Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία κίνηση στο Κυπριακό πριν τις ''εκλογές''
  • [02] Τροχαίο με 25 τραυματίες στον Πλαταμώνα
  • [03] Σκοτώθηκαν λαθρομετανάστες από έκρηξη σε ναρκοπέδιο
  • [04] Σήμερα το πρόγραμμα της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση
  • [05] Διακόπηκε για αύριο η δίκη
  • [06] Νέος ισχυρός μετασεισμός στην Ιαπωνία
  • [07] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία
  • [08] Δύσκολες ώρες περνά ο Μπλερ ενόψη του συνεδρίου
  • [09] Το Ισραήλ ήρε τον αποκλεισμό της Δ. Οχθης και της Γάζας
  • [10] Τυφώνας απειλεί τις καναδικές ακτές
  • [11] Συζητήσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [12] ''Μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας''
  • [13] Προσπαθούν οι ΗΠΑ να ''βάλουν'' κι άλλες χώρες
  • [14] Τελευταίες διαβουλεύσεις για συγχώνευση Air France-ΚLM
  • [15] Προβλήματα στην αγορά της Β. Ελλάδας από την απεργία γεωτεχνικών
  • [16] Πέθανε ο γηραιότερος άντρας στον κόσμο

    [01] Καμία κίνηση στο Κυπριακό πριν τις ''εκλογές''

    29/9/2003 10:34:00 πμ

    Σε περίοδο αναμονής, μέχρι την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, βρίσκονται οι μεσολαβητές στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επιθυμούν την απομάκρυνση του Ντενκτάς, ενώ, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία διάθεση για αλλαγή ή δείγματα αλλαγής της τουρκικής πολιτικής. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε την 58η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είχε σειρά επαφών αναφέρθηκε στην πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς λύση του εθνικού προβλήματος και τόνισε πως "με αυτή την εξέλιξη θα παρουσιαστεί μια σειρά τεχνικών προβλημάτων και δυσκολιών, που προκύπτουν από την ίδια τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ε.Ε".

    ''Δεν μπορούν να γίνουν αλλοιώσεις στο Σχέδιο''

    "Καμία απ αυτές τις δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητη", επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος, προσθέτοντας, ότι "χρειάζεται προπαρασκευή, συζήτηση με την Ε.Ε, η οποία βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη, για το, πως θα αντιμετωπιστούν οι διάφοροι κανονισμοί και η εφαρμογή τους, αν η Κύπρος ενταχθεί χωρίς λύση".

    Όσον αφορά το θέμα των τροποποιήσεων για βελτίωση του σχεδίου Ανάν, που εισηγείται η ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και την άποψη των μεσολαβητών, πως δε μπορούν να γίνουν σοβαρές αλλοιώσεις και αλλαγές στο σχέδιο, ο Κύπριος Πρόεδρος παρουσιάζεται αποφασιστικός, τονίζοντας τα εξής: "Οι συγγραφείς του Σχεδίου και οι μεσολαβητές έχουν τις δικές τους απόψεις. Αυτό δεν αποστερεί από εμάς το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης και να θέτουμε τις απόψεις μας αιτιολογημένα, ώστε το Σχέδιο να γίνει λειτουργικό, για να είναι και βιώσιμο. Αν δεν είναι λειτουργικό, δε θα μπορεί να λειτουργήσει μια λύση. Επομένως, δε νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι παράγοντες θέλουν να υπογράψουμε ένα Σχέδιο, το οποίο θα είναι καταδικασμένο να μη λειτουργήσει".

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει την εκτίμηση, πως "συνεχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, ότι χρειάζονται αλλαγές στο σχέδιο. Αρα, γιατί να προτρέχουμε και να λέμε τι θα γίνει το Μάιο, προτού καν αρχίσουν διαπραγματεύσεις, τις οποίες επιδιώκουμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όταν μας προσκαλέσει ο γ.γ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών''.

