Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρία χρόνια μετά τον εφιάλτη του ''Σάμινα''
  • [02] Τ. Παπαδόπουλος: ''Η Κύπρος χρειάζεται σταθερότητα και ειρήνη''
  • [03] Ομιλία Παπανδρέου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
  • [04] Συλλαλητήριο για Ιρακ-Παλαιστίνη στις 27 Σεπτεμβρίου
  • [05] Στάση εργασίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
  • [06] Μπερλουσκόνι: Οι ωραίες γραμματείς... κίνητρο για επενδύσεις στην
  • [07] Συνεχίζονται οι αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής
  • [08] Σεισμός 8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
  • [09] Με τις Η.Π.Α. θα συζητήσει το Ισραήλ για την τύχη του Αραφάτ
  • [10] O Ντι Πιέτρο ζητά άρση ασυλίας Μπερλουσκόνι
  • [11] Με παραίτηση απείλησε και πάλι ο Σρέντερ
  • [12] Συνελήφθη καταζητούμενος για το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ
  • [13] Νέο σύνταγμα εντός έξι μηνών ζητούν οι ΗΠΑ από το Ιράκ
  • [14] Θυμάστε κ. Πάουελ τι λέγατε για το Ιράκ το 2001;
  • [15] Ιρακινοί οι τραυματίες σε επίθεση κατά Αμερικανών
  • [16] Απαλλαγή Αμερικανών για το θάνατο Ιρακινών αστυνομικών
  • [17] Στα 1,244 ευρώ/κιλό η ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς
  • [18] Καλά τα νέα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [19] ''Ο εικαστικός Γιάννης Ρίτσος''

    [01] Τρία χρόνια μετά τον εφιάλτη του ''Σάμινα''

    Τζένη Χαραλαμπίδου 26/9/2003 12:04:00 πμ

    Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη νύχτα εκείνη που συγκλόνισε τη χώρα. Οι 83 ψυχές που χάθηκαν στη ναυτική τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα" ζητούν ακόμα δικαίωση για τις εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει εκείνο το τραγικό βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 και ώρα 22.15 στο νησί της Πάρου, όταν το επιβατηγό πλοίο έπεσε με ταχύτητα 18 κόμβων πάνω στις δίδυμες βραχονησίδες "Πόρτες" και 83 (από τους 558 επιβάτες και πλήρωμα) οδηγήθηκαν στο θάνατο; Σήμερα, στρέφουμε τη μνήμη μας σε αυτούς που χάθηκαν και τη σκέψη μας σε εκείνους σώθηκαν, σε ένα ναυάγιο που θα παραμείνει στη ναυτική μας ιστορία ως ένα από τα πιο αδικαιολόγητα ναυάγια που είχαμε. Στην Πάρο σήμερα θα τελεστεί μνημόσυνο ως ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα του ναυαγίου.

    Δεν θα υπήρχαν νεκροί εάν είχαν ληφθεί τυπικά μέτρα ασφαλείας

    Το ανακριτικό πόρισμα καταγράφει σωρεία εγκληματικών λαθών που οδηγούν σε διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο.

    Σύμφωνα με τον ανακριτικό φάκελο, μετά τη πρόσκρουση στο πλοίο επικράτησε πανικός, τα φώτα έσβησαν και δεν δόθηκε σήμα εγκατάλειψης του καραβιού. Σημαντικές ήταν οι ελλείψεις στα σωστικά μέσα που διέθετε το πλοίο και στα πρώτα κρίσιμα λεπτά το πλήρωμα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝ, ο θάλαμος επιχειρήσεων ενημερώθηκε από τον ασυρματιστή του πλοίου 11 λεπτά μετά την πρόσκρουση στις βραχονησίδες.

    Το καράβι μπορεί να άντεξε στη σφοδρή σύγκρουση, (το ρήγμα στα ύφαλα του "Εξπρές Σαμίνα" ήταν τρία μέτρα μήκους και ενός πλάτους), όμως κατά παράβαση των κανονισμών, στο μοιραίο πλοίο της Minoan Flying Dolphins οι υδατοστεγείς θύρες του μηχανοστασίου ήταν ανοιχτές και κανείς δεν επιχείρησε να τις κλείσει σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες.

    Τα διαμερίσματα του πλοίου πλημμύρησαν με αποτέλεσμα να βυθιστεί μέσα σε 45 λεπτά.

    Η πραγματογνωμοσύνη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πολύνεκρο ναυάγιο, παρά τη σφοδρή πρόσκρουση στις βραχονησίδες, θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί τυπικά μέτρα ασφαλείας που όφειλαν να ακολουθήσουν οι επικεφαλείς του πλοίου.

    Το ναυάγιο, οι ανακρίσεις, οι καταθέσεις, το πόρισμα

    Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Σάιν Ναζέρ της Γαλλίας και το προηγούμενο του όνομα ήταν "Γκόλντεν Βεργίνα". Θα έβγαινε στη σύνταξη στις 31/12/2001 έπειτα από 35 χρόνια ενεργούς δράσης όπου είναι το μέγιστο όριο που επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

    Το ναυάγιο του Σάμινα είναι το δεύτερο πολύνεκρο ατύχημα των τελευταίων 35 ετών μετά το ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού "Ηράκλειο" με 217 νεκρούς το 1965

    - Στο "Σάμινα" επέβαιναν 497 επιβάτες και 61 μέλη του πληρώματος.

