Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
  • [02] Χωρίς ταξί για τέσσερις ημέρες η Αθήνα
  • [03] Θετικά σχόλια των ''Ν.Υ Times'' για τις ολυμπιακές προετοιμασίες
  • [04] ''Ναι'' των Λετονών στην ένταξή τους στην Ε.Ε
  • [05] Προφυλάκιση Ισπανών αναρχικών για το δέμα-βόμβα στην ελληνική πρεσβεία
  • [06] Σλοβενία: Δημοψήφισμα για λειτουργία καταστημάτων
  • [07] Επίθεση Ιρακινών ανταρτών εναντίον Αμερικανών στρατιωτών

    [01] Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

    21/9/2003 10:24:00 πμ

    Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση τεσσάρων δημοσκοπήσεων σε εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, με διαφορά από 6,1 έως 7,7 μονάδες αποτελεί κοινή συνισταμένη στις τέσσερις δημοσκοπήσεις. Επίσης, επιβεβαιώνεται το προβάδισμα του Κώστα Σημίτη ως καταλληλότερου πρωθυπουργού και ο περιορισμός της διαφοράς στην παράσταση νίκης, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Αντικρουόμενες οι ερμηνείες των κομμάτων για τα αποτελέσματα των τεσσάρων νέων δημοσκοπήσεων.

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας επισημαίνει ότι υπάρχει αλλαγή του πολιτικού κλίματος, γεγονός που αποδίδει στις πρωτοβουλίες και στο έργο της κυβέρνησης και στην εμπιστοσύνη του λαού στον πρωθυπουργό.

    Ο γραμματέας πολιτκού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς εκτιμά ότι "το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται'', προσθέτοντας ότι "οι πολίτες δεν ενδίδουν σε προεκλογικές παροχές".

    "Το γενικό πολιτικό κλίμα, ουσιαστικά, δεν έχει αλλάξει", υπογράμμισε ο Συνασπισμός.

    [02] Χωρίς ταξί για τέσσερις ημέρες η Αθήνα

    21/9/2003 10:47:00 πμ

    Τραβούν χειρόφρενο οι ιδιοκτήτες ταξί από τις 5 το πρωί της Δευτέρας και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, αντιδρώντας στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών. Την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην οδό Μάρνη. Στο χορό των κινητοποιήσεων ενδέχεται να μπουν τις επόμενες ημέρες και τα ταξί της περιφέρειας, εάν μέχρι τις 29 του μηνός δεν πάρουν από το υπουργείο Οικονομικών τις απαντήσεις που έχουν ζητήσει για τον τρόπο λειτουργίας των ταμειακών μηχανών.

    [03] Θετικά σχόλια των ''Ν.Υ Times'' για τις ολυμπιακές προετοιμασίες

    21/9/2003 10:51:00 πμ

    Το ανακαινισμένο "GB"

    Θετική αναφορά για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κάνει η εφημερίδα "New York Times" στο ταξιδιωτικό της ένθετο, με τίτλο: "Η Αθήνα επιταχύνει τους ρυθμούς της για την Ολυμπιάδα". Στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επισημαίνει μεταξύ άλλων τη βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών με εκτενείς αναφορές στην ανακαίνιση χώρων στα ξενοδοχεία "Μεγάλη Βρετανία" και "Χίλτον", την ευκολία μετακίνησης των επισκεπτών με κλιματιζόμενα λεωφορεία και με το "όμορφο, αποτελεσματικό μετρό", η χρήση του οποίου "περιόρισε το περιβόητο νέφος της Αθήνας".

    Αρνητική αναφορά στην πλατεία Ομονοίας

    Ταυτόχρονα, σημειώνεται η κατασκευή γραμμής τραμ, μήκους 13 μιλίων που θα συνδέει το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με το κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έναρξη των Αγώνων.

    Επίσης, αναφέρεται στην ευχάριστη περιδιάβαση της περιοχής της Ακρόπολης με την πεζοδρόμηση αρχαιολογικών χώρων, έκτασης 12 μιλίων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην ανακαίνιση μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό) και αρχαιολογικών χώρων (Κεραμικός).

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται όμως ότι υπάρχει νευρικότητα για το αν τα ολυμπιακά έργα και συγκεκριμένα οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες στην ώρα τους.

    Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται: "ενώ σε κάθε σχεδόν γωνιά της Αθήνας αποτυπώνονται οι προετοιμασίες εν όψει των Αγώνων, επικρατεί νευρικότητα για το κατά πόσον όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες στην ώρα τους, κάτι που θυμίζει ότι τα περισσότερα από τα μαρμάρινα θεωρεία του Παναθηναϊκού σταδίου δεν ήταν έτοιμα παρά μόνο 4 χρόνια μετά το τέλος των Αγώνων του 1896".

    Το "μελανό" σημείο στο δημοσίευμα είναι η παρομοίωση της Πλατείας Ομονοίας με "τσιμεντένιο σκουπιδότοπο".

