Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυο νεκροί από κατάρρευση σήραγγας
  • [02] Προηγείται η ΝΔ στα γκάλοπ-το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά
  • [03] Συνελήφθη ύποπτος για την δολοφονία Μαριόλη
  • [04] Σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Κομισιόν
  • [05] Οι Λετονοί θα πουν ''ναι'' στην Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [06] ''Πάγο βάζει στο Ισραήλ'' ο ΟΗΕ για τον Αραφάτ
  • [07] Πακιστάν: Εκρηξη σε κτίριο με ξένες επιχειρήσεις
  • [08] Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [09] ''Σοβαρά τα προβλήματα στο Ιράκ'' παραδέχεται ο Πάουελ

    [01] Δυο νεκροί από κατάρρευση σήραγγας

    19/9/2003 11:29:00 μμ

    Δυο εργαζόμενοι στα μεταλλεία Αργυρομεταλλευτικής Βαρυτίνης, κοντά στο χωριό Βάριανη της Φθιώτιδας, μεταξύ Γραβιάς και Αμφισσας, βρήκαν τραγικό θάνατο γύρω στις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής, όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής υπόγειας στοάς. Την ώρα που συνέβη το δυστύχημα, στη σήραγγα υπήρχαν και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά ευτυχώς δεν σημειώθηκαν εγκλωβισμοί ή τραυματισμοί. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, που ανέσυραν νεκρούς τους δυο άτυχους άνδρες. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της κατάρρευσης.

    Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας, Παπαμίχο Νικόλαο, οι δυο νεκροί εργαζόμενοι έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο της Αμφισσας.

    Οι άτυχοι εργάτες που δούλευαν χρόνια στο μεταλλείο βωξίτη, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Γραβιάς και Αμφισσας, στο 51ο χλμ. του δρόμου Λαμίας-Αμφισσας, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν τμήμα της στοάς υποχώρησε καταπλακώνοντας τους.

    Αμέσως έσπευσαν στο σημείο εκείνο συνάδελφοι τους, άνδρες των σωστικών συνεργείων και δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι οποίοι όταν τελικά κατάφεραν να ανασύρουν τον πρώτο εργάτη, διαπίστωσαν ότι ήταν νεκρός. Κατόπιν ανασύρθηκε και ο δεύτερος άνδρας, για τον οποίο διαπιστώθηκε, επίσης, ο θάνατος του.

    Από την κατάρρευση της στοάς, δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

    Οι άτυχοι εργάτες καταπλακώθηκαν μαζί από το τοίχωμα της στοάς επειδή δούλευαν απόψε "ζευγάρι", όπως συνηθίζεται να λέγεται στην γλώσσα των μεταλλωρύχων όταν εργάζονται στο ίδιο σημείο.

    [02] Προηγείται η ΝΔ στα γκάλοπ-το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά

    19/9/2003 11:01:00 μμ

    Τρεις νέες δημοσκοπήσεις, που έγιναν μετά την ανακοίνωση της δέσμης κοινωνικών μέτρων από τον πρωθυπουργό, βλέπουν το Σάββατο το φως της δημοσιότητας. Κοινά στοιχεία των ερευνών, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ να μειώνει τη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, το κλείσιμο της ψαλίδας στην παράσταση νίκης και η ενίσχυση της εικόνας του πρωθυπουργού.

    Ο Κώστας Σημίτης και πάλι ''καταλληλότερος για πρωθυπουργός''

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Μέτρον Ανάλυσις, που δημοσιεύεται το Σάββατο στο Εθνος, το ΠΑΣΟΚ παίρνει 32,2% και η Νέα Δημοκρατία 39,3%, ενώ στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 54,5% έναντι 31,6% του ΠΑΣΟΚ.

    Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει στο 14,1%.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο Κώστας Σημίτης θεωρείται καταλληλότερος από τον Κώστα Καραμανλή για τη θέση του πρωθυπουργού με ποσοστό 39% έναντι 35,7%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Οπίνιον που θα δημοσιευθεί στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 38,1% έναντι 30,6% του ΠΑΣΟΚ και στην παράσταση νίκης με 51% έναντι 32,5% του κυβερνώντος κόμματος.

    Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 16,3%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης προηγείται με 43,3% έναντι 40% του Κώστα Καραμανλή.

    Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες σε δημοσκόπηση της εταιρείας Ρας που δημοσιεύεται στην Καθημερινή του Σαββάτου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 37,9% έναντι 30,2% του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Συνελήφθη ύποπτος για την δολοφονία Μαριόλη

    19/9/2003 7:55:00 μμ

    Τον δραπέτη φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης Γιώργο Χατζόπουλο, ο οποίος εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν έχει σχέση με τη δολοφονία του 33χρονου Παναγιώτη Μαριόλη το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στη βιοτεχνία του Μιχάλη Τσακογιάννη στην Ηλιούπολη, συνέλαβαν στις 6 το απόγευμα αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής. Ο Χατζόπουλος ήταν μέλος της ομάδας εκβιαστών της οικογένειας Γρηγοράκου που ξεκληρίστηκε στο αμείλικτο πόλεμο των ''νονών'' της νύκτας στην Ηλιούπολη και το Μπραχάμι. Για τις δολοφονίες του πατέρα της οικογένειας Βασίλη Γρηγοράκου και του μεγάλου γιου Νίκου το καλοκαίρι του 2000 κατηγορήθηκε ο αδελφός του ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας στην Ηλιούπολη Γιώργος Τσακογιάννης, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα.

    Ο Γιώργος Χατζόπουλος είχε συλληφθεί το 1999 σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς μαζί με το μικρότερο γιο της οικογένειας Γρηγοράκου Θόδωρο, που δολοφονήθηκε πέρσι τον Ιανουάριο στις φυλακές Κορυδαλλού με δηλητηριασμένη μακαρονάδα.

    Ο Χατζόπουλος είχε πάρει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές την οποία παραβίασε και δεν επέστρεψε. Επειδή από την αστυνομία εξετάζεται η εκδοχή να οφείλεται η δολοφονία του Παναγιώτη Μαριόλη σε λόγους αντεκδίκησης για τις δολοφονίες των Γρηγοράκων και ο Χατζόπουλος κυκλοφορούσε ελεύθερος τη συγκεκριμένη μέρα, ανακρίνεται για να διαπιστωθεί αν γνωρίζει οτιδήποτε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.

    Υπενθυμίζεται ότι τον 34χρονο Παναγιώτη Μαριόλη δολοφόνησε άγνωστος ο οποίος τον πυροβόλησε στο γραφείο του Μιχάλη Τσακογιάννη πιθανότατα νομίζοντας ότι ήταν ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας, πυροβολώντας εφτά φορές με πιστόλι των 9 χιλιοστών.

    [04] Σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Κομισιόν

    19/9/2003 11:46:00 μμ

    Με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) (γραφειοκρατία, δυσκολία πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έλλειψη ενημέρωσης) στις υπό ένταξη χώρες της Ε.Ε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα καταθέσει μέχρι το τέλος του 2003 σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας τους. Η Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, να διαθέσει στις ΜΜΕ των κρατών αυτών συνολική χρηματοδότηση 322 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Προγράμματος για τις Επιχειρήσεις και την Επιχειρηματικότητα, το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει στη Χαλκιδική η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για τις Επιχειρήσεις.

    Στις εργασίες του Σαββάτου κύριος ομιλητής αναμένεται να είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα "Ελληνική Προεδρία και πολιτική για τις ΜΜΕ", ενώ τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα ανακοινώσει αργά το βράδυ του Σαββάτου ο βουλετής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή εγγυητικών διευκολύνσεων προς τις ΜΜΕ, αλλά και η ανάπτυξη μηχανισμών δανειοδότησης, όπως γνωστοποίησε, στη Χαλκιδική, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Κομισιόν, Εμμανουέλ Μπερκ.

    Το πολυετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και θεσμικών κινήτρων που προτίθεται να ενεργοποιήσει η Ε.Ε, για να βοηθήσει τις ΜΜΕ των 10 υπό ένταξη χωρών να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες δανειοδότησης που συναντούν στις χώρες τους.

    "Αν και τα δάνεια αποτελούν την υπ' αριθμόν ένα χρηματοδοτική πηγή για τις επιχειρήσεις των υπό ένταξη χωρών, το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανέτοιμο να τις στηρίξει με πιστώσεις και άρα θα πρέπει να βελτιωθεί", τόνισε ο κ. Μπερκ, κατά την ομιλία του στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει, στο Μαρμαρά Χαλκιδικής, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για τις Επιχειρήσεις.

    Ο κ. Μπερκ υπενθύμισε, επίσης ότι τα 10 νέα κράτη θα λάβουν κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε, από την 1η Μαΐου 2004, που θα γίνει η πλήρης ένταξή τους μέχρι και το 2006.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι στους επόμενους μήνες θα δημιουργηθούν σε όλη την Ε.Ε. άλλα 28 ευρωπαϊκά κέντρα πληροφόρησης για την ενημέρωση των ΜΜΕ, αυξάνοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 300.