    - Νεκροί 75 επιβάτες και οκτώ ναυτικοί

    - Αξιομνημόνευτη η αυτοθυσία των 68 ψαράδων της Πάρου και της Αντίπαρου οι οποίοι έσωσαν 418 επιβάτες, με τη βοήθεια 41 λιμενικών.

    - Για το πολύκροτο ναυάγιο η ανάκριση κατέληξε στη δίωξη για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα- τουλάχιστον- παντός υπευθύνου (πλήρωμα, επιτελείς της εταιρείας, επιθεωρητές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας)

    - Η μετοχή της μητρικής εταιρείας Μινόαν, που ελέγχει μετοχικά και διοικητικά τη Minoan Flying Dolphins- πλοιοκτήτριας εταιρείας- κατρακυλούσε μέρα με τη μέρα μετά τον ναυάγιο.

    - Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την αυτοκτονία του διευθύνοντα συμβούλου της Minoan Flying Dolphins Παντελή Σφηνιά, στις 29 Νοεμβρίου του 2000, που έπεσε στο κενό από το μπαλκόνι του 6ου ορόφου του μεγάρου, όπου βρισκόταν το γραφείο του.

    - Για το ναυάγιο, οι Αρχές πήραν 230 καταθέσεις μαρτύρων, ενώ σημαντικά στοιχεία έδωσε η υποβρύχια βιντεοσκόπηση όλων των τμημάτων του βυθισμένου κουφαριού του πλοίου.

    - Σύμφωνα με τον ανακριτικό φάκελο, το πλοίο προσέκρουσε στις πόρτες με ταχύτητα 18 ναυτικών μιλίων

    - Από διασωθέντες ναυαγούς και συγγενείς των θυμάτων έχουν υποβληθεί 134 αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας με τις οποίες ζητούνται αποζημιώσεις ύψους 44 δισ. δραχμών

    - Ανακρινόμενος ο υποπλοίαρχος του "Σάμινα" παραδέχθηκε ότι έσφαλε στη διατήρηση της πορείας του πλοίου, αλλά υποστήριξε πως τα πτερύγια που βρίσκονται δεξιά και αριστερά των πλευρών του πλοίου ήταν χαλασμένα, με αποτέλεσμα να βοηθήσουν στην αλλαγή της πορείας, καθώς, επίσης, και στη διάνοιξη του κεντρικού ρήγματος στη δεξιά πλευρά του πλοίου.

    - Η ογκωδέστατη δικογραφία έκλεισε ύστερα από 18 μήνες έρευνας και μαρτυρικών καταθέσεων.

    - Αναμένεται να εκδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου για να οριστεί η δικάσιμη και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι έξι που κατηγορούνται για το ναυάγιο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [02] Τ. Παπαδόπουλος: ''Η Κύπρος χρειάζεται σταθερότητα και ειρήνη''

    26/9/2003 10:15:00 πμ

    Με αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (National Committee on American Foreign Policy-NCAFP), μια επιτροπή που αποτελεί ''δεξαμενή σκέψης'' για θέματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, όπου υποστήριξε πως ''η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύγκρουση'' και ότι ''χρειάζεται σταθερότητα, ειρήνη και όραμα για το μέλλον''. Εξάλλου, την αγωνία του Κυπριακού λαού για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντήσεις εφ' όλης της ύλης

    O κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τους αξιωματούχους της NCAFP, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά ιστορικά σημεία του Κυπριακού και ανέλυσε την τουρκική πολιτική στο θέμα της Κύπρου, μίλησε εκτενώς για την πρόσφατη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για λύση του προβλήματος και την αποτυχία της Χάγης, λόγω υπαιτιότητας της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής σε θέματα, όπως οι πρόσφατες εξελίξεις με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, θέματα σχετικά με την αποστολή Καλών Υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, όπως και για άλλα διεθνή προβλήματα.

    Εκτός από τον Κόφι Αναν, ο Κύπριος πρόεδρος είχε, την Πέμπτη, χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους της Γκάνας και της Μοζαμβίκης, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Σρι Λάνκα και της Ανδόρας, ενώ, στο περιθώριο των εργασιών της 58ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε σύντομη, εγκάρδια συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος παραβρέθηκε σε δεξίωση, που παρέθεσε προς τιμή του, ο γνωστός πολιτικός σκιτσογράφος, Ράναν Λούρι.

    [03] Ομιλία Παπανδρέου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    26/9/2003 9:58:00 πμ

    Στο νέο, μεταπολεμικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και στις προσπάθειες εδραίωσης του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας και ειρήνης, μέσα από πολυμερείς και όχι μονομερείς αποφάσεις, θα επικεντρωθεί το βασικό μέρος της σημερινής ομιλίας που θα απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στην 58η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί εξάλλου στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει αποδεχτεί το σχέδιο Αναν, ως ''βάση για διαπραγματεύσεις, με ορίζοντα το 2004''. Επίσης, θα μιλήσει για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, προτείνοντας σχετικό ψήφισμα, ενώ παράλληλα θα τονίσει το νέο, αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα. Πρόκειται για ένα νέο ρόλο με στρατηγική: την ειρήνη. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα λάβει μέρος στη συνάντηση, που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Κόλιν Πάουελ.