    Το τρίστηλο δημοσίευμα πλαισιώνεται από φωτογραφία αρχαιοτήτων που κοσμούν σταθμό του μετρό, καθώς και φωτογραφία του ανακαινισμένου λόμπι του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία".

    [04] ''Ναι'' των Λετονών στην ένταξή τους στην Ε.Ε

    21/9/2003 10:14:00 πμ

    Τα δύο τρίτα των Λετονών ενέκριναν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα τελικά αποτέλεσματα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή. "Ναι" στην ΕΕ είπε το 67% των ψηφοφόρων, το "όχι" έλαβε ποσοστό 32,3%, ενώ το 0,7% των ψηφοδελτίων κρίθηκαν άκυρα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,53% και ήταν αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2002. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Εϊναρς Ρέπσε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πανηγυρικό ''ναι'' που είπαν οι ψηφοφόροι στην ΕΕ, αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της χώρας, με πρώτη την κήρυξη της ανεξαρτησίας της μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και στη συνέχεια την ανάκτηση της ανεξαρτησίας αυτής μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1999.

    Κυβερνητική κρίση

    Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ξέσπασε στη Λετονία κυβερνητική κρίση, καθώς ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αποφάσισε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Εϊναρς Ρέπσε.

    "Η κυβέρνηση του κ. Ρέπσε απέτυχε. Η μοναδική περίπτωση για να διασωθεί ο συνασπισμός είναι να αλλάξει ο καπετάνιος του καραβιού" είπε ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος "Πρώτα η Λετονία" (LPP), Ερικς Γιέκομπσονς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο BNS.

    Ο Ρέπσε απάντησε αμέσως ότι θα μελετήσει πώς μπορεί να λειτουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις.

    Αφορμή για την πολιτική κρίση στη Λετονία υπήρξαν οι διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με το διορισμό του προέδρου της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Από το Νοέμβριο του 2002 ο Ρέπσε είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων. Ο ίδιος είναι και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση, της κεντροδεξιάς Νέας Εποχής που έχει 26 έδρες στην 100μελή Βουλή. Το LPP εκπροσωπείται στη Βουλή από δέκα βουλευτές.

    [05] Προφυλάκιση Ισπανών αναρχικών για το δέμα-βόμβα στην ελληνική πρεσβεία

    21/9/2003 11:36:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Την προφυλάκιση πέντε μελών ενός αναρχικού πυρήνα διέταξε ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στη Βαρκελώνη και κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι απέστειλαν το δέμα-βόμβα στην ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές. Από τους έξι συλληφθέντες Ισπανούς, ηλικίας 21-25 ετών, αφέθηκε ελεύθερος μόνον ένας. Οι υπόλοιποι πέντε κρίθηκαν προφυλακιστέοι και αντιμετωπίζουν σειρά κατηγοριών, όπως συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και εκρηκτικών, παράνομη οπλοκατοχή και απόπειρα δολοφονίας. .

    Οι νεαροί Ισπανοί, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με δύο Ιταλούς αναρχικούς φυλακισμένους στην Ισπανία, πιστεύεται ότι έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η αποστολή, στις 8 Σεπτεμβρίου, ενός παγιδευμένου δέματος στην ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Ο εκρηκτικός αυτός μηχανισμός εξουδετερώθηκε εγκαίρως από πυροτεχνουργούς της ισπανικής αστυνομίας.

    Ο δικαστής Γκαρθόν κατηγορεί επίσης τα άτομα αυτά ότι παρακολουθούσαν τον σύμβουλο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Ζόρντι Αλβίνια και τον δημοσιογράφο Λους ντελ Ολμο με σκοπό να τους δολοφονήσουν.

    Μάλιστα, ένας από τους συλληφθέντες, η ταυτότητα του οποίου δεν αναφέρεται, είχε συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία στη διάρκεια επεισοδίων κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Ιούνιο.

    [06] Σλοβενία: Δημοψήφισμα για λειτουργία καταστημάτων

    21/9/2003 11:31:00 πμ

    Περίπου 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Σλοβενία προσέρχονται στις κάλπες για να αποφανθούν αν τα καταστήματα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές. Το βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι Σλοβένοι στο σημερινό δημοψήφισμα είναι αν τα καταστήματα που διαθέτουν καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να μην μένουν ανοιχτά περισσότερες από 10 Κυριακές τον χρόνο. Τα μόνα καταστήματα που εξαιρούνται σήμερα από τους κυριακάτικους περιορισμούς είναι αυτά που βρίσκονται σε πρατήρια καυσίμων, στα νοσοκομεία, στα ξενοδοχεία, στα αεροδρόμια, στις μεθοριακές διαβάσεις και σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται από τις 7 το πρωί σε 3.400 εκλογικά κέντρα.

    [07] Επίθεση Ιρακινών ανταρτών εναντίον Αμερικανών στρατιωτών

    21/9/2003 11:46:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση Ιρακινών ανταρτών με όλμους δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Η επίθεση εκδηλώθηκε στις φυλακές Αμπού Γκάριμπ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 September 2003 - 8:59:24 UTC