    Τέλος, ο κ. Μπερκ κοινοποίησε ότι προσφάτως προκηρύχθηκαν δύο νέα προγράμματα, ύψους 6 εκατ. ευρώ, για την προώθηση περιφερειακών συμπράξεων και διασυνοριακών συνεργασιών μεταξύ των πολύ μικρών επιχειρήσεων της ΕΕ, δράσεις από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί και η περιφέρεια της Μακεδονίας.

    Tην ανάγκη καθιέρωσης ειδικού πτωχευτικού δικαίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε, επεσήμανε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κουκιάδης, συμπληρώνοντας ότι η εκκαθάρισή τους σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει να γίνεται γρήγορα για να δίδεται έτσι στους επιχειρηματίες μια δεύτερη ευκαιρία για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης (όπως ήδη γίνεται με επιτυχία π.χ, στη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία).

    Σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, το μεγάλο στοίχημα για την Ε.Ε είναι σήμερα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στο πλαίσιο αυτό η προτεραιότητα δίδεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δράσεις όπως η θεσμοθέτηση εκπροσώπου για τις ΜΜΕ στη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Επιτροπής.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, επεσήμανε ότι, από την ενιαία αγορά των 500 εκατ. πολιτών και των 25 εκατ. επιχειρήσεων, που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά την 1η Μαΐου του 2004, "έχουμε πολλά να κερδίσουμε και λίγα να χάσουμε, υπό την προϋπόθεση ότι θα χειριστούμε σωστά τις αλλαγές".

    Επιπλέον, ο κ. Μαρκοπουλιώτης υπενθύμισε ότι από τα 35 δισ. ευρώ, που διανέμονται ετησίως στα ήδη υφιστάμενα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, η Ελλάδα λαμβάνει περί τα 4 δισ., μέρος των οποίων καταλήγει άμεσα ή έμμεσα και σε δράσεις ενίσχυσης των ΜΜΕ.

    Τέλος στην εισήγησή του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Ιωάννης Σταύρου, αναφέρθηκε στις προτάσεις του συνδέσμου ώστε η χώρα μας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Μεταξύ των προτάσεων είναι η βελτίωση των υποδομών, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αγοράς εργασίας, η εστίαση των προσπαθειών προσέλκυσης επενδυτών σε τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζει πλεονεκτήματα κ.α.

    [05] Οι Λετονοί θα πουν ''ναι'' στην Ευρωπαϊκή Ενωση

    19/9/2003 7:46:00 μμ

    Η Λετονία θα πει ''ναι'' στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του Σαββάτου στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων σφυγμομετρήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από τις 12 ως τις 16 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1000 ψηφοφόρων από το Ινστιτούτο "Latvijas Fakti", από το 80,6% του 1,4 εκατομμυρίου Λετονών ψηφοφόρων που δηλώνει αποφασισμένο να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, το 63,2% θα ψηφίσει ''ναι'' στην ένταξη, σημειώνοντας αύξηση από το 50% που δήλωνε το ίδιο τον Αύγουστο. Αντίθετα ποσοστό 29,1% θα ψηφίσει ''όχι'' και ποσοστό 7,7% των εκλογέων δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

    Η σφυγμομέτρηση αυτή δεν αφήνει καμία αμφιβολία όσον αφορά την επικράτηση του ''ναι'' στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Αϊγκαρς Φρεϊμάνις, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου "Latvijas Fakti".

    Η τάση επικράτησης του ''ναι'' επιβεβαιώθηκε κι από άλλη σφυγμομέτρηση, του ινστιτούτου InMind, που διενεργήθηκε από τις 8 ως τις 14 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 606 ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία το 91,1% των εκλογέων δηλώνει αποφασισμένο να ψηφίσει.

    Μεταξύ αυτών το 56,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ''ναι'', το 23,9% ''όχι'' και το 19,6% δηλώνει αναποφάσιστο.

    [06] ''Πάγο βάζει στο Ισραήλ'' ο ΟΗΕ για τον Αραφάτ

    19/9/2003 9:52:00 μμ

    Φρένο στις επιδιώξεις του Ισραήλ να εκδιώξει ή να πλήξει τον Γιάσερ Αραφάτ, βάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της στη Νέα Υόρκη. Με ψήφους 133 υπέρ, μόλις 4 κατά και 15 αποχές αλλά κυρίως παρακάμπτοντας το βέτο των ΗΠΑ, η Γενική Συνέλευση ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τις απειλές που έχει εξαπολύσει εναντίον του Παλαιστίνιου προέδρου. Η έκτακτη σύνοδος ζητήθηκε μετά το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ την Τρίτη στην πρόταση της Συρίας να αναθεωρηθεί η απόφαση του Ισραήλ να εκδιώξει τον Αραφάτ.