    ΟΗΕ, Ιράκ, Μέση Ανατολή, Κυπριακό, Βαλκάνια τα βασικά θέματα

    Κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση με τον Κόλιν Πάουελ θα είναι το πρόβλημα στο Ιράκ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Μεσανατολικό, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και οι αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ, θα προηγηθεί ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομίλια του στη Γενική Συνέλευση θα επιχειρήσει, με την αναφορά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα, να επικεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών στην αναγκαιότητα για προστασία του ΟΗΕ, προτείνοντας ορισμένες θεσμικές αλλαγές.

    Μεταξύ άλλων, θα τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του ειδικού βάρους που έχει, μπορεί να βοηθήσει συλλογικά.

    Οσον αφορά το Ιράκ, θα παρουσιάσει την άποψη πως θα πρέπει, πλέον, η κυριαρχία της χώρας να περάσει στα χέρια των Ιρακινών.

    Το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου.

    Πρόταση ψηφίσματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

    Να σημειώσουμε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα υποβάλει πρόταση ψηφίσματος για την "Οικοδόμηση ενός Ειρηνικού και Βέλτιστου Κόσμου", μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

    Η πρόταση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, που προσβλέπει στη δημιουργία ενός "παράθυρου ευκαιρίας" για την ειρηνική διευθέτηση των διεθνών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και για τη γενικότερη προώθηση του αθλητισμού ως μέσο επίτευξης παγκόσμιας αλληλεγγύης, αναμένεται να υιοθετηθεί στις αρχές Νοεμβρίου 2003 και θα τεθεί προς άμεση επικύρωση από το σύνολο των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά την υποβολή της πρότασης, θα ακολουθήσει ειδική τελετή, αργά το απόγευμα,στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Τζούλιαν Ρόμπερτ Χαντ, του Γιώργου Παπανδρέου και του διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας πρέσβη Σταύρου Λαμπρινίδη. Στην τελετή θα παραβρεθούν αρκετοί πολιτικοί και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μετά την ίδρυση από τη ΔΟΕ, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων: "Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας" και "Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας", περισσότερες από 350 προσωπικότητες απ΄όλο τον κόσμο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που συνεχώς βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση.

    Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου θα πραγματοποιηθεί δεξίωση προς τιμήν του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνεχίστηκε με την υπογραφή από τον ίδιο της Συμφωνίας του 2002 για ''Προνόμια και Ασυλίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου''.

    Προηγήθηκαν η συμμετοχή του σε πρόγευμα εργασίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEECP) και οι διμερείς συναντήσεις του με τους ομολόγους του της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, της Ολλανδίας, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, με το γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Αμρ Μούσα και με τον εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη την Κυριακή το πρωί.

    [04] Συλλαλητήριο για Ιρακ-Παλαιστίνη στις 27 Σεπτεμβρίου

    26/9/2003 11:32:00 πμ

    Από τη συν/ξη Τύπου του

    Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ

    Με σύνθημα την αντίθεση στην κατοχή σε Ιράκ και Παλαιστίνη αντιπολεμικά κινήματα και εργατικά συνδικάτα σε όλον τον κόσμο καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο, που διοργανώνεται ταυτόχρονα στις 27 Σεπτεμβρίου σε 42 χώρες. Στην Αθήνα, οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, μαζί με την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης καλούν τον κόσμο να συγκεντρωθεί στην Πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι και να συμμετάσχει στην πορεία που οργανώνεται προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Αναμένεται δυναμικό παρών από τους πολίτες

    "Είμαστε μπροστά σε ένα "αραβικό" Βιετνάμ", δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, και πρόσθεσε: ''Το συλλαλητήριο της Αθήνας είναι ένας σταθμός στο παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα για να βάλουμε τέλος στην κατοχή στο Ιράκ, για να λευτερώσουμε την Παλαιστίνη''.

    Στο συλλαλητήριο αναμένεται να έρθουν διαδηλωτές με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και από τα Ιωάννινα με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

    Παράλληλα, μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

    Παράλληλα με το συλλαλητήριο της Αθήνας, στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία προς την αμερικανική βάση της Σούδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας των κατοίκων και φορέων για τα σχέδια επέκτασης της βάσης προς την περιοχή του Μουζουρά.

    Κατά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Πέμπτη από την ομάδα συντονισμού του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ στην οποία συμμετέχουν ο Γιάννης Μπανιάς, ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της ΠΟΕΣΥ, ο Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Ρούντι Ρινάλντι, ο Δημήτρης Στρατούλης από τη ΓΣΕΕ και από την ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρός της Σπύρος Παπασπύρου, ανακοινώθηκε πως γίνονται προσπάθειες από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ η Ευρωπαϊκή Συνάντηση των Κοινωνικών Φόρουμ το 2004 να γίνει στην Αθήνα, κάτι που διεκδικεί και το Λονδίνο.

    Φέτος, η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 12 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οπότε και θα αποφασισθεί αν η επόμενη ετήσια Συνάντηση θα γίνει στην Ελλάδα.

    [05] Στάση εργασίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

    26/9/2003 10:33:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις τρεις έχουν εξαγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Αντιπροσωπεία των γιατρών θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις τους.

    [06] Μπερλουσκόνι: Οι ωραίες γραμματείς... κίνητρο για επενδύσεις στην Ιταλία!

