Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό το σχέδιο νόμου για τα δάση
  • [02] Νέα ''μετωπική'' κυβέρνησης-πανεπιστημιακών
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Γκιούλ
  • [04] Στάση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [05] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου
  • [06] Συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων
  • [07] Διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για νέα απόφαση για το Ιράκ
  • [08] Νεκρά τέσσερα μέλη της Τζιχάντ
  • [09] Νέο επεισόδιο με νεκρό μαθητή στις ΗΠΑ
  • [10] Επεσε η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους
  • [11] Έκρηξη με νεκρό σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης
  • [12] Οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ σε συνάντηση Κουλούρη-επιχειρηματιών
  • [13] Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ από τους Νορβηγούς
  • [14] Έρευνα συσχετίζει παιδικό καρκίνο με καρκίνο του μαστού

    [01] Στο Υπουργικό το σχέδιο νόμου για τα δάση

    25/9/2003 8:25:00 πμ

    Την Πέμπτη δίνεται στη δημοσιότητα, κατόπιν συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο για τα δάση. Με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται να δοθεί λύση στο ζήτημα των καταπατημένων εκτάσεων, των ιδιωτικών δασών και των οικοδομικών συνεταιρισμών, ενώ αναμένεται να αποχαρακτηριστούν στρέμματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δάση και δασικές εκτάσεις. Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης να ρυθμιστεί το θέμα των δασικών εκτάσεων με τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα, αλλά και να προστατεύονται τα δάση. Την αντίδραση του στο προωθούμενο νομοσχέδιο εξέφρασε με ανακοίνωση του ο Συνασπισμός. Την αντίθεση τους έχουν εκφράσει εξάλλου περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Απλοποιούνται οι διαδικασίες

    Βασικά σημεία του είναι ο χαρακτηρισμός και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, τρόποι για την αντιμετώπιση του ζητήματος των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς και οι περιπτώσεις των διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών, που έχουν προβεί στην αγορά δασικών εκτάσεων και στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής τους με μη δασικές.

    Την ίδια στιγμή επισπεύδονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 263 περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνονται άμεσα οι πολεοδομικές μελέτες.

    Οι περιοχές αυτές αντιστοιχούν σε περισσότερα από 260.000 στρέμματα και αφορούν σε οικισμούς, κύρια ή παραθεριστική κατοικία, βιοτεχνικά ή βιομηχανικά πάρκα. Σε αυτές βρίσκεται σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων που θα μπορούν να συνδεθούν σε πρώτη φάση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

    Η ηλεκροδότηση των αυθαιρέτων θα γίνει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αφού θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις. Χρονικά προσδιορίζονται προς το τέλος του χρόνου.

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ωστόσο αντιδρά στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    [02] Νέα ''μετωπική'' κυβέρνησης-πανεπιστημιακών

    25/9/2003 8:17:00 πμ

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν για μια ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις, που έγιναν στο Υπουργείο Οικονομίας, μεταξύ πανεπιστημιακών και κυβέρνησης. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Φαρμάκης κατέστησαν σαφές πως ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες του 7%, ενώ δεσμεύτηκαν για αύξηση των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι πανεπιστημιακοί, από την πλευρά τους, εμμένουν στις διεκδικήσεις τους και συνεχίζουν την απεργία. Ωστόσο, οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ αφήνουν περιθώριο διαλόγου και συνεδριάζουν το μεσημέρι της Πέμπτης, για να αξιολογήσουν τις προτάσεις του υπουργείου και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Καμία υποχώρηση

    Ο κ. Φαρμάκης, αφού επισήμανε πως η κυβέρνηση "δεν πρόκειται να υποχωρήσει", λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του προϋπολογισμού αλλά και τις αντιδράσεις από άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου, είπε ακόμη ότι οι χρηματοδοτήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το 2004 θα είναι αυξημένες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά τους προβλήματα.

    Από πλευράς πανεπιστημιακών, που διεκδικούν αυξήσεις 20%, ο πρόεδρος του διδακτικού προσωπικού Χρήστος Τρικαλινός δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση "σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί τους καθηγητές" και πρόσθεσε ότι "η ευθύνη για την κατάσταση στα ΑΕΙ ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση".

