδονία πόλεων".

    Βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πόλη των Γιαννιτσών. Μακροχρόνιες ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια της Αρχαίας Πέλλας, μιας μεγάλης, πλούσιας και άριστα οργανωμένης πόλης, αντάξιας του ιστορικού της ρόλου. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της στο Μουσείο της Πέλλας.

    Tα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Πέλλας είναι:

    Tα ψηφιδωτά δάπεδα: Ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα που απεικονίζουν τον Διόνυσο και το Kυνήγι του Λιονταριού, την απαγωγή της ωραίας Eλένης, την Aμαζονομαχία και το Kυνήγι του Eλαφιού

    Tο Aνάκτορο: Tο κτιριακό συγκρότημα του Aνακτόρου, όπου γεννήθηκε ο Φίλιππος και ο Aλέξανδρος και από όπου διοικούνταν το Mακεδονικό κράτος, αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια σε πλάτωμα λόφου, στα δυτικά του σημερινού οικισμού του Δήμου Πέλλας.

    H Aγορά: Στο κέντρο της πόλης αποκαλύφθηκε η Aγορά της Πέλλας με πλήθος εργαστηρίων παραγωγής και καταστημάτων πώλησης προϊόντων κεραμικής, κηροπλαστικής, μεταλλικών αντικειμένων, αλλά και οικιακών σκευών.

    Τα Iερά: Tο θεσμοφόριο, το Iερό της Aφροδίτης και της Μητέρας των θεών και το Iερό του Δάρρωνα, θεού θεραπευτή.

    Τα στοιχεία από το site της Νομαρχίας Πέλλας www.pella.gr


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 October 2003 - 16:55:39 UTC