    Πηγή: ΝΕΤ 26/9/2003 9:27:00 πμ

    Έναν ομολογουμένως... πρωτότυπο τρόπο να προσελκύσει τους Αμερικανούς επιχειρηματίες της Γουόλ Στριτ για να επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα του, βρήκε ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. "Ελάτε γιατί έχουμε ωραίες γραμματείς αλλά και λιγότερους κομμουνιστές", είπε στους υποψήφιους επενδυτές ο Μπερλουσκόνι. Πρόκειται για την πολλοστή "γκάφα" τού Ιταλού πρωθυπουργού που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία και, φυσικά, έκανε το γύρο τού κόσμου μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

    ''Σας συμφέρει ακομα και να... πεθάνετε στην Ιταλία''

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα... "έδωσε όλα" στη Νέα Υόρκη στην προσπάθεια του να πείσει τους Αμερικανούς μεγιστάνες ότι η Ιταλία είναι η χώρα για όλες τις δουλειές και τους συμφέρει οικονομικά ακόμα και να πεθάνουν εκεί, ενώ, δεν παρέλειψε να τους τονίσει ότι καλύτερη απόδειξη για όσα τους λέει είναι ότι και ο ίδιος έχει επενδύσει όλα του τα χρήματα στην Ιταλία.

    Πριν λίγες ημέρες, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε προκαλέσει για άλλη μία φορά, όταν δεν είχε διστάσει να πει ότι ο Μουσολίνι δεν σκότωσε κανέναν, και είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκάλεσε "ψυχικά διαταραγμένους" όλους τους Ιταλούς δικαστές.

    Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται να πτοείται από τίποτα. Ούτε από το γεγονός ότι ένας από τους διασημότερους δικαστές της Ιταλίας ο Αντόνιο ντι Πιέτρο, ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει το νόμο με τον οποίο προστατεύεται ο Ιταλός πρωθυπουργός από την προσαγωγή του σε δίκη με την κατηγορία ότι δωροδόκησε δικαστές.

    [07] Συνεχίζονται οι αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

    26/9/2003 10:46:00 πμ

    Με την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για την υπόθεση της "17Ν", αγόρευσε ο Βασίλης Χειρδάρης, ο οποίος παρίσταται στο δικαστήριο ως πολιτικός ενάγων για την υπόθεση της ληστείας σε σούπερ μάρκετ "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ" κατά τη διάρκεια της οποίας είχε κακοποιηθεί υπάλληλος της επιχείρησης. Ο συνήγορος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δίκη ως τη μεγαλύτερη της νεότερης Ελλάδας, ενώ, όπως υποστήριξε, η οργάνωση ταλάνισε επί σειρά ετών την ελληνική κοινωνία. Στο δικαστήριο θα αγορεύσει στη συνέχεια, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος παρίσταται για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο "Πεντελικόν".

    Ο κ. Χειρδάρης υποστήριξε ότι η συμπεριφορά των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν απαράδεκτη και ζήτησε την παραδειγματική τους τιμωρία.

    Οπως εκτιμάται, σήμερα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την έναρξη των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [08] Σεισμός 8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

    26/9/2003 8:36:00 πμ

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση εντάσεως 8 Ρίχτερ, ακολουθούμενη από δυνατούς μετασεισμούς, συγκλόνισε τα ξημερώματα τη νήσο Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 243. Από τον σεισμό, ο οποίος είναι ο ισχυρότερος που έχει γίνει στον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών, ενώ οι αρχές απομάκρυναν από τα παράλια τον πληθυσμό, καθώς εκφράζονται φόβοι για τεράστια παλιρροϊκά κύματα. Εν τω μεταξύ, σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε και στην Ταϊβάν, αλλά οι σεισμολόγοι διευκρινίζουν ότι δεν σχετίζεται με την ισχυρή δόνηση που έπληξε την Ιαπωνία.

    Ενας νεκρός, αλλά από τροχαίο - Σε επιφυλακή για το φόβο των τσουνάμι

    Το επίκεντρο της κύριας δόνησης εντοπίσθηκε σε βάθος 42 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στο λιμάνι Ερίμο, 975 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Ύστερα από μία ώρα, ακολούθησε μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ και ένας τρίτος, που είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ.

    Η πρώτη δόνηση έγινε στις 4:50 τα ξημερώματα, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι του Χοκάιντο βρίσκονταν στα κρεβάτια τους. Aκολούθησαν στη συνέχεια τουλάχιστον 19 μετασεισμοί.

    Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που πλήττει την Ιαπωνία εδώ και 9 χρόνια, όταν σεισμός 8,1 Ρίχτερ είχε συγκλονίσει και πάλι τη νήσο Χοκάιντο στις 4 Οκτωβρίου 1994, προκαλώντας τον τραυματισμό 436 ανθρώπων.

    Μετά τον πρώτο σεισμό οι ανατολικές ακτές του Χοκάιντο επλήγησαν από κύματα που έφθαναν σε ύψος δύο μέτρων και παρέσυραν ορισμένα άδεια αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στη θάλασσα.

    Σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, αλλά από τροχαίο δυστύχημα, που έγινε εξαιτίας της κύριας δόνησης. Πρόκειται για 61χρονο οδοκαθαριστή, ο οποίος σκοτώθηκε στην κωμόπολη Νακασιμπέτσου, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, καθώς σκούπιζε συντρίμμια του σεισμού από ένα δρόμο.

    Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 243, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αυξηθεί, καθώς αρκετοί πολίτες που τραυματίσθηκαν στα σπίτια τους, προσέρχονται με δικά τους μεταφορικά μέσα σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

    Οπως αναφέρουν, αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην πόλη Κουσίρο "η κατάσταση ηρεμεί και οι μετασεισμοί είναι μικρότερης έντασης".