    [02] Τροχαίο με 25 τραυματίες στον Πλαταμώνα

    29/9/2003 9:07:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 23 άτομα ελαφρότερα σε τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε στις 10.10 το βράδυ της Κυριακής, όταν τουριστικό λεωφορείο με ουγγρικές πινακίδες, το οποίο μετέφερε 31 Ούγγρους χορευτές συγκρούστηκε με ΙΧ που οδηγούσε Ελληνας και στη συνέχεια ανατράπηκε στο 406 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας. Οι χορευτές είχαν πάρει μέρος σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην Ερμιονίδα της Αττικής και επέστρεφαν στη χώρα τους. Οι τραυματίες, καθώς και οι υπόλοιποι επιβάτες του λεωφορείου, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ επιτόπου έφτασε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσιρτικίδης, ο οποίος ενημερώθηκε για το ατύχημα. Τα αίτια του ατυχήματος ερευνά το τμήμα Τροχαίας Κατερίνης, ενώ στην περιοχή διακόπηκε η κυκλοφορία και τα οχήματα κινούνται μέσω παρακαμπτηρίων.

    [03] Σκοτώθηκαν λαθρομετανάστες από έκρηξη σε ναρκοπέδιο

    29/9/2003 11:26:00 πμ

    Επτά λαθρομετανάστες σκοτώθηκαν στις 9.10 το πρωί όταν μπήκαν σε ναρκοπέδιο στην περιοχή Λικόφι στο νομό Εβρου. Αμεση ήταν η επέμβαση του στρατού, όπου περισυνέλεξαν τα πτώματα των λαθρομεταναστών, τα οποία μετέφεραν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

    [04] Σήμερα το πρόγραμμα της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση

    29/9/2003 10:56:00 πμ

    Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, αλλαγή στους κανόνες αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων και νέος τρόπος προσλήψεων στο δημόσιο, θα είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση που θα εξαγγείλει ο επικεφαλής προγράμματος και πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς.

    [05] Διακόπηκε για αύριο η δίκη

    29/9/2003 10:07:00 πμ

    Για το πρωί της Τρίτης διακόπηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, λόγω κωλύματος της Ιωάννας Κούρτοβικ, συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, η οποία επρόκειτο να αγορεύσει σήμερα. Με την έναρξη της διαδικασίας, ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα, Βασίλης Καρύδης, είπε στο δικαστήριο ότι η μητέρα της κυρίας Κούρτοβικ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και η συναδελφός του δεν είναι σε θέση να αγορεύσει. Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, ζήτησε τη διακοπή της δίκης για αύριο, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

    [06] Νέος ισχυρός μετασεισμός στην Ιαπωνία

    29/9/2003 9:34:00 πμ

    Μία ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα βόρεια της Ιαπωνίας, ανοικτά της νήσου Χοκάιντο, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 600. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τον μετασεισμό δεν σημειώθηκαν ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές. Η δόνηση καταγράφηκε στις 05.37, ώρα Ελλάδος, στον ίδιο εστιακό χώρο με την Παρασκευή, νοτιοανατολικά της Χοκάιντο (750 χλμ βόρεια του Τόκιο) και σε βάθος 30μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι αρχές δεν έχουν σημάνει συναγερμό για παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), αλλά προειδοποίησαν τους κατοίκους να περιμένουν τις προσεχείς ημέρες και νέους μετασεισμούς έως και 7 Ρίχτερ.

    Μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο

    Την ίδια ώρα μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο στο λιμάνι του Τομακόμι, η οποία προκλήθηκε την Κυριακή μετά από μιά σειρά μικρότερου μεγέθους μετασεισμών. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής αγωνίζονται να σβήσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε μία δεξαμενή παραγώγων του πετρελαίου.

    [07] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία

    29/9/2003 10:28:00 πμ

    Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε πλήρως σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Ιταλία μετά το μπλακ άουτ που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο πρόεδρος της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού GRTN, Αντρέα Μπολίνο θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος "για προληπτικούς λόγους".

    Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στη βόρεια Ιταλία, όχι όμως και στις νότιες περιοχές της Ρώμης όπου ελάχιστες περιφέρειες είχαν ρεύμα.

    Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ-άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία, ωστόσο Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη.

    Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε πάντως ότι μετά το μπλακ άουτ, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το "πράσινο φως" για την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    [08] Δύσκολες ώρες περνά ο Μπλερ ενόψη του συνεδρίου

    29/9/2003 9:59:00 πμ

    Καθώς το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ερευνά τους τρόπους, που μπορεί να διασώσει την κυβέρνηση από την πολιτική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέες οικονομικές ρυθμίσεις, που ενδέχεται να διχάσουν ακόμη περισσότερο το κλονισμένο κόμμα. Ο Μπράουν θα μιλήσει, μία μέρα πριν τον Μπλερ, στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών σε μία περίοδο, όπου το κεντροαριστερό κόμμα συγκεντρώνει τα πλέον δυσοίωνα ποσοστά δημοτικότητας, αφότου αναδείχθηκε αρχηγός του ο Μπλερ το 1994. Ο πόλεμος στο Ιράκ και οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην εκπαίδευση αποξένωσαν την κυβέρνηση από τα σωματεία, ενώ χθεσινή δημοσκόπηση στην εφημερίδα Ομπζέρβερ παρουσιάζει το 41% των ψηφοφόρων του κόμματος να επιθυμεί να παραιτηθεί ο Μπλερ από πρωθυπουργός πριν τις επόμενες εκλογές ενώ δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, εμφανίζει το 74% των 2.300 ερωτηθέντων να είναι πολύ, ή μάλλον δυσαρεστημένοι από τον Μπλερ και την κυβέρνησή του.

    Σε ελεύθερη πτώση η αξιοπίστια του Μπλερ

    Πάντως ο Μπράουν, υποψήφιος να διαδεχθεί τον Μπλερ στην αρχηγία, δεν σκοπεύει να τείνει κλάδον ελαίας στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, όταν σήμερα θα προτείνει περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και το μέτρο της ρύθμισης μισθών ανά περιφέρεια, ένα μέτρο στο οποίο έχουν αντιταχθεί τα εργατικά σωματεία.

    "Θα ζητήσω την υποστήριξή σας στην έκθεση για τον προϋπολογισμό, για τα επόμενα στάδια των οικονομικών μας μεταρρυθμίσεων, για τη μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την απασχόληση, στον σχεδιασμό και στην αγορά εργασίας, στις μεταρρυθμίσεις στην συνταγματική πολιτική και στις περιφέρειες, ως τον μόνο δρόμο για πλήρη απασχόληση", πρόκειται να δηλώσει ο Μπράουν στην ομιλία του.

    Μολαταύτα ο υπουργός ενδέχεται να καθησυχάσει και κάποιους δυσαρεστημένους, ιδίως τονίζοντας την ανάγκη να επαναπροωθηθούν οι διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να καταργηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, που αποκλείουν τους αγρότες του τρίτου κόσμου από τις παγκόσμιες αγορές.

    Ιδιαιτέρως αναμένεται να επιτεθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε τονίζοντας: "είμαι πεπεισμένος, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αποφύγουμε το σκάνδαλο της ΚΑΠ".

    Το φετινό συνέδριο στο Μπόρνμαουθ έχει χαρακτηρισθεί ως το πιο δύσκολο στα χρόνια της ηγεσίας του Μπλερ στους Εργατικούς. Η αξιοπιστία του έναντι της κοινής γνώμης έχει καταρρακωθεί, ιδίως μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και τη συνακόλουθη αποτυχία να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής, όπως διατεινόταν η κυβέρνηση, με επιστέγασμα την υπόθεση της αυτοκτονίας του κυβερνητικού εμπειρογνώμονα Ντέιβιντ Κέλι, που αύξησε τα ερωτηματικά για τον ρόλο της κυβέρνησης.

    Νέες ανησυχητικές δημοσκοπήσεις για τον Μπλερ

    Η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών δεν τρέφει πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, όπως επιβεβαιώνεται από δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, μία ημέρα πριν την πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Μπόρνμαουθ, στη νότιο Αγγλία.

    Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov το 74% των 2.300 ερωτηθέντων απάντησε, πως είναι πολύ, ή μάλλον δυσαρεστημένοι από τον Μπλερ και την κυβέρνησή του. Θετικές, ή πολύ θετικές είναι οι γνώμες, μόλις του 24% των ερωτηθέντων, ένα ποσοστό, που υπολείπεται κατά 11% από τις έρευνες του 2002 και 32% από αυτές του 1999.