    Ο πρόεδρος του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης ανέφερε ότι οι καθηγητές αναμένουν νέα βελτιωμένη πρόταση, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις μικρές βελτιώσεις που πρότεινε το υπουργείο σχετικά με τα μισθολογικά κλιμάκια.

    Συμφωνήθηκε, ωστόσο, να ανανεωθεί το ραντεβού τους με τον υπουργό Οικονομικών για τη Δευτέρα, για να παρίστανται στη συνάντηση και οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

    Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους πρόκειται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, αν και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τους πανεπιστημιακούς σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

    Σημειώνεται ότι εξαιτίας των μισθολογικών διαφορών οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ απέχουν εδώ και δύο εβδομάδες από το διδακτικό τους έργο. Την Τετάρτη λειτούργησαν μόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θράκης.

    Αντιδράσεις στην απόφαση Ευθυμίου για τις περικοπές μισθών

    Την ίδια ώρα η απόφαση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου για περικοπή του μισθού των πανεπιστημιακών που απέχουν από τα καθήκοντά τους προκάλεσε αντιδράσεις στους χώρους των Πανεπιστημίων.

    Μάλιστα ο πρύτανης της Παντείου Ιωάννης Βαβούρας δήλωσε πως θα παραιτηθεί εφόσον το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει το έργο που παράγουν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων.

    Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως τα προβλήματα στην Παιδεία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι πανεπιστημιακοί δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι κανενός Υπουργείου και πρέπει να ενισχυθούν και να επιτελέσουν τον παιδαγωγικό και το διαπλαστικό τους ρόλο, χωρίς να εξουθενώνονται με αυτή την μεταχείριση από το κράτος και την πολιτεία.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Γκιούλ

    25/9/2003 11:10:00 πμ

    Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως το Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Ιράκ, θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ. Η συζήτηση για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα γίνει ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης για τις υποψήφιες χώρες, που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου.

    Σημαντική εξέλιξη οι εκλογές στα κατεχόμενα

    Στο μεταξύ, προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των κυρίων Γκιούλ και Πάουελ όπου συζητήθηκαν τα θέματα του Ιράκ και το Κυπριακό. "Σημαντική εξέλιξη" χαρακτήρισαν και οι δύο πλευρές τις εκλογές στις βόρειες (κατεχόμενες) περιοχές του νησιού ενώ και οι δυο υποστηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επαφές Παπανδρέου με υπουργούς βαλκανικών χωρών

    Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Πάουελ στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους. Κατ΄ιδίαν συνάντηση δε θα πραγματοποιηθεί καθώς συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από χθες το βράδυ, ξεκινά τις επαφές του με ομολόγους του βαλκανικών χωρών.

    [04] Στάση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί

    25/9/2003 10:13:00 πμ

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Αντιπροσωπεία των γιατρών θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    [05] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου

    25/9/2003 9:32:00 πμ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, θα βρεθούν την Πέμπτη στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού. Την Τετάρτη ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τα σημεία των αλλαγών που προτείνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, στον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό του Κόφι Αναν, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση, την οποία είχε με τον Αλβάρο ντε Σότο και τους συνεργάτες του, Ρόμπερτ Ντάν και Λίζα Τζόουνς, είπε πως ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του γγ των Ηνωμένων Εθνών άφησε να διαφανεί ότι δε βλέπει σύντομα επανέναρξη των συνομιλιών και τοποθετεί τις δυνατότητες επανέναρξής τους μετά την ψηφοφορία στην κατεχόμενη περιοχή και ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας.

    Οσον αφορά τη θέση του ντε Σότο για την προοπτική επιτυχίας των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως ο σύμβουλος του ΟΗΕ αποδέχεται, πλέον, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και διεξαγωγής ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ενόσω ο κ. Ντενκτάς παραμένει διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [06] Συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων

    25/9/2003 10:49:00 πμ

    Για δεύτερη φορά από την έναρξη των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής η απουσία συνηγόρων υπεράσπισης καθυστέρησε κατά μία ώρα την έναρξη της διαδικασίας της δικης της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το γεγονός προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του προέδρου Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος ανέφερε "δεν είναι εικόνα δικαστηρίου αυτή. Ντρέπομαι". Με την εμφάνιση των συνηγόρων υπεράσπισης η διαδικασία ξεκίνησε, με την αγόρευση της Ελίζας Βόζενμπεργκ, η οποία παρίσταται εκπροσωπώντας την οικογένεια του δολοφονηθέντος από τη 17Ν, εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

    Η κα Βόζενμπεργκ τόνισε, ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών αιτίων και επεσήμανε, ότι το στοιχείο, που χαρακτηρίζει την δράση της 17Ν είναι η προμελέτη και ο αιφνιδιασμός.