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε τους πολίτες για τον κίνδυνο παλιρροϊκών κυμάτων τσουνάμι. Ο Μινόρου Κασαχάρα, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο Χοκάιντο δήλωσε ότι "θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τσουνάμι για μία ή δύο ημέρες".

    Εξαιτίας του σεισμού προκλήθηκε πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρίας Ιντεμίτσου Κοζάν, σε διυλιστήριο του Τομακομάι, που είναι μία παραλιακή πόλη στο νότιο τμήμα της νήσου Χοκάιντο.

    Το αεροδρόμιο της πόλης Κουσίρο έκλεισε διότι κατέρρευσε η οροφή στον πύργο ελέγχου.

    Εκλεισαν επίσης πολλοί αυτοκινητόδρομοι, λόγω κατολισθήσεων και ζημιών στο οδόστρωμα, ενώ εκτροχιάσθηκε μία αμαξοστοιχία, με συνέπεια να τραυματισθεί τουλάχιστον ένα άτομο.

    Μετά το σεισμό διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, καθώς έκλεισαν αυτόματα οι γεννήτριες στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Τομάτο-Ατσούμα.

    Αντιθέτως δεν παρουσιάσθηκε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, Χοκάιντο Ελέκτρικ Τομάρι.

    Η νήσος Χοκάιντο είναι σε μέγεθος όση η Αυστρία και κατοικείται από περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

    Σεισμός 4,9 Ρίχτερ και στην Ταϊβάν

    Ο σεισμός έγινε στις 7.43 το πρωί (τοπική ώρα) και το επίκεντρο εντοπίσθηκε 20 χιλιόμετρα ανοικτά του Ιλάν, στη βορειοανατολική ακτή της Ταϊβάν και 20 χιλιόμετρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

    Το Κέντρο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι ο σεισμός δεν έχει σχέση με τη δόνηση που έπληξε νωρίτερα τη νήσο Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία, διότι οι δύο δονήσεις προκλήθηκαν από διαφορετικές τεκτονικές πλάκες.

    Ωστόσο, ο σεισμός στο Χοκάιντο μπορεί να προκάλεσε τη δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητή στις Κουρίλες νήσους της Ρωσίας.

    [09] Με τις Η.Π.Α. θα συζητήσει το Ισραήλ για την τύχη του Αραφάτ

    26/9/2003 11:15:00 πμ

    Γιάσερ Αραφάτ

    Tο Ισραήλ θα συνεκτιμήσει τις αμερικανικές ενστάσεις, πριν αποφασίσει αν θα υλοποιήσει την απειλή της εκδίωξης του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ", ο Αριέλ Σαρόν. Επιπλέον, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Σιλβάν Σαλόμ, υποσχέθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ - κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν στη Ν. Υόρκη - πως η χώρα του θα συζητήσει με τις Η.Π.Α. πριν λάβει οριστική απόφαση για το εάν θα εκδιώξει από τα παλαιστινιακά εδάφη τον Αραφάτ, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    ''Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την σωματική ακεραιότητα του Αραφάτ''

    "Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σκέψεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι πιθανό να έχουν δίκιο όταν εκτιμούν ότι η εκδίωξη του Αραφάτ θα τους προκαλέσει προβλήματα στη Μέση Ανατολή, καθώς ανησυχούν ιδιαίτερα για το Ιράκ", τονίζει στη συνέντευξή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    "Πρέπει να καταλάβουμε, πάντως, ότι είναι πολύ δύσκολο να υποσχεθείς ότι άμα συλληφθεί ο Αραφάτ δεν θα πάθει κάτι", τόνισε ο Σαρόν αναφερόμενος σε μία ενδεχόμενη επιχείρηση για τη σύλληψη του Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Αναφορικά με το ανεγειρόμενο τείχος ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ, ο Σαρόν τόνισε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς πριν την τελική χάραξή του. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν θα κατασκευαστεί τείχος γύρω από τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ που βρίσκεται σε βάθος 20 χλμ. στη Δυτική Όχθη. "Θα υπάρξει ένα κενό το οποίο θα φρουρείται από Ισραηλινούς στρατιώτες", τόνισε ο Σαρόν.

    Στο μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι "οι Ισραηλινοί μας είπαν ότι δεν προτίθενται να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια αυτή τη στιγμή και ότι θα συζητήσουν μαζί μας όταν κινηθούν στην κατεύθυνση της λήψης απόφασης σχετικά με την τύχη του Αραφάτ".

    Οι Η.Π.Α. έχουν καταστήσει σαφές ότι θα προτιμούσαν να παραταθεί η απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, παρά να εκδιωχθεί από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, διότι σε αυτή την περίπτωση η επιρροή που θα ασκούσε θα ήταν σοβαρότερη.

    Ωστόσο, τα άλλα μέλη του "κουαρτέτου" για το Μεσανατολικό, οι Ευρωπαίοι, αντιτίθενται στην αμερικανική πολιτική απομόνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, επισημαίνοντας ότι είναι εκλεγμένος ηγέτης των Παλαιστινίων.