    Όσον αφορά το Εργατικό Κόμμα, αυτό αποσπά τη θετική γνώμη μόλις του 31% των ερωτηθέντων, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό του Μπλερ αφότου ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος το 1994. Στην ερώτηση τι είναι εκείνο, που προσάπτουν στους Εργατικούς, το 71% απάντησε "την κουλτούρα του ψεύδους και της πολιτικής χειραγώγησης", από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Ίδιο ποσοστό πιστεύει, πως οι Εργατικοί δεν βελτίωσαν τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως το σύστημα υγείας και την εκπαίδευση. Το 70% πιστεύει πως το "Νέο Εργατικό Κόμμα", η εκσυγχρονισμένη μορφή του κόμματος υπό την αρχηγία του Τόνι Μπλερ, έχει χάσει την επαφή της με τα λαϊκά στρώματα, ενώ το 54% ψέγει τον πρωθυπουργό για την εμπλοκή των βρετανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα Τάιμς, που στις στήλες της φιλοξενεί μία δημοσκόπηση της εταιρείας Populus, στην οποία αποκαλύπτεται, πως ο Μπλερ αντιμετωπίζει έλλειμμα αξιοπιστίας. Το 41% από τους 1012 ερωτηθέντες συμφωνεί, πως πλέον οι "Νέοι Εργατικοί" εδράζονται στη "χειραγώγηση και στο μαγείρεμα" των πληροφοριών.

    [09] Το Ισραήλ ήρε τον αποκλεισμό της Δ. Οχθης και της Γάζας

    29/9/2003 9:37:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός ήρε το πρωί τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει από την περασμένη Παρασκευή στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν στην Ιερουσαλήμ. Το μέτρο αυτό είχε επιβληθεί για να αποτραπούν ενδεχόμενες διεισδύσεις Παλαιστινίων ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το εβραϊκό νέο έτος που άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ εκτιμά ότι καθημερινά οι αρχές σημαίνουν τουλάχιστον 40 φορές συναγερμό για την αποτροπή επιθέσεων από ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες. Την περασμένη Παρασκευή, δύο Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα βρέφος σε επίθεση ενόπλου Παλαιστινίου, μέλους της ισλαμικής Τζιχάντ, στον εβραϊκό οικισμό Νεγκοχότ, κοντά στην Χεβρώνα.

    [10] Τυφώνας απειλεί τις καναδικές ακτές

    29/9/2003 12:23:00 πμ

    Σε ετοιμότητα είναι οι αρχές του Καναδά καθώς ο τυφώνας Χουάν, που πλησιάζει στην καναδική επαρχία Νόβα Σκότια με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται ότι θα προκαλέσει πλημμύρες και ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ο Χουάν, ο πέμπτος τυφώνας αυτής της περιόδου στον Ατλαντικό, αναμένεται να εξασθενήσει καθώς περνά πάνω από ψυχρά ρεύματα, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι απειλητικός όταν φθάσει στις ακτές της Νόβα Σκότια.

    "Αυτή τη στιγμή η κατάσταση ελέγχεται, αλλά υπάρχει κίνδυνος για ζημιές. Τα παράθυρα στο κτίριο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι ασφαλισμένα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικ Κάμπελ, μετεωρολόγος στο Καναδικό Κέντρο Τυφώνων, στο Χάλιφαξ.

    Αυτή τη στιγμή το κέντρο του τυφώνα βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα νοτίως του Χάλιφαξ.

    [11] Συζητήσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    29/9/2003 10:12:00 πμ

    Με στόχο να εκφραστεί μία κοινή θέση πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι πολυεθνείς διαπραγματεύσεις για να επιλυθεί η κρίση με τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας, συναντώνται σήμερα στο Τόκιο αντιπρόσωποι από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότιος Κορέα για διήμερες διαπραγματεύσεις, κεκλεισμένων των θυρών. Οι άτυπες διαβουλεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν το απόγευμα σε μεγάλο ξενοδοχείο του Τόκιο, σύμφωνα με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ. Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο μεταξύ των τριών πλευρών αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στα τέλη Αυγούστου με τη συμμετοχή έξι χωρών (τις δύο Κορέες, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ). Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, το Τόκιο προτίθεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσαφηνίσουν την πρότασή τους να δώσουν στη Βόρειο Κορέα μία "εγγύηση ασφαλείας". Η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει από την Ουάσιγκτον μία επίσημη δέσμευση μη-επίθεσης για να αποποιηθεί τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    [12] ''Μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας''