    Η κ. Βόζενμπεργκ έκανε λόγο επίσης για τρομοκρατική οργάνωση που περιθωριοποίησε τη χώρα μας, απέτρεψε ξένες επενδύσεις και άφησε δεκάδες χήρες και ορφανά στην Ελλάδα.

    Η διαδικασία συνεχίζεται.

    [07] Διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για νέα απόφαση για το Ιράκ

    25/9/2003 11:23:00 πμ

    Παρά την επιτακτική ανάγκη των ΗΠΑ για μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ που θα δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης στρατευμάτων και από άλλες χώρες υπό αμερικανική διοίκηση ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, φαίνεται να μην βιάζεται για το πότε ακριβώς θα εξασφαλίσει το ναι του ΟΗΕ. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης η διαδικασία ψήφισης της νέας απόφασης, μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Αρχικά η κυβέρνηση Μπους ήλπιζε ότι θα ήταν εφικτή μία συμφωνία για νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, αλλά αντιμετωπίζοντας τις αντιρρήσεις ορισμένων εθνών, όπως η Γαλλία, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να δώσει περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις. Πάντως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους επισήμανε ότι ήδη έχει επιτευχθεί πρόοδος στις προσπάθειες να πεισθούν ορισμένα κράτη να μην ζητούν γρήγορη αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

    Συνάντηση Σρέντερ-Μπους

    Mία ημέρα αφότου η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του Ιράκ, στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά από 16 μήνες, από την οποία αναμένεται να συμβάλλει στην άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που εκδηλώθηκαν με αφορμή τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Σε δηλώσεις του μετά την ημίωρη συνάντηση, στην οποία παρευρέθησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Μπους δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον κύριο Σρέντερ να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργασθούν για τη δημιουργία ενός "δημοκρατικού και σταθερού Ιράκ".

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός καγκελάριος, τονίζοντας επιπλέον ότι προσέφερε στον κ. Μπους τη βοήθεια την χώρας του, για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα του Ιράκ και συγκεκριμένα στον τομέα της εκπαίδευσης αστυνομικών.

    Μιλώντας πάντως στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόνισε ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει να υπάρξει " έδαφος συνεννόησης" με την Ουάσινγκτον αναφορικά με το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, αλλά η Γερμανία ενδέχεται να απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στη συνέντευξή του, ο Σρέντερ επανέλαβε την αντίθεσή του στην ιδέα "του προληπτικού πολέμου" που επικαλέστηκαν οι Αμερικανοί για να δικαιολογήσουν την επέμβαση στο Ιράκ θεωρώ πολύ σημαντικό να μην παραβιάζουμε τις αρχές του".

    Υπέρ νέας απόφασης η Ρωσία

    Εξάλλου, μετά τον κ. Σιράκ που δηλωσε ότι δεν πρόκειται η χώρα του να μπλοκάρει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως η χώρα του, θα υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση στην επόμεμη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία. Ο κ. Πούτιν θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του κ. Μπους στην εξοχική κατοικία του τελευταίου στο Καμπ Ντέιβιντ αργότερα εντός της εβδομάδος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, από την πλευρά του τόνισε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ, δεν θα παραδώσουν την εξουσία στο Ιράκ παρά μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

    "Οι ΗΠΑ θέλουν να παραδώσουν στους Ιρακινούς τον έλεγχο της πατρίδας τους, όμως αυτό θα γίνει αφού συνταχθεί το σύνταγμα και διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές", είπε ο Πάουελ στους περίπου 45 υπουργούς Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    [08] Νεκρά τέσσερα μέλη της Τζιχάντ

    25/9/2003 8:53:00 πμ

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώθηκαν την Πέμπτη τα ξημερώματα στη διάρκεια επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό ελ Μπουρέιτζ στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή της Χεβρώνας, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με μάρτυρες ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν, επίσης, έξι Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, και έξι Παλαιστίνιοι.