    Νέες επιχειρήσεις Ισραηλινών

    Νωρίτερα την Παρασκευή, Ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους ενόπλους και κατεδάφισαν τα σπίτια δύο Παλαιστινίων καμικάζι, μελών της Χαμάς, κατά την διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού για τον εντοπισμό Παλαιστίνιων μαχητών στην Δ. Όχθη.

    Ενας 12χρονος που στεκόταν στην είσοδο του σπιτιού του στην πόλη Τζενίν και ένας άνδρας που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του τραυματίστηκαν από τις ανταλλαγές των πυρών, στη 2η ημέρα των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος απέρριψε έκκληση αυτή την εβδομάδα του Παλαιστίνιου προέδρου για κατάπαυση του πυρός, υποσχέθηκε πως θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις σε βάρος μαχητικών οργανώσεων.

    Μιλώντας στον ισραηλινό ραδιοσταθμό, ο Μοφάζ ανέφερε ότι ο Αχμεντ Κορέϊ, τον οποίο επέλεξε για Πρωθυπουργό ο Γιάσερ Αραφάτ, μπορεί να αποδείξει ότι αποτελεί εταίρο στην ειρήνη μόνον εάν λάβει κατασταλτικά μέτρα σε βάρος αυτών των οργανώσεων μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

    ''Για όσο διάστημα ο Αραφάτ συνεχίζει να είναι ηγέτης των Παλαιστινίων δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η επιθυμία να εκλεγεί ένας Παλαιστίνιος πρωθυπουργός... Οταν εκλεγεί θα πρέπει να αποδείξει με πράξεις, πρώτα απ' όλα τη διάλυση των υποδομών των τρομοκρατών'', τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί από κοινού από τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ και τον νέο πρωθυπουργό, ενώ θα συμμετέχει ένας υποστηρικτής της Χαμάς, καθώς και ένα άτομο αρεστό στις ΗΠΑ.

    [07] Πακιστάν: Εκρηξη σε κτίριο με ξένες επιχειρήσεις

    19/9/2003 9:04:00 μμ

    Εκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε κτίριο στο οποίο στεγάζονται γραφεία ξένων επιχειρήσεων στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Σύμφωνα με την Ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της έκρηξης, πρόσθεσε η αστυνομία. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 20:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) στον 10ο όροφο του Kawish Crown Plaza, το οποίο είναι ένα δεκαόροφο κτίριο που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Κουέιντ-ι-Αζαμ του Καράτσι. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

    [08] Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης

    19/9/2003 9:28:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τις βραδινές ώρες της Παρασκευής σε κεντρική συνοικία της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ιρακινής πρωτεύουσας και μια αμερικανική στρατιωτική βάση. Οπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο. Προτού περάσει λίγη ώρα μια δεύτερη ασθενέστερη έκρηξη ακούστηκε από τη συνοικία του αλ Μανσούρ στον δυτικό τομέα της Βαγδάτης. Πυκνός καπνός κάλυψε το κέντρο της Βαγδάτης, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν την πυρκαγιά που προκλήθηκε. Απώλειες από τις δύο αυτές εκρήξεις δεν αναφέρθηκαν από καμία πηγή μέχρι τώρα. Εικάζεται ότι στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

    [09] ''Σοβαρά τα προβλήματα στο Ιράκ'' παραδέχεται ο Πάουελ

    19/9/2003 8:32:00 μμ

    Την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, μετά και από το πρόσφατο ταξίδι του στη χώρα, περιέγραψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal, ο Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, παραδέχτηκε ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αν και όπως είπε, υπάρχει σημαντική βελτίωση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Αναφερόμενος στον ανταρτοπόλεμο, θύματα του οποίου πέφτουν συνεχώς Αμερικανοί στρατιώτες, επέρριψε τις ευθύνες στους πιστούς του καθεστώτος Χουσείν, οι οποίοι αντιστέκονται στις προσπάθειες που κάνει ένας πολιτισμένος κόσμος.

    Αναφερόμενος στα "επιτεύγματα" των Αμερικανών στο Ιράκ, δήλωσε ότι η κατάσταση για τους Ιρακινούς έχει βελτιωθεί σημαντικά.

    Όπως τόνισε, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί περίπου στο 75% του επιπέδου που βρισκόταν πριν από την αμερικανική επέμβαση, ενώ το ίδιο συμβαίνει για τις τηλεπικοινωνίες και το σύστημα υδροδότησης.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν στο Ιράκ ''για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες της μια κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει τη λειτουργία μιας δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 September 2003 - 20:59:05 UTC