    [10] O Ντι Πιέτρο ζητά άρση ασυλίας Μπερλουσκόνι

    26/9/2003 11:45:00 πμ

    Την άρση της ασυλίας του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε την Τετάρτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ο διασημότερος δικαστής της χώρας, Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Ο Ντι Πιέτρο, που είχε ηγηθεί της εκστρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επέδωσε Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αίτηση με περίπου 900.000 υπογραφές - αρκετές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την ακύρωση του νόμου περί ασυλίας.

    Δημοψήφισμα για ακύρωση νόμου

    Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ακυρωθεί ο νόμος που προστατεύει τον Ιταλό πρωθυπουργό από την προσαγωγή του σε δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί εφόσον το Ανώτατο Ακυρωτικό και το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσουν κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη και εάν διεξαχθεί ψηφοφορία τον ερχόμενο χρόνο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να υπερψηφιστεί από το εκλογικό σώμα.

    Ντι Πιέτρο: Απάντηση λογικών ανθρώπων

    Συγκεκριμένη και θετική απάντηση λογικών ανθρώπων που επιθυμούν να ζήσουν σε μία "φυσιολογική χώρα" χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ο Ντι Πιέτρο και συνέχισε: "Θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα όπου οι νόμοι είναι ίσοι για όλους". Σημειώνουμε ότι, ο δικαστής που είχε ηγηθεί της εκστρατείας "Καθαρά Χέρια" έφτασε στα δικαστήρια με φορτηγά γεμάτα με κουτιά με υπογραφές.

    Στις αρχές του χρόνου, το ιταλικό κοινοβούλιο, όπου ο Μπερλουσκόνι διαθέτει άνετη πλειοψηφία, ψήφισε νόμο με τον οποίο παρέχεται ασυλία για τους πέντε ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού. Αυτό έγινε αιτία να παγώσει αμέσως η δίκη στην οποία ο πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

    [11] Με παραίτηση απείλησε και πάλι ο Σρέντερ

    26/9/2003 11:04:00 πμ

    Αποσκοπώντας στο να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν σήμερα στη Βουλή τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απείλησε και πάλι με παραίτηση, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπιλντ". "Αν δεν θέλετε να με ακολουθήσετε, τότε ψάξτε για κάποιον άλλο", φέρεται να δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος σε χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος στο Βερολίνο." Θα γίνω ένα απλό μέλος μιας τοπικής οργάνωσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και μετά από χρόνια θα κατονομάσω αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για αυτό", τόνισε ο Σρέντερ.

    ''Έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση''

    Αρκετοί "αντάρτες" βουλευτές έχουν απειλήσει να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται μακριά από τις αρχές του κόμματος.

    Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που είναι στην καγκελαρία, ο Σρέντερ έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές την απειλή της παραίτησης για να ευθυγραμμίσει την αριστερή πτέρυγα της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD με την οικονομική πολιτική του.

    Σύμφωνα με την "Μπιλντ", ο Σρέντερ δήλωσε στα μέλη της ηγεσίας του SPD ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί για την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε πρόκληση από το κόμμα.

    "Αν οι επικριτές μου στους κόλπους του SPD μπορούν να αποσπάσουν την πλειοψηφία, τότε θα είναι καλοδεχούμενοι να αναλάβουν και την εξουσία και εγώ δεν θα σταθώ εμπόδιο στο δρόμο τους", φέρεται να είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

    [12] Συνελήφθη καταζητούμενος για το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ

    26/9/2003 10:38:00 πμ

    Από τις σερβικές αρχές συνελήφθη καταζητούμενος από το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για 42χρονο, πρώην αξιωματικό του στρατού, Βλάντιμιρ Κοβάτσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο χωριό Μάλο Γκράντιστε, νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου. Ο Κοβάτσεβιτς καταζητείται από το δικαστήριο του ΟΗΕ για τους θανάτους δύο αμάχων και τον τραυματισμό τριών άλλων, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Ντουμπρόβνικ, όταν η Κροατία είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

    Η τέταρτη προσαγωγή

    Η σύλληψη του Κοβάτσεβιτς έγινε την ημέρα που ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Βλάνταν Μπάτιτς, επέστρεψε από επίσκεψη στο δικαστήριο της Χάγης.

    Για τον βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ έχουν ήδη προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου άλλοι τρεις πρώην αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    Ο αντιναύαρχος Μίοντραγκ Τζόκιτς παραδέχθηκε την ενοχή του, για επιθέσεις εναντίον αμάχων και καταστροφή ιστορικών κτιρίων στο Ντουμπρόβνικ, ενώ ο αντιστράτηγος Πάβλε Στροβύγκαρ, ο οποίος παραδόθηκε στο δικαστήριο, περιμένει να δικαστεί. Αντίθετα, αθωώθηκε από το δικαστήριο ο τρίτος κατηγορούμενος, Μίλαν Ζετς, πρώην αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού πολεμικού ναυτικού.

    [13] Νέο σύνταγμα εντός έξι μηνών ζητούν οι ΗΠΑ από το Ιράκ

    26/9/2003 10:46:00 πμ

    Περιθώριο έξι μηνών σκοπεύουν να δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Ιρακινούς για να εγκρίνουν ένα νέο σύνταγμα, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για τη διοργάνωση εκλογών μέσα στο 2004, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης,σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να παραδώσει την εξουσία στο Ιράκ πριν την εκλογή των νέων θεσμικών οργάνων. Η πρόταση Πάουελ διατυπώνεται τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία νέα απόφαση στον ΟΗΕ για την εδραίωση της ειρήνης στο Ιράκ ,αλλά πολλές χώρες -με πρώτη τη Γαλλία -αξιώνουν ένα χρονοδιάγραμμα για την άμεση μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο Πάουελ σημείωσε πάντως ότι μία άμεση μεταφορά της εξουσίας σε μία μη εκλεγμένη και άρα "μη νόμιμη" ιρακινή αρχή θα παρέτεινε την αστάθεια και το κλίμα βίας στο Ιράκ.