    Ισραηλινοί πιλότοι αρνούνται να χτυπήσουν παλαιστινιακά εδάφη

    Την ίδια ώρα εικοσιεπτά Ισραηλινοί πιλότοι προσυπογράφουν επιστολή προς το διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας τους, στην οποία αναφέρουν ότι αρνούνται να πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι Ισραηλινοί πιλότοι αναφέρουν ότι είναι αντίθετοι "την εκτέλεση παράνομων και ανήθικων επιθέσεων, όπως αυτές που γίνονται από το Ισραήλ στα (Παλαιστινιακά) εδάφη".

    "Εμείς, που έχουμε εκπαιδευθεί να αγαπούμε το κράτος του Ισραήλ αρνούμαστε να πάρουμε μέρος σε επιθέσεις της πολεμικής αεροπορίας σε αστικά κέντρα. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε τα πλήγματα εναντίον αθώων πολιτών", δήλωσε ένας από τους πιλότους στην ισραηλινή τηλεόραση. Οι μισοί από αυτούς που προσυπογράφουν αυτή την επιστολή έκαναν μία ή δύο πτήσεις την εβδομάδα εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.

    Ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι αυτοί οι 27 πιλότοι είναι "μία μειοψηφία από τους χιλιάδες" που διαθέτει η αεροπορία ενώ ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Μοσέ Γιααλόν, δήλωσε ότι οι πιλότοι μπορεί να τιμωρηθούν για την "παράνομη και απαγορευμένη" ανακοίνωσή τους - όπως τη χαρακτήρισε.

    [09] Νέο επεισόδιο με νεκρό μαθητή στις ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2003 9:26:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας 15χρονος μαθητής άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο του, στην Πολιτεία της Μινεσότα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ένα συμμαθητή του και να τραυματίσει σοβαρά έναν δεύτερο. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο Λύκειο Ροκόρι του Κολντ Σπρινγκ. Μαθητές είπαν ότι ο 15χρονος άρχισε να πυροβολεί επειδή τον πείραζαν αλλά τελικά ο καθηγητής φυσικής αγωγής τον έπεισε να του παραδώσει το πιστόλι που κρατούσε.

    Δεύτερο επεισόδιο μέσα σε λίγες μέρες

    Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ένοπλος είχε εισβάλει σε πανεπιστήμιο του Τενεσί κρατώντας ομήρους όσους βρίσκονταν στο κτήριο. Η ομηρία έληξε με το θάνατο του ενόπλου ο οποίος, μάλιστα, υποστήριζε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    [10] Επεσε η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους

    25/9/2003 8:56:00 πμ

    Στο χαμηλότερο ποσοστό, από τον Ιανουάριο του 2000, έπεσε η δημοτικότητα του Αμερικανού πρόεδρου, Τζορτζ Μπους, καθώς σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, μόλις το 49% των ερωτηθέντων εκφράζουν πλέον την αποδοχή τους στο πρόσωπο του και τον τρόπο με τον οποίο ο ασκεί τα καθήκοντα του. Οι αμερικανοί πολίτες, φαίνονται δυσαρεστημένοι, κυρίως από τον τρόπο που χειρίζεται τα οικονομικά ζητήματα, με το ποσοστό των δυσαρεστημένων στον τομέα αυτό να ξεπερνάει για πρώτη φορά το 50%. Τέλος, μολονότι το 60% των Αμερικανών εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος διεξάγει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2002, οπότε τέθηκε για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση ένα τέτοιο ερώτημα.

    [11] Έκρηξη με νεκρό σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2003 8:54:00 πμ

    Ενας Σομαλός ξενοδοχοϋπάλληλος σκοτώθηκε και άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Πέμπτη στις 7 π.μ. (τοπική ώρα) στο ξενοδοχείο Αϊκε της Βαγδάτης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στη γεννήτρια του ξενοδοχείου και η έκρηξή της ακούστηκε σε όλη την κεντρική Βαγδάτη. Σύμφωνα με ιρακινό αξιωματούχο η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος. Στο ξενοδοχείο Αϊκε, που εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στεγάζεται η δημοσιογραφική ομάδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