    29/9/2003 9:50:00 πμ

    Ακόμα και χωρίς τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, μπορούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία να εδραιώσουν την ειρήνη στο Ιράκ δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ Ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, ότι παρά τις επιθέσεις που δέχονται οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αποκαθίστανται οι φυσιολογικοί ρυθμοί. "Θα ήταν πολύ καλή εξέλιξη εάν είχαμε μεγαλύτερη διεθνή εμπλοκή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό, που πρέπει με τις δυνάμεις, που έχουμε ήδη αναπτύξει", δήλωσε ο Τζέρεμι Γκρίνστοκ.

    "Το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της χώρας αρχίζει να λειτουργεί φυσιολογικά. Έχουμε ελάχιστα επεισόδια στο νότιο τμήμα. Στον βορρά, τα πράγματα αρχίζουν να λειτουργούν. Η Βαγδάτη και κάποια σημεία στο κέντρο είναι δύσκολα, από πλευράς ασφάλειας, αλλά δεν επικρατεί το χάος", πρόσθεσε ο βρετανός διπλωμάτης.

    Ο Γκρίνστοκ υποστήριξε εξάλλου, ότι η απουσία άλλων κρατών, που περιμένουν μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να στείλουν στρατεύματα δεν υπονομεύει το έργο του συνασπισμού, που διατηρεί ήδη δυνάμεις στο Ιράκ.

    [13] Προσπαθούν οι ΗΠΑ να ''βάλουν'' κι άλλες χώρες

    29/9/2003 9:39:00 πμ

    Δεν ελπίζουν πια στη συνεισφορά της Ινδίας οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να πείσουν περισσότερες χώρες να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ. "Οι Ινδοί... έδειξαν, ότι δεν θα είναι σε θέση να στείλουν στρατεύματα και δεν αναμένω να αλλάξει αυτή η θέση", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο CNN. Ο Πάουελ δήλωσε, ότι είναι απογοητευμένος, αλλά πρόσθεσε ότι "κάθε έθνος οφείλει να έχει τη δική του κρίση. Δεν μπορείς να διατάξεις την αποστολή στρατιωτών, οφείλουμε να τούς πείσουμε, ότι είναι προς το συμφέρον της διεθνούς τάξης", ανέφερε ο Κόλιν Πάουελ. Πάντως η κυβέρνηση Μπους εξακολουθεί να ελπίζει, ότι θα εξασφαλίσει μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα δίνει σε άλλες χώρες την πολιτική κάλυψη για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. "Οι Τούρκοι, το περιμένουν, το ίδιο το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και άλλες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα αποστολής στρατιωτών. Ωστόσο καμία δεν έχει δεσμευθεί", δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

    [14] Τελευταίες διαβουλεύσεις για συγχώνευση Air France-ΚLM

    29/9/2003 9:50:00 πμ

    Το προσωπικό και η διοίκηση της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France καλούνται να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσή της με την ολλανδική εταιρεία ΚLM, πριν την επίσημη ανακοίνωση του "γάμου" των δύο αερομεταφορέων, που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της γαλλικής εταιρείας. Το απόγευμα, στο Ρουασί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της εταιρείας για να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συγχώνευση, ενώ θα συγκληθεί και έκτακτο διοικητικό συμβούλιο.

    ''Ενας όμιλος, δύο εταιρείες''

    Η προσέγγιση των δύο αερομεταφορέων, που αυτόματα θα κατέληγε στην ιδιωτικοποίηση της Air France, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, ανεστάλησαν με τη σύμφωνη γνώμη της ολλανδικής πλευράς.

    Η ολλανδική κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανή υποβάθμιση της σημασίας του αεροδρομίου Αμστερνταμ-Σιπολ και δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως για τη διαδικασία που στόχο έχει τη δημιουργία του πρώτου αεροπορικού ομίλου σε κύκλο εργασιών.

    Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα De Telegraph, τόνιζε στο φύλλο της Πέμπτης πως η ανακοίνωση για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών θα γίνει την Τρίτη.

    Κατά τις προηγούμενες συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο εταιρειών ο γενικός διευθυντής της Air France, Ζαν Σιρίλ Σπινετά είχε δηλώσει πως οι υπεύθυνοι των δύο πλευρών "συμφωνούν ως προς τη βασική αρχή" της προσέγγισης: "ένας όμιλος, δύο εταιρείες", υπό τη μορφή holding, που θα επιτρέπει στην Air France και στην KLM να διατηρήσουν τα ονόματά τους και τα δικαιώματα πτήσεών τους.

    Ο Σπινετά τόνισε επίσης πως και η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia ενδέχεται να προσχωρήσει στον όμιλο, όμως σε δευτερότερο στάδιο.

    Ειδικός αναλυτής της τράπεζας Fortis, επικαλούμενος "αξιόπιστη" πηγή, τόνισε το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα Monde πως ο "γάμος" αυτός θα κατέληγε σε μία εταιρεία, της οποίας τον έλεγχο θα έχει σε ποσοστό 80-85% η Air France.

    Μία προνομιούχα μετοχή θα επιτρέπει στην ολλανδική κυβέρνηση να διατηρήσει τον έλεγχο των δικαιωμάτων προσγείωσης στο Σίπολ.

    [15] Προβλήματα στην αγορά της Β. Ελλάδας από την απεργία γεωτεχνικών

    29/9/2003 11:37:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ελλείψεις σε τρόφιμα και πρώτες ύλες άρχισαν να παρατηρούνται στην αγορά και σε βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας της συνεχιζόμενης, από τις 16 Σεπτεμβρίου, πανελλήνιας απεργίας των γεωτεχνικών και που είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσουν όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές στα τελωνεία της χώρας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων (κυρίως σταφύλια και μήλα), ιχθυηρών και αγροτικών μεταποιημένων προϊόντων, ενώ αρκετές βιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα περιόρισαν την παραγωγή τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

    Οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως προκύπτει από τις δεκάδες αναφορές τους που καταφθάνουν στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

    [16] Πέθανε ο γηραιότερος άντρας στον κόσμο

    29/9/2003 8:39:00 πμ

    Σε ηλικία 114 ετών έφυγε από τη ζωή, στο σπίτι του, ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου, ο Γιουκίτσι Τσουγκάντζι, πρώην εκτροφεύς μεταξοσκώληκα, ανακοίνωσαν τοπικές κυβερνητικές πηγές. Οι συγγενείς του τον βρήκαν νεκρό πάνω στη στρωμνή του το βράδυ της Κυριακής, τόνισαν αξιωματούχοι στη νήσο Κιούσου, στα νότια της Ιαπωνίας. Γεννημένος στις 23 Μαρτίου 1889, ο Τσουγκάντζι μετά το σχολείο εργάσθηκε ως εκτροφεύς μεταξοσκώληκα και υπάλληλος τράπεζας. Επίσης εργάστηκε εθελοντικά και στις κοινοτικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

    Η Καμάτο Χόνγκο, 116 ετών, ο γηραιότερος άνθρωπος

    Η υγεία του ήταν εξαιρετική, έως το τέλος συζητούσε καθημερινά με την οικογένεια της κόρης του, στο σπίτι της οποίας κατοικούσε, όμως τα τελευταία χρόνια σπάνια σηκωνόταν από το κρεββάτι του και η όρασή του δεν ήταν καλή.

    Με τον θάνατο του Τσουγκάντζι, γηραιότερος άνδρας στην Ιαπωνία είναι πλέον ο Καμένι Νακαμούρα, 108 ετών.

    Ο γηραιότερος άνθρωπος στην Ιαπωνία, μία χώρα που διατηρεί τα σκήπτρα στη μακροβιότητα, με μέση ηλικία τα 78 έτη για τους άνδρες και τα 80 για τις γυναίκες, παραμένει η Καμάτο Χόνγκο, 116 ετών, η οποία επίσης ζει στην Κιούσου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 September 2003 - 9:25:26 UTC