    Βλέπει συναίνεση στον ''ορίζοντα'' του ΟΗΕ ο Πάουελ

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις στα Ηνωμένα Εθνη συναινούν όλο και περισσότερο για μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    "Είμαι ευχαριστημένος και πιστεύω πως και οι συνεργάτες μου, τα πέντε μόνιμα μέλη (Ρωσία-Κίνα-Γαλλία-Βρετανία και ΗΠΑ) είναι ευχαριστημένα γιατί είδα σύγκλιση απόψεων προς την κατεύθυνση μιας νέας απόφασης", δήλωσε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [14] Θυμάστε κ. Πάουελ τι λέγατε για το Ιράκ το 2001;

    26/9/2003 10:41:00 πμ

    Εξηγήσεις προσπάθησε να δώσει ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για δηλώσεις που είχε κάνει όταν ανήλθε στην εξουσία η κυβέρνηση Μπους, πολύ πριν από την εισβολή στο Ιράκ. Μιλώντας στο Κάιρο, τον Φεβρουάριο του 2001, όταν έκανε την πρώτη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ο Κόλιν Πάουελ έλεγε ότι το Ιράκ δεν είχε αναπτύξει "καμία σημαντική δυνατότητα" για όπλα μαζικής καταστροφής και δεν είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον των γειτονικών κρατών με συμβατικά όπλα. Ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος εντόπισε αυτές τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ και τις υπενθύμισε στα ΜΜΕ.

    ''Είμασταν στην αρχή της διακυβέρνησης και μακριά από την 11/9''

    Ερωτηθείς ο Κόλιν Πάουελ γιατί άλλαξε την εκτίμησή του, δήλωσε: "Δεν άλλαξα την εκτίμησή μου. Δεν είπα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής". "Τότε ο Σαντάμ αποτελούσε μία απειλή. Έπρεπε να εξακριβωθεί το εύρος των όπλων που είχε. Βρισκόμασταν τότε στην αρχή της διακυβέρνησης και μακριά από την 11/9", είπε ο Πάουελ, προσπαθώντας να εξηγήσει τι άλλαξε και μετέβαλε την αρχική εκτίμησή του για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

    Ο Κόλιν Πάουελ επισήμανε ότι στόχος του τότε ήταν να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για νέο σύστημα κυρώσεων εναντίον του Ιράκ, ώστε να επιτρεπόταν η διοχέτευση περισσότερων αγαθών για τον ιρακινό λαό, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι για πιθανές εισαγωγές προϊόντων που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση.

    "Πολλά έχουν αλλάξει από τον Φεβρουάριο του 2001 (μέχρι την εισβολή), αλλά δεν βρίσκω τίποτα που να μην είναι συμβατό μεταξύ αυτών που έλεγα τότε και των όσων λέω μέχρι τώρα", είπε ο Κόλιν Πάουελ.

    Ωστόσο, μιλώντας στο Κάιρο, το 2001, μετά τη συνάντησή του με τον Aιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ο Κόλιν Πάουελ υποστήριζε ότι οι κυρώσεις είχαν αποτελέσματα:

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν "δεν έχει αναπτύξει καμία ουσιαστική δυνατότητα αναφορικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει συμβατική ισχύ εναντίον των γειτόνων του. Αρα, στην πράξη οι πολιτικές μας ενίσχυσαν την ασφάλεια των γειτόνων του Ιράκ και αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε", έλεγε ο Κόλιν Πάουελ τον Φεβρουάριο του 2001.

    [15] Ιρακινοί οι τραυματίες σε επίθεση κατά Αμερικανών

    26/9/2003 8:26:00 πμ

    Τουλάχιστον 10 Ιρακινοί τραυματίστηκαν σε επίθεση, εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής θέσης στη Βαγδάτη, με όλμους που όμως δεν βρήκαν το στόχο τους αλλά εξερράγησαν σε γύρω σπίτια. Χθες, ένας Βρετανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του στο Ιράκ, σε ''ένα τραγικό επεισόδιο με πυροβόλο όπλο'', όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμύνης στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για εχθρική ενέργεια, ανεβάζοντας στους 51 νεκρούς τις απώλειες των Βρετανών. Αλλοι οκτώ Αμερικανοί τραυματίστηκαν χθες σε ενέδρα Ιρακινών. Παράλληλα, ένας μικρός Ιρακινός βρήκε το θάνατο χθες το απόγευμα, όταν τον χτύπησε όχημα του αμερικανικού στρατού στη Φαλούτζα.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο, ''στις 17.00, ώρα Ελλάδος, ένα παιδί από το Ιράκ έπεσε στις ρόδες ενός στρατιωτικού οχήματος που ανήκε σε φάλαγγα με αποτέλεσμα εκείνο να το χτυπήσει''.

    ''Λίγα λεπτά μετά το συμβάν έφθασε ελικόπτερο επί τόπου για να το μεταφέρει'', όμως '' το παιδί είχε εκπνεύσει'', πρόσθεσε.