    [12] Οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ σε συνάντηση Κουλούρη-επιχειρηματιών

    25/9/2003 11:42:00 πμ

    Συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ, (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, CARREFOUR, ΕΛΟΜΑΣ, ΜΕΤΡΟ) και που έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να μην προχωρήσουν σε καμία αύξηση για το προσεχές τετράμηνο., θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης. Ο υφυπουργός θέλει να ενημερωθεί από τους επιχειρηματίες για τις καταγγελίες του καταναλωτικού κινήματος ότι υπάρχουν διαφορές στις τιμές που αναγράφονται στα ράφια σε σχέση με αυτές που πληρώνουν στο ταμείο, καθώς και αν είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις το αμέσως προηγούμενο διάστημα, πριν ανακοινώσουν το ''πάγωμα'' τιμών. Παράλληλα συνεργεία του υπουργείου πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ισχύει το πάγωμα των τιμών που έχουν ανακοινώσει τα Σούπερ Μάρκετ.

    [13] Ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ από τους Νορβηγούς

    24/9/2003 11:45:00 μμ

    Θύμα έκπληξης έπεσε ο ΠΑΟΚ, στον πρώτο του φετινό αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο "Δικέφαλος" ηττήθηκε στην Τούμπα 1-0 από τη νορβηγική Λιν και πλέον θα χρειαστεί να πάρει τη νίκη μετά από δύο εβδομάδες στο Οσλο, προκειμένου να εξασφαλίσει θέση στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο (παλιός γνώριμός μας, από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό) Χέλγκι Σίγκουρντσον στο 39΄.

    Περίπου 20 λεπτά χρειάστηκαν οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη για να βρουν διαδρόμους προς την εστία του Οντεγκααρντ. Οι Νορβηγοί παρατάχθηκαν από τον παίκτη-προπονητή τους Τόμι Μπέρντσεν με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς και για αρκετή ώρα δεν επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει επικίδυνες φάσεις. Η πρώτη αξιόλογη ευκαιρία των γηπεδούχων ήρθε στο 20΄, με το βολέ του Εγκωμίτη να φεύγει άουτ, ενώ στη συνέχεια Γιασεμή και Σαλπιγγίδης απείλησαν τον Οντεγκααρντ.

    Η καλύτερη στιγμή του "Δικεφάλου" στο πρώτο ημίχρονο ήρθε στο 31΄, όταν από σέντρα του Εγκωμίτη, ο Οντεγκααρντ... βγήκε και δεν βγήκε, ο Κουτσόπουλος έπιασε την κεφαλιά, αλλά λίγο πριν τη γραμμή οι αμυντικοί της Λιν απομάκρυναν τη μπάλα.

    Κι ενώ το παιχνίδι φαινόταν να πηγαίνει προς την πλευρά του ΠΑΟΚ, ήρθε το σοκ. Στο 39ο λεπτό ο Αουγκουστσον σέντραρε από αριστερά, η άμυνα των γηπεδούχων αδράνησε και ο Χέλγκι Σίγκουρντσον, εντελώς αμαρκάριστος, με κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ατματσίδη ανοίγοντας το σκορ.

    Η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη "βάρυνε", όπως ήταν φυσιολογικό, τα πόδια των παικτών του "Δικεφάλου". Τα λάθη γίνονταν όλο και πιο συχνά και ο εκνευρισμός (παικτών και φιλάθλων) εντάθηκε από κάποιες λανθασμένες υποδείξεις του βοηθού διαιτητή.

    Εστω κι έτσι όμως, ο ΠΑΟΚ άγγιξε την ισοφάριση στο 48΄, όταν η καρφωτή κεφαλιά του Εγκωμίτη πέρασε σύρριζα άουτ, και στο 57΄, όταν ο Φουτσίνι βγήκε τετ-α-τετ με τον Οντεγκααρντ, αλλά το πλασέ του ήταν αδύναμο και οι αμυντικοί πρόλαβαν να απομακρύνουν. Στο 66΄ η κεφαλιά του Σαλπιγγίδη έφυγε μόλις άουτ, όπως και στο 77΄ το σουτ του Εγκωμίτη. Ο Αναστασιάδης έκανε σχετικά γρήγορα τις τρεις αλλαγές του, όμως αποτέλεσμα δεν είδε, αφού η ομάδα του είχε εμφανές πρόβλημα, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην τελική προσπάθεια.

    Διαιτητής: Ατίλα Χάνασεκ (Ουγγαρία)

    Κίτρινες: Βόκολος, Σουίφτ

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Ουντέζε, Καρυπίδης (53΄ Σπάσιτς), Βόκολος, Κουτσόπουλος, Μάρκος (71΄ Καραδήμος), Εγκωμίτης, Χάγκαν, Γιασεμή (63΄ Βαγγελής), Σαλπιγγίδης, Φουτσίνι

    ΛΙΝ: Οντεγκααρντ, Λουστό, Ονσταντ, Αουγκουστσον, Μπέρντσεν, Σουίφτ, Τζ.Χάνσεν, Λάγκερλοφ, Σοκολόβσκι, Σούντγκοτ, Σίργκουρντσον (86΄ Ούσεμπ)

    [14] Έρευνα συσχετίζει παιδικό καρκίνο με καρκίνο του μαστού

    25/9/2003 10:31:00 πμ

    Οι γυναίκες των οποίων τα παιδιά εμφανίζουν καρκινικούς όγκους στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι αρκετά πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, ανακοίνωσε μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη. Η έρευνα έδειξε ότι αν σ΄ ένα παιδί διαγνωστεί κάποια μορφή καρκίνου πριν από την ηλικία των πέντε ετών, η μητέρα του διατρέχει διπλάσιο κίνδυνο από το φυσιολογικό, για καρκίνο του μαστού μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της ενώ, εάν το παιδί είναι αγόρι, ο συνολικός κίνδυνος για τη μητέρα αυξάνεται έως 50%.

    Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα κάθε χρόνο

    Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού στη μητέρα και κακοηθών όγκων στο παιδί της συστήνοντας στις μητέρες με παιδιά καρκινοπαθή να εξετάζονται συχνότερα για καρκίνο του μαστού. Η έρευνα διεξήχθη σε σύνολο 2.064 γυναικών τα παιδιά των οποίων έπασχαν από κακοήθειες στα οστά, τον εγκέφαλο, το ήπαρ, το νεφρό, το δέρμα, πριν αυτά συμπληρώσουν τα 15 τους χρόνια. Ο καρκίνος του μαστού, είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες καθώς ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα της ασθένειας καταγράφονται ετησίως σε όλο τον κόσμο. Η πρόωρη εφηβεία, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία ή η μη απόκτηση παιδιού καθώς και το οικογενειακό ιστορικό είναι παράγοντες επικινδυνότητας της νόσου.

    Μελέτες για τον παιδικό καρκίνο

    Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, σήμερα, όλο και περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τον καρκίνο αλλά τα πιο πολλά υποφέρουν από την επίδραση που έχει η νόσος σε αυτά ή οι χρόνιες θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκαν. Τα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών με όλους τους τύπους καρκίνων αυξήθηκαν από 23% τη δεκαετία 1960-1970 στο 70% τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Ωστόσο, περισσότερα από 5.016 παιδιά που παρουσίασαν καρκίνο και ακολούθησαν θεραπεία την περίοδο 1960-1999, αργότερα παρουσίασαν ιατρικά προβλήματα, επακόλουθα κυρίως των φαρμακευτικών αγωγών, όπως εξασθένηση της ακοής, προβλήματα εκμάθησης ή άλλης μορφής καρκίνοι.

    Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης υπογραμμίζει ότι ενήλικες που στην παιδική τους ηλικία έπασχαν από καρκίνο έχουν πολλές πιθανότητες να ζήσουν φυσιολογική ζωή, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σχέση με άλλους που μεγάλωσαν χωρίς καρκίνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τουλάχιστον το 40% αυτών που νίκησαν τον παιδικό καρκίνο, δηλώνουν ότι η υγεία τους ως ενήλικες επηρεάστηκε από την περιπέτειά τους με τη νόσο και μόνο το 11% δήλωσε ότι η γενική κατάσταση της υγείας του ήταν άσχημη. Αξιοσημείωτο είναι ότι, μεταξύ των ενηλίκων αυτών, οι γυναίκες διατρέχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να παρουσιάσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας για λόγους που παραμένουν ακόμη ασαφείς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 September 2003 - 10:32:31 UTC