    [16] Απαλλαγή Αμερικανών για το θάνατο Ιρακινών αστυνομικών

    26/9/2003 8:25:00 πμ

    O αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες πως απαλλάσσει τα στελέχη του όσον αφορά τον θάνατο εννέα μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κι ενός Ιορδανού σωματοφύλακα από αμερικανικά πυρά, στις 12 Σεπτεμβρίου στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης. Η εσωτερική έρευνα κατέδειξε πως οι αμερικανοί στρατιώτες ''έδρασαν στα πλαίσια των κανονισμών της αποστολής τους'', ανακοίνωσε ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεθ, προσθέτοντας πως ''οι έρευνες έχουν σταματήσει''. Γεγονός σπάνιο, οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει δημοσίως συγγνώμη μετά τα πυρά που ξεσήκωσαν την οργή του πληθυσμού στη Φαλούτζα, μία συντηρητική σουνιτική πόλη σε απόσταση 50 χλμ. από τη Βαγδάτη.

    [17] Στα 1,244 ευρώ/κιλό η ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς

    26/9/2003 10:55:00 πμ

    Στα 1,1321 ευρώ (385,76 δρχ.) ανά κιλό, ορίστηκε η προκαταβολή της ενίσχυσης για την παραγωγή ελαιολάδου της εμπορικής περιόδου 2002/2003, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής Ελαιολάδου της ΕΕ. Η αρμόδια Επιτροπή απεδέχθη στο σύνολό τους τα στοιχεία παραγωγής που προσκομίστηκαν από τις Ελληνικές Αρχές, με βάση τα οποία η συνολική εγχώρια εκτιμώμενη παραγωγή ανέρχεται σε 458.202 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνας ελαιοπαραγωγός, μετά την εκκαθάριση θα λάβει τελική ενίσχυση ύψους 1,244 ευρώ/κιλό (424 δρχ./κιλό).

    [18] Καλά τα νέα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

    25/9/2003 11:51:00 μμ

    Στο 200% από 300% που είναι σήμερα μειώνεται το ανώτερο όριο προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης οφειλών έως 200.000 ευρώ σε 48 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ή προς τρίτους που είναι βεβαιωμένα σε Εφορίες, των οποίων οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής υπερβαίνουν την !/10/2003 το 200% παύουν να επιβαρύνονται περαιτέρω. Επίσης διευκρινίζεται πως όσες προσαυξήσεις έχουν εισπραχθεί ή έχουν αποσβεστεί λόγω συμψηφισμού μέχρι την ίδια ημερομηνία και αφορούν επιβαρύνσεις άνω του 200% δεν επιστρέφονται.

    [19] ''Ο εικαστικός Γιάννης Ρίτσος''

    26/9/2003 11:16:00 πμ

    Τον ''εικαστικό'' Ρίτσο που όλοι γνωρίσαμε μέσα από τα πρόσωπα και τα γυμνά σώματα στις πέτρες του, τις μαρτυρικές φυσιογνωμίες που σκάλιζε στις ρίζες που ξέβραζε η θάλασσα, τις ακουαρέλες του, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε μια έκθεση αποκλειστικά με αυθεντικά του έργα. Αυτά επιλέχθηκαν ανάμεσα στα χιλιάδες όσα είναι συγκεντρωμένα κυρίως στην προσωπική συλλογή της κόρης του Ερης. Η έκθεση με τίτλο ''Ο εικαστικός Γιάννης Ρίτσος" και υπότιτλο ''Με το χρωστήρα του Ποιητή με το φακό του Μάξιμου'', χωρίζεται σε δυο μεγάλες ενότητες, αντιπροσωπευτικές του έργου του σε όλες τις περιόδους.

    ''Ολη η ελληνική τέχνη άλλωστε είναι ανθρωποκεντρική, με κύριο ιδεώδες της το κάλλος. Στην περίοδο της δικτατορίας το να αντιτάσσεις ένα όμορφο σώμα ή πρόσωπο στη γενική κατήφεια και καταπίεση ήταν μια μορφή αντίστασης. Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές, αλλά η ζωγραφική πάνω σε πέτρες μου έχει γίνει συνήθεια, μια ανάπαυλα από τη συγγραφική δουλειά''.

    Ο λόγος και εικόνα του Γιάννη Ρίτσου έχουν περάσει στην αιωνιότητα.

    Η πρώτη ενότητα της έκθεσης αποτελείται από φωτογραφίες του Πλάτωνα Μάξιμου που αποτυπώνουν την εικαστική πλευρά του ποιητή λίγο πριν του 1989 και λίγο μετά το θάνατό του.

    Ο Ρίτσος χρησιμοποιούσε ευτελή υλικά, κόκκαλα, τσιγαρόκουτα, ρίζες, πέτρες και έκανε ''μια ζωγραφική γλυπτική'', όπως έλεγε ο ίδιος.

    Η δεύτερη με 200 αυθεντικά έργα του Ρίτσου, υποδιαιρείται σε τέσσερις υποενότητες και καλύπτει την εικαστική παραγωγή του ποιητή από 1949 έως 1984.

    Από τις ατέλειωτες τραγικές στιγμές του στην εξορία, από τα ταξίδια του κυρίως στις ανατολικές χώρες από τη Σάμο και από τα τελευταία του χρόνια στην Αθήνα τους χειμώνες και στο Καρλόβασι τα καλοκαίρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 September 2003 - 9:17:35 UTC